Portál AbcLinuxu, 30. dubna 2024 06:39

Distribuční novinky - 24/2007

15. 6. 2007 | Luboš Doležel
Články - Distribuční novinky - 24/2007  

Firmy Linspire a Microsoft uzavřely dohodu. Linus Torvalds, GNU GPLv3 a OpenSolaris. Microsoft najal Toma Hanrahana. Mandriva vylepšila svůj web pro eTraining. Granular Linux 0.90 Test. Karoshi 5.1.3. Zenserver 0.5. openSUSE 10.3 Alpha 5. Distribuční rada: nastavujeme stmívání konzoly.

Obsah

Letem světem

link

Vyšlo Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) Tribe 1 (první alfaverze). Turecký Pardus dospěl k verzi 2007.2 beta (Barış, pojmenováno podle jednoho z vývojářů). MoLinux 3.0 Beta je distribuce založená na Ubuntu, jež je podporována vládou ve španělském území Kastilie-La Mancha. Vyšel druhý release candidate distribuce Skolelinux 3.0, také známé jako Debian-Edu. Poslední novinkou je Berry Linux 0.81 založený na Fedora Core 6.

Firmy Linspire a Microsoft uzavřely dohodu

link

Společnost Linspire oznámila uzavření dohody s Microsoftem. Linspire získává licenci na instant messaging s přenosem hlasu: jde o Microsoft RT Audio Codec, který bude využit pro zajištění kompatibility komunikace mezi programem Pidgin na straně Linuxu a Microsoft Office Communicator spolu s Windows Live Messenger na straně druhé. Dále byly licencovány kodeky Windows Media 10 a TrueType fonty Microsoftu (včetně Arial, Georgia, Times New Roman a Verdana). Jak už se stává zvykem, zákazníci Linspire jsou chráněni před (nejistým) rizikem porušování patentů Microsoftu Linuxem. Další oblastí spolupráce budou formáty dokumentů - podobně jako u Xandrosu.

Linus Torvalds, GNU GPLv3 a OpenSolaris

link

Linus Torvalds, který byl k počátečním návrhům GNU GPLv3 velmi kritický, svůj názor trochu změnil. Nejprve řekl, že Linux pod GPLv3 nepovažuje za pravděpodobný, ale za alespoň možný. Nyní řekl, že je pragmatik, a pokud Sun Microsystems opravdu uvolní OpenSolaris pod GPLv3, bylo by hloupé, aby tu byla dvě svobodná jádra s nekompatibilními licencemi: „Nemyslím si, že je GPL 3 tak dobrá licence jako GPL 2, ale na druhou stranu jsem pragmatik, a pokud se můžeme vyhnout tomu, že bychom měli dvě jádra s dvěma rozdílnými licencemi, a neshodám tím způsobeným, alespoň vidím pro použití GPLv3 důvod.“

Na druhou stranu pak popsal Sun v negativním světle. Řekl, že Linux Sunu na obchodním poli značně ublížil a už jen z důvodů soutěže a konkurence nemá Sun zájem Linuxu pomáhat. Údajně určitě chtějí využít prostředky Linuxu (především ovladače), ale Linus si nemyslí, že chtějí dát něco zpět - tedy uvolnit ZFS způsobem, aby jej bylo možné používat v Linuxu. Sun chce prý hlavně vypadat dobře a má zájem přetáhnout talentované vývojáře, kterých má Linux mnoho. Každopádně však považuje uvolnění OpenSolarisu pod GPLv3 za dobrou věc, třebaže nebude pro Linux z hlediska kódu přínosná. Jonathan Schwartz, výkonný předseda Sunu, zareagoval: popsal, v čem se jeho pohled na věc liší. Jsou to prý společnosti, kdo spolu soutěží, a ne komunity. Jonathan na závěr svého blogového zápisku Linuse pozval na večeři do svého domu, kde by mu chtěl všechno z očí do očí vysvětlit. Chce prý spolupráci, nechce nic negativního.

Microsoft najal Toma Hanrahana

link

Microsoft najal Toma Hanrahana, který byl dříve ředitelem inženýringu v Linux Foundation. Bude ředitelem interoperability s Linuxem a bude spravovat laboratoř pro interoperabilitu mezi Novellem a Microsoftem. Tom Hanrahan zahájil svou linuxovou kariéru v IBM, kde dohlížel na práci mnoha vývojářů a údržbářů Linuxu. V září 2003 přešel do Open Source Development Labs, které se později změnily v Linux Foundation. V Microsoftu bude nyní pracovat na spolupráci systémů v oblastech virtualizace, formátů dokumentů, správy Windows Server a adresářových služeb.

Mandriva vylepšila svůj web pro eTraining

link

Mandriva oznámila vylepšení svého webového rozhraní pro eTraining tak, aby se dal snáze používat. Navíc jsou zdarma k dispozici dva nové kurzy - jeden o uprmi a rpmdrake, druhý o Mandriva Flash. Uživatelé Mandriva Linuxu navíc mají přístup k novým školením:

Granular Linux 0.90 Test

link

Granular Linux 0.90 je založený na PCLinuxOS a se svou jednoduchostí používání je vhodný hlavně pro začátečníky. Nabízí prostředí KDE a Xfce s vlastním grafickým stylem. Sada multimediálních programů nabízí Amarok, XMMS, VLC Media Player, Kaffeine a programy pro úpravu a správu obrázků. Kancelářské programy zastupuje KOffice spolu s KPDF. Síťová výbava je obvyklá, tedy webový prohlížeč a poštovní klient z Mozilly, Kopete pro IM komunikaci a nástroje pro stahování souborů. V nabídce jsou poté všechny hry KDE, K3b, SuperKaramba a další.

granular granular granular granular

Karoshi 5.1.3

link

Karoshi (5.1.3) je systém s jednoduchou instalací a správou určený do školních prostředí. Dokáže v síti spolupracovat s klienty MS Windows XP a 2000 a tenkými a tlustými klienty na Linuxu - do budoucna se počítá i s Mac OS X. Nabízí podporu zdarma i za peníze a je založen na PCLinuxOS. Karoshi byl vytvořen tak, aby ve školách nevznikaly problémy kvůli tomu, že nikdo nerozumí Linuxu natolik, aby ho dokázal plně spravovat - na správu prý stačí základní znalosti.

karoshi karoshi karoshi

Zenserver 0.5

link

Zenserver 0.5 je výsledek práce týmu Zenwalk na serverové verzi své distribuce. Od předchozí verze došlo k mnoha změnám - Zenserver nyní běží na jádře 2.6.19.7 s patchem GRSecurity, nabízí vývojové nástroje, PHP, MySQL, Lighttpd, Sambu, Postfix, ale také vlastní nástroj ZSAdmin pro správu systému. ZSAdmin lze použít pro aktivování skriptovacích jazyků pro web přes Lighttpd, konfiguraci xinetd, MySQL a dalších součástí. Instalační CD má pouhých 263 MB.

openSUSE 10.3 Alpha 5

link

OpenSUSE 10.3 Alpha5 má oproti předchozí alfaverzi několik zajímavých změn. Kromě čerstvého jádra 2.6.22-r4 nabízí glibc 2.6, Emacs 22.1 nebo OpenOffice.org 2.2.1-rc3. U některých balíčků byla zmenšena jejich velikost a byly pročištěny závislosti. U jiných zase došlo k radikálnějším změnám v podobě přejmenování a rozdělení na více - účelem těchto změn je zmenšit velikost systému a umožnit instalaci z jediného CD. Novinkou jsou instalační CD ve veriantách s KDE a s GNOME - protože je to naprostá novinka, očekávejte chyby; přímo v oznámení je použit výraz „pre-alpha“. Pokud je openSUSE instalováno z CD, je uživateli nabídnuto spuštění sítě a případná instalace přídavků do systému. Za nejprotivnější chyby byla označena nefunkčnost ifup/getcfg, takže síť spouštějte přes NetworkManager. Další zásadní chybou je naprosto rozbitý konfigurační soubor GRUBu po aktualizaci či fakt, že při instalaci nejsou přidány žádné vzdálené repozitáře.

Distribuční rada: nastavujeme stmívání konzoly

link

Určitě jste si už někdy v konzoli všimnuli stmívání, pokud s ní delší dobu nepracujete. Tato vlastnost se dá snadno změnit - lze ji zakázat nebo nastavit časový limit do jedné hodiny. Změnu nastavení provedeme takto:

setterm -blank # zakáže stmívání
setterm -blank 30 # nastaví stmívání po 30 minutách

Druhou zajímavou volbou je nastavení vypínání monitoru (VESA powerdown) po uplynutí časového limitu od zavedení stmívání.

setterm -powerdown
setterm -powerdown 15 # nastaví vypínání po 15 minutách

Toto nastavení bychom mohli někam uložit, aby se spouštělo např. po našem přihlášení. Další variantou je aktivovat ho přímo pro danou konzoli:

setterm -powerdown 15 > /dev/vcs1 # pro první konzoli

Jméno /dev/vcs1 se může lišit, někde hledejte např. /dev/vc1.

Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 10-15/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky - 23/2007
Následující díl: Distribuční novinky - 25/2007

Související články

Distribuční novinky - 23/2007
Distribuční novinky - 22/2007
Distribuční novinky - 21/2007
Strategie Microsoftu proti GNU/Linuxu: FUD
Steve Ballmer: open source a intelektuální vlastnictví
Novell uzavřel smlouvu s Microsoftem
GNU GPL v3
Zenwalk Linux 3.0

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.