Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 20:58

Vytváříme grafy v Calcu

1. 11. 2011 | Michal Polák
Články - Vytváříme grafy v Calcu  

Aplikace Calc zastává v kancelářském balíku OpenOffice.org, respektive LibreOffice, funkci takzvaného tabulkového procesoru. V dnešním článku však nebudeme řešit kvality dané aplikace, ale na názorných ukázkách se budeme věnovat vytváření grafů a především jejich přizpůsobení a tomu, co s tím souvisí.

Obsah

Správná příprava dat především

link

První a zároveň velmi důležitým krokem je správná příprava dat pro graf. Pokud jí provedete logicky správně, ušetříte si tím spoustu času a zbavíte se celé řady pozdějších oprav a různých nastavení. V opačném případě naopak uděláte tvorbu grafu mnohem složitější, než by musela být.

Většina typických druhů grafů zobrazuje hodnoty na dvou osách – x a y. Výjimkou v tomto ohledu je typicky graf bublinový, který přináší třetí osu nejčastěji nazývanou z. Na dvou osách tedy stačí seřadit data do dvou sloupců, které v horních buňkách pojmenujete. Jakýkoliv jiný postup dělá celou záležitost složitější a už se nestačí jen proklikat průvodcem (samozřejmě vyjma umístění dat do řádků s tím, že poté pokud se toto automaticky nerozpozná v průvodci nastavíte jednoduchou změnou volby).

Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu

Průvodce grafu: Výběr typu grafu

link

Připravená data si stačí následně jen označit a jít v menu na Vložit | Graf... nebo kliknout na ikonku Grafu přímo ve standardním panelu nástrojů pod hlavní nabídkou. Následně se otevře průvodce grafem na první kartě Typ grafu.

Po pravé straně pod nadpisem Zvolte typ grafu si už stačí jen vybrat daný typ, který je nejen popsán názvem, ale také jednoduchým a malým náhledem. Po pravé straně se pak po kliknutí na určitý typ grafu zobrazuje větší náhled a především možnost výběru podtypu a také volba zaškrtnutí možnosti 3D vzhled a to buď realistické (to je výchozí možnost) nebo 3D.

Aplikace Calc podporuje následující typy grafů:

Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu

Průvodce grafu: Rozsah dat a Datové řady

link

Na kartě Rozsah dat nastavujete „pouze“, zda se datové řady zobrazují v řádcích nebo ve sloupcích, což samozřejmě záleží na tom, jak jste si data připravili (vizte přípravu dat výše). A na základě toho pak zaškrtáváte, nebo naopak odškrtáváte, zda má být první řádek a sloupec (v různých kombinacích) použit jako popisek.

Naopak tlačítkem po pravé straně od pole pro zadávání měníte rozsah dat. Po jeho stisknutí se přepnete jen na krátkou chvíli zpět do tabulky, kde provedete tížený výběr. Samozřejmě tuhle funkci použijete snad jen tehdy, když se snažíte opravit, na něco jste zapomněli nebo jste data dodatečně rozšířili. Při výběru se obrazí malé okno, kde se zobrazuje váš výběr. Zajisté můžete výběr buněk s daty zapsat také ručně, ale to je skutečně krajní a nejméně pohodlné řešení, při kterém můžete udělat snadno chybu.

Kartu Datové řady budete moci, pokud data dopředu připravíte správně, prostě jen přeskočit. Jinak práce s ní je podobná jako v předchozích případech. Vyberete si daný sloupec a k něm přiřadíte vpravo dole Rozsah pro Název a Kategorii.

Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu

Průvodce grafu: Prvky grafu

link

Na poslední kartě Prvky grafu už jen píšete jednotlivé popisky a zaškrtáváte, co se má a co se naopak nemá zobrazovat. Většinou je dobré vyplnit úplně všechny popisky jednotlivých os, aby každému bylo jasné, co která představuje. Naopak sám odškrtávám z pravidla možnost Zobrazit legendu a popisky jednotlivých oblastí vkládám rovnou do oblasti grafu, například ke konkrétnímu sloupci.

Vytváříme grafy v Calcu

Nakonec můžete zaškrtnout zobrazení jednotlivých mřížek, což jsou ve své podstatě úsečky jdoucí po celé délce grafu od nadepsaných hodnot. Nakonec už stačí jen potvrdit tlačítkem Dokončit a vytvoří se tížený graf.

Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu

Změna prvků, přidání regresivní přímky a střední hodnoty

link

Jednotlivé prvky lze přidávat (a některé přitom pouze) po dokončení průvodce grafem. Na hotový graf je potřeba přitom dvakrát poklepat levým tlačítkem myši a následně do jeho plochy kliknout jednou pravým tlačítkem myši. Hned druhá až čtvrtá možnost se přitom týká výhradně nastavení, které bylo možnost uskutečnit už v samotném průvodci. Jmenovitě se jedná o popisy, osy a legendu.

Mnohem více možností, které však do této doby byly skryty, se zobrazí, pokud kliknete pravým tlačítkem myši na samotné vykreslení dat (jako například sloupec). Zde je možno pouhým kliknutím vložit regresivní přímku, případně vložit přímku střední hodnoty, což je ve své podstatě průměr oněch vyjádřených hodnot na grafu (sám toto používám u statistiky návštěvnosti, kde je zobrazen vývoj, ale zároveň mohu říci: průměrná návštěvnost je tolik a tolik – poznámka autora).

Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu

Změna pozadí a barev jednotlivých prvků

link

Ve všech případech probíhá podobně. Vždy musíte na daný objekt kliknout pravým tlačítkem a vyvolat tak nabídku, ze které vyberete Formát (něčeho – osy, datových řad atd.). Pozadí celého grafu nastavíte kliknutím někam do prázdného prostoru vedle hlavního nadpisu a kliknete na Formát oblasti grafu. Pak se stačí jen překliknout na kartu Oblast a danou barvu si tam vybrat. Jinak na kartě ohraničení je možno nastavit rámeček a to jednodušším způsobem, než u tabulek například, protože tady jsou všechny strany stejně tlusté.

Jiné pozadí si však můžete nastavit pro pozadí samotného grafu a to kliknutím do jeho plochy (avšak tak, abyste se netrefili do jiného prvku grafu) a dáte v nabídce, která se objeví po stiskuní pravého tlačíka myši, Formát stěny grafu. Pak už se celý postup jen opakuje a je shodný s předešlým případem.

Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu

Formát datových řad

link

Úplně stejným způsobem formátujete i další prvky a celé to spočívá jen v tom kliknout přesně na ten objekt, který chcete nějakým způsobem formátovat. Nejinak tomu je Datových řad (což je právě ta čára nebo část koláče nebo sloupec). Zde si samozřejmě nevybíráte pozadí, ale barvu a tloušťku, a to na druhé kartě Čára.

Na kartě Volby zase nastavujete především to, jakým způsobem bude graf vykreslovat chybějící hodnoty, celkem jsou tu tři možnosti: Nechat mezeru (což je zároveň výchozí hodnota), Předpokládat nulu a Pokračovat v přímce (pokud nechcete mít neúplný graf, ale daná hodnota bude domyšlená – takže nepodložená – a tak se jedná o značně neobjektivní graf, který je čistě matematicky špatně). Úplně vespod se pak schovává možnost o braní hodnot ze skrytých buněk.

Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu

Popisky dat pro datovou řadu

link

Pokud na datovou řadu poklikáte dvakrát levým tlačítkem myši, otevře se rozšířené okno s trojicí záložek Popisky dat pro datovou řadu 'Sloupec', kde nastavujete přímo to, co se zobrazuje u datové řady. Na první kartě Popisky dat doporučuji věnovat pozornost možnosti zaškrtnout Zobrazit hodnotu jako procenta. Vpravo od nadpisu Umístění si zase po rozkliknutí vybíráte, kam že popisek přesně umístíte a ještě text otáčíte, a to nejen vpravo číslem, ale také pohybem modrého bodu kolem schématických hodin.

Na druhé kartě Písmo jen nastavujete jeho typ, styl a velikost a naopak v Efekty pro písmo jeho barvu, reliéf, nadtržení a podobně. V tomto ohledu jsou nabídky zcela totožné s nastavením písma například v textovém editoru Writer.

Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu

Formát osy

link

A nakonec nám zbývá už snad jen Formát osy, na který se dostaneme poklikáním v oblasti dané osy, tedy x nebo y. Zde máme těch karet k nastavení mnohem více, ale zmíníme záměrně jen některé.

Na kartě Měřítko je u všeho zaškrtnuto Automaticky, což je ideální v případě, že vám vyhovuje číslování osy například po pěti (což je dokonce vyhovující pokud přesné hodnoty máte zobrazené už na datové řadě. V opačném případě stačí odškrtnout Automaticky u Hlavního intervalu a místo 5 napsat 1.

A to už je zdnešního článku úplně všechno, další možnosti a především typy grafů a práci s nimi budeme konkretizovat v budoucích článcích i na základě komentářů.

Vytváříme grafy v Calcu Vytváříme grafy v Calcu

Další články z této rubriky

VDR a DVB-T2, část 2.
VDR a DVB-T2, část 1.
Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
Syncthing

Diskuse k tomuto článku

1.11.2011 08:39 Robert | skóre: 16 | blog: zabak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jen jeden dotaz, povedlo se vám v LibreOffice vytvořit dvoukoláčový graf (Výsečový s dílčí výsečí) viz obrázek? Díky.
1.11.2011 09:06 Zmije
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Druhý dotaz, povedlo se někomu v Calcu vytvořit polární a graf a nastavit u něj krok úhlu? Něco na jako na obr. z wiki http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polar_graph_paper.svg
1.11.2011 09:57 MartinM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když už si dá člověk práci s vytvořením grafu, je možné ho nějak vložit do Writeru? Zatím se mi z Calcu podařilo do Writeru vložit pouze tabulku, graf už nikoliv.
1.11.2011 10:04 motyq | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
screenshot + gimp + paste do writeru? :-)
http://wocis.net - můj píseček
1.11.2011 11:27 lada
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Mně funguje CTRL+C a CTRL+V. Nebo taky pravým tlačítkem myši kliknu na graf v Calcu a vyberu z kontextové nabídky možnost 'Kopírovat' a textovém dokumentu Writeru pak kliknu opět na pravé tlačítko v místě, kde bych si přál graf vložit, a z objevivší se kontextové nabídky vyberu možnost 'Vložit'. Určitě to jde i přes ikony 'Kopírovat' a 'Vložit' nebo Menu>Úpravy>Kopírovat a Menu>Úpravy>Vložit. Samozřejmě lze použít i ten printscreen.
1.11.2011 13:43 MartinM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Dík za tip, i když tohle funguje trochu jinak, než bych potřeboval. Potřeboval bych, aby se mi do Writeru vložil celý Calcový sešit s grafem, aby bylo možné graf jednoduše aktualizovat i když tam jsou data počítaná vzorci.

Když vložím Calcový graf vámi popsaným způsobem, převede se na objekt typu Graf a ze vzorečků se stanou funkční hodnoty. Pokud zkopíruju oblast dat včetně grafu z Calcu do Writeru, vytvoří se ve Writeru objekt typu sešit Calcu, který graf sice obsahuje, ale ten už pak není provázaný se zdrojovými daty (změna dat se neprojeví v grafu).

Pokud vložím prázdný Calcový sešit do Writeru, je v nabídce Calcu ikonka s grafem i nabídka Vložit - Graf zašedlá, takže si myslím, že toto Calc a Writer (ještě) neumí.
2.11.2011 02:05 Hufis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Asi máš na mysli prepojiť dokumenty tak, aby Writer pracoval so živými dátami spracovávané v Calcu.

Prepojenie dokumentov môžeš urobiť napríklad vložením OLE objektu.

Vo Writeri ... horné menu a

Vložiť > Objekt > OLE objekt ... Vytvoriť so súboru.

Pomohlo ?
3.11.2011 15:47 MartinM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Ano, o tomto vím ... tímhle způsobem ale vložím jenom sešit s daty. Pokud chci udělat v sešitu vloženém jako OLE objekt graf, který by se automaticky aktualizoval po změně dat, tak to nejde, jak ikonka grafu v panelu nástrojů, tak nabídka Vložit - Graf jsou zašedlé, nejdou použít.

Pokud v souboru už graf je, tak pojeho vložení jako OLE objekt graf jaksi ztratí vazbu na data - zůstává nezměněný ať s daty dělám cokoliv.
3.11.2011 21:41 Hufis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Takže previazanie zošitu s grafom a jeho vloženie do dokument ako OLE objekt funguje. Avšak je súčastne sa nedá pracovať s oboja súbormi. Ak pracuješ s dokumentom je nutné zošiť zavrieť. A má to svoju logiku, nakoľko nepracuješ s databázov ale iba file-to-file.

Len dodám, že upravovať dáta grafu je možné aj v dokumente a aj v zošite. Samozrejme za hore uvedených podmienok.
3.11.2011 21:42 Hufis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Takže previazanie zošitu s grafom a jeho vloženie do dokument ako OLE objekt funguje. Avšak súčastne sa nedá pracovať s oboja súbormi. Ak pracuješ s dokumentom je nutné zošiť zavrieť. A má to svoju logiku, nakoľko nepracuješ s databázov ale iba file-to-file.

Len dodám, že upravovať dáta grafu je možné aj v dokumente a aj v zošite. Samozrejme za hore uvedených podmienok
1.11.2011 10:48 repli
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No, zrovna včera jsem bojoval s jednou blbostí, kterou nezvládl ani OOO ani MS Office 2010.

Data: A:B 0.33 1.1 0.72 1.3

A osa x má mít měřítko 0,1 a zároveň na ní mají být vyznačeny body 0.33 a 0.72. To se ukázalo jako naprosto nemožné, nebo se mýlím?
10.11.2011 16:25 lp
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Mýlíte se.

Pokud máte graf xy, tak to jde.

Jednoduše vložíte další řadu s x-koordinátami 0,33 a 0,72. y-koordináty budou 0 (nebo hodnota y osy, ve které ji protíná osa x). Do pole popisků dat vložíte oblast, kde jsou hodnoty 0,33 a 0,72. Necháte zobrazit popisky (asi pod řadu).

K vyznačení bodů buď použijete chybové úsečky y nebo vhodně naformátujete ikonu bodů (v prvním případě ikony můžete skrýt).
1.11.2011 11:35 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak, a teď mi ukažte:

* jak v grafu zařídit, aby osa X byla svislá a osa Y vodorovná

* jak jednoduše udělat X-Y graf s osou Y v posledním sloupci (a ne, ruční přehazování X a Y dat v každé datové řadě neberu)

To by pro začátek stačilo. Když ohlašovali zcela od začátku předělané grafy pro 2.0 nebo která verze to byla, těšil jsem se, že tyto věci tam budou, ale ani několik let poté furt nic.

oVirt | SPICE
1.11.2011 11:37 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Jo a ještě něco - jak uložit graf přímo do png/svg/... bez meziuložení ve writeru.
1.11.2011 13:12 vencas | skóre: 32
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Tipoval bych, že to zvládne gnumeric. Sice jsem ho dlouho nepoužíval (matplotlib), ale jeho grafy byly a nejspíš stále jsou skvělé.
1.11.2011 13:41 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Jo, gnumeric vládne grafy a funkcemi, ale zas nemumí formátování.
10.11.2011 16:45 lp
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
1) záměna x a y : zaměním data nebo vyberu jiný typ grafu 2) vybrat osu y, formát osy, záložka umístění, protnout další osu v - konec
11.11.2011 16:50 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Přílohy:
Tak tedy ještě jednou: mám data, kdy potřebuju vykreslit souřadnice, tedy X-Y graf - viz zdroj.

1) Jak mám dosáhnout u s/t diagramu, aby byl čas na vodorovné ose, aniž bych musel ručně prohazovat hodnoty X a Y v jednotlivých datových řadách?

2) Jak mám Calcu říct, že hodnoty s u V/s diagramu jsou ve sloupci D? Kopírování a2:c8 někam vedle a zneviditělňování neberu, to je pracný a otravný workaround, šachování s hodnotami X a Y je úplně nepřijatelné.

Prosím o ukázku na přiloženém .ods. ;-)
1.11.2011 17:18 mp
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A lze pak uložit jako xls a zobrazit v excellu? Většina lidí, kterým něco posílám, používá MSoffice. A lze rozumně pracovat s logaritmickou stupnicí? A lze v grafu, který má na x ose datum, udělat rozdělení po měsících? Nic z toho se mi rozumně nepovedlo.
1.11.2011 23:52 SAM: | skóre: 23 | blog: marsark_linux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jak to, že u vás GUI LibreOffice vypadá tak pěkně. U mne to vždycky dopadne totálně rozbitým GUI, nefunkčními posuvníky a ošklivými panely.
D.A.Tiger avatar 2.11.2011 09:53 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Tipuji, že vzhled je dán nastavením Gnome stylu a barevného schématu. Takže bych asi zkusil hledat příčinu tam. (I když nastavení Gnome v jiném prostředí není zrovna žádná sranda... )
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
3.11.2011 15:59 rumik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když jsem prošel připomínky,tak jsem si dovolil vnésti také jednu (nebo téma k pokračování D8-) ). Může mi někdo nebo kdokoli jiný poradit, jak lze odečíst zpětně hodnoty numerické - pro kabelisty: na čárový graf najedu myší na čáru (mimo zadanou hodnotu!) a OBJEVÍ SE číslíčka pro "X" a "Y". Případnou odpověď lze i na arumik@seznam.cz. Díky.
10.11.2011 16:40 lp
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vytváříme grafy v Calcu
Dvojklik na graf, vyberu řadu, najedu myší nad bod řady a v obdélníčku vidím něco jako: datový bod 2, datová řada 1, hodnoty ...

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.