Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 01:37

Calligra Suite - Dobrá alternativa k LibreOffice

11. 5. 2016 | Daniel Simon
Články - Calligra Suite - Dobrá alternativa k LibreOffice  

Mnozí z nás se jistě dostali do situace, kdy potřebovali nějaký kancelářský balík, ať už pro jednoduchou úpravu nějakého dokumentu a nebo rovnou pro časté užívání. Ti z nás, kteří využívají nějakou linuxovou distribuci, jistě znají LibreOffice. My se ale dnes podíváme na jeho alternativu – Calligra Suite – která obsahuje spousty zajímavých součástí a běží na více platformách. Takže i ti z vás, kteří zrovna nepoužívají Linux, mohou pokračovat ve čtení.

Základní informace

Jak již bylo nastíněno, dnes se budeme zabývat kancelářským balíkem Calligra Suite. Jedná se o volně šiřitelný software, viz Calligra.org. Kořeny tohoto kancelářského balíku sahají až do začátku tisíciletí, a to do roku 2000. Takže se rozhodně nejedná o nováčka na poli tohoto typu softwaru. V té době tým vývojářů KDE začal vyvíjet KOffice, který si mnozí z vás jistě pamatují. Po letech ale přišly neshody a část vývojářů se oddělila a začala pracovat na již zmíněném Calligra Suite. Od prvního vydání uplynulo zhruba šest let. Calligra prošla několika změnami a dnes ji máme v nejnovější verzi 2.9.11, která vyšla v únoru tohoto roku.

Dost už ale k historii. Pojďme se podívat, co takový balíček Calligra Suite obsahuje, co umí a k čemu je nám to dobré. Když stáhnete jakoukoliv z posledních verzí, jistě si všimnete, že Calligra obsahuje poměrně dost součástí - Words, Sheets, Stage, Kexi, Plan, Braindump, Flow, Karbon, Krita a Author. No, není jich již na první pohled až nečekaně plno? Pojďme se tedy na ně podívat.

Calligra detailně

Words - jak již název napovídá, jedná se o klasický textový procesor, který známe například z Microsoft Office. Po spuštění nás přivítá úvodní obrazovka, která nám nabídne nějaké základní šablony jako například prázdný dokument, barevný dokument s dvousloupcovým rozvržením a barevnou hlavičkou, nebo šablonu pro dopis. Po tomto výběru se můžeme vrhnout do práce. Nejdůležitější je však zmínit, že Calligra neumí ukládat do formátů užívaných Microsoftem – umí je pouze číst. V takových případech bude nutno používat formátu ODT, ale i tak kompatibilita bude váznout, pokud budete muset pracovat na dálku s kolegou, který využívá Microsoft Office.

Calligra

Sheets - zde se zase jedná o klasický tabulkový procesor, kde uděláte vše od jednoduchých tabulek až po ty složitější, které mají i něco počítat. Co člověka jistě potěší jsou „vzorce“, tak jak je známe i z Microsoft Office. Nalezneme zde všechny možné vzorce od ekonomie po matematiku.

Calligra

Stage - další důležitá součást, která vám umožní vytvářet prezentace. Jako u ostatních součástí, zde naleznete několik šablon s poměrně zajímavým designem, které si můžete upravit. Do prezentace není problém vkládat grafy, obrázky ani videa. A pokud vám to nestačí, Stage můžete rozšířit dalšími zajímavými pluginy.

Calligra

Kexi - databázový program, který může být užitečný. Kexi umí vytvářet vlastní databáze a databázové programy, kam můžete vkládat svá data a jednoduše je zpracovávat. Formuláře, tabulky, dotazy, sestavy - to není pro Kexi žádný problém!

Calligra

Plan - program, který vám umožní naplánovat vše do detailu. Díky tomu budete schopní plánovat menší a středně velké projekty. Plan zobrazuje v podstatě všechny věci, které potřebujete - postup na jednotlivých úkolech, ale také třeba vypočte index výkonu. Tato součást Calligry se mi zdá také celkem dobře propracovaná.

Braindump - tabule vašich myšlenek, asi tak by se dal popsat Braindump, který umožňuje přenášet do PC vaše myšlenkové pochody – samozřejmě skrze myš a klávesnici. Do programu můžete kreslit, psát, vkládat obrázky i grafy - prostě vše co potřebujete. Já osobně k takovým věcem používám zápisník, který nosím všude s sebou, ale i tohle může být užitečné.

Flow - program na tvorbu diagramů. Jedná se o jednoduchý nástroj, který vám umožní vytvářet síťové nebo vývojové diagramy, které se občas mohou hodit. Užitečné to může být v momentě, kdy budete chtít rychle a jednoduše znázornit třeba nějaký algoritmus programu.

Calligra

Karbon & Krita - nástroje pro grafiku. Tyto dva nástroje jsem si dovolil dát k sobě, protože oba patří do kategorie grafiky. Karbon je jednoduchý nástroj, který umožňuje pracovat s vektorovou grafikou a bez problémů v něm můžete vytvořit třeba logo, nebo ikonu pro svůj web. Zato Krita je o chlup pokročilejší nástroj, který je zaměřen na malování a kreslení. Takže pokud někdo z vás kreslí a vlastní tablet, tak si určitě přijde na své.

Author - nástroj pro spisovatele. Zde není moc co rozebírat, jedná se totiž o nástroj, který stojí na základech Words, ale má v sobě pár rozšíření, která mají ulehčit spisovateli psaní (např. statistika slov, skrytí panelů nebo export do formátů EPUB a Mobi). V současnosti je ale tento nástroj pořád ve vývoji.

Calligra versus LibreOffice

Calligra i LibreOffice slouží ke stejné věci a běží i na stejných platformách, přesto se mi ale zdá, že obě míří na jinou cílovou skupinu. LibreOffice se celkově zdá takový striktnější a usedlejší, jelikož nabízí základní nástroje a ještě uzpůsobené uživatelům, kteří mají zkušenosti s Microsoft Office. Nebudeme si nic nalhávat, ale kdo přejde na LibreOffice právě z nástrojů od Microsoftu, vyzná se v nich rychleji, než kdyby přešel na Calligru. Zato Calligra mi přijde taková svěží a svobodná. Snaží se totiž nabídnout potřebné věci jinak, než je známe, a k tomu ještě přidá další zajímavé nástroje, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Speciálně uživatelé, kteří rádi experimentují to ocení. Jak Calligra Suite, tak LibreOffice jsou na dobré úrovni a dá se s nimi dobře pracovat.

Závěr

Já osobně nejsem v poslední době příliš častým uživatelem takovýchto kancelářských balíků. Od doby, kdy jsem se naučil využívat LaTeX, tak povětšinou píši dokumenty a někdy i prezentace právě v LaTeXu. Ale musím říci, že kdybych měl po nějakém z dostupných kancelářských balíků sáhnout, bude to právě LibreOffice, který mám na svém Ubuntu 14.04. Kdo někdy používal Microsoft Office, pak mu LibreOffice bude svým uživatelským rozhraním jistě bližší, a to i svou kompatibilitou. Tím samozřejmě nechci Calligru shazovat, protože podle mne se jedná o kvalitní kancelářský balík, který svými funkcemi nabízí spoustu zajímavých věcí a jistě stojí alespoň za vyzkoušení. Celkově se ale na trochu jiné uživatelské rozhraní dá časem zvyknout a věřím, že i Calligra bude mít spousty spokojených uživatelů. Své názory a zkušenosti můžete vyjádřit do komentářů.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.