Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 08:23

Leoši, Roberte, díky

14.10.2010 22:07 | Přečteno: 2003× | Other

Před dvěma týdny oznámil svůj odchod z abclinuxu Leoš, nyní i Robert. Po delším klidu na mém blogu mi dovolte pár slov…

Každý kdo kdy psal pro nějaký IT web, ví, jak je to tu skvělé, tu na mašli, v průměru celkem fajn, pokud jsou dobří lidé. Já jsem byl "přizván k abclinuxu" Leošem 9.6.2008 ("Mam sanci te presvedcit, abys je [hw recenze] u nas zacal delat? ;-)"), což byla doba, kdy jsem byl již přes 3 roky členem jiné redakce. Slovo dalo slovo, setkali jsme se osobně s Robertem a od té chvíle začala vznikat nekonečná série mnohými nenáviděných Hardwarových novinek.

Tvář serveru je vždy tvořena jeho zakladateli, případně šéfredaktorem. Zde na abclinuxu byla cítit slušně udržovaná symbióza obojího (pokud se něco změnilo po příchodu stickfishe, nevím, nejsem čtenářem abcl od počátku). Leoš odváděl (později s Lubošem a asi i dalšími - toto moc nesleduji) práci zejména na programování portálu, Robert kočíroval redakci, která asi nikdy neměla moc peněz na rozhazování (kdo neví: Microsoft má na poli webové reklamy jakožto zadavatel docela nepřehlédnutelnou pozici a pokud to chcete táhnout bez ně, hodně štěstí).

Důvody proč odešel Leoš, byly jasně nastíněny v jeho blogu a já je plně respektuji. Na našem serveru jsme si prošli řekl bych ne přímo něčím podobným, ale situací podobného průběhu, kdy odcházel Petr Murmak (který jen tak mezi námi stál jak za redakčním systémem, tak za redakcí jakožto šéfredaktor" - občas se sám sebe ptám, nakolik čtenáři jeho odchod zaznamenali, či nikoli). Robert odchází nyní a je tak jasné, že i přes to, že je zde slušná návaznost v autorech i čtenářích, "rozpadla" se byť malá, ale stálá redakce, kterou nyní bude tvořit víceméně jen Luboš (nekecám? zbytek jsme dle mého dojmu externisti).

Abclinuxu tak z mého pohledu čeká potenciálně nebezpečné období, které pokud se podaří ukočírovat bez ohrožení pověsti i směrování serveru, přečká bez problémů. Pokud se dívám na seznam autorů, pak vidím v počtu článků následující:

Je pochopitelné, že Leoš s Robertem byli, jsou a ještě dlouho budou v žebříčku na předních pozicích (ignoruji stovky článků od autorů "Reklama" a "Redakce", které ale také někdo musel sepsat, hodit do systému, případně "vykomunikovat" (brrr) s partnery). Jirka s Lubošem jsou svými "linuxovými" články, navíc podpořeni méně plodnými či kratšeji píšícími autory myslím dostatečnou zárukou zachování směru, kterým abclinuxu jde, bude-li mít Luboš dostatek času nadále psát. Upřímně, jakkoli mám rád články Pavla Tišnovského (a naprosto nechápu proč je nepíše na nějaký hardwarový portál - ne přímo diit, prostě jinde než na rootu), z rootu se myslím stalo něco, čím za Johanky a jejího předchůdce nebyl. Příliš mnoho článků se "zvláštním obsahem", příliš mnoho o webových věcech (až z toho vzešel samostatný zdroják) a poklesla i hloubka a odbornost článků.

Pokles odbornosti je zcela pochopitelný, souvisí s vývojem české společnosti (tedy čtenářů) a prožívají jej všechny IT weby, které nechtějí umřít proto, že sice píší "masakrózní" články, jenž však čte jen minimum, zatímco ostatní hltají "Win7/Apple novinky na živě - dejte nám křišťálovou lupu, honzíček ji ještě nemá, bééé" (pardon hoši, ale ten váš ani-gif mě vždy způsobí nechápavé kroucení hlavou, opravdu se takhle rádi podbízíte?). Horší je ta změna obsahu. Ne že by si root své čtenáře nenašel i po změně, ale podle mne to musejí být z nemalé části jiní lidé, než kteří jej četli před mnoha lety. Totéž platí pro abclinuxu, je to zčásti jen přirozený vývoj. Já osobně doufám v to, že abclinuxu nepotká revoluční změna, ale bude nadále procházet pozvolnou evoluční proměnou, kterou prochází poslední léta a jejímž důkazem je ostatně moje vlastní produkce (nejen hwn, ale i screenshotové články a třeba také jeden seriál, který je momentálně ve fázi příprav - snad jsem neprozradil nic tajného :-).

Protože sám poslední dobou víceméně zastávám na diit pozici (aktuální hroznou stránku "o nás" u nás prosím ignorujte), kterou měl na abclinuxu Robert, můžu si doufám dovolit pár slov. S Robertem se (převážně, nikoli výhradně) pracovně známe již ony více než dva roky. Jsem rád, že mohu říci, že za celou dobu s ním vždy byla výborná domluva, kdy jsme si doufám vzájemně vycházeli vstříc a nikde to nijak nedrhlo. Nevím nakolik je to zásluha toho, že přeci jen v IT novinařině mám jistou praxi, nebo prostě toho, že je Robert nekonfliktní inteligentní člověk, podpořeno tím, že nám oběma jde o stejnou věc (abclinuxu jako takové a určitý příspěvek ke zlepšení postavení linuxu v Česku), ale to je ostatně jedno (uff, to bylo ukazovacích zájmen).

Často jsem si říkal při předávání nějakého článku, "tohle mi neprojde", ale díval jsem se na něj očima diit, která mají dosti odlišně nastavené mezní limity toho, co vydat chceme a co je pro nás "produkt vhodný k dopracování". Robert to ve většině případů vzal hned na poprvé a já až s odstupem času u daného článku zjistil (zejména z reakcí na něj), že je vlastně v pořádku. I v tomto je důležitá postava šéfredaktora, který umí tyto věci správně posoudit.

Co bude pro Luboše těžká práce, je zastavit případnou samo se vnucující změny týkající se obsahu. Když se na server podíváte, uvidíte vedle reklamních článku, jaderných a hw novinek a xkcd již jen "tu a tam" něco a v jistém podílu to ani přímo nejsou linuxové články. Přitom je zde obrovský potenciál mít z abclinuxu skutečný portál, který se - teď plácám z voleje - bude věnovat všem možným distribucím, pro které bude mít stálé autory, kteří tyto distribuce používají. Vždy když přichází nějaký na hardware plodný týden (typicky kdy je CES, Computex, Intel Developer Forum, nebo se AMD i Nvidia rozhodnou uvést nové grafiky ve stejný týden), vidím jasně ty komentáře pod články, že se z abclinuxu stal hw server. A to jen proto, že vyšly 3-4 hw články daný týden. Nemůže to být jinak, sepsat se to musí a málokdo se v počítačích pohybuje natolik, aby při pravidelném čtení HW novinek zaplakal, kolik zajímavostí se "do daného dílu prostě nevešlo". Jediný způsob, jak tento výrazný podíl hw článků, které mnozí z vás nemají rádi, je přestat se stěžovat v diskusích a místo toho napsat šéfredaktorovi náměty na linuxové články, jež byste případně napsali.

---

Za ty roky v IT jsem měl možnost poznat řadu neskutečně tupých lidí, kterým jste 20x mohli říci, jak mají něco udělat a i po 21. to udělali blbě. Poznal jsem i bezcharakterní lidí, poznal jsem ty, kdož jdou jen po penězích a poznal jsem i vyloženě konfliktní povahy, pro něž říci "máš pravdu, moje chyba, omlouvám se" je něco, co asi nikdy v životě nevyslovili. Robert se mezi takové v žádném případě neřadí (Leoše bohužel moc neznám, ale vyměnili jsme si řadu mailů a jeví se mi také jako fajn člověk), vždy se mnou jednal čestně a často jsem si říkal, že snad až příliš odkrývá karty (ne vůči mě, ale vůči čtenářům) a jakkoli je to z lidské stránky fajn, musí to chtě-nechtě abclinuxu uškodit. Nestalo se tak, abclinuxu je stále zde a podle mého přežilo první fázi "přechodu do 21. století" bez újmy. Na nových majitelích bude fáze druhá, ukočírovat odchod zakladatele (to je hledisko provozu portálu) a zejména kontinuitu produkce (a to je již redakční věc, která leží na Lubošových bedrech). Po přečtění různých komentářů pod Robertovým blogem chápu obavy či předpovědi mnohých z vás, ale já osobně jako čtenář abclinuxu přeji "staronovému ábíčku", aby se zadařilo.

Leoši, Roberte: oběma vám děkuji za abclinuxu, i vzájemnou spolupráci. Snad budete kluci ve svých současných/budoucích působištích spokojeni.

       

Hodnocení: 97 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

14.10.2010 23:22 Dr. Bunsen Honeydew
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
...Za ty roky v IT jsem měl možnost poznat řadu neskutečně tupých lidí,... Poznal jsem i bezcharakterní lidí, ...

mam podobnou zkusenost, ale az zde na abclinuxu jsem pochopil pravy vyznam slova 'bezcharakterní'

Rad bych upozornil na jistou moznost, jak ziskat clanky. Jiste mnozi cetli na rootu ten clanek od uzivatelky Magdy Hankove o Ubuntu. Na jejim blogu jsem se dovedel, ze provozuje vlastni zivnost - psani clanku na zakazku. Ohromilo me, kdyz popisuje, ze v posledni dobe pise clanky o krasach asijskych a africkych mest - zakaznici jsou nejake cestovni kancelare. Samozrejme, ze Magda v tech zemich nikdy nebyla, vsechno si to vymysli. (tedy alespon jsem to tak pochopil). To je prece nadherna myslenka i pro tento portal, nebo ne?

Rad bych se jeste vyjadril k problematice clanku na dnesnich portalech. Jako autor bych rad napsal neco o me praci, rad bych s tim seznamil verejnost. Ale musim priznat, ze to povazuji za ztratu casu a energie. Provozovatele portalu, at uz je to pan Krcmar, Robert zde, pan Kyslika se zajimaji jen o ten clanek. Aby neco vyslo. Abych byl jako autor zviditelnen jako specialista v nejakem oboru - pro to myslim portaly nic nenabizi. Uplne citim to 'dej se clanek, tady je odmena a jedeme dal'. A clanek skonci nekde mezi reklamou, recenzi Ubuntu a 20. popisem zakladnich prikazu v prikazove radce. Vetsina portalu navic rika - neco pro zacatecniky.

Na druhe strane to samozrejme chapu. Spolecnost se stala povrchni, neco do hloubky vlastne uz nikoho nezajima. Ale neni to teprve od vcera. Sleduji tyto portaly uz leta a jeste ani jednou zde nebylo tema - jak udelam software , aby byl zakaznik ohromen. neco navic, ne jen v potu tvare sesmolit nejakou aplikaci. A 10 let se tu mluvi o linuxu, nyni je tu rada dekovacek na zakladatele, co pro ten linux udelali a ja se ptam - je to skutecne tak? Kolik je tady skutecne tech clanku, ktere ukazuji, v cem je sila linuxu - totiz v programovacim prostredi, ktere prave umoznuje udelat to zaplatitelne software u ktereho zakaznik rekne wow! A misto toho se tu mluvi o desktopu, grafickych kartach ....

No muselo to ven. Komu sem eventuelne slapl na kuri oko at promine.
Luboš Doležel (Doli) avatar 14.10.2010 23:42 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Rad bych upozornil na jistou moznost, jak ziskat clanky. Jiste mnozi cetli na rootu ten clanek od uzivatelky Magdy Hankove o Ubuntu. Na jejim blogu jsem se dovedel, ze provozuje vlastni zivnost - psani clanku na zakazku. Ohromilo me, kdyz popisuje, ze v posledni dobe pise clanky o krasach asijskych a africkych mest - zakaznici jsou nejake cestovni kancelare. Samozrejme, ze Magda v tech zemich nikdy nebyla, vsechno si to vymysli. (tedy alespon jsem to tak pochopil). To je prece nadherna myslenka i pro tento portal, nebo ne?
Copywriting. To opravdu ne, to je lepší, aby nevyšlo nic než něco takového.
Provozovatele portalu, at uz je to pan Krcmar, Robert zde, pan Kyslika se zajimaji jen o ten clanek. Aby neco vyslo.
Takhle to není. Problém je v tom, že sehnat a udržet kvalitní autory je nadlidský úkol. Obzvlášť v tak relativně úzké oblasti jako Linux.
David Ježek avatar 14.10.2010 23:50 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
k copywritingu jen tolik, že jsou "rádoby copywriteři" a COPYWRITEŘI. zatímco první toho třeba zas tak moc neumí (nic ve zlém, ale 20letá šlečna ve mě důvěru nebudí a její článek na rootu mi přišel takový hodně jednoduchý, na diit bych takový nepovolil vydat a nic jiného jsem od ní nečetl), zatímco práce některých copywriterů, resp. speechwriterů je opravdu v kontextu doby a situací výborná. napadá mě teď z hlavy akorát ted sorensen. jen se člověk, co to dělá, musí srovnat s řekněme poněkud komplikovanější etikou té profese.
=^..^= AmigaPower® avatar 15.10.2010 06:11 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Problém je v tom, že sehnat a udržet kvalitní autory je nadlidský úkol.
Copak o to, lidí s potenciálem je dost, jen je donutit ty věci z mozku dostat do digitální podoby. Pokud jdu s někym z ábíčka do hospody, řeč se točí z 90% okolo linuxu...
brk avatar 15.10.2010 06:50 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Jít na pivo je jedna věc, to je relax. Něco napsat, to je něco jiného. Prostě klasika - kdo je v něčem fakt dobrý a má co říct, takt o dělá. Na psaní nemá čas, respektive ten volný raději věnuje něčemu jinému.
USE="-qt -kde"
=^..^= AmigaPower® avatar 15.10.2010 07:00 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
No, přesně tak to je :-D
15.10.2010 10:50 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Tak proc neudelat nejaky serial "Linuxove rady od piva" jako audio? :)
Dalibor Smolík avatar 15.10.2010 12:36 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
To nejde. Po takové produkci bych měl žízeň. :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
16.10.2010 20:53 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Stačí si k tomu otevřít lahváče :-)
"Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
=^..^= AmigaPower® avatar 16.10.2010 23:18 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Pokud si to někdo vezme na svá bedra, mile rád se zúčastnim ;-)
Heron avatar 15.10.2010 09:41 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Abych byl jako autor zviditelnen jako specialista v nejakem oboru - pro to myslim portaly nic nenabizi. Uplne citim to 'dej se clanek, tady je odmena a jedeme dal'. A clanek skonci nekde mezi reklamou, recenzi Ubuntu a 20. popisem zakladnich prikazu v prikazove radce. Vetsina portalu navic rika - neco pro zacatecniky.

Tak tak. Napsat dobrý odborný článek je práce na týdny. Autor dostane almužnu (toto chápu, redakce na víc nemá), článek zapadne mezi nascreenshotovaný hnůj (se 30x vyšší čteností). Co je nejhorší, v poradně v odpovědích na dotazy ohledně daného problému se pak uvádějí linky na externí dokumenty a ne na články na portálu. Takový článek je k ničemu, pro autora zbytečně drahý, pro portál nevhodný. Jenže touto cesto se z toho chtě nechtě stane bulvár. Doufám, že současná redakce touto cestou jít nechce a že bude preferovat odbornost nad čteností.

David Ježek avatar 15.10.2010 09:50 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
já s tím co popisuješ souhlasím. ani nevíš, jak rád bych psal VELICE hutné odborné články (nemyslím tady, jinde, tady jsou na to povolanější), ale faktem je, že když by autoři trávili pracovní čas metodou "1 megačlánek týdně, který bude mít desetinovou čtenost proti ublinknutí o win7, jen lze napsat za 2 hodiny", pak to položí jakýkoli server a dvojnásob to bude platit o linuxovém, který odmítá reklamu microsoftu.
15.10.2010 11:43 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
... článek zapadne mezi nascreenshotovaný hnůj (se 30x vyšší čteností). Co je nejhorší, v poradně v odpovědích na dotazy ohledně daného problému se pak uvádějí linky na externí dokumenty a ne na články na portálu. ...
nebylo by reseni zavest neco podobneho jak je ted u blogu, kdy se oznacuji linuxove zapisky tucnakem (je to na prvni podhled videt), zustavaji na hlavni strance dele a pak je jde pomerne snadno mezi ostatnimi blogy dohledat pres "vyber"? Ja myslim, ze by to bylo uzitecne jak pro geeky, kteri by mohli sledovat jen tyto kvalitni a obsahle clanky, tak pro BFU kteri sem treba cas od casu zabloudi, kliknou na prvni clanek a po chvili naveky zhrozeni odchazeni, protoze nerozumeli ani slovo...
Heron avatar 15.10.2010 13:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Pokud by se ten výběr dělal stejně jako doteď u blogů, tak děkuji nechci.
15.10.2010 07:57 letec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dr. Bunsen Honeydew trochu výš napsal:
Rad bych upozornil na jistou moznost, jak ziskat clanky. Jiste mnozi cetli na rootu ten clanek od uzivatelky Magdy Hankove o Ubuntu. Na jejim blogu jsem se dovedel, ze provozuje vlastni zivnost - psani clanku na zakazku. Ohromilo me, kdyz popisuje, ze v posledni dobe pise clanky o krasach asijskych a africkych mest - zakaznici jsou nejake cestovni kancelare. Samozrejme, ze Magda v tech zemich nikdy nebyla, vsechno si to vymysli...

Si mě dostal, člověče. Já jsem napsal toto v dobré víře mimo jiné taky o té Magdě... Sem to o ní nevěděl...
gtz avatar 15.10.2010 11:33 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Ohromilo me, kdyz popisuje, ze v posledni dobe pise clanky o krasach asijskych a africkych mest - zakaznici jsou nejake cestovni kancelare. Samozrejme, ze Magda v tech zemich nikdy nebyla, vsechno si to vymysli...

ani se nedivím těm CK, že to takto řeší, než aby složitě autorizovali nějaký cestopis tak to raději udělají takto.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Fluttershy, yay! avatar 15.10.2010 13:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Tak se ještě mrkni na Yuhůovy nářky, že ty CK taky kopírují z jeho webů.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
15.10.2010 09:36 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
zdravim,

pekne cteni. Je videt, ze do oboru vidite.

gf
15.10.2010 13:29 skunerq | skóre: 19 | blog: skunerovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
hmm, novy majitel, odchody redaktoru ... ted uz zbyva jen to prejmenovat na www.abcjilka.cz
Luboš Doležel (Doli) avatar 15.10.2010 13:43 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Nebo na AbcNeumimSiZablokovatUzivatele.cz. Navíc žádní redaktoři nikam neodchází.
15.10.2010 17:42 kolcon | skóre: 15 | blog: kolcon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
no ale fakt byste mohli do rss poustet i jmeno autora - clovek to tam obcas neodhadne a nejaky jilkuv vyblitek omylem otevre :(
Luboš Doležel (Doli) avatar 15.10.2010 18:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Leoši, Roberte, díky
Vždyť to v tom RSS je:
<dc:creator>David Ježek</dc:creator>

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.