abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)

    9. 9. 2008 | David Ježek | Hardware | 7223×

    Dneškem počínaje startuje další seriál, který bude přinášet přehled toho nejzajímavějšího dění z oblasti hardwaru. Nepůjdeme zbytečně příliš do hloubky a nebudeme informovat o každé prkotině – spíše chceme usnadnit život těm z vás, kdo byste měli rádi základní přehled o hardwaru, ale nebaví vás prolézat všechny ty české i zahraniční servery specializované na železo.

    Poznámka redakce: Číslo článku odpovídá pořadovému číslu minulého týdne - nový seriál bude označován stejným stylem jako Distribuční novinky. Jestli vám to nesedí, jen si místo té třicetšestky představte jedničku...

    Úvod

    První díl se věnuje samotnému srdci počítačů, které tvoří základní deska a zejména hlavní procesor. Přesně za 24 hodin se spolu vypravíme do světa grafických karet a o další den později mezi datová úložiště a napájecí zdroje. Od příštího týdne pak již naběhneme na „standardní režim“, kdy bude pokaždé vycházet jeden hardwarový článek.

    Dnešní díl bude samozřejmě speciální. Není možné začít od nuly, hardware je tak trochu jako matematika, jedno navazuje na druhé, a tak je třeba si udělat alespoň základní přehled o tom, co se v posledních měsících a letech odehrálo. Současně si v průběhu článku vysvětlíme, jak to bude vypadat. Není totiž v povaze hardwarových novin suplovat jiné již zaběhnuté části Abíčka, ať již v souvislosti s grafikami nějaké povídání o Wine nebo třeba postupy zprovoznění toho či onoho železa. To lépe zvládnou mnozí z vás, kteří buď sepíší zápisek v blogu nebo záznam do databáze hardwaru. Pojďme si tedy chvíli povídat o procesorech.

    Základní desky + CPU

    Základní desky a procesory je oblast, která je častým tématem blogů. Neméně častým tématem jsou leckdy vášnivé debaty mezi zastánci Intelu či AMD. Při pohledu deset let do minulosti je však trh víceméně velmi poklidný, tehdy jsme tu měli ještě Cyrix a jeho dvorního partnera IBM či krátce též IDT s procesory WinChip. Ještě větší zmatek panoval v socketech a výrobcích čipsetů i základních desek.

    To je ale příliš hluboká minulost, my si rekapitulaci začneme v době před pár lety, kdy končila sláva procesorů rodiny Athlon XP a nastupovaly Athlony 64. Jejich soupeři byla všemožná Pentia 4, nejdříve jádra NorthWood, posléze Prescott. Byla to doba, kdy Intel naposledy žil z tlačení na co nejvyšší pracovní frekvence.

    Frekvence

    Kdysi dávno se procesory porovnávaly podle pracovní frekvence. Kdo měl Intel na 200 MHz, byl chudák ve srovnání s člověkem s AMD na 233 MHz, přestože oba procesory na tom byly výkonově srovnatelně. Honba za megahertzy vévodila trhu procesorů a v Intelu nastala skutečná pohroma, když v prestižním závodu o dobytí 1GHz hranice najednou AMD uvedla na trh 1GHz Athlon jako první. Intel sice urychleně přispěchal o pár dnů později se stejně taktovaným Pentiem iii, ale prvenství zkrátka patřilo AMD. To se nemělo nikdy opakovat, a tak byla vysoce výkonná architektura Pentia iii odsunuta do ústranní a vše se vsadilo na Netburst, která byla optimalizována na co nejvyšší pracovní frekvence, doslova a do písmene bez ohlednu na poměr výkon/frekvence.

    Z té doby pocházejí dvě velmi odlišné reklamní kampaně. Jedna intelovská hovořící jasně: my máme 2GHz Pentium 4, oni jsou hluboko za námi. AMD kontrovala heslem „frekvence je přežitek, požadujte výkon“. Ale Intel měl kapitál i „jiné páky“ (za což jej AMD před časem zažalovala) na protlačování svých procesorů k velkým odběratelům, navíc měl i vlastní kvalitní čipsety, což zejména v dobách Socket A/462 éry AMD chybělo (tedy pokud pomineme nic-moc AMD761, který se beztak většinou pároval s jižním můstkem od VIA).

    Ale přeskočme Athlon XP období. Vzpomínáte na počátky věku Athlon 64, kdy bylo těchto procesorů zoufale málo na pultech obchodů? Důvod byl jednoduchý, Hector Ruiz, šéf AMD, si plácnul (spolu s vicepresidentem Henri Richardem) s firmami Hewlett-Packard a Dell a většina výroby (údajně kompletní produkce) směřovala do jejich sestav. Mnozí se shodují na tom, že to byla jedna z největších Ruizových a Richardových chyb a okamžik, kdy AMD promarnila velkou šanci ve chvíli, kdy měli tvrdě vydobytou parádní pozici na trhu.

    Pentium M a Core 2 Duo

    Jakmile totiž v Intelu nastaly změny, oprášilo se dědictví skvělé Pentium M architektury a přišly na trh první procesory rodiny Core 2 Duo, šlo to s AMD od devíti k pěti. Jejich Athlony 64 X2 sice podávaly slušné výkony za slušnou cenu, ale proti rychlíkům z C2D rodiny neměly šanci, a to zejména proto, že průměrný procesor Core 2 Duo šlo bez větší námahy přetaktovat o 50 až 100 %, s vodou a trochou štěstí i více. K8 architektura naproti tomu nic takového nezvládala, frekvenčně se sice dalo trochu polepšit, ale žádné skoky v desítkách procent nebyly zpravidla možné. Navíc i na základní frekvenci podávaly C2D procesory výrazně lepší výkony při nižší spotřebě, zkrátka jakoby byly o jednu generaci před AMD.

    Většina nadějí se tak, zejména při pohledu na strašáka jménem Core 2 Quad Q6600, vkládala do K10 architektury a prvních čtyřjádrových procesorů Phenom/Opteron (uvedeny na podzim 2007). AMD na rozdíl od Intelu nevsadila na slepenec dvou dvoujádrových kousků křemíku, ale pustila se rovnou do nativního čtyřjádra. Bohužel první generace byly postiženy slavnou TLB chybou v L3 cache, která se sice projevovala jen ve specifických případech, ale pověst o ní se podařilo dostatečně přiživovat, a tak AMD opět neměla takový křemík, který by mohla prodávat za dostatečně slušné ceny. Navíc se v té době již delší dobu potácela ve finančních problémech, zejména nákladná koupě ATI a pozdější neúspěchy s HD 2900 a právě Phenomy způsobily, že cena akcií celého AMD se najednou ocitla pod hodnotou ATI v době koupě.

    Athlon 64 X2

    Ale nepředbíhejme. Intel si díky chybám v AMD mohl dovolit pozdržet uvedení 45nm procesorů s novými high-k materiály a tranzistory s kovovými hradly až do listopadu 2007. Nadcházející měsíce se nesly převážně v duchu souboje v low-end segmentu. AMD nemaje šanci byť jen trochu konkurovat Intelu na poli hi-end procesorů zaměřila své snahy na low-end a nižší mainstream. Snažili se pilovat spotřebu, kde mimo jiné dotáhli 90nm výrobní proces k takové dokonalosti, že měli (byť krátce) na trhu Athlon 64 X2 3800+ SFF s TDP pouhých 35 W nebo také 90nm Athlon 64 X2 5200+, který měl při 2,6 GHz s 2 MB L2 cache TDP pouze 65 W (schválně si to porovnejte s takřka neuchladitelným 90nm žroutem Pentium D805). Většina pozdějších 65nm dvoujader z nižších segmentů disponovala TDP 65 W, načež přišly i 45W modely (řada Athlon BE, resp. 4000e).

    Core i7

    Intelu to ani v nejmenším nečinilo problémy, v průběhu času jsme tu od něj měli levná Pentia Dual-Core a nakonec i superlevné dvoujádrové Celerony. Ve stejné době, kdy AMD konečně uvedla svoje čtyřjádra, se „jen tak mezi řečí“ na podzimním IDF 2007 rozpovídali o „Nehalemu“ (alias Intel Core i7), nástupnické architektuře Core 2, trochu více toho pustili na jaře 2008 a zatím to vypadá na pěkný skok, proti kterému AMD opět nebude mít co postavit.

    2008 36 nehalem 2008 36 nehalem cpu

    V březnu jsme se dočkali uvedení tříjádrových Phenomů X3 a také platformy Intel Atom. Ta sestává z velmi úsporného jednojádrového procesoru s HyperThreadingem a z velmi nenasytného čipsetu řady 945G. Květnové uvedení konkurenční platformy VIA Nano, prvního 64bitového procesoru VIA, ukázalo, že se Atom moc nepovedl. Nano je prostě o něco lepší (byť při horší spotřebě pod plnou zátěží) a navíc je často lepší volbou starší Celeron 220 než Atom. Nic ale naplat, miniaturní notebooky, jejichž pouť světem rozjel Asustek s Eee PC, často osazují právě Atom.

    Phenom X3 je sám o sobě takovou horší variantou Phenomů X4. Při stejné frekvenci má typicky stejnou hodnotu TDP, jeho poměr výkon/cena není oproti C2D opět nijak úchvatný, ale díky skvělému marketingu ve stylu „3 jádra jsou více než 2“ se poměrně dobře prodává.

    Horké letní měsíce se staly svědkem uvedení platformy Centrino 2, která kromě obligátních Core 2 procesorů přináší čipsety PM45 a GM45, tedy zejména integrovanou grafiku GMA 4500HD a dvoukanálový DDR2/DDR3 řadič. Volitelnou součástí je 2GB Turbo Memory modul.

    Do konce roku se můžeme těšit na první Core i7 procesory, uvedení 45nm čtyřjader od AMD se nám patrně pozdrží až do příštího roku.

    Příště

    Stručná historie grafických karet za poslední rok a půl aneb další odrazový můstek pro hardwarové novinky následujících týdnů.

           

    Hodnocení: 69 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    menphis avatar 9.9.2008 00:21 menphis | skóre: 22 | blog: menphis_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Nevim, ale prijde mi, ze je to tady tak trochu zbytecny, protoze informacich o hardwaru je na ceskych webech strasne moc.

    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2008 06:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Já to vítám, jelikož weby o hardware nemám čas číst a přehled se hodí. Nehledě k těm českým webům... vím o čtyřech, z čehož alespoň dva jsou všelijaké jen ne objektivní.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.9.2008 10:47 Michal Ludvig | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Dostane na nějaké "exotičtější" architektury? Život přece není jen Intel vs AMD. Tiše jsem doufal že se bude psát spíš o procesorech které se neobjevují v tisku tak často jako nejnovější Athlony a C2D. Existuje spooousta RISCových procesorů které by stály za zmínku jak z historie tak ze současnosti... Ale jinak pěkné shrnutí.
    macsim avatar 10.9.2008 18:33 macsim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    +1
    14.9.2008 21:37 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    +1
    9.9.2008 13:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    No pokud lze soudit podle jeho blogů, tak autor tohoto článku taky moc objektivní není. (Nicméně musí se uznat, že v tomto textu se to IMO neprojevilo)
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2008 21:01 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    +1
    9.9.2008 06:37 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Mne se to libilo a navic nemam cas obchazet jine weby.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    9.9.2008 10:15 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    tak tak. +1
    9.9.2008 07:05 vepro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Zadny clanek neni zbytecny pro vsechny. Kdo tak usoudi at ho necte.
    9.9.2008 11:26 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Me to tak zbytecny neprijde, treba vcera v jedenact vecer tu byla takova nuda, ze bych v tu chvili neco takovyho uvital :-D
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    9.9.2008 21:31 lacik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Já naopak Hardwarové novinky vítám; články o hardware vyhledávám jen když si pořizuji nový počítač. U mně je to jednou za šest až osm let, čili až starý počítač přestává stíhat svoji práci. Tento seriál mi, doufám, umožní zlehka a decentně držet prst na tepu vývoje železa.
    hikikomori82 avatar 9.9.2008 00:51 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Takyto zvast som uz dlho necital. U mna ziadne priste nebude.
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2008 06:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    A mně se to zase celkem líbilo. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.9.2008 08:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Taky mi to přišlo jako pěkná snůška demagogie.
    9.9.2008 08:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Demagogie? To by mě zajímalo, jak se v takovém článku projevuje - resp. proč by tam byla, když autorovi může být fuk, co si čtenáři o jednotlivých technologiích myslí a které dávají přednost.
    9.9.2008 13:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Když je to pěkná snůška, tak určitě snadno dodáš příklad.
    Quando omni flunkus moritati
    Fuky avatar 9.9.2008 18:36 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008

    1. mě se to líbilo
    2. napiš lepší článek
    3. uveď příklad co je v článku podle Tebe špatně, jinak je Tvůj příspěvek jen vykřik do tmy

    9.9.2008 06:49 miki.lbc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    No, je to celkem pěkně shrnutý a pro lidi co nejsou úplně "in" se mi to moc líbí. Nicméně jsem podle nadpisu doufal, že půjde o to jaký nejnovější HW poběží na linuxu. Pak to vypadalo na to co je to procesor a kam se strká, ale nakonec jsem byl vyveden z omylu :)

    Jen tak dál :)) Miki
    9.9.2008 07:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    Nicméně jsem podle nadpisu doufal, že půjde o to jaký nejnovější HW poběží na linuxu.
    První trojdíl (procesory, graf. karty, disky) je záměrně takový vyprávěcí a ne příliš konkrétní - shrnuje dění za poslední dobu a připravuje si půdu pro další pravidelné díly, které už budou mluvit o jednotlivých čerstvých věcech.
    9.9.2008 07:23 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    miniaturní notebooky, jejichž pouť světem rozjel Asustek s Eee PC, často osazují právě Nano.
    Nemá tam být, že "osazují právě Atom"?
    David Ježek avatar 9.9.2008 08:24 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008
    samozřejmě, dík za upozornění (a tiše se červenám v koutě).
    pushkin avatar 9.9.2008 08:11 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Díky moc za zavzpomínání v úvodu, onen zmiňovaný IDT WinChip byl v mém prvním PC :-) Trochu mi ale schází zmínka o RISCových procesorech, které svou historickou roli též sehrály, snad někdy příště. Docela by mne i zajímalo, jestli se někdo snaží navázat na ideu procesoru Crusoe od Transmety, poté, co Transmeta s jejich výrobou skončila...
    9.9.2008 08:35 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Docela bych se přimlouval za díl věnovaný procesorům do mobilních zařízení. Tedy těm Via Nano/C7, Atomům, Transmetě (existuje to vůbec?), AMD Geode a tak dál ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    9.9.2008 09:12 KaiSVK | blog: kaiov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Mne sa to velmi pacilo, tak z rychliku, ale super!
    Changing mental contexts from one task to another wastes a lot of time. /Aaron Griffin/
    9.9.2008 09:14 netservis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Moc pěkný, jen tak dál.
    9.9.2008 10:34 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Hezky shrnuto, ale nešlo by zmínit i něco jiného než x86? Linux běží na kdečem...
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    chamifrog avatar 9.9.2008 10:37 chamifrog | skóre: 3 | blog: Je software od Viliama Brány potřeba???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Jsem rád, že se tu objevil seriál o HW. Akorát bych možná od toho čekal, že se budete věnovat víc HW vs. Linux, např. jak je na tom ten který hw v linuxu, jak je to s výkonem pod jinými OS a podobně, jak kterej výrobce hw podporuje linux/unixy, linuxové sestavy atp.. Vím že srovnávacích testu je na internetu hromada, třeba na PCTuning.cz, ale většinou je vše braný z pohledu windowsáka. Ty mají drivery na vše, my jich moc nemáme. Jinak díky, myslím že články o HW Abčku neuškodí a obohatí ho :)
    Je software od Viliama Brány potřeba?
    9.9.2008 16:47 Gelmir | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    +1
    Michal Fecko avatar 9.9.2008 13:50 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Hmmm... kebyze tento clanok bol nieco na styl linuxdevices.org, fajn... ale takto? To chcete byt druhe svethardware.cz, alebo zive.cz? Preco silou-mocou pisat osobitne o HW na tomto uzko profilovanom serveri (navyse iba o HW x86!) a preco to pise prave David "ATI/AMD" Jezek?
    11.9.2008 11:55 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    prečo?

    - pretože každý článok môže niesť užitočnú informáciu
    - pretože nikto iný to nepíše
    - a navyše, už v prvej časti bolo spomínané, že prvé tri časti sú len takým rozprávaním na uvedenie do témy, skutočný zámer tohoto seriálu vraj má prijsť až v časti štvrtej, takže s hodnotením by som počkal aspoň na tú štvrtú

    9.9.2008 14:54 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Mne sa to lubi, diki.

    tesim sa do buducna
    nocturne e moll, ballade F major, ...
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2008 15:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Jo a líbilo by se mi, kdyby byl brán v potaz mobilní hardware (hlavně v laptopech).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    daan avatar 9.9.2008 17:23 daan | skóre: 6 | blog: Clairvoyant | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    dost dobry clanok, v skratke zhrnute podstatne informacie, ziadna prehnane odoborna analyza, prehnane mnozstvo ozaceni, kombinacie radov, oznaceni a tak podobne... mozno je to mozno aj prvy clanok o procesoroch, co ma naozaj zaujal a precital som ho do konca + z neho aj nieco mam. ak to bude podobne priatelske aj pre grafiky, tak sa tesim. :)
    9.9.2008 22:22 thl2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Tak sekta příznivců AMD/ATI už ovládla i ABCLinuxu.cz.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.9.2008 22:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Tou sektou myslíš koho? CDR.cz?
    pools avatar 9.9.2008 22:36 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    No já nevím jak tobě, ale mi ten článek přišel jakože víc vyzdvihuje Intel. Možná máme jiný úhel pohledu...
    Vivre libre ou mourir!
    10.9.2008 07:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Taky mi při čtení připadalo, že se autor více opírá do AMD a Intel chválí... Ale možná je to tím, že nepatříme k sektě příznivců Intelu - pak by nám to přišlo jinak :-)
    10.9.2008 18:03 thl2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Pro vás 3 a vůbec všechny, kteří Ježkovi žerete jeho kecy: Používá na vás taktiku vařené žáby. Pokud vám připadá, že chválí někoho jiného než AMD/ATI , pak jen proto, že si chce prezentovat nestranně, aby nevypadal jak týpek z ddworld.cz, ale ve skutečnosti je to stejný sektář btw AMD/ATI může jít do kelu i s Intelem a NVIDIí. Nikomu by tyto korporace nechyběly. To jen fanATIci jsou zvláštní sekta příznivců výrobce nějakého hardware.
    10.9.2008 18:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Ehm... mně je úplně fuk, jak to s grafickými kartami doopravdy je. Žádné preference nemám, a tudíž by mi vůbec nevadilo, kdyby někdo vychvaloval to a jiné zase tamto. Moje nejoblíbenější karta byla Matrox G550... Takže já mu ty kecy žeru, poněvadž je mi naprosto volný, koho sjede, a koho ne :-)

    Nesmíš to/se brát tak vážně...
    10.9.2008 23:04 Areal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Jsi ty vubec normalni ?
    pools avatar 21.9.2008 23:25 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Hej to je moje hláška!!! ;-) Jinak já používám povětšinou integrované grafiky (to jen tak k tématu) a o těch můžu říct, že všechno jen ne VIA ;-)
    Vivre libre ou mourir!
    Heron avatar 10.9.2008 17:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    To, že má autor své názory (veřejně známé) je sekta? V tomto článku to rozhodně poznat nešlo (nebylo kde). Zrovna David nemá problém psát o věcech, které jej soukromě nezajímají (je to milovník superlevných výrobků a přesto píše o highendu, fanATIk přesto zná nVidii apod.). Takové články rozhodně na abc vítám.
    10.9.2008 18:04 thl2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    superlevných výrobků s nepoužitelnými ovladači, to je tedy kauf
    the.max avatar 11.9.2008 22:31 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    +1:-)
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    David Ježek avatar 12.9.2008 00:05 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    zvláštní, Catalysty jsou pro HD4850 PLNĚ použitelné již od dob novinářských pre-verzí, a to včetně DirectX 10.1 hry Assassins Creed. Nebo se pletu? Mě to v 2560x1600 běželo jako fík :-D
    10.9.2008 18:41 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    Lidi vzpamatujte se, přestaňte už konečně krmit toho trolla thl2... takoví pablbové si zaslouží jedině ignorovat.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    10.9.2008 22:10 1john2 | skóre: 35 | blog: jo12hn | zlín, brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    diky za pekny prehled, zjistil sem ze uz sem uplne mimo misu co se tyce skladani hw, jen tak dal, svehw.cz, zive.cz nestiham sledovat tohle mi naprosto vyhovuje projdu co noveho a vim ze na mem oblibenem serveru je dalsi uzitecny serial.... . pokud se objevi i informace o non-X86 architekturach budu jen rad, protoze o tehle oblasti nevim vubec nic...

    Dekuju 1john2
    multi avatar 11.9.2008 08:46 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    joo autori co pisi na abicku maji prehled a pisi z nadhledu
    3.8.2023 04:25 UFAAUTO789
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory)
    ufabet auto เว็บพนันบอลที่ดีที่สุด เดิมพันง่าย 24ชม. แนะนำเกมสล็อต เกมน่าเล่น ทำกำไรง่าย แจ็คพอตแตกกระจาย

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.