Portál AbcLinuxu, 7. května 2025 09:34
Je to malý (nebo i větší) kousek pečiva, většinou přibližně válcovitého tvaru, oválného půdorysu a eliptický v příčném řezu. Vyrábí se z odpalovaného těsta, obvykle se po upečení prokrojí a dovnitř se dá náplň různého druhu. Brioška. Skvost, který zmizel kdesi v propadlišti dějin, ačkoli je to velká škoda.
Mám ještě v živé paměti, jak jsme v 80. letech chodili na briošky do bistra na dolním konci Václaváku (naproti přes pasáž je prodávali k odnesení s sebou - už se nepamatuji, jak se to tam tehdy jmenovalo). Bylo to pravděpodobně jediné místo v celé ČSSR, kde něco takového mívali.
V 90. letech zaniklo bistro i prodejna. Bohužel nevím o žádném pekaři nebo firmě, kde by briošky vyráběli. A co hůř, minimálně 9 lidí z 10 absolutně neví, o co se jedná. Proto se ani nedivím, že když se na ně někde v pekařství zeptám, dozvím se, že jsem první, kdo by o ně měl zájem.
Zkrátka, briošky jsou prakticky zapomenuty, přestože se jedná o tak znamenité pečivo. Proto bych se chtěl touto cestou zeptat, jestli někdo neví o někom, kdo by je vyráběl. Nebo aspoň, jestli se tu nenajdou další zájemci o briošky (při větším zájmu by je určitě někdo začal vyrábět).
Tiskni
Sdílej:
Jo, ty se koupit u nás dají, jsou levnější než Opavia a mně taky víc chutnaj.
Briošky bys koupil v malých rodinných pekárnách. Těch je v Praze dost. A to bistro na dolním konci Václaváku byla nejspíš Koruna, ne ?
Jo, vím. Teď je tam Baťa a knihy. V těch malých pekárnách se poptám. Jedna je od Hlaváku co bys kamenem. Pak dám vědět.
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.