Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 21:35

HW novinky: první ARM CPU na 20nm technologii

3. 8. 2011 | David Ježek
Články - HW novinky: první ARM CPU na 20nm technologii  

Pro dnešní díl se sešlo několik vskutku různorodých témat. Jihokorejskému Samsungu se před několika týdny zadařilo vyrobit první jednoduchý 20nm ARM procesor, AMD představila Radeon HD 6990M, VIA pro změnu první desku s procesorem Nano X2 E a v závěru se podíváme na nové fotoaparáty Olympus a čerstvé informace o chystané výrobě Playstation 4…

Obsah

První testovací ARM CPU vyrobené 20nm procesem má Samsung

link

Tuto zprávu si můžeme vyhodnotit i tak, že Samsungu se velmi daří. Novinka v podobě prvního funkčního procesoru ARM architektury, který sjel z 20nm výrobní linky, je sice z hlediska sériové výroby hodně předčasná (prakticky jde o první, možná druhý krok v dlouhé cestě k takové výrobě), ale Samsung jakožto jeden z největších producentů výrobků se SoC ARM v útrobách není vhodné podceňovat.

Čip byl vyroben technologií high-K metal gate druhé generace s ultra-low k dielektrikem na strained silicon waferech páté generace (to vše u Samsungu). Jde o testovací design obsahující klíčové prvky čipů tohoto typu, na němž se nyní budou ověřovat kvalitativní výsledky použitých postupů. Samsung zatím pouze upřesnil, že ARM jádro je generace ARM Cortex-M0 s přidanými prototypovými knihovnami, paměťovým subsystémem, GPIO a dalšími strukturami. Finální SoC jsou samozřejmě výrazně složitější, ale na to má Samsung ještě moře času. Důležitým faktorem bude i probíhající ladění výroby z hlediska výsledné spotřeby čipů, tato technologie je chystána pro období, kdy se i v ultra-mobilních přístrojích budeme bavit o více/mnoho jádrových procesorech a pokročilých GPU.

První miniITX deska s VIA Nano X2 E

link

Společnost VIA pouští do prodeje konečně také první miniITX desku EPIA-M900, která je osazena procesorem Nano X2 E. Toto 64bitové dvoujádro vychází architektonicky z produktů představených firmou již před dvěma lety, přesto však oproti například Atomům od Intelu má co nabídnout. Je zde mimo jiné podpora hardwarové virtualizace (ne všechny Atomy ji mají), AES šifrování či out of order execution. Takty jsou poměrně konzervativní, VIA uvádí rozmezí 1,2+ až 1,6+ GHz. Integrovaná grafika (Chrome9 HC) vedle DirectX 9 zvládá hardwarovou akceleraci VC1, MPEG-2, WMV9 a H.264, vedle toho je zde ale i volný PCI Express ×16 slot (s 8 PCI Express linkami) a také jeden PCI. Výrobce udává podporu Linuxu. Z rozhraní je zde Gigabit LAN (VT6130), HDMI, VGA, 4×USB 2.0, COM, 3× Audio, dva 24-bit LVDS konektory, možnost vyvést další tři COM porty, čtyři USB 23.0, LPC, S/PDIF či header pro SMBus.

Hardwarové novinky

AMD uvedla Radeon HD 6990M

link

Nedávnou zmínku o GeForce GTX 580M si dnes doplníme o konkurenční produkt ze stejného výkonnostního i cenového segmentu. AMD vypustila hi-endový mobilní Radeon HD 6990M, který, stejně jako GTX 580M vs GTX 580, nemá nic společného s duálním desktopovým monstrem HD 6990. Radeon HD 6990M je spíše ekvivalentem desktopového Radeonu HD 6870, s nímž sdílí 1120 stream procesorů a architekturu GPU, jen má o něco nižší takty (715 namísto 900 u HD 6870) plynoucí z nutnosti srazit TDP do přijatelných mezí. Ani AMD údaj o spotřebě neuvádí, předpokládejme však, že to bude opět zhruba 100W TDP.

Jinak o této grafice asi nelze říci nic zajímavého, jde o téměř 3/4 roku staré GPU, najdeme jej v hi-endových noteboocích výrobců jako Eurocom a zajímat bude maximálně nadšené hráče ochotné zaplatit vysokou cenu za našlapaný notebook s nízkou výdrží při provozu z akumulátoru. Eyefinity je podporováno až pro 6 monitorů, ale nepočítal bych s žádným notebookem se 6 miniDisplayPorty :-).

Hardwarové novinky

Třetí generace bezzrcadlových přístrojů Olympus

link

Když už jsme minule zmínili Pentax a jeho nový systém Q, doplníme si ještě poslední novinky u Olympusu. Jím a Panasonicem vyvinutý vůbec první mirrorless systém, dostal na jaře nové přírůstky v podobě „třetí generace“ od Panasonicu (Lumix G3 a GF3), nyní přidává totéž Olympus s taktéž „třetí generací“ v podobě modelů PEN E-P3, PEN Lite („E-PL3“) a PEN mini (E-PM1). Zatímco Panasonic se již pomalu přesouvá (od modelu GH2) k 16,něco Mpixelovému snímači (ekvivalentní ~64Mpix fullframe snímači, pro představu o hustotě pixelů), Olympus stále zůstává u v podstatě již letitého 12,3Mpix LiveMOS snímače, kdy s každou další generací vylepšuje hlavně elektroniku schopnou z tohoto snímače „vytáhnout“ zase o něco více.

Nové přístroje se chlubí zejména brutálně rychlým „120Hz“ ostřením, které si prý v ničem nezadá s rychlými zrcadlovkami (připomenu, že zrcadlovky ostří fázovou detekcí na samostatném AF snímači, zatímco kompakty a mirrorless systémy ostří na bázi detekce kontrastu). Nový procesor se jmenuje TruePic VI a dovoluje ze snímače „tahat“ snímky o citlivosti od ISO 100 po 12 800 (použitelnost se ale bude samozřejmě lámat někde kolem 1 600 až 3 200). Závěrka při focení reaguje do 60 ms, takže zpoždění taktéž Olympus zkrátil.

Co se týče designu, tak ten je k vidění na fotografiích a ve videích. Je věcí preferencí, jestli chcete plnohodnotný přístroj s hromadou obslužných tlačítek (E-P3 mimochodem, stejně jako G3, nese dotykový displej s podporou ostření/focení „ukázáním“ prstem na objekt na displeji – velmi sympatická věc, zejména ve spojení s AF trackingem, kdy objekt vyberete a nezávisle na pohybu fotoaparátu či objektu jej foťák stále drží zaostřen), nebo jednodušší přístroj (Lite) či až velmi osekaný, ale zato velice malý (mini).

Co je u Olympusu tradicí, že si nechává za své PENy slušně zaplatit. Cena byla zatím oznámena jen pro model E-P3, a sice 900 dolarů za kit buď s 14-42/3,5-5,6, nebo 17/2,8 sklem, pro oba menší přístroje budou ceny teprve stanoveny (jdou na trh později, až na podzim). Spolu s novou generací PENů představil Olympus i dvě žádaná pevná skla, 12mm/F2.0 (800 dolarů, dostupný hned) a 45mm/F1.8 (400 dolarů, září).

Výroba Playstation 4 začne ještě letos

link

Tchajwanským DigiTimes lze obvykle bez problémů věřit, nejde o žádnou drbnu, takže když oni píší o výrobě PS4 ještě letos, pak na tom něco bude. Sony má mít vše již prakticky hotovo, a tak ještě v průběhu tohoto roku rozjede výrobu čtvrté generace své herní konzole, a to u tradičních partnerů, firem Foxconn a Pegatron (obě vyráběly/vyrábí Playstation 3). V roce příštím by Sony chtěla prodat 20 miliónů kusů.

Otázek kolem PS4 se v poslední době vyrojilo hned několik, zejména se týkají dosud neznámé hardwarové konfigurace (byť minimálně internetem proběhlo, že GPU pro obě konzole příští generace – tedy PS4 i Xbox 720 – má vyrábět AMD). Kdo konkrétně zajistí výrobu GPU/CPU či co nakonec v útrobách nalezneme, těžko v tuto chvíli odhadovat. Pokud bych si měl tipnout, tak první verze ponese nejspíše něco jako 32nm CPU a 40nm GPU (že by to byla právě PS4, která by jako první nesla 28nm hi-end GPU, tomu se mi nechce věřit) a spotřebou bude někde mezi 100 a 200 W, jako první verze PS3.

Otázkou další je softwarová stránka. Sony se jistě bude chtít poučit z chyb u PS3, kdy zaříznutím Linuxu (resp. jiných OS) rozezlila nemálo uživatelů a hackerů. Jestli manažeři Sony budou držet nadále přísnou linii, nečekal bych u PS4 podporu pro jiné OS než ten dodaný, ale rád se budu mýlit. Příští rok ale budeme všichni moudřejší.

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: zemětřesení kolem Pentaxu
Následující díl: HW novinky: co nabídne SATA 3.1

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

3.8.2011 10:30 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první ARM CPU na 20nm technologii
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
překlep - oopět

je zajímavé, že i AMD si myslí, že TDP 100W je ještě pro mobilní segment... Přitom mě se to zdá moc i na desktop, už jsem měnil několik základních desek, které odešly s největší pravděpodobností díky napájení dvoučipové zrůdy (konkrétně vypálené desky Biostar jsem měnil ve dvou kompech za Asus s posíleným napájecím okruhem pro PCI-E)
3.8.2011 14:34 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první ARM CPU na 20nm technologii

V prvním odstavci o ARMu chybí "h" v "dloué".

V prvním odstavci o Radeonu jsou přehozené "a" a "k" ve "ka".

V druhém odstavci o Playstation 4 je "o" místo "i" v "mezo".

4.8.2011 07:38 Zdeněk
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první ARM CPU na 20nm technologii
Ahoj, Byl jsem líný dohledat spotřebu té Nvidie, ale strašně bych se divil, kdyby při stejném výkonu měla nižší spotřebu :-) Co se týče desktopu, více než rok a půl jsem provozoval HD3870X2,která má více než trojnásobnou spotřebu, ale u těchto karet je samozřejmostí napájení přes 6 pin konektor, v případě mojí karty pak 2x8 pin. Pokud deska neustojí 60W, které jsou ve specifikaci PCI-E, nic jiného než shořet si nezaslouží. U notebooku s takovým výkonem bych si dělal spíš starosti s odvodem tepla. A pár hráčů na NTB znám a těm jej jedno, jak dlouho stroj běží na baterky.
3.8.2011 17:25 Lord Vetinari
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první ARM CPU na 20nm technologii
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
PS4 tento rok nebude,konzoly sa ohlasuju na E3 + potrebujete aspon nejake AAA tituly na zaciatok. A az tak sa to utajit neda (respektive je to kontraproduktivne) IMO najblizsi mozny termin su vianoce 2012 (a teda nasa vychodoeuropska diera pride na rad leto/jesen 2013 :D )
3.8.2011 21:04 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první ARM CPU na 20nm technologii
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
U té desky uvádíte, že má čtyři USB 23.0. Tak buď má čtyři USB 2.0, to tam ale máte uvedené dříve, nebo má čtyři USB 2.0 a čtyři USB 3.0, potom by bylo dobré tato dvě rozhraní uvést někde vedle sebe.
4.8.2011 22:46 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: první ARM CPU na 20nm technologii
nebo by to mohlo být 4xUSB 2.0/3.0

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.