Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 01:43

Distribuční novinky 9-11/2021

23. 3. 2021 | David Kolibáč
Články - Distribuční novinky 9-11/2021  

V březnu se dostalo aktualizací příručkám (Beyond) Linux From Scratch, distribucím NomadBSD, Qubes OS, Raspberry Pi OS, MakuluLinux a SystemRescue, posléze pak mobilnímu systému Ubuntu Touch a distribuci Linux Kodachi.

IPFire 2.25 Core 154

Linuxový systém IPFire pro síťové prvky si na první letošní balík aktualizací, již 154., počkal do začátku března a je odpovídajícím způsobem obsáhlý: přidává podporu WPA3 i pro klientská zařízení, zrychluje řešení DNS dotazů využíváním stávající TCP a TLS spojení, řeší některé bezpečnostní chyby a povyšuje velké množství knihoven a aplikací.

(Beyond) Linux From Scratch 10.1

Řada příruček ke složení vlastní konfigurace systému takříkajíc od píky Linux From Scratch dostala po velkém záříjovém vydání 10.0 obvyklou pololetní aktualizaci .1. Posouvá verze celkem 40 „balíků“ včetně jádra Linux 5.10.17, glibc 2.33 nebo binutils 2.36.1. Další stovky změn jsou v navazující příručce Beyond Linux From Scratch, která pokrývá nejčastější desktopová prostředí a aplikace. Podporována jsou sestavení se systemd i bez něj. Knihy je možné číst online nebo stáhnout jako HTML soubor(y), ústřední část také jako PDF.

NomadBSD 1.4

„Živá“ desktopová FreeBSD distribuce NomadBSD ve vydání 1.4 shrnuje četné změny od loňského léta. Nechybí aktualizace právě základu FreeBSD na verzi 12.2-p4, ale kus práce se týká právě „živých“ a desktopových částí systému: lepší podpora UEFI, vylepšená automatická detekce GPU, a tedy vhodného grafického ovladače (na druhé straně již není podporována hardwarová akcelerace AMD/Intel na 32bitové architektuře x86), snazší nastavení touchpadu pomocí DSBXinput, možnost výběru prostředí ve správci přihlášení SLiM, reorganizace diskového oddíl /data a souvisejících přípojných bodů, instalátor „firemních“ webových prohlížečů založených na Google Chromiu, grafický správce síťových připojení NetworkMgr z GhostBSD atd.

Qubes OS 4.0.4

Qubes OS, který se specializuje na zabezpečení formou oddělení úloh ve virtualizovaných prostředí (s využitím hypervizoru Xen), má opět po čase čerstvější obrazy stabilního vydání 4.0, již čtvrtou várku. Reflektuje aktualizace balíčků systému v privilegované doméně (dom0), tedy systému používaného pro správu; jako výchozí používá jádro Linux řady 5.4 s dlouhodobou podporou. K dispozici jsou novější šablony virtuálních strojů s distribucemi Debian 10 „Buster“, Fedora 32 a na soukromí zaměřený Whonix 15 (Gateway a Workstation). Stávajících instalací se vydání samozřejmě netýká, ty dostávají aktualizace z repozitářů.

Raspberry Pi OS 2021-03-04

Oficiální systém Raspberry Pi OS pro příslušné jednodeskové počítače byl pro bezmála dvou měsících aktualizován: především přešel na Linux 5.10. Povýšeno bylo také prostředí Thonny pro výuku programování. Nechybí obvyklý čerstvý firmware, několik oprav chyb, doplnění lokalizace a změn v prostředí, např. nástroje pro instalaci doporučených aplikací nebo kopírování paměťových karet přešly na GTK 3.

MakuluLinux LinDoz 2021

Distribuce MakuluLinux je od pohledu další z mnoha desktopových derivátů Debianu nebo Ubuntu. Ačkoliv, ne tak docela, protože si zakládá na vlastních repozitářích s vlastními sestaveními balíčků. Chlubí se tím, že např. desktopové prostředí Cinnamon má poskytovat lepší odezvu než v jiných distribucích včetně Linux Mint. Také ostentativně nedělí vydání na testovací (alfa, beta, release candidate) a stabilní, nýbrž všechna jsou prý tak nějak trochu vývojová, protože „software přece nikdy není hotový“. Konkrétně aktuální LinDoz přidává repozitáře Ubuntu 20.04 LTS a k nim Cinnamon 4.8.2 s upraveným vzhledem (včetně motivů napodobujících MS Windows) a vlastními konfiguračními nástroji.

SystemRescue 8.00

Specializovaná „živá“ distribuce SystemRescue po loňském přejmenování (vynechání „Cd“ z názvu) ve vydání 7.00 přichází s novým, větším vydáním 8.00. V seznamu změn figurují důležité aktualizace – Linux nově řady 5.10, desktopové prostředí Xfce 4.16 a řada nástrojů naplňujících smysl distribuce, od Parted, přes nástroje pro manipulaci se souborovými systémy, po nwipe pro bezpečné mazání úložných zařízení či dislocker pro přístup k oddílům BitLockeru – a nově také Paperkey pro tisk šifrovacích klíčů. Po několika dnech dorazilo vydání 8.01 opravující chybu v zavádění systému z oddílů FAT.

Ubuntu Touch OTA-16

Komunitou udržovaný mobilní systém Ubuntu Touch dostal 16. balík aktualizací, který by měl dorazit uživatelům instalací na některém z 25 modelů smartphonů či tabletů (ale PinePhone a PineTab dostávají aktualizace separátně). Jde o druhou největší aktualizaci založenou na Ubuntu 16.04, tedy už za pěknou řádku let. Stěžejní změnou je povýšení knihoven Qt na verzi 5.12, konkrétně 5.12.9. Na to navazují další novinky jako definitivní opuštění zastaralého vykreslovacího jádra Oxide, když je k dispozici novější QtWebEngine, nebo začlenění hardwarové akcelerace videa v GStreameru. Z dalších, spíše menších změn napříč systémem stojí za zmínku např. zahrnutí instalátoru vrstvy Anbox pro běh androidích aplikací na několika podporovaných zařízeních.

Linux Kodachi 8.0

Distribuce Linux Kodachi je stále založená na Ubuntu 18.04 (s Hardware Enablement), i ve vydání 8.0 (a řádu dnů následujících opravných 8.1 a 8.2). Přepracovává přednastavenou VPN a některé služby zaměřené na ochranu soukromí, obměňuje vzhled plochy, jádro povyšuje na Linux 5.11 (nad rámec oficiálních repozitářů Ubuntu), rozšiřuje výběr předinstalovaných multimediálních kodeků aj.

Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 10-15/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky 7-8/2021
Následující díl: Distribuční novinky 12-14/2021

Další články z této rubriky

Distribuční novinky 10-15/2024
Událo se v týdnu 16/2024
Událo se v týdnu 15/2024
Událo se v týdnu 14/2024
Událo se v týdnu 13/2024

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.