Portál AbcLinuxu, 18. května 2024 21:21

HW novinky: AMD předvedla „Bulldozer“ v akci

17. 6. 2011 | David Ježek
Články - HW novinky: AMD předvedla „Bulldozer“ v akci  

AMD momentálně bohužel nezbývá nic jiného, než do doby, kdy procesory FX („Bulldozer“) uvede na trh, provádět marketingovou masáž. U příležitosti výstavy E3 tak předvedla počítač s osmijádrovým procesorem FX v akci a také v prezentaci srovnala výhody architektury „Bulldozer“ oproti svým starším CPU a také konkurenčním „Sandy Bridge“. Vedle toho se dále podíváme na jeden zajímavý pevný disk (1 TB při 2,5"), nějaké nové myši a jeden sympatický foťák od Sony.

Obsah

AMD předvedla procesory „Bulldozer“

link

Společnost AMD nechyběla ani letos na výstavě E3, kde se zkusila blýsknout oficiální prezentací schopností a výkonu procesorů FX (značku nyní po letech oživuje), tedy CPU mikroarchitektury „Bulldozer“. K vidění byl plně funkční desktopový stroj s osmijádrovým procesorem, jejž AMD doprovázela slajdy o výhodnosti nového konceptu sdílené FPU jednotky Flex FP a ukázkami možností procesoru v nezávislém taktování jednotlivých jader.

Čistě jako okrajová zajímavost pak působí to, že osmijádrové nejvyšší modely procesorů FX budou dodávány v sympatické plechové krabičce (ostatní nižší v klasické papírové). Kolegové ze zahraničních serverů pak ohledně taktů zachytili i moment, kdy některé jádra jela na OC frekvenci 3,6 GHz, zatímco jiné jádro odpočívalo na taktu 500 MHz. Jak se toto projeví na flexibilitě procesorů FX z hlediska spotřeby, to ukáží až testy v době uvedení „Bulldozerů“ na trh – z fotek zatím vyplývá, že buď ještě není plně vyladěno snižování napětí jader, nebo jej zatím správně neuvádí softwarový nástroj AMD OverDrive.

Každopádně bez ohledu na to, že se všeobecně neočekává, že by „Bulldozery“ dokázaly porazit Intelův „Sandy Bridge“, v tuto chvíli se asi vyplatí v případě zvažování upgrade PC přečkat léto někde u vody a k výběru nového stroje se vrátit až po uvedení AMD FX na trh. Základní desky s čipsety řady 900 jsou již zde, o těch jsme si povídali minule.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Samsung s 1TB 2,5" diskem běžné výšky

link

1TB 2,5palcových disků jsme tu již měli víc, dokonce víme i o kapacitě 1,5 TB, ale všechny dosavadní disky měly tu nevýhodu, že jejich výška byla 12,5 mm místo standardních 9,5 mm. To bylo dáno tím, že pro uvedené kapacity bylo nutné až dosud použít tři diskové plotny, zatímco běžné 2,5palcové disky mají v sobě prostor pouze pro dvě. Nyní jako první s dvouplotnovým 1TB diskem přichází jihokorejský Samsung (který jen pro připomenutí před časem oznámil prodej své diskové divize firmě Seagate).

Nicméně k věci, 1TB disk standardní výšky 9,5 mm se v podání Samsungu jmenuje Spinpoint M8 (typové označení HN-M101MBB), firma jej představila již na březnovém CeBITu a nyní jde konečně do prodeje. Uvnitř nese pochopitelně dvě 500GB plotny, vybaven je 3,0Gbps SATA rozhraním a 8MB cache. Maximální přenosová rychlost z ploten dosahuje 145 MB/s, přístupová doba činí 12 ms. Co se sluší dodat, byť je to víceméně jasné, je rychlost 5 400 ot/min.

Samsung si disku cení na 129 dolarů, což v přepočtu činí ~2 200 Kč.

Hardwarové novinky

Snímač nové generace pro myši Razer

link

Minulý týden se nám seběhly hned dvě zajímavé novinky v oblasti myší, začneme tou, která má šanci upoutat více pozornosti. Americký Razer, jehož herní myši asi netřeba představovat (se svou tehdy ještě kuličkovou myší Boomslang prakticky obor „progaming myší“ založil) totiž představila zbrusu nový „6400dpi 4G Dual Sensor System", který dle jeho vlastních slov kombinuje to nejlepší z laserových a optických snímačů. Co tím chtěl básník říci, není v tuto chvíli upřesněno.

Nový snímač však umožňuje kalibrovat myš jako takovou pro specifické povrchy a současně nastavovat vzdálenost myši (snímače) od povrchu stolu, kterou ještě myš bude vyhodnocovat jako snímanou. Funguje to tak, že v obslužném softwaru nastavíte hodnotu výšky myši od povrchu a po jejím překročení myš vlastní pohyb ignoruje. Tato vlastnost byla přidána na žádost mnoha hráčů, jimž vadilo snímání pohybu při přesunu myši na podložce a chtěli mít možnost snímanou výšku výrazně omezit. Razer se při té příležitosti chlubí vylepšenými detekčními algoritmy schopnými snímat povrch až 10× rychleji než všechny dosavadní myši (s ohledem na DPI konkurenčních modelů předpokládáme, že tím Razer myslí spíše výrazně lepší reakční dobu).

6400dpi 4G snímač nesou nové verze myší Imperator a Mamba.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Logitech G400, nástupce MX518

link

Druhou čerstvou novinkou je model G400 konkurenční společnosti Logitech. Ten na trhu nahradí jednu z nejúspěšnějších myší minulé dekády, Logitech MX518, přičemž výrobce si dává hodně záležet na tom, aby G400 vykreslil jako vylepšenou variantu této 6 let staré myši. Pochopitelně se za tu dobu trhem přehnalo několik technologických novinek, G400 tak nekomunikuje na taktu 125 Hz, ale na dnes běžném 1000 Hz, takže odezva je svižnější. Další novinkou je vylepšený snímač, který povýšil z 1800 na 3600 DPI (možnost jít na 1800, 800 a 400 DPI však nechybí).

Vlastní připojovací kabel doznal změn také, je nyní o 25 % lehčí. Co se týče snímače, tak Logitech udává rozptyl snímání povrchu za chodu v rozsahu menším než 0,5 %, a to až do rychlosti 3,5 m/s. Myš samozřejmě doprovází firemní software pro Windows, Logitech Gaming Software v8.0, který obsahuje přednastavené profily pro 210 her a možnost tvorby uživatelských. G400 se na českém trhu objeví v půlce července, doporučená koncová cena je 1 250 Kč, e-shopy jistě ale půjdou níže.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Sony NEX-C3: ještě menší s ještě větším rozlišením

link

Jak vyplynulo mimo jiné i z jedné nedávné prezentace Panasonicu, tak Sony se vstup na trh bezzrcátkových přístrojů s výměnnými objektivy povedl poměrně slušně. Zejména maličký NEX-5 s pancake sklem 16mm/F2.8 se svými rozměry a schopnostmi stál za to a Sony tlačí na pilu i nadále. Jako první z druhé vlny přístrojů NEX přichází nyní NEX-C3, který je nástupcem nižší verze NEX-3.

Jeho srdcem je 16Mpix BSI CMOS snímač, který má Sony v různých variantách již v zrcadlovce A580 či taktéž čerstvém EVF A35 s polopropustným zrcátkem (a ostatně 16Mpix snímač Sony nalezneme i v tělech Pentax K-5 a Nikon D7000. Aktuální verze (Sony ji nazývá Exmor APS HD CMOS) umí ISO 200 až 12800, NEX-C3 je pak u videa omezen na 720p/29,97fps s 9 nebo 6Mbps datovým tokem. Miniaturizace v podobě tělíčka o rozměrech 110×60×33mm a hmotnosti 225 gramů sebou nese pochopitelně i jeden neduh a to nutnost uskromnit se v rozměrech akumulátor – dodávaný vydrží přibližně na 400 snímků.

Pokud bychom se podívali na přehled nepotvrzených drbů, pak na bližší až středně vzdálenou budoucnost chystá Sony i vyšší verze v řadách NEX i Alpha. Ty by měly nést zbrusu nový ~24Mpix APS-C snímač, čímž v oblasti „cropových“ těl skončí prvenství Canonu s jeho 18Mpix přístroji.

Hardwarové novinky

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.