Portál AbcLinuxu, 5. května 2024 14:27

HW novinky: AMD zavařila Nvidii

8. 11. 2013 | David Ježek
Články - HW novinky: AMD zavařila Nvidii  

Pokud bych něco označil za zprávu týdne, pak je to uvedení Radeonu R9 290 od AMD. Tahle karta totiž zamířila na trh s cenovkou, která dává vzpomenout cenovému masakru, který Nvidii připravil Radeon HD 4850 před 5 lety. Ale podíváme se samozřejmě i na další témata…

Obsah

AMD uvedla Radeon R9 290

link

Jistě nemusím obšírněji zdůrazňovat, že to co v posledních týdnech předvádí AMD, je doslova smršť. Ještě před pár lety bych se vůbec neptal a rovnou sepsal speciální díl Hardwarových novinek, věnující se pouze novým kartám AMD a tomu, jak na to reagovala Nvidia. Ale zkusme si to letos servírovat per partes. Dnes je na řadě levnější, mírně okleštěná varianta Radeonu R9 290X, tedy Radeon R9 290.

Jeho parametry jsou mírně nižší než u vyššího bratříčka. Přišel o jeden výpočetní blok, což znamená pokles z 2816 na 2560 stream procesorů a stejně tak pokles texturovacích jednotek z 176 na 160. Zastává ale parádní počet ROP, a sice 64 a stejně tak se nic nemění na paměti, ta je stále v podobě 512bitových GDDR5 na efektivním taktu 5,0 GHz a o velikosti 4 GB. Je tedy zjevné, že tento model není výraznější znouzectností, pouze způsobem, jak AMD uplatní na trhu horší čipy, kde bylo nutné jeden blok vypnout a v rámci TDP snížit takt GPU z 1 000 MHz u Radeonu R9 290X na nynějších 947 MHz – hodnota spotřeby je totiž podobná, opět 250 až 300 W. Ale je nad slunce jasné, že takt půjde nahoru, určitě přes gigahertz, jelikož po současných referenčních kartách zákonitě přijdou nereferenční s lepším chlazením.

Hardwarové novinky

Ale nyní tu tedy máme referenčky. Můžete si je klidně teď hned koupit, ať již od Sapphire, nebo dalších, cenovka je přitom vynikajících přibližně 9 000 Kč včetně DPH. To logicky nejen přinutí Nvidii zlevnit, ale také spolu s nutností bojovat i s cenově velmi zajímavým R9 290X, uvést nové modely.

Nvidia uvedla GeForce GTX 780 Ti

link

Takže tu máme čerstvý přírůstek, třetí grafiku postavenou na dva roky starém (to je důležité, zatímco Nvidia totiž nepodporuje ani DirectX 11.1, AMD u Hawaii v R9 290/290X podporuje i DirectX 11.2) GPU GK110. GeForce GTX 780 Ti je po stránce výkonu výtečná karta, jelikož poráží právě i nejvyšší Radeon R9 290X. Však její GPU má také o několik stovek miliónů tranzistorů více.

Tenhle model má konečně plně aktivní GPU, překonává tak i Geforce GTX Titan. Ta měla/má 2688 CUDA jader a 224 texturovacích jednotek s taktem 876 MHz, nový model GTX 780 Ti nabízí 2880 CUDA jader, 240 TMU a takt 928 MHz. Nvidia tak buď zlepšila výrobu GPU, nebo se jí nashromáždilo dostatek špičkově kvalitních GK110, aby mohla představit tento nový model a opět porazit konkurenta v boji i nejvýkonnější single-GPU kartu.

Hardwarové novinky

Rozhodující bude reálná cena v Česku. Nvidia ji stanovila na 699 dolarů (o 300 dolarů méně než Titan), což je jasný důkaz, že nám tu poslední měsíce konkurenční boj nefungoval: dokud AMD neuvedla R9 290X, neměla Nvidia důvod takto kontrovat. GeForce GTX 780 Ti jsem zatím objevil jen v Alze, dva model za cenu 17 000, resp. 17 300 Kč. Radeon R9 290X koupíte za 12 500 Kč v CZC a výkonu dává jen o pár procent méně. Resp. dle testů dává GTX 780 Ti nějakých 105 % výkonu R9 290X, ale stojí 136 % jeho ceny. Pro uživatele Linuxu ale přichází v úvahu i faktor kvality uzavřených ovladačů, který patrně i tak převáží misku vah na stranu Nvidie.

Western Digital/HGST přichází s revolucí: 6TB disk plněný heliem

link

Loni slíbená revoluce v konstrukci pevných disků je konečně tady. HGST, harddisková divize Western Digital, kterou tento výrobce získal koupí od Hitachi (to se jmenovala ještě Hitachi GST), plní slib a uvádí na trh 3,5palcový pevný disk se 7 diskovými plotnami, velmi našťouchanými u sebe a hermeticky uzavřenými v šasi pevného disku, vyplněného místo vzduchu heliem.

Disk tak nemá tolik problémy se třením a ohřevem, vše bylo možné ztenčit a nasadit místo dosavadních 5 plotech 7 kousků. Celková kapacita v této první generaci je tedy 6 TB. Moc parametrů zatím HGST nezveřejnila, víme, že na trh míří jak 6,0Gbps SATA, tak 6,0Gbps SAS verze. SATA baští za běhu 5,3 W, SASová pak 5,7 W. Hlučnost při točení ploten je 20 dB.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Otázkou je, jaká je budoucnost této technologie. Konkurenční Seagate se již loni vyjádřil v tom smyslu, že oni touto cestou nepůjdou, že se jim jeví rozumnější rozvíjet stávající technologie (čímž mysleli zejména SMR – shingled magnetic recording) a později přidat i HAMR (heat-assisted magnetic recording), než riskovat to, že zákazníkovi po pár letech z disku vyprchá helium a ten se stane nepoužitelným. HGST se dušuje, že její řešení je skutečně hermeticky uzavřené a není se čeho obávat, jasné ale je, že až nadcházející léta ukáží, kdo měl pravdu. A i s ohledem na existenci enterprisové SAS verze by bylo vhodné, aby se těchto 6TB HGST disků chopil někdo velký, nasadil je všude možně a pak reportoval, jestli, případně jakým tempem postupně odpadávají.

Pro Hitachi hovoří, že její nový disk s kapacitou o 50 % vyšší než cokoli před ním, zabere v racku stejně místa a baští přibližně stejně. Navíc lze jeho chlazení klidně realizovat kapalinově, vždyť prostor s plotnami je hermeticky oddělen a pokud se použije kupříkladu olej nezkratující elektroniku, tak proč ne.

Seagate uvádí 2TB SpinPoint M9T – 2,5palcový disk standardní 9,5mm výšky

link

Když už jsem u toho Seagate, tak se sluší v tomto kontextu rovnou zmínit jeho čerstvou novinku. Jak jistě víte, tak Seagate také před lety nakupoval, pořídil si pro změnu harddiskovou divizi od Samsungu. Samsung by znám tím, že šel v pevných discích přesně opačnou cestou než Hitachi. Tam, kde kupříkladu Hitachi neměla problém uvést na trh vůbec první 1TB 3,5palcový disk – a to díky osazení 5 ploten (zatímco běžně se výrobci drželi 4 ploten) – na 1TB Samsung jsme si počkali, až byl výrobce schopen dostat tuto kapacitu do 3 ploten.

Hitachi měl před nějakou dobou jedno zajímavé prvenství – díky zmenšení elektroniky dokázal do 2,5palcového disku standardní výšky dostat 3 plotny a uvést tak na trh kapacitu 1,5 TB. Seagate, díky dědictví Samsungu, udělal nyní to samé, ale s více kapacitními plotnami. Vedle 1,5 TB varianty tak jde na trh i 2TB SpinPoint M9T, 2,5palcový disk s výškou těla 9,5 mm. Tuto kapacitu uměl dosud s 2,5palcovým diskem pouze Western Digital, ale jeho disk měl výšku těla 15 mm a byl tudíž zcela nepoužitelný pro 99,99 % notebooků a dalších zařízení.

Hardwarové novinky

Sešly se nám tak dvě významné novinky v oboru úložišť najednou. Uvidíme, jak vždy ten druhý výrobce zareaguje v blízké budoucnosti na svého konkurenta a jeho nejnovější produkt. Konečně se ale ty kapacity začaly zase hýbat.

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Intel začal vyrábět procesory ARM
Následující díl: HW novinky: Intel nestihne SATA Express pro čipsety 9. generace

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.