Portál AbcLinuxu, 3. května 2024 17:43

HW novinky: SATA Express na Intel 9 čipsetech přinese 800MB/s+ SSD

6. 5. 2014 | David Ježek
Články - HW novinky: SATA Express na Intel 9 čipsetech přinese 800MB/s+ SSD  

Nová PCI-Expressová verze SATA rozhraní pomalu klepe s novými čipsety Intel 9. řady na dveře. Výrobci díky němu přinesou podporu pro SSD s rychlostmi výrazně převyšujícími 6,0Gbps SATA modely. Vedle toho se podíváme na nejnovější informace o výrobě současných i next-gen GPU a zakončíme neobvyklým 3D fotopřístrojem Lytro Illum.

Obsah

TSMC a stav 20nm výroby

link

V poslední době se objevily zprávy a dohady, že prý TSMC nestíhá přípravu 20nm výrobní technologie v oblasti reprezentační, tedy u velkých GPU firem AMD a Nvidia. Že prý situace došla dokonce tak daleko, že oba výrobci museli přepracovat návrhy některých vyvíjených GPU pro stávající 28nm technologii, jelikož s 20nm by se to prostě nestihlo / nezvládlo.

Legrační je, že autoři těchto informací si neumí sečíst 1 a 1. Nebo naopak umí, ale vyvolávají umělou senzaci, jelikož dobře vědí, že téměř jakákoli „kravina“ v drbech o GPU dojde značné republikace na stovkách dalších webů a oni si urvou svůj díl z návštěvnosti skrze linkování zdrojů (ostatně expertem na tohle vaření nesmyslných specifikací z vody byl a dodnes je „jeden malý človíček“ z jednoho českého webu). Jde totiž o to, že Lisa Su z AMD se na nedávné akci vyjádřila, že letos budou mít na trhu 28nm GPU s tím, že 20nm přijdou až příští rok … a následovat bude FinFET. Jak na tom je potenciální FinFET u Samsungu a GlobalFoundries (za chvíli vysvětlím, proč o tom hovořím v textu o TSMC), víme z minula. FinFET ale chystá právě i TSMC, a to o velikosti 16 nanometrů.

Lisa Su tím pochopitelně ale neřekla, že AMD letos nic 20nanometrového nepředstaví ani nevyrobí. Jen že to nepustí na trh. Ostatně kupříkladu první 28nm vlaštovka, hi-endový Radeon HD 7970 přišel na svět koncem prosince 2011 (kdy jej v předstihu před Vánoci obdrželi k testu vybraní novináři), ale do prodeje a k ostatním recenzentům, kteří neměli to štěstí, šel až po Novém roce. Podobná situace může nastat (už jsem tu o tom psal), a patrně nastane, s 20nm generací GPU. Nic z toho neznamená, že TSMC s partnery není na cestě k finálním produktům, nic z toho neznamená, že by již neproběhl tape-out prvních jednodušších, či složitějších čipů typu velkých GPU (a maličkých ARMech a podobné havěti se ani nemá smysl bavit, tam už se minimálně čipy Apple vyrábí).

Do všeho navíc vstoupí finanční výhodnost rané 20nm výroby, kdy je po léta dobře známo, že TSMC si nechává první rizikové wafery královsky zaplatit a pro výrobce je to tak spíše otázka prestiže a technologické nadřazenosti, že něco na té bázi pustí na trh, než že by na tom nějak radikálně vydělali. Ostatně přechod z 28 na 20 nanometrů sebou nepřinese ani razantní skok z hlediska spotřeby, či energetické efektivity a poměru výkon/spotřeba. Proto se AMD i Nvidia zatím stále drží 28nm produktů a proto letos nic moc 20nm nečekejme.

GlobalFoundries vyrábí vedle APU též GPU AMD

link

K výše uvedenému se váže jedna zajímavá informace, která vyplula na povrch. GlobalFoundries vedle APU „Kaveri“ vyrábí pro AMD i některá jednodušší GPU. Má totiž k dispozici pro tento účel použitelnou 28nm technologii. Tolik informace, podrobněji to rozebírá Jirka „no-X“ Souček na DIIT. Z mého hlediska to bude zajímavé spíše až s přespříští generací. Jak jsme si napsali minule, GlobalFoundries zahodila vlastní vyvíjenou 14nm FinFET technologii, spojila síly se Samsungem, který byl ve vývoji vlastní varianty dál, a společně nabídnou unifikovaný proces partnerům, kteří si budou moci zadat výrobu u obou. Příští generace GPU bude vyráběna 20nanometrově u TSMC, ale s ohledem na spojené zkušenosti a sílu Samsungu a GlobalFoundries lze předpokládat, že by se mohl za pár let odehrávat souboj mezi 16nm FinFET TSMC a 14nm FinFET Samsung-GF výrobou GPU a APU. Je otázkou, do jaké míry půjde přiohnout technologie pro výrobu GPU, jeslti o to na trhu ještě bude takový zájem (no asi bude, to by byl velký odklon od výkonných desktopů, kdyby ne), ale myslím, že TSMC vyrostl velký konkurent, jehož jedna polovina již navíc GPU a APU AMD vyrábí a postupně tak nabírá nové zkušenosti.

SATA Express míří na základní desky, Asus slibuje 800MB/s+ SSD

link

Zatímco při nedávné demonstraci ukázal Asustek SATA EXpress SSD s reálně naměřeným výkonem až 778 MB/s, v tiskové zprávě již hovoří o rychlosti čtení 745 MB/s a zápisu 809 MB/s. Tak či onak bude nová generace základních desek platformy Intel, minimálně, ale ne výhradně u Asusu, obsahovat SATA Express řadič v čipsetu Intel. Rozhraní SATA Express, které je v podstatě PCI Express rozhraním v SATA hávu, tak prolamuje rychlostní omezení 6,0Gbps rozhraní SATA, které bylo někde kolem 550 až 600&nbps;MB/s teoreticky dosažitelných rychlostí.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Ukázkové SSD od Asusu bylo interně realizováno RAIDem 0 nad dvěma mSATA SSD Kingston, do budoucna, i kvůli úspoře výrobních nákladů, počítá Asus s M.2 modulky neméně slušných rychlostí. Totéž bude platit o pro další 2,5palcová SATA Express SSD na trhu.

Lytro představilo druhou generaci 3D fotoaparátu

link

S designem první generace Lytra údajně pomohl výrobci sám velký Steve Jobs. Zlé jazyky říkají, že proto to vypadalo jako designovka, ale jako fotoaparát to bylo ergonomicky doslova příšerné. Druhá generace s názvem Illum již, vedle dalších inovací, přichází s osvědčeným designem běžného fotoaparátu, který se osvědčuje již téměř jedno století (zlý jazyk by skoro chtěl napsat „navzdory Jobsovi“, ale kopat do Pana vizionáře nebudu).

Lytro Illum je rozhodně zajímavější než jeho předchůdce. Jeho srdcem je totiž větší snímač – nově má velikost 1" – a tak ve spojení s opět f/2 objektivem čekejme adekvátně zajímavější hloubku ostrosti. A to je hlavní tahák nového Lytra s objektivem o rozsahu v přepočtu 30 až 250 mm (při uvedené konstantní světelnost f/2) a schopností zachytávat 40 „megapaprsků“ do podoby 5Mpix 3D fotografií s volitelným místem zaostření.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Přístroje tohoto výrobce představují unikátní koncept v oblasti fotografické techniky. Dokonce unikátnější než snímače typu Foveon X3. Názory na tuto technologii a její praktickou využitelnost se různí, od těch, které Lytro až nepokrytě adorují, až po ty, kteří to mají celé za nepodložený humbuk (včetně mně). Jedno ale spojuje většinu názorů: málokdo si měl možnost Lytro vůbec osahat, natož dlouhodobě používat.

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: nemožné realitou: Intel vyrábí x86 Atom u TSMC
Následující díl: HW novinky: AMD odhalila plány CPU architektury K12

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.