abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 717 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 7-8/2021

    15. 3. 2021 | David Kolibáč | Novinky | 3444×

    V závěru února vyšla finální Mageia 8. Ještě předtím byly vydány také aktualizace linuxových distribucí siduction, Q4OS, mobilního Sailfish OS, Tiny Core, Void, Netrunner, PCLinuxOS, GeckoLinux, Tails, Kali a Garuda – nebo také *BSD pfSense.

    siduction 2021.1.0

    Pamětníci možná vzpomenou na Debianu založenou „živou“ desktopovou distribuci aptosid, případně sidux, nebo snad KANOTIX, ačkoliv ten stále existuje včetně pravidelných sestavení Debianu 8 „Jessie“ (nyní „oldoldstable“) až 10 „Buster“ (současná větev „stable“) s prostředím LXDE nebo KDE Plasma. Inu, aptosid/sidux je vlastně také mezi námi, resp. jejich komunitní fork již z roku 2011, pod názvem siduction. Toto sestavení skutečně průběžně aktualizované „unstable“ větve Debianu („Sid“) se vrací po přibližně dvouleté odmlce – způsobené vnitřní reorganizací a poté, začátkem pandemie COVID-19 zmizením hlavního vývojáře – s vydáním 2021.1.0 „C-Blues“ (potažmo opravným 2021.1.1 kvůli chybě v instalátoru zapříčiněné změnou chování dosfstools).

    Co je v obrazech distribuce? Debian „Sid“ doplněný o univerzální instalátor Calamares, předinstalovaný nesvobodný firmware (kvůli podpoře mainstreamového hardwaru), vlastní sestavení jádra Linux 5.10 a některé z desktopových prostředí – KDE Plasma (mix verzí 5.20 a 5.21, když ještě 5.21 oficiálně nebyla upstreamem vydána), Cinnamon, Xfce, LXQt či LXDE… na GNOME ani MATE se tentokrát oficiálně nedostalo – případně holé X.Org nebo prostředí zcela bez grafického serveru. Vyzdviženou novinkou je iwd (iNet Wireless Daemon) jakožto budoucí náhrada wpa_supplicant pro nastavení síťového připojení přes Wi-Fi.

    Q4OS 3.14

    Q4OS 3 „Centaurus“ ve vydání 3.14 povýšil základ obrazů systému na Debian 10.8 s odpovídajícím balíkem oprav. Kromě toho do desktopového prostředí – KDE Plasma nebo Trinity (fork KDE 3) – přidává skript pro nastavení výchozího prostředí. Novinkou je také postup pro automatickou instalaci doplňků hosta ve virtualizačním prostředí VirtualBox.

    Sailfish OS 4.0.1 „Koli“

    Firma Jolla vydala mobilní systém Sailfish OS 4 s kódovým názvem „Koli“ podle finského národního přírodního parku. Podporuje samozřejmě zařízení Jolla (ale pouze novější, už ne původní model), „komunikátor“ Gemini a vybrané smartphony Xperia (X, XA2, 10). Jde o masivní aktualizaci napříč celým systémem, od komponent pod kapotou (namátkou výraznější přesun k busyboxu, systemd 238, …, jádro prohlížeče Gecko ESR60 od Mozilly) přes uživatelské rozhraní po např. sandboxing aplikací pomocí Firejail či podporu softwaru pro Android nově 9 „Pie“ na Xperiích XA2 a 10; část změn přišla z partnerského ruského AuroraOS.

    pfSense CE 2.5.0 a Plus 21.02

    Ve vydávání na FreeBSD založeného systému pfSense pro síťové prvky došlo ke změně: běžná vydání mají nově přívlastek „Community Edition“ (CE) a komerční „Factory Edition“ předinstalovaná na hardwaru Netgate byla přejmenována na „pfSense Plus“. Vydání CE 2.5.0, které vychází z FreeBSD 12.2-STABLE, podporuje VPN WireGuard v jádře, OpenVPN 2.5.0, OpenSSL 1.1.1 a vylepšuje IPsec či správu certifikátů, je nyní základem také pro proprietární pfSense Plus 21.02 doplněné zvláště o hardwarovou podporu šifrování a průvodce nastavením IPsec. Časem se ale má Plus od Community Edition v rámci velkých interních změn odloučit.

    Souběžně je stále aktivně udržován fork OPNsense, verze 21.1 vyšla koncem ledna.

    Tiny Core Linux 12.0

    Po roce vyšel nový Tiny Core Linux Verze 12.0 především aktualizuje základní komponenty této vskutku minimalistické distribuce: vedle Linuxu 5.10.3 jsou to glibc 2.32 a binutils 2.35.1, busybox 1.33, vůbec GCC 10.2… Velikost obrazů zůstává 11 MB, resp. 16 MB s grafickým rozhraním založeným na toolkitu FLTK.

    Void Linux 20210218

    Správci svébytné, průběžně aktualizované distribuce Void Linux vydali nové obrazy pro letošek. Ke stažení jsou pro architektury x86_64, x86 (i686), AArch64 a vybrané další varianty ARM. Mimo i686 si jde zvolit sestavení s alternativní knihovnou jazyka C musl namísto obvyklé glibc. Mezi volitelnými desktopovými prostředími zase nechybí Enlightenment, ale naopak ve výběru nenajdeme KDE Plasma a ani GNOME (ty jsou až v repozitářích), nýbrž jeho forky Cinnamon a MATE, potažmo rovněž konzervativní Xfce a LXDE/LXQt.

    Další novinkou z tohoto projektu je opuštění alternativní implementace SSL – LibreSSL. Podpora tohoto forku OpenSSL tím pádem z linuxových distribucí mizí, dříve se tak stalo v Alpine Linuxu a podobná diskuze proběhla v Gentoo, jak shrnuje např. Linux Weekly News.

    Netrunner 21.01 „XOXO“

    Distribuce Netrunner tradičně slouží jako demonstrace možností desktopového prostředí KDE Plasma – spadá mezi aktivity německé firmy Blue Systems, která dlouhodobě sponzoruje KDE. Současným základem Netrunneru je Debian 10 „Buster“. Opět po roce bylo vydáno nové sestavení obrazu pro architekturu x86_64. Odrazovým můstkem je Debian 10.7 s distribučním jádrem 5.9.15. Co ale může zaskočit u distribuce takto specializované na konkrétní desktop, je jeho přes dva roky stará verze – Plasma 5.14.5 také z repozitářů Debianu. V minulosti byla k dispozici varianta Netrunneru založená na Manjaru, tedy blíže aktuálnímu upstreamu. Ta již dříve zmizela a Blue Systems přispívají na Manjaro samotné.

    PCLinuxOS 2021.0215 KDE

    PCLinuxOS po pouhých dvou týdnech revidoval obrazy systému s výchozím desktopovým prostředím KDE Plasma. Nově obsahují jádro Linux 5.10.17 a aktualizovanou verzi prostředí Plasma 5.21. Jelikož jde o distribuci průběžně aktualizovanou, stávajících instalací se novinka prakticky netýká – předmětem vydání jsou skutečně pouze obrazy systému, a to ve všech variantách včetně ořezané „Darkstar“ a naopak maximalistické „Magnum“.

    GeckoLinux 999.210221 a 152.210223

    Projekt GeckoLinux přináší novější sestavení pro desktop přednastavených obrazů openSUSE s repozitáři Packman jak průběžně aktualizovaných (Tumbleweed – ROLLING), tak založených na Leap 15.2 (STATIC a NEXT). Jedná se o menší opravné vydání, v němž je nejvýznamnější změnou od toho minulého v prosinci zřejmě použití ovladače Xmodesetting na GPU Intel.

    Obraz NEXT s KDE Plasma přidává nad Leap povýšení prostředí Plasma 5.21 s balíkem Aplikace 20.12, stejně jako průběžně aktualizovaný ROLLING; tam je nově k dispozici také Cinnamon 4.8.6, MATE 1.24.1 a Xfce 4.16, potažmo výchozí jádro 5.10.16.

    Tails 4.16

    Na Debianu založená „živá“ distribuce Tails v aktualizaci 4.16 povyšuje stěžejní aplikace pro anonymizovaný pohyb na internetu – Tor 0.4.5.5, Tor Browser 10.0.12 (založený na Firefoxu 78.8.0) – e-mailový klient Thunderbird 78.7.0 nebo samotné jádro Linux 5.10.13 (namísto řady 5.9). Stejně jako v případě předchozího vydání 4.15 musejí uživatelé, kteří jsou stále u vydání 4.14 nebo staršího, aktualizovat ručně.

    Kali Linux 2021.1

    První letošní vydání na testování zabezpečení zaměřeného Kali Linuxu přináší vylepšení uživatelského rozhraní a – jako obvykle – nové nástroje v oblasti specializace této distribuce. V tom prvním jsou to jednak aktualizace z upstreamu, tedy vydání desktopových prostředí Xfce 4.16 a KDE Plasma 5.20, jednak přizpůsobení prostředí shellu, respektive emulátorů terminálu, a pak také vylepšení napovídání, když se nenajde zadaný příkaz (command-not-found), které i při překlepu doporučuje odpovídající balíčky k instalaci. Z oblasti nástrojů je to na tucet nových programů pro zkoumání síťové komunikace, hledání klíčů či hesel aj., doprovázené aktualizacemi a partnerstvím s dalšími dvěma vývojáři, které zajišťuje rychlejší přístup k novým verzím.

    Mezi obrazy systému přibyla nová sestavení pro běh ve virtualizovaném prostředí na nových počítačích Apple s architekturou ARM.

    Mobilní, na Androidu založený Kali NetHunter také obsahuje aktualizace, mj. busyboxu (1.32).

    Garuda Linux 210225

    Alternativně nastavené sestavení Arch Linuxu pro desktop Garuda Linux na sebe s novými obrazy nechalo čekat tentokrát bezmála dva měsíce a především reaguje na hůře přijaté novinky z posledních měsíců. Vrací se repozitář Chaotic-AUR s připravenými, již přeloženými balíčky z AUR, byť v omezeném rozsahu. Rovněž je v distribuci znovu konfigurace Linuxu zen-kernel jako výchozí – kvůli problémům s kompatibilitou byl linux-tkg odsunut, byť vývojáři ho doporučují aspoň vyzkoušet jako potenciálně výkonnější. Dále proběhly změny v balíku optimalizací performance-tweaks (potažmo powersave-tweaks). Konfigurace desktopového prostředí GNOME se vrací od PipeWire k PulseAudiu, protože uživatelé hlásili problémy s ovládáním hlasitosti. Nového toho vlastně moc nezbývá: protežování shellu fish (vedle zsh) nebo změna výchozího webového prohlížeče na LibreWolf (fork Firefoxu se zaměřením na větší ochranu soukromí). To se týká většiny obrazů systému s pestrým výběrem desktopových prostředí, výjimkou je Xfce, u nějž zůstává výchozí Linux LTS z upstreamu, shell bash, prohlížeč Mozilla Firefox,…

    Mageia 8

    Mageia, ta konzervativnější z distribucí navazujících na Mandriva Linux (přinejmenším oproti OpenMandrivě), má po roce a půl nové stabilní vydání č. 8.

    Přináší poměrně čerstvý výběr softwaru: od Linuxu 5.10.16 nebo Mesa 20.3.4, přes aktualizovaný balíčkovací systém DNF 4.6.0 s RPM 4.16, po desktopová prostředí KDE Plasma 5.20, GNOME 3.38 či Xfce 4.16 s mainstreamovými aplikacemi jako Mozilla Firefox 78 (ESR), Chromium 88 a kancelářský balík LibreOffice 7.0.4.

    Nových instalací se týkají vylepšení instalátoru včetně připojení k síti přes Wi-Fi (s WPA2) nebo rozšířené podpory souborových systémů jako těch od Microsoftu.

    K dispozici jsou jak pouze instalační, tak „živé“ obrazy pro x86_64 a ve většině případů i x86. Pokročily práce na podpoře ARM, AArch64 a ARMv7, ale stále nejsou finální.

    Uživatelé Mageii 7 mohou upgradovat. Starší vydání bude podporováno již jen necelé tři měsíce.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.