Portál AbcLinuxu, 13. května 2024 10:55

HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let

30. 8. 2013 | David Ježek
Články - HW novinky: M-DISC chystá BD-R s životností 1000 let  

Dnešní díl vyplní závěr letního sucha převážně netradičními tématy. Vévodí jim jistě chystaná zapisovatelná Blu-ray média s udávanou životností 1000 let, ale podíváme se i na architekturu IBM Power 8, vývoj kolem 220W procesoru AMD FX-9590 a zastavíme se i u Sony a jejích foťáků…

Obsah

IBM poodhalila architekturu Power 8

link

Ve stručnosti: 12 jader, 96 MB L3 cache, 8× hyperthreading (tedy celkem 96 CPU „jader“) a hlavně dvakrát vyšší výkon oproti předchozí generaci. To jsou stručné charakteristiky připravované architektury Power 8 v podání IBM. Té architektury, která kralovala herním konzolím současné generace (Xbox 360, Playstation 3 a tak trochu i starší Nintendo Wii a současné Wii U) a která byla odmítnuta pro generaci nadcházející (Xbox One i Playstation 4 nesou osmijádrové x86 APU od AMD). IBM má ale stále dost zákazníků, generuje s Power architekturou slušné peníze, sama ji uplatňuje ve svých serverech a do budoucna v ní chce pokračovat.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Power 8 staví na firemním 22nm SOI výrobním procesu (Power 7 využívá 32nm). Mimo jiné přinese rozhraní PCI Express 3.0, propustnost paměťového systému až 230 GB/s, to vše v čipu o velikosti 650 mm². Termín uvedení nepadl, ostatně Power 7 je to s námi od loňska.

AMD FX-9590 extrémně zlevnil, AMD to komentuje

link

Hi-endový 8core procesor AMD, který měl být výspou extrémního výkonu bez ohledu na ten tepelný, případně pořizovací cenu PC, se nakonec objevil v běžném prodeji. A krátce na to stihl masivně zlevnit, na méně než polovinu. To, co před pár týdny stálo 20 tisíc Kč, je dnes pod 10 tisíc. AMD ale za toto nemůže, sama FX-9590 do maloobchodního prodeje nepustila, byl určen jen pro stavitele sestav do zcela hi-endových mašin. To, že někteří z nich nakoupené kity pustili do prodeje, je věc jiná.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Každopádně tak monstrózní osmijádro s taktem až 5,0 GHz, 16 MB cache a hlavně hodnotou TDP 220 W, je tak dosažitelnější. Ale ne v Česku, zde se masivní slevy (zatím?) nijak neprojevily. Sluší se ale doplnit, že s ohledem na obrovský odběr je potřeba si pohlídat i koupi základní desky s podporou a také pokud možno výkonnější zdroj a kvalitnější chladič (AMD nedoporučuje nic menšího než vodní, ale myslím, že ty opravdu velké a výkonné vzduchové chladiče jej zvládnou udržet pod Tjunction také).

M-DISC chystá 1000letá BD-R s plasmaticky napařovanou kovovou vrstvou

link

Českému čtenáři jistě netřeba představovat technologii optických disků s anorganickou záznamovou vrstvou. Přišla na svět v prodejní podobě pod křídly firmy Millenniata s udávanou životností 1000 let u DVD-R disků. Později tuto technologii vyladila česká firma Northern Star do podoby DVD-R DataTresorDisc s udávanou životností 160 let, ale schopností zápisu v řadě běžných DVD mechanik. Později LG zahrnula podporu i pro Millenniata, ale přiznejme si, že i přes razantní snižování ceny je to prostě kapacitně menší a menší médium. S každým rokem.

Millenniata alias M-DISC před časem oznámil(a), že chystá Blu-ray verzi. Tedy BD-R kotoučky s kapacitou 25 GB, postavené na stejné technologii. Zde si dovolím ještě ocitovat aktuální stav věci mezi DTD a M-DISC, z článku na Deep in IT: „Pokud by vás zajímalo, čím se liší Data Tresor Disc a M-DISC, pak vězte, že po technologické stránce ničím. Výroba je prakticky stejná, liší se to v podstatě jen licencováním. Millenniata má smlouvu s LG, která jako jediná dělá vypalovačky kompatibilní s M-DISC, navíc tyto vypalovačky (které mají logo M-DISC) striktně odmítají pálit na Data Tresor Disky.“.

Hardwarové novinky

Každopádně, pokud Northern Star jednoho krásného dne nevybuduje také BD-R linky, pak bude M-DISC jedinou variantou anorganických BD-R s plasmově naprašovanou záznamovou vrstvou.

Sony A3000: bezzrcadlovka vzhledu zrcadlovky

link

Nejnenuje se to NEX, nevypadá to jako typický NEX, ale NEX to vlastně je. Sony zkouší trh dalším hybridním konceptem, který možná jednoho dne ukončí existenci přístrojů se zrcátkem uvnitř. Sony A3000 je bezzrcadlovkou s bajonetem Sony E, tedy součást systému NEX. Vzhledem ale připomíná levnou zrcadlovku (případně vyšší EVFko). Je tak první bezzrcadlovkou NEX, která se dá normálně ergonomicky držet.

Vnitřnosti přibližně odpovídají levné 20Mpix „zrcadlovce s elektronickým hledáčkem“ Sony A58. Je zde 20Mpix APS-C BSI CMOS čip (reálné rozlišení 5456×3632), rozsah citlivostí ISO 100 až 16 000, EVF se 100% pokrytím a 0,7× zvětšením, podpora RAWu, AVCHD H.264 video se stereo zvukem a – bohužel – mizerný třípalcový LCD s 230k body. Celé to váží 411 gramů a měří 128×91×85 mm. Akumulátor vydrží na 470 snímků (dle CIPA metodiky). Pro srovnání ona ekvivalentní „D-SLR“ A58 má rozměry 129×95×78 mm hmotnost 492 gramů – je tedy v podstatě v hlavním rozměru menší a přitom má výklopný displej se 460k body. Divné.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Cenu A3000 v kitu s 18-55mm OSS objektivem stanovila Sony na 399 dolarů.

Zbaví se Sony bajonetu Minolta A?

link

Spekuluje se o tom, jestli tohle pro Sony není test, jak se obejít zcela bez zrcátka. Vzhledem k tomu, že dnes již jsou vyráběny buď snímače s AF body na sobě, nebo jako v případě Canonu 70D takové, kde většina snímacích fotodiod je zdvojená a slouží pro autofocus, je zrcátko kradoucí významnou část fotonů snímačů a odklánějící je na speciální AF senzor přežitkem.

Hardwarové novinky

Mnozí v tom vidí to, že se Sony zbaví bajonetu A (Minolta A je první AF systém na trhu, první model s tímto bajonetem – Dynax 7000AF – přišel na trh v roce 1985) a přejde čistě na systém E-mountu. Tak daleko bych zatím ve spekulacích nezacházel, Sony klidně může jít cestou bezzrcadlovky Pentax K-01, tedy bajonetu klasického zrcadlovkového, ale bez zrcátka uvnitř. Vzhledem k tomu, že A58 je co do hloubky těla menší než A3000, je zjevné, že to tak klidně může být a „svět se kvůli tomu nepoprdí“. Uvidíme.

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Thunderbolt 2.0 na desce Asus
Následující díl: HW novinky: Xbox One bude rychlejší

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.