Portál AbcLinuxu, 4. května 2024 19:40

HW novinky: AMD startuje několik velkých revolucí

2. 11. 2012 | David Ježek
Články - HW novinky: AMD startuje několik velkých revolucí  

Dnešní díl je tak trochu výjimečný. Shrnuje v sobě tři zdánlivě nesouvisející témata, která však spojuje jedna společná věc: mají co do činění s firmou AMD. Jejímu řediteli nelze upřít, že se narozdíl od svých předchůdců nebojí riskovat a také rozrývat staré kostnaté struktury, podobně jako to ve druhé polovině 90. let udělal Steve Jobs v Applu. Jestli Rory Readovi jeho tah vyjde, to ukáže až budoucí historie, já si ale dovoluji býti opatrně optimistickým…

Obsah

AMD chystá 64bitové ARM procesory

link

Obyčejný nadpis, a přitom tak obrovská revoluce. Druhý největší výrobce x86 procesorů a patrně ten jediný, který chrání Intel před rozsekáním na více malých firem z moci antimonopolních úřadů, pomalu ale jistě začíná naplňovat vizi svého mladého ředitele. Jak Rory Read při svém nástupu prohlásil, tak také činí. Firma se odklání od vysilujícího boje s Intelem v hi-endových x86 procesorech a namísto toho se do budoucna soustředí na lukrativnější a narozdíl od x86 desktopu rostoucí segmenty APU, mobilních čipů a nyní také těch ultramobilních, kde vedle vlastních superúsporných APU x86 rodiny bude již přespříští rok nabízet i ARM čipy. Zpočátku ale zamíří zejména do serverového segmentu. ARMové procesory AMD totiž ponesou jméno Opteron.

Hardwarové novinky

AMD s ARMem spolupracuje již více než rok, tyto informace probublávaly ven v posledních měsících. Právě ARM prodal firmě AMD již letos na jaře licenci na 64bitovou architekturu ARMv8. AMD se jí chopila a již nějakou dobu ji vylepšuje k obrazu svému. Toto je potřeba zasadit do kontextu dovu věcí: tou první je relativně nedávný nákup firmy SeaMicro, tradičního serverového výrobce, kterého si AMD pořídila před nějakou dobou. Ta se postará o hardwarovou stránku nasazení ARMových Opteronů. Na softwarové pak silně ne(za)pracuje nikdo menší než Red Hat, který již pro 64bitový ARM přiohýbá třeba OpenJDK, ale hlavně tam přiohne své linuxové distribuce. Počínaje tou „testovací“ (známou pod jménem Fedora) a konče tou enterprisovou (Red Hat Enterprise Linux). Hraje se zde právě o 64bit ARMv8 architekturu, nikoli dosavadní 32bit ARM technologie, ty pro AMD nemají v serverovém segmentu valný význam.

Na toto ohlášení již reagoval Intel, který celou záležitost bagatelizoval. Osobně vidí sílu stále ve výkonných x86 Xeonech (to mu nelze upřít, to je pravda) a vlastních úsporných čipech (připomenu, že na Atomech založených serverů stále přibývá). Ale přirovnání ARMu k někdejší Transmettě, to už bylo přeci jen trochu moc, a tak trochu z tohoto prohlášení CEO Intelu Paula Otelliniho je cítit, že je AMD nyní vyvedla z jistoty poklidných vod a nejsou si úplně jistí, jak nadcházející léta se serverovým segmentem zahýbou.

Připomenu totiž ještě také Nvidii, jejíž Tegra 3 slaví slušné úspěchy a brzy na ni naváže Tegra 4. Též letité plány (z doby uvedení architektury „Fermi“) slibovaly u „Maxwellu“ (architektura, která přijde po současné „Kepler“) ARMová jádra přímo v Nvidia GPU této třídy. To je zatím stále hudba budoucnosti, ale je cítit, že na Intel se valí ARM ze všech stran a je mu to stále méně a méně příjemné. Dostal se po letech vládnutí procesorovému trhu do pozice toho menšího, který nemůže se situací nic dělat: architekturu ARM nemůže beztrestně kopírovat a aby si Intel licencoval něco u ARMu a poté to začal vyrábět, to by si podřezával vlastní větev. Čekají nás hodně zajímavé dva až tři roky.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

AMD uvedla APU FirePro na bázi procesorů „Trinity“

link

Bylo jen otázkou času, než společnost AMD tento logický krok udělá. Jako jediná na trhu totiž může na x86 platformě nabídnout slušně výkonné OpenCL na kombinaci celé vlastní platformy CPU i GPU. APU rodiny „Trinity“ nám zamířily do desktopu teprve nedávno (ani ne před měsícem), čímž oproti mobilním nabraly jisté zpoždění, ale s profi produkty FirePro to AMD dohání. Její výhodou je, že těchto APU může nabízet celkový součet výkonu (tedy nějaké ty GFLOPs) pro CPU i GPU část – výhoda je to hlavně marketingová, samozřejmě.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Na trh nyní míří dvě verze APU: nižší FirePro A300 s 4×CPU na 3,4 GHz (4,0 GHz Turbo), 4 MB L2 cache a GPU částí taktovanou na 760 MHz s 384 stream processory. Tento čip má TDP 65 W a výkon v single/double-precision na hodnotě 693/173 GFLOPs – použita je architektura CPU části „Piledriver“ a GPU části „VLIW-4“ (alias technologie Radeonů HD 6900).

Vyšší model FirePro A320 nabízí CPU frekvenci 3,8 GHz (4,2 GHz Turbo) a 800MHz GPU, čím dává výkon 736/184 GFLOPs, a to za cenu TDP 100 W. Připomínám, že výkon v obou případech platí pro součet CPU i GPU části, přičemž GPU část se na něm podílí zhruba 80 %). Tento vyšší model má navíc odemčený násobič sběrnicové frekvence.

Samotné APU by ale nebylo k ničemu bez patřičné podpory v základních deskách. Ač tato GPU pasují fyzicky do socketu FM2, počítá se s využíváním FirePro APU spíše v „profi“ základních deskách, u kterých můžeme čekat kvalitní komponenty, zejména v napájecí části. První takovou – mohli bychom ji označit za referenční model – představil tradiční partner AMD nesoucí označení PC Partner (jenž stojí za značkou grafických karet a základních desek Sapphire – právě její model PGS A3 M uvádí web AMD mezi podporovanými základními deskami). Podpora pamětí DDR3 končí na hodnotě DDR3-1866, podporované rozlišení na jednom displeji činí až 4096×2160 (plus až tři nezávislé displeje), nechybí podpora pro 10bit/color výstup, stereoskopické 3D, z instrukčních sad a technologií pak OpenGL 4.2, DirectX 11, OpenCL 1.1, DirectCompute, AVX, AES, SSE4.1/4.2, XOP a FMA3/4. Na ceny všeho uvedeného si ale zatím počkejme.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Upgrade superpočítače Jaguar→Titan: Nvidia dodala Tesly K20, AMD 16core Opterony

link

Národní laboratoře Oak Ridge v USA provedly nedávno trochu větší upgrade svého superpočítače. Dostal nové jméno Titan a hlavně to nejlepší železo na světě do svých útrob. Pokud jste tedy posledních několik měsíců přemýšleli (což jsem několikrát naznačoval v HW novinkách), proč Nvidia ještě neuvedla „velkého Keplera“, tedy to, co bývá občas označováno jako „GeForce GTX 780“ se 7miliardovým GPU pod kapotou, tak nyní znáte konečně důvod: Nvidia nemohla nic uvést, protože jak na běžícím pásu vyráběla GPU a karty Tesla K20 právě pro Oak Ridge. Do Titanu totiž dodala v tuto chvíli již 15 tisíc těchto karet a to ještě není číslo konečně (jednoduše je potřeba chvíli vydržet, než TSMC dovyrobí zbytek GPU a Nvidia až z nich nechá udělat zbytek karet).

Na této obrovské zakázce si smočila i AMD, a to dodávkou 18 688 kusů 16jádrových Opteronů 6274 na bázi architektury „Bulldozer“. Tento procesor, uvedený na trh loni v listopadu, běží v základu na 2,2 GHz (Turbo 2,5 GHz pro všechna aktivní jádra, vejde-li se to do TDP, nebo též 3,2 GHz při zatížení nižšího počtu jader, opět do limitu TDP) a osazuje se do masivního socketu G34. Jeho 16 jader má k dispozici 8×64 kB/16×16 kB instrukční/datové L1, 8×2 MB L2 a 16 MB L3 cache, podporuje až SSE4/SSE4a, Advanced Vector Extensions, C6 power state, TDP power cap a další, a to při typické spotřebě 80 W (tedy 5 W/jádro, celkové TDP je 115 W).

V Titanu jsou prostředky rozděleny na 18 688 uzlů, kde každý obsahuje jeden 16core Opteron, 32 GB RAM a Teslu K20 s 6 GB GDDR5. Celkový počet CPU jader je tak 299 008 a velikost paměti 710 TB (598 TB pro CPU, 112 TB pro GPU). Každé GPU pak obsahuje aktivních 2 496 CUDA jader taktovaných na 732 MHz, což celkem dává ~46,65 miliónu CUDA jader. Primárně bude stroj používán tak, že CPU budou připravovat data a úlohy, která budou následně počítat GPU, nikoli že by se sama CPU nějak (výrazněji) podílela na vlastních výpočtech. Asi netřeba konstatovat, že pro obě firmy je tohle hodně prestižní záležitost. Titan je poháněn linuxovou distribucí firmy Cray, která je pochopitelně maximálně uzpůsobena pro takovéto nasazení. Titan baští za běhu 9 MW, což je 1,28× více než baštil Jaguar, nabízí ale 10× tolik výpočetního výkonu.

Titan vyšel na 97 miliónů dolarů, samozřejmě využívá například chladící infrastrukturu Jaguaru. Můžeme tedy volně říci, že jeden uzel obsahující základní desku, Opteron, 32GB ECC paměti a Teslu K20 stál 5190 dolarů.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: AMD „Piledriver“ je zde, cena je parádní
Následující díl: HW novinky: první důkaz faktického Intelova monopolu v hi-end x86 desktopu

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.