abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední dnes 17:35
    Rozcestník

    HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo

    29. 4. 2011 | David Ježek | Hardware | 3166×

    Nedávno to byla Hitachi, která svou harddiskovou divizi prodala (Western Digitalu), nyní nám zmizel z trhu Samsung, který svoji divizi prodal firmě Seagate. Vedle toho se podíváme na nové (sub)20nm NAND flash čipy a další témata.

    Obsah

    Globalfoundries a sub-22nm výroba

    link

    Ačkoli jsme zatím u CPU „zaseknutí“ na 32 až 45nm výrobě, 22 nm je doslova na spadnutí, Intel si s ní v laboratořích již nějakou dobu hraje a i pro AMD a další výrobce jsou věci na poměrně dobré (ač ne ideální) cestě. Co ale přijde potom? Intel to má nalajnováno jasně, takže se podívejme na AMD, resp. výrobní společnost GlobalFoundries, před delším časem odštěpenou z AMD.

    GlobalFoundries jednoduše potřebuje s <22nm technologiemi pomoci, sama si na to netroufá, takže spojuje své síly s belgickým výzkumným centrem Interuniversity Microelectronics Centre (imec). S ním ostatně spolupracují i další giganti IT světa včetně firem Intel, Samsung, STMicroelectronics, NXP Semiconductors, TSMC, Hynix a dalších, imec totiž již nějakou dobu pracuje na sub-22nm CMOS technologii na bázi GaN-on-Si. Z dalších projektů provádí výzkum extreme ultraviolet lithografie, několika typů technologií pro paměťové čipy a logiku, vytváření nanospojů a další. GlobalFoundries se připojuje právě do týmu kolem GaN. Mimochodem, imec má své vlastní zkušební výrobní kapacity s 300mm wafery, do budoucna je připraven i na přechod na 450mm.

    9W AMD Fusion APU s overclockignem

    link

    Podle dostupných informací se asi výroba 9W Fusion APU řady „Ontario“ celkem daří a AMD si tak může dovolit uvést na trh vyššího bratříčka pro stávající procesor C-50. Nový model C-60 bude mít v základu stejně parametry, tedy dvě jádra, 2×512 kB L2 cache, 1GHZ takt a Radeon HD 6290 s 276MHz GPU, nicméně díky „Turbo Core“ se bude umět automaticky přetaktovat na 1,33 GHz u CPU a dokonce 400 MHz v případě GPU. To představuje nárůsty frekvencí o 33, resp. 45 %. Relativně hodně pěkná čísla, v absolutních však půjde stále o poměrně pomalou verzi APU.

    Protože tato 9W APU míří do těch nejmobilnějších zařízení menších rozměrů, bude zajímavé zjistit, jak na tom bude Turbo Core z hlediska hlídání hodnoty TDP. Nepředpokládám, že by se overclocking spouštěl pro CPU i GPU část najednou, spíše to bude „buď a nebo“. Zatím je to ale debata čistě akademická, tento procesor zatím AMD neohlásila a není jasné, kdy konkrétně přijde na trh a za jakou cenu bude výrobcům zařízení k dispozici.

    Samsung končí s pevnými disky, divizi přebírá Seagate

    link

    V březnu koupil Western Digital harddiskovou divizi firmy Hitachi, dnes tu máme další bombu z oboru. Ani Samsung není již nějakou dobu spokojen s výsledky své HDD divize, chce se daleko více soustředit na jeho dominantní obor, flash paměti a další technologie, a tak se nyní zbavuje své divize pevných disků.

    Western Digital se již „vydal z peněz“, Hitachi HDD ho vyšly na více než 4 miliardy dolarů a s touto divizí má největší podíl na trhu. Z toho je pochopitelně jasné, že už zbývá pouze jediná firma, pro kterou dává smysl koupit konkurenci. Seagate zaplatí za diskovou divizi Samsungu podstatně méně, „jen“ 1,375 miliardy dolarů, však také Samsung neopanuje ani kousek z enterprise segmentu, kde naopak Hitachi byla (je) velmi silná.

    Seagate zaplatí polovinu ceny v hotovosti, druhou polovinu v akciích, čímž Samsung získá 9,6% podíl ve firmě Seagate. Jeden člověk z vedení Samsungu také zasedne ve správní radě Seagate. Firmy dále prodloužily platnost vzájemných licenčních/patentových dohod, Samsung se současně smluvně zavazuje firmě Seagate, že jí bude dodávat NAND flash čipy pro SSD, hybridní HDD a další produkty. Naopak Seagate zajistí Samsungu dodávky pevných disků pro jeho zařízení (PC, notebooky, spotřební elektronika atd.). Kompletní uzavření celé této dohody se očekává koncem roku, až projde úřední mašinérií. Každopádně se tímto loučíme s pevnými disky Samsung.

    Oligopol na trhu HDD nepříjemný pro subdodavatele i zákazníky

    link

    Jak postupně odpadají konkurenti na trhu HDD, je situace stále méně příjemná nejen pro nás koncové zákazníky, ale také pro dodavatele součástek. Po dokončení prodeje Hitachi a Samsungu zbudou prakticky jen firmy Western Digital a Seagate, částečně také Toshiba, která ale nevyrábí 3,5palcové disky, ani enterprise modely. Pochopitelně si výrobci disků neřeší vše ve vlastní režii, řadu komponent nakupují u svých dodavatelů, což mimo jiné platí/platilo třeba i pro diskové plotny (není to zas tak dávno, co Western Digital takového výrobce koupil). Jak tak mají tchajvanští výrobci součástek pro pevné disky stále méně odběratelů, s nimiž mohou vyjednávat, je i jejich pozice těžší.

    Co ale bude důležitější pro nás zákazníky, bude cenová politika. Samsung se dlouhodobě řadil na pozici nejlevnějšího výrobce, ač jeho „náskok“ v tomto směru Western Digital dorovnal, otázkou je, jak to bude dále. Z let nedávných (řekněme poslední dekády a půl) víme, že tu byly cenové kartely mezi výrobci GPU (ATI, Nvidia), pravidelně dostávají pokuty výrobci DRAM pamětí, LCD televizorů a monitorů a další subjekty. Doufejme, že si jednoho dne představitelé Seagate a Western Digital nesednou ke stolu a nedohodnou nějakou takovou formu „specifické koordinace“.

    Flash čipy lámají 20nm hranici

    link

    V posledních dnech se sešly zprávy hned od několika výrobců NAND flash čipů, z nichž vyplynula jedna podstatná informace: v této chvíli jsou na trhu k dispozici 20 a 19nm flash čipy. Začneme u těch větších.

    Americké společnosti Intel a Micron, které již před lety spojily své síly ve společném podniku IM Flash Technologies, začaly před několika dny dodávat svým partnerům vzorky 20nm NAND flash čipů typu MLC s kapacitou 8 GB. S rozměrem 118 mm² jde o výrazné zmenšení oproti předchozí 25nm generaci (30 až 40 % v závislosti na velikosti pouzdra čipu), čipy se objeví ve všemožných zařízeních, zejména pochopitelně v mobilním segmentu. O rychlostech se zpráva nezmiňuje.

    Partneři IMFT tak nyní „krátce“ otestují, jak jim čipy pasují do stávajících či mírně upravených designů zařízení a nic by nemělo bránit rozběhu sériové výroby ve druhé polovině roku. Zařízení s těmito čipy tedy přijde ještě letos na trh více než dost. Do budoucna pak Micron počítá s tím, že bude vyráběna i 16GB varianta na této 20nm technologii, kde v případě standardního vrstvení osmi „die“ na sebe dostaneme výsledný 128GB čip velikosti poštovní známky.

    O celou miliardtinu metru lépe jsou na tom konkurenční firmy SanDisk a Toshiba, které pro změnu pokročily s vývojem 19nm NAND flash pamětí a shodou okolností také nyní dodávají vzorky 8GB čipů s plánovaným rozjezdem sériové výroby ve druhém pololetí tohoto roku. Stávající čipy jsou klasického typu 2bpc (2 bits per cell), ale firmy usilovně pracují i na 3bpc variantě, kterou máme čekat také ještě tento rok. Opět ani slovo o odhadované životnosti, tak doufejme, že jak 20nm IMFT, tak 19nm SanDisk-Toshiba čipy nebudou v tomto ohledu krokem zpět.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    msk avatar 29.4.2011 08:53 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Zbohom Samsung. Som zvedavy, cim v buducnosti nahradim tiche a studene spinpointy. Mimochodom otazka do plena - stretavali sa sa este niekto za posledne roky realne s diskami seagate? Ja som posledny seagate videl hadam pred 8-10 rokmi, odvtedy same maxtory, samsungy, nejake wd-cka, par hitachi. Skoro som zabudol, ze takato znacka vobec existuje...
    David Ježek avatar 29.4.2011 09:09 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    já měl naposledy možnost osahat si 1TB hitachi, wd, samsung a seagate a právě seagate mi z nich vyšel jako nejhorší (zejm kvůli nemožnosti přenastavit aam na tišší režim). v pc mám hitachi a samsung (plus externí 2,5 adata, kde nevím co je uvnitř) a jsem celkem spokojen.
    Heron avatar 29.4.2011 10:23 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    přenastavit aam na tišší režim

    On to fakt někdou používá? Já vždy hledám jak to vypnout.

    David Ježek avatar 29.4.2011 11:35 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    von ten seagate nechutně hlučně seekoval. což o to, to dělal i hitachi a wd, ale u těch stačilo o jeden stupeň ubrat na aam, disk se výrazně ztišil a přístupovka se prakticky nehla. u sg to nešlo, ten prostě aam jakoby neměl.
    Bilbo avatar 29.4.2011 14:33 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Tusim ze u seagatu aam nebylo kvuli nejakym patentovym sporum - seagate pak aam proste nepodporoval, asi ho to vyslo lepe nez platit nejakemu patent trollovi ...
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    29.4.2011 14:44 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Vidím, že SSD jsou luxus. Někomu připadá příliš rychlý i magnetický hard disk.

    AAM není definováno co by měl dělat. Výrobce si s tím může udělat cokoli, reagovat jen na některé hodnoty, třeba jen na krajní, nebo nereagovat vůbec. A nebo případně, když se výrobci zachce, tam může i volit mezi rychlostí a hlučností.

    Když AAM nebude dělat nic, je to také naprosto v pořádku.

    Proto také protokol vrací, zda AAM vůbec podporuje.
    David Ježek avatar 29.4.2011 16:12 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    jestli jsem sarkasmus pochopil správně, tak věz, že ne každý se u disku určeného jako odkladiště honí za přístupovkou. a když mi hlučnej disk, kde je mi hodnota seeku u m.glutea maxima, neumožní zpomalit a tím snížit hlučnost, tak je to produkt naprosto k ničemu. u systémového disku mám priority samozřejmě jiné.
    2.5.2011 13:12 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Jsou ruzna pouziti disku. Kdo pracuje v oblasti multimedii, zajima ho objem a ne rychlost (ktera u sekvencniho zapisu objemnych dat na SSD nejsou zas tak uzasna, nehlede na cenu pri tom objemu). Navic, velky objem medialnich dat se pise a cte sekvecne, takze seek je nepodstatny. Mno a protoze ten prostor mam na stale bezicim servriku (ktery je i DVBT rec-server), je dalsim dulezitym parametrem hlucnost (tedy spis tichost) toho vseho. A kdyz se ztisi fany, zacnou byt slyset disky. Skoncil jsem u 6x1,5TB Samsung Green v RAID5+1HS. Mimochodem, rychlost zapisu na single disk je o chlup vyssi nez na predesle 1TB@7200/s (asi dano vetsi hustotou plotny). Spokojenost. Nehluci, netopi. O 10 stupnu mene hreji nez bezne disky. Skoda, ze uz nebudou ..
    Heron avatar 29.4.2011 10:22 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Používám disky všech třech, dnes již tedy dvou, výrobců. Western, Seagate i Samsung. Snažil jsem se mít stejný počet disků různých výrobců (teď mám shodou okolností po třech diskách od každé z uvedených třech značek), jako ochrana před vadnou serií jednodnoho výrobce. Což může být teď též problém, výrobci jsou reálně pouze dva.

    Takže odpověď je ano, s disky Seagate se vidím často.
    29.4.2011 10:36 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Dodáváme do průmyslových mašin z točivých disků takřka výhradně Seagate, většinou jako systémové disky (3.5"/2.5"), dáváme přednost nejmenší kapacitě co je zrovna na trhu kvůli spolehlivosti, nebo přinejmenším jednoplotnovým diskům. Poměr reklamací u těch nejmenších modelů jsou nízké jednotky procent (desítky až stovky kusů od každého partnumberu). Třeba teď zrovna tu koukám na ST3250318AS (250GB Barracuda 7200.12), prodej historicky 274 ks cca za dva roky zpátky, poměr reklamací 0.7% :-) Ještě koukám na 2.5" ST9160314AS, tam vidím 78 ks, z toho 3.9% vadných - ale je potřeba vzít v úvahu, že to je v různých fanless vozidlových počítačích, ke kterým se zákazníci nechovají moc hezky a disk se uvnitř bez ventilace vcelku peče. Svého času jsme prodávali větší počty kusů tehdy špičkových čtyřplotnových Barracud 750GB/1TB/1.5TB, a tam leze procento reklamací historicky někam ke 20%. Občas mi projde rukama i pár kusů nějakého WD, ale k tomu mám poměrně kusé poznatky: docela dost se jich vrací, ale při tom malém počtu kusů je statistika nevýznamná. Samsung, Hitachi, Toshiba... to je podobné.
    [:wq]
    29.4.2011 10:39 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Oprava:
    "Poměr reklamací u těch nejmenších modelů jsou nízké jednotky procent (desítky až stovky kusů od každého partnumberu)" => "nízké jednotky procent (z prodaných desítek až stovek kusů..."
    [:wq]
    2.5.2011 13:19 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Jel jsem drive take vyhradne na Seagate. Po ziskani 2 cihlicek z 500GB Seagate disku jsem se rozhodl, ze nechci mit v disku funkcionalitu self-brick, ktera je tam kvuli hernim konzolim. Proc sakra pro bezny trh tuhle funkcionalitu z firmware nevyhodi ?? nevite den ani hodinu. Techto cihlicek bylo v tu dobu tolik, ze by vam nestacily jednotky porcent vad, bylo to v enkolika desitkach. Kolega koupil 4ks a lehly 3. Ano, vadny firmware. Ale kdyby tam ta funkcionalita (kterou nikdo na beznem PC nechce) vubec nebyla, tak se to nestalo. Takze jsem presel na Samsung, ktery tam nema hovadiny navic, a byl jsem velice spokojen. V mem pripade to nikdy neni o par kusech.
    29.4.2011 10:50 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Když tak čtu o tom zmenšování litografického rastru (CPU/Flash) tak přemejšlím, nakolik se procento zmenšení rastru promítne do procenta smrštění srovnatelného obvodu, snížení spotřeby, nebo možného zvýšení taktu... Mám představu, že obecně některé struktury nejdou beztrestně donekonečna zmenšovat, takže zjemnění rastru nepřinese nutně přímo úměrné zmenšení obvodu a spotřeby, zrychlit hodiny taky třeba už nejde pokud zároveň vzroste složitost obvodu (takže se nezmenší vzdálenosti, indukčnosti a kapacity) apod. Navíc se třeba zároveň změní chemie (vlastnosti dielektrika), počet vrstev (prostorové uspořádání) apod.
    Proto die-shrink nějakého stávajícího procesoru není houska na krámě - nestačí daným procentem odzoomovat fotopředlohy, některé věci se musí individuálně doladit. Nemáte někdo konkrétnější poznámky / příklady / čísla? Odpusťte blbý dotaz, nemám VŠ elektro, tam se to možná vyučuje...
    [:wq]
    29.4.2011 11:15 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Navíc se třeba zároveň změní chemie (vlastnosti dielektrika)
    No ono už dneska to dielektrikum o tloušťce jednotek - desítek atomů moc nevodivé není.
    Mám představu, že obecně některé struktury nejdou beztrestně donekonečna zmenšovat
    Obecně se ti při zmenšování do činnosti toho obvodu začíná montovat kvantová fyzika. Pokud si dobře pamatuju, tak 20nm technologie je hranice, kde se kvantovou fyzikou ještě není třeba zabývat a projde to.
    Quando omni flunkus moritati
    29.4.2011 15:03 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Ale houby. Samotný princip flash paměti používá kvantovou fyziku bez které by nefungoval. Na jakýchkoli nanometrech.

    U cpu velmi pochyýbuji, že klasická fyzika stačí na 20 nm a že tam nikde nebude ani lízanec. To bych se moc divil. Ale školy nemám, teoreticky to možné je.
    29.4.2011 17:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Samotný princip flash paměti používá kvantovou fyziku bez které by nefungoval.
    Mluvil jsem o rozložení součástek.
    Quando omni flunkus moritati
    29.4.2011 14:57 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Jakmile věci začnete zmenšovat, už potřebujete přesnější modely a přecházíte na kvantovou fyziku z klasické.

    Takže jde hodně věcí beztrestně zmenšovat, ale mnohem rychleji se Vám zvětšuje složitost rovnic a modelů a počet vlivů, které musíte brát v úvahu.

    Stejně tak náklady rostou rychleji. A stjeně tak potřebné nástroje.

    Když zapojujete žárovky, tak si prostě přestavujete, že máte kabel, který je dokonalý vodič a mezi dvěma dráty je dokonalý izolant.

    Na to, abyste se dostal na dněšní tenké dráhy už potřebujete naproti velmi komplexní model zahrnující přeslechy mezi mnoha sousedícími vodiči, mnoho různých impedancí mezi okolními součástkami, průrazná napětí, která jsou velmi nízká, tepelné efekty a změny, které jsou v těchto rozměrech drastické. Na parazitních impedancích se drží nějaké nábojové pole, které bychom tam třeba nejraději neviděli, tak je třeba spočítat, jak to udělat aby nám nevadilo.

    Kromě se tam pletou další efekty kvantové fyziky.

    Na samotné vyleptávání cest už dávno nejde použít světlo, protože vlnové efekty to nedovolí.

    Prostě s čím kurevštějším a horším prostředím pracujete, tím namakanější potřebujete matematický model s mnohem více proměnnými a vlivy, které se předtím daly zanedbat.

    Takže ono nejde zmenšovat, pokud zůstane matematický model. Pak se prostě vytvoří model umožňující větší svinstva. A daleko rychleji roste cena té továrny nejspíš.

    Kdyby výrobci čipů měli podobně „užitečné modely“, které modelují realitu stejně věrni jako naši ekonomičtí odborníci, nejspíše bychom vyráběli čipy s cestičkami 1 mm a i tak by byl odpad velký.

    29.4.2011 13:31 fda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    on někdo ještě magnetický HDD používá?
    29.4.2011 14:54 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Taky se divím. Vyhodil jsem z pole všechny 2TB disky a nakoupil 600GB SSD. Přece nebudu socka s 12TB za čtyřicet tisíc, když můžu mít to samé za čtvr miliónu.
    msk avatar 29.4.2011 14:59 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    :)
    2.5.2011 13:21 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Moje rec .. ale ja mam jen 6TB v RAIDu. Misto auta z druhe ruky dam SSD disky a budu u toho delat "WOW to je rychlost". :-D
    29.4.2011 14:59 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Každý, kdo má rád svá data, používá klasický magnetický disk, nikoli SSD.
    2.5.2011 22:24 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    jop, ty jsou mustrem spolehlivosti
    29.4.2011 19:44 skoka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Takže konec pevných disků. Skoro všechny seagaty co jsem měl v poslední době buď odešly nebo měly vadný firmware (a to i drahé SAS serverové - ty se teda podařilo bez keců rychle reklamovat). Ale nevím - výrobce, který neumí udělat firmware, jeho disky se přehřívají, jsou hlučné a jejich seek je jak zatloukání řebíků ve mě nevzbuzuje moc důvěry. Proto jsem přešel na Samsung, no ne na dlouho ...
    30.4.2011 13:40 Občan Kang
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Samsung měl taky problém s firmware, který za učitých okolností poškozoval data. Je to nějaký 2 TB model.
    2.5.2011 13:26 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    A Seagate mel krasnou akci SELF-BRICK napric ruznymi velikostmi s uspesnosti v desitkach %. Taky mam 2ks 500GB jako tezitko. Proc tam tu funkcionalitu Seagae ma ? Ano ctete dobre, FUNKCIONALITU. Je to pro konzole, kde krome zaheslovani to pri pokusu o hackovani provede self-brick. Ale proc takovou bejkarnu tam mame mit my, co to davame do beznych kompu ?!?! Pak staci chybenka ve firmware a selfbrick se zaktivoval i kdyz nemel. A ano, self-brick je neopravitelny a data z toho nedostane nikdo. To je vlastnost definovana vyrobcem. Dekuji, nechci. To byl pro mne duvod odejit. :-)
    30.4.2011 13:44 Občan Kang
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    U Seagate jsem se setkal jen jednou s vadnou sérií disků. IBM měl taky vadnou sérii, přezdívanou Deathstar, taktéž mám osobní zkušenost. Western Digital je dle mých zkušeností nejhorší. Napříč kapacitami od nějakých 800 MB disků a novější. Proto jsem Samsung koupil jen 1,5 TB a u 2TB jsem se rozhodl vrátit k Seagate. viz výše.
    29.4.2011 20:32 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Samsung jsem měl ve starým počítači, bez problému fungoval 7 nebo 8 let (možná i dýl?) a teď ho má děda a tuším, že stále bez problému funguje. Šlo o nějaký 60GB model. Teď mám Seagate Barracudu 320GB 7200.(tuším 11) cca 2 roky a všechno ok.
    mikirc avatar 30.4.2011 13:49 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    nam bylo na prednasce receno, ze zivotnost disku je kolem 4-5 let Ja mam doma hitachi, ktery ma asi 15let(minimalne) ma 20GB je rychly a stale funguje. A samozrejmne prvnich 10let jel 6dni v tydnu vic jak 10hodin denne a nekdy i nonstop. Jo, tehdaj umeli neco vyrobit. Dnes je to jak s auty, hlavne aby to prezilo zarucni dobu a pak at se to klidne rozpadne.
    Byl jednou jeden...
    30.4.2011 14:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Jo, tehdaj umeli neco vyrobit.

    Skvělé. Teda možná až na to, že se na takový disk dneska sotva vleze systém, natož pak nějaká data...
    Quando omni flunkus moritati
    30.4.2011 13:51 Občan Kang
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Mám tu Seagate 4 GB, IBM 80 GB a Samsung 1,5 TB v kompu, který běží nonstop pěkných pár let. Sice ten IBM vydává občas pazvuky jako skřípání, cvakání atd. téměř od začátku, které nevzbuzují důvěru v dlouhou životnost, ale zatím drží. A to je kus který jsem získal po reklamaci 2 kusů 30GB modelu.
    1.5.2011 14:57 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    já tu mám funkční WD 200MB (3,1/2) a WD 120MB (5,1/4)
    msk avatar 2.5.2011 09:19 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Ono asi bude nieco pravdy na tom, ze disk vydrzi podla toho, z akej vysky ho na prekladisku jebnu o zem.
    Stanislav Brabec avatar 2.5.2011 16:43 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Mně WD 200MB začal asi po 12 letech provozu zlobit. Po delší nečinnosti se nechtěl roztočit, a bylo mu třeba vydatně pomáhat kývavým pohybem. Ale když už se roztočil, fungoval bez problémů.
    Ravensun avatar 4.5.2011 13:26 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobců pevných disků povážlivě ubylo
    Něco jako roztočit powerball z klidu? :) A co na to bad sectors?
    Gentoo je můj poslední velký linux test...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.