abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 15:47 | Upozornění
Dnes je poslední den CfP na letošní LinuxDays. Přidávat můžete na OSEM - LinuxDays.
h0dy | Komentářů: 0
včera 15:44 | Zajímavý článek
Na blogu Lennarta Poetteringa vyšel článek, kde popisuje svůj pohled na budoucnost Linuxového user space. Revisiting How We Put Together Linux Systems
Ruenix | Komentářů: 46
včera 06:59 | Humor
Organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) upozorňuje v rámci seriálu Stupidní patent měsíce (zprávička) na US Patent No. 8,609,158 z 17. prosince 2013. Vynálezkyně Diane Elizabeth Brooks jej pojmenovala Dianina mana. Předmětem vynálezu je lék na rakovinu. Složení léku: pupalkový olej, rýže, sezamová semínka, zelené fazolky, káva, maso, sýr, mléko, extrakt ze zeleného čaje, semena pupalky dvouleté a víno​​. EFF nepochybuje o … více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 19
včera 06:57 | Zajímavý software
Minulý týden vyšla verze 1.0 open source diskusního fóra Discourse. Fórum je postaveno na Ruby on Rails, Ember.js, PostgreSQL a Redis. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GNU GPLv2. Přispěvatelé musí podepsat CLA opravňující Civilized Discourse Construction Kit, Inc., společnost stojící za Discourse, kdykoli kód přelicencovat (FAQ). Diskusní fórum Discourse je používáno například na stránkách Atomu, Dockeru nebo také Ubuntu.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
31.8. 13:39 | Nová verze
Byla vydána nová verze PHP 5.6.0. Vedle oprav chyb mezi klíčové vlastnosti nové verze patří např. podpora pro nahrávání souborů větších než 2 GB, integrace debuggeru phpdbg, objevují se konstantní skalární výrazy nebo variadické funkce s proměnným počtem parametrů. Více v seznamu změn.
MMMMMMMMM | Komentářů: 14
29.8. 14:01 | IT novinky
28.8.2014 oficiálně zemřel ve věku 58 let Hal Finney na následky ALS. Jeho tělo bylo po smrti předáno společnosti Alcor Life Extension Foundation, která se zabývá kryonikou. … více »
Bystroushaak | Komentářů: 247
27.8. 11:36 | Pozvánky
LinuxDays, konference, která se bude konat 4. a 5. 10. 2014 v Praze v Dejvicích, zveřejnila návrh programu (stále probíhá call for papers). Mezi již přihlášenými jsou přednášky z oblastí síťování, vývoje softwaru a dalších.
Jendа | Komentářů: 3
27.8. 09:26 | Nová verze
Vyšel GIMP 2.8.14. Jedná se o opravné vydání. Řešena je řada chyb, vylepšená je dokumentace a překlady. Novinkou je, že ve výchozím stavu přijímá script-fu-server požadavky pouze z 127.0.0.1 (bezpečnostní problém CVE-2012-4245, commit). Verze 2.8.14 vyšla záhy po verzi 2.8.12. Řešen byl problém s verzemi knihoven (commit).
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
26.8. 09:08 | Nasazení Linuxu
Na serveru computerworld.com se objevil článek o novém pokusu nahradit v Číně windows vlastní linuxovou distribucí Red Flag. Čínský výrobce počítačů "Penta Wan Jing Information Technology Industry Group" koupil aktiva spojená s Red Flag v přepočtu za cca 132 miliónů korun. Systém by rádi uvedli na trh do října.
ZAH | Komentářů: 15
26.8. 08:48 | Nová verze
Byl vydán PoorWSGI v první oficiální stable verzi 1.0.0. PoorWSGI je malý WSGI middleware, který ale poskytuje dostatečnou funkčnost pro tvorbu webových stránek v pythonu. Více informací je dostupných na stránkách projektu. Zdrojové kódy je možné stáhnout z git repositáře nebo pypi stránek, ze kterých je také možné rovnou instalovat Python balíček pomocí pip.
McBig | Komentářů: 0
Hlasuji z:
 (85%)
 (11%)
 (2%)
 (1%)
 (0%)
 (0%)
Celkem 3094 hlasů
 Komentářů: 42, poslední 25.8. 11:10
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

Kanotix

27. 1. 2006 | Martin Tesař | Recenze | 12411×

Live distribuce Linuxu, původně založena na legendárním Knoppixu, ale více zaměřena na laické uživatele. Článek se věnuje poslední verzi (2005-04) s kernelem 2.6.14.5 a KDE 3.4.3, včetně instalace na pevný disk.

Nedávno jsem si po delší době vzpomněl na distribuci, která mi kdysi posloužila coby rychlé a spolehlivé řešení, když jsem něco chtěl nainstalovat na poněkud starší notebook s podivným hardwarem, na který se špatně sháněly ovladače i pro Windows, a kde původně první volba Mandrake (tuším s ještě příliš novým jádrem 2.6) způsobovala podivné zkraty větráku. Jelikož to všechno mělo být ještě ke všemu němčině, zvědavě a odevzdaně jsem spustil náhodně nalezené "německé" live CD Kanotix a hned ho také nainstaloval na harddisk. Bingo! Pak už si vzpomínám jen na to, že si na žádné problémy nevzpomínám.

Kanotix aneb vylepšený Knoppix

Kanotix ani jeho tvůrce (Jörg Schirottke alias "Kano") se nijak netají skutečností, že jde vlastně o úpravu legendárního průkopníka live distribucí Knoppixu. Vznikl z touhy Knoppix ještě vylepšit, tj. poopravit některá problematická místa Knoppixu, na která si stěžují uživatelé ve fórech, a také proměnit primárně záchrannou a vývojářskou live distribuci v pohodlný uživatelský systém, již od raných verzí s dobrou podporou instalace na pevný disk.

První "preview release" vyšlo na Štědrý den roku 2003, na který následovala v roce 2004 řada vydání pod názvem "Bug Hunter". Nejnovější verze označená pragmaticky pouze rokem a čtvrtletím 2005-04 byla vydána právě v poslední den minulého roku a skrývá kromě známých nástrojů Knoppixu vnitřnosti aktuálního Debianu SID, KDE 3.4.3 (alternativně je k dispozici okenní manažer IceWM), vlastní patche a řadu vybraných aplikací. Pokud vím, ještě se neobjevila iniciativa "Ganotix", která by se po vzoru Gnoppixu pokusila o totéž s důrazem na desktopové prostředí Gnome.

O distribuci je pečováno (vycházejí updaty a upgrady) a na webové stránce projektu se objevují aktuální zprávy, návody, řešení či upozornění na problémy, např. ovladačů ATI s případným upgradem X.Org, živá jsou také diskusní fóra (v němčině a angličtině) a vývojáři včetně "otce" distribuce jsou (prý) často k dosažení na irc.freenode.net v kanále #kanotix; na ten se, stejně jako na homepage Kanotixu, dostanete rychle a jednoduše kliknutím na připravenou ikonku, které jsou umístěny na ploše (v KDE).

Odkud a co stahovat

Kanotix je možné stáhnout jako ISO obraz ve třech variantách: 32bitové buď plné verzi nebo jako LITE, odlehčené (o některé velké balíky jako OpenOffice.org, hru SuperTux aj.) nebo 64bitové LITE verzi, např. z debian.tu-bs.de/kanotix nebo z nějakého mirroru.

Kanotix Live

Kanotix bootuje rychle se skvělou detekcí pravděpodobně velmi širokého spektra hardware (pomocí hwsetup-ng). Od začátku vývoje sází Kanotix na zavaděč GRUB, což tehdy ještě zdaleka nebylo rozšířeným zvykem (já jsem se tuším potkal v Kanotixu s GRUBem vůbec poprvé), který pomocí přehledného menu umožňuje pohodlný start různých variant opatchovaného kernelu 2.6.14.5 jakož i možnost ručního zadání široké palety parametrů (cheatcodes). V mém případě (CD-RW 4x-12x, PII 400 MHz, 320 MB RAM) trvá celá startovací procedura od spuštění zavaděče až do funkčního prostředí KDE (včetně otevření úvodní stránky v Konqueroru) přesně 3 minuty.

Jak již bylo řečeno, startuje Kanotix do mírně upraveného KDE 3.4.3, doplněného o menu Debianu a nástrojů Knoppixu a Kanotixu. Samozřejmostí je dnes již běžná distribuční výbava jako vypalovací program K3b, kancelářský balík OpenOffice.org 2.0.0-5 (ve variantě LITE ho nahrazuje KOffice 1.4.2), programy ke sdílení souborů Bittorrent/Bittornado, pokecové prográmky XChat, Kopete, poštovní klient Mutt, nadto užitečné nástroje přístupu k sítím (Samba, WLan-karty, NdisWrapper, Fritz!-Card DSL aj.), záchrany dat (QtParted, Partimage, Testdisk aj.), webové prohlížeče (Konqueror, Firefox 1.5), FTP-klient, server Apache, Firewall GuardDog, program pro internetové telefonování Skype (1.2), editor GVIM (6.4.6), vývojový nástroj pro webové stránky Quanta Plus, GIMP (2.2.10), Python, CUPS - to jsou jen vybrané z řady předinstalovaných programů. Kanotix používá samozřejmě udev a podle dostupných recenzí detekuje a konfiguruje systém bez problému digitální kamery, PDA a úložná zařízení "on the fly".

Kanotix nabízí nadto díky účasti v projektu "Klik" a díky podpoře UnionFs možnost jakési "live instalace" nových programů z repozitáře "Kliku" jednoduchým kliknutím přes webové rozhraní (včetně závislostí), a to dokonce pro uživatele bez přístupu ke kontu root nebo právě při běhu live-CD. Takový balíček software se totiž navenek chová jako komprimovaný soubor s příponou .cmg, který můžete zálohovat kamkoliv si jen přejete, např. na plochu KDE a program pak spustíte prostým kliknutím.

kanotix klik

Instalace Kanotixu na pevný disk

Ačkoliv primárně Kanotix vznikl a slouží jako live CD, je instalace na pevný disk maximálně usnadněna: probíhá přímo z běžící live distribuce, aniž ji musíte opustit. Prostě nabootujete live CD a přes položku KDE menu Kanotix-installer spustíte přehledný instalační dialog, který vás provede několika málo nutnými kroky základní konfigurace. Předtím se ujistěte, že máte alespoň 2 GB místa na pevném disku, neboť asi tolik kompletní instalace zabere a z pochopitelných důvodů nelze volit pouze instalaci částečnou, operační paměti byste měli mít pro rozumnou práci aspoň 256 MB.

Tím prvním krokem konfigurace je výběr zavaděče, a ačkoliv Kanotix dává nepokrytě přednost GRUBu, nabízí zájemcům i klasické LILO. Nelze zvolit možnost zavaděč neinstalovat, patrně z bezpečnostních důvodů, ale chceme-li si ponechat původní zavaděč na našem počítači v MBR, stačí zvolit možnost instalovat na kořenový oddíl (root partition).

V přehledné tabulce zvolíte podle přání kořenový oddíl (který bude formátován zvoleným souborovým systémem (předvolen je ReiserFS) a zvolit případně umístění přípojných bodů (mount points) jako např. /home na jiné oddíly pevného disku. Některá speciálnější konfigurační nastavení instalace lze v případě potřeby změnit pouze v konfiguračním souboru /home/knoppix/.knofig (sic!), na což budete upozorněni, ale nemyslím, že by tuto možnost mnoho uživatelů chtělo využít. Kanotix také automaticky rozezná, pokud máte už někde na disku linuxový swapový oddíl, a použije ho jak při běhu live distribuce, tak při instalaci na pevný disk. Další kroky jako zadání hesla administrátora a uživatele apod. není třeba podrobněji probírat.

kanotix installer

Samotná instalace je pak velmi rychlá: u mě díky nevýkonnému systému (PII 400 MHz 320 MB RAM) trvalo formátování kořenového oddílu (4 GB) a hlavně dekomprimace a kopírování z CD-ROM celkem 22 minut 17 sekund, ale v manuálu Kanotixu se hovoří o obvyklém trvání v délce 5-10 minut. Čas vím tak přesně, protože ho instalátor po skončení hrdě ohlašuje :-). Bude-li vám trvat instalace déle jako mně, nevyděste se, když po chvíli obrazovka náhle zhasne: to se jen aktivoval screensaver, neboť i během instalace se nacházíte v normálním pracovním prostředí spuštěné live distribuce.

Poinstalační správa

Po instalaci na pevný disk by některé mohlo překvapit, že Kanotix zapomene původní (většinou automatickou) konfiguraci přístupu do sítí, a je třeba konfigurace nová. Stejně jako instalace je i tato procedura usnadněna skriptem, který je možné spustit z extra KDE-menu Network Card Configuration a prostě odpovídat na otázky. Užíváte-li si například výhody DHCP, stačí odpovědět pouze na dvě: zda ho máte a zda ho chcete spouštět automaticky při startu. Hotovo, jste (a zůstanete) připojeni.

Také instalace proprietárních ovladačů grafických karet je usnadněna skripty. Stačí v konsoli (Ctrl+Alt+F2) jako root provést následující povely (ze všeho nejdříve pro jistotu init 3, přepnutí do runlevelu 3, tedy ukončení grafického prostředí):

init 3
update-scripts-kanotix.sh
install-radeon-debian.sh

Pro majitele karet nVidia:

init 3
update-scripts-kanotix.sh
install-nvidia-debian.sh

Automaticky se najde poslední verze debianního balíčku příslušného ovladače, ten se stáhne a nainstaluje. Skript nakonec sám spustí grafické prostředí, takže nenastane-li nějaká nepředvídatelná nehoda, zbývá uživateli už jen přihlásit se a užívat si nového ovladače (nejlépe ihned vyzkoušet 3D funkci vyvoláním glxgears z terminálu).

Nabízena ke stažení jsou průběžně také opatchovaná a předkonfigurovaná aktuální jádra - při výměně je však třeba mít na paměti, že může být občas nutné vyměnit také některé nainstalované ovladače či moduly za novější!

K pohodlnému instalování a upgradování nabízí Kanotix vlastní Kanotix-Update-GUI, soubor skriptů, které lze spouštět pomocí integrovaného KDE-menu a grafických ("klikacích") dialogů:

kanotix update-gui

Instalace nových programů lze v Kanotixu samozřejmě také provádět jako v běžném Debianu rovnou pomocí správce balíčků APT (v souboru /etc/apt/sources.list jsou předvybrané zdroje, které můžete v případě potřeby doplnit o vlastní; podrobné APT HOWTO, dokonce v češtině, najdete v dokumentaci Debianu).

Pro dobrodružné povahy by mohlo být zajímavé otestovat integritu Kanotixu povely

apt-get update && apt-get dist-upgrade

a upgradovat tak kompletní systém na horké novinky z repozitářů Debianu SID, jako třeba X.Org momentálně na verzi 6.9 nebo KDE na 3.5. I když je i takový upgrade "oficiálně" podporovaný a doporučovaný, předem si rozmyslete možné následky. Tak např. kvůli podpoře proprietárních ovladačů grafických karet ATI používá Kanotix vědomě X.Org stále ve verzi 6.8.2 a spontánní výměna za 6.9 by nemusela dopadnout nejlépe. Tyto problémy se však vyřeší postupně vydáváním nových ovladačů, stačí sledovat homepage a diskusní fora Kanotixu. Někteří možná také uvítají, že APT lze přehledně ovládat i pomocí přibaleného frontendu KPackage:

kanotix kpackage

I po instalaci na pevný disk samozřejmě funguje výše zmíněný "Klik" - pak zkuste poslouchat nářky, že v Linuxu je instalace programů obtížná! A ještě poznámka pro případné přeběhlíky ze systému MS Windows, kteří jsou zvyklí po nové instalaci systému zahájit únavné instalační maratóny potřebných programů: vzhledem k obsahu Kanotixu byste se měli nejdřív pořádně rozhlédnout, jestli požadovanou aplikaci už dávno nemáte nainstalovanou, navzdory těm neuvěřitelným deseti minutám, co instalace trvala. A aby nevznikl prostor pro nějaká nevyplněná přání, lze pro ty línější nebo pro offline systémy dokonce upgradovat kompletní distribuci z nového liveCD Kanotixu, až zase nějaké vyjde.

Shrnuto

Kanotix vstupuje do třetího roku své existence jako vyzrálá live distribuce, která se dá nadto velice rychle a pohodlně instalací na pevný disk přeměnit na funkční Debian SID. Místo obvyklé ruční práce (např. instalace proprietárních ovladačů grafiky nebo zvýšení rozlišení X Window systému) nabízí vlastní skripty, které pouhým povelem udělají práci za uživatele. Také instalace nových programů je díky řadě poskytovaných nástrojů a jejich předkonfiguraci hračkou.

Snad jediná, ovšem pro české a slovenské uživatele dost podstatná, nevýhoda Kanotixu je zatím nepříliš pokročilá lokalizace do národních jazyků, i když systém lze samozřejmě dodatečně počeštit nebo poslovenštit jako kteroukoliv jinou instalaci Debianu. Myslím, že kdyby se chtěl někdo (se znalostmi angličtiny a nejlépe i němčiny) zapojit do překladatelského týmu webových stránek a manuálů, bude jistě srdečně vítán, stejně jako kdyby se někdo ujal počeštění či poslovenštění této kvalitní distribuce.

Krátce a stručně: máte-li potřebné jazykové znalosti a hledáte-li dobré live CD nebo toužíte-li po přívětivé, vyzkoušené, kvalitní a "nabouchané" instalaci aktuálního Debianu s předvoleným KDE, a to všechno do 20 minut, pořiďte sobě nebo svým přátelům Kanotix.

       

Hodnocení: 85 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

Marián Kyral avatar 27.1.2006 07:14 Marián Kyral | skóre: 28 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix
Tohle je jedinná live distribuce, kde je wpa_supplicant a ndiswrapper. Díky tomu se konečně můžu v případě nouze připojit k netu :-)

Ale na druhou stranu, kopete je nepoužitelné. Při každém odeslání zprávy spadlo..... Někdy musím vyzkoušet gaim přes klik, snad to bude fungovat ;-)
27.1.2006 09:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix
Tohle je jedinná live distribuce, kde je wpa_supplicant a ndiswrapper.
Kdepak. Je jich už hodně. Knoppix, SLAX i další (ProMEPIS) ndiswrapper také obsahují.
27.1.2006 21:18 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix
Asi šlo spíše o ten wpa_supplicant...
Math, as Barbie says, is hard.
brozkeff avatar 5.2.2006 22:57 brozkeff | skóre: 10 | blog: Všichni máme rádi brozkwe :e) | Žďár nad Sázavou
Rozbalit Rozbalit vše Kopete
Kopete se mě líbí, už jenom z důvodu snahy dohonit Adium... nicméně taky jsem měl problémy se stabilitou, sice ne tak okamžité, ale pomalejší, třeba po pár minutách až hodinách začalo žrát 100% CPU a muselo se sestřelit... takže kvůli stabilitě pořád gaimuju...
27.1.2006 09:33 JM
Rozbalit Rozbalit vše České liveCD (Danix)
Nevíte o nějakém liveCD, které by celé mluvilo česky? Hlavně programy jako OOo.org, firefox...

Škoda, že poslední verze Danixu je z roku 2004.
27.1.2006 09:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: České liveCD (Danix)
27.1.2006 14:58 Marek
Rozbalit Rozbalit vše Re: České liveCD (Danix)
Je to škoda. Do dnes jej rád používám.
27.1.2006 13:37 Standa | skóre: 18 | blog: Linux prakticky
Rozbalit Rozbalit vše Kanotix? Danix? Co-Kdo-Kde-nix?
Ano, tak dlouho budou vznikat dalsi a dalsi distra, az konecne udelaji distro i pro toho nejposlednejsiho "linux uzivatele" na svete. Prosim, kdo jeste nemate jedinecne distro, hlaste se....

Mimochodem, nechce se odtrhnout Morava a Slezsko? Pak prazaci, brnaci a vubec vsechna vetsi mesta. A az se oddeli i vetsi vesnice, muze zase prijit "vypomoc" a vsechny nas "sjednotit".

Mejte se, Standa

p.s. nemyslim pouze tuto distribuci, jde o princip
27.1.2006 15:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix? Danix? Co-Kdo-Kde-nix?
Prosim, kdo jeste nemate jedinecne distro, hlaste se....

p.s. nemyslim pouze tuto distribuci, jde o princip
Pokud ten princip produkuje distra jako Kanotix, tak zaplatpanbu za nej.
28.1.2006 01:13 sebo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix? Danix? Co-Kdo-Kde-nix?
Presne tak je to super Linux A moznost pokecat na chatu stymom ktory ten linux robi je pekne prekvapenie .Aj ke je tam hodne veci ktore sa nedaju nazvat "stable " (KOMPELETE,XMMS) Ale je to podla mna super linux uplne vpohode chodi vigor 318 Nieco podobne ako ARABIANlinux
vencour avatar 28.1.2006 12:02 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix? Danix? Co-Kdo-Kde-nix?

Překvapilo mne jediné - četl jsem o Kanotixu, že má "kompletní podporu pro přehrávání televize v linuxu", stáh, vypálil jsem ho a zdá se mi, že je to v něm skoro stejné, jako to mám v MDV2006? Maximálně je to víc "po lopatě". Tj. musím si zase vybírat z typů, ovladačů a tak, ale lze se na to lépe dostat, není to tak "zahrabáno v menu". Tj. není tam nějaká zaručená autodetekce, která mi řekne "zadej tuty parametry, co jsem detekovalo, do conf souboru a hotovo".

Potěšilo mne, že je v Kanotixu htop, nějak jsem si na něj dost zvyk. Víc jsem ho zatím nezkoušel.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
11.3.2006 23:31 sebo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix? Danix? Co-Kdo-Kde-nix?
Dobry uz je novy Kanotix2006 uz nie je problem z Kopele a XMMS takze berem spät skoro "stable" Je to zase lepsi Kanotix len tak dalej
29.1.2006 12:09 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix
KANOTIX sam instaluje wifi rtl-8180 ,to je uplna rarita. 1*.
30.1.2006 12:21 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
Rozbalit Rozbalit vše thumbs down
moc proprietarniho softwaru. vetsina unikatnich vlastnosti kanotixu je bohuzel dana prave jeho pouzivanim.
30.1.2006 18:43 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix
Můžete rozvést zkraty ve větráku způsobované Mandrakelinuxem? To mě fakt zajímá...
30.1.2006 19:19 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix
spis pribalenym jadrem. uz je to davno, bylo to asi P4 a vetrak se rozbehl a uz nezastavil, ani dlouho po vypnuti nb.
20.2.2006 14:13 vyv
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanotix
Sahnul a nainstaloval jsem si Kanotix, po instalaci na hardisk zcela zmizel klik nemuzu najit ani zminovane Kanotix-Update-GUI. Kde delam chybu? Diky.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.