abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední dnes 17:35
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 26/2007

    29. 6. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4671×

    Převrat ve vedení Opera Software. Zeleným se nelíbí berlínské NE pro open source. Jak vypadal DebConf 7. BLAG Linux And GNU 70000 Alpha. LinuxConsole 1.0.2007. Wolvix 1.1.0 RC1. Exotické distribuce NepaLinux 2.0 a Tuquito 2.0r5. Distribuční rada: jednoduchý kalendář When.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Scientific Linux 4.5 je nové sestavení ze zdrojových kódů RHEL 4. Z těch byl sestaven i White Box Enterprise Linux 4 Respin 2. Technalign vypustil další upravené Ubuntu: Pioneer Explorer 1.0 Beta 1. Mandriva Corporate Desktop 4.0 je poslední novinka Mandrivy určená do komerčních prostředí. Nový turecký Pardus Linux 2007.2 RC2 přináší různé aktualizace a opravy oproti verzi 2007.1. K dokončení se blíží Debian-Edu Etch, neboli Skolelinux 3.0 RC3. Absolute Linux 12.0 RC1 je upravený Slackware verze 12.0 RC1, mezitím vyšel Slackware 12.0 RC2. Oblíbená distribuce s pěkným vzhledem SabayonLinux je tu s verzí 3.4 Loop 3. SoL 25.00 je Linux optimalizovaný pro servery.

    Převrat ve vedení Opera Software

    link

    Akcionáři, mezi nimiž je i zakladatel společnosti Jon S. von Tetzchner s 15% podílem, udělali ve správní radě Opera Software převrat. Pět ze sedmi členů správní rady bylo vyhozeno, a to i s předsedou Nilsem A. Foldalem. Byli nahrazeni třemi novými lidmi a počet členů správní rady se tím snížil na pět. K výměně údajně došlo poté, co se radě nepodařilo odstranit Tetzchnera, který společnost vede. S Tetzchnerem byla rada nespokojena kvůli špatnému výkonu společnosti - cena akcií v uplynulém roce klesla o více než 50 %. Tetzchner nemá v plánu vedení společnosti opustit: „Cítím, že mám vůči firmě, akcionářům a správní radě důležité povinnosti.“

    Zeleným se nelíbí berlínské NE pro open source

    link

    Němečtí Zelení se nechtějí smířit s NE, které vyslovilo vedení města Berlína ohledně nasazení open source. Zelení obvinili vedení, že nemá promyšlenou IT strategii, a proto ani není v pozici, ve které by mohlo posuzovat přednosti open source. Soudí tak z informací od představitelů města, které ukazují na fakt, že nemají žádný způsob shromažďování dat potřebných pro vytvoření efektivní IT strategie a odpovídajícího názoru na open source. Olaf Reimann, který je v berlínském zastoupení Zelených zodpovědný za IT, k postoji města Berlína řekl: „Jsou to jen prázdná slova, protože žádné informace zveřejněné městem nejsou založené na přesných údajích. Neefektivita IT lidí ve vedení města stojí Berlín miliony eur, které by mohly být efektivněji využity při cíleném přechodu na open source.“

    Jak vypadal DebConf 7

    link

    Minulý týden proběhl ve skotském Edinburghu DebConf 7 s téměř čtyřmi sty účastníky a více než sto akcemi. Během konference spolu vývojáři diskutovali o programech, které udržují, a o věcech, které by mohly být vylepšeny. Nejdůležitější osobou celého DebConfu je pochopitelně Debian Project Leader Sam Hocevar z Francie. Bývalý vedoucí Debianu k této roli poznamenal to, že ze začátku jen odpovídáte v rozhovorech, kde se vás ptají, jaké je to být vedoucím, aniž by to člověk zatím mohl zjistit. Poté nastává období, kdy člověk musí především rozhodovat ve sporech a rozdělovat peníze.

    Sam Hocevar řekl, že tým Debianu pro zajištění kvality (quality assurance) by se neměl soustředit jen na licenční záležitosti, ale také na kvalitu poskytovaného softwaru - například by balíček měl nabízet odpovídající manuálové stránky. Sam se chce dále zaměřit na rychlejší vývojový cyklus. Požádal vývojáře, aby si práci organizovali tak, že by v ní někdo mohl pokračovat i v případě nečekaných událostí (zasažení kometou, manželství). Navíc žádá, aby vývojáři nepohrdali prací ostatních distribucí (například Ubuntu).

    Diskutovalo se i o ústavě Debianu, ke které bylo mj. navrženo, že by vývojář neměl být vyloučen za technické porušení ústavy, pokud stále odvádí dobrou práci. Sam během svých projevů poznamenal, že osobní setkání jsou přínosná, a pokud se vývojáři potřebují sejít, mají ho zkontaktovat a on zajistí potřebné finance. Další témata se točila okolo vztahů mezi vývojáři, přístupu k práci či organizaci událostí. Příští DebConf se bude konat v Argentině, DebConf 9 bude pravděpodobně ve Španělsku.

    BLAG Linux And GNU 70000 Alpha

    link

    BLAG Linux je distribuce založená na Fedoře. Jméno je zkratkou "Brixton Linux Action Group" a distribuce má poněkud svérázné číslovaní verzí. Rozsahem je omezena na jedno CD, ale jejích 1000 balíčků nabízí podporu pro MP3 a instaluje i apt či P2P programy. Autoři drží krok s opravami chyb ve Fedoře; pro snadné aktualizace se používá synaptic.

    Oznámení o vydání verze 70000 Alpha není moc podrobné, ale je jisté, že verze 70000 používá jako základ Fedoru 7 s jádrem 2.6.21. Screenshotů není mnoho, neboť po zdánlivě úspěšné instalaci jsem dostal nefunkční systém selhávající na bodu kontroly souborových systémů. Použitým instalátorem je dle očekávání Anaconda obohacená o všelijaké obrázky.

    blag blag

    LinuxConsole 1.0.2007

    link

    LinuxConsole je nezávisle vyvíjené živé CD. Je modulární, má vynikající detekci hardwaru a běží i na starých počítačích (i s 16 MB RAM). LinuxConsole můžete spustit z CD/DVD, pevného disku, diskety, USB zařízení, sítě nebo ZIP diskety. Instalace systému je možná i z Windows, a to bez úprav tabulky oddílů. Na stránkách projektu si průběh instalace z Windows můžete prohlédnout.

    Verze 1.0.2007 konečně umí zapisovat na NTFS, jede na jádře 2.6.20.1 s X.org 7.2 a volitelným prostředím je GNOME 2.18. Mezi důležité součásti systému dále patří GParted a Busybox 1.4.2. K tomu bylo přidáno mnoho systémových nástrojů. Tato verze je k dispozici v sedmi variantách (cd, games3d, lowmem, micro, mini, multimedia a server), které se liší výbavou a velikostí (od 30 MB do plného CD).

    linuxconsole linuxconsole

    Wolvix 1.1.0 RC1

    link

    Wolvix je živá distribuce sestavená z balíčků Slackwaru a skriptů Linux-Live (je na bázi SLAXu). Orientuje se na desktop a multimédia, přičemž je zajímavá pro obyčejné i pokročilé uživatele. Používá prostředí Xfce a správce oken Fluxbox. Dá se rozšiřovat o další moduly, můžete ji nosit s sebou na CD nebo flashdisku, je nenáročná a samozřejmě se dá nainstalovat na disk počítače.

    Wolvix 1.1.0 RC1 vychází pouze v edicích Cub a Hunter (původně byly plánovány ještě další dvě). Hunter má však mnoho balíčků sám o sobě (OpenOffice.org, GnuCash, VLC, dvd::rip a další) a pokud by nestačil ani obsah dodatečných repozitářů, je možno požádat o vytvoření balíčku dalšího. Proprietární ovladače grafických karet jsou pouze v repozitářích, stejně tak prostředí KDE 3.5.7 a GNOME 2.18.2. Wolvix Control Panel byl vylepšen, což se dotklo i nástroje pro konfiguraci sítě. Nová utilita umožňuje přidávat a ubírat moduly za běhu a poskytuje nový nástroj pro připojování/odpojování svazků. Dále byly přeorganizovány moduly a byl přidán bootsplash.

    wolvix

    Exotické distribuce

    link

    NepaLinux 2.0

    link

    Projekt distribuce NepaLinux pracuje na překladu GNU/Linuxu do nepálštiny (nabízí lokalizované GNOME, KDE a pak různé programy) - samotná distribuce poskytuje i kontrolu pravopisu a samozřejmě i možnost psaní textu v nepálské znakové sadě. Distribuce je na bázi Debianu a umožňuje běh i přímo z CD. Tým za touto distribucí představuje největší open source hnutí v zemi. Vývoj podporuje International Development Research Center.

    nepalinux nepalinux

    Tuquito 2.0r5

    link

    Tuquito je distribuce na bázi Debianu se snadným použitím a vynikající podporou pro skenery, webkamery a digitální fotoaparáty. Pochází z Argentiny a je tedy lokalizovaná do španělštiny. U systému s grafickými kartami nVIDIA a Intel nabízí po spuštění 3D desktop s Berylem. Pro všechny je v poslední verzi připraven Mozilla Firefox 2.0 s mnoha rozšířeními, K3b 1.0 a podpora několika nových webkamer. Projekt nabízí takzvanou Tukipedii, kde mohou uživatelé sdílet své návody pro konfiguraci hardwaru, sítě či jen nastavení různých dostupných programů. Tuquito se snaží spolupracovat s projektem OLPC (stodolarové notebooky) - původní systém OLPC pochází ze severní Ameriky a je tedy zapotřebí jej přeložit do španělštiny nebo připravit konkrétně pro argentinské děti. Součástí iniciativy je adaptace prostředí Sugar do samotné distribuce.

    Distribuční rada: jednoduchý kalendář When

    link

    When je jednoduchý konzolový nástroj ve stylu kalendáře. Nedá se říci, že by vynikal funkcemi, ale základní účel dokáže splnit. Při prvním spuštění si nastavíte textový editor, se kterým chcete upravovat soubor s daty:

    $ when e
    You can now set up your calendar. This involves creating
    a directory ~/.when, and making a couple of files in it.
    If you want to do this, type y and hit return.
      y
    You can edit your calendar file using your favorite editor.
    Please enter the command you want to use to run your editor,
    or hit return to accept this default:
      emacs -nw

    Po zadání příkazu ke spuštění našeho oblíbeného editoru se editor poprvé spustí (a naše volba se uloží, takže příště editor nemusíme zadávat). Nyní si můžeme zapsat první jednoduchou věc ve spuštěném editoru

    2007 jul 2, Odjezd na dovolenou

    a hned se podíváme, jestli nás na ni when upozorní, když se jej zeptáme:

      # w = obsah příštího týdne, m = měsíce, y = roku
    $ when w
    Mon       2007 Jul  2 Odjezd na dovolenou

    when zvládne i opakované události. Přidáním tohoto řádku si připomeneme něčí narozeniny:

    * jun 24, Moje narozeniny

    Připomeneme si blížící se pracovní týden, abychom to večer s koukáním do počítače nepřeháněli - místo sun můžeme zadat nějaké jednoznačné anglické označení dne v týdnu.

    w=sun, Nic nehackovat!

    Rovnou si zkusíme, co dělá when bez argumentu nebo s argumentem i - v této situaci ve výchozím stavu ukáže všechny události v nadcházejících 14 dnech + včerejší události (tyto hodnoty se dají změnit v souboru ~/.when/preferences).

    $ when
    Thu 2007 Jun 28   4:05
    
    Sun       2007 Jul  1 Nic nehackovat!
    Sun       2007 Jul  8 Nic nehackovat!
    

    A jako poslední věc vyzkoušíme zobrazení kalendáře - v konzoli zvýrazňuje aktuální den. V Česku začíná týden pondělím, takže do souboru s nastavením musíme nejprve zapsat patřičné nastavení.

    $ echo "monday_first = 1" >> ~/.when/preferences
    $ when c
    ---------May---------  --------June---------  --------July---------
     M  T  W  T  F  S  S    M  T  W  T  F  S  S    M  T  W  T  F  S  S
        1  2  3  4  5  6                1  2  3                      1
     7  8  9 10 11 12 13    4  5  6  7  8  9 10    2  3  4  5  6  7  8
    14 15 16 17 18 19 20   11 12 13 14 15 16 17    9 10 11 12 13 14 15
    21 22 23 24 25 26 27   18 19 20 21 22 23 24   16 17 18 19 20 21 22
    28 29 30 31            25 26 27 28 29 30      23 24 25 26 27 28 29
                                                  30 31
    
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    fx-95 avatar 29.6.2007 00:09 fx-95 | blog: Achjo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 26/2007
    Ten popis dění v Opera Software je nešťastný.
    Most Inteligent Consumer Realize Our Software Only for Fools (and) Teenagers
    29.6.2007 00:31 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 26/2007
    Díky za ty popisy. Teď jsem si přečetl DN opravdu s chutí. :-)
    LFCIB avatar 29.6.2007 00:35 LFCIB | skóre: 19 | blog: LFCIB | /home/lfcib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 26/2007
    Akcionáři, mezi nimiž je i zakladatel společnosti Jon S. von Tetzchner... K výměně došlo proto, že zmiňovaní neodstranili Tetzchnera, který společnost vede. Akcionáři jsou s Tetzchnerem nespokojeni kvůli špatnému výkonu společnosti.

    Je to chyba nebo jsem to nepochopil? :-)
    -=:L:i:N:u:X:=-<=>-=:4:e:V:e:R:=- Vyhovuje mi Debian GNU/Linux
    29.6.2007 00:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 26/2007
    V první větě jste vynechal poměrně důležitou část: "s patnáctiprocentním podílem". Takže klidně mohl hlasovat proti, ale pokud ti, kteří s ním nesouhlasí, mají přes 50 procent, moc platné mu to nebylo.
    LFCIB avatar 29.6.2007 10:02 LFCIB | skóre: 19 | blog: LFCIB | /home/lfcib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 26/2007
    Tak jsem to blbě pochopil :-) Ale zdálo se mi, že kdo: akcionáři, co: udělali (udělali ve správní radě Opera Software převrat.) a mezi nimi byl i ten člověk. Jen to tak na mě působilo, že šel sám proti sobě, když byl mezi akcionáři co udělali převrat, no nic :-)
    -=:L:i:N:u:X:=-<=>-=:4:e:V:e:R:=- Vyhovuje mi Debian GNU/Linux
    29.6.2007 08:59 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 26/2007
    Treba ma schizu ;-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    29.6.2007 09:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 26/2007
    Tak, jak to bylo v našem článku původně napsáno, to sice dávalo smysl, ale neodpovídalo to skutečnosti. Ta byla přeci jen trošku jiná -- článek je teď opraven.
    29.6.2007 16:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 26/2007
    NepaLinux rulez :-D
    Zajimavy pismo...
    29.6.2007 21:24 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 26/2007
    LOL Exotické distribuce já myslel místo na Erotické distribuce...rovnout musím koupit teda brýle :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.