Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 09:32

Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti

26.3.2017 00:23 | Přečteno: 3304× | Enterprise stories | poslední úprava: 26.3.2017 23:16

V minulém díle jsme podali výpověď a psychicky se připravili, dnes půjdeme fyzicky a virtuálně oběhnout úřady a podíváme se na naše první povinnosti coby novopečeného podnikatele. Tak hurá do toho.

Návštěva živnostenského úřadu - obtížnost 1

Naše první cesta - tentokrát fyzicky - povede na živnostenský úřad. Je to návštěva velmi krátká a v daném dni si neplánujte návštěvu ničeho jiného, protože IČO ještě nedostanete, pár dní si na něj počkáte a bez IČa jsou veškeré další návštěvy jiných institucí zcela zbytečné. S sebou stačí občanka, 1000Kč a kdo to chce mít úplně v cajku, nezapomene na propisku.

Živnostenský úřad je veskrze (aspoň teda ve Zlíně) velmi příjemný, fronty nulové a paní velmi ochotná a usměvavá. Když jsem jí řekl, že bych si chtěl zařídit živnost, dokonce se mnou formulář osobně vyplnila a řekla mi, do které kolonky co patří. Při žádosti o živnost je potřeba uvést z nabízeného číselníku, co všechno chcete mít jako předmět živnosti - jsou živnosti volné a vázané. Pro vázané živnosti potřebujete nějaké osvědčení, že pro danou činnost máte požadovanou kvalifikaci, ale naštěstí věci okolo software (i hardware) jsou všechno živnosti volné, takže nepotřebujete nic. Vybral jsem z číselníku asi deset položek (každá změna později stojí 1000Kč, tak tam toho mám nacpat co nejvíc), paní žádost zaevidovala do systému, zacáloval jsem na pokladně 1000Kč a vyřízeno. Paní mi řekla, že se mám zastavit za cca tři pracovní dny pro výpis ze živnostenského rejstříku. V této chvíli může jít člověk domů nebo zpět do práce, protože IČO ješte nemá.

Další návštěva živnostenského úřadu po uplynutí dohodnutých dnů se nese v podobném duchu, žadateli je předán výpis ze živnostenského rejstříku, dostanete vlastní IČO a je z vás podnikatel. A to doopravdy, můžete hned začít poskytovat služby a podnikat - na nic dalšho není třeba čekat. Přesto je potřeba ještě zařídit pár věcí...

Návštěva zdravotní pojišťovny - obtížnost 1

S čerstvým výpisem ze živnostenského rejstříku je potřeba zajít na zdravotní pojišťovnu. Je to komerční firma a na jednání je to znát - přicházíte jako klient, který může jít ke konkurenci. Registrace na pojišťovně byla tudíž v mém případě bezproblémová, trvala asi 15 minut a myslím že jinde to bude podobné. Paní mi řekla, kolik mám kam a kdy platit, měla pro mě letáček velikosti A4, kde je všechno pěkně shrnuté. OZP nabízí také (nepovinně) pojištěnecký portál, kde jde kontrolovat stav plateb.

Je tam zase víc možností (podnikání jako hlavní nebo vedlejší příjem apod.), ale veskrze to funguje tak, že jakmile přestane člověku platit zdravotní pojištění zaměstnavatel, musí si jej platit sám. Protože pojišťovna neví, kolik budete vydělávat, dá vám za povinnost platit měsíčně minimální částku, což je aktuálně 1906Kč. Toto člověk platí paušálně furt stejně celý rok až do podání tzv. "Přehledu o příjmech a výdajích", což se děje jednou ročně vždy na začátku roku následujícího (do konce dubna). Součástí tohoto formuláře je výpočet přebytku / nedoplatku pojištění a stanovení nové hodnoty pojištění do dalšího roku, ale o tom až příště. Prostě je potřeba zavést trvalý příkaz a pojištění je vyřízeno.

Návštěva ČSSZ - tzv. "sociálky" - obtížnost 1

Zde je situace úplně na chlup stejná, jako u zdravotní pojišťovny. Ukážete živnosťák, paní řekne kolik, kam, od kdy, bude to celý rok až do zúčtování stejné, nastavit doma trvalý převod. Měsíční částka je podobná - 2061Kč. Jenom už je to úřad, takže se člověku možná nedostane milého úsměvu a možná bude vykázán na chodbu vyplnit příslušný formulář, potřebuje vlastní propisku a nedostane tak pěkné shrnutí. Ale jde to hladce.

Návštěva banky (doporučené) - obtížnost 1

V zásadě není povinností zavádět si pro podnikání OSVČ nový účet, můžete použít stávající, který už (asi) máte u nějaké banky, ale moc se to nedoporučuje. Důvodem je - kromě udržení pořádku a usnadnění případné kontroly finančního úřadu - také fakt, že podnikatel musí mít účet (sorry Jardíku) a musí jej nahlásit FÚ při registraci, finančák se na něj pak může myslím dívat, vede si jej ve své databázi a myslím k němu má i nějaká další práva když vymáhá daně. Ono je to nakonec jedno, protože OSVČ stejně ručí i svým majetkem, takže pokud peníze ulijeme na druhý osobní účet, stejně na ně FÚ dosáhne, ale prostě je lepší držet si účty oddělené.

Z mnoha různých důvodů nemůžu než doporučit FIO banku - žádné poplatky, převody v EU za 20Kč (velké banky se nebojí za takový převod účtovat přes dvě stovky na příjmu i na výdeji!), dobrá "online" konverze měn, převody mezi účty okamžitě, dobrý e-banking. Pro mě speciálně byl ještě důležitý účet v EUR, převod z / na Slovensko zadamo je pak příjemný bonus. Toto téma by bylo na dlouho, ale pochválím ještě speciálně výborný personál Zlínské pobočky - mají opravdu perfektní přehled o svých službách - a raději to uzavřu s tím, že si vyberte banku dle svého a založte si účet. Podnikatelský / nepodnikatelský je jedno, záleží na bance, jestli bude chtít IČO - třeba vám na něj nabídne něco, co bez IČa nenabízí, těžko říct, ale ve FIO je to jedno.

Možná ještě vysvětlím, jak je to s penězi a finanční agendou - chvilku mi trvalo, než mi to celé docvaklo. Pokud je člověk OSVČ, nemá žádné speciální povinnosti, jak s penězmi zacházet a nemusí vést účetnictví. Vystavím fakturu, zákazník ji zaplatí a já za ty peníze půjdu třeba do kina, nebo si koupím oběd, nebo počítač. Je to jedno, neexistují žádné "firemní" peníze oddělené od "soukromých", je to jenom jedna velká (nebo malá) hromada. Nekupuji si nic "na firmu" a "za svoje", toto rozdělení neexistuje. Jsem prostě jednolitá osoba. Pokud si chci něco dát "do nákladů" nedo si nechat "vrátit DPH", podíváme se na tyto případy později. I když si z něčeho nechám vrátit DPH, je to moje, neexistuje "firma", které by třeba takto nakoupený počítač patřil, je můj. Z toho plyne ještě jeden fakt - nemůžu vydělané peníze "zpronevěřit" - jsou moje ihned, jakmile dorazí na účet. Musím nicméně nějak platit daně a sociální / zdravotní pojištění, kde na ně vezmu, to je státu úplně jedno.

Návštěva CzechPointu a zřízení datové schránky (doporučené) - obtížnost 1

Přestože to není povinností, doporučuji zřídit si datovou schránku. Pro toho, koho tady tato věc dosud míjela - je to v podstatě něco jako e-mail, resp. webmail, kde je ale ověřena jak identita odesílatele, tak příjece, a umožňuje narozdíl od e-mailu přesně vidět, jestli a kdy byla zpráva doručena / přečtena. Pomocí datových schránek se u nás zpravidla komunikuje s úřady a narozdíl od e-mailu je toto plně podporovaná cesta.

Jak píšu výše, není datová schránka pro OSVČ povinností, pokud tedy není plátcem DPH. Přesto její zřízení obecně doporučuji - ušetří nějaký čas chození po úřadech. S jejím zřízením se pojí jedna nepříjemnost, a to, že datová schránka nejde zrušit, jakmile ji člověk jednou má. Navíc zprávy do ní doručené jsou oficiálně brány jako doručené a pokud si je člověk nepřečte, má smůlu. Naštěstí v nastavní datové schránky jde nastavit přeposlání "avíza" do e-mailu při příchozí zprávě, ale pokud toto nezafunguje, člověk má zase smůlu a může jej minout nějaká úřední zpráva, na kterou měl reagovat, pokud schránku nekontroluje.

Žádost o zřízení datové schránky trvá pár minut a je to zdarma. Zřizuje se na místech označených jako "CzechPoint", což jsou některé úřady a pošta. Pro zřízení je potřeba výpis ze živnostenského rejstříku. Zřízení datové schránky není okamžité, ale trvá pár hodin až dní. Tuším, že mi paní dala přihlašovací údaje a řekla, ať to zkusím druhý den, nebo mi to přišlo mailem? Nepamatuju si.

Každopádně pokud zvolíme registraci datové schránky, je toto poslední návštěva nějaké instituce v tento registrační den. (Technicky vzato, u mě byl ChechPoint první, protože je rovnou na živnostenském úřadě a protože jsem věděl, že datovku budu tak jako tak potřebovat kvůli DPH.)

(Ne)návštěva finančního úřadu a registrace k dani z příjmu a silniční dani - obtížnost 3

Poslední místo, kde se musíme registrovat, je finanční úřad, zkráceně FÚ, taktéž známý jako "berňák". To je trochu jiný kalibr. Jsou dva způsoby, jak se registrovat - buď přes datovou schránku, nebo osobně. Teď pozor - pokud má člověk datovou schránku, na FÚ musí poslat žádosti elektronicky přes datovou schránku. Pokud žádosti v takovém případě podá osobně papírově, tak je zaprvé FÚ nepřijme a zadruhé člověku napaří tuším dva tisíce pokutu. Pokud člověk datovou schránku nemá, musí žádosti podat osobně. Pokud si myslíte, že se dostanete k nějakému úředníkovi, který s vámi žádosti projde a upozorní vás na špatně zadané údaje, jste na omylu. Na chodbě si najdete správné formuláře, ty vyplníte a dáte na podatelnu (!). Pokud se budete snažit dostat k úředníkovi FÚ, bude velmi nevrlý a vyhodí vás, nemáte tam co dělat, možná vám napaří pokutu. Pokud vypíšete žádosti blbě, hádejte co se stane? Napaří vám pokutu.

Doporučil bych celkem podat registraci k dani z příjmu a silniční dani pěkně z tepla domova přes datovou schránku (až vám bude zřízena). Na stránkách ministerstva financí je věc, která se jmenuje EPO a je to dle mého celkem pěkný počin. Veskrze všechno odesílání zpráv státní správě probíhá ve formátu XML, EPO je pak webový interface, který umožňuje zprávy vytvářet, načítat a ukládat. Z povahy věci není potřeba žádná registrace, v EPO si najdu správný formulář, přes webové rozhraní jej vyklikám a vyplním, pak jej můžu exportovat jako PDF (pro jeho "vizuální" zobrazení) a jako XML pro odeslání datovou schránkou. (Pozor, neodesílat PDF, napaří vám pokutu!) EPO umí také XML načítat a můžeme si tedy zkontrolovat zprávy, které jsme vytvořili jiným způsobem. EPO provádí zákadní kontroly - jestli jsou povinná pole vyplněna, jestli mají hodnoty správný datový typ, umí udělat například kontrolní součty atd., což je celkem fajn, protože toto papírový formulář jaksi neumí. Odesílaný formulář je tedy aspoň takto zkontrolovaný a třeba nám FÚ nenapaří pokutu.

A proč míchám silniční daň s daní z příjmu? No, je to jednoduché - obojí se registruje přes stejný formulář, a obojí se posílá na stejnou adresu, jenom si prostě pro danou daň vyberu správnou volbu. K dani z příjmu se musí registrovat každá OSVČ, k silniční dani pouze ta, která používá k podnikání auto, tedy zejména jezdí k zákazníkům. Jak moc auto používá není podstatné, pokdu aspoň jednou za měsíc, platí za daný měsíc silniční daň. Nejedná se přitom jakkoli o "firemní" auto, nic takového neexistuje, podobně jako u pěněz. Dokonce mě nezachrání ani např. auto psané na manželku nebo kamaráda - prostě pokud používám k podnikání auto, platím. Není to žádná hrůza - podle objemu motoru a typu auta, např. osobák 2.0l stojí aktuálně 2000Kč za rok.

K dani z příjmu jsme zatím pouze registrovaní, pokud podniká člověk první rok, může si dát měsíčně nulovou platbu a nemusí nic platit, jak to bude v dalších letech se uvidí dle daňového přiznání po prvním roce. Ale můžu dobrovolně platit zálohy.

Jo a ještě jedna věc - součástí registrace daně z příjmu je i číslo nebo čísla bankovních účtů, které používáme pro podnikání. Z těchto účtů pak FÚ očekává placení daní.

Po registraci nám FÚ oznámí do pár dnů, že jsme registrovaní k té které dani a tím to hasne. Silniční daň se platí zálohově čtvrtletně (je dobré najít si kolik - je to celkem složité - a nastavit si platby) a daň z příjmu nás zatím nezajímá.

Co teď tedy můžeme a co musíme?

Zatím je to celé oproti minulému dílu piece of cake. Utratili jsme 1000Kč, stálo nás to jednu krátkou návštěvu živnostenského úřadu a půlden běhání s výpisem ze živnostenského rejstříku po úřadech plus jeden večer s EPO, nic složitého, ne? Myslím, že od stavu "za komárů" jsme urazili pěkný kus cesty.

Co tedy můžeme? Už po obdržení výpisu ze živnostenského rejstříku můžeme začít podnikat, nemusíme čekat na další registrace. Zatím můžeme podnikat v ČR a to tak, že děláme nějakou práci, za ni vystavíme fakturu, na kterou nepíšeme "daňový doklad", protože jedeme bez daně. Na faktuře samotné není DPH, prostě tam napíšeme dohodnutou cenu bez ničeho navíc. Uvedem "Nejsem plátcem DPH" a je to. Faktura by měla obsahovat datum vystavení, identifikaci (jméno a adresu) obou stran, IČO obou stran, celkovou částku, datum splatnosti a bankovní spojení. Můžeme akceptovat i cash, samozřejmě, měli bychom si jej evidovat, ideálně na něj vystavit fakturu - pozor na EET. Protože nejsme plátci DPH, mají naši zákazníci jistou výhodu - dostanou ceny bez DPH. Plátcům je to jedno, ti by si nechali DPH vrátit, neplátci mají služby o 21% levnější a tečka. Takto můžeme fungovat do chvíle, než naše příjmy dosáhnou v součtu milionu ve dvanácti po sobě jdoucích měsících nebo než dodáme službu nebo zboží mimo ČR - pak se začneme pasovat s DPH, na to se podíváme příště.

Docela dobré je, když naši zákazníci platí faktury. Peníze můžeme rovnou "rozfrcat", jsou naše už od příchodu na účet. Já osobně si vyplácím "mzdu" na separátní účet (také u FIO), ale to je jenom pro pořádek, není to nutné. Každopádně až přijde FÚ na návštevu, nechci jim ukazovat, jaké hry jsem na Steamu koupil nebo kde jsem jedl. Nahlížet na "firemní" účet můžou, na "soukromý" až mě začnou vyšetřovat. Tuto "mzdu" si můžu poslat kdykoli v průběhu měsíce a klidně opakovaně, protože všechny prašule jsou stejně moje.

Naší novou povinností jsou odvody - sociální, zdravotní, silniční daň, později se přidá daň z příjmu a popřípadě DPH. Kromě DPH jsou to vlastně všechno trvalé příkazy na správné účty. Toto všechno musí odejít a pokud odejde, stát po nás nic dalšího nechce.

Pak přijde další rok. Do března musíme odevzat daňové přiznání, do dubna pak dorovnat zdravotní a sociální podle příjmů. Je to sice opruz, ale je to jenom jednou za rok tři formuláře. Počítám, že daníme tzv. "paušálem", protože cokoli jiného je v naší branži nesmysl. Proto nemusíme vést zatím žádnou evidenci nákladů. Na roční zúčtování se podíváme spolu s DPH zase příště...

       

Hodnocení: 92 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

26.3.2017 01:50 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je tam hromada nepresnosti a doporucoval bych odkazat se spis na nejake autoritativnejsi zdroje. Namatkove:
naštěstí věci okolo software (i hardware) jsou všechno živnosti volné
U elektrotechniky to neplati, resp. je potreba splnovat nejakou vyhlasku (tusim) 50. U toho hardwaru se to tedy bude lisit asi pripad od pripadu. Kazdopadne bych si na to dal pozor.
Vybral jsem z číselníku asi deset položek (každá změna později stojí 1000Kč, tak tam toho mám nacpat co nejvíc),
To neni pravda. Hlaseni zmen je zdarma.
V této chvíli může jít člověk domů nebo zpět do práce, protože IČO ješte nemá.
Spravne to neni ICO, ale IC (po zmene, ktera ovsem vstoupila v platnost pred mnoha lety).
Další návštěva živnostenského úřadu po uplynutí dohodnutých dnů se nese v podobném duchu, žadateli je předán žinostenský list, dostanete vlastní IČO a je z vás podnikatel.
Zivnostenske listy se jiz nevydavaji. Je-li to treba, pouziva se osvedceny vypis z zivnostenskeho rejstriku.
Je tam zase víc možností (podnikání jako hlavní nebo vedlejší příjem apod.), ale veskrze to funguje tak, že jakmile přestane člověku platit zdravotní pojištění zaměstnavatel, musí si jej platit sám.
Ne tak docela. OSVC vedlejsi sice asi nemusi platit zalohy na zdravotni pojisteni, ale zdravotni pojisteni jako takove platit musi (podle skutecnych zisku po podani prehledu v dalsim roce).
[Návštěva ČSSZ] Zde je situace úplně na chlup stejná, jako u zdravotní pojišťovny. Ukážete živnosťák, paní řekne kolik, kam, od kdy, bude to celý rok až do zúčtování stejné, nastavit doma trvalý převod.
Na chlup stejne jako u zdravotni pojistovny to neni, prinejmensim pokud jde o placeni zaloh. Musi je platit jak OSVC hlavni, tak OSVC vedlejsi (s vyjimkou studentu).
Pro mě speciálně byl ještě důležitý účet v EUR, převod z / na Slovensko zadamo je pak příjemný bonus.
Tady pozor, ze prijmutim platby z jineho clenskeho statu EU podnikateli automaticky vyvstava povinnost registrovat se k placeni DPH. Bylo to zmineno na konci clanku, ale radeji vypichuju, ze se to skutecne tyka i toho Slovenska.
Pokud je člověk OSVČ, nemá žádné speciální povinnosti, jak s penězmi zacházet a nemusí vést účetnictví.
Ten vyrok neni pravdivy. OSVC, ktera neni platcem DPH, ucetnictvi vest nemusi (a vydaje muze uplatnovat tarifem), ale platci DPH nejakou formu "ucetnictvi" vest musi (minimalne evidenci k DPH, zda je povinna i danova evidence, to nevim).
Jak píšu výše, není datová schránka pro OSVČ povinností, pokud tedy není plátcem DPH.
To opet neni pravda. Datova schranka pro platce DPH implicitne povinna neni.
Dokonce mě nezachrání ani např. auto psané na manželku nebo kamaráda - prostě pokud používám k podnikání auto, platím.
Tady si popravde nejsem jisty, jak to presne je, ale rekl bych, ze na jezdeni k zakaznikum lze pouzivat svuj osobni automobil a neexistuje zadna povinnost to statu sdelovat. Nakladnich vozu s nakladem nad 3,5 tuny se to netyka, tam ta povinnost existuje vzdy.
Už po obdržení živnostenského listu můžeme začít podnikat, nemusíme čekat na další registrace.
Tak to v zadnem pripade. Zrizeni zivnosti pouze poskytuje opravneni vykonavat urcitou cinnost. Aby toto sve pravo ale mohl uplatnit, musi CSSZ a zdravotni pojistovne ohlasit, ze se stava OSVC. Minimalne na tyto dve registrace rozhodne potreba cekat je. Existuje tedy 8 denni lhuta na hlaseni zmen (jak pro CSSZ, tak zdravotni pojisteni), ale pak je potreba i samotne zahajeni samostatne vydelecne cinnosti datovat do minulosti, a doplatit pripadne zalohy za kazdy zapocaty mesic (se zapocatym/celym mesicem se to tusim u jednotlivych pojisteni lisi, uplne jisty si tim ted nejsem).

Tedy: Pokud zivnost ziskam 31.3. a ihned zacnu podnikat, ale CSSZ a zdrav. poj. navstivim az 5.4., mel bych uvest, ze jsem samostatnou cinnost zahajil 31.3. a popr. doplatit zalohy.
26.3.2017 03:10 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jeste k tem fakturam:
Faktura by měla obsahovat datum vystavení, identifikaci (jméno a adresu) obou stran, IČO obou stran, celkovou částku, datum splatnosti a bankovní spojení.
Zakon pojem faktura vubec nezna. Upresnuje podobu danoveho dokladu, ktery musi vystavovat platci DPH. Neplatci DPH teoreticky mohou vystavovat doklady v jake podobe chteji a nejsem si jisty, ze je pri bezhotovostnim styku vubec musi vystavovat. Zvlast v pripade, kdy obe strany uplatnuji vydaje tarifem a nejsou platci DPH.

Prakticky je to ale tak, ze fakturu budou chtit vsichni (protoze si s cimkoliv jinym nebudou umet poradit) a budou ocekavat zhruba ty nalezitosti, co jsou uvedene v clanku. Takze jo, z hlediska bezne praxe to tak plati, z hlediska zakona je to trochu slepe misto.
26.3.2017 10:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tady se to nedávno rozebíralo celkem podrobně.
26.3.2017 08:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Ze tří prvních „nepřesností“ jsou dvě špatně…
je potreba splnovat nejakou vyhlasku (tusim) 50
„Vyhláška č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice“ se vůbec netýká podnikání, ale samotného provádění práce.
Spravne to neni ICO, ale IC (po zmene, ktera ovsem vstoupila v platnost pred mnoha lety).
Ano, to bylo v roce 1990. Ale od roku 2009 se to jmenuje zase IČO.
26.3.2017 09:47 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Ano, to bylo v roce 1990. Ale od roku 2009 se to jmenuje zase IČO.
Diky za opravu, spletl jsem se.
„Vyhláška č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice“ se vůbec netýká podnikání, ale samotného provádění práce.
Bud nerozumim, nebo mi to - v pripade zivnostnika - prijde tak nejak totez. Vedle volnych zivnosti existuji jeste remeslne a vazane. Napr. revize elektrotechniky spadaji do te remeslne. Hardware je dost siroky pojem, tak jsem na to upozornil, protoze je mozna trochu sporne, kam to spada. Tu konkretni vyhlasku jsem placnul (a uvodil slovy tusim), protoze vim, ze to lidi resili...
26.3.2017 10:14 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Ano, existují živnosti řemeslné a vázané, k jejichž provozování je potřeba něco splnit. Ale to zase nesouvisí s „padesátkou“. Je to podobné, jako třeba s řidičským průkazem. V některých případech po vás jako po fyzické osobě někdo bude chtít, abyste vlastnil řidičský průkaz. Třeba pokud budete chtít dělat řidiče u taxikářské firmy. Ale neznamená to, že u taxikářské firmy musí mít řidičák všichni (třeba účetní ho nepotřebuje), ani že by řidičák musel mít vlastník firmy.
26.3.2017 21:13 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
OK, tu vyhlasku beru zpet. Jak rikam, to jsem spis tak placnul (na druhou stranu uznavam, ze jsem si to mel bud predem overit, nebo to nezminovat vubec).
xkucf03 avatar 27.3.2017 00:02 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti

Jenže když jsi živnostník bez zaměstnanců, kdo jiný než ty by tu kvalifikovanou službu poskytl? Maximálně nějaký subdodavatel, ale na to bys měl fakturu a smlouvu.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
26.3.2017 11:02 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Na chlup stejne jako u zdravotni pojistovny to neni, prinejmensim pokud jde o placeni zaloh. Musi je platit jak OSVC hlavni, tak OSVC vedlejsi (s vyjimkou studentu).

U vedlejší jen v případě, že příjmy z té vedlejší činnosti po odečtení výdajů v předcházejícím roce jsou vyšší než stanovený threshold (za rok 2016 je to 64813 Kč).

OSVC, ktera neni platcem DPH, ucetnictvi vest nemusi (a vydaje muze uplatnovat tarifem)

To jsou dvě různé věci, je možné uplatňovat skutečné výdaje, aniž by bylo nutné vést účetnictví (stačí daňová evidence). Povinnost vést účetnictví má ten, kdo (a) má obrat za předchozí rok větší než 25 milionů Kč, (b) je zapsaný do obchodního rejstříku, nebo (c) mu tuto povinnost ukládá zvláštní právní předpis.

Tady si popravde nejsem jisty, jak to presne je, ale rekl bych, ze na jezdeni k zakaznikum lze pouzivat svuj osobni automobil a neexistuje zadna povinnost to statu sdelovat.

Zákon o dani silniční tvrdí v §2 odst. 1 něco jiného: předmětem daně silniční jsou vozidla používaná poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů. Takže není podstatné, jestli je vozidlo v obchodním majetku "firmy" nebo "soukromé", a není dokonce ani podstatné, jestli OSVČ vede účetnictví, daňovou evidenci nebo uplatňuje výdaje paušálem. Rozhoduje to, jestli je vozidlo používáno k výdělečné činnosti. Jinak stačí googlit "povinnost platit silniční daň" a vyskočí odkazy do různých poraden, kde se tvrdí totéž.

Grunt avatar 26.3.2017 13:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Pro zajímavost dodám, že mopedy jsou osvobozeny od silniční daně i když jsou použity OSVČ k výdělečné činnosti. Musí se teda všude psát tak jako osobní automobil, ale prostě se za ně platí 0Kč v dani v součtu. Blink, blink…
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 26.3.2017 13:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
A též se dívám že taky vozidla která jezdí na CNG, LPG a nebo u nich výrobce deklaruje možnost spalovat E85, vše do 12t.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
26.3.2017 21:04 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
U vedlejší jen v případě, že příjmy z té vedlejší činnosti po odečtení výdajů v předcházejícím roce jsou vyšší než stanovený threshold (za rok 2016 je to 64813 Kč).
Tady a tady pisou neco jineho.
To jsou dvě různé věci, je možné uplatňovat skutečné výdaje, aniž by bylo nutné vést účetnictví (stačí daňová evidence). Povinnost vést účetnictví má ten, kdo (a) má obrat za předchozí rok větší než 25 milionů Kč, (b) je zapsaný do obchodního rejstříku, nebo (c) mu tuto povinnost ukládá zvláštní právní předpis.
Nepresne jsem se vyjadril. Pojmem ucetnictvi jsem nemyslel ucetnictvi tak, jak ten pojem pouziva zakon, ale souhrne "papirovani", ktere se za to ucetnictvi v bezne mluve oznacuje (tedy i tu danovou evidenci). Moje chyba.
předmětem daně silniční jsou vozidla používaná poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů
To ano, ale jak to dokazou v pripade, ze prijedes za klientem svym osobnim automobilem - a zvlast v pripade, ze tu jizdu jako takovou nebudes nikde vykazovat jako soucast sluzby? Tezko by to slo vysvetlit treba v pripade, ze by na tom automobilu byl reklamni potisk, nebo by dotycny zivnostnik nabizel pohotovostni vyjezdy ke klientum...
26.3.2017 21:23 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
U vedlejší jen v případě, že příjmy z té vedlejší činnosti po odečtení výdajů v předcházejícím roce jsou vyšší než stanovený threshold (za rok 2016 je to 64813 Kč).
Tady a tady pisou neco jineho.

Na té první stránce si klikněte na link "Sociální pojištění a nízký zisk" nebo na té druhé přečtěte sekci "Kdy nemusíme platit zálohy na sociální pojištění" (ze které vede odkaz tamtéž).

To ano, ale jak to dokazou v pripade, ze prijedes za klientem svym osobnim automobilem - a zvlast v pripade, ze tu jizdu jako takovou nebudes nikde vykazovat jako soucast sluzby?

Tohle není zdaleka jediný případ, kdy je nějaké jednání v rozporu se zákonem, ale riziko odhalení nebo dokonce postihu je prakticky nulové. Úplně nulové samozřejmě není nikdy - koneckonců žijeme v zemi, kde je na každém rohu kamera a bude-li mít klient vlastní hlídané parkoviště, nejspíš bude mít nějakou i tam. Samozřejmě je mi jasné, že kvůli takové prkotině si (doufejme) nikdo záznamy nevyžádá, ale teoreticky to možné je (tak si radši dávejte pozor, co píšete o Babišovi). Zrovna u vykazování výdajů je toho spousta - koupíte "na firmu" flashdisk, ale kromě "firemních" dat ho občas použijete na soukromé fotky. Teoreticky byste měl do výdajů dát jen jakousi poměrnou část, ale když ho tam napíšete celý, jaké je riziko, že vám to někdo prokáže? Nakonec je to hlavně o míře strachu a o svědomí (nebo silném žaludku), jak daleko v tomto ohledu zajdete.

26.3.2017 22:28 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Na té první stránce si klikněte na link "Sociální pojištění a nízký zisk" nebo na té druhé přečtěte sekci "Kdy nemusíme platit zálohy na sociální pojištění" (ze které vede odkaz tamtéž).
Z toho ale nevyplyva, ze pri zahajeni cinnosti ty zalohy neni potreba platit. Naopak to chapu tak, ze pri zahajeni cinnosti je nutne platit zalohy, na konci roku mozna vyjde preplatek, ktery vrati, a po podani prehledu je mozne zalohy snizit na 0. Pokud bude zisk v nasledujicim roce vyssi, vyjde pri podavani dalsiho prehledu nedoplatek a zalohy se opet zvednou.

To sice vypada dost divne, ale ani bych se nedivil, kdyby to tak bylo. Nejlepsi by bylo se na CSSZ zeptat.
Tohle není zdaleka jediný případ, kdy je nějaké jednání v rozporu se zákonem, ale riziko odhalení nebo dokonce postihu je prakticky nulové.
Ano, to souhlasim. Bude to trochu sporne. Treba realitni makler, ktery cely den objizdi nemovitosti, zvlast jsou-li nektere z nich v hure dostupnych lokalitach, se bez automobilu nejspis neobejde a mel by tedy silnicni dan platit. Oproti tomu programator, ktery parkrat za mesic jede na schuzku s klientem uprostred mesta, kam by stejne dobre dojel i MHD, a automobilem jede vlastne jen proto, ze si po ceste obeha soukrome nakupy, automobil k cinnosti jako takove skutecne nepouziva a silnicni dan by (snad) platit nemusel.

Kazdopadne bude bezpecnejsi tu silnicni dan v pripade pochybnosti radeji platit a mit klid.
26.3.2017 23:25 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Z toho ale nevyplyva, ze pri zahajeni cinnosti ty zalohy neni potreba platit. Naopak to chapu tak, ze pri zahajeni cinnosti je nutne platit zalohy, na konci roku mozna vyjde preplatek, ktery vrati, a po podani prehledu je mozne zalohy snizit na 0.

Pokud se jedna o hlavni cinnost je nutne platit minimalni zalohy. Pokud se jedna o vedlejsi cinnost, prvni rok se zalohy opravdu neplati, viz treba tady.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
26.3.2017 23:38 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Diky za doplneni.
26.3.2017 23:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Z toho ale nevyplyva, ze pri zahajeni cinnosti ty zalohy neni potreba platit.

Těžko říct, na to by asi bylo potřeba se podívat na přesnou formulaci do zákona, jak je to v případě, že živnost v tom roce začíná. Chtěl jsem hlavně upozornit, že zdaleka ne každý, kdo má živnosťák jen jako vedlejší činnost, z ní musí platit zálohy sociálního pojištění. Je-li to jen občasný přivýdělek k zaměstnání, je celkem běžné, že se člověk přes těch 64813 Kč za rok nedostane.

26.3.2017 23:39 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Chtěl jsem hlavně upozornit, že zdaleka ne každý, kdo má živnosťák jen jako vedlejší činnost, z ní musí platit zálohy sociálního pojištění.
To ano. Prinejmensim maji vyjimku studenti (pokud se taky vejdou do nejakych prijmu)...
xkucf03 avatar 26.3.2017 23:56 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
To ano, ale jak to dokazou v pripade, ze prijedes za klientem svym osobnim automobilem - a zvlast v pripade, ze tu jizdu jako takovou nebudes nikde vykazovat jako soucast sluzby? Tezko by to slo vysvetlit treba v pripade, ze by na tom automobilu byl reklamni potisk, nebo by dotycny zivnostnik nabizel pohotovostni vyjezdy ke klientum...

+1 Můžeš přece jet na výlet jako nepodnikatel, vystoupit, vyskytnout se na nějakém místě a pak teprve začít pracovat (podnikat), pak zase ujdeš pár metrů pěšky, během toho podnikat přestaneš a ve svém nepracovním čase zase jedeš autem jako nepodnikatel.

Něco jiného by bylo, kdybys třeba vozil lidi jako taxikář nebo nabízel rozvoz jídla jako službu.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
xvasek avatar 27.3.2017 00:04 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jj, jak jsem jel onehdá ráno do Stříbra, vstávám ve čtyři a vydávám se přes celou republiku jenom tak soukromě na výlet jako obvykle dělám v sobotu nebo neděli. Přijedu tam a najednou buch, nabídka práce. Úplný šok. :-)
27.3.2017 07:14 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti

Jak říkám, je to hlavně o svědomí a o žaludku. Pokud někdo zcela vážně vypráví podobné báchorky, jako jste právě vykonstruoval, pak už hlavně o tom druhém. Tohle přesně je ten důvod, proč za věci jako kontrolní hlášení nebo EET není Babiš většinou veřejnosti ukamenován ale oslavován.

Především ale netuším, proč vůbec takové absurdní báchorky vymýšlet, když už někdy od dob první Kalouskovy vlády si lze za na osobní auto používané soukromě i služebně vykázat paušální výdaje 4000 Kč měsíčně bez nutnosti cokoli dokládat (AFAIK to stále platí), zatímco sazba daně silniční pro běžné osobní auto je nanejvýš 3000 Kč ročně (osobní do 1600 cm³; je-li mladší 9 let, pak se sazba ještě snižuje).

xkucf03 avatar 27.3.2017 08:02 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti

A co když člověk jezdí 99 % nepracovně a pokud k někomu jede, tak to má daleko blíž k tomu „vykonstruovanému“ případu a nechce řešit tu byrokracii kolem toho?

paušální výdaje 4000 Kč měsíčně bez nutnosti cokoli dokládat (AFAIK to stále platí), zatímco sazba daně silniční pro běžné osobní auto je nanejvýš 3000 Kč ročně

Jen pro pořádek: dát si X Kč do nákladů a zaplatit X Kč navíc je něco úplně jiného. Za ty paušální 4 000 měsíčně ušetříš maximálně 7 200 Kč ročně na daních, ale to se netýká všech, můžeš taky ušetřit míň, ale ty 3 000 Kč (za slabší auto) zaplatíš určitě + ušlý zisk za tvůj čas strávený byrokracií.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
27.3.2017 09:30 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
A co když člověk jezdí 99 % nepracovně a pokud k někomu jede, tak to má daleko blíž k tomu „vykonstruovanému“ případu a nechce řešit tu byrokracii kolem toho?

Jak jsem napsal, to je věc vašeho svědomí. Racionalizujte si to jak chcete, ale pokud budete chtít plodit báchorky toho typu, jaký jste předvedl výše (jel jsem na soukromý výlet tam a tam, úplnou náhodou se mi poblíž přinatrefil kšeft), pak se nedivte, že si "prostý člověk" o živnostnících nemyslí nic pěkného.

Za ty paušální 4 000 měsíčně ušetříš maximálně 7 200 Kč ročně na daních

Zapomněl jste na 7008 Kč na sociálním pojištění a 3240 Kč na zdravotním pojištění. To už je dohromady 17448 Kč.

ale ty 3 000 Kč (za slabší auto) zaplatíš určitě

Za prvé: 1600 cm³ není "slabší auto". Za druhé: podle všeho se sazby od doby, kdy jsem to přiznání podával naposledy, změnily, takže 3000 Kč je to až do 2000 cm³ - a dokonce i do 3000 cm³ se platí pořád jen 3600 Kč. A za třetí: zdaleka ne každý, protože plnou sazbu platíte jen za auto starší devíti let. Takže třeba i za osm let starý třílitr zaplatíte ve skutečnosti 2700 Kč ročně.

xvasek avatar 27.3.2017 10:17 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Já si hlavně myslím, že koho trápí optimalizace a výše silniční daně, ten by měl spíš zvážit, jestli se nepodívat po nějaké nabídce zaměstnání - třeba pokladní v Lidlu nebo tak něco. (O smyslu silniční daně si myslím svoje, ale to je trochu jiné téma, prostě tam jednou je, tak nebudu vymýšlet koniny.)
Bystroushaak avatar 27.3.2017 14:04 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Racionalizujte si to jak chcete, ale pokud budete chtít plodit báchorky toho typu, jaký jste předvedl výše (jel jsem na soukromý výlet tam a tam, úplnou náhodou se mi poblíž přinatrefil kšeft), pak se nedivte, že si "prostý člověk" o živnostnících nemyslí nic pěkného.
Znám lidi, kterým se tohle stává úplně běžně - například můj táta se živí částečně jako zemědělec a částečně jako opravář techniky. Jako kluk jsem zažil mnohokrát, že jsme jeli třeba na pouť někam, nebo se podívat na hrad. Pak jsme šli do hospody, táta se tam s někým zakecal a ten někdo mu hned nabídl práci, protože měl rozbité auto / traktor / whatever. Tak mu ho prostě pár hodin opravoval, protože práci prostě nenecháš ležet ladem. My jsme si hráli vedle a pak se jelo domu.
27.3.2017 14:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Pořád ovšem zbývá ten "drobný" detail, že aby to fungovalo, musely by být všechny zakázky, kam bylo třeba dojet autem, tohoto typu.
xvasek avatar 26.3.2017 22:54 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
V první řadě díky moc za dohledání nesmyslů. Smysl blogu je v tom, aby to bylo co nejkompaktnější (vím, moc se mi to nepovedlo) a spíš jaký je z kterého úřadu a úkonu dojem, než co přijde do políčka "A41" v daném formuláři. Proto schválně nelinkuji nic, protože se to furt mění a zastarává.

Teď provedu ještě korekce korekcí. :-)

Hardware ve smyslu skládání hardware (stanice, servery, notebooky) je opravdu volná živnost. To by musel člověk vyrábět nějaké desky plošných spojů nebo tak něco, aby se dostal k něčemu vázanému.

Hlášení změn za litr píšu jenom, co mi řekla paní na živnostenském úřadě, ale je to celkem jedno, člověk se doptá.

IČO je IČO. :-)

Živnostenský list - máš pravdu, opravím.

Sociálka / zdravotní - jak píšu, nejlepší je se doptat přímo osobně, pomůžou, poradí.

Účetnictví je účetnictví - to jsou čísla účtů, má dáti, dal. To OSVČ nemusí ať je nebo není plátcem DPH. K agendě pro DPH se dostaneme příště.

Pokud přijímám platby z EU, nemusím být plátcem DPH. Musím být _buď_ plátce _nebo_ identifikovaná osoba, o tom příště.

Datová schránka u plátce sice výslovně povinná není, ale např. kontrolní hlášení lze podat pouze elektronicky. Takže se to IMHO dá parafrázovat tak, že si ji musíš zcela dobrovolně zřídit. :-)

A poslední odstavec - jestli můžeš / nemůžeš podnikat jenom s registrací na živnostenském úřadě. Můžeš už podnikat, ale musíš se ještě ve stanované lhůtě (během svého již běžícího podnikání) registrovat na zdravotní, sociální a FÚ. Je na to tuším osum dní a čekat na výsledek nemusíš, je to registrace, ne žádost, oni tě musí zaregistrovat.
26.3.2017 23:32 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Smysl blogu je v tom, aby to bylo co nejkompaktnější (vím, moc se mi to nepovedlo) a spíš jaký je z kterého úřadu a úkonu dojem, než co přijde do políčka "A41" v daném formuláři.
Viz predchozi komentar.
Hardware ve smyslu skládání hardware (stanice, servery, notebooky) je opravdu volná živnost. To by musel člověk vyrábět nějaké desky plošných spojů nebo tak něco, aby se dostal k něčemu vázanému.
Jo, neco takoveho jsem myslel. Nevim, jestli to ma bliz k hardwaru nebo elektrotechnice, tak jen si na to dat pozor.
Hlášení změn za litr píšu jenom, co mi řekla paní na živnostenském úřadě, ale je to celkem jedno, člověk se doptá.
Kdysi jsem nejakou zmenu hlasil a poplatek jsem neplatil. Pri psani prvniho komentare jsem to jeste dohledaval a taky o zadnem poplatku nebyla rec. Urednice se pravdepodobne spletla.
IČO je IČO. :-)
To je moje blbost, viz prispevek od Filipa Jirsaka.
Sociálka / zdravotní - jak píšu, nejlepší je se doptat přímo osobně, pomůžou, poradí.
Jo, to v kazdem pripade.
Účetnictví je účetnictví - to jsou čísla účtů, má dáti, dal. To OSVČ nemusí ať je nebo není plátcem DPH. K agendě pro DPH se dostaneme příště.
Moje chyba, ze jsem se nepresne vyjadril, viz dovysvetleni.
Pokud přijímám platby z EU, nemusím být plátcem DPH. Musím být _buď_ plátce _nebo_ identifikovaná osoba, o tom příště.
Diky za doplneni.
Datová schránka u plátce sice výslovně povinná není, ale např. kontrolní hlášení lze podat pouze elektronicky. Takže se to IMHO dá parafrázovat tak, že si ji musíš zcela dobrovolně zřídit. :-)
Kontrolni hlaseni lze sice podat pouze elektronicky, ale lze to udelat i bez datove schranky. Jednou z moznosti je vytisknout potvrzeni, podepsat ho a odevzdat jej na financnim uradu. Krome toho by jeste mel jit pouzit elektronicky podpis.
Můžeš už podnikat, ale musíš se ještě ve stanované lhůtě (během svého již běžícího podnikání) registrovat na zdravotní, sociální a FÚ. Je na to tuším osum dní a čekat na výsledek nemusíš, je to registrace, ne žádost, oni tě musí zaregistrovat.
O te lhute jsem se zminoval. Pokud to ale vyslovene nehori, hlaseni zahajeni samostatne cinnosti "v minulosti" (byt jen nekolik dnu zpetne) bych se radeji vyhnul.

Ono totiz: Clovek dostane zivnost a prvni platbu prijme treba jeste predtim nez se jako OSVC zaregistruje. Pak bude chtit - behem tech 8 dnu - oznamit, ze je OSVC. Nahodou se treba prijde na to, ze zamestnavatel v tom ma bordel a neodhlasil te. Nebo ze jsi byl na pracovnim urade a dokud se neodhlasis tam, tak se taky nemuzes prihlasit. Pak se stane, ze to do tech 8 dnu nestihnes, a uz se to komplikuje. Bud neoznamis skutecne datum zahajeni cinnosti, coz ale znamena, ze tu prvni platbu jsi prijal v podstate nezakonne (a pri podavani prehledu budes lhat v kolonce "Pocet mesicu, kdy jste alespon po cast mesice vykonavali samostatnou cinnost"), nebo to budes muset datovat vic nez 8 dnu do minulosti a asi ti za to budou smet rovnou naparit pokutu. Jako zadne extremni riziko to neni a katastrofa by se asi nekonala, ale pri jednani s urady se vzdycky vyplati jit nejjednodussi moznou cestou.
26.3.2017 23:54 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Ono totiz: Clovek dostane zivnost a prvni platbu prijme treba jeste predtim nez se jako OSVC zaregistruje. Pak bude chtit - behem tech 8 dnu - oznamit, ze je OSVC. ....
Prijde mi, ze tu plane teoretizujes. Za prve, zadna registrace OSVC neexistuje. Je jen ohlaseni zivnosti, ktere ti umoznuje zacit vykonavat vydelecnou cinnost ode dne ohlaseni, jak platis SP a ZP je jasne dane. Kdybys nedejboze nahlasil pojistovne informace pozdeji, jde to vetsinou ukecat. Napr. u studentu se casto stava, ze je skluz az jeden rok.
Bud neoznamis skutecne datum zahajeni cinnosti, coz ale znamena, ze tu prvni platbu jsi prijal v podstate nezakonne
Pokud platbu prijmes jeste pred ohlasenim zivnosti, vykazes to v DP jako ostatni prijmy (prilezitostna cinnost) a zdanis. Dalsi prijmy souvisejici s zivnosti jiz vykazujes standardne a platis z nich ZP i SP.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
27.3.2017 01:38 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Za prve, zadna registrace OSVC neexistuje.
Tim jsem myslel registraci na patricnych uradech. Z kontextu je to patrne a v predchozich komentarich jsem i uvedl, ze mam na mysli prave tohle.
Kdybys nedejboze nahlasil pojistovne informace pozdeji, jde to vetsinou ukecat.
To jsem taky psal, ze asi zadna katastrofa se nestane, ale pokud to z nejakeho duvodu fakt nespecha, zbytecne bych to nepokousel.
Pokud platbu prijmes jeste pred ohlasenim zivnosti, vykazes to v DP jako ostatni prijmy (prilezitostna cinnost) a zdanis.
To je taky moznost, ale opet - zbytecne riskantni.
27.3.2017 10:34 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tim jsem myslel registraci na patricnych uradech. Z kontextu je to patrne a v predchozich komentarich jsem i uvedl, ze mam na mysli prave tohle.
Registrace na patricnych uradech je zoufale vagni pojem, obzvlast, pokud chces spekulovat nad tim, co se stane, kdyz neco podas o par dnu pozdeji.
To je taky moznost, ale opet - zbytecne riskantni.
Co je na tom zbytecne riskantniho?
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
27.3.2017 22:09 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Registrace na patricnych uradech je zoufale vagni pojem, obzvlast, pokud chces spekulovat nad tim, co se stane, kdyz neco podas o par dnu pozdeji.
Cituji #1: "musi CSSZ a zdravotni pojistovne ohlasit, ze se stava OSVC".
Co je na tom zbytecne riskantniho?
Nejmene riskantni je drzet se co nejjednodussich a nejbeznejsich scenaru. Tohle je sice drobnost, ale je zbytecne si to komplikovat, pokud k tomu nejsou nejake zvlastni duvody. Tzn. je jednodussi si spolu se zrizenim zivnosti ve stejny den rovnou obehnout pojistovnu a CSSZ a mit zarizene vse nez zridit si zivnost, zacit pracovat a pak dozarizovat zbytek. Pokud jsou nejake duvody (tlaci cas, penize) udelat to jinak, tak proc ne, ale myslim si, ze to bude spis vyjimka. Dalsi varianta je, ze dotycny je ENTP a nejak si s tim poradi.
28.3.2017 00:46 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Cituji #1: "musi CSSZ a zdravotni pojistovne ohlasit, ze se stava OSVC".
A motas tam nesmysly.
Tak to v zadnem pripade. Zrizeni zivnosti pouze poskytuje opravneni vykonavat urcitou cinnost. Aby toto sve pravo ale mohl uplatnit, musi CSSZ a zdravotni pojistovne ohlasit, ze se stava OSVC. Minimalne na tyto dve registrace rozhodne potreba cekat je.
Pro vykonavani zivnosti je rozhodujici den ohlaseni zivnosti. Cekani na registraci CSSZ nebo ZP neni vubec nutne.
ale pak je potreba i samotne zahajeni samostatne vydelecne cinnosti datovat do minulosti,
To vubec neni potreba. Pokud si to vybavuju dobre, tak zalohy jsou splatne do osmeho nasledujiciho mesice.
Tedy: Pokud zivnost ziskam 31.3. a ihned zacnu podnikat, ale CSSZ a zdrav. poj. navstivim az 5.4., mel bych uvest, ze jsem samostatnou cinnost zahajil 31.3. a popr. doplatit zalohy.
Pokud jsi teda ohlasil zivnost 31.3., tak 5.4. navstivis ZP/CSSZ reknes jim, ze jsi od 31.3. OSVC a do 8.4. jim zaplatis zalohy. Co je v tom za problem?
Nejmene riskantni je drzet se co nejjednodussich a nejbeznejsich scenaru.

Nevim, kdo tu vymyslel scenare s antedatovnim zahajenim cinnosti atp.

Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
28.3.2017 01:45 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Pro vykonavani zivnosti je rozhodujici den ohlaseni zivnosti. Cekani na registraci CSSZ nebo ZP neni vubec nutne.
To se uz resilo vyse. Ta tebou citovana veta je skutecne nepravdiva a mel jsem si to po sobe poradne precist. Kdyz jsem to psal, vzpomnel jsem si na tu 8 denni lhutu, zminil to tam, ale uz jsem neopravil ten predchozi vyrok. Cili ano, tohle je moje chyba a ctenare to zbytecne mate.
To vubec neni potreba. Pokud si to vybavuju dobre, tak zalohy jsou splatne do osmeho nasledujiciho mesice.
Ty uvedes skutecny datum zahajeni cinnosti (tj. par dnu nazpet). Pokud to bylo treba na konci minuleho mesice, budes muset zalohy platit o jednou vic (u jednoho pojisteni to je tusim za kazdy zapocaty mesic, u jineho az za cely, ale presne si to nepamatuju).

Bude-li skutecne datum zahajeni cinnosti 31.3., tak na splaceni zaloh bys v takovem pripade mohl mit cas jen do 8.4. (zdrav. poj. je myslim do 8., soc. poj. do 20.). Protoze pred tou registraci mozna ani nevis, kam co mas platit, tak ti pri vyuziti te osmidenni lhuty opravdu hrozi, ze to nestihnes zaplatit vcas, ale to ani neni to hlavni, na co jsem upozornoval. Zminoval jsem predevsim povinnost to v takovem pripade do minulosti vubec datovat (a nebo treba prvni prijatou platbu evidovat jako jsi to navrhl ty), coz proste vetsina zacinajicich OSVC pravdepodobne nevi.
Pokud jsi teda ohlasil zivnost 31.3., tak 5.4. navstivis ZP/CSSZ reknes jim, ze jsi od 31.3. OSVC a do 8.4. jim zaplatis zalohy. Co je v tom za problem?
Kdyz to stihnes, zadny problem by v tom byt nemel. Kdyz to nestihnes (a uvadel jsem konkretni priklad, proc se to muze stat), tak se muze stat, ze nestihnes zaplatit ani ty zalohy. Z toho se svet nezhrouti, ale proste nevidim moc smysl to riskovat.
Nevim, kdo tu vymyslel scenare s antedatovnim zahajenim cinnosti atp.
To nebyl scenar, ale muj vyklad toho, jak se to ma spravne delat.

Reknu to jeste jinak: Snahou clanku zjevne bylo zasvetit do problematiky lidi, kteri o tom nic nevedi. Kdyby o tom neco vedeli, nepotrebovali by ten clanek vubec cist. Z tohoto hlediska vyklad zakonu zbytecne zprisnuji, protoze pokud by se tim clankem nekdo ridil doslova, tak v urcitych pripadech (ktere jsem naznacil) to proste nedela spravne. Jestli z toho bude mit prusvih, nebo ne, je uz castecne o nahode. To se ale tyka zakonu obecne. V pravnim state je lepsi predpokladat, ze se to odehraje nejhorsim moznym scenarem dle zakona (tj. nejhorsi mozne sankce apod.). Kdyby praxe byla ve vetsine pripadu jina nez predepisuji zakony, pak stoji za to v diskuzi rozebirat, co se da kde okecat.

Lidi, co se v tom orientuji, si s tim nejak poradi sami a muze jim byt uplne jedno, jestli zrovna ja pisu nekde v diskuzich prispevky, ze je to zbytecne riskantni. Cili je to relativni.
xkucf03 avatar 27.3.2017 00:09 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Datová schránka u plátce sice výslovně povinná není, ale např. kontrolní hlášení lze podat pouze elektronicky. Takže se to IMHO dá parafrázovat tak, že si ji musíš zcela dobrovolně zřídit.

Nemusíš – vytiskneš papír, podepíšeš a odneseš na úřad. Samozřejmě to musí být vyplněné přes tu jejich aplikaci (takže jim to dojde elektronicky a ten papír je jen potvrzení).

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
xvasek avatar 27.3.2017 00:16 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
No ty kokos, fakt to jde. Pokud to někdo fakt takto dělá, tak ho na FÚ musí mít obzvlášť rádi. :-)
xkucf03 avatar 27.3.2017 00:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti

Je to v pohodě. V podatelně jen razítkují a neřeší – naopak jsou asi rádi, že mají práci. A obecně – s těmi úředníky mám celkem dobrou1 zkušenost – zřejmě si uvědomují, že to jsi ty, kdo jim nosí peníze a živí je – na rozdíl od těch, kteří si tam pro peníze chodí nebo je s něčím otravují. Doprošovat se od státu nějaké služby, informace nebo hodnoty je samozřejmě něco úplně jiného (to je člověk od člověka, ale tam je dost možné, že na problémy narazíš), ale dokud jim peníze nosíš a chceš jen orazítkovat papír, tak jsou celkem v pohodě.

[1] nebo neutrální – mně je to jedno – nepotřebuji zdvořilostní fráze a aby mi říkali „kliente“ – stačí když neprudí a nebuzerují

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
pavlix avatar 27.3.2017 13:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
tak ho na FÚ musí mít obzvlášť rádi.
Samozřejmě, že mají, zvlášť pokud to děláš dobrovolně, například u klasického daňového přiznání. Oproti dřívějšímu papírovému podání jim to neskutečně šetří práci. A zpracování toho potvrzení je triviální.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
27.3.2017 07:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Proč? To byl jejich nápad, ne můj. Já tu možnost jen využívám.
xkucf03 avatar 27.3.2017 00:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Můžeš už podnikat, ale musíš se ještě ve stanované lhůtě (během svého již běžícího podnikání) registrovat na zdravotní, sociální a FÚ. Je na to tuším osum dní a čekat na výsledek nemusíš, je to registrace, ne žádost, oni tě musí zaregistrovat.

Myslím, že pár dní nikoho nevytrhne. Já si sice zřídil živnost ještě během studia a tak trochu „preventivně“ – ale jinak je AFAIK dost běžné, že lidi mají domluvené zakázky, třeba už napíší nějaký software nebo udělají jinou službu a formality řeší až před fakturací – v práci jim to v zásadě nechybí (jen je potřeba si dát pozor na datum na smlouvě, pokud je písemná). Totéž se zakládáním s.r.o. – taky často dohodnou projekt/zakázku nebo i udělají kus práce a pak teprve koupí nebo založí s.r.o. přes které se to vyfakturuje.

Daleko důležitější je, aby seděly údaje, které stát/sociálka/pojišťovna má ve svých databázích – tzn. do nějakého data jsi zaměstnanec nebo student a na to by mělo navazovat podnikání nebo nezaměstnanost, nesmí tam být mezera.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
27.3.2017 14:52 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Hardware ve smyslu skládání hardware (stanice, servery, notebooky) je opravdu volná živnost.
Živnost možná, ale co ta padesátka? Sice tam nikde nebezpečné napětí není, ale s ničím takovým v roce 1978 nepočítali a v té vyhlášce na to žádné výjimky AFAIK nejsou
Quando omni flunkus moritati
xvasek avatar 27.3.2017 15:03 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Hele, mám živnost i na hardware a padesátku nemám. Tak buď to podělali na úřadě, nebo není potřeba. Tipuju to tak 50:50. :-)
Bystroushaak avatar 27.3.2017 17:14 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Padesátku potřebuješ když hardware vyrábíš, či opravuješ, ne? Vím že u počítačů bys jí teoreticky měl mít taky, ale asi by se to dalo ukecat na bezpečné napětí za zdrojem, ne?
vencour avatar 27.3.2017 20:21 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tys nebyl na elektro vejšce? Všude tam se dělá tuším aspoň do §5.
Podstatné je, že nemůžeš šahat do zapojení jako laik.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 20:29 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Byl a měl jsem tuším §6. Ale už je to skoro 10 let a nikdy jsem to nepoužil.
Podstatné je, že nemůžeš šahat do zapojení jako laik.
Můžeš u bezpečného napětí pod dohledem, ne? Jinak je montáž počítače „sahání do zapojení“, když to cvakáš k sobě jako lego?
Bystroushaak avatar 27.3.2017 20:29 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Byl
Ehm, teda ne na vejšce, ale na střední.
29.3.2017 12:03 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Můžeš u bezpečného napětí pod dohledem, ne? Jinak je montáž počítače „sahání do zapojení“, když to cvakáš k sobě jako lego?
To je dobrá otázka. Samotná vyhláška to neudává, odkazuje se na nějakou normu, kterou si musíte koupit. (Kdo přišel s logikou, že si musím koupit kus zákona, abych věděl, jestli ho neporušuju, to bych teda rád věděl.)
Quando omni flunkus moritati
29.3.2017 22:03 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Kdo přišel s logikou, že si musím koupit kus zákona, abych věděl, jestli ho neporušuju, to bych teda rád věděl.
+1. dtto stavebni normy.
29.3.2017 11:50 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tys nebyl na elektro vejšce? Všude tam se dělá tuším aspoň do §5.
To jo, ale školní padesátka platí jenom ve škole.
Quando omni flunkus moritati
vencour avatar 29.3.2017 14:52 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jasně že jen ve škole v laborce, ale ty znalosti se hodí pořád.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
30.3.2017 14:43 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
To možná hodí, ale v tomhle vlákně se řeší, jestli člověk, který nemá padesátku, může montovat počítače. Mimo školu.
Quando omni flunkus moritati
27.3.2017 08:20 kamen
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
dale doporucuji se neregistrovat, dokud nemam zakazku. resp. lepsi je se registrovat na pracaku a az kdyz mam zakazku si zalozit zivnost. jde o to, ze jakmile mate zivnost, musite platit zdravotni a socialni dane a to i v pripade ze nevydelavate.

pokud vam to prijde moralne spatne, i tak se neregistrujte, dokud nemate zakazku a platte si zdravotni a socialni dane jako osoba bez prijmu (vyjde to vyrazne levneji). pokud jste ale pracoval jako zamestnanec, neni na registraci na pracaku zadne moralni dilema. cele roky jste si platil z kazde koruny 60 haleru na danich "pojistenich", tak at se babis stara.

pokud uz se chcete registrovat, nedelejte to koncem mesice. zaplatite tucne zdravotni a socialni a k nicemu vam to nebude. tedy chci-li zacit 16. danneho mesice tak to urcite pocka do 1. nasledujiciho mesice.
27.3.2017 08:54 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
platte si zdravotni a socialni dane jako osoba bez prijmu (vyjde to vyrazne levneji)
V takovem pripade se socialni pojisteni nemusi platit vubec a zdravotni pojisteni pro OBZP (osoby bez zdanitelnych prijmu) je 1 485 Kc mesicne.
27.3.2017 09:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
pokud jste ale pracoval jako zamestnanec, neni na registraci na pracaku zadne moralni dilema. cele roky jste si platil z kazde koruny 60 haleru na danich "pojistenich"

Reality check: sazba "příspěvku na státní politiku zaměstnanosti" je 1.2%.

tak at se babis stara

Ministryní práce a sociálních věcí je Michaela Marksová.

4.4.2017 17:56 VM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
No zdravotní a sociální pojištění vyjde o trochu méně než těch 60 procent, ale s daní s příjmu (a daní z příjmu z těch pojištění) to už zhruba odpovídá, a po zaplacení DPH a spotřebních daní to je dokonce o dost víc. A ano, vybírá to Babiš.
4.4.2017 20:48 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
No zdravotní a sociální pojištění vyjde o trochu méně než těch 60 procent, ale s daní s příjmu (a daní z příjmu z těch pojištění) to už zhruba odpovídá, a po zaplacení DPH a spotřebních daní to je dokonce o dost víc.

Kvízová otázka: co mají zdravotní a důchodové pojištění, daň z příjmu, DPH a spotřební daně společného s příspěvkem v nezaměstnanosti?

A ano, vybírá to Babiš.

Ne, nevybírá. Příspěvek na státní politiku zaměstnanosti se platí České správě sociálního zabezpečení a ta opravdu nepatří "pod Babiše". Tedy aspoň prozatím.

Já vím, že je populární házet všechny "daně" do jednoho pytle, ale míchat dohromady podporu v nezaměstnanosti se zdravotním pojištěním, to už je projev velmi hluboké ignorance.

26.3.2017 10:06 Jardík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
také fakt, že podnikatel musí mít účet (sorry Jardíku) a musí jej nahlásit FÚ při registraci
Jójó. Já si už ten účet založil, u té Fio banky. Řekl jsem jim, že chci autorizace přes tu aplikaci. Říkal mi, že dokud jim nepřinesu veřejný klíč, tak si zatím nic nepošlu, že mi tam klidně nastaví zatím autorizaci SMS. Když jsem pánovi řekl, že nemám mobil, tak chvilku divně koukal. Už jsem si to i vyzkoušel a funguje to. Ale je tam jeden podraz, o kterém mi nikdo neřekl, a to platba kreditkou po internetu. Při aktivaci karty na mě vybafnul dialog, že kreditkou nemůžu platit po internetu, dokud si naktivuju 3D Secure. A to chce číslo mobilu a posílá to autorizační SMS ... takže kreditkou po internetu si nezaplatím, pouze převodem z účtu (což trvá dlouho). Považuju to za podraz, že mě pán neinformoval při zakládání účtu, když jsem mu říkal, že mobil nemám a snížilo to mou důvěru k bance.
26.3.2017 10:44 btw
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
FYI kreditka != debetní karta, kreditku předpokládám zrovna ty nemáš :-D
26.3.2017 10:46 Jardík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Moje blbost, já jsem nějak zvyklý každý kartě říkat kreditka. Každopádně mě s tím 3D Secure nas*ali.
26.3.2017 11:13 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
To je ted nove aby se ztizilo zneuziti. Jsem celkem rad ze to zavedli.
26.3.2017 14:22 Jardík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Já ne. Bylo by mi to jedno, kdyby to, stejně jako posílání peněz přes internetbanking, mělo volbu autorizace přes digitální podpis, místo SMS. Já teď přemýšlím, že zajdu na pobočku a budu chtít udělit výjímku, nebo umožnit tu autorizaci přes jejich aplikaci. A když to nepůjde, tak že ten účet asi zruším, protože je mi to pak k ničemu, když s tím po internetu nic nezaplatím a tam, kde mi nabídnou platbu převodem, tak to trvá 3-4 dny.
26.3.2017 14:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
tam, kde mi nabídnou platbu převodem, tak to trvá 3-4 dny

To je reálná zkušenost nebo JPP? Už si ani nevzpomínám, kdy se mi naposled stalo, že by převod mezi bankami v ČR nebyl hotový následující (pracovní) den (do stejné banky tentýž den).

26.3.2017 14:57 btw
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Nechci mluvit za Jardíka, ale z české banky (tuším Raifka) mi opravdu chodí peníze do AirBank klidně až čtyři pracovní dny po autorizaci platby.
vencour avatar 26.3.2017 16:03 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Podle výkladu ČNB k Zákonu č. 284/2009 o platebním styku se definuje termín "D+1" pro převod. ...

Lhůta pro provedení platební transakce poskytovatelem plátce

(1) Poskytovatel plátce zajistí, aby částka platební transakce byla připsána na účet poskytovatele příjemce nejpozději do konce následujícího pracovního dne po okamžiku přijetí platebního příkazu.

(2) Plátce a jeho poskytovatel si mohou dohodnout lhůtu o 1 pracovní den delší, než je lhůta uvedená v odstavci 1, jedná-li se o platební transakci v
a) měně euro, ke které je dán papírový platební příkaz a která nezahrnuje směnu měn,
b) měně euro, ke které je dán papírový platební příkaz a která zahrnuje směnu měn mezi měnou euro a měnou členského státu, na jehož území ke směně měn dochází, nebo
c) české měně, která je prováděna výlučně na území České republiky a zahrnuje jinou směnu měn než směnu mezi českou měnou a měnou euro.

(3) Plátce a jeho poskytovatel si mohou dohodnout lhůtu o 3 pracovní dny delší, než je lhůta uvedená v odstavci 1, jedná-li se o platební transakci v
a) měně euro, která zahrnuje směnu měn mezi měnou euro a jinou měnou než měnou členského státu, na jehož území ke směně měn dochází,
b) české měně, která není prováděna výlučně na území České republiky, nebo
c) měně jiného členského státu s výjimkou měny euro.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
26.3.2017 17:01 btw
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tak když je to zakázaný, tak to je něco jiného, rázem se to neděje :-D
vencour avatar 26.3.2017 17:18 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
A co má být? Stížnost lze podat zřejmě tady na ČNB, info je i na ČNB pro všechny.
Chcete lepší svět? Tak se o něj taky postarejte ...
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
26.3.2017 19:27 btw
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Lepší svět v podobě udavačství už jsme tu měli a nic pěkného to nebylo
vencour avatar 27.3.2017 20:23 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
To myslíte vážně? Kdyby někdo v době Karla IV naprášil nepoctivého pekaře, tak by to byl taky udavač?
Vy jste pro absolutní anarchii?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
vencour avatar 28.3.2017 20:13 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Mimochodem Přerovský Jakub Čech je podle Vás taky udavač?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
26.3.2017 17:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Datum autorizace platby je ale nepodstatné, podstatné je, jaké tam máte nastavené datum provedení transakce. Od toho se to počítá. Že by banky tu lhůtu nedodržovaly je velmi nepravděpodobné.
26.3.2017 21:15 Jardík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Ve čtvrtek ráno jsem si něco objednal, peníze odeslal, v pátek ještě nedošly, takže žádné zboží zatím neodesláno. Uvidím v pondělí. To je pro mě 4 dny (čtvrtek, pátek, sobota, neděle). Platba kreditkou je automatizována a okamžitá, nechápu, proč to nemůže být stejné s normálním platebním příkazem. Pro banku je to pouze odečtení čísla na jedné straně a přičtení na druhé, všechny banky stejně patří Rotchildům, dak o co jde?
27.3.2017 11:14 Jardík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tak je pondělí, ležím s chřipajznou a balík stále ještě neodeslán. To máme 5 dnů... tak kde to vázme?
Bystroushaak avatar 27.3.2017 14:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Proč se jako ptáš tady a ne toho eshopu?

Já jsem si minulý týden v pondělí objednal křeslo, s tím že zaplatím převodem z účtu na účet. Když se ve středu pořád nic nedělo, tak jsem jim napsal, jestli vůbec pracují. Protože neodpověděli během pár hodin, tak jsem objednávku stornoval a objednal si to křeslo jinde, tentokrát dobírkou a do druhého dne jsem ho měl doma.

Chci tím říct - nevinil bych banku z lenosti eshopu, některé jsou prostě jen neschopné, či zvyklé na jiné tempo.
27.3.2017 16:40 Jardík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Ani to nebylo těžké. Poslal jsem jim e-mail a do pěti minut mi napsali "objednávka od nás dnes odchází, zítra by měla být dodána". Každopádně je to pomalé. Kdyby jim to bylo připsáno už někdy v pátek ráno, mohli to odeslat už ten den a dnes to tu mohlo být (tedy vlastě ve středu, protože u nás v obci ČP doručuje balíky místo do druhého dne do tří, kvůli "technickým problémům" či vymyšleným "adresát nezastižen".
Bystroushaak avatar 27.3.2017 17:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Hele, přijímáš nabídky práce? Já bych něco měl, dokonce by to bylo opensource. Potřeboval bych přidat podporu unicode vstupu a výstupu do Selfu.
pavlix avatar 27.3.2017 17:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Copak, hledáš programátora za byt a stravu? :)
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 18:18 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Já bych radši za peníze, ale můžu platit i beránkama :D
27.3.2017 18:35 Jardík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Podpora unicode je velmi složitá věc. Není to jen o tom umět načíst a vyplyvnout utf-8. Např. změna velikostí písmen, porovnání, ... je potřeba znát i jazyk, problematiku graphemů apod. složitosti. Moje znalosti unicode začínají a končí na převodu utf-32 do utf-8 a opačně.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 19:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Nejde mi o podporu unicode v samotném jazyce, to teď nepotřebuju a s tím si umím poradit, to je záležitost stdlibu. Jde mi o podporu unicode vstupu a výstupu. Self je psaný jako aplikace v C++ nad Xlib, která si ale kreslí kompletně vlastní GUI. Problém je, že vznikl ještě před unicode, takže momentálně ho neumí přečíst, ani zobrazit. Když zmáčknu třeba „č“, tak se prostě nic nestane, a když ho přečtu ze souboru a zobrazím v GUI, tak se místo něj zobrazí pár paznaků.

Potřeboval bych, aby fungoval unicode vstup (tzn zmáčknu „č“ a do programu dorazí odpovídající bajty \xc4\x8d, tzn práce s X vstupem) a výstup (zobrazím \xc4\8d a na obrazovce se objeví „č“, nemám tušení jak moc by to bylo náročné). Zakládal jsem na to issue #133, ale v podstatě mi bylo řečeno, že se na to používá Harfbuzz/Pango a je to těžké a že na mě serou. Přitom je to naprosto kritická feature, která brání praktickému využití Selfu víc než cokoliv jiného.
pavlix avatar 27.3.2017 19:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Self je psaný jako aplikace v C++ nad Xlib, která si ale kreslí kompletně vlastní GUI.
Jenom takový dotaz, Xlib nepovažuješ za překonaný?
že se na to používá Harfbuzz/Pango
Měl jsem za to, že jsou všechny tyhle knihovny už unicode ready. Ono to ani jinak nedává moc smysl.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 20:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jenom takový dotaz, Xlib nepovažuješ za překonaný?
Já jo, ale nejsem systémový / C++ programátor. Poslední dobou si hraju s myšlenkou zkusit udělat reimplementaci v rpythonu (to je to v čem je napsané pypy, v podstatě framework na psani dynamickych interpretru) s HTML GUI.
Jardík avatar 27.3.2017 20:41 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jseš si jistý, že je to v C++? Mně se to tam nikde nepodařilo najít. Našel jsem akorát nějaké definice a funkce v *.self souborech a pokud je ta aplikace napsaná v selfu, tak ten se mi učit nechce. Zkoušel jsem si ten self pro zkoušku zkompilovat a nepochodil jsem. Spousta varování v každém souboru:
cc1plus: warning: /home/jardik/tmp/self-build/incls/_precompiled.hh.gch: not used because `__NO_INLINE__' not defined [-Winvalid-pch]
In file included from /home/jardik/tmp/self-build/incls/_precompiled.hh:14:0,
                 from <command-line>:0:
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/runtime/bits.hh:25:57: warning: integer overflow in expression [-Woverflow]
 # define nthMask(n)     (n == 32 ? AllBits : (nthBit(n) - OneBit))
                                                         ^
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/runtime/bits.hh:18:33: note: in definition of macro ‘maskBits’
 # define maskBits(x, m) ((x) & (m))
                                 ^
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/runtime/bits.hh:26:40: note: in expansion of macro ‘nthMask’
 # define lowerBits(x, n) maskBits((x), nthMask(n))
                                        ^~~~~~~
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/objects/smiOop.hh:24:34: note: in expansion of macro ‘lowerBits’
 const smiOop smiOop_max = smiOop(lowerBits((AllBits << Tag_Size) + Int_Tag,
A nakonec error:
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp: In member function ‘bool XPlatformWindow::setup_gcs()’:
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
     0x55, 0x55, 0xaa, 0xaa, 0x55, 0x55, 0xaa, 0xaa};
                                                   ^
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/os/xlibWindow.cpp:164:51: error: narrowing conversion of ‘170’ from ‘int’ to ‘char’ inside { } [-Wnarrowing]
make[2]: *** [vm/CMakeFiles/Self.dir/build.make:5616: vm/CMakeFiles/Self.dir/src/any/os/xlibWindow.cpp.o] Chyba 1
make[1]: *** [CMakeFiles/Makefile2:164: vm/CMakeFiles/Self.dir/all] Chyba 2
make: *** [Makefile:84: all] Chyba 2
To by asi zpravil cast, ale když to stejně je pak v selfu ...
Věřím v jednoho Boha.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 20:56 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jseš si jistý, že je to v C++? Mně se to tam nikde nepodařilo najít.
Nejsem, je možné, že je to v Selfu. Problém je, že ty bindingy v Selfu jsou brutálně lowlevel a člověk musí znát Xlib, aby je chápal.
Zkoušel jsem si ten self pro zkoušku zkompilovat a nepochodil jsem. Spousta varování v každém souboru:
Je to 32b šmejďárna. Tenhle dockerfile jsem si proto kdysi napsal, než jsem zjistil že tam už jeden je :D
FROM 32bit/ubuntu:14.04
MAINTAINER Bystroushaak

RUN apt-get update
RUN apt-get -y install \
    g++ \
    git \
    cmake \
    libx11-dev \
    libxext-dev \
    gcc-multilib \
    g++-multilib \
    libncurses-dev

WORKDIR /tmp
RUN git clone https://github.com/russellallen/self.git

RUN mkdir self_build
WORKDIR /tmp/self_build

RUN export CC="gcc -m32"
RUN export CXX="g++ -m32"

RUN cmake /tmp/self
RUN cmake --build .
Jardík avatar 27.3.2017 21:00 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tak jsem to castnul, zkompilovalo se to. Většina binárek končí s SIGSEGV. ./vm/Self mi hodí
elf VM fatal error (/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/lookup/sendDesc.cpp, line 467): first_sendDesc() has wrong lookup type: 0x748b0c24, should be: 0x14
  firstSelfFrame_returnPC: 0x826ff94,  first_inst_addr:  0x826ff94, first_sendDesc 0x826ff94

VM Version: 0.0.0, Mon 27 Mar 17 20:48:23 Linux i386 (4.5.0-196-gd207627-dirty)

Self process 5023 on ArchPC has crashed.
Do you want to:
   1) Quit Self (optionally attempting to write a snapshot)
   2) Try to print the Self stack
   3) Try to return to the Self prompt
   4) Force a core dump
   5) Print the interrupted context registers
Věřím v jednoho Boha.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 21:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tohle mi dělalo taky, když jsem buildil release. Když jsem vybuildil debug, tak to fungovalo.
Jardík avatar 27.3.2017 21:26 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Debug:
init.cpp: calling abort_init
init.cpp: calling kinds_init
init.cpp: calling process_init
init.cpp: calling profilers_init
init.cpp: calling malloc_init
init.cpp: calling monitor_init
init.cpp: calling errorCodes_init
init.cpp: calling sendDesc_init
Self VM fatal error (/home/jardik/tmp/self/vm/src/any/lookup/sendDesc.cpp, line 467): first_sendDesc() has wrong lookup type is: 0x748b0c24, should be: 0x14
  firstSelfFrame_returnPC: 0x82789d4,  first_inst_addr:  0x82789d4, first_sendDesc 0x82789d4
Self VM fatal error (/home/jardik/tmp/self/vm/src/unix/runtime/interruptedCtx_unix.cpp, line 23): must_be_in_self_thread
Self VM fatal error (/home/jardik/tmp/self/vm/src/unix/runtime/interruptedCtx_unix.cpp, line 23): must_be_in_self_thread
Self VM fatal error (/home/jardik/tmp/self/vm/src/unix/runtime/interruptedCtx_unix.cpp, line 23): must_be_in_self_thread
Self VM fatal error (/home/jardik/tmp/self/vm/src/unix/runtime/interruptedCtx_unix.cpp, line 23): must_be_in_self_thread
Self VM fatal error (/home/jardik/tmp/self/vm/src/unix/runtime/interruptedCtx_unix.cpp, line 23): must_be_in_self_thread
Self VM fatal error (/home/jardik/tmp/self/vm/src/unix/runtime/interruptedCtx_unix.cpp, line 23): must_be_in_self_thread

// to se opakuje asi sto tisickrat

Internal error: signal 11 code 1 addr 0xff19dffc pc 0xf711dd35.

Internal error: signal 11 code 1 addr 0xff19dff4 pc 0x81e9b40.

VM Version: 0.0.0, Mon 27 Mar 17 21:09:33 Linux i386 (4.5.0-154-g8c65f05-dirty)

Self process 6705 on ArchPC has crashed.
Do you want to:
   1) Quit Self (optionally attempting to write a snapshot)
   2) Try to print the Self stack
   3) Try to return to the Self prompt
   4) Force a core dump
   5) Print the interrupted context registers
Věřím v jednoho Boha.
Jardík avatar 27.3.2017 21:51 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tak na to kašlu. Kdyby to bylo v C++, nebo to alespoň fungovalo :-)
Věřím v jednoho Boha.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 22:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Není to jednoduchá věc no. Mě to šlo zkompilovat tak nějak samo, když jsem to otevřel ve Visual studio code (to je ta opensource verze) a dal to kompilovat tam.

Já bych ten unicode vstup a výstup fakt potřeboval, to myslím vážně, až tak, že bych za to byl ochotný platit, i když mi to nic nevydělává. Ale mám něco našetřeno a k čemu jinému jsou peníze, když ne k ovlivňování světa způsobem, který ve světe chcem vidět? Takže třeba 10k bych za to dal.
27.3.2017 22:33 Jardík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Neblbni, 10k za takovou blbost?

tady na Stack Overflow máš hezký příklad, jak udělat správně vstup (tj. XSupportsLocale, XSetLocaleModifiers, XOpenIM, pro každé okno se vstupem pak XCreateIC, když okno dostane focus, tak pro jeho Ic zavoláš XSetICFocus, ve smyčce událostí budeš volat XFilterEvent, což bude plnit input context, a nakonec Xutf8LookupString. Tím dostaneš správný "znak". Dát to nějak rozumně dohromady, v C++ práce tak maximálně na 15 minut.

No a výstup, příklad na Xft je tu. V podstatě pro každé vytvořené okno vytvoříš XftDraw přes XftDrawCreate(), a pak kreslíš XftDrawString8 (což by mělo brát utf8 kódování). Dalších maximálně 15 minut v C++.

Problém ale je v rozchození toho Selfu, přidat to do bindingů a pak to zbastlit v Selfu samotném. Ten jazyk je pro mě hrozný :-) A pak mít nervy na to snažit se to protlačit do upstreamu.
27.3.2017 22:51 Jardík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Oprava XftDrawString8 není utf8. XftDrawStringUtf8 je :-)
Jardík avatar 27.3.2017 22:56 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Já se na to ještě zítra podívám, zkusím to ve virtuálu s nějakým 32bit ubuntu.
Věřím v jednoho Boha.
Jardík avatar 27.3.2017 22:56 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
(zadarmo, peníze jsou sračky)
Věřím v jednoho Boha.
Jardík avatar 28.3.2017 13:24 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
To je neštěstí. Ubuntu 14.04.5 z livecd běží bez problémů v 1280x720 a po instalaci to nejde víc než 800x600. V tom nejde nic dělat.
Věřím v jednoho Boha.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 23:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Neblbni, 10k za takovou blbost?
Hele, kdyby to pro mě byla blbost, tak už jsem to dávno udělal :)

Já v C++ nedělám a ono to ani není moc o C++, jako spíš o knihovnách a o unixu. Zkoušel jsem přidat podporu pro normální Clipboard (viz Clipboard support in X11 #79) a tvrdě jsem narazil. Jasně, asi bych do toho mohl bušit dny a noci, nakonec bych se něco naučil a udělal bych to, ale .. ale. Stálo by mě to nervy a čas a námahu a ve výsledku to není to co chci dělat, jen to co potřebuju. Takže jo, 10k bych za to klidně dal, protože by to ten jazyk / interpret prostě posunulo do prakticky použitelné verze i pro ostatní a prostě věřím, že je to to co je zapotřebí.
Jardík avatar 28.3.2017 17:43 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Příloha:
Takže jsem to nakonec v tom Ubuntu 14.04 rozchodil. Zkoušel jsem tam narychlo nalepit podporu Xft, jenže ... ta funkce draw_text se vůbec nevolá a bylo to zbytečné :-// Asi se texty kreslí taky někde ze .selfu, a já doufal, že by to mohlo volat tuhle funkcu. No zkazilo mi to celý den a kašlu na to. Tady máš nefunkční patch (editor mi odstranil i bílé znaky na konci řádků, takže je tam občas změna, kde jsem nic nedělal).
Věřím v jednoho Boha.
Bystroushaak avatar 28.3.2017 23:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Díky za čas, který jsi tomu věnoval.
Bystroushaak avatar 6.5.2017 20:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tak vstup bych měl, teď budu muset vymyslet, jak udělat výstup.
Jardík avatar 27.3.2017 19:45 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Na vstup se asi bude muset přepsat keyboard handling. Na kód jsem se nedíval, ale asi tam bude přímo chytání key press eventů a překládání keycode na keysym. To by se dělat "nemělo". Pokud se jedná o nějaké textové vstupní pole, je potřeba vytvářit x input context a předávat mu eventy a pak se z toho sestavují skutečné znaky (aby správně fungovaly kombinace, jako napsání háčku a až potom pístmene 'c' a napsalo se 'č'). Na text asi budou použity standardní vykreslovací fce X, tam bude potřeba nastavit správný název písma (který obsahuje kódování!). X má funkce na výstup tuším jedno, dvou a čtyř bajtových řetězců). Další možnost je použít Xft (asi nejlepší řešení). Ani jedno tuším nezvládá bidirectional text. Na to je pak opravdu potřeba pango/cairo, nebo něco takového s client-side kreslením obsahu okna).
Věřím v jednoho Boha.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 20:32 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Ono je to trochu složitější v tom, že tvůrci měli snahu maximum přenést přímo do Selfu. Takže něco se děje na úrovni C++ a něco na úrovni Selfovských bindigů na Xlib.

Mno, každopádně - byl bys ochotný tam podporu přidat? Kolik bys za to chtěl?
Jardík avatar 28.3.2017 10:09 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
A je to tady, ta Česká pošta, to je něco neskutečného. Dělají z lidí magory. Eshop včera zboží poslal, večer bylo ve stavu objednávky:
27.3.2017 	E-mail adresátovi - podání zásilky.
27.3.2017 	Vstup zásilky na SPU.
27.3.2017 	Podání zásilky.
A svítil druhý obrázek: Zpracování zásilky

Dneska kolem 8:45 tam bylo
28.3.2017       Přeprava zásilky na cílovou poštu (nebo něco takového, přesný text si nepamatuju)
27.3.2017 	E-mail adresátovi - podání zásilky.
27.3.2017 	Vstup zásilky na SPU.
27.3.2017 	Podání zásilky.
A nahoře už svítil třetí obrázek: Přeprava zásilky

No a hádejte, co tam je teď ... to samé, co tam bylo včera. Dnešní události nějak záhadně zmizely.
Věřím v jednoho Boha.
Jardík avatar 28.3.2017 10:21 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Na a už tam zase je:
28.3.2017 	Přeprava zásilky k dodací poště.
28.3.2017 	Výstup zásilky z SPU.
Tak co si mám o tom myslet. To jsou služby, hlavně, že za ně chtějí 80 peněz.
Věřím v jednoho Boha.
Bystroushaak avatar 28.3.2017 13:30 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jo, pošta je v tomhle a mnoha jiných věcech dost nahovno. U mě třeba ani nezkouší doručovat balíky, úplně pokaždé jen hodí papír do schránky, i když zvonek mám a jsem doma. Někdy ten papír dokonce ani nehodí ten den, kdy mají doručovat, ale klidně až den, dva po tom.
pavlix avatar 28.3.2017 15:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Už se mi stalo, že jsem dostal nejdřív opakovanou výzvu a pak teprve tu první.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Jardík avatar 28.3.2017 17:39 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tak je 17:37 a pořád tam trčí "Přeprava zásilky k dodací poště." Na poště jsou dnes do 16:00. No to nevím, jak to chcou doručovat. Vsadím, že tam do 18:00 naskočí "Adresát nezastižen".
Věřím v jednoho Boha.
Jardík avatar 28.3.2017 18:53 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Napínavé, 18:52 a stále "Přeprava zásilky k dodací poště". No jsem zvědavý, jestli to tu bude. Asi jsem tento blogpost most znásilnil, omlouvám se autorovi a pokud si bude přát pročistit diskusi, nemám nic proti tomu, pokud požádá administrátory o smazání mých nesouvisejících příspěvků.
Věřím v jednoho Boha.
xvasek avatar 29.3.2017 10:31 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Mně to neva, tvoje problémy si vždycky rád přečtu a pokud to jde, pomůžu / poradím. Navíc mi to nepřijde off-topic, třeba je průnik potenciálních živnostníků a lidí bez mobilu neprázdný a kde jinde by našli pomoc, než právě tady.
Jardík avatar 29.3.2017 17:16 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tak doručeno před čvrt hodinou. To je servis.
Věřím v jednoho Boha.
27.3.2017 14:12 poděs
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Postupuj podle návodu
xkucf03 avatar 27.3.2017 00:42 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti

Víceméně ano, ale pak nastává další zpoždění, než si obchodník všimne, že mu peníze přišly a než pošle zboží, takže se to často protáhne o víc než den. Takže nakonec je lepší dobírka, když spěcháš.

Napadlo mě, že by tyhle dvě služby šlo zkombinovat – obchodník by zboží poslal hned a ty bys poslal peníze na účet – peníze i balíček by putovaly paralelně a přepravce (pošta) by ti ho předal až ve chvíli, kdy by měl od obchodníka potvrzeno, že peníze dorazily (resp. nemusí jít ani o peníze, prostě univerzální commit transakce :-)

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
vencour avatar 27.3.2017 20:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Proto maj některé e-shopy možnost platit na účet z banky, u které mají účet, platba je převedená v řádu minut.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
27.3.2017 20:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
To ano, ale třeba u mne se i tenhle typ platby autorizuje přes SMS.
vencour avatar 27.3.2017 22:33 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Přes sms jako druhý kanál? To je snad běžné, ne?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
27.3.2017 22:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Velmi pravděpodobně. Jen jsem tím chtěl říct, že pro člověka, který trvá na tom, že ověřování pomocí SMS nepřichází v úvahu, to stejně není řešení.
vencour avatar 28.3.2017 20:15 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tomu nerozumim, chcete říct, že máte jen jeden mobil? Nebo ta vazba na autorizaci přes sms říká něco jiného?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
28.3.2017 20:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tahle komunikace je nějaká mimoběžná… s autorizací pomocí SMS žádný problém nemám (mobil mám opravdu "jen jeden", ale netuším, jak to s problematikou souvisí). Ale celá tahle debata začala tím, že si Jardík stěžoval, že při online platbě kartou jeho banka chce autorizaci pomocí SMS, což pro něj jakožto opdpírače mobilu činí službu nepoužitelnou (a alternativa v podobě klasického převodu je pro něj pomalá). Takže nabízet mu jako řešení rychlý převod, který tu autorizaci přes SMS typicky vyžaduje taky, dost dobře nemá smysl.
vencour avatar 28.3.2017 20:51 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Ok.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
27.3.2017 08:23 kamen
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
vazba SMS a platba kartou pres internet (resp. u obchodnika ) je od tohoto roku vicemene povinost tech bank vuci vydavateli karty, no tak to prenaseji na vas.

s uctem to ale nema nic spolecneho a v obchode pripadne u obchodnika co nepodporuje 3D secure dal zaplatite i bez telefonu.

jinak fio aplikace pro podepisovani je fantazie. a to i kdyz to uz moc nepropaguji.
27.3.2017 08:41 sigma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
AirBank umí 3D Secure poslat i na e-mail. Ale zase neumí potvrzování běžných transakcí jinak než přes SMS...
xvasek avatar 27.3.2017 09:12 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tak to by mohl mít kreditku u AirBank a účet u FIO, na tom nevidím nic špatného. (Pokud tedy AirBank umí kreditku.)
Petr Tomášek avatar 30.3.2017 11:24 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Třeba tě pán neinformoval proto, že v té době to ještě nebylo povinné. Zavedli to (jako povinnost) teprve celkem nedávno (pár měsíců nazad).
multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
vencour avatar 26.3.2017 11:08 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ohledně papírování jsem sledoval hlavně web jakpodnikat.cz.
Víc budu reagovat pozdějš ...
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
xvasek avatar 26.3.2017 22:20 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jj, to je dobrý web, ale chtěl jsem to mnohem víc "zkomprimovat". Tam si člověk dohledá potřebný detail, ale nelinkuju to, protože se to zaprvé může měnit a zadruhé to není nijak autoritativní web.
26.3.2017 22:44 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Mozna je skoda, ze jsi to psal spis jako navod nez jako blog. Jako guideline pro ziskani lepsi predstavy, co je zhruba potreba zaridit, to neni spatne, ale kdyby to nekdo jako ten navod chapal, tak se do toho muze zbytecne zamotat. Weby typu jakpodnikat.cz sice autoritativni nejsou, ale nekdo si dal praci popsat to presneji, v "nezkomprimovane" podobe - a dle mych zkusenosti to realite odpovidalo dobre.
xvasek avatar 26.3.2017 23:12 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jj, škoda to je. Chtěl jsem to napsat jako blog, ale je z toho návod...

Každopádně ty weby - není to až takové terno. Hlavně FÚ je oříšek, už mi párkrát chtěli napařit nějakou pokutu za to, že jsem postupoval dle takového webu. Třeba když jsem podal papírovou registraci daně z příjmu, přitom na této stránce člověk nabyde mylného dojmu, že by měl jít na FÚ...
vencour avatar 26.3.2017 23:32 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Já mam zatim OSVČ pozastavené, tak nemusim podrobně sledovat aktuality. Nicméně a) jak podnikat - kontakt - provozováno v dobré víře a b) diskusní fórum. Je kde adresně hledat.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
26.3.2017 23:37 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Registraci na FU uz si popravde vubec nepamatuju, takze k tomu nemam co rict. Vyhrozovat pokutou za to, ze tam clovek jenom prijde s formularem, je ale fakt "podpora malych podnikatelu" jako svine. :D
xvasek avatar 26.3.2017 23:57 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Je to celé pěkný hnus. DPH je ještě horší. "Vzorem" by mohla jít třeba zdravotní pojišťovna (OZP) - tam si zkontroluju, co mám dělat, pokud nezaplatím včas tak mi pošlou mailem upozornění, online mám přehled co mám do kdy udělat.

DPH si musím hlídat všechno sám, vyhotovím sám, odešlu, odešlu prachy (je to takový self-billing), nikde nic nevidím, třeba jestli něco dlužím nebo tak, kolik jsem odeslal, nic. Prostě černá díra. A pokud se pohnu o milimetr někde bokem - ať už v platbě, nebo ve formuláři, hned je z toho flastr.
xkucf03 avatar 27.3.2017 00:03 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti

Ukazuje se při tom občanka? Co když tam někdo donese formulář s tvým jménem?

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
xvasek avatar 27.3.2017 00:06 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jsem si skoro jistý, že ukazuje.
xkucf03 avatar 27.3.2017 00:14 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Špatně navržený systém

Aspoň, že tak. Ale obávám se, že tento typ útoků (ani ne tak na stát, jako spíš na jiné lidi) v mnoha případech možný je – bohužel – jak už kdysi někdo předvedl s nějakou pojišťovnou – stačilo zaplatit určitou částku s určitým variabilním symbolem a tím člověk (alespoň podle pojišťovny) uzavřel smlouvu – ovšem nikoli ten, který peníze poslal, ale ten, kterému byl přidělen onen variabilní symbol a který o tom vůbec nevěděl (nebo se možná dohodli a testovali to, ale nemusel by o tom ani vědět). Tenhle systém je prostě dost na hovno a obsahuje zásadní návrhové chyby.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
xvasek avatar 27.3.2017 00:17 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatně navržený systém
Jo to byl Fuka, zveřejnil složenku na webu. Ale nebyla to státní instituce.
vencour avatar 27.3.2017 20:31 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Mam dojem, že po mně chtěli dva doklady, v roce 2013.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
26.3.2017 18:19 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To obihani cssz, pojistovny a bernaku nejspis neni nutne, alespon v mem pripade to uspesne zaridil zivnostensky urad. Docela me prekvapilo ze to fungovalo.
BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
Bystroushaak avatar 26.3.2017 19:21 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Z mé zkušenosti plyne, že třeba pojišťovnu zajistí jen pokud máš Všeobecnou zdravotní. Pokud máš libovolnou jinou, tak se na to vykašlou. Tak jsem to zažil a tak mi to bylo potvrzeno později v pojišťovně na přepážce.
Bystroushaak avatar 26.3.2017 19:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Pokud máš libovolnou jinou, tak se na to vykašlou.
Myšleno teda tak, že ti řeknou, že to udělaj, ale ve skutečnosti to neudělaj.
26.3.2017 21:09 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jo, to se mi stalo z opacne strany. Ohlasil jsem pozastaveni, rekli mi, ze to zanesou do centralniho registru a nikam dal chodit nemusim. Nedalo mi to a byl jsem si to overit na zdravotni pojistovne - tam to bylo v poradku. Abych mel jistotu, skocil jsem i na CSSZ - a tam o tom vubec nevedeli...
26.3.2017 21:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti

Já měl ještě horší zkušenost. Když jsem se stěhoval (přesněji: měnil trvalé bydliště a místo podnikání), zaregistroval jsem se na FÚ v Benátkách a pro jistotu jsem se zeptal, jestli je potřeba se odhlásit na Praze 4. Odpověděli mi, že to není potřeba, že to zařídí. Po pár týdnech mi přišel hrůzostrašný dopis z FÚ Praha 4, že jsem nesplnil své povinnosti a nenahlásil změnu a že mne tedy úředně přeřazují do Benátek. Řekl jsem si, že to je nakonec vlastně přesně to, co jsem chtěl, pokuta žádná, tak jsem to pustil z hlavy.

Po nějakém čase mi ale přišlo upozornění, že v tom roce mám nedoplatek daně silniční ve výši 500 Kč a že ji mám doplatit spolu s nějakým penále. Vzal jsem tedy příslušné výpisy a ukázal jim, že v tom roce jsem zaplatil všechno, jak jsem měl. Zkontrolovali to a zjistili, že při tom stěhování vznikla chyba, protože jsem byl chvíli registrovaný na dvou různých FÚ a jednu zálohu mi tam naúčtovaly oba. Dohodli jsme se, že je všechno v pořádku, a jel jsem domů. Za rok znovu stejný dopis a stejné vysvětlování. A za další rok ještě jednou. Počtvrté už naštěstí nic nepřišlo, takže buď kontrolují jen poslední tři roky nebo to na třetí pokus konečně opravili.

Loni jsem měl zase problém s přiznáním, které jsem podal na jiném úřadě než tom "svém". To je sice podle předpisů možné, ale moc se to nevyužívá. Jeden z úřadů to někde zašantročil a kdybych neměl kopii orazítkovanou z podatelny, byl z toho průšvih.

Takže poučení: nikdy nevěřit úředníkovi, že něco udělají automaticky sami, všechno si ověřit a od všeho, co jim dáte, mít potvrzené kopie.

26.3.2017 22:11 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Takže poučení: nikdy nevěřit úředníkovi, že něco udělají automaticky sami, všechno si ověřit a od všeho, co jim dáte, mít potvrzené kopie.
+1
28.3.2017 18:32 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Mam VZP takze jsem mel asi stesti. V kazdem pripade je vhodne si overit co urady v dane veci vlastne delaji, to plati pro cokoliv.
BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
26.3.2017 20:08 jkb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
mne by predevsim zajimalo, proc? Myslim, ze to jeste ani v jednoum blogu nebylo receno nebo jsem prehledl, ze se nekdo ptal.

Vim, ze to muze byt velmi individualni, ale nejak si to nedovedu vysvetlit.

Casto je to tak, ze nekdo je proste jiz od prirody 'nezamestnatelny' a i kdyz to nekolik let v zamestnaneckem pomeru vydrzi, tak pak presto voli praci na volne noze. Tuhle moznost si u autora nedovedu predstavit, pripada mi dost nekonfliktni.

Dalsi vec je financni. To by mi zajimalo, zda je dnes skutecne vhodna doba udelat tento krok. Jak jsem to vyrozumnel, byvaly zamestnavatel zajistuje autorovi urcite vytizeni, takze muze ziskat nove zakazniky a celkove si prijde na vice penez - s tim, ze se i vice nadre.

Take by byla moznost, ze se clovek rozhada s vedenim firmy, ale to mi zde prave kvuli vyse recenemu nepripada.

Dalsi moznost je (to byl muj pripad) , ze chce clovek postavit na nohy nejaky softwarovy produkt, ktery pakk bude spravovat u zakazniku, coz ma tu vyhodu, ze ma vsechna prava a muze zakaznikum nabizet neco vic, protoze do toho 'vic vidi'.

Presto si dnes v IT oblasti tezko dokazu predstavit duvody, proc opustit zavedenou firmu navic jeste kdyz 'normalne' plati. Bylo by prima, kdyby k tomu autor mohl neco prozradit.
xvasek avatar 26.3.2017 22:18 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Tomu jsem se chtěl vyhnout. :-) Ale tak zkusím to nějak nekonflitně prozradit. V první řadě bych řekl, že asi nikdy nebyl lepší čas na přechod k OSVČ. Je spousta firem, které mají peníze (protože mají zakázky) a zoufale málo lidí, kteří umí jejich problémy řešit. Takže je celkem jedno, jestli je člověk s. r. o. nebo OSVČ - kdo má ruce, ten se do toho může zapojit, stačí něco umět a podat přiměřený výsledek.

Někde na konferenci v DE jsem viděl prognózu, že hodně lidí bude v SW přecházet na OSVČ a na trhu uspěje ten výrobce software, který bude umět tady ty volné síly smysluplně zkombinovat do projektů a řídit, interní zaměstnanci se stanou spíš přítěží. Je to něco jako princip cloudu - platím jenom to, co potřebuju, když potřebuju víc zdrojů, tak to prostě na chvilku "přifouknu". Toto se už celkem masivně děje, a to i u nás, takže moje rozhodnutí bylo jenom skok tady do toho proudu.

Jinak co se týká důvodů mého odchodu (po nějakých tuším osmi letech) - problém jsem viděl zejména v interní organizaci firmy. Platila mě dobře, výplaty chodily včas, v dané kategorii byly odpovídající. Základ problému byl v tom, že se mi prostě neustále nahodile měnil kalendář a bylo pro mě obtížné zorganizovat si osobní život a ve firmě jsem nebyl na pozici, kde bych s tím mohl něco dělat, takže žádost o nějaké zpomalení a zafixování nebyla možná. Bývalý šéf je v tomto totiž blázen a workoholik a nacestuje ukrutné množství kilometrů a času, tudíž od zaměstnanců očekává, že to je standard. Vždycky se to nějak upytlíkovalo, občas byl třeba klidný kvartál, ale už se mi to nelíbilo dlouhodobě. Finální nakopnutí bylo přijetí projektu, kde bych se při setrvání ve firmě mohl prakticky ostěhovat na půl roku od rodiny...

Když jsem podával výpověď, čekal jsem trochu, že to třeba ještě nějak srovnáme - třeba bychom stanovili nějaký systém vnitřního objednávání práce. Ale šéf mi při přebírání řekl, že moje důvody nechápe (a on je opravdu nepochopil) a tudíž nemá co mi nabídnout abych zůstal, takže výpověď prostě bez ptaní přijal. No co...

Jasně, dá se na to pohlížet i tak, že jsem prostě máčka a lempl, který nevydržel nastavené firemní tempo. Myslím, že to tak vidí i bývalý šéf. Mně tento názor nevadí, pokud za mnou s tímto někdo přijde, tak mu potvrdím, že to tak opravdu je. Možná je v mé bývalé pozici takové nasazení za ty prachy normální, třeba jsem byl ještě podprůměrný, je mi to celkem jedno. :-)

Základní rozdíl je teď v tom, že já držím svůj kalendář. Když má třeba dítě narozeniny, tak prodám den jenom ve Zlíně a třeba jenom dopoledne, žádný výjezd. To funguje, jsem spokojený na 100%. Ve firmě to bylo tak, že mi tam někdo něco bez ptaní naplánoval, já jsem musel pak s prosíkem, jestli by to nešlo přesunout, že tam mám nějaké osobní věci. Občas to šlo, občas ne, ale přišlo mi to debilní. Pak zase přišel někdo s jiným projektem a celé se to přeoralo. Hnus.

A finančně? No, tady bych asi nechal detaily pod pokličkou, ale je to bez debat lepší. Je to tak z několika důvodů - OSVČ platí o hodně menší daně a odvody, mám lepší interní oraganizaci (prodané dny jsou prostě prodané dny a nikdo mi to neorá) a taky - řekněme si to na rovinu - to "share ratio" z fakturace do výplaty je lepší. Ale toto nebyl problém, který jsem chtěl vyřešit, to je jenom tak "na bonus".
26.3.2017 22:34 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Je to tak z několika důvodů - OSVČ platí o hodně menší daně a odvody, mám lepší interní oraganizaci (prodané dny jsou prostě prodané dny a nikdo mi to neorá) a taky - řekněme si to na rovinu - to "share ratio" z fakturace do výplaty je lepší. Ale toto nebyl problém, který jsem chtěl vyřešit, to je jenom tak "na bonus".
Resis nejak setreni na duchod?
xvasek avatar 26.3.2017 23:05 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Ano. Mám tři děti a žena mě v pětapadesáti zastřelí. Ne, vážně - nemám žádný dobrovolný "pilíř", moc mě to nezajímá, ale počítám, že na účtě zůstane nějaký ten milion. To by mělo být s klasickým důchodem kompatibilní. Stejně i po zdanění paušálem dosáhnu na nějaký průměrný důchod, ale kolik to bude čert ví.
Agent avatar 27.3.2017 01:21 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
ale počítám, že na účtě zůstane nějaký ten milion - Optimisto. Už jste všichni zapomněli, jak pred cca 9 lety, když vypukla krize, padaly banky jak shnilý hrušky?
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 01:26 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Optimisto. Už jste všichni zapomněli, jak pred cca 9 lety, když vypukla krize, padaly banky jak shnilý hrušky?
Tak jen blázen by ukládal peníze na důchod do banky. Takhle dlouhodobé uchování hodnot má smysl jedině diverzifikovat, protože prostě spolehnout se na cokoliv nelze.
29.3.2017 22:52 jkb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
že hodně lidí bude v SW přecházet na OSVČ a na trhu uspěje ten výrobce software, který bude umět tady ty volné síly smysluplně zkombinovat do projektů a řídit, interní zaměstnanci se stanou spíš přítěží.
na tom skutecne neco je. Schvalne jsem se podival na ABAS stranky, koho aktualne hledaji a je to presne to stejne jako u kazde SW firmy v Nemecku - budto chteji studenty a nebo absolventy za 3000 EUR mesicne hrubeho.

ALE. Protoze se pohybuji uz dlouha leta v branzi, tak vim, ze ten sen o tom, jak firma bude delat projekty za pomoci freelancer je tu uz 30 let. Ale ono je to tezke a ja jsem skepticky. Nikdy jsem nezazil, ze by to fungovalo.
Jasně, dá se na to pohlížet i tak, že jsem prostě máčka a lempl, který nevydržel nastavené firemní tempo
Kdybych za svuj profesni zivot nevidel tolikrat, jak to v takovych softwarovach firmach chodi, tak bych si to mohl myslet. Ale bohuzel je to co rikate 90% realita skoro vsude. O tom, ze projekty trvaji zasadne 2 x tak dlouho a stoji 4 x tolik jsou uz napsany cele knihovny. Na zacatku jsou nesmyslne terminy, smesny rozpocet, ktery je z 70% spotrebovan , nez se napise prvni radka programu a pak zacne ten cirkus. Jsou ale lide, kteri vydrzi v takovych firmach az do penze, na to musi mit clovek holt naturu. Ja jsem to take nevydrzel.

Na druhou stranu jsem uz 27 let zivnostnik a nemohu rici, ze by stresu bylo mene. My v 5 lidech dodame firme podnikovy softwer a ta je pak od chodu toho programu zavisla a kdyz neco nebezi a zakaznik hrozi advokatem, tak to take neni nic pekneho. Ale je pravda, ze jsou to me(nase) starosti, za ktere si muzeme sami.

Ve Vasem pripade jsem si myslel, ze se muzete schovat za ABAS a ze ty zmeny nemohou byt takoveho charakteru, aby se zasadne menila funkce toho software (ze se muze neco kolosalne posrat) a zejmena jsem si myslel, ze je mnohem lepe dokumentovatelne , co vlastne zakaznik dostane. A proto mi prekvapuje ten stres v te byvale firme, protoze to software, ktere dodavate je z velke casti prece hotove? To je u nas ten nejvetsi problem, ze si nejake 'pflichtenhefty' nemuzeme dovolit, zakaznikum toho musime dost naslibovat a on si casto predstavuje obcas neco jineho.

Preji hodne stesti a zejmena uspesnou predkalulaci prace ve vasich budoucich projektech. :-)

xvasek avatar 30.3.2017 17:21 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jo, ono je to jako píšete - za ten software se dá schovat a nesere se to, to je v podstatě paráda. Stejně tak jsme se celkem naučili co jak dlouho trvá a jsou k tomu dobré metodiky, projekt se v podstatě dá "na koleje" a pak už to jede super. Samozřejmě jsou věci, které trvají déle, než se předpokládalo, ale zase jsou věci, které se zvládnou rychleji, v podstatě není moc problém dát tomu správnou aviváž, aby to sedělo. Toto všechno je vyřešené a funguje to v rámci možností mnhem lépe, než by běžný nezasvěcenec očekával - to vše ku prospěchu zákazníka i dodavatele.

I využití freelancerů funguje. Nejde aplikovat na všechno, třeba programování software si neumím moc představit - čímž nechci tvrdit, že to nejde - ale jsou oblasti, kde to funguje perfektně. Můžu uvést i konkrétní příklad - například při implementaci EDI jsme najímali Markuse, který dostal budget (ten umíme spočítat) a prostě tuto kapitolu od začátku do konce dotáhl. Nám to pomohlo, protože jsme to nemuseli dělat my, svou kapacitu jsme věnovali jiným částem projektu a tudíž jsme to měli všechno rychleji. Taky jsme nemuseli investovat do školení EDI pro vnitřní pracovníky. Na druhou stranu mít Markuse na fulltime s jeho německým platem by nastálo bylo složitější. Udržovat to po něm už bylo v našich silách. Dovedu si představit dělat takto klidně více oblastí - i hodně přes polovinu projektu.

Nicméně zpět k důvodům. Mohl bych celkem podrobně popsat, proč se mi vnitřní organizace nelíbila a dohnala mě až k tomuto rozhodnému řešení, ale nebudu to dělat, protože chci být loajální k firmě, která je koneckonců částečně stále mým chlebodárcem - zveřejňování takových informací by bylo velmi neprofesionální. Kdybych to měl nějak obecně shrnout, tak bývalý zaměstnavatel je klasická malá rozrůstající se firma, která musí adoptovat se svým zvětšováním adekvátní procesní změny. Pokud tempo adaptace těchto potřebných procesních změn nedosahuje tempa růstu společnosti, můžou hypoteticky nastat situace, kdy setrvání lidského zdroje uvnitř společnosti vyvolává v daném lidském zdroji pocity, jejichž konfortnost se může za jistých okolností jevit jako více či méně mimo toleranci, již si daný lidský zdroj zcela subjektivně nastaví. Jak by řekl sir Humphrey.
Jendа avatar 27.3.2017 01:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Presto si dnes v IT oblasti tezko dokazu predstavit duvody, proc opustit zavedenou firmu navic jeste kdyz 'normalne' plati.
Nemám rád rutinu a jen velmi málo firem mi umožní dělat v pondělí admina, v úterý navrhovat a osazovat plošňáky a ve středu programovat. Takhle mám několik zákazníků a každý dělá a chce něco jiného.
xkucf03 avatar 27.3.2017 01:05 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Špatný systém a povinnosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zatím je to celé oproti minulému dílu piece of cake. Utratili jsme 1000Kč, stálo nás to jednu krátkou návštěvu živnostenského úřadu a půlden běhání s výpisem ze živnostenského rejstříku po úřadech plus jeden večer s EPO, nic složitého, ne? Myslím, že od stavu "za komárů" jsme urazili pěkný kus cesty.

To sice ano, ale pořád je tenhle systém dost špatný. Státu nacpeš desítky tisíc ročně (počítám i cenu tvého času), i kdybys neměl zisk. Nejhorší mi na tom přijde, že i kdybys celý rok nic nedělal, nikam nechodil, byl jen na svém pozemku, nikoho neotravoval a jedl si svoje zásoby, které jsi měl připravené na zombie apokalypsu1, a třeba si četl knihy nebo dělal něco na svém počítači nebo v dílně či na zahradě, tak i za této situace z tebe stát bude tahat peníze (jen za to, že žiješ) a obecně budeš mít nějaké povinnosti2 při jejichž nesplnění hrozí nějaký průšvih a postih ze strany státu.

[1] např. jsi usoudil, že nepřijde a rozhodl ses zásoby sníst, aby se nezkazily
[2] ve smyslu, že něco musíš udělat – nikoli ve smyslu zdržet se nějaké činnosti (např. obtěžování ostatních), což by mi nevadilo

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Jendа avatar 27.3.2017 01:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
Asi se očekává, že když na svém pozemku onemocníš, budeš chtít od státu zdravotnictví, a že budeš chtít důchod a dávky v hmotné nouzi když se do ní dostaneš…
xkucf03 avatar 27.3.2017 01:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti

BTW: k patičce „Nezapomeňte si posunout časovače na svých bombách o hodinu dopředu!“

Příjemně mě překvapilo, že Android, když ukazuje, za jak dlouho bude zvonit budík, tak zohlední posun času a ukáže to správně.

(nicméně stejně by letní čas neměl vůbec existovat)

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Agent avatar 27.3.2017 01:31 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
A byl by problém dohodnout se se státem, že když nechci jeho služby jako duchod, dávky, podporu v nezaměstnanosti, státem placený zdravotnictví, že si to všechno zajistím sám a stát po mně na oplátku nebude chtít platit žádný sociální ani zdravotní?
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 01:43 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
To by opravdu byl :)
Agent avatar 27.3.2017 03:07 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
Já jsem to tušil...
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
xvasek avatar 27.3.2017 09:09 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
Takto podáno to nejde, ale pokud bys byl na pracáku (tedy v takovém případě registrovat se jako živnostník je nesmysl), tak myslím nic platit nemusíš a ještě ti budou cpát nějaké dávky.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 14:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
Jenže to funguje jen pár měsíců a navíc ti k tomu budou cpát práci a musíš tam chodit v různé divné hodiny jako 8:45 a tak.
xvasek avatar 27.3.2017 15:04 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
Tak to je samozřejmě na vzpouru.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 17:19 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
Tak záleží, jak se to bere. Co kdybys chtěl být třeba poustevníkem? Já jsem nad tím dřív hodně uvažoval (=neznamená že jsem chtěl být poustevníkem, jen jsem nad tím přemýšlel), ale pokud tě nezastřeší církev, tak tě stát vysaje a ještě bude perzekuovat.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 01:28 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
a třeba si četl knihy nebo dělal něco na svém počítači nebo v dílně či na zahradě, tak i za této situace z tebe stát bude tahat peníze (jen za to, že žiješ) a obecně budeš mít nějaké povinnosti2 při jejichž nesplnění hrozí nějaký průšvih a postih ze strany státu.
Jak se to vlastně dá obejít? Funguje to takhle i když odcestuješ někam jinam? Co já vím, kdyby ses třeba věnoval meditacím v tibetu, nebo tak něco.
27.3.2017 02:09 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatný systém a povinnosti
27.3.2017 16:11 osvc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je nutne vsechny tyto urady obihat v miste trvaleho bydliste? Dlouhodobe ziji jinde a jezdit do mista trvaleho bydliste opakovane (2x zivnostnak, 1x socialka, 1x financak a kdo vi co jeste) je znacne neprakticke. Zvlast kdyz nelze vyridit vse v jeden den.

Dekuji.
Bystroushaak avatar 27.3.2017 17:19 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Já taky žiju v Praze a trvalé bydliště mám v Litoměřicích. Pokud si zřídíš datovou schránku, tak je obíhat nemusíš vůbec.
27.3.2017 21:10 osvc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Takze jestli tomu spravne rozumim tak budu komunikovat s urady v miste trvaleho bydliste a tam budu mit i misto podnikani, ale vse (tj. nejen financni urad, ale i zivnostensky a socialku) muzu vyridit pres datovku?

Diky!
Bystroushaak avatar 27.3.2017 21:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Až na živnostenský* jsem to tak dělal, včetně pojišťovny. Z finančáku mi pak volali pojeb, že jsem se u nich měl prvně zaregistrovat**, ale to jsme dořešili po telefonu.

* Datovou schránku jsem si zřizoval až potom, co jsem si zřídil živnost.

** To asi nutně neznamená tam jít, jen prostě zase vyplnit nějaké lejstro po datovce. Občas mi pod linuxem nešly různé dementní pdf formuláře, tak jsem to prostě vytiskl, vyplnil ručně, nascannoval do pdf a poslal přes datovku. Mimochodem fakt doporučuji ten software datovka co vytábí cz nic, šetří to dost nervů.
28.3.2017 08:05 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Dokud nenarazíte na „povaha dokumentu nepřipouští jinou formu podání“. Stačí taková blbost jako „poplatek se hradí kolkem“.
23.10.2018 22:54 Mirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
No, většina věcí by se měla dát přes tu datovou schránku vyřídit. Samozřejmě se vždycky najde něco, co nejde že, ale s tím už se musí tak trochu počítat. Každopádně já už mám taky toho lítání po úřadech dost a přemýšlím o založení datovky. Našla jsem tyhle stránky a vypadá to docela solidně, tak uvidíme.
Bystroushaak avatar 29.3.2017 22:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak jsem si to dneska taky absolvoval - od 1.4 dělám zas na IČO, které jsem teď měl rok a půl pozastavené. Odepsat se na pracáku, zajít na živnostenský úřad, ať mě zas zaktivují (na počkání do 10 minut), zajít na pojišťovnu (cca 2 minuty) ohlásit změnu a začátek podnikání. Příjemný bonus je, že si na nic nehrají a rovnou řeknou o kolik mě oberou a kam to mam poslat. To jsou panečku loupežníci, ne jak OSSZ a finančák, kteří chtějí abych si to spočítal a vykoumal sám. Potom zřídit účet pro podnikatele u FIO, protože starý jsem měl u mbanky a od té jsem odešel už dávno.

Doma pak poslat datovkou na OSSZ ten jejich posraný formulář, který má validace napsané v javě, která už ve firefoxu ani v chroimiu nejede (palemoon zachraňuje den). Na formuláři je hrozně zábavné, jak nápověda chybí a člověk to vyplňuje tak nějak poslepu. Co je „Identifikační číslo“ - to mi daj, nebo je to IČO? Popis v separátním PDF pro tuhle položku je kruhová definice říkající co tam mám napsat („Identifikační číslo – uveďte identifikační číslo, které Vám bylo přiděleno.“), ne co to je a kde to vzít. Do toho ta aplikace random spadne, nefunguje propoj na datovou schránku, ale nakonec z toho vyrazím PDF a to pošlu.

Pak se registrovat na finančák, to je brnkačka, stačí si zajít na web, vyplnit Číslo občanky, Heslo, email a kliknout na submit a .. ne, dělám si prdel. Je na to mrdka s oči vypalujícíma barvama nazvaná EPO, bonus ale je, že nechce javu. Na druhou stranu je roztažená na asi 20 stránek a člověk musí klikat na next. Zrada je hned na první stránce - k čemu se to vlastně chci přihlásit? „k dani z příjmů fyzických osob(?)“, nebo „02 Přihláška k registraci pro fyzické osoby(?) - 1. daně z příjmů ze závislé činnosti(?)“?. Nápověda je zase úplně nahovno, místo aby vysvětlovala co je to za možnosti, tak je tam „Za přihlášení k registraci se považuje vaše vyjádření „ano“ a vyplnění přihlášky k registraci.“, tedy vysvětlení, že „ano“ znamená fakt ano. Konzultace po IRC pomáhá, pak už jen někam musím napsat nulu, kde mě to nechce pustit a posílám to dál, tentokrát propoj na datovou schránku funguje, stahuju si potvrzení.

A to je zatím všechno. Registrace na finančák bude určitě blbě, protože cokoliv s finančákem je vždycky blbě. Doufám, že budou zas volat zpět, že je to blbě, protože jinak se o tom ani nedozvím, dokud nebudou harašit pokutama.

Taky čekám, že se ozvou z OSSZ, protože nemám tušení, kam ty prachy posílat a jak. Ty jejich weby jsou otřesné neresponzivní sračky, kde člověk musí prolejzat megabajty textu. Těším se na dobu, kdy roboti ovládnou lidstvo, protože pak by mohly prostě chodit účty kolik kdo co chce, místo aby mě nutili to ještě počítat a zjišťovat za ně. Na finančák už ani nemůžu, protože mám datovku a s tou se tam nesmí, takže tady maj už roboti parciální vítězství.

Nemůžu si pomoct, ale vždycky z toho mám takový zvláštně zaražený pocit, asi jako kdyby mě venku v noci přepadl zloděj, ale místo nože držel knížku se zákonama a chtěj po mě, abych si sám vypočítal kolik mu zaplatím podle rodnýho čísla, datumu, délky předloktí a zisku za minulý rok.
blog.rfox.eu
30.3.2017 09:21 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Potom zřídit účet pro podnikatele u FIO, protože starý jsem měl u mbanky a od té jsem odešel už dávno.
Jenom pro ostatni: Pekna vec na FIO je, ze ucet pro podnikatele je taky zdarma. Jine banky za to, prinejmensim driv, chteli platit, ale pritom (jak je receno v clanku) zakon zadny specialni "podnikatelsky ucet" pro fyzicke osoby vlastne ani nevyzaduje (ackoliv lidi to vseobecne moc nevi).
posraný formulář, který má validace napsané v javě, která už ve firefoxu ani v chroimiu nejede (palemoon zachraňuje den)
A jeste maji drzost tam napsat, ze to Chrome od verze 42 prestal podporovat a navod, jak si to mas zapnout. Od Java appletu se upustilo predevsim kvuli bezpecnosti. Pokud ty validace jsou nejak rozsahle a nechteji kompletne zahodit stavajici kod, slo by zkusit to pomoci GWT transkompilovat do JS.
Pak se registrovat na finančák
Pri preruseni zivnosti se snad z financaku ani odregistrovavat nemusis, ne?
Nemůžu si pomoct, ale vždycky z toho mám takový zvláštně zaražený pocit, asi jako kdyby mě venku v noci přepadl zloděj, ale místo nože držel knížku se zákonama a chtěj po mě, abych si sám vypočítal kolik mu zaplatím podle rodnýho čísla, datumu, délky předloktí a zisku za minulý rok.
Jo, presne. Vzdycky si rikam, proc by byl takovy problem, aby byl pro celou statni spravu jeden centralni portal (zdravotni pojistovny jsou sice teda technicky vzato snad soukrome, ale tak muzou tam mit nejak pristup). Tam bys klikl, ze chces podat danovy priznani, napsal tam zakladni udaje (hruby obrat, naklady/procento, pocet mesicu cinnosti, popr. dalsi udaje jako jsou prijmy z najmu), udelalo to report na financak, CSSZ i zdravotni pojistovnu a rovnou ti to reklo, komu mas kolik zaplatit/doplatit. Takhle si musis treba sam pocitat i uhrn zaplacenych zaloh (a pro jistotu kazdorocne posilaji dopis), pritom by tohle vsechno mohlo byt pristupne elektronicky, v realnem case a predvyplnene ve formularich.

S lidmi bys to resil jen v pripade, ze by neco nesouhlasilo, potreboval bys s necim poradit apod.
30.3.2017 14:48 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
To určitě, ještě něco zjednodušovat. Živnostník je přece parazit a dobře mu tak, že má práci navíc.
Quando omni flunkus moritati
Agent avatar 30.3.2017 21:25 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
A zkoušel to už někdo navrhnout svému zastupiteli? To je furt řečí, jak je třeba to či ono, ale nikdo už nenapíše či nepříde za svým zastupitelem a nesdělí mu své problémy. Kdyby to dělal každý, tak by se možná sem tam i třeba něco hnulo k lepšímu. Nebo třeba taky nehnulo. Ale to nezjistíme, dokud to nezkusíme.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Heron avatar 30.3.2017 22:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
A zkoušel to už někdo navrhnout svému zastupiteli?
Jen malou poznámku k tomuto. Jsem předsedou SVJ (a tím to jako vůbec nechci srovnávat se starostou nebo krajem nebo poslancem), prostě odněkud se začít musí.

Aktuálně řešíme nové stanovy, je to jen 16 stránek poměrně pěkně a srozumitelně napsaného textu. NOZ o SVJ mluví asi tak na 2 stránkách. Lidé (vlastníci) měli možnost si k tomu říct své připomínky (je to jejich majetek).

Sešlo se asi 30 připomínek. Relevantních připomínek 0. Spousta lidí se vyjadřovala k tomu, že je to příliš dlouhé, a že to ani nepřečetli celé (mno 16 stránek někdo nepřečte? Nechápu.). Někteří vlastníci se vyjadřovali ke zcela jiné právnické osobě (prostě neznají rozdíl mezi SVJ a Sdružením - u nás je to lehce komplikované), takže jejich poznámky jsou sice hezké, ale týkají se zcela jiného problému (a některým lidem jen tohle bylo nutné asi 20 minut vysvětlovat). Další poznámky jsou jen toho typu, že někomu se něco nelíbí, přičemž to co se mu nelíbí je dáno zákonem (který, ty dvě stránky, pochopitelně nečetl vůbec nikdo).

Takže jen za posledních 14 dnů jsem měl 4 porady, 30 připomínek, 10 lidí a výsledek je čistá nula.

Takže tak. Jak jsem psal, jako fakt to nechci srovnávat, ale k tomu, aby měl člověk relevantní připomínky je fakt potřeba, aby se tomu soustavně věnoval. Opravdu to nelze dělat tak, že se zítra někdo sebere a půjde za zástupcem a tam mu něco přednese (já vím, že jsi nic takového nenavrhoval, píšu to jen jako poznámku).

Jak to u lidí nastartovat nevím (resp. nad tím marně přemýšlím posledních 5 let), asi je nutné tohle dělat kontinuálně a rovnou od školy (však co dokázal už jen sám ten student z Prostějova).
30.3.2017 22:55 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
You are not entitled to your opinion. You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant. -- Harlan Ellison
pavlix avatar 31.3.2017 13:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Šestnáct stran je opravdu extrémně hodně.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Agent avatar 31.3.2017 20:57 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Máš pocit, že živnostníci, kteří se tomu věnují denně, nemohou mít relevantní návrhy, nebo když ne návrhy, tak aspoň dotazy, jestli je nutné to dělat tak a tak a nešlo by to jinak, lépe?

Jinak mám pocit, že politici v parlamentu jsou mnohem víc mimo mísu než občan žijící a bojující denně s všední realitou. Viz třeba nedávno diskutovaný zákon o hazardu, nebo navrhovaný velmi vágní zákon o sledování internetu.

Tomu, co píšeš o SVJ a lidech okolo, naprosto věřím. Lidi obecně jsou líný jak vši. Každej by chtěl na jednu stranu do všeho kecat, na druhou stranu je hroznej problém si nastudovat alespoň základní informace o dané věci. Tohle je asi bohužel všude.. :-(
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
30.3.2017 22:51 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Zadneho sveho zastupitele nemam. Chodim volit, ale jestli mnou volena strana ziska o setinu procenta vic, je to porad malo. Z pokuseni delat neco vic nez donest listek do urny jsem uz vyrostl. To je mnohem jednodussi emigrovat a clovek si alespon uchrani soukromi pred bulvarnima ocima verejnosti.
Jendа avatar 30.3.2017 23:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
To je mnohem jednodussi emigrovat
Kam? Neskromně si myslím, že ČR je momentálně jedna z nejméně špatných zemí. Bohužel.
31.3.2017 00:45 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Politicky urcite ano, ekonomicky tolik ne (na druhou stranu ti nic nebrani bydlet v CR a pracovat na dalku).
22.1.2018 16:34 hobbit
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak jak se dari v podnikani? Planujes 3. dil?
xvasek avatar 28.1.2018 22:15 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se stát živnostníkem (2017) - díl 2 - úřady a povinnosti
Jó, dobře. Je to teď rutina, trochu to připomíná chození do práce, je na čase zkusit zase trochu jiné věci. Teď jsem nakoupil hardware z Číny, chtěl bych zkusit montovat a prodávat dotykové "kiosky" pro zobrazení a sběr informací ve výrobě a ve skladu a tak. Software už jsem jednou napsal, udělám to znovu, mám nápady, jak to celé vylepšit / některé věci udělat jinak. Postavím to na Rasberry Pi a kivy a třeba se to bude prodávat samo. :-) Trochu to připomíná hardwarem i ovládáním bankomat, ale nestrkají se tam bankovky. Marže bude několik set procent. Software zkusím licencovat pod GPL, to bude taky zajímavá zkušenost.

Protože dělat v podstatě "hodinovku" - i když velmi dobře placenou - je jedna věc, ale rozjet něco, co vydělává ideálně samo, je pořád ještě přede mnou.

Třetí díl bych mohl někdy zfouknout. Dám dohromady nápady a uvidíme, píšu si do poznámek.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.