abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 882 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 21/2007

    29. 5. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4498×

    Školy v San Diegu volí SUSE Linux. Detaily o Ubuntu na počítačích Dell. Stodolarové notebooky v Uruguayi. Filipínské ministerstvo bude používat PCLinuxOS. Novell, Microsoft a patenty - věc pokračuje. BeleniX 0.6. PCLinuxOS 2007 Final. GRML 1.0. Distribuční rada: generujeme hesla s APG.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Firma Technalign vydala Pioneer Linux 2.1 - distribuce stojí na základech Kubuntu. VectorLinux 5.8 SOHO edice přichází s jádrem 2.6.20.3, realtime patchi, podporou zápisu na NTFS a dalšími funkcemi. Týmy CentOS a Piebox Enterprise Linuxu zareagovaly na vydání Red Hat Enterprise Linuxu 4.5 uvolněním CentOS 4.5 a Piebox Enterprise Linux 4 Update 5. Ubuntu Christian Edition 3.1 opravuje nalezené chyby, např. podporu suspend/resume - cítí autoři nejistotu kvůli Ubuntu Cthulhu Edition? Systém obarvený do červené barvy, tedy Yoper Linux 3.0 RC1, přichází ve třech CD variantách. SabayonLinux 3.4 Beta 2 je tu s mac80211 a pokročilou podporou notebooků Sony a ThinkPad. Druhá betaverze vyšla i pro Linux Mint 3.0 - má nové logo. Přišla na svět rozšířená verze živého CD MCNLive "Toronto". Dalšími novinkami minulého týdne jsou Elive 0.6.9, DeLi Linux 0.7.2, Absolute Linux 11.1 Beta 3, Parsix GNU/Linux 0.90 Test 2, Skolelinux 3.0 RC1, 64 Studio 1.4.0 a Frugalware Linux 0.7 Pre 1.

    Školy v San Diegu volí SUSE Linux

    link

    Novell vydal tiskové prohlášení, podle kterého si jednotný školní obvod San Diega zvolil SUSE Linux Enterprise Desktop jako standardní platformu pro výukovou iniciativu Always-On. Tento obvod je druhý největší v Kalifornii a čítá 130 000 studentů, přičemž 100 000 z nich je pro tento projekt vhodných. Projekt Always-On je nyní v první ze tří fází a očekává se, že celý projekt bude probíhat několik let. Jak už bylo naznačeno, Always-On bude pomáhat studentům ve studiu, a to především těm, kteří doma nemají počítač. Vizí projektu je síť, do které budou mít přístup studenti a učitelé - tato síť bude poskytovat nepřetržitý přístup ke studijním informacím. Studenti budou mít dobrou příležitost naučit se pracovat s open source aplikacemi z kategorií kancelářského softwaru, multimédií, používání webu, geografie, matematiky, vědy a jazyků.

    Detaily o Ubuntu na počítačích Dell

    link

    Tento týden byl tak trochu ve znamení uvedení Ubuntu Linuxu na počítačích značky Dell. Tři dny před oficiálním uvedením výrobků byly na webu Direct2Dell zveřejněny první bližší informace. Dell bude nabízet Ubuntu pouze na některých systémech z každé produktové řady: „Nabídka periferních zařízení bude představovat podmnožinu nabídky pro ostatní operační systémy. Nabízíme pouze hardwarové možnosti, které mají nejkvalitnější a nejstabilnější podporu v linuxových ovladačích. Tyto hardwarové možnosti byly v Dellu důkladně testovány linuxovým týmem.“ Kdekoliv to bude možné, budou instalovány open source ovladače. V ostatních situacích (například u WiFi karet od Intelu a modemů Conexant) budou použity ovladače proprietární nebo částečně otevřené.

    Hardwarová nabídka pro Linux bude rozšiřována, protože Dell bude spolupracovat s prodejci zařízení, aby byly ovladače vylepšeny. Problematické kodeky (MPEG, Windows Media, QuickTime, atd.), které nejsou součástí Ubuntu, nebudou distribuovány. Dell do budoucna zvažuje možnost jejich zahrnutí.

    24. května 2007 uvedl Dell do nabídky první tři počítače s Linuxem. Je to notebook Inspirion1505 za cenu od 599 dolarů a desktopy Dimension E520 a XPS 410n od 599 a 849 dolarů. Oproti nabídce s Windows Vista jsou tyto modely o 50 dolarů levnější.

    Stodolarové notebooky v Uruguayi

    link

    LinuxInsider popisuje, jak vypadalo předávání notebooků OLPC v uruguayské vesnici Villa Cardal. Děti v jediné základní škole v oblasti s 1300 lidmi nikdy předtím počítač nepoužívaly. Radují se a považují to za předčasný příchod Santa Clause. „Díky tomuto budu moci studovat spoustu vědy,“ komentoval osmiletý Joel, který se chce jednou stát vědcem. Rodiny, které neměly počítač ani jediný, nyní mají třeba i dva. President pro software v projektu OLPC Walter Bender řekl: „V rozvojových oblastech je miliarda dětí a většina z nich nemá příležitost se učit. Snažíme se jít tam, kde jsou tyto mezery ve vzdělávání, přičemž technologie se stává mostem tyto mezery spojujícím.“ Notebooky se aktuálně prodávají za 175 dolarů, ale Walter Bender věří, že se jednou podaří dostat na cenu 50 dolarů. První počítače pro Uruguay byly darovány, na další stát vyhradil 15 milionů dolarů.

    Filipínské ministerstvo bude používat PCLinuxOS

    link

    Filipínské Ministerstvo sociální péče a rozvoje úspěšně dokončilo školení svých zaměstnanců v používání počítačů s Linuxem a svobodným softwarem. Proběhlo ve třech etapách a používanou distribucí byl PCLinuxOS. Podle dostupných informací je to první vládní úřad, který opouští Windows a přechází na svobodný software.

    Novell, Microsoft a patenty - věc pokračuje

    link

    Novell dosud nezveřejnil všechny podrobnosti své smlouvy se společností Microsoft. Napraví to už tento měsíc ve své každoroční zprávě, nicméně některé věci budou stále zredigované. Tato smlouva Novellu velmi pomohla - během prvního čtvrtletí roku 2007 to byl finanční zdroj číslo jedna.

    Novell překvapil svým oznámením, podle kterého se připojuje k projektu EFF Patent Busting („ničení patentů“). EFF a Novell navíc chtějí spolupracovat na legislativách a pravidlech, které podpoří inovaci - se speciálním zaměřením na Světovou organizaci intelektuálního vlastnictví. Tímto způsobem se Novell snaží dát opakovaně najevo, že smlouva s Microsoftem není přiznáním toho, že Linux porušuje intelektuální vlastnictví Microsoftu. Novell už v listopadu 2005 přislíbil, že použije své vlastní patenty k ochraně open source před patentovými útoky.

    Microsoft se bezesporu cítí být ohrožen připravovanou licencí GNU GPLv3, která se snaží zakázat jakékoliv patentové dohody mezi společnostmi, jichž se tato licence týká. Snaží se ji tak alespoň podkopávat, což dokázala studie tuto licenci kritizující, jež byla financována právě Microsoftem. Tato studie byla provedena značně pochybným způsobem a uzavírá celou věc tak, že open source vývojáři nechtějí, aby se GPLv3 nějak snažila patentovým dohodám zabraňovat. Různým open source vývojářům bylo rozesláno celkem 332 e-mailů, ale pouze 34 z nich souhlasilo s účastí v průzkumu. Mnoho z nich navíc pracuje na projektech jako Apache nebo PostgreSQL, které ani GNU GPL nepoužívají. Studii zpracoval docent Alan MacCormack z Harvardské obchodní školy - podle něj je 34 rozhovorů více než dostačujících pro zjištění převažujícího názoru v této oblasti.

    BeleniX 0.6

    link

    BeleniX 0.6 je živé CD postavené na OpenSolaris Build 60. Používá plně modulární X.Org 7.2 s 3D desktopem Compiz 0.5.0. Compiz můžete používat na Xfce a KDE, pokud máte grafickou kartu nVIDIA (proprietární ovladač je zahrnut). Pracovat můžete s Compact Bourne Shell, který se podobá shellu v BusyBoxu. Byl přidán port GParted na Solaris - bohužel zatím nerozpoznává souborový systém UFS. BeleniX integruje iniciátor iSCSI a obsahuje tři tisíce manuálových stránek OpenSolarisu. Poslední verze BeleniXu také nabízí aktuální software, zmiňováno je např. Xfce 4.4.1 a KOffice 0.6.2 - navíc byl znovu zařazen Midnight Commander.

    belenix belenix

    PCLinuxOS 2007 Final

    link

    Byla uvolněna konečná verze PCLinuxOS 2007. Nabízí jádro 2.6.18.8, KDE 3.5.6, Mozilla Firefox 2.0.0.3 a Thunderbird 2.0, OpenOffice.org 2.0, P2P software (KTorrent, Frostwire), běhové prostředí Java, 3D desktop Beryl a další software. Celkově jde o téměř 2 GB softwaru vměstnaného na jediné CD. Po instalaci je možné volit mezi více než pěti tisíci balíčky z repozitáře. V základní instalaci systému nejsou Win32 kodeky, podpora dešifrování DVD nebo proprietární grafické ovladače.

    pclinuxos pclinuxos pclinuxos

    GRML 1.0

    link

    Mezi hromadou nových vydání distribucí je i GRML 1.0 "Meilenschwein" - živé CD založené na Debianu poskytující nástroje pro analýzu a záchranu systému. Zároveň vyšla i 64bitová a mini verze distribuce. Plná verze GRML obsahuje okolo 2,1 GB softwaru, který se na jediné CD vejde díky transparentní dekompresi dat. Systém běží na jádře 2.6.20.11 s několika patchi a moduly navíc. Nová verze přináší další užitečné skripty, mezi nimiž je komprese a umístění obrazu GRML do paměti za běhu, podpora Google Suggest nebo nástroj pro základní konfiguraci spouštění a vypínání systému (přes /etc/runlevel.conf). Instalační program grml2hd podporuje zavaděč GRUB (můžete si zvolit i LILO), používá označování disků přes UUID (jedinečné identifikátory) a ve výchozím stavu využívá initrd/initramfs. Díky grml-terminalserver je možné distribuci nabootovat i přes síť. GRML nově používá UTF-8 jako výchozí kódování, přechází na glibc 2.5 a také X.Org 7.3.

    grml grml grml

    Distribuční rada: generujeme hesla s APG

    link

    Potřebujete vygenerovat bezpečné bezpečné heslo? Řešení naleznete na různých webových službách, ale možná i ve svém repozitáři. APG (Automated Password Generator) je program s dvěma režimy práce - lokální a síťový. Síťová verze nabízí klienta a server: klient zašle serveru požadavek na nové heslo a ten jej vygeneruje. V tomto krátkém úvodu se budeme zabývat lokálním použitím. Vyzkoušíme si výchozí režim, ve kterém apg generuje vyslovitelná osmi až desetimístná hesla (-t zajistí popis výslovnosti vedle hesla):

    $ apg -t
    Frimbot~ (Frim-bot-TILDE)
    rimKeamBie (rim-Keam-Bie)
    Geincotcin (Gein-cot-cin)
    vikAupDi (vik-Aup-Di)
    ajepViptAs (aj-ep-Vipt-As)
    WayThivriv (Way-Thiv-riv)
    

    Přepínačem -M můžeme ovlivnit pravidla generování hesel - dáme programu za úkol vymyslet hesla, přičemž každé z nich bude mít v sobě alespoň jeden speciální znak a číslici:

    $ apg -MNS -t
    li/frelj8 (li-SLASH-frelj-EIGHT)
    2quemyib: (TWO-quem-yib-COLON)
    cic[quec1 (cic-LEFT_BRACKET-quec-ONE)
    1ortosyic@ (ONE-ort-os-yic-AT_SIGN)
    revyek+ov2 (rev-yek-PLUS_SIGN-ov-TWO)
    ec#siusej0 (ec-CROSSHATCH-si-us-ej-ZERO)
    

    Zkusíme přepnout generátor hesel na náhodný algoritmus (-a 1) generující číselná hesla (-M n) o délce minimálně 10 (-m 10) a maximálně 15 (-x 15) znaků:

    $ apg -a 1 -M n -m 10 -x 15
    5807289687769
    5124297627
    154221823892
    513541729073295
    01408359489240
    97031228954
    

    Zajímavý je i parametr -r - pokud za něj doplníme cestu k souboru, apg se vyhne heslům v něm uvedeným. Další informace hledejte v manuálové stránce programu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    alblaho avatar 29.5.2007 00:14 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Takové heslo používat každý den, to je za trest :-)
    29.5.2007 08:38 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Dost často zadávám passfrázi, která má 15 znaků. Potíž je v tom, že si ji běžně nejsem schopen vůbec vybavit. Až když napíšu ssh-add, tak mi to v mozku cvakne a já ji napíšu úplně automaticky, ale bez toho si prostě nevzpomenu ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    alblaho avatar 29.5.2007 09:27 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    S délkou problém být nemusí, ale musí to být lidština. Třeba:

    pePo-fucK_me_UP
    29.5.2007 09:31 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Nepoužívám lidštinu, ale právě hesla generovaná pomocí apg :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    29.5.2007 10:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Heslo se znaky typu "_" je sice pěkné a bezpečné, ale když člověk přijde někam, kde neví, jestli je zapnutá česká nebo anglická klávesnice, tak se potom nestačí divit.
    Quando omni flunkus moritati
    Václav 29.5.2007 14:25 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    To si vždy nejdřív zjistím při zadávání jména :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 18:36 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Alebo keď si zvyknete na dvorak a všade je qwerty. To niekedy zadávam heslo aj trikrát, kým mi to docvakne. Holt, som zvyknutý na svoj domáci layout :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 21:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Jo tak tady zastávám názor, že když česky, tak qwertz. Z qwerty kvetu. Dvorak jsem nezkoušel, ale myslim, že by mě asi odvezli ve slušivé bílé kazajce ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 22:27 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Ja zastávam názor, že niekto by mal všetky tie qwert* vyhodiť z okna :-)

    Ja myslím, že nie. Dvorak bol nadizajnovaný na čo najpohodlnejšie písanie (na rozdiel od qwerty, kde sú písmená rozhádzané úplne nelogicky a v hornom riadku je marketingový ťah: dá sa tam prečítať slovo type-writer ;-)). Ale to je zasa tak, ako vždy: o dvoraku nikto nevie. A nemám chuť zasa začať vysvetľovať výhody niečoho, o čo nikto nestojí. Takže to ani nebudem robiť :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 23:02 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Dobrý pokus. Jestli se do vášnivého flamewaru o Esperantu zamíchá neméně vášnivý flamewar o qwerty/qwertz/dvorak (aneb o mýtech ohledně uspořádání kláves), tak třeba překonáte i tu (zatím nejdelší) debatu o náboženství… :-)
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 23:12 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Snažím sa o to :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 23:18 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Měl jste to zkusit spíš u toho minulého, na druhý pokus už budou účastníci vyčerpaní. Ještě by se dalo zkusit přirovnat Esperanto a angličtinu ke KDE a Gnome (je jedno, jak to přiřadíte, vždycky se někdo chytne). Koneckonců chybí jen asi sto příspěvků… :-)
    Marek Bernát avatar 30.5.2007 00:23 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Tiež som vyčerpaný. A ráno mám skúšku. Takže dnes už asi nie. A aj tak to vlastne nebolo pod mojím blogpostom, takže by to nemalo zmysel :-)

    Ale v poslednej dobe pozorujem, že to tu začína byť nudné. Nikoho už nebavi diskutovať o dôležitých témach ako „Kedy bude mať operačný systém Emacs nové jadro HURD?“ a „Dá sa už ten vim vypnúť?”. Stagnuje to. Začínam sa báť, že tučniakom čo nevidieť zrušia v lietadlách vim/emacs zone :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Marek Bernát avatar 30.5.2007 00:34 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    A teraz vážne: čo myslíte týmy mýtami? Celkom dôverujem wikipedii, že qwerty vznikol kvôli tomu, že sa na prvých písacích strojoch zasekávali písmená, takže bola tendencia to rozhádzať. S tym, že sa na nejaké výskumy ohľadom najmenšieho možného pohybu prstov po klávesnici nebral veľmi ohľad. Dvorakovské samohlásky rovno pod ľavou rukou na home row mi vskutku prídu celkom rozumné, keďže tvoria nezanedbateľnú časť všetkého textu. Je jasné, že existuje lepšie a horšie usporiadanie kláves pre daný slovník. A inak je to aj pekná úloha, nájsť to optimálne rozvrhnutie :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    30.5.2007 01:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007

    Za klasické dvorak-mýty považuji zejména tyto dva:

    • Rozložení qwerty bylo navrženo tak, aby zpomalilo psaní.
    • Je prokázáno, že (cvičený) písař s dvorak rozložením píše rychleji.

    Ani jedno totiž není pravda. Rozložení qwerty bylo (jak uvádíte) navrženo tak, aby se příliš často neopakovaly klávesy, jejichž páky jsou blízko sebe; to má ale za následek, že se méně často píší po sobě dvě písmena stejným prstem (nebo blízkými prsty), což psaní naopak zrychluje. A testy prokazující rychlejší psaní s dvorak rozložením byly vesměs prováděny za velmi pochybných okolností; nezávislé testy s objektivní metodikou ve své většině vyšly tak, že rychlost psaní je u obou rozložení víceméně stejná.

    Marek Bernát avatar 30.5.2007 06:57 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    To máte samozrejme pravdu, ale tým mýtom snáď nikto neverí :-)

    Používam dvorak len kvôli tomu, že musím menej hýbať prstami. Je to subjektívne, ale zdá sa mi, že skoro stále mám prsty na home row. Čo nebola v prípade qwerty zďaleda pravda. Za druhé, dvorak bol nadizajnovany ešte aj s tým, aby ste alternovali aj ruky, nie len prsty, a to môžem tiež potvrdiť; striedajú sa skoro po každom písmene, čo je samozrejme pre ruky pohodlnejšie (nezanedbateľnú úlohu v tom má to, že samohlásky su pod ľavou rukou a najpoužívanejšie spoluhlásky pod pravou). Takže čo sa týka pohodlnosti, tak tam rozdiel rozhodne je.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    herne the hunter avatar 31.5.2007 12:55 herne the hunter | skóre: 10 | tor lara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    pouzivam jako hesla taky podobnej „rozsypanej caj“ a z hlavy dokazu rict jen jedno. vzdycky se akorat naucim pohyb prstu po klavesnici jak hesla zadavam :) pak mam ale krutej problem heslo zadat spravne kdyz je druha ruka nejak zamestnana (napr. jidlo ;)) nebo nedej boze vyrazena na delsi dobu z cinnosti…
    i am herne the hunter and you are a leaf driven by the wind.
    29.5.2007 09:08 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    chybyčka se vloudila, je tam 2x slovo bezpečné:
    Potřebujete vygenerovat bezpečné bezpečné heslo?
    never use rm after eight
    29.5.2007 09:29 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    takove heslo je tuplovane bezpecne :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    29.5.2007 09:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Já myslím, že to není chybička. Nechal jsem to tak schválně. Spojení "bezpečné heslo" se často používá, ale málokdo má hesla opravdu bezpečná. Proto je tohle návod k vygenerování skutečně bezpečného bezpečného hesla (tedy aspoň myslím).
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 10:50 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    A nemala by sa teda fráza "bezpečné heslo" dať do uvodzoviek, alebo inak zvýrazniť? Bez toho to pôsobí ako obyčajná chyba.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 10:45 tim kutil taylor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    to je podle Vaclava Klause
    29.5.2007 11:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Ne, to by bylo "opravdu, ale opravdu, bezpečné". :-)
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 10:52 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Vidím, že pomlčky sú stále po starom. To je taký problém tam dať aspoň zdvojenú "--" pomlčku, keď už tam nemôžete byť endash? Skutočne sa mi to ťažko číta, nehovoriac o tom, že to útoči na moje typografické cítenie :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 11:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Kdežto spoustě dalších lidí je to úplně jedno. A zdvojená pomlčka by vypadala ještě víc blbě.
    Quando omni flunkus moritati
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 12:24 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Tak je im to jedno, alebo by vyzerala blbo? :-P
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 16:13 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Spoustě lidí je úplně jedno, že

    a) něco útočí na tvoje cítění.

    b) že místo jakési divné pomlčky je tam normální mínus

    A dvojitá pomlčka vypadá blbě.
    Quando omni flunkus moritati
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 17:33 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Áno, to si už povedal, nemusíš sa opakovať. Na jednu stranu tvrdíš, že je to veľa ľuďom jedno a pritom hneď na to povieš, že to vypadá blbo, čím sám seba z tej skupiny vylúčiš. Alebo je to jedno každému okrem teba? Tvoj komentár mi proste pripadá nezmyselný. Buď je to každému jedno, alebo to vypadá divne. Ale nie obidvoje zároveň, to nedáva veľký zmysel. Navyše, je od teba dosť odvážne, že sa odvažuješ hovoriť za ostatných ľudí.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 18:08 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    ty nebudes asi expert na logiku :)
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 18:30 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    V bežnom rozhovore sa logika veľmi nevyužíva. Kvantifikátory sú často len implicitné. Najväčší problém je s tým, že je ťažké rozoznať, či sa daný výrok myslí subjektívne, vztiahnutý len na rečníka, alebo, že platí všeobecne. Ak poviem, že abclinuxu je portál o linuxe, tak je to všeobecne pravdivý pojem, ale ak poviem, že abclinuxu je nekvalitné, tak je to len môj názor. V týchto dvoch (extrémnych) prípadoch je dobre rozlíšiteľné, ktorý kvantifikátor som použil, ale nie vždy je to takto jednoduché. Je teda zrejmé, že striktne matematicky sa to chápať nedá. Kvôli tomu vznikajú často nedorozumenia, napríklad aj teraz toto. Možno svoj názor myslel len subjektíve, ale potom nemá veľkú hodnotu. A ak ho myslel objektívne, tak si protirečí (nemôže väčšine ľudí niečo vadiť a zároveň to isté väčšinu nezaujímať). Toľko k zdôvodneniu môho uvažovania.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 18:33 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    A ešte doplním, že môj názor je objektívny – držím sa typografických štandardov. Takže jeho argumentácia (ak je subjektívna, čo je jediny rozumny zmysel) je prinajlepšom detinská ("vypadá to blbo").
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 18:47 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Kvantifikatory su bordel, to je pravda :) ale aj pre mna vyzera -- blbo, takze uz sme dvaja :)

    Co sa tyka typografickych standardov, tie jednak poriadne nepoznam a tie co poznam su pre mna dolezite ked potrebujem citat alebo pisat nieco odbornejsie. V internetovych diskusiach je mi uplne jedno, aku sirku ma dash, skor diskutujucich hodnotim podla inych kriterii :)

    Este doplnim, ze moj nazor je subjektivny - take uz nazory byvaju ;)
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 19:07 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Super, dvaja už je "spousta" ;-)

    Co sa tyka typografickych standardov, tie jednak poriadne nepoznam a tie co poznam su pre mna dolezite ked potrebujem citat alebo pisat nieco odbornejsie.

    Samozrejme, že sú dôležité tie, čo poznáte. Ja tiež nie som expert. Ale rozlišovanie "-" a "–" by malo byť úplnou samozrejmosťou. Je to práveže jedna z prvých typografických poučiek. "-" je len spojovník slov a ešte sa používa na rozsahy: roky 2001-2004. Pomlčky sú zásadne len – alebo —, je to kvôli vizuálnemu oddeleniu rôznych častí textu. Spojovník je na toto práve nedostačujúci.

    V internetovych diskusiach je mi uplne jedno, aku sirku ma dash, skor diskutujucich hodnotim podla inych kriterii :)

    V diskusii je to jedno aj mne. Ale nie v článku. Článok by mal byť spisovný (proti tomu tiež môže povedať, že diakritika vyzerá blbo, ale je to podobne detinské) a dodržiavať aspoň základné typografické poučky.

    A diskutujúcich nehodnotím, nie som za to platený. Hodnotím možno tak kvalitu ich argumentov.

    Este doplnim, ze moj nazor je subjektivny - take uz nazory byvaju ;)

    Bývajú, ak nie sú podložené niečím objektívnym ako napríklad typografickými štandardami ;-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 19:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Je to práveže jedna z prvých typografických poučiek. "-" je len spojovník slov a ešte sa používa na rozsahy: roky 2001-2004.

    Spojovník se také používá jako rozdělovník. Naopak pro rozsahy se používá en-dash.

    Pomlčky sú zásadne len – alebo —, je to kvôli vizuálnemu oddeleniu rôznych častí textu.

    To sice ano, ale třeba taková ISO 8859-2 tyto znaky neobsahuje.

    Marek Bernát avatar 29.5.2007 19:27 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    No vida, hovorím, že nie som expert, skôr naopak. Dík za ozrejmenie :-)

    To sice ano, ale třeba taková ISO 8859-2 tyto znaky neobsahuje.

    A čo z toho vyplýva?
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    29.5.2007 21:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Vyplývá z toho, že zdaleka ne každý má možnost ty znaky do textu snadno zapsat. V případě HTML to sice lze obejít entitou, ale je to dost nepohodlné.
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 22:44 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Zapisujem to entitou a je to pohodlné (nie tak ako ostatné znaky, ale napísať endash nie je nič strašné; tých pomlčiek obvykle nie je v texte tisíc ;-)). Navyše, v prípade oficiálneho článku o pohodlnosť nejde, ide o kvalitu. Nehovoriac o tom, že môžu do toho editoru textu pridať button pre endash. Riešenie sa vždy nájde. Ak by mal niekto záujem :-(
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    30.5.2007 09:22 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Avšak článek prochází korekturou, redakční systém běží v UTF-8 a pomlčky nejsou to jediné, co by chtělo opravit (např. předložky).
    29.5.2007 21:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Tak ještě jednou, abys to pochopil i ty
    Na jednu stranu tvrdíš, že je to veľa ľuďom jedno a pritom hneď na to povieš, že to vypadá blbo, čím sám seba z tej skupiny vylúčiš.
    Na jednu stranu tvrdím, že většině lidí je jedno, že je tam obyčejná pomlčka. To, že spoustě dalších lidí je to také jedno, usuzuji z toho, že kromě tebe si nikdo nestěžuje.

    Přitom tvrdím, že dvě pomlčky za sebou vypadají blbě, což ale nijak nekoliduje s tím, že je mi jedno, že tam je jedna obyčejná místo jedné neobyčejné.
    Quando omni flunkus moritati
    Marek Bernát avatar 29.5.2007 22:39 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Okej, tušil som že to myslíš asi takto. Lenže "vyzerá to blbo" je podľa mňa ešte horšie ako chyba v logike. Že je endash/emdash bežný je jasné, v knihe neuvidíš nič iné. V HTML je namiesto neho ako asternatíva doporučovaný -- (na požiadanie pohľadám link).

    To tvoje "blbo" nie argument. Je to ako nechcieť v článku diakritiku, lebo to "vyzerá blbo". Tu nejde o to, čo chceš, ale ako to je správne.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    30.5.2007 01:44 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    > Tu nejde o to, čo chceš, ale ako to je správne.

    Jak je to spravne je jen konvence, ktera je zalozena na tom, co tem, kteri ji ustanovili, prislo, ze "vyzera blbo".
    Marek Bernát avatar 30.5.2007 07:01 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    A kto je v týchto ohľadoch viac fundovaný? Nejaký trekker.dk, alebo odborníci na typografiu?
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    30.5.2007 00:02 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Tento prispevok aj vsetky ktore nan reaguju su offtopic. Netykaju sa Linuxu, ale nazoru pana Bernata tykajuceho sa typografie. Dotycny uz tuto typograficku temu raz nacal v clanku, ktory sa jej absolutne nedotykal [http://www.abclinuxu.cz/clanky/hry-a-zabava/dosbox-ceska-klasika-colony-28/diskuse#7] a celkovo sa k nej rad vyjadruje [http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/show/177380#27]

    Myslim si, ze takato diskusia by bola na mieste pri clanku tykajucom sa typografie, alebo sadzania textu, ale nie na tomto mieste. Preto si myslim, ze by bolo spravne tento prispevok do diskusie aj s reakciami nan vymazat.
    30.5.2007 00:04 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Ten, kto tu na abclinuxu ma ucet by mohol navrhnut zmazanie z dovodu offtopic s tymto znenim
    30.5.2007 08:00 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Proč se skoro pod každým příspěvkem, který se netýká obsahu, ale formy sdělení, najde nějaký anonym, který má potřebu sdělit světu, že jeho to ale absolutně nezajímá – že ať je článek napsaný třeba maďarsky, on bude spokojený? A ještě žádá někoho, kdo si dal tu práci a zaregistroval se zde, aby navrhl smazání diskuze (což mimochodem na registraci vůbec nezávisí, odkaz "Admin" je přístupný i neregistrovaným). Tak si taky dejte tu "práci", zaregistrujte se, pak si můžete žádat o smazání diskuze i jako registrovaný, a já si vás budu moci naoplátku zablokovat, spokojenost bude na obou stranách…
    30.5.2007 14:06 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Takze vy si nemyslite ze prispevok o pomlckach je v tejto diskusii off topic? Ja si to zase myslim :)

    K registracii a nejakemu anonymovi: nevidim dovod preco sa registrovat, jedine pozitivum by bolo ze by ste si ma mohli na oplatku zablokovat, co vsak nie je pozitivum pre mna :) mne je to totiz jedno.

    Odkaz Admin je sice pristupny, ale po odoslani poziadavku sa zobrazi:
    Přístup odmítnut
    Akce nebyla zavolána korektním způsobem.
    Uživatel není zalogován!
    Cely tento vas vykrik vobec nechapem, ale to nevadi, vy zase nechapete moj, tak sme si kvit.
    Marek Bernát avatar 30.5.2007 14:19 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Nerozumiem, o čo konkrétne ti ide. Tá diskusia nie je off-topic, týka sa článku. Ak by bol napísaný korektne, tak by som nereagoval. Ale aj keby bola OT, videl si niekde napísané, že na abclinuxu sa nemôže nikto baviť o ničom inom ako o linuxe?

    On tvoj výkrik chápe, podobne ako ja. A pripadá mu (a mne tiež) úplne nezmyselný. Založ si vlastny portál a banuj si každého, kto napíše niečo, čo sa ti nepáči, to je tvoja vec. Ale tu nie si doma, tak neobmedzuj ostatných. Aspoň maj tú slušnosť, že sa zaloguješ, aby som ťa mohol blokovať. Navyše to má pre teba výhodu, že môžeš blokovať aj ty mňa a všetci budeme štastní.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    30.5.2007 14:28 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Založ si vlastny portál a banuj si každého, kto napíše niečo, čo sa ti nepáči, to je tvoja vec. Ale tu nie si doma, tak neobmedzuj ostatných.

    Tak to je jasne, lebo ty si tu doma :) len kvoli tomu ze tu mas ucet :) tak toto akoze sila nemozem sa prestat smiat :D
    Marek Bernát avatar 30.5.2007 14:54 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Nie som tu doma, ale na rozdiel od teba sa tak nesprávam.
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    30.5.2007 14:57 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it :)
    Marek Bernát avatar 30.5.2007 15:29 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Aspoň že tak :-)
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    30.5.2007 14:32 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Odkaz Admin je sice pristupny, ale po odoslani poziadavku sa zobrazi:
    Přístup odmítnut
    Akce nebyla zavolána korektním způsobem.
    Uživatel není zalogován!
    Což je chyba, která patří do bugzilly.
    Takze vy si nemyslite ze prispevok o pomlckach je v tejto diskusii off topic? Ja si to zase myslim :)
    Příspěvek by byl nepatřičný v této diskuzi, pokud by se netýkal článku, ale byl třeba o pěstování mrkví. Příspěvek o pomlčkách se ale týká formy článku, což je stejně podstatná součást, jako obsah článku.
    K registracii a nejakemu anonymovi: nevidim dovod preco sa registrovat, jedine pozitivum by bolo ze by ste si ma mohli na oplatku zablokovat, co vsak nie je pozitivum pre mna :) mne je to totiz jedno.
    Pokud jste neregistrovaný, nemám šanci zjistit, jak jste zde aktivní, jak se projevujete v jiných diskuzích, jak jste zde dlouho. Jste pro mne prostě náhodný kolemjdoucí. No a když zde náhodný kolemjdoucí začne hned poučovat, že jemu se nelíbí, o čem se diskutuje, připadá mi to poněkud nepatřičné.
    30.5.2007 14:40 me
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Fajn, o off topic sa uz nemienim hadat, mame na to kazdy svoj nazor.

    Mohli by ste to prosim pridat do bugzilly vy? Ja som ani nevedel, ze sa jedna o chybu, tak nechcem, aby si ten co to ma na starosti myslel, ze náhodný kolemjdoucí začne hned poučovat :)

    Uz by som to ukoncil, ale s tou registraciou ste mi nasadili chrobaka do hlavy, mozno to nebude taka zbytocnost :)
    30.5.2007 15:04 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 21/2007
    Mohli by ste to prosim pridat do bugzilly vy? Ja som ani nevedel, ze sa jedna o chybu, tak nechcem, aby si ten co to ma na starosti myslel, ze náhodný kolemjdoucí začne hned poučovat :)
    Přidáno, chyba #802.
    s tou registraciou ste mi nasadili chrobaka do hlavy, mozno to nebude taka zbytocnost :)
    To jsem rád :-) Ona zvlášť takhle krátká přezdívka opravdu vypadá, jako byste sem náhodou zabloudil, zkritizoval, o čem se zde diskutuje, a zase odešel. Jakmile se přihlásíte, je vidět, že si za svým komentářem stojíte "svou identitou", což mu dodává punc toho, že to myslíte fakt vážně.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.