abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 883 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 25/2007

    22. 6. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 5195×

    Red Hat, Mandriva a Ubuntu nechtějí patentovou dohodu. Proběhl první Linux Foundation Collaboration Summit. Open Sound System je nyní open source. Plánované novinky v Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon. SUSE Linux Enterprise 10 Service Pack 1. MoLinux 3.0. Parsix GNU/Linux 0.90. Slackware a Bluewhite64 Linux 12.0 RC1. linuX-gamers Live DVD 0.9.1. Yellow Dog Linux 5.0.2. Distribuční rada: barevný diff s colordiff.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Linux Mint 3.0 "Light" je odlehčená verze Linux Mint 3.0 bez proprietárních a patentovaných technologií. Linux-EduCD 0.8 je živé CD zaměřené na výuku, práci s grafikou, dokumenty a multimédii - je speciálně připraveno pro polské vzdělávací instituce. Vyšel Yoper Linux 3.0 - dočervena obarvené distribuce s posledním KDE. Pioneer MigrationSERVER 2.1 je okopírované Kubuntu určené jako náhrada serverů s Windows. Přichází Damn Small Linux 3.4 RC1 - aktualizuje různé moduly a opravuje chyby. Testujte SLAX 6.0.0 RC4 s posledním KDE, novinkami z Linux-Live a nyní pěkně vypadajícími programy od Mozilly.

    Red Hat, Mandriva a Ubuntu nechtějí patentovou dohodu

    link

    Microsoft by velmi rád uzavíral další patentové dohody s firmami za distribucemi GNU/Linuxu - Novell, Xandros a Linspire už získal, jiné nyní daly najevo svůj odpor. Na webu kolovaly fámy, že by se Mandriva mohla stát další společností. Je jasné, že to není pravda: 19. června vyšlo na webu Mandrivy prohlášení, ve kterém stojí, že interoperabilita je důležitá věc, ale je lepší jí dosahovat otevřenými standardy. Mandriva navíc není fanouškem softwarových patentů a dokud nebudou zveřejněny nějaké důkazy, prohlášení o porušování softwarových patentů považuje za FUD.

    Druhou firmou je Red Hat - Tom Robertson z Microsoftu dokonce prohlásil, že by o smlouvu s ním měli zájem, a vždy budou mít chuť k jednání. Podobný zájem však chybí na straně druhé - mluvčí Red Hatu k tomu řekla: „Stále věříme, že by se open source a inovace, kterou představuje, neměly stát předmětem neopodstatněných poplatků, které pozbývají průhlednosti.“ Nakonec i Mark Shuttleworth řekl své ne. Učinil tak nenápadně (v komentáři pod blogem), ale informace se rychle rozšířila. „Ani Canonical, ani Ubuntu nemají zájem podepsat dohodu s Microsoftem pod pohrůžkou neznámých patentů. Trvale jsme odmítali konverzace s Microsoftem na toto téma bez podrobností o údajných porušeních patentů.“ Mark však vítá snahu Microsoftu o interoperabilitu mezi produkty, např. mezi OpenOffice.org a Microsoft Office.

    Proběhl první Linux Foundation Collaboration Summit

    link

    Od 13. do 15. června 2007 proběhl první Linux Foundation Collaboration Summit, a to v prostorách Google Mountain View Campus. Účastnilo se jej přes 230 důležitých osobností linuxové komunity. Byla to první událost podobného rozměru, kde se spolu setkali vývojáři jádra a distribucí, prodejci, uživatelé a vůdčí osoby z komunity. Celé setkání se týkalo několika klíčových oblastí:

    • Přístupnost - zástupci z pracovní skupiny Linux Foundation vysvětlovali linuxový způsob psaní přístupných aplikací. Týká se standardu iAccessible2, ten je však určen nejen pro Linux.
    • Ovladače zařízení - klíčoví zástupci vývojářů jádra, prodejci a koncoví uživatelé vedli konferenci o důležitosti a přínosnosti otevřených ovladačů. Byl také vysvětlen současný projekt, ve kterém je výrobcům přímo nabízen vývoj ovladačů pro Linux zdarma. Linux nyní podporuje více zařízení než jakýkoliv operační systém kdy před tím.
    • Správa výkonu - byla diskutována rostoucí potřeba kvalitní správy výkonu v Linuxu. Linux Foundation zahájilo iniciativu „Green Linux“ (Zelený Linux), která má umožnit úspory energie ve všech oblastech, kde je Linux nasazován: mobilní zařízení, desktopy, servery.
    • Tisk - skupina Open Printing z Linux Foundation oznámila LSB Device Driver Kit, který by měl zlepšit funkčnost tisku pod Linuxem. Na summitu byli přítomni i zástupci výrobců tiskáren, aby diskutovali o možnostech vylepšení tiskových ovladačů.
    • Testování - skupina Linux Standard Base představila nový LSB Test Framework a testovací nástroje. Ty umožní snazší automatickou kontrolu souladu s LSB a přiblíží tak vývoj samotné certifikaci.

    V dalších konferencích se mluvilo o Linuxu na mobilních zařízeních, právních problémech, IPv6 atp. Příští summit je plánován na březen 2008.

    Open Sound System je nyní open source

    link

    Společnost 4Front Technologies oznámila uvolnění zdrojového kódu Open Sound System, který běží na Linuxu, Solarisu, FreeBSD a SCO UnixWare. Kód je dostupný pod třemi licencemi: GNU GPLv2, Common Development and Distribution License (CDDL) a komerční licencí určenou pro ty, kdo nejsou spokojeni s předchozími možnostmi. Zdrojový kód zahrnuje ovladače pro většinu běžných PCI a USB zvukových karet, včetně nástrojů pro generování binárních balíčků a testovacích programů. Dále je tu device driver kit (DDK) pro vývojáře, kteří chtějí vytvářet multiplatformní ovladače pro zvukový hardware. OSS bylo dosud otevřené API s několika odděleně vyvíjenými implementacemi. To způsobovalo problémy s kompatibilitou, které pak doléhaly na ramena vývojářů programů. Nyní vzniká příležitost zbavit se zastaralých a nekompatibilních implementací použitím kódu od 4Front. V souvislosti s uvolněním byl spuštěn nový web na developer.opensound.com.

    Plánované novinky v Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

    link

    Byl zhotoven plán chystaných novinek v Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon. Ubuntu nabídne GNOME 2.20, Kubuntu zase KDE 3.5.7 spolu s volitelným KDE 4.0 rc2. Očekávejte i mobilní edici Ubuntu pro přenosná zařízení. V plánu je i přímo nabízet výsledek práce sloučených projektů Compiz a Beryl, pokud to kombinace hardwaru a ovladačů bude zvládat. V oblasti podpory hardwaru čekejte jádro 2.6.22 spolu s obvyklou sbírkou dodatečných modulů a X.org 7.3, nabízející zapojování monitorů za běhu (RandR 1.2). Aby mohly být přímo podporovány některé softwarové modemy („winmodemy“), bude vylepšen správce omezených ovladačů (Restricted Driver Manager). I pro správce serverů nabídne Gutsy Gibbon něco nového: volitelný AppArmor a další funkce, které připraví nový tým Canonicalu vyhrazený právě pro Ubuntu Server. Stabilita a výkon jsou pro vývojáře Ubuntu taktéž důležité - systém uživateli umožní jednoduše řešit problémy se zápisem na disk (zaplnění nebo jiný důvod), infrastruktura apport pro nahlašování chyb a pádů bude chytřejší (umožní hlásit potíže při instalaci a aktualizaci balíčků a zvládne hlásit pády jádra) a spouštění systému bude spolehlivější a rychlejší. Pokud vývojáři naplní své plány všechny a včas, bude 18. říjen dnem, kdy k nám veškeré novinky dorazí v konečné verzi.

    SUSE Linux Enterprise 10 Service Pack 1

    link

    Novell uvolnil první service pack pro SUSE Linux Enterprise Server a SUSE Linux Enterprise Desktop. Vylepšení najdete v oblastech virtualizace, použití při náročných výpočtech, bezpečnosti, interoperability a správy systému. Zároveň byl vydán SUSE Linux Enterprise Virtual Machine Driver Pack. Ten obsahuje paravirtualizované ovladače sítě, sběrnic a blokových zařízení, které umožňují běh neupravených Windows a Linuxu pod Xenem. Pod Xenem tedy můžete z cizích produktů spouštět Windows Server 2003 R2 a 2000, Windows XP a Vista a Red Hat Enterprise Linux 4/5. Dále jsou pod SUSE Linuxem podporovány produkty společnosti VMware. Co se bezpečnosti týče, SP1 vám nabídne šifrování adresářů. Sabayon je zase název pro nástroj umožňující omezování přístupu uživatelů k systému - neplést se stejně pojmenovanou distribucí. Další zajímavostí je Alacarte - editoru menu pro GNOME 2.16. A na závěr: OpenOffice.org 2.1 Novell Edition podporuje makra Visual Basicu a OpenXML dokumenty z Microsoft Word 2007. Třešničkou na dortu jsou licencované fonty od AGFA.

    MoLinux 3.0

    link

    MoLinux je španělská distribuce založená na Ubuntu a vyvíjená za podpory vlády v Castilla la Mancha. Je určena pro nasazení na úřadech a školách v regionu. MoLinux 3.0 stojí na Ubuntu verze 7.04 s jádrem 2.6.20 a GNOME 2.18. Vylepšuje španělský překlad, detekci hardwaru, přenos dat a nastavení z jiných operačních systémů. Dále nabízí možnost vytvoření bodu obnovení pro případy poškození souborového systému. Hlavními programy v nové verzi distribuce jsou Evolution 2.10.1, OpenOffice.org 2.2 a Mozilla Firefox 2.0.0.4.

    molinux molinux

    Parsix GNU/Linux 0.90

    link

    Parsix GNU/Linux je živé CD odvozené od KANOTIXu. Zaměřuje se na prostředí GNOME. Kromě podpory mnoha jazyků je zajímavostí podpora perské klávesnice, slovník xFarDic a perské fonty. Nová verze 0.90 nese jméno Barry a lépe funguje jako živé CD, vylepšuje instalátor, podporu hardwaru a ulehčuje upgrade z předchozí verze.

    parsix

    Slackware a Bluewhite64 Linux 12.0 RC1

    link

    Vyšel první release candidate Slackware Linuxu 12.0 a jeho neoficiálního portu pro 64bitové procesory x86 Bluewhite64 Linuxu. Obě distribuce zdůrazňují zařazení SMP jádra 2.6.21.5 jako stabilního. Je to poprvé, co je ve Slackwaru jako výchozí jádro z řady 2.6. Systém je kompilován s GCC 4.1.2 a důležité balíčky byly aktualizovány - těšte se na X.Org 7.2 s Xgl a Compizem, KDE 3.5.7, Xfce 4.4.1 a Apache 2.2 s PHP 5. Pro Slackware není žádný sestavený ISO obraz (musíte si jej sestavit sami), u Bluewhite64 je to snazší (torrent).

    linuX-gamers Live DVD 0.9.1

    link

    Herní živé DVD projektu linuX-gamers.net je tu s novým release candidate. Z licenčních důvodů byly vyřazeny hry True Combat: Elite a Wolfenstein: Enemy Territory. Na jejich místo ovšem přišla hromádka jiných - Blobby2, FooBillard, GL-117, Neverball, The Battle for Wesnoth a Warzone 2100. Dále je nyní možné nainstalovat ovladače NVIDIA, i pokud nebyla korektně detekována grafická karta. Na závěr bylo urychleno čtení dat z DVD.

    Yellow Dog Linux 5.0.2

    link

    Yellow Dog Linux 5.0.2 je distribuce specializovaná na architekturu Power. Pyšní se podporou počítačů Apple G4 a G5, Sony PlayStation 3 a serverů IBM 'System p' (beta) na jediném DVD. Nabízí jádro 2.6.22rc4 a IBM SDK 2.0 pro Cell BE, přičemž oproti předchozí verzi bylo opraveno přes 70 změn v podobě oprav chyb či aktualizací softwaru. Zmiňované IBM SDK je balík nástrojů pro vývoj programů optimalizovaných pro Cell Broadband Engine (Cell BE). Yellow Dog Linux 5.0.2 stojí necelých 70 dolarů v rozšířené podobě a necelých 50 dolarů v podobě běžné. Volitelně lze přikoupit podporu produktu.

    Distribuční rada: barevný diff s colordiff

    link

    Většina z vás se už určitě setkala s příkazem diff, který porovnává soubory a podle nalezených rozdílů generuje patch. Vytvořený patch umí pěkně prohlížet mnoho grafických programů, ale colordiff dokáže barevně odlišovat významy jednotlivých řádek patche i v konzoli. Existující patch si barevně zobrazíme snadno:

    colordiff < /patch/soubor.patch

    Pokud je příliš dlouhý, nabízí se jeho zobrazení přes less:

    colordiff < /patch/soubor.patch | less
    
    # pokud se výstup nezobrazí korektně, zkusíme použít -R:
    colordiff < /patch/soubor.patch | less -R

    Nemusíme se omezovat na existující patche, přímo porovnáme dva soubory a zobrazíme si výstup - nabízí se řešení:

    diff -u soubor1 soubor2 | colordiff | less

    Colordiff však umí zajistit porovnání sám o sobě - příkaz tedy můžeme zkrátit takto:

    colordiff -u soubor1 soubor2 | less
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 22.6.2007 03:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Zbytečné novinky
    Netuším, proč je věnován distribucím určeným pro něčí úřady celý odstavec. Myslím, že zase tolik lidí nezajímá, jakou verzi Apache, KDE, nebo jádra má distro používané na španělských školách. Jistě je dobré vědět, že něco takového existuje, ale takhle to rozebírat?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.6.2007 06:52 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    A co by te radej zajimalo?
    Fluttershy, yay! avatar 22.6.2007 07:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Třeba recenze. Distribucí, nebo software.

    Jenom upozorňuji na to, že tady asi nebude mnoho lidí, které zajímá, co přesně používají školy ve Španělsku, protože tím, že je to hlavně (ne-li výhradně) španělsky, je způsobeno, že to nebude mnoho obyvatel střední Evropy, kteří by to hodlali používat. Nicméně je dobré vědět, že ve Španělsku mají na školách GNU/Linux.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.6.2007 08:14 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Proc ne. Informace ze X, Y, Z poskladali dohromady mi zas tak "spatna" neprijde...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.6.2007 08:14 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Recenze do Distribučních novinek nepatří, na to tu jsou extra články. Důvodem, proč se často snažím vybrat nebo "exotického" je to, aby se lidé dozvěděli, co se děje jinde ve světě, že místní vláda něco podporuje, jak ten výsledek vypadá atp.

    Snažím se dávat aspoň polovinu prostoru jiným novinkám než novým verzím distribucí a stejně se najde někdo, komu se to nelíbí. Tak už nevím, co lidé chtějí.
    Karel60 avatar 22.6.2007 08:24 Karel60
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Luboši, Kolibáč nejsou lidi, ale jeden člověk a je to jeho vlastní názor na který má právo. To ovšem neznamená, že s ním ostatní nutně souhlasí. Děláš to dobře a za to Ti patří dík. Nedej se otrávit a hlavně "Vydržať".
    22.6.2007 14:35 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    +1. Jinak mi přijde, že jistá viditelná část uživatelů Bubuntu a PCLinuxOS jsou, hmmm, trochu zvláštní. :-)
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    freshmouse avatar 22.6.2007 15:14 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Zvláštní jsi možná tak ty. Jsem na tebe už taky vysazený. JK nebo podobný pablb vykřikne něco o Ubuntu uřvancích, pak se připokíš ty nebo jiné ucho se svým mocným "+ 1", čímž celý tvůj výplod končí...

    Jediný důvod, proč paka tybu Miroslav Cyroň neblokuju, je, že potom špatně funguje tlačítko První nepřečtený komentář. Do bugzilly s tím!
    22.6.2007 15:53 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Alespoň všichni vidí, že jsem bouchl do vosího hnízda. Hned jsem schytal pár nadávek. :-)

    Mimochodem, nelíbí se mi Váš podpis. Mám se těšit na "Noc dlouhých nožů" ala Topolánek?
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    freshmouse avatar 22.6.2007 16:04 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Podpis se vám líbit nemusí a těšte se třeba na Godota.
    freshmouse avatar 22.6.2007 16:19 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    vulgarismy

    Zobrazit komentář
    22.6.2007 16:38 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Je to fakt smutné.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    Fluttershy, yay! avatar 22.6.2007 16:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Mandriva saje.

    K tomu, že ječí Ubuntisté a uživatelé PCLOS: Neznám nikoho jiného (konkrétního), kdo by používal PCLOS. A ječel. Jak tak čtu diskuse u blogů (nic jiného nečtu), tak ale vidím jen "Ubuntu/Mandriva rulez", kde jssou tedy ti PCLOS uřvanci? Někdo si je vymyslel? Nebo nechodí na ABCLinuxu?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    freshmouse avatar 22.6.2007 16:59 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    vulgarismy, urazky

    Zobrazit komentář
    22.6.2007 17:06 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Já jsem velice tolerantní, ale pokud nepřestanete s nadávkami, podám na Vás trestní oznámení.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    freshmouse avatar 22.6.2007 17:12 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    :-))))))))))))

    "Já jsem velice tolerantní," -- to je príma říct, zejména po tom, co jste asi čtyři sta let psal nesmyslné příspěvky o "Ubuntu uřvancích". Inu, pobavil jste mne. Vy jste prostě bavič (nejupřímnější lichotka).
    22.6.2007 17:51 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Můžete sem dát pár linků, kde jsem použil vulgární a urážlivá slova? A dokonce nevyprovokován? Jinak je to kromě veřejné urážky i trestný čin pomluvy. Netvrdím, že je nepoužiji, ale to musím být hodně navztekaný. Prošel jsem teď část svých příspěvků a nic takového jsem neobjevil.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    freshmouse avatar 22.6.2007 17:55 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Co s tím mají co dělat vulgární a urážlivá slova? Na co, probůh, reagujete? :-O
    22.6.2007 18:00 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Něco jako Váš slovník. Dobře tedy, linky kde jsem bezdůvodně vykřikoval "Ubuntu uřvanci".
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    freshmouse avatar 22.6.2007 18:05 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    a) Slovník je adekvátní adresátovi.

    b) První odkaz (nikoli nějaká linka, nebo o čem to tady mluvíte), který jsem otevřel, požadovaný výplod obsahoval. Zcela v duchu toho, co jsem říkal v první reakci na vás.

    c) Tímto končím tuto diskuzi a blokuji si vás. Jste směšný.
    22.6.2007 18:11 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Každý si pomyslí své.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    22.6.2007 20:38 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Nepřijde ti, že si trochu ustřelil?
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    freshmouse avatar 22.6.2007 23:10 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Že jsem byl vulgární? Ano. Ale jak jinak reagovat na takové lidi? Kdo mě zná, ví, že abych byl vulgární, to se musí něco opravdu velkého stát. Možná jsem ustřelil, ale byl jsem adekvátní.
    22.6.2007 23:20 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    No, já nevim. Když si to před sebou obhájíš...
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    23.6.2007 01:36 PetrC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Váš sprostý příspěvek by měl být smazán. Jste primitivní hulvát, vy tomu ale říkáte adekvátnost. S vašimi názory to nemá nic společného, je pouze vidět, že nejste schopen udržet nervy na uzdě.
    freshmouse avatar 23.6.2007 13:10 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Jako hulvát jsem se vyjádřil, avšak popírám, že bych byl hulvátem. Nervy na uzdě kolikrát nejsem schopen udržet, ale tentokrát jsem je měl plně pod kontrolou. Jak mám podle vás jednat s lidmi, kteří se do mě opakovaně naváží (tím myslím bez důvodu)? Nijak, aby jim to jen tak prošlo? Jemně, aby si z toho nic nedělali? Já preferuji jednání upřímné, i když ani to kolikrát nezaručí poučení.

    A mimochodem, já jsem pro moderování diskuzí. To by odfiltrovalo bezobsažného Cyroně, mé vulgární příspěvky i dvě stě navazujících komentářů.
    23.6.2007 14:06 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Proč mi pořád nadáváte? Jak jsem se do Vás opakovaně navážel? Co proti mně máte? Copak to jde, někomu jen tak nadávat, jen že mám zrovna blbou náladu? Nebo mnou opovrhujete, že jsem na vozíku? Znám namyšleného floutka, studoval VŠ a také si o sobě myslel že mu patří svět. A pak to natankoval do autobusu.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    freshmouse avatar 23.6.2007 14:16 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    1. Pořád vám nenadávám, přestal jsem vám nadávat včera v 16:59. Doufám, že v tom nebudu muset pokračovat.

    2. Opakovaně se navážíte do uživatelů Ubuntu a tedy i do mě. Opakuji -- bez důvodu.

    3. Nenadávám, když mám špatnou náladu (možná někdy jo), ale když mám důvod. Vulgárně nadávám, když usoudím, že slušně dál jednat nelze. Naštěstí to je výjimečně.

    4. Proti vám osobně nemám vůbec nic.

    5. Neopovrhuji nikým.

    6. Prosím, pošlete odkaz na příspěvek, kde jsem opovrhoval nebo jakkoli špatně se vyjádřil o tělesně či duševně postižených a já se půjdu sám udat.

    7. Nechci být vztahovačný, ale nejsem namyšlený, nejsem floutek a nemyslím si, že mi patří svět.
    22.6.2007 17:00 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Ano, to se omlouvám. Totiž teď byl jeden takový pablb na Živě, tak pod tím čerstvým dojmem jsem to připsal. Mimochodem máte dobrý blog.
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    freshmouse avatar 22.6.2007 17:15 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Jestli nepřestanete s nadávkami, tak ten dotyčný "pablb" z Živě na vás podá trestní oznámení, i když je jistě taky tolerantní, tak pozor pozor. ;-)

    (Mimochodem, jak jste zjistil, že na Živě je nějaký pablb? Byl jste se tam podívat a... A najednou tam byl nějaký pablb!)
    22.6.2007 18:06 Miroslav Cyroň | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    No dobře, mídto "pablb" spíš "Velmi zarputilý PCLinuxOS-ák, kterého jsem dopoledne dostal (ale neustoupil ani když mu došly argumenty)" :-) .
    Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
    24.6.2007 18:53 Crusoe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Dalo sa to povedat aj inak,bez tych nadavok . Nekaz kulturu ,ale inak suhlasim. Linux ako Linux
    Fluttershy, yay! avatar 22.6.2007 08:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Recenze do Distribučních novinek nepatří, na to tu jsou extra články.

    Souhlasím, ale je jich málo.

    Důvodem, proč se často snažím vybrat nebo "exotického" je to, aby se lidé dozvěděli, co se děje jinde ve světě, že místní vláda něco podporuje, jak ten výsledek vypadá atp.

    Nejsem proti, jenom si myslím, že nějaký MoLinux si na českém serveru nezaslouží stejně, ne-li víc, místa oproti novému Slackwaru, popřípadě Slaxu.

    Snažím se dávat aspoň polovinu prostoru jiným novinkám než novým verzím distribucí a stejně se najde někdo, komu se to nelíbí. Tak už nevím, co lidé chtějí.

    Ehm, nejsou Distribuční novinky určeny k tomu, aby přinášely informace o nových verzích distribucí?

    Konstruktivní námět: Což takhle upozornění na specializované distribuce?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.6.2007 09:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Recenze do Distribučních novinek nepatří, na to tu jsou extra články.
    Souhlasím, ale je jich málo.
    Budu velmi rád, když se přihlásí další recenzenti. Námětů na recenze je dost - jen lidí málo.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 22.6.2007 14:28 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky

    Nejsem proti, jenom si myslím, že nějaký MoLinux si na českém serveru nezaslouží stejně, ne-li víc, místa oproti novému Slackwaru, popřípadě Slaxu.

    A vidis, a to ja si zasem myslim, ze o slaxu apod, si udrzim prehled sam, jiste je rozhodne dobre ho v tomto prehledu zminit (paklize je neco noveho) ale dulezite mi prijde i zminovat opravdu exoticne distra. protoze o tech se bezne (natoz cesky) nedoctu. ve chvili kdy hledas nejakou distro a mas tu smulu, ze hl. distra se nedaji pouzit, jsou takoveto stripky informaci presne to co potrebujes.

    navic je to to co abicko vyzdvihuje nad ostatni servery o linuxu/IT apod. kdyz vyjde novy slax tak to ctu klidne i petkrat, pokazde na jinem serveru...

    kotyz avatar 23.6.2007 12:20 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    lidi nevedi co chteji ale neprestanou dokud to nedostanou ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    22.6.2007 09:43 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Já myslím, že je to zajímávé, obzláště, když tento "Lastilla la Mancha" region ani neexistuje :)

    Mělo to být spíš Castilla la Mancha :)ta je dokonce i ve španělsku :)
    22.6.2007 11:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zbytečné novinky
    Opraveno.
    22.6.2007 08:43 AW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    ono stejne se tady obevujou casto veci ze zpravicek ale vice rozepsane, ale pro nekoho, kdo to tu zas tak casto necte je to dobrej souhrn co je noveho. ja sem celkem z dosavadni formou spokojen. a uprimne je to lepsi nez clanek stylu:

    "distro" "verze" - "link na changelog"

    :c)

    jinak bych taky osobne uvital vic recenzi distribuci. bylo by to pro mnohe zacatecniky snazsim krokem pro vyber linuxu misto MS Windows a urcite dobrym navodem jak ho nainstalovat ci nastavit nakou beznejsi vec.
    22.6.2007 08:45 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Z licenčních důvodů byly vyřazeny hry True Combat: Elite a Wolfenstein: Enemy Territory.
    Vysvetli mi to niekto?
    22.6.2007 08:54 AW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    ze hry zrejme nespadaj pod GNU licenci, nebo nektera jejich cast je placena verze. ale spis to prvni
    freshmouse avatar 22.6.2007 11:09 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Parsix má takové objevné logo...
    22.6.2007 11:20 Marek`` | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Nič si z toho nerob. Ja sa vždy na distribučné novinky teším - také piatkové čítanie. Ak ma nejaký odstavec nebaví, tak ho jednoducho preskočím... Niekto, kto má osobnejší vzťah ku španielsku, tak si to prečíta podrobnejšie.

    Vždy sa nádju ľudia, ktorím sa nebude niečo páčiť.

    Pokračuj, článok je veľmi dobrý, len tak ďalej!
    22.6.2007 11:24 zippy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    OSS nebolo povodne pod GNU/GPL ? tak ako je mozne ze bolo v jadre? A ked teda nebolo pod GPL a bolo v jadre, preco neporusovalo licenciu a binarne ati ovladace ju porusovali?
    Jardík avatar 22.6.2007 12:59 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Taky by mě to docela zajímalo ...
    Věřím v jednoho Boha.
    22.6.2007 13:14 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    OSS
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    22.6.2007 13:16 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    V jádře byla (velmi) stará verze OSS, která byla uvolněna pod GPL. Teď byla uvolněna aktuální verze (asi o 10 let novější, nebo tak nějak).
    22.6.2007 11:33 komodo | skóre: 27 | blog: komodo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Nevi nekdo jestli novy Slackware uz bezi v UTF8 ? Protoze to je asi posledni vec co mi vadi a proc chci od Slackware prejit jinam.
    22.6.2007 11:37 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Slackware jde v UTF8 používat snad od verze 10.2 (nevím přesně, verze 11 má vše nutné pro UTF8 určitě).
    unknown_ avatar 22.6.2007 12:35 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Vylepšuje španělský překlad, detekci hardwaru, přenos dat a nastavení z jiných operačních systémů.

    Tak toto je vrchol, oni si udělají vlastní distribuci, aby ji mohli vylepšit ale aby z toho Ubuntu nic nemělo? Nebo snad není možné vylepšit přaklad, detekci hardwaru, přenos dat a nastavení z jiných operačních systémů přímo v Ubuntu?
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 22.6.2007 14:31 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    a to te prekvapuje? copak to neni ta spravna ubuntu-way? (tedy: kvuli kazdemu prdu delat minimalne fork)
    22.6.2007 16:41 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Možná Vás to ani nikdy nenapadlo, ale existují uživatelé Ubuntu, kterým se podobné praktiky také nelíbí. Ale to by se muselo upustit od toho honu na uživatele Ubuntu.

    Osobně v tom ale nevidím problém. Zdrojové kódy jsou volně k dispozici a kdokoliv je může vzít a začlenit do svého kódu a to obousměrně. Takže nechápu výkřiky toho "ten a ten z toho pak nic mít nebude".
    Pavel Půlpán avatar 22.6.2007 17:44 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    +1

    Osobne v tom vidim dokonce vyhodu. Ne vsem vyvojove techniky komunity Ubuntu museji nutne vyhovovat. Neni potom lepsi si udelat fork spis nez nedelat nic?
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    25.6.2007 21:43 famke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Ahoj lidi,

    Tak mám pocit, že něco je v prdeli.

    Když si čtu diskusi zde na serveru tak mam pocit že jsem se ocitl na diskusním serveru někde jinde. Nadávky, osočování, skoro flamewar. Internetova anonymita není o tom že se budu chovat jako nekritické hovado, ale o svobodné diskusi. Diskuse != Urážení, tento server je o linuxu, vlajkové lodi svobodných operačních systémů a potažmu celého OSS softwaru. Chovejme se podle toho, na jednu stranu se tváříme jako elita, na druhou stranu některé příspěvky do diskuse píšou jelita! Pod rouškou anonymity internetu je snadné se chovat jako dobytek, pokud se mi názor diskutéra nebo autora článku nelíbí, mohu vždy reagovat slušným a věcným způsobem. Mimochodem, ač uživatel Slackware, vážím si každého uživatele linuxu (kterékoliv distribuce a i dalších svobodných systémů), za odvahu používat svobodný operační systém a software s ohledem na překážky, které mu to přinese s interoperabilitou s majoritnímy systémy. Zachovejme si kolegialitu a kamarádství, a jestli chceme být elitní, tak začněme přístupem sami mezi sebou. Hrozně nerad bych přestal číst diskuze na ABC z toho důvodů, proč nečtu zvratky vydávané za diskuse pod jinýmy, takzvanými zpravodajskýmy portály. Moderovaná diskuse je sice řešení, ale je skutečně třeba? Proč reagovat na hulvátský příspěvek? Ignorujte ho. Řešte věcné problémy. Hromada nováčků zde dostane radu: RTFM. Ta rozšíření určitě nepomůže, buďme vstřícní, každý jsme jednou začínali a ptali se na hovadiny. Já jsem na to nezapomněl. Vzpomeňte si na doby, kdy jste museli říkat svůj názor někomu do očí.

    Be free.

    s úctou, famke
    freshmouse avatar 25.6.2007 23:47 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Jelikož se obávám, že tento příspěvek je v jisté míře reakcí na mě, budu na něj reagovat.

    1. Linux není náboženství, je to JEN produkt. Věc. A to ho mohu mít rád sebevíc, ale je to pořád JEN věc.

    2. Když si projdete mé (nebo kohokoli jiného) příspěvky, zjistíte, že se vulgární výrazy vyskytují možná ani ne v jednom procentu, takže nemůže být řeč o nějaké plošné vulgarizaci.

    3. Já si nevážím uživatelů Linuxu jen proto, že používají Linux. To je asi stejné jako si vážit uživatelů produktů firmy Durex (hmm, to by byl název pro distro...). Lidí si vážím například podle vykonané práce.

    4. Ale přesto nechápu, proč někteří (zejména) duševně slabší jedinci mají pořád potřebu vést jakousi svatou válku proti Ubuntu (dříve proti Mandrake atd.). Upřímně, jsou to ve své podstatě ti, kteří Linux považují za něco nadpřirozeného a sebe za elitu oproti tomu zkaženému plebsu s Windows. Tedy dost možná něco jako vy.

    5. Jaký je prakticky rozdíl mezi slovy "dobytek" a "jelito" (které jste použil), a slovem "čůrák", kteréžto jsem použil já? Jste tedy hulvát?

    6. (Co jsem chtěl napsat pod bod 6, jsem už zapomněl... Jdu raději spát.)

    7. Kdyby ke mně v reálném živote přišel Cyroň a začal mi povídat cosi o tom, že Ubuntu uřvanci blablabla, ignoroval bych ho. To jsem nějaký čas dělal i na diskuzi. Kdyby byl otravný delší dobu, poslal bych ho do patřičných mezí. To jsem udělal i tady. A kdyby byl otravný tak, že by mě nějak poškozoval, nejspíše bych se pokusil ho atakovat ručně. To tady bohužel nelze. Takže jednám jako v běžném životě.

    8. Nevšiml jsem si, že by někdo dostával bezdůvodně RTFM. Jen v případech dotazů skutečně nemístných (a fčem je teda ten váš Linux lepší než moje ukradený WinXP, co?????????????), nebo miliardkrát zodpovězených -- v diskuzi je na vyhledávání upozoňováno. Dost možná RTFM znamená "rozbiju ti frňák, magore".

    9. Anonymita? Milý "famke"...
    27.6.2007 08:44 famke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 25/2007
    Původně jsem na tento příspěvek nechtěl vůbec reagovat ale pak mi to nedalo, takže:

    ad1, pro mě linux není jen produkt ale jedna z možných cest a jeho filozofie mě okouzluje.

    ad2, i to jedno procento mi v diskusích bohatě stačí.

    ad3, souhlas.

    ad4, za elitu se nepovažuji, stačí mi používat elitní systém.

    ad5, to nechám na posouzení, označil jsem takhle skupinu lidí, kteří se pod rouškou křehké anonymity chovají jinak než by se chovali např. v neanonymním písemném styku.

    ad6, spánek neuškodí.

    ad7, jak kdy.

    ad9, nevystupuji proti anonymitě, upozorňuji na to, že když píšu pod nickem, měl bych se chovat jako bych psal pod svým jménem. Nemyslím si že vystupovat slušně v diskusi je nějaký luxus. Spíš mě mrzí, že už tady mám dva offtopic příspěvky, takže navrhuji zkusit se nad tím co se tady napsalo, trochu zamyslet a další příspěvky psát už jenom k tématu.

    s úctou, famke

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.