abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (61%)
     (10%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 87 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník

    HW novinky: AMD předvedla „Bulldozer“ v akci

    17. 6. 2011 | David Ježek | Hardware | 5023×

    AMD momentálně bohužel nezbývá nic jiného, než do doby, kdy procesory FX („Bulldozer“) uvede na trh, provádět marketingovou masáž. U příležitosti výstavy E3 tak předvedla počítač s osmijádrovým procesorem FX v akci a také v prezentaci srovnala výhody architektury „Bulldozer“ oproti svým starším CPU a také konkurenčním „Sandy Bridge“. Vedle toho se dále podíváme na jeden zajímavý pevný disk (1 TB při 2,5"), nějaké nové myši a jeden sympatický foťák od Sony.

    Obsah

    AMD předvedla procesory „Bulldozer“

    link

    Společnost AMD nechyběla ani letos na výstavě E3, kde se zkusila blýsknout oficiální prezentací schopností a výkonu procesorů FX (značku nyní po letech oživuje), tedy CPU mikroarchitektury „Bulldozer“. K vidění byl plně funkční desktopový stroj s osmijádrovým procesorem, jejž AMD doprovázela slajdy o výhodnosti nového konceptu sdílené FPU jednotky Flex FP a ukázkami možností procesoru v nezávislém taktování jednotlivých jader.

    Čistě jako okrajová zajímavost pak působí to, že osmijádrové nejvyšší modely procesorů FX budou dodávány v sympatické plechové krabičce (ostatní nižší v klasické papírové). Kolegové ze zahraničních serverů pak ohledně taktů zachytili i moment, kdy některé jádra jela na OC frekvenci 3,6 GHz, zatímco jiné jádro odpočívalo na taktu 500 MHz. Jak se toto projeví na flexibilitě procesorů FX z hlediska spotřeby, to ukáží až testy v době uvedení „Bulldozerů“ na trh – z fotek zatím vyplývá, že buď ještě není plně vyladěno snižování napětí jader, nebo jej zatím správně neuvádí softwarový nástroj AMD OverDrive.

    Každopádně bez ohledu na to, že se všeobecně neočekává, že by „Bulldozery“ dokázaly porazit Intelův „Sandy Bridge“, v tuto chvíli se asi vyplatí v případě zvažování upgrade PC přečkat léto někde u vody a k výběru nového stroje se vrátit až po uvedení AMD FX na trh. Základní desky s čipsety řady 900 jsou již zde, o těch jsme si povídali minule.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Samsung s 1TB 2,5" diskem běžné výšky

    link

    1TB 2,5palcových disků jsme tu již měli víc, dokonce víme i o kapacitě 1,5 TB, ale všechny dosavadní disky měly tu nevýhodu, že jejich výška byla 12,5 mm místo standardních 9,5 mm. To bylo dáno tím, že pro uvedené kapacity bylo nutné až dosud použít tři diskové plotny, zatímco běžné 2,5palcové disky mají v sobě prostor pouze pro dvě. Nyní jako první s dvouplotnovým 1TB diskem přichází jihokorejský Samsung (který jen pro připomenutí před časem oznámil prodej své diskové divize firmě Seagate).

    Nicméně k věci, 1TB disk standardní výšky 9,5 mm se v podání Samsungu jmenuje Spinpoint M8 (typové označení HN-M101MBB), firma jej představila již na březnovém CeBITu a nyní jde konečně do prodeje. Uvnitř nese pochopitelně dvě 500GB plotny, vybaven je 3,0Gbps SATA rozhraním a 8MB cache. Maximální přenosová rychlost z ploten dosahuje 145 MB/s, přístupová doba činí 12 ms. Co se sluší dodat, byť je to víceméně jasné, je rychlost 5 400 ot/min.

    Samsung si disku cení na 129 dolarů, což v přepočtu činí ~2 200 Kč.

    Hardwarové novinky

    Snímač nové generace pro myši Razer

    link

    Minulý týden se nám seběhly hned dvě zajímavé novinky v oblasti myší, začneme tou, která má šanci upoutat více pozornosti. Americký Razer, jehož herní myši asi netřeba představovat (se svou tehdy ještě kuličkovou myší Boomslang prakticky obor „progaming myší“ založil) totiž představila zbrusu nový „6400dpi 4G Dual Sensor System", který dle jeho vlastních slov kombinuje to nejlepší z laserových a optických snímačů. Co tím chtěl básník říci, není v tuto chvíli upřesněno.

    Nový snímač však umožňuje kalibrovat myš jako takovou pro specifické povrchy a současně nastavovat vzdálenost myši (snímače) od povrchu stolu, kterou ještě myš bude vyhodnocovat jako snímanou. Funguje to tak, že v obslužném softwaru nastavíte hodnotu výšky myši od povrchu a po jejím překročení myš vlastní pohyb ignoruje. Tato vlastnost byla přidána na žádost mnoha hráčů, jimž vadilo snímání pohybu při přesunu myši na podložce a chtěli mít možnost snímanou výšku výrazně omezit. Razer se při té příležitosti chlubí vylepšenými detekčními algoritmy schopnými snímat povrch až 10× rychleji než všechny dosavadní myši (s ohledem na DPI konkurenčních modelů předpokládáme, že tím Razer myslí spíše výrazně lepší reakční dobu).

    6400dpi 4G snímač nesou nové verze myší Imperator a Mamba.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Logitech G400, nástupce MX518

    link

    Druhou čerstvou novinkou je model G400 konkurenční společnosti Logitech. Ten na trhu nahradí jednu z nejúspěšnějších myší minulé dekády, Logitech MX518, přičemž výrobce si dává hodně záležet na tom, aby G400 vykreslil jako vylepšenou variantu této 6 let staré myši. Pochopitelně se za tu dobu trhem přehnalo několik technologických novinek, G400 tak nekomunikuje na taktu 125 Hz, ale na dnes běžném 1000 Hz, takže odezva je svižnější. Další novinkou je vylepšený snímač, který povýšil z 1800 na 3600 DPI (možnost jít na 1800, 800 a 400 DPI však nechybí).

    Vlastní připojovací kabel doznal změn také, je nyní o 25 % lehčí. Co se týče snímače, tak Logitech udává rozptyl snímání povrchu za chodu v rozsahu menším než 0,5 %, a to až do rychlosti 3,5 m/s. Myš samozřejmě doprovází firemní software pro Windows, Logitech Gaming Software v8.0, který obsahuje přednastavené profily pro 210 her a možnost tvorby uživatelských. G400 se na českém trhu objeví v půlce července, doporučená koncová cena je 1 250 Kč, e-shopy jistě ale půjdou níže.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Sony NEX-C3: ještě menší s ještě větším rozlišením

    link

    Jak vyplynulo mimo jiné i z jedné nedávné prezentace Panasonicu, tak Sony se vstup na trh bezzrcátkových přístrojů s výměnnými objektivy povedl poměrně slušně. Zejména maličký NEX-5 s pancake sklem 16mm/F2.8 se svými rozměry a schopnostmi stál za to a Sony tlačí na pilu i nadále. Jako první z druhé vlny přístrojů NEX přichází nyní NEX-C3, který je nástupcem nižší verze NEX-3.

    Jeho srdcem je 16Mpix BSI CMOS snímač, který má Sony v různých variantách již v zrcadlovce A580 či taktéž čerstvém EVF A35 s polopropustným zrcátkem (a ostatně 16Mpix snímač Sony nalezneme i v tělech Pentax K-5 a Nikon D7000. Aktuální verze (Sony ji nazývá Exmor APS HD CMOS) umí ISO 200 až 12800, NEX-C3 je pak u videa omezen na 720p/29,97fps s 9 nebo 6Mbps datovým tokem. Miniaturizace v podobě tělíčka o rozměrech 110×60×33mm a hmotnosti 225 gramů sebou nese pochopitelně i jeden neduh a to nutnost uskromnit se v rozměrech akumulátor – dodávaný vydrží přibližně na 400 snímků.

    Pokud bychom se podívali na přehled nepotvrzených drbů, pak na bližší až středně vzdálenou budoucnost chystá Sony i vyšší verze v řadách NEX i Alpha. Ty by měly nést zbrusu nový ~24Mpix APS-C snímač, čímž v oblasti „cropových“ těl skončí prvenství Canonu s jeho 18Mpix přístroji.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.6.2011 13:23 dopisovatel | blog: zpravicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD předvedla „Bulldozer“ v akci
    Nic o Linuxu, jenom vata. Články Jirky Bourka mi dávají na tomto webu mnohem větší smysl. Davide, už?
    17.6.2011 18:53 hacup | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD předvedla „Bulldozer“ v akci
    Taky to o linuxu být nemá, když to jsou hw novinky.
    18.6.2011 09:55 linux_enthusiast
    Rozbalit Rozbalit vše Sony NEX-C3: ještě menší s ještě větším rozlišením
    Tento článok o foťáku som celý nečítal (vrátim sa k nemu neskôr). Chcem len podotknúť, že väčšina ľudí sa mylene domnieva, že najlepší foťák je taký, ktorý, ktorý má najvyššie rozlíšenie a veci ako softwér, procesor a spol. ich asi vôbec nezaujímajú. Sestra môjho kamatára, ktorá sa venuje fotografovaniu mi hovorila, že fotila niečo na nejaký billboard, alebo veľký plagát, či čo to, proste niečo, čo malo byť vytlačené na hodne veľkom formáte a stačil jej na to fotoaparát s rozlíšením 10 Mpx. Stiahol som si od liberix.cz knižku "zpracování digitální fotografie" a tam niekde na začiatku je písané:

    "Zapomeňte na pixel peepery! Pixel peeper [: pixl pípr :] je člověk, který vezme fotografii, zvětší ji na čtyři sta procent a pak ji okem zkoumá pět centimetrů od monitoru, jestli je například „dokonale“ ostrá či jestli neobsahuje ani náznak šumu. Pokud není ostrá či šumí, je to podle něj špatná fotka. Dle mého názoru takovému člověku uniká to podstatné, nemyslíte? Nebuďme pixel peeperové a přemýšlejme nad tím, proč fotografujeme a co by naše fotografie měla říct. Věřte mi, že pokud se lidé u vašeho snímku začnou zastavovat, i když jenom na webu, a přemýšlet nad ním či dokonce diskutovat nad jeho obsahem, zvládli jste své poslání. Podivte se třeba na fotografiemi válečného fotografa Jamese Nachtweye. Jeho fotografie jsou plné příběhů a emocí a osobně pochybuji, že když je uvidíte, budete se zajímat, jestli jsou „dokonale“ ostré."
    18.6.2011 22:04 qpal
    Rozbalit Rozbalit vše v podstate souhlas
    Pouzivam starsi zakladni zrcadlovku a jsem naprosto spokojeny. Trvalo mi nekolik let nez jsem se naucil lepe VIDET a potom jeste nekolik dalsich, nez jsem se naucil lepe PREDVIDAT. VIDET musite umet, abyste vedeli CO a JAK chcete vyfotit, PREDVIDAT se hodi obzvlast pokud fotite lidi, a meli byste , nejlepe dopredu, vedet KDY fotit. Fotografie ma vypravet pribeh a vyvolat emocni reakci, vsechno ostatni jsou jen podruzne detaily. Pixel peeper je normalni honic, jaky se vyskytuje v kazde oblasti techniky, rekneme "tunningovy specialista" :-)
    Xeelee avatar 19.6.2011 02:49 Xeelee | skóre: 9 | blog: Xeeleeho diagnóza | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sony NEX-C3: ještě menší s ještě větším rozlišením
    Jako hračka to bude skvělý, ale zřejmě to bude dost drahá hračka na něco bez optickýho hledáčku, co bude mít oproti zrcadlovkám jako jakejkoliv foťák s displejem dost velký zpoždění. Za moje 14,6 Mpx zrcadlo Pentax K20D s určitě většími pixely a ukládající RAW obrázky do svobodnýho formátu bych rozhodně neměnil :-)
    Jak by řekl esperantista: „Bonvolu alsendi la pordiston. Laŭŝajne estas rano en mia bideo!“
    luta avatar 19.6.2011 10:19 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sony NEX-C3: ještě menší s ještě větším rozlišením

    nejlepši byly myslim tak fotaky kolem 5Mpx. 10 a vejš je fakt k prdu.. vzhledem k velikosti toho snimaciho čipu a počtu pixelu potom dost roste šum. A nakonec to fotak stejne rozmaze pri digitalnim odsumeni takze napr u kompaktu vypada 10mpx fotka hur jak ze staryho 5mpx

    20.6.2011 15:19 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sony NEX-C3: ještě menší s ještě větším rozlišením
    No to jistě není pravda, vývoj těch čipů není jen o větším rozlišení ale také o nižší hladině šumu. Prakticky to dopadá tak, že šum u novějších modelů je stejný nebo velmi mírně nižší na jeden pixel a při tom rozlišení roste. Při přepočtu na původní pixely zvláště při přepočtu z rawu do jpeg to dá významně lepší kvalitu.

    Můj první digitál byl Canon 300D a nyní už 2 roky fotím s 5D Mark II a je to neuveřitelný rozdíl v kvalitě produkovaného obrazu. Nejen v celkovém obrazu, ale i když těch 21 Mpix oříznu. Kvalita hloubky modulace v jednom pixelu je větší. A přitom plošná hustota pixelu na senzoru je přibližně dvojnásobná. Asi dvakrát větší plocha a skoro 4x tolik pixelů.

    Podle dpreview.com stejné hodnoty šumu jaké dosahuje 300D na ISO 800 má 5DMkII na ISO 3200. Pokud při zpracování z rawu vyrábím výsledek na cca 10 MPix tak stejný šum jako 300D při ISO 800 dostanu až u ISO 5000. Např. fotky z koncertu v noci.
    luta avatar 20.6.2011 21:01 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sony NEX-C3: ještě menší s ještě větším rozlišením

    ovsem ja mel na mysli low end, kompakty atd - co vyuzije bezny clovek..

    19.6.2011 20:42 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD předvedla „Bulldozer“ v akci
    Nerozumiem, ze sa este stale vyrobcovia fotakov predhanaju v pocte pixelov, to su ludia/kupujuci naozaj tak hlupi?
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    20.6.2011 13:36 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD předvedla „Bulldozer“ v akci
    Proc se divis? Je to cifra a ta se da napsat na car papiru. Pokud nekdo (vetsina) nema cas zkoumat porovnani jednotlivych vlastnosti, je prave pro ne urceno par takovychto marketingovych cisel. (vcetne libustek jako 20 nasobny digitalni zoom) Navic vyrobce proste "potrebuje" vydat novy, lepsi, barevnejsi model, aby mel zase nejake "novinky". Tak si pomahaji velkyma ciframa.
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.