Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 00:24

Dell XPS 13 Skylake a Linux

13.6.2016 23:12 | Přečteno: 2216×

Pořidil jsem z Alzy XPS13 ve Windows verzi, malý referát o tom jak se tato mašina rozumí s Linuxem. Nedávno mi odešel desktop. Moje stará i2600K pracovala na 5Gz pět let na šílené voltage s vodníkem, až se poroučela do křemíkového nebe. Teď mám pod stolem mrtvou krabici a přemýšlím zda jsem usmažil CPU, zdroj nebo desku. Můj dosavadní laptop plnil spíš funkci pouzdra na disk, a jako hlavní stanice nebyl použitelný.

Poslední dobou si hraju na cestovatele, takže volba padla na XPS 13 16GB ve Skylake verzi. Pro mě byl hlavní důvod rozumný výkon v malém těle, prakticky je to jediný plnohodnotný notebook se kterým se dá bez problému pracovat v letadle. Dále pak perfektní zpracovaní atd... Recenze si projděte sami.

Jediné co hodnotím negativně je klávesnice, ale ty jsou hrozné na všech současných laptopech (including Lenovo). V porovnání s konkurencí ji hodnotím jako lepší nadprůměr. Po pár dnech se na tom dá psát.

Verze bez Iris grafiky vyjde asi na 44KKc. Zkoušel jsem objednat Developer Edition z Německa, ale ta má jen Iris a je o dost dražší. Navíc je tady logistická potíž, německý Dell oficiálně neposílá do Čech (nebo Moravy či Slezka). Se skřípění zubů jsem nakonec objednal Windows verzi z Alzy. Tahle verze má Broadcom wifi kterou recenze hodnotí jako "garbage"

Prodavač v Alze se vyjádřil ve smyslu že instalací Linuxu přijdu o záruku. Přivolaný manažer to samozřejmě vyvrátil, ale stejně je lepší mít Windows na disku pro případnou reklamaci. Raději jsem tak zálohoval původní Windows image, Gzipem to má asi 20GB.

Moje první volba byla Kubuntu 16.04. Používal jsem KDE posledních 10 let a těšil jsem se na Plasma 5. Vydržel jsem to asi týden. Plasma je hrozně bugy a navíc Kubuntu packaging stoji za prd: Takže KDE šlo do koše. Moje experience na Fedoře s KDE, Gnome a XFCE nebyla o moc lepší.

Nakonec jsem tedy skončil u Unity a Ubuntu 16.04. Hodnotil bych je pozitivně. Systém je stabilní a dobře propracovaný pro práci na notebooku. Chyběl mi taskbar, ale to vyřešil Tint2, mám ho nehoře mezi menu a systray.

Notebook s Ubuntu pracuje slušně. Měl jsem problémy s touchpadem (vypínal se), ale ty zmizeli, asi upgrade na novější kernel. Touchscreen funguje od startu, ale neprobudí se ze spánku, zatím jsem to moc neřešil. Další problé, je že video player používá moc CPU a asi dekodér není akcelerovaný, zatím jsem to neřešil.

Další problém je se šuměním ve sluchátkách. Je tam nějaká zpětná vazba na mikrofon, tenhle příkaz to spraví:
amixer -c 0 cset 'numid=10' 1 numid=10,iface=MIXER,name='Headphone Mic Boost Volume' 
Baterka

Výdrž na baterky hodnotím velice pozitivně. Pracuji v Jave, bez úsporných nastavení notebook vydrží asi 4 hodiny (pořád kompiluju a honím testy). Pokud stáhnu jas, wifi atd notebook dá 7 hodin. Podle powertop bych mohl dát i 10 hodin, pokud použiju LXDE a normální textový editor. Docela mě překvapila Unity, protože podle podle powertop je to docela úsporné prostředí.

V biousu jsem nastavil "battery savings", který údajně baterku nabíjí jen z části aby ji prodloužil životnost. Takže tyhle časy jdou asi ještě vylepšit.

WiFI

Teď se dostávám k největší slabině tohohle notebooku: Wifi karte od Broadcomu. Většina recenzentů ji hodnotí jako garbage i pod windows, a pokud přidáte špatné Linux drivery máte plný obrázek. Je triviální investovat sedm stovek a nahradit ji za intel WIFI kartu (ta se montuje do XPS s Linuxem). Kromě stability se údajně zlepší i citlivost. Ale tím přijdete o záruku, já jsem se ji ale tedy rozhodl přetrpět.

Se současným Ubuntu kernelem (4.4.0-24-generic #43-Ubuntu) funguje dobře. Jediný problém je že se občas neprobudí ze spánku. V systému pak chybí wifi konektivita. Tady pomohl skript který milou kartu restartuje. Jako domácí ůkol (hehe) tohle automatizujte po každém probuzení.
echo "1" > /sys/bus/pci/devices/0000\:3a\:00.0/remove 
sleep 1
echo 1 > /sys/class/pci_bus/0000\:00/rescan
#sleep 1
# service network-manager restart
Zkoušel jsem i novější verze kernelu (4.6, 4.7). Údajně mají lepší podporu pro tenhle laptop, ale moc zlepšení jsem si nevšiml. Naopak byli s touhle kartou hrozně nestabilní. Systém zamrzal po startu a po probuzení. Jeden čas jsem dokonce wifi kartu zakázal v biousu a používal USB WIFI kartu.

Display

Další kapitolu si zaslouží display, retina s 13" a 3200x1800 se postupně rozšiřuje, ale není zas tak obvyklá. Já si na to zvykl velmi rychle. Vysoké rozlišení je vysoce použitelní ve smyslu, že mohu číst i milimetrové blechy (5pt) a mám k dispozici daleko větší plochu. Naopak mi teď dělá problémy dělat na velkém monitoru (30" 2560x1600), protože se mi písmena zdají kostrobaté. Display asi prodám a přejdu na 4K 22".

Notebook nemá display port, kromě USB type C. Na amazonu se prodává Aukey HDMI redukce asi za 400 stovky která pod Linuxem funguje bez vadně. Funguje s mým 30" displejem, ale je potřeba mít dobrý HDMI kabel.

Závěr

Dell XPS 13 je vyvážená a lehká mašinka, dobrá náhrada za starý Thinkpad. Podle mě nemá na trhu konkurenci, jiné mašiny nejsou tak vyvážené (display, USB porty, velikost, výkon, cena).

Prodává se developer edition sLinuxem, ale za stejnou cenu jako Windows verze. Hlavní rozdíl je ve wifi kartě, která ale v Linuxu skoro funguje. Lze ušetřit 8KKc pokud člověk koupi horší ne-Iris grafiku.        

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

limit_false avatar 13.6.2016 23:56 limit_false | skóre: 23 | blog: limit_false
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
I ta intel wifi (u mně 7265) občas dělá psí kusy a nezdetekuje se někdy v Ubuntu 16.04, ale to je chyba toho binárního firmware blobu viditelná i ve syslogu. Zatím jdem nenašel žádné řešení ani workaround. Firmware je nutný a když se firmware vyseká, you are fucked. Odstranění a zavedení modulu nepomůže.
When people want prime order group, give them prime order group.
14.6.2016 01:45 Jelcekk | skóre: 8 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ty Broadcomy jsou vskutku napřesdržku, já hovado si před koupí svýho ntb nezjistil, co je v tom za kartu a nakonec jsem měl docela štěstí, protože stačí out-of-tree wl modul a chová se to přijatelně.
Čím víc sebevrahů, tím míň sebevrahů.
14.6.2016 02:49 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jak jsem psal tady (http://www.abclinuxu.cz/blog/tzima/2016/5/desktop-vs.-laptop/diskuse#5), mám Dell XPS 13 Touch 9350 koupenej okolo velikonoc.

Používám Fedoru 23 (s rawhide kernelem 4.6) a WiFi mi nepadlo ani jednou ještě. Našel jsem ale dvě jiný chyby.

1. Po probuzení z uspání nenaskočí asi touch ovladač pro display (což je mi uplně jedno, páč to nepoužívám).

2. Někdy se z mašiny (zevnitř) ozývá tichej nepříjemnej zvuk připomínající zrnění (https://www.reddit.com/r/Dell/comments/3ta1gl/dell_xps_13_9350_buzzing_noise/). Tohle se mi přestává líbit, protože hodně pracuju v noci, když je okolo klid. Blbý je že to dělá fakt jen někdy a s mým štěstím to nikdo jinej neuslyší nebo se to prostě neobjeví při reklamaci.

Kupoval jsem z CZC za 40kKč a byla k němu i docela slušná brašna. Nebejt toho zvuku, tak jsem naprosto spokojenej.
Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
14.6.2016 07:16 Monkey
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Ja to piskani slysim taky.
14.6.2016 09:29 Cabrón
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Pískání je problém u všech Skylake desek, který mi přišly pod ruce. Jde o piezoelektrický jev na keramických kondenzátorech vyrovnávajících napájecí fáze CPU (příklad: Acer V17 Nitro) a k člověkem slyšitelné rezonanci dojde při přechodu přes ACPI stav C5. Když kernel přikazuje desítky C-state změn za sekundu, je to slyšet jako bzučení. Když je těch přechodů míň, připomíná to spíš seeking mechanickýho HDD.

Pokud přes echo $C > /sys/module/intel_idle/parameters/max_cstate nastavím limit na C4 nebo slabší (tj. zapíšu číslici 04), pískání z těchto dvou keramik okamžitě ustane (ale adekvátně stoupne spotřeba v klidu).
14.6.2016 14:11 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
jako root: echo 4C > /sys/module/intel_idle/parameters/max_cstate > Operace zamítnuta

Jinak dá se to tuším vypnout taky v parametrech při zavádení jádra, já to ale vypnul už v nastavení před zavedením systémů a nepomohlo mi to.
Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
14.6.2016 15:01 Cabrón
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Nenapsal jsem to moc intuitivně, sorry. Je to jen číslice: echo 4 > /sys/module/intel_idle/parameters/max_cstate
14.6.2016 20:09 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
stejně

echo 4 > /sys/module/intel_idle/parameters/max_cstate

> Operace zamítnuta
Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
14.6.2016 20:31 qw11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
A co sudo -i echo 4 > /sys/module/intel_idle/parameters/max_cstate
14.6.2016 22:58 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
furt nic :(
Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
15.6.2016 08:09 Cabrón
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
To samozřejmě nepůjde :) echo není ten, kdo zapisuje, zapisující je běžící shell, ten musí být root.
15.6.2016 08:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
$ sudo which echo
/usr/bin/echo
15.6.2016 12:43 Cabrón
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
No a?
15.6.2016 09:19 qw11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux

Mam skript na zmenu frekvencie v intep Pstate

#!/bin/bash

sudo -i << EOL

echo 100 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/max_perf_pct

EOL

a ten funguje. Cize echo zapise hodnotu 100 do max_perf_pct
15.6.2016 09:53 Cabrón
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Jo, to je jedna z možností :) čitelněji: echo "echo 4 > /sys/module/intel_idle/parameters/max_cstate" | sudo -i
15.6.2016 13:48 helb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
echo 4 | sudo tee /sys/…
k3dAR avatar 15.6.2016 19:02 k3dAR | skóre: 62
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
+1... pouziti "echo neco | sudo tee /nekam" povazuju za nejcistejsi reseni :)
porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
15.6.2016 19:10 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Taky to jako jediný tady zmíněný funguje. Díky. Testnu a dám vědět.
Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
14.6.2016 06:17 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Stvalo me, ze je tam RAM pripajena, ale asi to zkousnu a do te 16 GB verze pujdu. S 512 GB SSD vyjde developer edition na 2079 USD.

Moc se v hardwaru nepohybuju, co je za problem s tou Iris grafikou?

Jeste jsem uvazoval o Toshibe Portege Z30, ale odrazuje me hlasity vetracek
I am Jack's wasted life.
14.6.2016 07:17 Monkey
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Zadny problem s iris, jen je draha
14.6.2016 08:14 Honz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Být "podavačem" v Alze je společenská sebevražda, něco jako když tatínek tančí u tyče...
Salamek avatar 14.6.2016 13:02 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vymena WiFi, RAM, HDD (a dalsich modularnich komponent) by nemela rusit zaruku...
Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
14.6.2016 13:11 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ma to NBD zaruku od Dellu? Tam nikoho nezaujima, ci mas Windows alebo nie. A technika pri oprave na mieste tiez nebude zaujimat, ci nahodou nemas vymenenu wifi kartu.
14.6.2016 13:28 hajoucha | skóre: 22
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
taky se chystám kopuit dell xps 13, akorát na ebay za nějakých 13-15kkč. Tajně doufám, že to nebude o tolik horší...
xkucf03 avatar 14.6.2016 18:26 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Prodavač v Alze se vyjádřil ve smyslu že instalací Linuxu přijdu o záruku. Přivolaný manažer to samozřejmě vyvrátil, ale stejně je lepší mít Windows na disku pro případnou reklamaci.
Kdo by proboha dával k reklamaci notebook včetně disku?
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
15.6.2016 11:04 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Zial, existuju notebooky, kde kvoli vybratiu disku treba rozobrat komplet vsetko - vybrat zakladnu dosku - disk je pod nou a zospodu nie je ziadny otvor...
David Ježek avatar 14.6.2016 19:37 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Btw... pořád v Irsku?
14.6.2016 21:29 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
nee, digital nomad...
14.6.2016 21:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
K tomu kubuntu, mají s tím i ostatní tak špatné zkušenosti? Doporučil by někdo případně jiné distro se slušnou podporou KDE? (Kromě Archu.)
What Big Oil knew about climate change
14.6.2016 21:35 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Asi bych vzal Neon User Edition, je to ve zpravickach. Nejnovejsi KDE postavene nad stabilnim ubuntu.
Člověk z Horní Dolní avatar 17.6.2016 13:21 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevadi ti ten leskly displej?
Dreit avatar 19.6.2016 14:33 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Tak hlavně jestli ta Broadcom síťovka alespoň trošku jede, já mám výrazně horší zkušenosti. Lenovo IdeaPad S10-3, broadcom s binárním blobem, po asi dvou hodinách kernel panic, hard reset a miniPCI-E port zmizel kompletně ze systému :-D  Ale je pravda, že to bude částečně i chyba Lenova - aby se port zase objevil, je potřeba přepnout HW přepínač wifi do polohy zapnuto a krátce odpojit baterku držící data v BIOSu. Navíc je potřeba zajistit, že HW přepínač nikdo nepřepne, protože tím může opět dojít ke zmizení portu. Problém je, že se netbook musí rozebrat do mrtě, aby se k baterce dalo vůbec dostat. Zajistil jsem přepínač, vyměnil kartu za Intel a zatím běhá jak z praku.

Nope
20.6.2016 12:58 washeck | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell XPS 13 Skylake a Linux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zvažoval si i X1 Carbon? V čem ti přijde XPS 13 lepší?

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.