Portál AbcLinuxu, 9. května 2024 02:27

Krize EU a softwarové patenty

24. 6. 2005 | Aleš Čepek, Pavel Píša
Články - Krize EU a softwarové patenty  

Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech.

V současné době probíhá mnoho diskuzí o účelnosti a budoucím směřování Evropské Unie. Záležitost takzvaných evropských softwarových patentů (přesněji Směrnice o počítačem implementovaných vynálezech, která byla navržena Radou ministrů EU) je v podstatě dokonalým testem, zda Evropská unie, proklamující se jako demokratický svazek národních států, není pouze dalším spolkem mocných, kteří hodlají bez skrupulí prodat občany do otroctví monopolů a vykořisťovat daňové poplatníky.

Kauza patentů je dobře dokumentovaná (např. na www.FFII.cz a www.FFII.org) a nezatížená problematickými nacionálními otázkami. Nejedná se ani o to, že je nutné bránit nebo zohlednit jednu skupinu občanů proti druhým. Drtivá většina voličů stojí pouze na jedné straně sporu. Zároveň odpůrci direktivy (převažující většina občanů) pouze bojují o zachování současného statu quo. Nejedná se tedy o to, že se bude stav některých zainteresovaných zhoršovat. Průzkum veřejného mínění (minimálně 80,9% lidí ze středních a menších firem tvořících 65% zisků z IT) provedla komise, která se poté zcela obecnému stanovisku zpronevěřila. Evropský parlament se téměř jednoznačně postavil za veřejné mínění. Komise dále jednala způsobem, který lze klasifikovat jako silně sporný, nečistý a nejspíš i kriminální.

Nyní bude o problému znovu hlasovat parlament. Pokud se nyní postaví proti svým voličům, znamená to, že libovolná dostatečně bohatá a bezohledná zájmová skupina (označující se třeba za vážený spolek akreditovaných lobistů) může ovlivnit rozhodnutí parlamentu takovým způsobem, že nemá vůbec o demokracii smysl mluvit. V důsledku rozhodnutí bude v krátké době zlikvidována většina nezávislých menších a středních firem z oblasti IT a náklady na vzájemné spory zbylých monopolů zaplatí všichni kupující (od ledniček a aut přes televize a multimédia až po výpočetní centra, jaderné elektrárny a státní správu). Zároveň softwarové patenty, na rozdíl od klasických, umožňují patentovat myšlenky a ne jen technická řešení. Od patentování myšlenek již není daleko k 'regulaci' svobody slova.

Příští hlasování v parlamentu EU tedy ukáže, jak poctivý je zájem politiků o společný, ne jen technický, rozvoj Evropy a jaká je a bude skutečná podoba evropské demokracie.

Za FFII.cz Aleš Čepek a Pavel Píša.

Související články

Zlatuško, děkujeme!
Seriál: Jak jsme jeli do Bruselu
Hlasování o softwarových patentech
Rozhovor: Dan Ohnesorg o CZLUG
Živý rozhovor s ministrem informatiky
Glosa: O monopolech
Patentujte si - dokud je čas...

Odkazy a zdroje

FFII.cz

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.