Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 10:53

PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)

12. 7. 2006 | Martin Tesař
Články - PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)  

Cílem projektu PC-BSD je nabídnout *BSD systém jednoduchý na instalaci i na obsluhu pro koncové uživatele. Proto ve srovnání s otcovským systémem FreeBSD klade důraz na zdánlivé drobnosti, které jsou ale velmi vstřícné pro nováčky a laické uživatele. Článek představuje instalaci a základní rysy PC-BSD z pohledu uživatele.

PC-BSD je sice poměrně mladý open-source operační systém, avšak na bázi "zasloužilého" unixového derivátu FreeBSD. Jeho první předběžná verze (0.5) byla vydána v dubnu minulého roku a téměř přesně po roce vývoje se uživatelé dočkali verze 1.0, která oficiálně vyšla 29. dubna 2006 a byla zakrátko následována udržovacími verzemi 1.1 a 1.11 (založenými na FreeBSD 6.1). V nejbližší době lze podle zveřejněné "road-map" očekávat další aktualizované verze.

Cílem projektu PC-BSD je nabídnout *BSD systém jednoduchý na instalaci i na obsluhu pro koncové uživatele. Proto ve srovnání s otcovským systémem FreeBSD klade důraz na zdánlivé drobnosti, které jsou ale velmi vstřícné pro nováčky a laické uživatele: na plně grafickou, intuitivní a velmi rychlou instalační proceduru, grafické nástroje pro konfiguraci sítě a vůbec celého systému. Dalším významným rysem systému je instalátor nových programů (PBI), který pracuje pro laiky pohodlným systémem Next-Next-Finish.

Zatímco FreeBSD se kloní spíše k integraci GNOME, kam se momentálně snaží vývojáři implementovat HAL (Hardware Abstraction Layer), za výchozí desktopové prostředí pro PC-BSD bylo jako uživatelsky nejpřátelštější zvoleno prostředí KDE; objevují se však úvahy, že by je mohl někdy v budoucnu nahradit např. "čistější a lehčí" Kamel, s velkým zájmem je očekáváno KDE 4. Velmi vážně vzali vývojáři (momentálně čtyři hlavní) lokalizaci a PC-BSD je tedy dnes možné instalovat hned v 50 světových jazycích, včetně češtiny a slovenštiny.

Pod kabátem PC-BSD se stále skrývá plně funkční FreeBSD, je tedy možné kromě vlastního instalačního systému PBI i nadále používat pro instalaci programů FreeBSD porty i balíčky (tj. pkg_add -r nebo make install clean), o čemž si povíme podrobněji níže v článku. PC-BSD je kompatibilní s "linux compat", což umožňuje používat linuxové programy bez zásahu uživatele do konfigurace (pouze je třeba mít nainstalované potřebné knihovny). Běh linuxových aplikací má být stejně rychlý jako v linuxových systémech. PC-BSD zkrátka aspiruje na nejsnáze instalovatelný a udržovatelný *nixový systém, který by měl i jako pohodlný desktop nabízet spolehlivost a robustnost výchozího FreeBSD.

Verze PC-BSD 1.1x staví na FreeBSD 6.1 a zahrnuje např. aktuální KDE 3.5.x, automatickou detekci vložení CD nebo automatickou detekci USB disků. Zatím mají vývojáři snahu nepřekračovat u instalačního média kapacitu jednoho CD-ROM s tím, že si každý později pohodlně doinstaluje požadované programy.

Stále se pracuje na lepší podpoře nastavení WIFI, lepší podpoře hardware, nativním ovladači grafických karet ATI nebo podpoře Adobe a Macromedia Flash. Zatím není k mání "tištěná" instalační příručka pro naprosté laiky, která by pro tuto cílovou skupinu byla jistě žádoucí; zkušenější však mohou využít důkladné technické dokumentace FreeBSD (FreeBSD Handbook). Jako minimální hardwarová konfigurace pro instalaci a běh systému se uvádí procesor Pentium II, 128 MB RAM a 4 GB místa na pevném disku.

Malou kuriozitou v rodině *BSD systémů je, že PC-BSD byl původně šířen pod licencí GPL (kvůli dojmu vývojářů, že toolkit Qt musí být licencován pod GPL nebo QPL), nyní je však tento projekt licencován vlastní verzí BSD-licence. Pro vývoj PC-BSD je velmi důležitá rostoucí komunita, která si mezi sebou předává téměř veškerou reklamu tohoto svobodného projektu.

Průběh instalace

Stáhnout PC-BSD můžete z některého mirroru ze seznamu na domovské stránce PC-BSD. Nabízena jsou dvě CD: pro instalaci pohodlně stačí to první z nich; pouze pokud si přejete být vybaveni offline jazykovými balíčky k důsledné lokalizaci KDE do několika jazyků, potřebujete i druhé (multi-language support) CD. Kromě instalačních CD je pro zájemce připraven přímo i obraz (image) pro VMware.

Instalační CD automaticky spouští FreeBSD bootstrap loader, který nabídne esteticky oslovující žluté květy s anglickou pobídkou Press any key to view start up details. Evidentně zamířeno na nováčky, které by mohl výpis startování vyděsit, ale ani zájemci o výpis bootování nepřijdou zkrátka. Automatický start se zastaví v PC-BSD 1.1 Installation Menu, které nabízí řadu možností: první start grafické instalace, reset X Window systému na výchozí VESA ovladač, změnu rozlišení obrazovky na 800x600, vstup do systémových nástrojů a konečně restart systému.

pcbsd freebsd boot pcbsd starting system pcbsd installation menu
Zdroj: pcbsd.org

Nováček bude muset vědět, že musí pro instalaci zvolit Start graphical install, neboť výběr jazyka rozhraní instalátoru i příslušné klávesnice je umožněn teprve v dalším kroku, po relativně delší době, kdy na obrazovce září logo PC-BSD a jen intenzivní aktivita CD-ROM mechaniky dává tušit, že se cosi děje.

V dialogu pro výběr jazyka a modulu klávesnice snadno nalezneme položky Czech/Czechia (qwertz) i Slovak/Slovakia. Volte pečlivě, neboť do tohoto kroku se nelze vrátit zpět: zvolíte-li omylem nevhodný jazyk, anebo si volbu vzápětí rozmyslíte, musíte tlačítkem Zrušit provést návrat na úvodní instalační menu a nastartovat další pokus.

pcbsd select language
Zdroj: pcbsd.org

K dalšímu kroku, výběru oddílu pevného disku pro instalaci, už nabízí instalátor vysvětlivky, což vzhledem k odlišné konvenci *BSD systémů ocení jistě i zkušení uživatelé linuxových distribucí, jen pro názornost: IDE zařízení jsou označovány ve FreeBSD a tedy PC-BSD jako /dev/ad(0-9), SCSI zařízení pak jako /dev/da(0-9).

Úplného nováčka by mohla zmást nabízená možnost "Zvolit celý disk pro UNIX" i poněkud nesrozumitelná poznámka: "Chcete-li upravit velikost swapového oddílu diskových particí /, zaškrtněte volbu Upravit Název Disku", pod čímž se skrývá uživatelům FreeBSD známý Labelling. Zde je tedy ještě prostor pro doladění instalátoru, hlavně co se týče informací. Tím spíše, že PC-BSD je stejně jako FreeBSD možné instalovat pouze na primární oddíly disku, a proto instalátor zobrazuje jednotlivě pouze primární oddíly disku, i typu "DOS", "Linux native", "NetBSD", "32FAT" atd., zatímco pododdíly rozšířeného (extended) oddílu nejsou pro instalaci k dispozici.

Zde by určitě bylo třeba lépe zpracovat dokumentaci, popř. přímo nápovědu, neboť ve většině případů zřejmě nelze předpokládat, že PC-BSD bude instalován jako jediný operační systém na čistý pevný disk. Špatná orientace v existujících oddílech spolu s neznámým způsobem označování oddílů může vést nezkušené k tomu, že si omylem zformátují nesprávný oddíl - je tedy na místě varovat nováčky před nepromyšlenou instalací vedle ostatních fungujících systémů.

Rozhodnete-li se pro ruční volbu rozdělení disků a tedy i velikosti swapovacího oddílu, možná vás překvapí, že je automaticky předvybrána (alespoň v mém případě byla) velmi vysoká hodnota 1024 MB. Pojistka pro zajištění hladkého běhu KDE na systémech s velmi malou RAM?

Po volbě patřičného oddílu disku následuje nezbytné varování, že disk (oddíl) bude zformátován a všechna data ztracena - jinými slovy, ještě do této chvíle můžete instalaci přerušit bez jakýchkoliv zásahů do dosavadní konfigurace počítače.

S problematikou instalace do primárního oddílu disku souvisí i záležitost zavaděče. PC-BSD sice nabízí vlastní (přesněji řečeno FreeBSD) zavaděč, který je schopen zavádět jak systémy Windows, tak Linux. Ne každý se však odhodlá zbavit se svého osvědčeného univerzálního zavaděče jako je např. GRUB. Zde přibude další omezení pro instalaci, totiž že GRUB pak zavádí BSD systém jen jako chainloader a na vlastní zavaděč PC-BSD dosáhne jen do hranice 1024 cylindrů na disku. Budete-li tedy chtít nainstalovat PC-BSD např. do čtvrtého primárního oddílu na konec disku, můžete mít potíže s jeho zaváděním. Na to je třeba pamatovat při plánování rozdělení disku.

Pokud budete chtít zavádět své systémy i nadále z GRUBu, nenechte instalátor zapsat zavaděč do MBR (Master Boot Record), kde byste tak přepsali tamtéž sídlící GRUB. Zvolte proto v instalačním dialogu ponechat MBR netknutý. Konfiguraci GRUB je pak třeba po dokončené instalaci (buď z nainstalovaného linuxového systému nebo z nějakého live CD) upravit následovně: přidejte do konfiguračního souboru /boot/grub/menu.lst:

title PC-BSD
rootnoverify (hd0,2,a)
makeactive
chainloader +1

Pro podrobný rozbor těchto povelů se obraťte k dokumentaci GRUB. Zde si jen povězme, že parametr umístění kořenového oddílu (a tím vlastního zavaděče) PC-BSD je třeba zadat v terminologii GRUB, kde linuxový hda odpovídá (hd0), třetí oddíl, tj. hda3, se označuje jako (hd0,2) a to malé "a" označuje první část oddílu se souborovým systémem PC-BSD. Budete-li instalovat PC-BSD na 2. oddíl prvního disku, bude tedy zápis druhé řádky vypadat takto:

rootnoverify (hd0,1,a)

Nyní bude startovat PC-BSD tak, že se po výběru patřičného menu v GRUB teprve zavede zavaděč PC-BSD (v praxi tedy uvidíte další odpočítávání, timeout, které můžete později v systémovém menu (druhý díl) zkrátit třeba na pouhou sekundu.

Instalační program nabízí zaškrtnutou volbu automatického startu i bez logování jako výchozí, pokud tedy chcete startovat systém pouze s přihlášením, nezapomeňte volbu odškrtnout.

Při instalaci PC-BSD zatím nelze vybírat, co si nainstalovat chcete, a co ne - systém je prezentován jako celek, jako distribuce s předvybranými programy. Výběr ale není nikterak předimenzován, jak uvidíme v další části článku, takže i zkušení uživatelé by patrně většinu nabízených programů tak jako tak do prostředí KDE chtěli doinstalovat.

Instalaci nových programů a správcům balíčkovacích systémů se věnujeme podrobněji o něco níže, zde lze hodnotit kladně fakt, že instalátor ve fázi rozbalování systému upozorňuje na existenci tradičního FreeBSD systému portů (jak pomocí příkazu cvsup /root/ports-supfile provést naplnění adresáře ports), uživatelé FreeBSD tu budou doma.

Exkurs: Instalační zážitek

Bohužel ke všem popisovaným kladům systému PC-BSD musím přidat osobní negativní instalační zážitek, který, soudě podle diskusního fóra, sem tam některý uživatel zažije. V závěrečné fázi instalace po nastavení hesla správce, během procesu "nastavení standardního uživatele" celý systém po několika málo minutách beznadějně vytuhl, a protože přestala reagovat i myš a klávesnice, jediným možným řešením byl stisk tlačítka RESET.

V tomto případě (věřme, že ojedinělém), kde může být na vině možná nesouhra s hardwarovými komponenty (viz též FreeBSD 6.1 Hardware Notes - ale ani systém, kde FreeBSD běží, není před selháním instalátoru uchráněn), nezkušený uživatel ovšem končí, neboť nepomůže ani opakování instalační procedury s jinými médii, ani s novějšími verzemi (vyzkoušeno s 1.0, 1.1 i 1.11a).

Zkušenější uživatel má několik možností, jak přece jen PC-BSD používat. Instalace totiž de facto proběhla, i když systém je v tak trochu defektním stavu: bez standardního uživatele. Fatální také je, že i uživatel "root" zůstane bez hesla a tudíž bez možnosti se přihlásit.

Lze znovu spustit instalační CD, v nabídce vybrat namísto instalace položku Sysutilities a pomocí chroot do správného oddílu a příkazu adduser uživatele přidat. Nezapomeňme přidat ("invite") uživatele do skupiny "wheel", aby mohl operovat také jako "superuser". Po rebootu se pak můžete přihlásit už jako nový uživatel.

Další možností je start nainstalovaného systému do tzv. "single user mode", tedy pomocí parametru boot -s, připojit souborový systém mount -t ufs -a a pomocí povelu passwd "rootovi" heslo přidat.

Tato nedokončená instalace patrně také nedokončí lokalizaci: navzdory instalátoru v češtině zůstane KDE pouze v angličtině a je třeba si lokalizační balíčky samostatně stáhnout a nainstalovat standardní cestou (např. pkg_add -rv cs-kde-i18n a změnou jazyka v Ovládacím centru KDE).

Je také docela dobře možné, že některé zjištěné nedostatky, jako padání některých nainstalovaných programů v grafickém prostředí (Amarok) nebo nutnost ručního přidání ovladačů zvukové karty do /boot/loader.conf (viz dokumentace k FreeBSD) jsou způsobeny nedokončenou instalací. Lze ovšem jen těžko očekávat, že by si nezkušený uživatel s opravou instalace poradil, proto tuto nehodu pro účely představení PC-BSD v dalším textu pomiňme a představme si, že i konec instalace proběhne podle plánu.

Příště...

Programy dostupné po standardní instalaci. Konfigurace systému. Instalace a odinstalace pomocí balíčkovacího systému PC-BSD (PBI balíčky), používání FreeBSD balíčků a portů.

Související články

PC-BSD - výzva Linuxu? (konfigurace, používání)
NetBSD 2.1 - 1 (instalace)
NetBSD 2.1 - 2 (konfigurace)
FreeBSD v malej firme - 1 (Ľahko a bez námahy)
FreeBSD v malej firme - 2 (Inštalácia)
FreeBSD v malej firme - 3 (RAID a Xserver)
FreeBSD v malej firme - 4 (KDE, lokalizácia)
FreeBSD v malej firme - 5 (tlačové služby)
FreeBSD v malej firme - 6 (terminálové služby)
FreeBSD v malej firme - 7 (software - správa, aktualizácie)

Odkazy a zdroje

Oficiální homepage PC-BSD
Komunitní fórum PC-BSD
The PC-BSD interview
About PC-BSD: The PBI format

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.