Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 19:04

Tak jsem se dokodrcal az sem I.

16.10.2010 18:00 | Přečteno: 1541× | linux | poslední úprava: 16.10.2010 23:11

V současné době používám linux pátým rokem. Pokusy z předchozí doby nepočítám, to nebylo o používání.

Takže to je dostatečně kulaté výročí, abych si zavzpomínal, jak to tehdy vlastně bylo, a proč, když Windows jsou (a vždy byly) tak WOW, jsem zakotvil u Linuxu. Podotýkám, že jsem nezískal prakticky žádné oficiální "počítačové" vzdělání.

Jo, byly časy, kdy jsem si myslel, že se na počítač nikdy nezmůžu. Pak jsem koupil od kamaráda, který se stěhoval někam daleko, první vlastní počítadlo řady XT. Mělo to zeleně blikající monitor CGA s grafikou Herkules a DOS, tuším řady 3. Pevný disk o velikosti 20 MB (!), operační paměť tuším 1 MB.

Hlavní aplikací byl dosovský WordPerfect 5. Jeho technologie řídících kódů mi přijde dodnes nepřekonaná. XTčko ho sotva utáhlo. Měl jsem jeden dokument o velikosti 8MB. Přeskočit od začátku ke konci trvalo tak 5 minut. Jako správce souborů mi po čase začal sloužil M602, první legálně zakoupená aplikace (do té doby pochopitelně "volně šířený" Norton Comander). Mé srdíčko technoida se tetelilo blahem, očička z té neblahé podívané už podstatně méně.

Po čase jsem v práci zaváděl moduly dopravy a skladového hospodářství a vedení nám svěřilo do péče "superkomp" řady 386 a první barevný monitor v budově. Do té doby se kupříkladu všechny skladové pohyby a další doklady odesílaly do SPS Náchod, kde se to nadatlovalo do sálového počítače (děrné pásky) a zpět přišly hory sestav. Musely se důkladně kontrolovat, protože někdy došlo k chybě na dokladu u nás, jindy při děrování u nich. Stálo to bratru 4.5K Kč/měsíc, takže nový PC by se měl zaplatit za rok a půl, nejpozději za dva. Hlavně ale byly k dispozici stále aktuální stavy zásob.

Vzpomínám si, jak jsem poprvé v životě seděl u počítače na kterém byl od dodavatele předinstalovaný DOS 5, nějaká dosovská kancelář (jméno si už fakt nevybavuju, třeba někdo napoví - viz dále), a poprvé jsem otevřel tabulkový procesor. Zíral jsem na chlívečky a netušil, co to propánajána vůbec je???

Postupně jsem zjistil, že to je/byl vynikající nástroj, kterému se oocalc v některých ohledech až dosud nevyrovná. Řada klávesových zkratek využívající funkční klávesy F1 až F12 spolu s Ctrl, Alt a Shift (a jejich kombinacemi) umožňovala neuvěřitelně efektivní práci. Měl jsem nad horní řadou kláves položenou nápovědu - přehledné a funkční.

Jinou mnou často používanou funkcí je změna směru odskoku z buňky po stisku Entru. Tenhle tabulkáč uměl směr nastavit klávesovou zkratkou Ctrl+Enter, pak stačilo stisknou příslušnou šipku a změna byla dokonána. Jednoduchoučké, ale úžasně funkční. V oocalcu (i jiných tabulkáčích) se musí do menu, podmenu, záložky,... přitom se musí civět na monitor a dávat pozor, abych se neukliknul,...)

Nahodil jsem svůj oblíbený WordPerfect, který už tehdy zvládal všechny druhy sloupců, například i paralelní, což oowriter neumí dodnes (ideální pro různojazyčné texty, kdy v každém sloupci je jiný jazyk. Po dosažení konce stránky text nepokračuje dalším sloupcem na téže stránce, ale na další stránce), všechny druhy bloků (sloupcové bloky se naučil oowriter relativně nedávno) a mnoho dalších vychytávek.

A zamačkávám slzu nad dalším pomyslným hrobečkem. Jaká škoda, že se kolo musí vymýšlet znovu a znovu. Ve vzpomínání na éru Woken budu pokračovat příště.

Hobil

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

16.10.2010 18:27 fred
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
časy geniálního ovládání jsou ty tam. místo sekundy mačkání kláves se hledá v menu, který je pokaždý jinačí, protože je "inteligentní" a "přizpůsobuje" se uživateli. hlavně že v něm sou ikonky jak pětikoruna.
otasomil avatar 16.10.2010 18:45 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.

Neodpustim si ze typickou aplikaci je treba photoshop. Zde budto bloudite v menu a nebo vzpominate na klavesove zkratky.

Druha vec ze dnes je vypocetni technika natolik vykonna ze lze virtualizovat stare systemy klidne v nekolika klonech naraz.

 

Proto holt vznikaji jednoduche webove aplikace (webmail, webove office ....). Lidi totiz nezadaji od pocitace nejake zazraky a uz vubec ne slozitost a neprehlednost s nutnosti uzkostlive si pamatovat kazdy detail obsluhy.

Protoze je k dispozici vykon tak uz nikdo nehledi na optimalizuaci a HW naroky aplikaci. Moznosti modernich aplikaci jsou natolik rozsahle ze jejich obsluhu nelze pokryt znalosti nekolika klavesovych zkratek. Proste naroky na orientaci v menu aplikaci jsou velke a lidi porad stejni. To potom cteme manualy, hledame na Googlu a vstrebavame vic a vic informaci pricemz urcite nemame hlavu na to vetsi.

K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
otasomil avatar 16.10.2010 18:30 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

To ja spis vzpominam na casy, kdyz vypocetni technika nebyla nikde a vsechno tak krasne a rychle fungovalo.

Kdo by pred pohyma 10 rokama tusil ze pocitac bude stat mene nez je bezna (nikoliv prumerna) vyplata radoveho obcana.

Kdo by tusil ze si dnes budeme na nem poustet hudbu, filmy ....

K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
lucorp avatar 17.10.2010 09:18 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
nj, ono by to fungovalo rychlejsie teraz pokial by boli pocitace vyuzivany ako nastroj a nie ako iba dalsia zataz a zbytocny ukon. Len to by museli ludia ktori o tom rozhoduju aj trochu rozmyslat hlavou a zamyslat sa nad efektivitou kazdeho riesenia.

Vid. napriklad u nas v skole - tabulku mozeme spravit v tabulkovom procesore, ale musime k nej pripojit papiere s vypoctami pre kazdu bunku a mame to pocitat na kalkulacke (samozrejme ze si to vyratam najprv cele v calcu a potom prepisem do vypoctov). A to som na inzinierskom stupni, na odbore kde by nas mali naucit maximalizacii efektivity organizacie prac ;)
"Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
brk avatar 16.10.2010 18:37 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
XP? A co tak XT? :o)
USE="-qt -kde"
16.10.2010 18:42 Hobil | skóre: 1 | blog: Hobilovo_doupe
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
No vida, chybka se vloudila :-) Opraveno, dik.
Aktualni top neni 0.9, anobrz 3.2.8. Top 0.9 je beznadejne zastaraly.
houska avatar 16.10.2010 19:45 houska | skóre: 41 | blog: HW
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
jeste jednou to tam je "XPčko ho sotva utáhlo."
otasomil avatar 16.10.2010 18:46 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.

XP .... me to taky bylo divny, ale ....

K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
16.10.2010 18:54 krotitelODS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
neberte to prosim osobne, ale lide jako Vy, kteri prozivaji orgasmy pri pohledu na tabulkovy procesor jsou nejvetsim problemem dnesni doby. Skodi neuveritelne IT a pomahaji cementovat mezi beznymi obcany ten pocit 'take rozumim vypocetni technice'

Uprimne receno jsem se zdesil, kdyz jsem zjistil, ze i lide, kteri hrde pochoduji pod vlajku unixu holduji praci s excelem nebo calcem ci jak se to vsechno jmenuje. Vyplyva z toho, ze filozofii unixu vubec nepochopili, nejen to, nejsou s to pochopit co je delba prace. Vim, ze to tak bylo v hodne firmach, kde pracovaly tisice lidi, kde vedli skladovou evidenci na jednom PC v nejakem calcu. To je mozno pochopit do te doby, nez zmizel ten tehdejsi nedostatek a nedostupnost vypocetni techniky.

Zamyslel jste se nad tim, co nasi zemekouli tyto nesmysly (zejmena word a excel) denne stoji. Stamiliony pocitacu jsou denne zapnuty a vybaveny 2-jadry a gigabajy pameti , aby se nejake sekretarce zobrazil dostatecne rychle nejaky prehled jizd. Ano, vyhodne je to pro akcionare CEZu.

Porozumnel jsem, ze nejste zadny IT specialista a jiste to neni vase vina, kam jsme se to dostali. A vezte, ze rada tzv. specialistu zde je take z desktopu nadsena a tu problematiku neprohledla. Presto jste jako kazdy jiny obcan svym malym podilem vinen na tom, jak nesmyslne rabujeme nasi zemi a ja doufam, ze muj prispevek u Vas nastartuje odpovidajici reakci vedouci ke zmene chovani.

Predem dekuji.
otasomil avatar 16.10.2010 19:06 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.

>>>Stamiliony pocitacu jsou denne zapnuty a vybaveny 2-jadry a gigabajy pameti , aby se nejake sekretarce zobrazil dostatecne rychle nejaky prehled jizd.

Coz ovsem nesouvisi se spotrebou elektriny neb moderni PC ma casto mensi spotrebu nez stara herka 386 s 1 MB RAM. Jenze tech zas v dobe jejich slavy byl zlomek toho co je PC dnes.

 

Hromadnemu nasazovani IT ve firmach, uradech .... ja jednoznacne rikam IT za kazdou cenu. Tiskne se cimdal vic takze vize vse v e podobe se nevyplnila ani nahodou.

K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
16.10.2010 19:08 Hobil | skóre: 1 | blog: Hobilovo_doupe
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Nevim proc tak utocne? Nikde jsem nepsal, ze se jakakoli evidence v nasi firme vedla v calcu nebo jinem nevhodnem softu. Na sklady i dopravu byly specializovane programy bezici nad nejakou databazi. Ty programy jsem tehdy sehnal a pro firmu koupil a externi IT specialista a programator je udrzoval v chodu a aktualnim stavu (prakticky i ve smyslu novych zakonu). Tohle preci nemuze delat zadny laik.

Vubec si nemyslim, ze by vypocetni technika mela byt jen pro "znalce" s VS smeru IT. Jestlize jsem technoid, ale nejak nebyl prilezitost ke studiu IT, znamena to, ze se nemuzu radovat z nejake cinnosti na PC, stejne jako se laik fotograf muze tesit z povedeneho obrazku, nebo laik ridic z vysneneho auta?

Jestli mate nejaky vlastni demony, bezte se s nimi poprat nekam do ustrani. Dekuji.
Aktualni top neni 0.9, anobrz 3.2.8. Top 0.9 je beznadejne zastaraly.
otasomil avatar 16.10.2010 19:20 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.

>>>Jestli mate nejaky vlastni demony, bezte se s nimi poprat nekam do ustrani.

Ale notak prece nebudeme zli....

K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
16.10.2010 19:29 pán tě vidí
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Na hrubý pytel patří hrubá záplata aneb jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.
16.10.2010 19:29 Hobil | skóre: 1 | blog: Hobilovo_doupe
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Ale vubec ne na Vas ;-) , to byla reakce na KrotiteleODS.
Aktualni top neni 0.9, anobrz 3.2.8. Top 0.9 je beznadejne zastaraly.
otasomil avatar 16.10.2010 19:41 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.

Ja mel na mysli tak vseobecne.

K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
16.10.2010 20:08 kwark
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
ze se nemuzu radovat z nejake cinnosti na PC, stejne jako se laik fotograf muze tesit z povedeneho obrazku, nebo laik ridic z vysneneho auta?

ne, nemůžete
okbob avatar 16.10.2010 22:01 okbob | skóre: 30 | blog: systemakuv_blog | Benešov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Tenhle komentář nechápu. Calc, Excel, Lotus 1,2,3 jsou tu právě pro lidi - a jsou to docela špičkové nástroje. Mám přesně opačný názor, když někdo, pro koho IT není primární byznys dokáže udělat tabulku, naformátovat si ji, použít sčítání, vzorce, a ušetří si tak trochu času, tak je to fantastická věc. A že má v kanceláři PC s 2G paměti - ono by tam dneska win na ničem jiném nejely. Navíc - co se týče spotřeby - já bych třeba víc kritizoval použití různých ORM, případně psaní špatně navržených aplikací, špatně implementovaných aplikací - které psali profesionálové a napsali je špatně.
17.10.2010 01:04 whistleblower
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
jeste se s dovolenim pripletu do teto plodne diskuse

Skodi neuveritelne IT a pomahaji cementovat mezi beznymi obcany ten pocit 'take rozumim vypocetni technice'

tak ja jsem velice bezny obcan a mate pravdu ze skodim IT a po kazde neumyslne zaskodnicke akci je ze mne mrtvy brouk

co nasi zemekouli tyto nesmysly (zejmena word a excel) denne stoji. Stamiliony pocitacu jsou denne zapnuty a vybaveny 2-jadry a gigabajy pameti , aby se nejake sekretarce zobrazil dostatecne rychle nejaky prehled jizd.

tohle by meli pochopit ti kteri me nuti tabulkovat na pocitaci predtim jsem byl hotov s papirama raz dva a byl svaty pokoj moh jsem zacit pracovat a ted se mi v pocitaci serou ty tabulky a jsem vytizenej pul roku jenom tim ze se je marne pokousim narvat tema nesmyslama co po mne chteji
gtz avatar 16.10.2010 20:41 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To byly doby, správce souborů NC nebo PCTOOLS, WP ve verzi 4.2 později 5.1 na tabulky byl SuperCalc a vše šlapalo jak mělo. Jeden hadr o kapacitě 20MB, jedna FDD.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Josef Kufner avatar 16.10.2010 22:53 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
WordPerfect byl/je výborný editor. MS Word ani OO Writer mu nesahají ani po kotníky.

Ad ta kancelář... nebylo to C602 a T602 nebo Framework?
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
16.10.2010 22:59 Hobil | skóre: 1 | blog: Hobilovo_doupe
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
bingho, framework. H.
Aktualni top neni 0.9, anobrz 3.2.8. Top 0.9 je beznadejne zastaraly.
Václav 18.10.2010 15:34 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem se dokodrcal az sem I.
Ještě jsem si vzpomněl na Klasik, ale ten už byl celkem HW náročný.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.