Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 11:44

Sen o ideálním kapesním počítači

4.12.2009 20:24 | Přečteno: 2281× | Hardware | poslední úprava: 4.12.2009 20:27

Sen o ideálním kapesním počítači

Míváte sny? O kamarádech, drahé polovičce, práci (noční můry), podstatě života? A co takhle sen o nové hračce? On to asi ani nemusí být sen, stačí představa. Jaká je vaše představa o přenosném kapesním počítači?

Nedávno jsem uvažoval o netbooku. Můj Thinkpad R60 je fajn, ale je to prostě 4Kg krám, který nestrčíte do kapsy - myslel jsem si, že s notebookem přijde nějaká ta mobilita, pletl jsem se. Je to jako přenášet bednu stolního počítače. Vážně. Nic nemění na tom, že si jej mohu dát na klín, že jeho tělo je daleko menší, než krabice klasického stolního PC, že se dá přenášet v brašně, ..
Ale váhal jsem - netbook se mi taky nevleze do kapsy, i když je daleko lehčí, docela menší, jeho zápory však převládají - ani psát se na něm pořádně (pohodlně, rychle) nedá. Viděl jsem u jednoho známého netbook s klávesami o velikosti asi 1,5cm x 1,5cm, pěkný to kousek. Bohužel nevím, zda se dá koupit u nás.
To ale nic neměni na faktu, že bych pro něj musel nosit tašku/batůžek/pouzdro zvlášť. Že si jej ztěží mohu vzít do jedné ruky a hrát si s ním "za pochodu".

To bylo ~měsíc zpátky. Předevčírem mi tuhle představu naboural článek o Nokii N900 zde na abclinuxu. Představa kapesního počítače je .. naprosto úžasná, alespoň pro mě. Modelová situace - server nechce nějak bootovat a vhodná sériová konzole není po ruce. Zastrčím bluetooth serial adapter do serveru a za zavřenými dvěřmi té chladící komory vklidu opravuji, na svém kapesním počítači (nebo jej využiji jako "překladovou" vrstvu ethernet/wifi<->bluetooth<->serial). Další modelová situace - kamarád si zakoupil nějaké levné zařízení typu router/modem a nedaří se mu na toto zařízení připojit (a ztratil manuál), jednou možností je prokousávat se jeho těžce graficky ohákovanými windows vista/7 a snažit se zprovoznit wireshark, druhou možností je zapíchnout kabel do microUSB ethernet adaptéru a odposlechnout defaultní IP adresu modemu/routeru na kapesním počítači (třetí možnost je řešit, proč mu nenabootuje kernel backtracku). Způsobů využití je neuvěřitelné množství, od ssh klienta, přes wifi<->ethernet gateway, ..., až po NAS (sdílení externího disku přes (třeba) wifi).
Zmíněné věci občas dělám a nemuset kvůli tomu tahat tu velkou cihlu s nápisem R60 by mi docela ulehčilo život.

N900

Byl jsem ohromen. Zpočátku. Plně přístupný Debian na kapesním počítači! To musím mít!
Po několika dlouhých hodinách hledání na webu (dlouhá odpoledne / dlouhé noci) jsem zjistil, že N900 není prvním takovým zařízením, modely N800 a N810 existovaly už předtím, v podstatě se stejnou filosofií a podobným operačním systémem, jen asi nebyly dodávány až k nám do naší malé republiky. Následovala další spousta zjištění, problém s uzavřenými ovladači na N8xx, konkrétně wifi (odmítl se připojit na cokoli, pokud v dosahu bylo 802.11n AP) a postoj od Nokie - WONTFIX. S Freemantle (Maemo 5) se to mělo výrazně zlepšit, zlepšilo. Většina ovladačů je otevřených, ale i tak je to "jen" většina. Navíc otevřenost není všechno, otevřený, prasácky napsaný driver se do vanilla kernelu nedostane (stejně tak jej asi nikdo nebude chtít vyvíjet) a Nokii to možná tak vyhovuje - software zastará a nemožnost nahrát novější kernel si vynutí koupi nového kousku hardware.

Tím narážím na to, co mi na N900 nejvíce vadí - závislost na konkrétním výrobci. Nemám na mysli eye-candy aplikace, psal jsem, že chci počítač, ne smartphone. Mám na mysli hlavně drivery, boot ROM a jiné, nízkoúrovňové části. Když už směřujeme k hardwaru, alespoň jednu pozitivní věc - možnost vyměnit klávesnici / baterii na N900 by snad neměl být problém.

Za hranicemi pouzdra

Jelikož tento zápisek má pojednávat spíše o představě, rád bych popsal hardwarové vybavení mého "vysněného" kapesního počítače, tedy spíše jej porovnal s vybavením N900 (a jemu podobných).

Základní vlastnosti

Jednodušše:

A teď už k vybavení N900, iPhone, všemožných (An)Droidů, ...

CPU / GPU

Zkrátka procesní jednotka. O N900 jsem v tomto ohledu našel nejvíce na wikipedii:

The OMAP 3430 is constituted of three microprocessors; the Cortex A8 running at 600 MHz used to run the OS and applications, the PowerVR SGX 530 GPU made by Imagination Technologies which supports OpenGL ES 2.0 and is capable of up to 14 MPolys/s and a TMS320C64x, the digital signal processors, running at 430 MHz used to run the image processing (camera), audio processing (telephony) and data transmission. The TMS320 C64x main purpose is to offload the Cortex A8 from having to process audio and video signal.

Osobně 3D grafiku a modelování na takovém přístroji neocením, v mé představě pro ni není místo, ale někdo to třeba využije. Místo pro zlepšení je však u normálního CPU. Chápu, že "smartphony" se spokojí se 400/600MHz procesorem, ale pokud bych podobné zařízení měl používat jako kapesní počítač, pak je ~1GHz dnes už solidní minimum. Nevím, jak těžké / nákladné je vyrobit 1GHz ARM procesor, zda by to nějak fatálně ovlivnilo výdrž baterie a/nebo zahřívání, ale žijeme v době, kde například šifrování je potřeba, od GPG, přes OpenVPN, až po SSL. Slabější procesory s tím mohou mít celkem slušný problém.

RAM

Druhý z mých (asi ne moc realistických) "požadavků" na takové zařízení je hodně RAM. Opět 1GB je minimum, žádných 256MB. Důvodem je jednodušše efektivita. Velká kopa operací se dá dělat s RAM, u zařízení s flash-based kartou je hodně RAM obzvláště důležité. Takové zařízení by nemuselo vlastně zapisovat na kartu vůbec, jen při vypnutí (manuálním / automatickém - vybitá baterie). Mám na myslí využití RAM hlavně jako ramdisk - chci přenést 300 malých fotek ze svého PC, cestou autobusem je promazat, roztřídit a v cíli prostě zkopírovat na disk. Normálně by to byla celkem pěkná zátěž na eMMC paměť, ale pokud si tato data nechám jen v RAM, není zde problém.
Co víc - tento ramdisk může být řešen na úrovni firmwaru, takže když dostanu kernel panic, o data nepřijdu, to samé může platit o restartech OS. V případě docházející baterie by stačila vyhrazená oblast na eMMC, do které by se obsah ramdisku transparentně syncnul a další zápisy by šly rovnou do této oblasti. Při nabití baterie nad (dejme tomu) 3% by se obsah zase transparentně přenesl na ramdisk. Na druhou stranu - tohle firmwarové řešení má taky své mouchy, klidně bych to nechal na OS :-).
V některých recenzích jsem viděl u N900 "1GB RAM", předpokládám, že je to 256+swap.

Přídavný storage

Smartphony mají ve zvyku nabízet microSD slot. Fajn. Nenapadá mě nic moc lepšího, tato varianta sedí. Kolikrát vídávám "max. 16GB přes microSD" -- doufám, že tato limitace je čistě orientační (tedy ovlivněna tím, co je dostupné na trhu), že až se objeví 32GB microSD karty, bude potřeba nanejvýš software/kernel update, bez nutnosti HW úprav.

Telefon?

Nad tím jsem přemýšlel taky nějakou dobu, ale v konečném důsledku bych asi vlastnost "telefonu" u takového zařízení nevyužil. S naprostou většinou známých komunikuji přes ICQ protokol, Jabber a hlavně email. Pokud potřebuji zprovoznit hlasovou konferenci, Skype pomůže (hmm, ARM?), případně jiné VOIP prográmky. Nejsem manager, můj mobil leží věčně doma, emaily čtu, když mám čas a připojení k netu. Pro někoho to může být kritické, ale já raději dám přednost dvěma odděleným zařízením - mobilní telefon mi vydrží týden bez nabití, kapesní počítač sotva den.

Displej / klávesnice

Je mi celkem jedno, zda "capacitive" nebo "resistive" displej, první má výhodu v daleko větší odolnosti (což je pro mě významné plus), druhý je zase asi o něco přesnější a pohodlnější. Skutečně nevím, nechal bych se překvapit :-).

Co se týče klávesnice - raději softwarovou. Dodnes si myslím, že se nikdo dopodrobna nezabýval problémem softwarové klávesnice. Všude vám prostě předhodí kompletní layout a vy si na ni ťukejte stylusem nebo nechte software opravovat překlepy. Přitom - potřebujeme nutně vidět na celý text / okno, když něco píšeme? Potřebujeme mít vždy všechny znaky na klávesnici?
Moje základní myšlenka byla uživatelsky upravitelná softwarová klávesnice - první část třeba klasická QWERTY, po stisknutí šipky na pravém kraji displeje by se přepnula na numerickou, zpět na QWERTY by se uživatel dostal klepnutím na šipku na druhém konci obrazovky. Tenhle nápad lze rozšířit až do klávesnic kompletně skládaných uživateli, včetně kláves se speciálními funkcemi. Na psaní emailu potřebuji A-Z + české znaky + numerickou klávesnici, na terminál se zase víc hodí speciální znaky (místo ěščřžýáíé), "funkční" klávesy, ...
Pak mě napadlo - potřebuje uživatel skutečně vidět na celou aplikaci? Proč nemaximalizovat klávesnici naležato, s malým řádkem pro rychlou kontrolu psaného textu? Vypínání/přepínání klávesnic by se dalo dělat mnoha způsoby, jedna z elegantních cest je používat multifunkční dotykové zóny mimo displej, jak to myslím dělá Palm Pre.

Nepotřeba hardwarové klávesnice by také docela výrazně snížila počet otvorů, kudy se dá zařízení vevnitř zašpinit.

USB

Universal Serial Bus. Důležité je tam to Universal. Zařízení s jedním microUSB otvorem je značně ... omezené. To i notebooky mají 3-4 USB porty. Proč nemít dva? Nebo tři? Pokud je nějaká technická souvislost mezi nabíjením přes USB a "host" módem, pak jeden USB vývod nalevo ve slave módu (nabíjení, boot, low level přístup ke kartě) a jeden nebo dva napravo s OTG. Chápu, že malý počet microUSB zde zastupuje bluetooth/wifi, ale .. jedno USB je fakt pěkně málo. Představa, kdy jedním USB počítač nabíjím a druhým jsem zároveň připojen na ethernet adaptér, by prostě měla být zrealizovatelná. Minimálně. Nabíjení přes "klasický" (nevím, jak se jmenuje) koneček z adaptéru by taky nebylo na škodu, ale pořád je to jeden konektor navíc a chybí mu funkcionalita nabíjení z jiného (již běžícího) PC, tedy pokud jsem pochopil podstatu nabíjení přes USB.

Mikrofon, reproduktory a jack

Ve stručnosti - pokud by tam nebyla funkcionalita telefonu, není potřeba ani vestavěný reproduktor / mikrofon. Opět by se tím počet děr v zařízení drasticky snížil, o místu uvnitř nemluvě. Chápu, že by asi bylo fajn na cestách pouštět hudbu všem okolo, na druhou stranu - od toho máme jack/bluetooth reprobedničky. Ohledně jacku - čistě z technického hlediska by se dal použít čtyřkontaktový "slot" + softwarové ovládání (driver). Pak by snad bylo možné připojit jak normální stereo sluchátka, tak headset (sluchátko+mikrofon), případně video výstup - neřeší to N900 stejným způsobem?

There is a 3.5mm four-contact TRRS connector which simultaneously provides stereo audio output and either microphone input or video output.

Přičemž by asi bylo možné připojit bluetooth / microUSB headset.

Wireless, bluetooth a irda

Wifi - Atheros, tady není co řešit. Ideálně i s podporou 5GHz (kolikrát jediný způsob, jak bezdrátově spojit zařízení ve velkých městech), ale nezlobil bych se ani za 2.4GHz-only řešení.
Bluetooth je u podobného zařízení víceméně nutnost, takže tam taky není co řešit, irda je fajn, ale - jak už někdo předemnou poznamenal - je to jako modem v noteboocích, tedy (absolutně) zbytečná věc.

Kamera / fotoaparát / světýlko

Nejsem multimedialista, takže to neocením. Jen to (opět) zbytečně zabírá místo a otevírá další zranitelná místa zařízení. Například to plastové posunovátko u N900 je sice pěkné, ale jakou bude mít praktickou výdrž? Taky pěkně vybočuje z hladké zadní stěny, včetně toho stojánku.

Jelikož to má být počítač, neměl by být problém řešit podobné choutky přes microUSB / bluetooth. Nebo přes pořádný fotoaparát. Vím, "momentkový" foťák se hodí, ale pokud by měl vadit odolnosti zařízení, pak ho tam nechci. O přední kameře na videohovory nemluvě.
Světýlko jako baterka je taky fajn, stejně tak si mohu svítit bílým displejem, takže opět tak trochu zbytečnost.

GPS

.. je pěkná sranda. V praxi nás GPS v autě dovedla na nejrůznější místa, až jsme ji přestali používat. Na určení své vlastní polohy - pěkné, ale není lepší vyznat se v mapě? Kdybych nosil GPS pořád u sebe, přišel bych o spoustu legrací v životě :-) .. takže - klidně, ale vůbec by mi tato funkcionalita nechyběla. Taková moje analogie ke kompas/mapa:GPS je slackware:ubuntu :-D

Na druhou stranu, někteří GPS využijí (práce, záliby) daleko více, jejich představy o přenosných počítačích nemohu soudit.

Serepetičky, srandičky, blbostičky, 3.14ovinky, ...

FM vysílač/přijímač, infraport na ovládání televize, 3D akcelerometr, snímač vzdálenost, snímač světelnosti ..., to jsou všechno věcičky, se kterými si člověk bude první týden/měsíc hrát, ale pak zjistí, že je prostě nevyužije. Maximálně ten akcelerometr (pokud je to i "polohoměr", z wikipedie to moc jasné není) na skutečně užitečné věci (vypnutí displeje / podržení hovoru / suspend to ram / pauznutí filmu po překlopení dolů, ...), zbytek je tak na frajeření :-)

Design, tlačítka

Při tom všem, co jsem napsal nahoře, by jedinými hardwarovými slabinami přístroje měly být microUSB konektory a jack - obojí jde ale "profouknout", případně vyčistit relativně snadno (za předpokladu, že je otvor izolován od vnitřního přístroje). Zamykací posuvník raději ne, to se dá řešit na úrovni softwaru. Tlačítka na ovládání hlasitosti by měla být hodně dobře izolována (spolu s "power button") nebo jinak zajištěna. Nejde mi o vodotěsnost, ale o tzv. "bordelotěsnost" :-D, tedy nošení zařízení v obalu "typu kapsa".

Stylus je fajn, ale ne v těle zařízení, jako součást pouzdra je ideální. Taky bych měl zmínit stavový indikátor v podobě diody - super, ten se dá využít (za předpokladu, že je programovatelný)!

Otvor na poutko - stojí to za zmínku? Hodí se třeba jako jednoduchá ochrana proti krádeži na veřejných místech :-)

Shrnutí

Asi jsem zapomněl na více věci, ale to je docela jedno. Zkrátka - čím méně vestavěných blbostiček, tím lépe. Má to být počítač, ne multimediální all-in-one centrum. Přídavné schopnosti řešit pomocí externích "modulů", připojitelných přes bluetooth nebo microUSB - větší klávesnice, případně i myš/trackball, repro systémy, disky, dokonce většina projektorů už umí projekci přes wifi, jen software může být problém. To má jednu zásadní výhodu - samotný počítač vydrží dlouho (někde nahoře jsem uvedl "odolnost"), pokud si poškrábete USB kameru, můžete si koupit novou, pokud si nadrobíte do bluetooth klávesnice, není problém ji vyčistit / pořídit si novou. Připadne mi to lepší, než kupovat celý přístroj nový.

Android-based telefony

Odhaduji, že to s nimi bude podobné, jako s N900, tedy "otevřenost" taková marketingová. Navíc jsem četl, že se bez speciálních úprav userspace ani nespustí, úvahy o tom, zda je to ještě linux, ..., nevím, nemohu posoudit, za komentáře budu vděčný.

Neo Freerunner

Pánové (a dámy), já se vám musím omluvit. Když za mnou kamarád přišel s iPhonem z první vlny, trochu jsem se o dosud nevídané zařízení zajímal, ale tak nějak mě to nenadchlo. Stejně tak jsem dalece přehlížel přednášky na téma OpenMoko Freerunner, články o Maemo, ... (stejně tak přehlížím recenze Ubuntu).

O tom, co vlastně Freerunner je, jsem se dozvěděl až z jedné bugzilly, kde se diskutovalo o N900 jako o možném nástupci. Pak jsem si našel screenshoty, videa, recenze a ... shell skripty :-). Klobouk dolů. Tohle zařízení je zatraceně pěkný kousek hardwaru, za nejdůležitější považuji drivery ve vanille, tedy možnost updatovat kernel minimálně po dobu několika dalších let (vydrží hardware?).

Závěrem

Pokud bych teď nutně "mobilní počítač" potřeboval, asi jdu do Freerunneru, N900 je pořád hodně "closed", hádám, že drivery bude Nokia dodávat ještě tak 2 roky, pak to pohřbí. Do vanilly se asi stejně většina z nich nedostane a že by to někdo udržoval oproti neuvěřitelné spoustě změn v každé další verzi jádra, tomu nevěřím. Boot na N900 je taky zásadním oříškem, nokia se nechce vzdát NOLO.


Úplným závěrem bych snad jen dodal, že Freerunner je krásný svou filosofií, ale pořád mi spíš připomíná telefon, než kapesní počítač. Zkusím tedy počkat, trh s mobilními zařízeními typu N900 teprve startuje, pravděpodobně pohřbí netbooky.

Uvidíme, co na nás vybafne v dalších pár letech.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

4.12.2009 20:34 osoba
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
hlavne je dulezity, aby wifi karta podporovala aircrack aj s injekci
4.12.2009 21:23 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači

S tím u atherosu není problém - madwifi-ng i novější mac80211 ovladače zvládají obojí (rfmon+injection). Dokonce i wifi karta v N900 (wl1251 driver) jede na mac80211, takže teoreticky by měla zvládat také obojí.

multi avatar 5.12.2009 13:13 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
konecne nekto taky nekdo napsal ze ta nokie zase tak upne svobodna neni

u slabych stroju je sparvne reseni na sifrovani pouzit HW sifrovac

jj FreeRunner je porad sampion ;-)

-klavesnice - to by ses na FR vyradil

-USB - FR ma (snad jako jediny) mod MASTER, staci podirit USB-hub, USB nabijecka ze zastrkava normalne do zasuvky

-webcamera - ano spravny mobil je bez webkamery coz FR podvrzuje

-a kdo ma rad HW klavesnice ten si muze pripojit poradnou pres USB i s mysi ;-)
5.12.2009 16:37 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači

No svobodná/nesvobodná - o N8xx se toho taky hodně namluvilo, nakonec se (podle mého rozsáhlého hledání na webu posledních několik dní i nocí) ukázalo, že Nokia až tak vztřícná v těchto věcech není. Uzavření NOLO bych pro tuto chvíli chápal jako "vynucení Maemo" na N900, kdyby umožnili snadný boot třeba Androidu, nahrávali by tím konkurenci - což je mimochodem docela reálná představa, aplikací pro N900 zatím moc není. Třeba otevřou i bootloader, až získají s Maemo místo na trhu.

I kdyby se uvolnil bootloader (např. v další N verzi - N920? N950?), pořád je zde ten problém, kdy drivery nejsou ve vanille (nebo v nějakém dlouho-udržovaném patchsetu), maximálně tak základní OMAP podpora, UBIFS a pár dalších drobností.

O Freerunneru jsem si toho taky hodně našel, trávil nad tím dlouhé hodiny, snažil jsem se také najít nějaké plány ohledně budoucnosti FR. Nakonec mi to - při procházení stránek, které jsem prohlížel na začátku - došlo. Jak jsem ostatně psal na posledním řádku v zápisku - tenhle trh teprve roste, bude zajímavé sledovat, s čím kdo přijde po N900, možná skutečně upustí od používání NAND paměti přímo a místo HDD tam prostě použijí microSD karty + caching v RAM (čímž by efektivně udělali zařízení "unbrickable" i bez záchranné NOR paměti).

Kdybych byl pořádný elektrotechnik, tak FR asi plně docením, bohužel nejsem, tak mám těžká dilemata.

Fluttershy, yay! avatar 4.12.2009 20:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kecy.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
4.12.2009 21:24 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Ne. Písmenka. :-D
Bluebear avatar 4.12.2009 21:30 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Proč? Jen popsal ideální stroj, jaký by se mu hodil. Na tom není nic špatného. Každý má právo na vlastní názor a představy o ideálním počítači (partnerce, práci, světě...)
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
Fluttershy, yay! avatar 4.12.2009 21:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Ten čas šel zabít hledáním toho ideálního zařízení. OpenPandora, Sharp Netwalker, spousty MID z Číny,...
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
=^..^= AmigaPower® avatar 4.12.2009 21:39 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
tywoe! v krámě bych si todle určitě koupil, ale na nakupování někde v číně ti.... . :-D
5.12.2009 05:59 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Stejně jako čas při psaní tvých keců (což je mimochodem mnohem častější jev).
5.12.2009 12:40 cadic | blog: cadic
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
klid, pan kolibac ma proste problemy se sebestrednosti...
=^..^= AmigaPower® avatar 4.12.2009 21:36 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
odolnost - ideálně s ocelovými částmi v konstrukci, jako iPhone
...se zapuštěnym displejem
I♥DRX * www.KERNELULTRAS.org
4.12.2009 21:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Možná ti unikla má reakce, ale to o čem tady píšeš už tu jednou bylo.

Já tedy nemám 620lx ale 320lx (kdybych měl totiž tu 620lx, tak ji asi používám dodnes).

Parametry? HP 320lx, který jsem koupil r.1996 za 25 tis. včetně DPH vydržel na dvě tužkové baterie až 8 hodin v akci. Psal jsem si na něm přednášky takže celkem ověřený čas, který by mohli potvrdit i mí tehdejší spolužáci. Černobílý dotykový displej. S PCMCIA kartou v tom jela i síť (měl jsem jak ethernetovou tak modem). Dalo se to taky propojit přes infraport přes telefon. Ostatně byl to taky jeden z důvodů proč jsem si tehdy pořídil jeden z prvních typů telefonu s infraportem. Dal se na tom rozchodit jak jednoduchý www server, tak ftp. Také se na tom dal rozchodit linux. A to prosím mělo celé zařízení dokupy jen 4MB paměti!
4.12.2009 22:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Zapoměl jsem dodat, že fyzická odolnost byla neskutečná. X-krát mi hapík vypadnul z kapsy (vešel se do náprsní kapsy) a asi nejdrsnější bylo, když mi vypadnul jednou když jsem běžel na autobus. Odskákal asi pět metrů a přežil. Psalo se na tom jednou rukou docela pohodlně a podsvítit display jsem si mohl podle potřeby.

Přestal jsem ho používat proto, že už stářím začal být poněkud sklerotický a když se mu vybila cmoska, tak zapoměl data (včetně lokalizace), tudíž na něj přestal být spoleh.
4.12.2009 22:09 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači

Neunikla, dokonce tam mám svoji "značku" taky. :-D

Ohledně www, FTP - dovedu si představit, přes inetd mohlo "běžet" dokonce několik služeb najednou! :-)

4.12.2009 22:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Před chvílí jsem se už neudržel a poslal jsem přes web HP v CZ následující "stížnost":

Typ zprávy: Jiná stížnost

Připomínka, poznámka, komentář: Nechcete přimět oddělení které určuje směr vývoje, aby se konečně opět vrátilo kosvědčenému konceptu zařízení HP620LX, vybavilo je současnými technologiemi a opět s ním přišlo na trh? Typ produktu: handheldy
4.12.2009 22:39 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači

:-D .. obávám se, že to jen tak neprojde, i kdyby ano, na dnešním trhu vyhrávají tzv. "masové šunty", o zařízení, které nám při běhu vypadne z kapsy a které bude bez problému fungovat dál, se nám už (zřejmě) může jen zdát.

Před asi dvěma lety se mi do ruky (a vlastnictví) dostal postarší notebook, myslím, že to byl COMPAQ někdy z roku 1993-1994. Úctyhodných 16MB RAM spustilo (za neustálého swapování) i windows 95. Jen občas vypadávala obrazovka - pomohlo počítač pustit z ~1 metru na tvrdou podlahu a vše fungovalo dál :-D

V současné době tady mám po ruce nějaký Dell, na tom už obstojně jedou i win98. Nutno podotknout, že současný kernel s fluxboxem neobstál. Tedy spíše linuxová verze Firefoxu (i přes rozšířených 256MB RAM).

Fluttershy, yay! avatar 4.12.2009 22:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Mám jornadu 720 a je to podobné. Jenže tomu leccos chybí. USB, Bluetooth, rychlejší displej...
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
5.12.2009 02:01 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dodnes si myslím, že se nikdo dopodrobna nezabýval problémem softwarové klávesnice.

Někdo ten nápad s více layouty softwarové klávesnice dostal (očividně) taky :-)

mirec avatar 5.12.2009 09:47 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ja mám R61 a na mobilitu sa moc nesťažujem. Teda na bežných miestach (vlak, vlaková stanica, škola ...) je to super. Na bežné nosenie by sa mi ale páčilo tiež niečo vreckové. Nejaké ultra cool funkcie nepotrebujem, hodila by sa mi synchronizácia kalendára, možnosť načarbať rýchlo nejakú poznámku kým ju nezabudnem, možno by sa hodila aj funkcia telefónu + internet + GPS. Veľmi dôležitá je pre mňa odolnosť (som nešikovný, ak to mám v zadnom vrecku a povedzme 10m padám dole kopcom kým ma nezastaví nejaký strom tak nechcem aby sa to rozmlátilo). No a ako človek zvyknutý nabíjať mobil tak raz za mesiac aj tu by som chcel slušnú výdrž na baterku, s LCD ako napr. 3qi si to viem aj celkom predstaviť. Dokonalý kontrast bez podsvietenia v čiernobielom režime, za horších svetelných podmienok, alebo po prepnutí nejakej kraviny farebný podsvietený. Procesor: nech zvládne vim.
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
5.12.2009 15:31 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Myslim, ze byste si proste mel poridit netbook. Ja pouzivam EEE 901 v metru na programovani, a zadny problem. Klavesnice je jeste dost velka, aby se na ni (jakztakz) dalo psat, a ten 1kg v batuzku vubec neni citit. Podle me je predstava, ze casem budu mit jen jedno mobilni zarizeni (mobil a netbook v jednom) naivni, protoze mobil vytahuji casteji, a chci s nim behat, kdezto netbook pouzivam na cteni a psani, a na to jsou mobily prilis malicke.
5.12.2009 21:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Psaní na havíku versus EEE je nebe a dudy. Mám k dispozici obojí a troufám si říct že co do komfortu psaní EEE na hapíka nemá. Přitom HP320LX byl o kus menší menší - velký cca jako číšnický flek.
Fluttershy, yay! avatar 5.12.2009 21:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
To je nesmysl, pokud se klávesnice do 720 zásadně nezměnila. Ačkoliv lidé mají různé úchylky.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
5.12.2009 22:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Hapíka jsem používal prakticky denně skoro tři roky. Většinou jsem na něm psal pouze pravou rukou. Rozdíl je podle mě způsoben několika faktory:

- Klávesy hapíka byly gumové "ťuplíky" a mezera mezi nimi dostatečná. Nestávalo se mi, tak jako u EEE, že bych přihmátnul nechtěně sousední klávesu.

- Klávesnice EEE už přesahuje rozměr, kdy ji mohu pohodlně odsáhnout jednou rukou.

No a pochopitelně mi u EEE chybí ten dotykový displej.
Fluttershy, yay! avatar 5.12.2009 23:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Aha, tak já píšu normálně, všemi deseti. Klávesy jsou normální, ale malé a mezery mezi nimi nic moc -- nemačkám toho víc najednou, ale běžně ťukám do jiné klávesy, protože rozvržení je podivné a klávesnice celkově malá.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
gtz avatar 6.12.2009 18:11 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Mám HP 720 dodnes a funguje jak má. CF WIFI Socket, NOKIA D211, BT-CF modul tn fungoval také v pohodě, než se odporoučel do křemíkového nebe. Výdrž cca 8 hod oline. Plánuju výměnu baterií tak, aby HP720 vydržela 13.5 hod neustálého provozu (investice cca 700,-). Klávesnice HP 720 je stále lepší než ostatní PDA( HTC,Nokie apod.), ale vzpomínám stále na PSION 5 a PSION Netbook. To aspoň byla klávesnice.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
5.12.2009 15:39 Robotics
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já čekám na Pandoru. A už sem rozhodlý, že si ji stoprocentně koupím.
5.12.2009 21:57 walley walleyovic | skóre: 4 | blog: walley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ta analogie gps mapa ma byt naopak, papirova mapa je krasny obrazek ale nahovno, gps je stejne jako mapa a navic vite kde ste. a pokud ste se stratili s navigaci tak prosim radeji uz autem nejezdete, ste nebezpecni.
openstreetmap.social
5.12.2009 22:15 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači

Napadá mě jedině jedna analogie :-)

Se samotnou podstatou GPS problém není, ten jsem postřehl jen s navigačními systémy.

Fluttershy, yay! avatar 5.12.2009 23:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Ty asi neumíš zacházet s mapou...
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
gtz avatar 6.12.2009 20:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já používám již delší dobu HP 720. Jako WIFI modul používám BT-WIFI LowProfile popř. Nokii D211 (GPRS+ WIFI). BT modul již se odporoučel do křemíhového nebe. Dnešní smartphone jsou spíše hračkami pro busines-many. Možná max. HTC SHIFT, ale i tak je to model spíše pro Business prostředí. Klávesnice na smartphone je to pravé, bez klávesnice se celkem nic moc nedá dělat a psát tapáním na LCD někde v autobusu nebo v šalině je celkem problém.

No škoda ,že skončil PSION se svojí řadou 5MX,Netbook. Ty klávesnice byly jak měly být a i Linux na nich chodil celkem v pohodě.

Jak jsem psal vlastním HP 720 v dnešní době baterie má výdrž cca 7hod. jakmile budu mít čas budu uvažovat o výměně baterek za jinou kapacitu.Celkem bez problémová výměna cca do 700,- Kč. Ale i tak je to stále těžká historie a nostalgie.

Osobně bych asi šel do nějakého modelu s klávesnicí TouchbookCena se zdá být celkem zajímavá ... sice to nemá tuším GSM modul, ale i tak se to celkem začíná podobat tomu co bych chtěl já.

- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Jendа avatar 7.12.2009 13:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
sice to nemá tuším GSM modul, ale i tak se to celkem začíná podobat tomu co bych chtěl já.
Ale zase to má uvnitř spoustu volného místa a USB, takže se dá kdyžtak něco přidat :-).

Jinak pokud si objednáš TouchBook, tak počítej s tím, že ho dostaneš tak za půl roku ;-). Ta firma je zavalená objednávkami a docela nestíhá.
Jezekus avatar 6.12.2009 23:30 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Temer slova z me duse. Pouziva temer denne 3 roky Palm Tungsten T, ktery jsem pred nedavnem odelal na odpocinek a poridil za smesnou sumu Palm LifeDrive, kde vymenim MD za 16GB CF a doufam ze dlouho bude slouzit. Pouzivam ho prevazne jako diar a organizaci casu, kalkulacku, hratky s extrenim modulem GPS (za coz jsem rad ze je externi) a vyjimecne precteni neceho na webu pres wifi.

Palmí rychlost a flexibilnost (jednoduchost dalo by se rici) je neuveritelna a presto dela presne to, co clovek potrebuje a velice efektivne. Zkousel jsem nove dumbphony i Pockety, ale vse je tak prechytrale a umi to spoustu veci, ktere casem jen otravuji. Od volani mam mobil a nechci tyto zarizeni kombinovat. Pockety se snazi byt privetivi, ale i pres svuj 7x vyssi takt CPU a hromadu heapu (720MHz CPU a 512MB RAM heap jako hrom) jsou 10x linejsi net TT (140MHz CPU a 800kB heap :-) )

Mam ale pocit ze peknych dalo by se rici strohych zarizeni jako PSION, PALM... se nedockame protoze moderni je nacpat do zarizeni hromadu funkci a nevadi ze ani jednu to neumi poradne, hlavne kdyz jich to umi 1000.

Smutne...
Fluttershy, yay! avatar 6.12.2009 23:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Víš, jestli ti ta 16GB karta tam bude fungovat? IMHO tam nepůjde.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
gtz avatar 7.12.2009 08:12 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
16GB na LifeDrive bude fungovat v pohodě. Instalovala se tam, jen malinkatá .prc aplikace ,která systému říkala, že používaná pamět je jen 4GB. Zkoušel jsem CF-16GB i CF-8GB, pomocí tohoto návodu zde hpcfactorfungovala jak CF-8GB a vyšší. Nyní HPC720 provozuji s 2x4GB A-DATA ( 1x4B je v PCMCIA-CF redukci ).
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Jezekus avatar 7.12.2009 10:06 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Aplikace se jmenuje PowerDrive sice placená, ale funguje tam i 32GB CF a autor se holedbá, že i 64+GB by neměl být problém :-)
gtz avatar 7.12.2009 08:22 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Smutné je, že i PALM se již chytil těchto vymožeností a nabízí vše dohromady. Kdysi jsem používal M305, kterou jsem vyměnil za TT, potom jsem TT musel z firemních důvodů vyměnit za HP IPAQ. HP IPAD byl poomalejší zhnilejší, více papal z baterky a uměl multitasking (to jediné mi u TT chybělo).

V dnešní době PALMone neprodává starší modely TREO/TUNGSTEEN apod. jsou k mání jen nové PALM PIXI,PRE a TREO PRO S WM. U nás jsou sice k dostání, ale to je jen doprodej.

Co ale naděláme.. nic ... historie a nostalgie nic jiného
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Jezekus avatar 7.12.2009 10:11 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
Multitasking mi nikdy u PDA nechyběl naopak u PPC jsem ho schledával velice na obtíž. Stejně na tom zařízení nejde dělat víc věcí najednou (pokud chcete decentní výdrž na baterie) a systém "ukončení" aplikací jaký má PalmOS je z mého pohledu téměř dokonalý. Další věcí je nenažranost nových aplikací a nechut optimalizovat, viz aplikace pro PPC vs. Palmí prcy Jak píšete bohužel, PDA bez GSM, GPS a podobných serepetek aby člověk hledal jako jehlu v kupce sena, tento druh vydržel na výsluní velice krátce a bohužel byl ušlapán nesmysly jako MDA.

Jak říkáte, na tom již nic nezměníme... Bohužel.
gtz avatar 7.12.2009 13:46 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Sen o ideálním kapesním počítači
U standardních aplikací to bylo celkem v pohodě, pokud jste měl upravovat nějaký .doc , kde jste potřeboval údaje z tabulek jako já, pak to přepínání mne celkem i štvalo. Palm se holdbal, že v nové verzi Multitasking udělá, ale jak to celé dopadlo ? Multitasking pouze pro přehrávač, kdy hudba hrála na pozadí. Nové verze nebyly a pak Palm byl PalmOne a s PalmOS byl konec. Ano občasné nové model jako TREO680,CENTRO apod. byly , ale tam byl OS z posledních TT. V dnešní době se dají koupit celkem jenom repasy zařízení nebo to co komu zbyde ( palm.cz). Ale i tak TX za cca 5000,- je celkem solidní a rozumná cena.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.