Portál AbcLinuxu, 6. května 2025 00:53

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
4.5.2005 10:36 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše a jedem
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
30 May 2005
4.5.2005 19:23 deb
Rozbalit Rozbalit vše Re: a jedem
:)
belisarivs avatar 4.5.2005 11:11 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Jak zastaraly?
Mam ho doma nainstalovaneho, a prijde mi aktualnejsi nez MDK 10.0 Community (ten jsem mel taky) - ma novejsi baliky (KDE 3.3, gnome 2.8 ...), a taky mi prijde stabilnejsi.

Pro ty co maji novejsi MDK a ten tyto negativa postrada: NO FLAME. Jenom se pozastavuju nad posledni kolonkou ankety.
IRC is just multiplayer notepad.
4.5.2005 11:23 Milan Jurik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zastaraly?
To chce klid, oni se fanousci jinych distribuci snazi byt "ftipni", casto jen diky sve neznalosti.
4.5.2005 22:36 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
jj. presne tak
4.5.2005 11:48 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Jenže MDK 10.0 je dnes už starý. IMHO vyjde dřív FC4[*] s KDE 3.4, Gnome 2.10, GCC 4.0, OOo pre2.0, etc. než Sarge. A např. SUSE už s podobným složením software vyšlo. Takže ano, Sarge je už dnes zastaralý.

[*] Pak bude samozřejmě zapotřebí tak dva týdny počkat, než odvážlivci nahlásí chyby do bugzilly a opraví se úlety, na které se u betaverzí jaksi nepřišlo ;-)
4.5.2005 12:17 Milan Jurik
Jojo, GCC 4.0, vykvet to technologie. A vyborna vec vydavat preverzi kancelarskeho balicku. Jasne, je skvele dnes uzivat prvni buildy Longhornu... On Debian mysli na sve uzivatele, nedela z nich pokusne kraliky, kdyz o necem tvrdi, ze je stable. Otazka vkusu uzivatelu.
4.5.2005 13:01 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Slyším hlasy z pravěku, kde pořád používá gcc 2.95 -- výkvět to technologie?
4.5.2005 14:49 jka | skóre: 10
Ehm, tady je někdo trochu mimo :) Používám Debian Sarge a mám tady gcc 3.3.5 ... nevěděl jsem, že je zastaralý.

jka
4.5.2005 14:51 thingwath
Nejak extra novinka uz to taky neni :-)
4.5.2005 15:08 jka | skóre: 10
To netvrdim, jen jsem se musel zasmát a odpovědět na tu 2.95 :)

Jinak na této adrese se každý může přesvědčit, jaké verze jsou v Sarge (zvolte si testing).
4.5.2005 15:03 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
To ale nepoužíváš tu stabilní verzi, ve které se z uživatelů nedělají pokusní králíci.
4.5.2005 15:20 jka | skóre: 10
Další rozšířený omyl. Ale uznávám, že značení verzí je v debianu 'trochu matoucí' :) Doporučuji přečíst článek na rootu Debian a synové.

Já používám testing. A nemám problémy se stabilitou systému ani programů.
4.5.2005 16:23 kavol | skóre: 28
Já používám testing.
testing != stable

Verze Debianu: testing - "hlavní nevýhodou je to, že není zcela vyzkoušená" ... ergo kladívko, používáš-li testing, používáš verzi, ve které "se z uživatelů dělají pokusní králíci", neboť o verzi testing Debian netvrdí, že je stable

... kde je ten omyl?
belisarivs avatar 4.5.2005 17:17 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Taky se mylis.

Verze stable ma 2.4 jadro, je maximalne odladena az paranoidne bych rekl, ale to se da omluvit tim, ze je urcena pro servery, coz Fedora nejspis nebude.

Verze testing je uz hodne vychytana, ale jeste se tam mohou vyskytnout nejake chyby, ale tyto jsou velmi vzacne, ale kvuli jiz zminovanemu nasazeni na servery je oznacena pouze jako testing.

Verze unstable se na servery nehodi, ackoliv IMHO je vychytanejsi nez Fedora, ale hold neposkytuje 100% jistotu stability.
IRC is just multiplayer notepad.
5.5.2005 08:38 kavol | skóre: 28
pořád nechápu, kde je ten omyl ... mě je srdečně jedno, že podle tebe "Verze testing je uz hodne vychytana", podstatné je, co si o tom myslí vydavatelé Debianu, a podle těch je Sarge zatím stále testing
5.5.2005 21:15 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
"stable" je relativni pojem, kdyz rekne vyvojar kosmicke druzice, ze jeho system je "stable", bude tim myslet asi neco jineho, nez kdyz nejaky hrac rekne o svem pretaktovanem a "vytunenem" pocitadle, ze je "stable".

O trochu mensi rozdil je mezi tim, co je "stable" podle vyvojaru debianu, neboli "stable" pro nasazeni na server, ktery ma byt dostupny 24/365, pokud mozno bez vetsiho zasahu, po nekolik let, a tim, kdyz rekne nejaky clovek, ze je to "stable" pro nasazeni na desktop, kde clovek nepotrebuje bezhybnou funkci 24/365 po nekolik let bez nutnosti vetsich zasahu... Mam se jeste pokakat, nebo je to jasne? :)
„O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 5.5.2005 07:10 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Já používám testing. testing != stable
Jen me napadla takova legracka:
Ja pouzivam Mandrake tj. mdk==testing :-)
4.5.2005 20:28 Milan Jurik
Lepsi stary dobry kyj, nez pomala a vadna pistole, ktera drive zrani sveho majitele ;-) Coz v pripade GCC 4.0 plati stejne jako tomu bylo treba u GCC 3.0 (ale pravda, je to lepsi nez rh2.96) ;-)
1.6.2005 09:06 erda
Boze tahle diskuze je minena vazne? Jestli ma byt Linux honenim se za novinkami na ukor stability tak potez Venca;o). Tyhle reci jsou uplne mimo a hlavne okolo verzi kompilatoru ... trapas;o)
4.5.2005 14:30 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
kazdej ma svy, esli nekomu vyhovu to a druhemu neco jineho, je to kazdeho vec... misto toho hadani co je lepsi radsi sednete a neco delejte prave pro tu svoji distribuci :-)
4.5.2005 17:42 Dejf2 | skóre: 1
Jak to tak čtu, tak jak byla ta anketa, co spolehlive vyvola flame, tak tam mělo být téma, která distribuce je tak akorát aktuální :-)
4.5.2005 16:32 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
kdyby se necekalo na vydani sarge, tak uz v testingu aspon cast tech jmenovanych veci davno je ...tedy imho ;-) (zatim hniji v experimentalu)
Urine should only be green if you're Mr. Spock.
4.5.2005 13:06 kavol | skóre: 28
jak píše Yeti, Mandrake 10.0 je starý, takže se pozastavuješ naprosto hloupě - příště prosím srovnávej srovnatelné
4.5.2005 11:21 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Špatné načasování
Anketa měla být před týdnem...
Weblate - překládání přes web | Gammu SMSD - posílání SMS | Blog
4.5.2005 17:38 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše realista ??
nevim, kdo psal neco o moznosti realistu a ze je to zastarale. vcelku to koliduje.

lepsi pockat, nez mit neco, co nefunguje v produkcnim prostredi. ano, obcas to skripe a hodne.

ten kdo psal tuto moznost si neuvedomuje, ze jaksi nejnovejsi verse nejsou vzdy vyhrou.

muzete se smat, ze to neni nove. proc ne. taky jsem si myslel, ze ty nejnovejsi veci jsou nejlepsi. v produkcnim prostredi zmenite nazor i kdyz ta zmena nazoru bude obcas bolet a parkrat narazite. urcite vsak existuji vyjimky, kdy se to muze vyplatit dat neco mene otestovaneho.

osobne pouzivam sarge na vyvojove masine. ale na server bych si dal neco stabilnejsiho a milerad to prenecham odbornikum na to vzate.

vetsina lidi nadava na nestabilitu windows, mandrake a jinych dister. mozna, ze debian je o necem jinem. alespon castacne. a ti, co to nepochopili, tak se musi poohlednout nekde jinde. o tom to je. i o svobode.

nebo na produkcnim serveru pretaktovavate procesor a davate nejnovejsi neotestovanou verse aplikaci ? asi ne. produkcni ted nemyslim nekde doma nebo na koleji, kde pad serveru temer nic nestoji.

bye gf
4.5.2005 17:40 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: realista ??
chtel jsem jen podotknout, ze anketu asi vymyslel odbornik vzaty na slovo. bohuzel se toho hodne lidi asi chyti a pak to i tak vypada.

pavel kysilka
4.5.2005 20:41 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Pavle, ty vsechno beres moc vazne. Tyhle ankety nejsou reprezentativni pruzkumy, jejichz vysledky urcuji beh dejin. Proste je to neco na odreagovani, odlehceni. Aby abicko nebyl jen suchoparny zdroj informaci. A podle toho je i piseme.

Ty mas furt zafixovano, ze abicko je vyvesni stit Linuxu a ze k nam chodi reditele megafirem a kdyz tu uvidi nejakou anketu, zakazou nasazeni Linuxu. Jenze ti k nam nikdy neprijdou. Abicko je proste komunitni portal a my jej delame pro lidi. Aby jim nejen prinasel informace, ale je i bavil.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
4.5.2005 18:26 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Realisticky je zastaralý. Nijak se to se nevylučuje s tím, že může N let někde spokojeně fungovat. Právě naopak, co N let někde spokojeně funguje, stěží může být up-to-date.

P.S.: Díky, že děláš odstavce.
4.5.2005 19:00 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
PS2: uz jsem se s tim smiril, ze je tu neschopny redakcni system a na lidi provozujici tento portal tu neschopnost radeji odvozovat nebudu, abych byl kamarad a meli jsme se tu vsichni radi. prijemny zbytek dne.

gf
4.5.2005 19:07 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Jako schopný redakční systém by měl automaticky rozházet text do odstavců? Takový bych chtěl vidět :-)
4.5.2005 19:26 thingwath
Dobry redakcni system ma velke tlacitko: ,,napis komentar``, ktere zmacknete a o vic se nestarate :-) Zijete sto let za opicema, panove!
4.5.2005 20:44 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Jak souvisi delani odstavcu s neschopnosti redakcniho systemnu? Nektere RS automaticky vkladaji <BR> misto znaku noveho radku, abicko vlozi <P> misto prazdneho radku. Z meho hlediska je moje reseni lepsi, protoze lepe vypadaji odstavce od kraje ke kraji nez vselijak zalamane radky, v kazdem rozliseni jinak dlouhe.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
4.5.2005 19:11 thingwath
Vseho moc skodi. Budete-li neco pouzivat dvacet let a celou tu dobu ladit a hledat chybicky, tak to za tu dobu bude asi uz uplne bezchybne. Ale podivejte se co tu bylo pred dvaceti lety…
4.5.2005 19:38 Drašar | skóre: 27 | Velký Týnec
Rozbalit Rozbalit vše chyby
Kazdy program obsahuje chyby. A pokud zadne nema, tak je natolik jednoduchy, ze je nepouzitelny ;-).

A ti co tady soudi Debiana, tak by meli nejlepe patrit mezi, ty, co ho pouzivaji a pouzivaji take jinou distribuci, aby bylo srovnani trochu objektivni. Pokud nekdo prohlasi svoji distribuci za stabilni a jiny zase svoji za nestabilni, tak o tom nema smysl diskutovat, protoze je to relativni a nevylucuje se, ze druha distribuce muze byt stabilnejsi nez prvni.

Patička
4.5.2005 22:19 Zbyshek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Litost
Dle meho nazoru bychom se meli spis navzajem podporovat a ne shazovat. Bezprostredni dojem, ktery jsem po precteni ankety mel, byl ten, ze uz ten kdo ji vymyslel si potreboval poradne rypnout. Od toho se take odvyji jeji vysledky a souvisejici komentare...

Doopravdy zacinam mit cim dal vetsi obavy, ze nejvetsi nepritel je prave uvnitr.
5.5.2005 00:09 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
Rozbalit Rozbalit vše Re: Litost
k tomu se pridavam, pouzivam slackware, dlouho jsem mel debian,ano nektere distribuce mi necim nevyhovuji, ale jsem presne schopny rici cim a neni duvod ji odsuzovat nebo ji nadavat, proboha, od toho je preci ta volba, ne. Dulezite je akceptovat nazor jinych lidi, anketa je zabavna, ale flame zbytecny...
5.5.2005 08:14 j3nda | skóre: 14 | ostrava/brno
Rozbalit Rozbalit vše az pokroci cas
az pokroci cas a bude nejaky ten debian 'next' sarge, tak vsichni stejne prejdeme na gentoo a budeme porad up2date ;-) kompy uz desktop nebudou kompulovat vikend, ale nejakych par hodin. [no flame pls]
___---==~[ uxunilcba | baclniuxu ]~==---__sevrer_pnly_liunx-lkie_hcaricku__/libGDX-rulez-the-W0R7D!___
5.5.2005 08:59 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: az pokroci cas
[no flame pls]
ale radne na nej zadelavas :-)

taky pouzivam gentoo a pouzivam ho prave a jen kvuli emerge a reseni zavislosti (nejake % vykonu je mi jedno)
never use rm after eight
5.5.2005 10:12 kavol | skóre: 28
kompy uz desktop nebudou kompulovat vikend, ale nejakych par hodin
špatný předpoklad - tou dobou budou mít desktopy tolik featur, že nárůst náročnosti kompilace zčásti vyrovná nárůst výkonu procesorů ;-)

(nehledě na to, že někteří nejsou ochotni obětovat ani těch pár hodin ...)
5.5.2005 19:37 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
nehledě na to, že někteří nejsou ochotni obětovat ani těch pár hodin ...)
Ono jde hlavně o to, jestli těch pár hodin je pár hodin strojových, které běží bez mojí účasti někde na pozadí nebo pár hodin strávených lovením informací a neoficiálních zdrojů balíčků někde na webu a studování různých HOWTO, které se navíc co pár měsíců musí zopáknout.
5.5.2005 13:16 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
Těch pár hodin už platí teď. Před týdnem jsem to dával na notebook a od stage3 po běžící KDE to trvalo zhruba den (respektive noc). A to je jenom PIII@1.13GHz a 512MB RAM.
5.5.2005 15:24 kavol | skóre: 28
a OpenOffice?
5.5.2005 15:34 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
5.5.2005 19:18 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
Nepotřebuju, takže nemám. A kdybych náhodou potřeboval, tak stejně použiju českou z binárního balíku.
5.5.2005 15:21 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Necitím podstatný rozdíl v aktuálnosti mezi Gentoo a Debianem (obojí unstable nebo jak se to u Gentoo jmenuje). Vždycky se najdou věci které jsou v té druhé distribuci aktuálnější.
5.5.2005 19:26 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
A co takhle srovnávat stabilní větve ?
5.5.2005 19:33 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Stabilní větev použiju na serveru, kde rozhodně nechci mít kompletní vývojové prostředí (gcc a spol.), takže tam jaksi Gentoo vypadává :-).

Jinak samozřejmě je Gentoo aktuálnější díky kontinuálnímu vývoji, který ale spoustě nasazení nevyhovuje, takže tam stejně člověk zůstane u starší verze a u Gentoo pohoří, protože security updaty jsou jenom updatem na novou verzi.
5.5.2005 19:48 raistlin
Ono má Gentoo nějakou stable verzi ? ;-)
5.5.2005 11:31 debko
Rozbalit Rozbalit vše Moj maly FUD
Debian je dozaista skvela distribucia. Len zopar veci ma matie. Preto som sa ho nepokusal ani instalovat. Tak tu je moj kratky FUD o debiane:

1. Vobec mi nie je jasne, ktora verzia debianu je stabilna a este nie velmi zastarala.

2. Maju velmi chaoticky zorganizovane stranky (debian.org). Pokusit sa hladat nejaku konkretnu vec v dokumentacii je takmer nemozne. Zda sa mi, ze niektore casti dokumentacie su zastarale. Stranky debian.cz vyzeraju ovela lepsie, len sa na nich zasa nachadza menej informacii.

3.Nie je mi jasne, ked si chcem stiahnut debian sarge, ci potrebujem vsetkych 14 cd, alebo v pripade stredne rychleho pripojenia k internetu mozem nejake balicky ozeliet a potom ich tahat z repositories.

4. System mirrorov debianu sa mi zda byt mierne chaoticky. Pochodil som ich par a zda sa mi, ze kazdy mirror obsahuje nieco ine.

Pisem to ako "skostnately" slackwarista :-) Kde je jednoduchsie sa vo vsetkom vyznat. Najma vyvoj je prehladny - co Patrik nechce, to tam neda. Najnovsi je vzdy ten s najvyssim cislom. Kto chce experimentovat, pouziva current. (Btw. pouzivam aj fc1)
Josef Kufner avatar 5.5.2005 12:14 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moj maly FUD
1. Vobec mi nie je jasne, ktora verzia debianu je stabilna a este nie velmi zastarala.
Stabilni jsou vsechny, jen v tech ktere maji nazev vice nestabilni muzes narazit na problemy se zavislostma (malo kdy a byva to rychle opraveno) nebo na nejake neprijemne bugy v programech.
2. Maju velmi chaoticky zorganizovane stranky (debian.org). Pokusit sa hladat nejaku konkretnu vec v dokumentacii je takmer nemozne. Zda sa mi, ze niektore casti dokumentacie su zastarale. Stranky debian.cz vyzeraju ovela lepsie, len sa na nich zasa nachadza menej informacii.
Jo, stranky neprehledne trosku jsou, ale stejne je moc casto nepotrebujes... vlastne jen kdyz chces stahnout image pro instalaci.
3.Nie je mi jasne, ked si chcem stiahnut debian sarge, ci potrebujem vsetkych 14 cd, alebo v pripade stredne rychleho pripojenia k internetu mozem nejake balicky ozeliet a potom ich tahat z repositories.
Pokud mas pripojeni k inetu, tak ti staci "netinst CD image, with Debian base"
4. System mirrorov debianu sa mi zda byt mierne chaoticky. Pochodil som ich par a zda sa mi, ze kazdy mirror obsahuje nieco ine.
Nainstalujes si balicek netselect a nechas ho, aby ti vybral nejlepsi mirror, neni problemu mit mirroru vic, aspon pak nevadi, kdyz nejaky nejede.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
5.5.2005 15:29 kavol | skóre: 28
Stabilni jsou vsechny, ... muzes narazit ... na nejake neprijemne bugy v programech.
super ... vidím, že někteří debianisté mají velmi originální definice - už rozumím, proč se mýlím ;-)
6.5.2005 16:23 debko
Pokial to este niekto cita, na netinstall mam tiez slabe pripojenie :-( Ja by som radsej nieco medzi tymi 14 cd a netinstallom. Kde by som mal vacsinu potrebnych balikov a uz len "specialitky" by som tahal z internetu.

Ten netselect vie aj najst image cd-cok z distribucie ? Tzn. aby som doplnil, neporiadok v repositories mi nevadi.
Jiří Němec avatar 5.5.2005 19:30 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
Rozbalit Rozbalit vše Teď už Gentoo nevyměním
Loni jsem koukal v Linux+ na verze softu, které mají být v dalším Debianu a docela jsem se těšil. Byl jsem tenkrát schopný vyměnit na pár strojích moje Gentoo za nového Debiana.

To už teď bohužel neplatí. Vývoj Gentoo se asi nějak zpomalil, už mi začíná připomínat i toho Debiana. Poslední dobou se mi strašně plní packages.keywords. Třeba apache, mod_php i mysql a sun-jdk jsou v staré verzi. KDE stále není 3.4 stable. Po částečném zkompilování jsem pochopil to KDE. Už asi vývojáři pochopili, že nechceme už dál být pokusní králíci. Takže nemusím už utíkat k něčemu klidnějšímu.

Nevím tedy co mám chtít po Debianu. Mám stále Debiana moc rád, ale trochu zaspal. Woodyho bych už nedal asi ani na server, to si radši pohraju s hardered gentoo. Backporty opravdu, ale opravdu nemám rád. Zažil jsem to u všech distribucí a více už ne. Bohužel u Sarge budou backporty již nyní nutnost(zvláště u desktopů).
Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
5.5.2005 20:27 XXX | skóre: 4 | blog: CAD | X
Rozbalit Rozbalit vše Re: Teď už Gentoo nevyměním
No nevim.... Já u KDE 3.3 klidně tak rok přežiju.... :-) pak se přeorientuju znovu na testing či unstable a Sargeho-stable si nechám na server. Nevim totiž na co bych na serveru potřeboval nejnovější Software... :-)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.