Portál AbcLinuxu, 11. května 2024 15:17

HW novinky: prostě hardwarové novinky

8. 10. 2015 | David Ježek
Články - HW novinky: prostě hardwarové novinky  

Z posledních novinek se nic nevymyká natolik, aby to stálo za vypíchnutí v nadpisu. I tak ale tento díl přináší několik zajímavých témat, která ukazují, kam se vyvíjí hned několik dílčích trhů. Začneme trochu netradičně u Microsoftu, neboť přes mnohé nezdary v oblasti hardwaru se občas blýskne něčím hodně pěkným. Čeká nás také kalifornská Nvidia, japonský výrobce LCD a OLED panelů a na závěr také MediaTek a Huawei v tak trochu netradiční roli.

Microsoft Surface Pro 4 je technologickou špičkou

Nový tableto-ultrabook od Microsoftu přichází ve čtvrté generaci s tím vůbec nejlepším, z čeho jej bylo možné poskládat. Tam, kde nový tablet Apple iPad Pro nabízí 12,9 palcový displej s rozlišení 2736×2048, volí Surface Pro 4 úhlopříčku 12,3 palců a jen malinko menší rozlišení 2736×1824. Displej má dobré zorné úhly a je chráněn 0,4mm Gorilla Glass 4. Samotný tablet má tloušťku 8,4mm. Na ultrabook, či lépe řečeno poměrně plnohodnotné PC, jej povyšuje přídavná klávesnice TypeCover s kvalitními klávesami, velkým multidotykovým touchpadem a hmotností 310 g. Samotný Surface Pro 4 váží 766 g.

Procesorová výbava je samozřejmě z generace Intel Skylake, nejvyšší model nese Core i7, nejnižší pak Core M3. Bohužel ani Intel neumí zázraky, takže chlazení je hybridní: tj.v zátěži s ním vypomůže ventilátorek. Paměti může být až 16 GB, jako úložiště slouží SSD s kapacitou až 1 TB. Další výbava zahrnuje 8Mpix a 5Mpix kamerku, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, jeden USB 3.0 konektor, jeden miniDisplayPort, čtečku microSD/HC/XC kartiček, akcelerometr, gyroskop a také akumulátor s výdrží až 9 hodin.

HWN HWN

Součástí balení je nové dotykové pero, které rozlišuje 1024 úrovní tlaku, má gumu a bezdrátové spojení využívané ke specifickým funkcím pro OneNote či komunikaci s asistentkou Cortanou. Dokoupit lze dokovací stanici která zvyšuje počet konektorů DisplayPort a USB a přidává klasický ethernet. Surface Pro 4 vyjde v nejlevnější variantě na 899, v nejdražší na 2199 dolarů. Po hardwarové stránce jde o výtečný produkt, který je ale pochopitelně dodáván s Windows 10. Jestli/jak na Surface Pro 4 (po)běží Linux, to Microsoft neuvádí :-).

Nové snímky Pascalu přímo od Nvidie ukazují větší čip

Oproti maketě z loňského roku je nová fotografie údajně reálným výrobkem. Každopádně čip, resp. jeho pouzdro, dostal(o) kovový rámeček a trochu jiné úchytné otvory. Přímo s grafickým procesorem se na stejné podložce nachází i HBM paměťové čipy, lze také usuzovat, že GPU oproti původní maketě trochu narostlo. Nicméně to není podstatné, stále platí údaj o 17 miliardách tranzistorů, vyráběných pochopitelně 16nm FinFET procesem u TSMC.

HWN

Přepočet odhadem podle velikosti HBM čipů i dle jiných proporcí říká, že toto první „Pascalovské GPU“ GP100 má rozměry lehce pod 600 mm². Tato velikost se obecně považuje za rozumnou horní hranici z hlediska výtěžnosti výroby, asi nelze - podobně jako u předchozích generací - předpokládat, že by do prodeje šly hned karty s plně aktivním GPU na plných frekvencích. 16nm FinFET výrobu asi bude TSMC v průběhu let dolaďovat ještě déle než tu 28nanometrovou.

Každopádně stále platí, že tohle vše se rozuzlí až v příštím roce. Asi nelze vyloučit, že nějaký šťastnější partner Nvidie dostane nějaké časné modely pro specifické využití, ale nás zajímá hlavně desktopová GeForce.

Začalo certifikování HDMI kabelů pro 4k HDR

Ač mnohé HDMI kabely (v cenách jednotek tisíc Kč) slibují datovou propustnost i vysoko nad 18Gbps potřebnou pro HDMI 2.0, jistotu by měla dát až formální certifikace garantující, že daný konkrétní kabel byl v HDMI Licensing otestován. Tento proces se nyní rozbíhá, organizace tak hodlá udělat konečně pořádek v nabídce trhu (realisticky ale můžeme předpokládat, že různé obskurní firmy to budou mít stejně „na háku“ jako CE).

HWN

Japan Display ukazuje svoji budoucnost 8k panelů

Hned tři typy panelů s rozlišením 7680×4230 předvedla na nedávné konferenci japonská společnosti Japan Display. Prvním je 17,3palcový 8k LCD panel se 120Hz obnovovací frekvencí, druhým 9,6palcový LCD panel o stejném rozlišení, tedy s 915 ppi a třetím pak 13palcový 8k OLED panel.

HWN

Již více výrobců má k dispozici podobně kvalitní technologii pro výrobu displejů, ostatně nejnovější smartphone Sony Xperia Z5 nabízí rozlišení 3840×2160 v 5,5palcích úhlopříčky (což je ekvivalentní 11palcovému 8k panelu), ale Japan Display s 9,6palcovým typem posunula hranice o kousek dále. Je jasné, že prolomení hranice 1000 ppi je na spadnutí. 8k rozlišení by se v produktech typu smartphonů a tabletů - tedy tam, kam dnes vchází 4k - mělo objevovat v roce 2020. Smysluplnost takového rozlišení v takových produktech nechť posoudí budoucí historie, podobně jako to udělala/udělá se 4k, FullHD či třeba 640×360, 480×360, 320×240 nebo 160×128.

MediaTek a Huawei vyvinou vlastní řadiče pro SSD

Tyhle dvě značky není potřeba složitě představovat. MediaTek je známý zejména jako výrobce ARM SoC, Huawei zase v oblasti bezdrátových zařízení, včetně smartphonů. V souvislosti s oběma se nyní hovoří o tom, že se mají pustit do vlastních řadičů pro SSD. MediaTek prý pokukuje po koupi společnosti PMC-Sierra, která má v tomto oboru slušné zkušenosti. Už z dřívějška se přitom ví o tom, že koupil firmy Richtek Technology a ILI Technology, tento obchod ale ještě čeká byrokratické kolečko schvalovacích procedur, než bude definitivně uzavřen. Dalším přírůstkem do jeho impéria je společnost Integrated Silicon Solution (ISSI).

Huawei nesměřuje k vývoji SSD řadičů metodou koupě někoho, kdo to umí, rozhodl se postavit vlastní tým, který vyvine řešení od nuly. Jde mu hlavně o zákazníky z enterprisu, kde se točí daleko větší peníze i marže a firma očekává také razantně rostoucí zájem datových center. Žádné konkrétní roadmapy či nástřely parametrů jsme se nedozvěděli, je ještě příliš brzy.

Nicméně v horizontu měsíců až let je pravděpodobné, že tradiční výrobci SSD řadičů jako Samsung, Silicon Motion, Marvell, či Phison Electronics dostanou konkurenci.

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: novinky na poli SSD
Následující díl: HW novinky: Pět a půl zastavení

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

Conscript89 avatar 9.10.2015 09:25 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: prostě hardwarové novinky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Co se tyce CE, tak CE jsou 2 a to druhe je China Export (graficky podobne, ale jine), takze asi tak ...

Ted byla jeste jedna zajimava novinka a to je refresh Dell XPS 15 a refresh noveho XPS 13 (ted ma skylake a taky az 1TB SSD a 16GB RAM): http://www.theverge.com/2015/10/8/9476199/dell-xps-15-2015-edge-to-edge-display-features

I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
9.10.2015 17:16 archen | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: prostě hardwarové novinky
16 GB mela uz revize 9530 z roku 2013.
EmperorWantsToControlOuterSpaceYodaWantsToExploreInnerSpaceThat'sTheFundamentalDiffBetweenGoodandBadSidesOfTheForce
Conscript89 avatar 9.10.2015 18:04 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: prostě hardwarové novinky
To mozna, ale ne s tim displayem.
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
10.10.2015 04:36 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: prostě hardwarové novinky
XPS 13 s 16GB RAM? Parada. Jen se mi to v eshopu na dell.com nedari najit - i kdyz v popisu produktu o 16GB RAM variante pisi. Ze bych si po sesti letech dopral novy laptop? :-)
I am Jack's wasted life.
Conscript89 avatar 10.10.2015 19:05 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: prostě hardwarové novinky
Aha, tak ten 16GB ma jen Full HD display, bohuzel. To jsem prehlidl. Ja mam objednany ten starsi model, cenovy rozdil je ale tak velky ze bych snad ani ten novy nechtel.
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
15.10.2015 22:21 Ales Hakl
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: prostě hardwarové novinky
"China Export" je spise mytus. Prameni to z toho ze cinsti vyrobci CE pisou vicemene na vsechno aby to pak dovozce nemusel resit a lepit nalepky (a nasledne se dohadovat o tom, jestli to smi byt na nalepene nalepce). Obcas pak vznikne produkt, ktery se do EU vubec neprodava a tudiz zadne prohlaseni o shode neexistuje, coz se obcas nekdo snazi okecat tim, ze to znamena "China export".

Samo o sobe to znaceni je dost nesmyslne, protoze pro vetsinu vyrobku to neznamena nic jineho, nez ze pro takovy produkt existuje prohlaseni o shode (typicky od dovozce bez toho aby nekdo neco testoval), coz je svym zpusobem zjevne uz ze samotneho faktu, ze se ten vyrobek v EU prodava. Vicemene jedina situace, kdy to ma nejakou vahu je tehdy, kdyz za tim CE je jeste uvedene cislo (coz je cislo "notifikovane osoby", ktera ten produkt skutecne testovala, cimz pak kdyz se prijde na to, ze to neni pravda tak odpovednost jde za tou notifikovanou osobou a ne za dovozcem/vyrobcem).
9.10.2015 10:33 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: prostě hardwarové novinky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

povyšuje přídavná klávesnice TypeCover s kvalitními klávesami

Tak tu "kvalitnu" klavesnicu by som chcel vyskusat..

Polívčička byla..
9.10.2015 22:12 Petr Ježek | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: prostě hardwarové novinky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Lenovo má ohledně tabletbooku téměř totéž, jen o dost lepší.
Archlinux for your comps, faster running guaranted!
11.10.2015 11:07 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: prostě hardwarové novinky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jen 1 USB? Hm...
... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.