abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 883 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 22/2007

    1. 6. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4490×

    Jak to je s Tux 500. Detaily o dohodě Novell-Microsoft zveřejněny. linuX-gamers.net Live DVD 0.9. Scientific Linux 5.0 Live CD. VectorLinux 5.8 Live CD. Linux Mint 3.0. Distribuční rada: používáme fetchmail.

    Obsah

    Letem světem

    link

    V tomto distribučně relativně poklidném týdnu vyšel sidux 2007-02 - jede na jádře 2.6.21.3 s odlehčeným KDE 3.5.7. Velkou novinkou je dlouho očekávaná Fedora 7. No a na závěr stahujte a testujte Foresight Linux 1.3 s GNOME 2.18.

    Jak to je s Tux 500

    link

    Před více než měsícem se psalo o projektu Tux 500, jehož cílem bylo propagovat Linux reklamou na některém ze závodních vozů při Indianapolis 500. Celou věc měla z vlastní kapsy zaplatit komunita - teploměr na stránkách projektu byl připraven zobrazovat velmi vysokou nasbíranou částku (až po 350 000 dolarů), ale nakonec se podařilo získat jen něco přes 18 000 dolarů. I to však postačilo, a nyní tak úvodní stránce vévodí fotografie jednoho z vozidel, které má vepředu obrázek tučňáka a nápis Linux - vozidlo řídil Roberto Moreno. Toto vozidlo však při závodě jako první havarovalo a skončilo jako naprosto poslední. Nuže, vždyť je přece jasné, že každý software by se měl vyhýbat race conditions :-).

    Detaily o dohodě Novell-Microsoft zveřejněny

    link

    Jak bylo minule avizováno, ke konci května byly zveřejněny podrobnosti smlouvy mezi Novellem a Microsoftem. Obsah však nebyl zveřejněn kompletní, některé části a dokonce jedna celá stránka byly zrevidovány. Zajímavou vlastností celé dohody je fakt, že patentová ochrana se netýká klonovaných produktů ("clone products"). Tento obrat je definován jako produkt jedné z firem, který má stejné nebo převážně stejné funkce jako existující produkt druhé společnosti, nebo implementuje kompletně či z velké části API druhého produktu. Toto v zásadě znamená, že Microsoft může potenciálně soudit uživatele SUSE Linuxu, kteří používají náhrady softwaru Microsoftu. Přímo jsou jmenovány produkty OpenOffice.org, Wine a OpenXchange. Novell ve své zprávě dále informoval o rizicích, kterým aktuálně čelí. Je mezi nimi GNU GPLv3, která může zabránit distribuci certifikátů Microsoftem, nebo může Novellu znemožnit distribuci kódu, který je pod GPLv3. Další věcí je to, že Microsoft je oprávněn přednostně získávat technickou dokumentaci k SUSE Linuxu, i když zatím nebyla uvolněna open source komunitě.

    linuX-gamers.net Live DVD 0.9

    link

    linuX-gamers.net je webový portál zabývající se počítačovými hrami pro Linux. Na berlínském LinuxTagu 2007 bylo představeno první živé DVD tohoto webu. To uživatelům nabízí různé svobodné hry k rozptýlení. Je mezi nimi Enemy Territory, Nexuiz, Warsow, Glest nebo TORCS. Umožňuje uživateli použití proprietárních ovladačů, ale upozorňuje na to, že použití předkompilovaných proprietárních ovladačů nemusí být morálně (či právně) v pořádku. Pokud vám to nevadí, za chvíli se ocitnete v jednoduchém prostředí. Máte zde tlačítka pro spuštění různých her nebo xtermu. Nutno dodat, že xterm vám zde moc platný nebude, protože systém je opravdu odlehčený - ani příkaz which zde nefunguje.

    linuxgamers

    Scientific Linux 5.0 Live CD

    link

    Scientific Linux 5.0 je živé CD, které můžete mimo jiné nainstalovat na USB disk nebo spouštět přes NFS na bezdiskových klientech. Od verze 4.0 došlo k mnoha aktualizacím: běží na jádře 2.6.18 s X.Org 7.1. Na X serveru můžete používat Compiz (a AIGLX), prostředí GNOME 2.16.0 spolu s Mozilla Firefoxem a Thunderbirdem ve verzi 1.5. Dále lze jmenovat GIMP 2.2.13, Evolution 2.8.0 či OpenOffice.org 2.0.4. Nabízí aufs místo unionfs, zápis na NTFS, 915resolution a další pomůcky.

    scientific scientific scientific

    VectorLinux 5.8 Live CD

    link

    Tento týden vyšel VectorLinux 5.8 Live CD (GOLD) spolu s VectorLinux 5.8 alpha Live CD/DVD edice SOHO. DVD verze SOHO obsahuje navíc 62 jazykových balíčků pro KDE, OpenOffice.org (místo KOffice), vývojové nástroje a další věci. Všechna živá CD a DVD obsahují mnoho pluginů pro prohlížeče (které zastupuje Mozilla Firefox, SeaMonkey a Opera), nejnovější prostředí Xfce, poté GIMP, Xara LX, Gnumeric, AbiWord, ovladače WiFi karet s konfiguračními nástroji, podporu zápisu na NTFS, různé hry a další zajímavosti.

    vector vector vector

    Linux Mint 3.0

    link

    Cassandra, to je jméno pro Linux Mint 3.0. Přichází s novým mintInstall a linuxovým softwarovým portálem. Běží na jádře 2.6.20 a pěkně vypadajícím GNOME 2.18. Konečně nabízí i Sun Java 6 a Gaim byl nahrazen Pidginem. Linux Mint nabízí okamžitou podporu multimédií, snadnou instalaci, funkční zápis na NTFS, 3D desktop, všelijaké konfigurační nástroje a také kompatibilitu s Ubuntu 7.04.

    linuxmint

    Distribuční rada: používáme fetchmail

    link

    Fetchmail je věcička, která se hodí každému, kdo má hromadu e-mailových účtů a nechce se obtěžovat s tím, aby musel každý konfigurovat ve svém poštovním klientovi. Fetchmail se postará o stahování zpráv z námi určených POP3/IMAP4 serverů a zprávy umístí do lokální schránky. Fetchmail může mít globální konfiguraci nebo konfiguraci pro každého uživatele - způsob se liší v umístění konfiguračního souboru a v tom, že v globální konfiguraci musíme určovat, do které lokální schránky chceme zprávy doručit. Při používání globální konfigurace pak přímo do konfiguračního souboru přidáváme další nastavení (např. interval kontroly), protože nám Fetchmail poběží jako služba.

    Globální konfiguraci můžeme ukládat do souboru /etc/fetchmailrc, který musí být vlastněn uživatelem fetchmail, a musí mít předem daná oprávnění. Toto nastavíme následovně:

    touch /etc/fetchmailrc
    chown fetchmail /etc/fetchmailrc
    chmod 600 /etc/fetchmailrc
    

    Pokud vytváříme konfiguraci u obyčejného uživatele, postupujeme podobně:

    touch ~/.fetchmailrc
    chmod 600 ~/.fetchmailrc
    

    Co se do takových souborů dává? Přihlašovací údaje a detaily o stahování zpráv - ukázka:

    set daemon 300 
    # jak často kontrolovat poštu - pouze u globální konfigurace
    poll pop.gmail.com protocol POP3 user "uzivatel@gmail.com" \
     there with password "heslo" ssl is lubos here

    Jak už bylo zmiňováno dříve, pokud ukládáme nastavení k uživateli, část is lubos here lze vynechat. Dále můžeme připojit další vlastnosti - fetchall stáhne i již zobrazené zprávy, nokeep stažené zprávy ze serveru smaže - více v manuálu. Ale jak zajistit, aby měl fetchmail příležitost stahovat? Pokud máme práva roota a používáme globální konfiguraci, jednoduše spustíme službu fetchmail. Pokud použijeme konfiguraci uživatelskou a máme právo vytvářet úlohy v cronu (zpravidla ovlivněno členstvím ve skupině cron), přidáme do cronu novou úlohu s tímto zněním:

    */5 * * * * /usr/bin/fetchmail >/dev/null

    V této podobě nám bude uživatelská konfigurace fungovat jako globální - ke stažení zpráv tedy dojde každých 5 minut.

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.6.2007 11:57 Creator of Myths
    Rozbalit Rozbalit vše Spinava dohoda
    Ted se teprve ukazuje, jaka je ta dohoda svinarna. Ale distribuci kvuli tomu menit nebudu. Dal pouzivam svoje openSUSE, protoze ho delaji lidi ze SUSE - Novell je jenom odkoupil v ramci boje s dlouholetym protivnikem. Novell je typicka velka firma nestitici se niceho, schopna obetovat komunitu v zajmu zisku (pochopitelne - kdo se tak nechova, nemuze se stat velkou firmou). Ale v SUSE se snazi pracovat na kvalitni distribuci a maji moje sympatie.
    1.6.2007 15:05 654
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spinava dohoda
    Ovšem kdyby se od Novellu trhli, byli by mi sympatičtější. Novell si vzal velké sousto -nejen že škodí Linuxu, ale výhledově může mít problémy i on (viz SCO). Já kvůli té špinavosti přešel k Mandrivě. Ovládá se skoro stejně, a nestojí za ní americká prasata.
    1.6.2007 17:05 Creator of Myths
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spinava dohoda
    Vy jste necetl, co pisu. Za SUSE taky nestoji nic americkeho, vyjma sponzoringu. I kdyby se SUSE nejak "trhlo", co by tim ziskalo? Uzivatele jako jste vy by to zpatky urcite nepritahlo. Oni nevedeli, co Novell zamysli, kdyz doslo k prodeji. Prave proto, ze cela ta spinavost je vyhradne akci Novellu a SUSE je tu jen "podrizeny", nevim proc od nich odchazet.
    1.6.2007 18:50 #######
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spinava dohoda
    Parafráze na 50 léta: Za vyšetřovateli STB nestojí nic sovětského, vyjma platů. I kdyby se nějak trhli, co by tim získali? Prave proto, ze cela ta špinavost je výhradně akcí KSSS a KSČ je tu jen "podřízený", nevím proc od nich odcházet.
    1.6.2007 20:15 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spinava dohoda
    +1
    1.6.2007 20:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spinava dohoda
    Trochu vám to drhne…
    Marek Bernát avatar 2.6.2007 16:56 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spinava dohoda
    Trochu…
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    2.6.2007 22:12 #####
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spinava dohoda
    No možná trošičku... :-) Nechtělo se mi moc dumat. Ale smysl je asi jasný - výmluvy.
    3.6.2007 12:07 Creator of Myths
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spinava dohoda
    Podle vas je konstatovani, ze SUSE k te dohode s Microsoftem prislo jak slepy k houslim, vymluva? No pak uz opravdu nevidim duvod k diskusi.
    7.6.2007 16:45 ee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spinava dohoda
    Copak nechápeš, že podporou SUSE podporuješ prasácké chování Novellu? Proto od nich odejdi.
    1.6.2007 20:35 black - aka pol | skóre: 19 | blog: Ze_sveta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    Jen tak mimochodem, během května vyšel nový BLAG 6001, což je vytuněná fedora core 6 :-)
    1.6.2007 20:38 black - aka pol | skóre: 19 | blog: Ze_sveta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    Aha, i když to nevypadne z vyhledávání už to tu bylo, no neva.
    1.6.2007 21:30 polish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    Misto fetchmail zkuste radeji getmail, ma vetsi moznosti.
    kozzi avatar 1.6.2007 22:11 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    To livecd je dobry napad urcite ho zkusim. Asi i proto ze je postaveno na Arch linuxu ;-)
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    1.6.2007 22:24 ikarlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    K tomu poslednímu místu Linuxu v Indianapolisu - trefný komentář Harfelda Bilgewinga: "It's real hard to get good drivers for Linux hardware."
    2.6.2007 21:39 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    Prosím o delší popis těch méně známých distribucí, které si vysloužily vlastní nadpis. Podle mě by se měly zmínit alespoň informace o cílech projektu a základu systému...
    3.6.2007 17:31 12345 | skóre: 41 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    Souhlasím, přesně to jsem si říkal. Nudný výčet obsaženého softwaru, ale ani slovo o tom, co je ta distribuce zač.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 3.6.2007 18:10 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    Jenže ty distribuce se stále opakují, to nejsou žádné nové. To mám ke každé copy&pastovat dokola stejný informační text?
    Marek Bernát avatar 3.6.2007 19:25 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    Hm, chcelo by to pridať do softvéru na abíčku kategóriu distribúcie a linkovať sa tam, alebo niečo na ten spôsob.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    3.6.2007 20:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    To mám ke každé copy&pastovat dokola stejný informační text?
    Přináší-li nová verze nějaké zajímavé novinky (tj. ne pouze nové verze programů), pak lze napsat o tom. A pokud na ní nic zajímavého není, tak stačí zmínka v Letem světem. Jinak však souhlasím s tím, že psát ke všem distribucím, co jsou zač, i když už se o nich někdy dříve mluvilo, asi nemá cenu.
    4.6.2007 01:22 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 22/2007
    A pokud na ní nic zajímavého není, tak stačí zmínka v Letem světem. Jinak však souhlasím s tím, že psát ke všem distribucím, co jsou zač, i když už se o nich někdy dříve mluvilo, asi nemá cenu.
    Přesně tak jsem to myslel.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.