Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 15:52

Linuxové distribuce

24.2.2011 19:40 | Přečteno: 8760× | Linux | poslední úprava: 27.2.2011 20:43

Před nějakým časem jsem sepsal takový rádoby článek o nejznámějších a méně známých distribucích. Bez těch keců okolo jsem to měl vydat už dávno tu na blogu, ale nějak jsem se k tomu stále nedokopal. No snad stále lepší pozdě než nikdy.

I ze známé "GNU/Linux Distribution Timeline" vyplývá, že většina dnes známých distribucí má kořeny ve třech hlavních distribucích. Těmi jsou Debian, Red Hat a Slackware.

Logo Debianu

Debian je otevřený bezplatný univerzální operační systém vyvíjený komunitou po celém světě. Je charakteristický svým důrazem na svobodu, stabilitu a spektrum architektur/zařízení, které podporuje. Jeho vývojový cyklus se pohybuje v řádech několika let, v důsledku čehož neobsahuje nejnovější verze řady programů, za to je vysoce stabilní a spolehlivý.

Logo Redhatu

Red Hat je komerční firma vyvíjející komplexní linuxové řešení pro větší a velké firmy. Samotný Red Hat Linux, nebo přesněji Red Hat Enterprise Linux (RHEL), nemá žádnou zdarma dostupnou verzi, nicméně protože je to Linux, je zdrojem řady dalších známých distribucí. Red Hat, a distribuce z něj odvozené, lehce poznáte podle balíčků s koncovkou .rpm (Red Hat Package Manager).

Logo Slackware

Slackware je vrcholem principu "zjednodušováním k naprosté složitosti". Asi jako rozdělávat oheň třením dřívka o dřívko. Je to distribuce pro experty, a pro fanoušky "udělej si sám". Snad mi slackwaristé odpustí.

Deriváty Debianu

Nejznámější odnoží Debianu je samozřejmě Ubuntu a další z něj vycházející, nicméně za zmínku stojí i jiné. Například Maemo, Aptosid, Mepis a Knoppix.

Logo Ubuntu

Ubuntu je dílo společnosti Canonical milionáře Marka Shuttlewortha. Přesto, že nabízí i serverovou edici, cílí Ubuntu převážně na běžné uživatele. Ubuntu se za poslední dva roky radikálně změnilo. Kromě jednoduchosti systému se vývojáři Canonicalu v posledních letech zaměřují i na redesign výchozího pracovního prostředí Gnome. Z Ubuntu vychází řada dalších derivátů, jedná se však jen o Ubuntu s jiným či upraveným uživatelským prostředím. Jsou to například:

Mint logo

Výjimkou je Linux Mint. Pod kapotou je to stále Ubuntu, nicméně je sám o sobě vydáván se všemi nejznámějšími prostředími jako jsou Gnome, KDE, LXDE a Fluxboxem. O závěrečný design a ladění, každého tohoto prostředí, se však starají vývojáři mintu. Klade velký důraz na design a komfort pracovního prostředí. Dá se říci, že je odpovědí na radikální designové kroky Canonicalu v Ubuntu, které se ne každému zamlouvají. Nedávno byla přidána i edice založená přímo na debianu.

Maemo logo Moblin logo Meego logo

Maemo je/byl operační systém pro smartphony. Vyšel jen na několika zařízeních Nokie, např. N810 a N900. Poté došlo k jeho spojení se systémem Moblin a vzniklo Meego. Meego mělo být mobilní platformou pro netbooky, smartphony, tablety, televize, palubní počítače automobilů a další. První smartphone s Meegem měla být chystaná Nokia N9, tomu však učinil přítrž Stephen Elop, který přišel z Microsoftu do Nokie, těsně předtím, než se Nokia "zcela nečekaně" rozhodla nahradit Meego platformou Windows Phone 7.

Aptosid logo

Aptosid, dříve Sidux, je debianí obdoba Archlinuxu. Spojuje repozitáře Debianu Unstable(sid) s filosofií rolling updates. Výsledkem je distribuce obsahující nejnovější debianí balíčky s pokud možno nejnovějšími verzemi aplikací.

Mepis logo

Mepis je obchodně i uživatelsky zaměřená distribuce. Její filosofií je jednoduchost pro uživatele. Používá se hlavně v USA odkud pochází.

Knoppix logo

Knoppix je live distribuce, která může sloužit jako přenosný systém, výukový systém, Linuxové demo a rescue CD. Obsahuje velké množství ovladačů, hlavně pro grafické a zvukové karty, řadiče, periferie a další. Z Knoppixu vychází známý Damn Small Linux, 50MB Linuxový systém s minimalistickým desktopem a aplikacemi.

Deriváty Red Hatu

Mezi nejznámější odnože Red Hat Linuxu patří Fedora, CentOS a Mandriva(dříve Mandrake).

Logo Fedory

Fedora je pokroková distribuce vyvíjená celosvětovou komunitou s podporou firmy Red Hat. V každé verzi se objevují zásadní novinky, které jsou později použity v oficiálním Red Hat Linuxu, a nejen tam.

Logo CentOS

CentOS je v podstatě Red Hat zadarmo. Přestože je Red Hat Linux komerční distribuce, je to stále Linux, a proto musí být jeho zdrojové kody uvolňovány v souladu s GPL licencí. A právě tyto zdrojové kódy používají vývojáři nezávislí na firmě Red Hat k tomu, aby sestavili CentOS. Nabízí tak stejné vlastnosti jako RHEL, ale bez komerční podpory firmy Red Hat.

Logo Mandrivy

Mandriva, dříve Mandrake, je převážně desktopová distribuce vyvíjená francouzskou firmou Mandriva S.A, zaměřená na menší firmy a koncové uživatele. Výhodou Mandrivy jsou tzv. "dračí" nástroje na všechno(diskdrake, rpmdrake,...). Nevýhodou jsou naopak sem tam se vyskytující bankroty Mandrivy S.A. Donedávna bylo vydáváno několik verzí, po poslední restrukturalizaci došlo k určitým rozhodnutím, vše se však může kdykoli změnit.

Mageia logo

Vzhledem k situaci ve společnosti Mandriva S.A., se několik vývojářů rozhodlo opustit Mandrivu, a začít vyvíjet vlastní distribuci na ní založenou. Tato nová distribuce, jménem Mageia, se zřejmě od Mandrivy nijak zvlášť lišit nebude, avšak až Mandriva S.A. jednou krachne úplně, Mageia tu bude pořád.

Deriváty Slackware

I když i ze Slackware vychází poměrně dost distribucí, mezi ty známější/významnější, které stojí za uvedení, patří jen dvě či tři, závisí na úhlu pohledu. Já zmíním Suse, český Slax, a novinku Salix.

Logo openSUSE

Suse je počinem společnosti Novell. Je to distribuce snadná na ovládání, zaměřená na přívětivost pro uživatele. Suse jako takový má několik dalších edic. Vždy se jedná úpravu Suse určenou pro jinou klientelu.

Suse a Novell by se dali nazvat obdobou Mandriva Linuxu od Mandriva S.A. Novell dlouhodobě spolupracoval s firmou Microsoft, a nakonec byl odprodán korporacím Attachmate a Longview Software Acquisition, z čehož by prý měl vytěžit nejvíce právě Microsoft.

Slax logo

Slax je malá, rychlá, modulární distribuce určená na přenosná zařízení. Jeho filosofie je mít své oblíbené nástroje stále po ruce. Mezi jeho přednosti patří velikost cca 200MB, možnost sestavit si ho k obrazu svému přímo na webové stránce, a modulárnost. Pokud Vám chybí nějaká aplikace, stačí ji pouze nakopírovat do Slaxu, žádné instalace.

Salix logo

Salix je takové slackwarovské Ubuntu. Distribuce vycházející ze Slackware, zaměřená na desktopy, a snažící se o opravdovou jednoduchost pro koncového uživatele.

Další známé distribuce a jejich deriváty

Logo Gentoo

Gentoo je distribuce pro zdatné linuxáky. Je to další zástupce "udělej si sám" linuxu. Uživateli nabízí naprostou svobodu volby v tom, co a jak si udělá. O Gentoo také koluje vtip, že má pouze dva stavy: Vypnuto a kompilování. Původem je zřejmě fakt, že předkompilovaných balíčků není mnoho, a uživatel tak v jednom kuse musí něco kompilovat. Výhodou Gentoo je, krom filosofie rolling updates, velmi podrobná dokumentace.

Sabayon logo

Z těch pár derivátů odvozených z Gentoo zmíním Sabayon. Je to snaha vytvořit z Gentoo distribuci pro obyčejné smrtelníky. Systém je předkonfigurovaný a obsahuje GUI nástroje snad na všechno.

Arch logo

Archlinux je lehká, rychlá a flexibilní linuxová distribuce. Jeho instalační proces není zrovna nejpřátelštější pro naprosté začátečníky, ale jakmile uživatel pochopí principy linuxu, pochopí i Archlinux. Arch využívá metody rolling updates. Není tedy potřeba upgradovat na novější verzi, systém se aktualizuje stále dokola tak, jak vycházejí nejnovější balíčky.

Chakra logo

Jediným derivátem Archu, který stojí za zmínku je Chakra Linux. Chakra byl projekt, který vydával upravené/vylepšené balíčky uživatelského prostředí KDE, a tuším že i Gnome, pro Archlinux(Kdemod, Gnomemod). Před nějakou dobou se však rozhodli začít vyvíjet vlastní distribuci s názvem Chakra Linux. Je to distribuce postavená na Archlinuxu, avšak s důrazem na design, a přívětivost k běžnému uživateli.

Zajímavosti

Puppy logo

Puppy Linux je další z minimalistických distribucí. Obsahuje minimalistické prostředí a překvapivě velké množství nástrojů. Celé se načte z LiveCD/USB do operační paměti RAM, díky čemuž běží velmi rychle.

Greenie logo

Greenie - Ubuntu spod Tatier je slovenská distribuce odvozená z Ubuntu. Ve zkratce je to Ubuntu přebarvené podle vkusu někoho jiného.

A aby nebylo přebarvených Ubuntu málo, existují i satanistické, katolické a muslimské edice.

Red flag logo

Red Flag, neboli Rudý prapor, je čínská linuxová distribuce vycházející z Fedory/Red Hat Linuxu. Byl stvořen jako národní operační systém pro čínskou veřejnost.

BolgenOS – průlomový, principiálně zcela nový operační systém je dílem geniálního šestnáctiletého ruského studenta Alexandra Popova, jehož kvality ověřili špičkoví ruští programátoři. Nebo aspoň tak byl prezentován ruskými médii po tom, co si Alexandr vystřelil ze svých profesorů tím, že přebarvil a přejmenoval Ubuntu včetně většiny aplikací. Po mediální senzaci tedy přišla mediální sprcha v podobě omluv médií za prezentaci neověřených informací.

       

Hodnocení: 60 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

MMMMMMMMM avatar 24.2.2011 19:45 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zůstávám věrný Slackwaru. :-)
Linux Dokumentační Projekt - PDF ke stažení
24.2.2011 19:53 lukove
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
a Zenwalk je kde? inac aptosid vyzera lakavo
26.2.2011 01:20 Peter Markovic
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
testing staci
24.2.2011 19:53 BvJ
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A kampak se nám schovala ta loga?
Migi avatar 24.2.2011 19:54 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
no to je otázka za milion
24.2.2011 19:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Spíš by mne zajímalo, proč jsou zdeformovaná přeškálováním na jednotné rozměry. Chudák Geeko vypadá, jako by narazil do zdi, a mandriví hvězdička taky dostala na frak.
24.2.2011 20:38 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
nejsou vložena přímo do zápisku (a uložena na Abíčku), ale jsou linkována na různé externí weby. Některé z nich se pochopitelně brání vkládání obrázků do cizí stránky a obrázek nepošlou (taky by mohli poslat jiný obrázek, třeba něco neslušného).
Migi avatar 24.2.2011 21:07 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
jop, předtim směřovali na distrowatch, ted už by to mělo chodit.
24.2.2011 19:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Red Hat, a distribuce z něj odvozené, lehce poznáte podle balíčků s koncovkou .rpm (Red Hat Package Manager).

Nepoznáme, RPM používají i distribuce, které nejsou odvozené od Red Hatu.

24.2.2011 20:00 Mandarinka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No já nevím, ale nese openSUSE dnes ještě vůbec nějaké stopy toho, že to kdysi pošlo ze Slackware? Imho je tahle charakteristika naprosto nepodstatná.
Fluttershy, yay! avatar 24.2.2011 22:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Což takhle aktualizovat tohle?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Migi avatar 24.2.2011 22:23 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
tož už nad tím uvažuju
gtz avatar 24.2.2011 22:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Díky za souhrn.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
25.2.2011 01:00 migel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hlavní distribuce podle Distrowatch

Btw. Slackware je sice jedna z nejznámějších, ale vidím že pořád i nejmíň pochopených distribucí GNU/Linuxu :-/

25.2.2011 08:18 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mandriva = firma, Mandriva Linux = systém. Bylo to tak vždy. Dříve Linux Mandrake, Mandrake, Mandrakelinux, Mandrake Linux a ještě různě jinak: článek Jak vypadal Mandrake 5.1
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
25.2.2011 12:16 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chyba tam SystemRescueCd - najlepsia live distribucia pre servis PC (SW aj HW).
rADOn avatar 25.2.2011 12:50 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Gentoo máš úplně špatně. V Gentoo se klasické binární balíčky vůbec nepoužívají, protože je určený pro lidi kteří kompilovat chtějí nebo potřebují. Asi by bylo lepší zmínit nejdřív BYO Linux a LFS a pak můžeš říci že Gentoo je stejná filozofie spojená se systémem ports z BSD. A v každém případě by se slušelo zmínit že Gentoo používá rolling updates.
"2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
25.2.2011 14:24 maleprase | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Samotný Red Hat Linux, nebo přesněji Red Hat Enterprise Linux (RHEL), nemá žádnou zdarma dostupnou verzi

https://www.redhat.com/rhel/details/eval/
vain avatar 25.2.2011 18:31 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
To bych asi nepočítal. Windows vlastně tím pádem mají také zdarma dostupnou verzi.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
28.2.2011 13:09 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové distribuce
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak si říkám, že rozhodnutí pojmenovat komunitní Fedora bylo z marketingového hlediska rozhodně lepší, než název openSUSE.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.