Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 15:16

Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

2.2.2009 09:07 | Přečteno: 3179×

Ve své úvaze jsme dospěli do současnosti, je únor 2009 a krize z USA se rozšířila do celého světa. Jaký bude vývoj krize dále? Pokud se chci dopídit reálného výsledku, sleduji pohyby cen ropy a energií vůbec. To jsou totiž ty nejdůležitější hybné faktory společnosti. Ropu a elektřinu potřebuje civilizace ze všeho nejvíc. Sebemenší oživení hospodářství doprovází většinou raketový cen ropy a potažmo benzínu (motorové nafty). Každý podnikatelský subjekt benzín potřebuje, bohatší domácnost také.

Údaje ze světových obchodních center nejsou příliš povzbuzující. Krize na Středním východě způsobila dočasný růst cen ropy, po jejím uklidnění cena ropy zase spadla na původní úroveň (nyní OPEC 40,71 USD/barel k 30.1.). Zásoby ropy v USA jsou na rekordní úrovni. Akce ČEZu také nestoupají, jak slibovali burzovní makléři, kteří mi neustále volají, abych nějaké koupil. (Přes víkend zaznamenán další pokles o 0,50 Kč/akcii) Některé aktivity této "firmy" nějak nevyšly, zejména na Balkáně. Z toho usuzuji, že na dně krize rozhodně nejsme a čekají nás velmi těžké časy, propouštění zaměstnanců a likvidaci firem, které měly (i u nás) dlouholetou tradici a překonaly zdánlivě mnohem horší časy.

Nyní je právě na pořadu dne položit otázku, kdo za tuto krizi vlastně může a jak se vyvarovat podobných situací v budoucnu. Zamysleme se nad tím, jak vlastně takový "organismus", jako je světová ekonomika vlastně funguje. Trh a zdravá konkurence jsou hlavními hybateli technologckého pokroku a vývoje společnosti vůbec. To nelze popřít. Avšak do "ideálního" působení konkurence vstupují další faktory, jako jsou státní protekcionsmus, monopolní vlivy a dnes i v neposlední řadě úplně odlišná kultura trhu v asijských zemích.

Lidská společnost velmi zpohodlněla, chce mít všechno hned a nároky na spotřebu se zvyšují. Jen od roku 1970 se spotřeba průmyslových výrobků zvýšila mnohonásobně. Kromě toho lidé chtějí mít (na rozdíl od dřívějších dob) také nějaké sociální jistoty, záchrannou sociální síť. Tato síť se musí vybudovat ze státních příjmů (především z daní podnikatelů). Jsem toho názoru, že čím lepší sociální síť, tím je nižší tempo rozvoje ekonomiky - tu síť musí někdo zaplatit. A obráceně to platí také, země s nízkými daněmi se rychle rozvíjí, avšak mnoho lidí může upadnout do sociální pasti a to není také v zájmu žádné rozumné vlády. Jde o to najít správnou střední cestu, která se navíc mění i v různých obdobích.

Slyšel jsem názor, že hospodářství země je jako lidský organismus. I ten má své samoregulační schopnosti a podávání nadbytku léků mu spíš škodí, než pomáhá. Jenže čas od času člověk onemocní a je nutné podat antibiotika, aby se uzdravil. Totéž je se zásahy státu do ekonomiky v době krize. Určitě je nutné, aby se zachránila klíčová odvětví, kde je zaměstnáno nejvíc lidí (ale také hlavní banky), ale má smysl zachraňovat včerejšek - to jsou neproduktivní (ekonomické) oblasti a obory?

Jak jsem se již zmínil, jsou třeba určité kroky k záchraně bank, aby lidé nepřišli o své úspory a tím ještě se nezhoršila celá situace. To však neznamená, že je to dobře. Lze to udělat k odvrácení katastrofy, ale v běžné situaci je to chyba. Banky si navyknou, že jim rizikové operace někdo pokryje (stát) a nechovají se ekonomicky. Je snadné brát ziskové zakázky, když riziko ponese někdo jiný ..

Souhlasím s názorem vlády, že je nutné především podpořit výzkum a vývoj, školství. Dobře připravení lidé budou schopni konkurovat v nových podmínkách. Považuji za hrubou chybu Zemanovy vlády, že podporovala montovny aut a televizních obrazovek. Místo toho, abychom vyváželi rozum a technologie, děláme z lidí jen knechty a pomocné dělníky u pásu ve prospěch cizích firem, které navíc mají daňové prázdniny a zisky letí do zahraničí a těch pár set nekvalifikovaných míst a několik míst techniků stojí dańové poplatníky neúměrně mnoho..

Právě nyní se ukazuje, že investice do automobilového průmyslu nebyly tou nejvhodnější volbou. Tvrdil jsem to již tenkrát, tvrdím to i dnes. Právě firmy, které se napojily na automobilový průmysl, krachovaly jako jedny z prvních. Ostatně, jak jsem sám viděl, problémy měl např. automobilový průmysl USA viditelně již od roku 2003.

- Pokračování příště -

       

Hodnocení: 88 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

2.2.2009 09:15 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Hezky napsáno. :-) Souhlasím se vším.

microcz avatar 2.2.2009 11:02 microcz | skóre: 18 | blog: Michalův zápisník | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

také mi opět nezbívá než souhlasit....ono totiž jestli budeme stavět hladovou zeď z cementu a cihel, zisk z investic si rozdělí nenažraní zahraniční developeři a ukrajinští dělníci. Jestli budeme stavět hladovou zeď z aut, zisk si rozdělí německé koncerny a napůl němečtí subdodavatelé. Pokud ale budeme stavět hladovou zeď z výzkumu a vzdělání (míněno skutečného = přírodovědního/technického) investice se nám vrátí, zaměstnáme opravdu zdejší lid a navíc motivujeme veřejnost k pořádnému vzdělání, což je také krok s právným směrem.

2.2.2009 09:45 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pěkné, pěkné.

Nadhodím jednu malou otázku. V USA byla spouštěčem krize prasklá bublina s hypotékami. Copak evropští bankéři nevěděli, jak nejisté krytí mají tyto hypotéky (mluvím o těch amerických, které mohl v jisté době dostat i člověk, který ji nemohl splatit)? Vždyť byli placeni za to, aby vyhodnotili možná rizika, a úplně selhali. Nakupovali pochybně kryté hypotékuy jako diví.

Drobný překlep -- v Prvním odstavci: doprovází většinou raketový cen ropy a potažmo benzínu... asi tam chybí slovo
2.2.2009 10:26 Karel Zak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

 

> Copak evropští bankéři nevěděli, jak nejisté krytí mají tyto hypotéky.

Prave ze casto nevedeli (nevim jak EU, ale USA asi nevedeli). Ty hypotéky se prodavaji mezi bankama a aby se balicek co se prodava udelal atraktivni (=unosne riziko) tak se tam prida jeste nejaky dalsi produkt. Ve vysledku poradne nikdo nevedel kdo ma a jak velkeho "cerneho petra". Nemluve o tom, ze se takto pretrhavaji jinak prime vazby mezi dluznikem a tim kdo mu pujcoval. Vec zasla pry az tak daleko, ze slo udela i hypoteku na hypoteku. Takze ta stara se zaplatila novou -- a novy dluh vzdy vypada lepe -- takze zase lepe zobchodovatelny mezi bankama, apod.

Masakr v honbe za moznosti bankovnim akcionarum predvadet nekonecny rust... Vsimnete si, ze je to i v IT  -- neni dostatecne pokud je firma vydelecna, musi byt kazdy rok vydelecna vice nez predchozi...
 

 

2.2.2009 09:52 Pavel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Me by zajimala tato otazka: Vsude slysim, ze krizi spustily nesplacene hypo, ktere navic US banky v podobe derivatu prodavaly dal do sveta a ze tudiz banky mely ve skrini mnoho kostlivcu. Co kdyby US vlada misto nalevani bilionu $ vsude mozne proste rekla, ze tyto hypo prebira v cele vysi (timpadem jsou banky v US a na celem svete OK, samozrejme nejvyssi prestavitele techto bank potrestat (ja bych je nechal postrilet,ale ja jsem extremista :))) a ze majitele techto nemovitosti to budou splacet US vlade, treba pres 3 pokoleni? To by nefungovalo? Kdyt prece ty domy stoji, par let se stavet teda bude min a pak o ne zajem bude ne? Nebo jsu uplne mimo?

Dalibor Smolík avatar 2.2.2009 10:01 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Pokusím se hledat odpověď na oba příspěvky. Samozřejmě, že evropští bankéři museli vědět o tom, že hypotéky v USA jsou na vodě, alespoň snad zaměstnávali takové analytiky. Jenže právě vidina eventuální státní intervence způsobila, že banky byly méně opatrné. Kdyby bankéři věděli, že jim nikdo nepomůže v případě krachu, tak by byli opatrnější. Prostě to riskli a začali půjčovat, ono to nějak dopadne .. A také to se ve většině případů stalo. Banky dostaly nějaké peníze a začaly se více pojišťovat vklady. Potvrdila se hypotéza, že riskovat na cizí účet se vyplatí ..

Ale to neplatí jen pro banky v Evropě, do jisté míry pro ty v USA to platí také. Nevím, jestli by vláda USA byla schopna převzít hypo závazky v celé výši - otázka je, jak by to zatížilo státní rozpočet. A tím by byl dán precedens do budoucna. To by sa pak podnikalo, bez rizika!  Situace by se opakovala do nekonečna. Zcela evidentní případy zneužití by se asi potrestaly, kdyby se vymáhalo důsledně právo, ale v jiných případech by se asi zákon obešel, cestička by se našla. ..

A majitelé nemovitostí? Ve většině případů jde o problémové subjekty, vymáhání pohledávek by bylo velmi složité. Určitě pokusy o řešení, které píše Pavel, se učiní. Ale nevidím příliš velkou úspěšnost.

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
2.2.2009 18:41 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Samozřejmě, že evropští bankéři museli vědět o tom, že hypotéky v USA jsou na vodě, alespoň snad zaměstnávali takové analytiky.
praveze nevedeli. ratingove agentury tem balickum s otravenyma hypotekama davaly dobre hodnoceni a vsichni tem hodnocenim verili, i kdyz obcas staly hodne na vode....
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
2.2.2009 12:37 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

a ze majitele techto nemovitosti to budou splacet US vlade, treba pres 3 pokoleni? To by nefungovalo? 

Majitelé těch nemovitostí toho moc nesplatí, protože to jsou převážně lidé s nízkými příjmy. Často ani neumí anglicky a pobývají v USA nelegálně. Navíc mám pocit, že alespoň některé hypotéky jsou formulované tak, že neplatič pošle bance klíče od domu a tím je hypotéka vyřízena.

Kdyt prece ty domy stoji, par let se stavet teda bude min a pak o ne zajem bude ne? Nebo jsu uplne mimo?

Tak si to představ. Banky mají řádově desetitisíce nebo stotisíce prázdných domů. Teoreticky by je mohly prodat a trochu se zahojit. Ale komu? Normální lidé už hypotéku dávno mají. Lidé s nízkými příjmy nyní už hypotéku nedostanou. Další problém je, že hypotéky se často dělaly na více než 100% tehdejší ceny nemovitosti (klidně 120% i víc). Ceny nyní podstatně klesly, takže banky stěží prodají nemovitost za polovinu, pokud se vůbec najde kupec. Nechat si domy a počkat pár let? To by vyžadovalo nějakou údržbu a dozor. Co se asi stane s domy (případně celými čtvrtěmi), ve kterých roky nikdo nebydlí?

2.2.2009 15:29 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Problém je i v tom, jak jsem pochopil, že některé z těch nemovitostí neměly daleko k označení "ruina".

2.2.2009 18:07 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Prave. Navic velka cast obytnych domu v USA je drevena, takze bez neustale udrzby je takovy dum behem par let zniceny, obzvlast v mistech, kde jsou termiti.

BTW: Vsimly jste si, ze v USA jsou rozvody elektriny mezi souromymi domy temer vyhradne na sloupech, takze kdyz pride trochu vetsi vitr, maji hned vypadky? Celkem jsem cetl tri moznosti proc - ze je to pry kvuli vyssimu namahani vodicu (nizsi napeti, vetsi proud, vyssi ohrev P=R*I^2), kvuli problemum pri pokladani kabelu do soukromych pozemku a nebo kvuli elektrikarkym odborum - pokud by byly kabely v zemi, nemusel by nikdo opravovat ty na sloupech a elektrikari by prilsi o praci.

Osobne se mi zdaji vsechny moznosti ujete - ve mestech jsou bezne kabely v zemi a tam maji vetsi odbery, vodovodni potrubi, opdady a pod. jsou take v zemi a nikomu to nevadi a posledni moznost je natolik silena, ze by to klidne mohla byt i pravda :-)
2.2.2009 19:11 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
ja mam mnohem prozaictejsi vysvetleni... americani jsou naprosti diletantni... to se musi videt jakym zpusobem jsou schopni udelat elektroinstalaci... zadratovane nebe je jenom zlomek z toho... a to nemluvim o dalsich domacich zalezitostech... proste neni nic, co by se nedalo opravit pomoci duct tape.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
3.2.2009 04:20 Jimmy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Mám ještě prozajičtější vysvětlení. Rozloha "měst" a vzdálenosti. Vzhledem tomu, že rozloha měst je výrazně větší než v Evropě a rozstrkanost domů na venkově je výrazně větší (zcela nesrovnatelné s Evropou) by jen blázen v USA v méně hustě obydlených oblastech tahal elektriku pod zemí. Ani v USA by to nikdo nezaplatil.

JiK avatar 3.2.2009 05:47 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
z toho ovsem nevyzni, ze americani jsou uplni idioti a diletanti, jak se vyjadril tvuj predrecnik, takze si myslim, ze se zde toto tve vysvetleni nesetka s velkym nadsenim :-)
3.2.2009 06:11 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
to je nesmysl... konec planeho teoretizovani! schvalne jsem kvuli tomu zahrabal ve sve sbirce elektrickych sloupu jedenaadvacateho stoleti...
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
3.2.2009 09:01 Jimmy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

hlavni ulice -- nekolik mil neni nic jineho nez jeden dum vedle druheho

To je to kouzelné slovíčko. Několik mil. Několik mil totiž měří ulice v každé americké vesnici. A ono se to nasčítá. Navíc si doporučuji pořádně prohlédnout odkazovanou fotografii. Ty domy tam přeci jen stojí poněkud řidčeji než v Evropě a navíc je zřejmé, že se jedná možná hlavní ulici ale o menší městečko. Žádný dům tam nemá více než jedno patro. Takže v daném místě se nevyplatí dávat kabely pod zem.

Každá kultura preferuje něco jiného, takže američani a asiati preferují efektivitu, takže pod zem dávají kabely jen tam kde se to opravdu vyplatí. A to jen ve skutečném centru města.

A co se týká zfušovaných věcí, tak ty se najdou všude.

3.2.2009 21:42 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Navíc si doporučuji pořádně prohlédnout odkazovanou fotografii.

proc bych si ji mel prohlizet, tu ulici znam moc dobre....
Ty domy tam přeci jen stojí poněkud řidčeji než v Evropě
ty domy stoji tak ridce, ze z jednoho domu vidis dokonale do druheho... rozestupy, tak maximalne, aby se tam veslo auto ...a vidis treba i to, ze clovek v protejsim baraku ma uprostred obyvaku hvezdarsky dalekohled... proc asi...
je zřejmé, že se jedná možná hlavní ulici ale o menší městečko
je super, co vsechno z te fotky poznas... ano, je to na US pomery mensi mestecko (50 tisic obyvatel), ale je to srostlych nekolik mest a cela konurbace ma 250tis. obyvatel...
Žádný dům tam nemá více než jedno patro.
kdyz se podivas lip, tak tam jsou i dvoupatrove domy, coz je asi maximum, co jde ze dreva postavit. jinak je to fotka focena smerem z downtownu takze opravdu vyssi domy videt nemuzes....
A co se týká zfušovaných věcí, tak ty se najdou všude.
ano, ale tolik zfusovanych veci na jednom miste se jenom tak nevidi... doporucuji ti prestehovat se nekam na americke malomesto/predmesti a pak srovnavat treba s ceskou republikou...
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
2.2.2009 21:15 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

V tektonicky aktivnich oblastech neni mozne pokladat kabely do zeme, protoze se pri zemetreseni roztrhaji a lokalizovat zavadu je potom strasne obtizne a samozrejme drahe. Opravy trvaji dlouho.

Jinak obecne je to radove levnejsi. Kamaradovi tahali v Japonsku optiku do domu, tusim 2km pokladali dva japonci necely den. Naklady byly na ceske koruny 50k, realizace do tydne od objednani. U nas obnasi polozeni dvou kilometru optokabelu naklad priblizne 2 miliony korun.

To ze kabel na sloupu se lepe chladi a tak je mozne jej vice zatizit je pravda. Jenze americane maji 110V a to je napeti, ktere se neda rozumne rozvadet, takze maji v tech kabelech 1kV a kazdy dum ma potom vlastni maly transformator 10:1. Tim padem oni maji relativne nizsi proudy ve vedeni nez u nas, idelane 5x mensi.

I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
drc avatar 3.2.2009 18:09 drc | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

 

V tektonicky aktivnich oblastech neni mozne pokladat kabely do zeme, protoze se pri zemetreseni roztrhaji a lokalizovat zavadu je potom strasne obtizne a samozrejme drahe. Opravy trvaji dlouho.

Někde jsem slyšel, že minimalně někde v Severní Americe žije hlodavec, který nadevšechno miluje izolaci od káblů.

 

Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 18:54 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

To je pravda. Mně sežrala kuna elektrické vedení v autě. A to jsem nemusel kvůli tomu jet do Severní Ameriky, ta kuna to udělala mrcha u Ledče nad Sázavou ... :-)

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
2.2.2009 18:46 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Majitelé těch nemovitostí toho moc nesplatí, protože to jsou převážně lidé s nízkými příjmy. Často ani neumí anglicky a pobývají v USA nelegálně.
a toto mas z nejakeho overitelneho zdroje?
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
2.2.2009 20:07 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Kdo byli klienti tzv. subprime hypoték? Právě lidé, kteří normální hypotéku nedostali. Doporučuji třeba tento článek, ještě z optimistického roku 2006.
2.2.2009 20:29 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Kdo byli klienti tzv. subprime hypoték? Právě lidé, kteří normální hypotéku nedostali.
na to, aby clovek nedostal hypoteku, nemusi byt ilegal... ono staci met mensi prijem, blbe podepsanou pracovni smlouvu, atp.
Doporučuji třeba tento článek, ještě z optimistického roku 2006.
aha, diky... nejak jsem nedaval, jak muze clovek bez oficialni identity a historie dostat hypoteku...
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
2.2.2009 21:27 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
BTW.
2.2.2009 21:57 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Fakt hustý :-) Nic jiného se na to nedá říct.
2.2.2009 10:08 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hm. Souhlasim tak mozna s tim, ze orientace na automobilovy prumysl byla strasnou chybou a ponekud se jaksi nerozlozila rizika. Jinak samozjrejme neschvaluji statni zasahy do ekonomiky, akorat to zpusobuje nerovnovahu a omezuje duveru investoru, tim to krizi jeste prohlubuje => zacarovany kruh ;-).
2.2.2009 10:41 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
No špatné rozložení rizik způsobuje libovolná orientace do jednoho odvětví. Vždycky se směju, jak vidím v televizi ty příběhy, když v jedné firmě je zaměstnaná celá rodina a lidi pak brečí, že firma krachla a oni tak nemají jiný zdroj příjmů.. dobře jim tak, měli si lépe rozložit riziko...
2.2.2009 15:28 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Pravil nekdo, kdo jez Ostravy/Prahy...
vencour avatar 2.2.2009 16:00 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Taky znam kraj, kde jedna fabrika zaměstnává (zaměstnávala onoho času) 500 lidí, vozila si je ze široka daleka vlastním autobusem a kvalitní lidi nebyli ... tedy kdo mohl, dělal u Něj a vydělal si.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
2.2.2009 16:17 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
:D Vy si vždycky něco najdete... Nicméně co jim brání/bránilo se přestěhovat?
2.2.2009 16:31 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Zdravý rozum například...

2.2.2009 17:13 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Bydlet budou pod mostem?
2.2.2009 17:16 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Heh? Ono v té tvé vychvalované Ostravě/Praze není kde bydlet?
2.2.2009 19:47 xyz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Ale jistě, pokud se všichni přestěhují do Prahy, budou mít skvělé sociálně reprezentativní bydlení...

Darth Phantom avatar 2.2.2009 19:53 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Ono v té tvé vychvalované Ostravě/Praze není kde bydlet?
No v Ostravě jsou celkem levné byty, jestli se nepletu. Každý ale není zločinec, aby si mohl pořídit nějaké domy a byty v Praze za mnoho melounů :-)
Tahle patička nemá hlavu ani patu
3.2.2009 08:54 jozka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Kde bydlel/bydli Stopka v Praze? Kde bydlel/bydli Stopka v Ostrave?
3.2.2009 10:38 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Kde bydlel/bydli Stopka v Praze?
V holešovicíh.
Kde bydlel/bydli Stopka v Ostrave?
Bydlel Ostrava jih, teďka Ostrava centrum.
3.2.2009 11:20 jozka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Mam na mysli nikoiv lokalitu ale rodice/podnajem/vlastni/squat etc
2.2.2009 10:20 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nyní je právě na pořadu dne položit otázku, kdo za tuto krizi vlastně může a jak se vyvarovat podobných situací v budoucnu.
Já nejsem ekonom, ale takový Newton přišel při spekulaci v South Sea Company o mnoho peněz někdy kolem 1720 a od té doby bylo podobných pádů mnoho. Problémem je, že ačkoli dojde k přijetí nových regulací, tak trh vzápětí přijde s něčím novým, co regulováno není. A dokud to roste, tak je to v pořádku a regulovat se začně vždy až po tom, co to padne.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
Dalibor Smolík avatar 2.2.2009 10:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Jo, tak to je bohužel pravda. Jak známo, hospodářské cykly přicházejí pravidelně, včetně pádů a krizí a bude tomu tak i nadále - těžko si dělat iluze o něčem jiném. Jde však o to se vyvarovat zbytečných chyb a poučit se z minulosti. Stačí, když se  bude čelit novým problémům, které historie neznala. A co je hlavní: když už ta krize příjde, aby byla co nejméně bolestivá. Vidím stále ty zažloutlé fotografie lidí z 30. let, jak vyhladovělí čekají v mraze na vodovou polévku .. Tohle se opakovat nesmí.

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
2.2.2009 19:54 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Nesmysl. Lide neustale prichazeji s novymi variantami podvodu a co brani soudum, aby je trestal za podvod? Nic (tedy, prinejmensim v USA, u nas je bohuzel system rigidnejsi). Obchazeni regulace je jen jiny nazev pro podvod na ostatnich clenech lidske spolecnosti.

Proto take ty regulace mame - abychom zabranili v podvadeni ruznym vykukum. Spolecnost, ktera nebude regulovat, je jako spolecnost, ktera netresta podvody. Jak takova spolecnost asi skonci?

3.2.2009 08:39 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Bývá dobré si číst co je napsáno a nepřidávat si tam vlastní názory, za které potom kritizujeme. ;-)

Já nikde regulace neodmítám, ale nesouhlasím, že dokáží zabránit další krizi. Důvody jsou historické (viz učebnicový příklad South Sea Company z roku 1720), nebo čistě matematické - finanční trh se chová jako samoorganizující se kritický systém. Ty mají "hezkou" vlastnost, že v nich nejenže dochází k výkyvům (jsou dynamické), ale příčiny malého výkyvu a velké katastrofy jsou úplně stejné. Důležité je, zda je systém v kritickém stavu, nebo není.

Například pokud v USA padne trh s hypotékami, tak bude v EU dopad různý v případě, že jich evropské banky nakoupily hodně, nebo málo. Samotná regulace se pak bude vztahovat jenom na tento jediný případ, který ovšem skončil krizí hlavně shodou okolností (respektive konfigurací systému). Do budoucna počítám, že se tohle stane bez ohledu na přijaté regulace, které ovšem neodmítám jako nástroje pro narovnání trhu, ale nesouhlasím s tím, že "se musíme poučit z minulosti, aby se neopakovala".
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
3.2.2009 08:40 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
ale nesouhlasím s tím, že "se musíme poučit z minulosti, aby se neopakovala".
Tam mělo být, že nesouhlasím s tím, že regulace dokáží podobným excesům v budoucnu zabránit.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 08:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

ale nesouhlasím s tím, že "se musíme poučit z minulosti, aby se neopakovala".

Trochu se to dá přirovnat ke generálům, kteří se připravují na minulou válku, ale přesto si myslím, že poučení z minulosti smysl má. Věřím, že v době příští konjunktury se hypotéky pohlídají lépe než tomu bylo v minulosti, aby se nestaly příčinou další krize. Jenže je jasné, že spouštěcím momentem bude zase něco jiného, faktor, který dnes zatím není podstatný a tudíž se mu nevěnuje dost pozornosti. ;-)

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.2.2009 09:28 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Na poučení z minulosti moc nevěřím. Někde jsem četl, že makléře zajímá pouze výsledek dalšího kvartálu a pamatuje si maximálně dva roky dozadu, což mi přijde docela pravdivé. Stačí vzpomenout na dot-com bublinu koncem 90. let. Všichni kupovali akcie technologických firem bez ohledu na jejich skutečné výsledky. Když internetová bublina splaskla, tak okamžitě přešli na hypotéky. Princip byl v podstatě stejný - "cenné" papíry nepodložené reálnou hodnotou.

3.2.2009 11:40 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Ja vam nic do ust nevkladam, skutecne nesouhlasim.

Jednoduchy priklad: Pokud zakazete hru "skorapky" s poharky a kulickami, jiste se najde nekdo jiny, kdo pouzije nejake jine objekty, napriklad karty nebo placicky. To ale neznamena, ze nemuzete potrestat i tuto dalsi variantu. Alespon americky soudni system to umi (cesky mi pripada rigidnejsi v tomto). Proste umi potrestat ten samy zlocin, i kdyby modus operandi byl uplne jiny.

Podobne je to i s trhem. Regulace je ochrana pred podvodem, a podobne jako ostatni zakonne ochrany pred podvody, ktere mame, je i mozne tuto udelat dost flexibilne na to, aby byla schopna potrestat viniky noveho typu podvodu. A ta flexibilita spociva v tom, ze nerozhoduji presne dana pravidla (ktera lze obejit), ale lide (soudci).

Pointa je, ze jsme-li schopni potrestat i podvodniky, kteri se dopusti v budoucnu podvodu i na zaklade dosud nezname metody, muzeme tyto podvodniky potencialne od takoveho chovani odradit, a tim tomu castecne predejit.

3.2.2009 13:52 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Jednoduchy priklad: Pokud zakazete hru "skorapky" s poharky a kulickami, jiste se najde nekdo jiny, kdo pouzije nejake jine objekty, napriklad karty nebo placicky. To ale neznamena, ze nemuzete potrestat i tuto dalsi variantu. Alespon americky soudni system to umi (cesky mi pripada rigidnejsi v tomto). Proste umi potrestat ten samy zlocin, i kdyby modus operandi byl uplne jiny.
Váš příklad je poněkud zjednodušující. Ale i tak předpokládejme, že účastník po nějaký čas v těch skořápkách vyhrává a pořád zvětšuje sázky ve snaze vyhrát víc. V této fázi jednoduše platí "kde není žalobce, není soudce". Teprve v okamžiku, kdy účastník prohraje, se začne zajímat, o co tam kruci jde. Ta kauzalita je přesně obrácená, než tvrdíte.

Ale jak jsem řekl, váš příklad je příliš zjednodušený, protože zredukovat sestavu banky, vládní agentury, ratingové agentury, burzu a kdo ví co všechno na skořápkáře a komplikované finančí produkty na skořápky/karty/talířky dost dobře nejde. Navíc dost dobře nejde aproximovat chování poměrně jednoduchého systému na něco tak chaotického a komplexního, jako jsou finanční trhy.
Podobne je to i s trhem. Regulace je ochrana pred podvodem, a podobne jako ostatni zakonne ochrany pred podvody, ktere mame, je i mozne tuto udelat dost flexibilne na to, aby byla schopna potrestat viniky noveho typu podvodu. A ta flexibilita spociva v tom, ze nerozhoduji presne dana pravidla (ktera lze obejit), ale lide (soudci).
Bohužel to má tu vadu, že podobnou zázračnou regulaci dosud nikdo nepředložil. A to se s moderním finančním systémem a jeho krachy potýkáme nějakých 300 let. Navíc takovým svatým grálem finančního trhu je nalézt zdroj neustálého růstu a k tomu se upínají všechny síly jeho účastníků. Zatím vždy všechny zázračné cesty splaskly.
Pointa je, ze jsme-li schopni potrestat i podvodniky, kteri se dopusti v budoucnu podvodu i na zaklade dosud nezname metody, muzeme tyto podvodniky potencialne od takoveho chovani odradit, a tim tomu castecne predejit.
Jenže vy špatně operujete s termínem podvodník. Byl podvodník člověk, který v době dot-com bubliny založil firmu e-acme a zkrachoval jenom proto, že neměl zkušenosti ani schopnosti vést firmu, neměl ani byznys plán, neměl nic, přesto do něho investoři nacpali plno peněz? Nebo byli podvodníci investoři? Nebo podváděli makléři, kteří radili klientům - kupujte tohle, tady to roste, protože to tam rostlo? Kdo tady podváděl a měl být na počátku odsouzen soudcem? Jakou regulaci byste reálně dokázal prosadit v době, kdy dot-com akcie měly několika ciferné růsty?

Takže opakuji, jsme schopni regulovat a předejít jenom těm problémům, kterým jsme čelili, ale budoucí krizi žádná regulace neodstraní. Ty prostě přijdou tak jako tak, akorát budou způsobeny nečím jiným.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
2.2.2009 10:33 Karel Zak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

> Souhlasím s názorem vlády, že je nutné především podpořit výzkum a vývoj, školství.

Tak to souhlasite s nazorem vsech vlad od roku 89 a vsech politickych stran v CR... (=talk is cheap)

2.2.2009 10:52 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

ja bych rekl, ze kdyz po letech odmlky se behem jednoho dopoledne 2 x projevi i pan Zak, tak to vypada s hospodarstvim spatne - tedy asi uz neni ani u RedHatu do ceho pichnout.

Nebo ma pan Zak dovolenou? Nebylo by lepsi pak prece jen  to jeste jednou zkusit s  MAPE nez  tady ztracet cas s temi plky?

2.2.2009 11:32 Xerces
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

asi tak :-/

Dalibor Smolík avatar 2.2.2009 12:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Jenže tady stojí aktuální dilema - zda nasypat peníze do krachujících podniků nebo vybavit školy, atd ... ano, téma je obecné, ale činy musejí být rychlé a rozhodné. I když investice do vzdělání přinese užitek až po letech.

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
=^..^= AmigaPower® avatar 2.2.2009 11:01 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dobrá práce, vidim to na jedničku s hvězdičkou! ;-)
I♥DRX * www.KERNELULTRAS.org
2.2.2009 11:42 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

A porad budou opakovat ty same nesmysly o investicnich pobidkach a montovnach aut. Heledte, pane Smoliku, a co byste tedy delal tenkrat vy? Myslite si, ze v roce 1998 se k nam hnali investori ze vsech koutu sveta celi ricni utratit u nas stovky miliardy za "high-tech" a provozy s "vysokou pridanou hodnotou", ve kterych by zamestnali lidi s vyucnim listem a maturitou? A Zeman jim to zatrhl a na just sem natahal "montovny"? Mne se spis zda, ze s vama bychom vstupovali do krize s 13 % nezamestnanosti, ale o to pysnejsi, ze tu nemame "montovny".

Kazdy se navazi do automobiloveho prumyslu, ale ze stejne velke zastoupeni ma u nas elektrotechnicky, to moc lidem nevadi. A co IT? Tomu se nic stat nemuze, IBM nebo RedHat ty kancelare preci nezavrou, krom toho sluzby jsou budoucnost sveta, vyroba je pase. A uz vubec nikdo neresi nasi zavislost na exportu, veskere navrhy smeruji k jeho dalsi podpore...

Zajimave poznamky k pobidkam utrousil nedavno v diskuzi na ihned insider:

pane Vosečku: nepravda č. 1

Nechci tomu říkat přímo lež, protože Vy jste se pravděpodobně pouze neobtěžoval sehnat si všechny údaje o pobídkách (stejně jako napřáklad pánové Mach, Kohout, Schwartz, Říman a další).

Investiční pobídky nikdy nebyly určeny pro velké firmy. Ze začátku (před 10 lety) byla minimální výše investice pro získání pobídek 25 mil. USD, ale postupně (vždy s cca dvouletým odstupem) snížena na 200 mil. Kč, 100 mil. Kč, a 50 mil. Kč. Investiční pobídky tak začaly získávat také středně velké firmy. Navíc paralelně se systémem pobídek běžel (běží) také systém programů podpory malých a středních podniků (přes ČMZRB, přímými dotacemi od MPO a od roku 2004 granty ze Strukturálních fondů EU). Z programů na podporu malých a středních podniků se ze státního rozpočtu vydalo cca 10x více prostředků než na investiční pobídky, s mizivým výsledkem.

pane Vosečku: nepravda č. 2

Je sice možné že v budoucnosti se některé firmy přestěhují dál na východ, ale životnost fabrik je většinou delší, něž maximální délka daňových prázdnin (10 let). Hyundayi například deklaruje životnost výrobních linek na 30 - 35 let.

Také příklady ze zahraniční ukazují, že na rozdíl od služeb, výrobní závody mají nižší tendence se stěhovat. Ve Velké Británii tak stále vyrábějí asijské automobilky postavené na začátku osmdesátých let s přispěním investičních pobídek od britské vlády: Honda, Nissan a Toyota, a nejsou žádné signály o jejich stěhování. Navíc i kdyby se některé výroby přestěhovaly jinam, zůstanou po nich tady důležité externí efekty: pracovní místa vytvořená a udržená těmito závody po dobu 10-15 let, daně z příjmu placené zaměstnanci po toto období, DPH a daň z nemovitostí odvedené firmou za to těch 10-15 let, ale hlavně: zaškolení lidé, manažeři se zkušenostmi v řízení mezinárodní firmy, vazby domácích subdodavatelů na mezinárodní firmy, atd.

pane Vosečku: nepravda č. 3

Hyundayi se nazavázal vytvořit jeden tisíc pracovních míst, ale 3000 - 3500 pracovních míst. Navíc podle zkušeností z jiných investic a jiných zemí a předběžných údajů od Hyundayie dvě nezávisle provedené studie předpověděly, že investice Hyundayie v české ekonomice vytvoří dalších zhruba 10,000 pracovních míst u dodavatelé součástek a služeb - od výrobců součástek, po dodavatele jídel, logistiky, strážních služeb až po dodavatele např.toaletního papíru.

pane Vosečku: nepravda č. 4

Bědujete nad ztrátami firem a podnikatelů v okolí fabrik podpořených pobídkami - prý jim kvůli pár stovkám utekli zaměstnanci za lepšími platy. Bohužel pro to neexistují žádné empirické důkazy, jenom nahodilé stížnosti některých podnikatelů. Jestliže jako liberál vyznáváte teorii o přínosech volného obchodu (tedy že máme např. naše zemědělce nakopat do ... a nakupovat levnější potraviny v Asii) pak jistě uznáte, že lidé nemohou být nuceni pracovat ve firmě A, když jim firma B nabízí o pár stovek více. Majitel firmy A měl přece také možnost zažádat si o investiční pobídky nebo podpory pro malé a střední podnikatele (viz nepravda č.1) a mohl by také zvýšit platy. Navíc podle dostupných dat nově postavené fabriky nijak výrazně vyšší platy nenabízely - proč by taky kazily trh práce, že.

pane Vosečku: nepravda č. 5

Nelíbí se Vám, jak silnou roli hraje automobilový průmysl v české ekonomice (cca 10% HDP, cca 20% průmyslové výroby). Pravdou je, že současná krize zasáhne všechny sektory. Když lidé vyplašení novinami a televizí přestanou kupovat spotřební elektroniku, tak bude na lopatkách elektronický průmysl (Sony již oznámilo, že propustí 8000 přímých a 8000 nepřímých zaměstnanců). O propouštění ve finančních službách se již napsalo dost (jen v londýnské City cca 150 tisíc lidí!). Myslíte si, že v době krize nějak pokvete turistický průmysl? Na rozdíl od málo konkurenceschopných sektorů (textil, oděvy, porcelánky, nábytkářský průmysl) se automobilový průmysl po odeznění paniky zase vzchopí a protože má moderní kapacity, zajistí růst ekonomiky.

pane Vosečku: nepravda č. 6

Jak jsem již říkal (nepravda č.1)- měl byste se obtěžovat si zjistit všechny informace, než začnete něco tvrdit. V tomto případě zákon o investičních pobídkách. Tam byste zjistil, že firmy žádající o investiční pobídky se musí mimo jiné zavázat ke splnění těchto podmínek:

  • minimálně 60% (ze začátku 40%, poté změněno) z celkové investice musí jít do strojního zařízení
  • minimálně polovina z pořízených storů musí být na seznamu high-tech strojů vydaného OECD, dále upraveného/zpřísněného naším MPO.
Jaké to tedy mohly být montovny? Já si pod slovem montovna představuji to, co má Škodovka v Sarajevu nebo prakticky všechny zahraniční automobilky v Rusku kvůli zdanění dovozu hotových automobilů: takzvanou CKD montovnu - v Mladé Boleslavi se auto vyrobí, potom tamtéž rozmontuje na tzv. moduly, dopraví do Sarajeva, a tam smontuje. To jsou podle mne montovny, ne fabriky, kde jsou stroje na vstřikování plastů, osazování desek plošných spojů, tváření plechů, robotizované lakování, atd.

pane Vosečku: nepravda č. 7

Rád byste viděl, aby se v ČR investovalo více do high-tech aktivit, třeba výzkumu. Já také. Ovšem je třeba si uvědomit, že zahraniční firmy se sem zrovna nehrnou aby tady dělaly výzkum. Když Volkswagen v roce 1991 koupil Škodovku, první co udělal bylo, že podstatnou část vývoje přesunul do Německa. Trvalo to pak cca 10 let, než se vývoj ve Škodovce opět dostal na předchozí úroveň co do rozsahu. Dostupné údaje ukazují, že za posledních 8 let v ČR vzniklo cca 50 technologických center zahraničních firem a že 90% těchto center bylo vybudováno firmami, které 3-6 let předtím u nás dostaly pobídky na vybudování výrobního závodu: např. Valeo, Bang & Olufsen, Behr, Hella, Denso, Nippon Kayaku, Matsushita, Visteon ...

Když to tedu trochu přeženu, bez "montoven" není ani výzkum a vývoj.

Dalibor Smolík avatar 2.2.2009 12:24 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Mne se spis zda, ze s vama bychom vstupovali do krize s 13 % nezamestnanosti, ale o to pysnejsi, ze tu nemame "montovny".

V roce 1998 jsme měli ještě dostatek techniků a mozků, které byly schopny jít se světovým trendem ve strojírenství. Pohyboval jsem se v něm, tak vím, o čem mluvím. Fabriky na CNC obráběcí stroje, výzkumný ústav na tvářecí techniku apod. Něco z toho se podařilo (např. já osobně jsem pomohl vyvézt do USA několik špičkových tvářecích strojů).  U těch montoven: stálo by za to spočítat, kolik se vytvořilo pracovních míst a kolik stálo stát zřízení těchto fabrik. Kolik stát vynaložil na zřízení jednoho pracovního místa.  Na druhé straně - kolik stát utržil na daních z těchto aktivit (daňové prázdniny ..).

Celou diskuzi jsem vyvolal za účelem výměny názorů, nemusím mít ve všem pravdu, i když to mám v patičce (to je citát Linuse Torvaldse :-)). Ale je fakt, že montovny se dlouhodobě vyplatí v zemích jako jsou Filipíny, Thajsko, Malajsie.  V našem případě si jist nejsem. Kde je záruka, že taková firma po 5 letech nezvedne kotvy, neodšroubuje stroje a nepůjde o dům dál? Samozřejmě, pokud montovna vydrží 20 - 30 let, je to v pořádku. Ale v souvislosti s vývojem ekonomiky se obávám, že bude životnost mnohem kratší.

btw, ta diskuze na ihned je velmi zajímavá.

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
2.2.2009 12:27 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Klate, predbehl jsi me!

 

Jen jedna drobna poznamka k drive recenemu:

Jsem investor a rozhodnu se expandovat do me neznameho regionu, kde si nejsem jist, co mne ceka (pritom me vystehovalci z te oblasti ubezpecovali, ze mistni jsou lini a pitomi a malem jeste lezou po stromech). Co udelam:

a) postavim tam nenarocnou vyrobu s tim, ze potom se uvidi

b) postavim tam hi-tech centrum a budu riskovat, ze zamestnance dovezu odjinud (pokud nejake sezenu)

2.2.2009 16:33 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

c) nepostavím nic, páč se k tomu místní vláda taky moc nepostavila.

3.2.2009 10:12 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Navrzenou variantu c) resit nemusime, byt patrne byla take hodne casta.

Ale co oko nevidi, ...

Dalibor Smolík avatar 6.2.2009 08:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Dnes ráno oznámil francouzský prezident Sarkozy, že se rozhodl přesunout montovnu aut v Kolíně (Peuegot - Citroen) do Francie, aby podpořil místní zaměstnanost. Tady to všichni ti levicoví intelektuálové, kteří ty montovny a pomocné pracovny hájí, mají jako odstrašující příklad.  Jedním ekonomickým opatřením (samozejmě to Sarkozy sám o sobě udělat nemůže) montovna od nás zmizí stejně tak rychle, jak vznikla. A daně?...  nechci říci kde, není po 22. hodině. :-(.

Něco jiného je,  fabrika se společným kapitálem, kde probíhá nejen montáž, ale i design a plánování, jako je Škodovka.  Kde se zapojí i české hlavy a čeští odborníci, nejen pomocní dělníci u pásu.

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
6.2.2009 11:59 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Jedním ekonomickým opatřením (samozejmě to Sarkozy sám o sobě udělat nemůže) montovna od nás zmizí stejně tak rychle, jak vznikla. A daně?... nechci říci kde, není po 22. hodině.
Tohle bych neviděl tak akutně. Jedna věc jsou dřisty toho blbce, druhá věc je rozhodnutí těch firem. Jestli na tu montovnu dostali nějaké podmínky, pravděpodobně by musely něco vrátit. Stavba baráků se jim pravděpodobně ještě nezaplatila a prodat je nebude komu atd. Neříkám, že tudíž není možné, že ta montovna zmizí, ale považuji to (v současnosti) za nepravděpodobné.
Quando omni flunkus moritati
Dalibor Smolík avatar 6.2.2009 14:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Také doufám, že se jim to nepodaří - ale Francouzi již činí ekonomická opatření: ruší tzv. podnikatelskou daň, která platila jen ve Francii a tím zlevní výrobu aut v zemi. Celkem tohle opatření chápu, udělal bych je také a Sarkozymu to nevyčítám. Bližší košile, nežli kabát.  Chtěl jsem jen poukázat, jak taková montážní hala stojí ekonomicky na vodě, na rozdíl od skutečné výroby aut,  jakou  je Škodovka.  Mimochodem, v dnešních HN se uvádí, že se Škoda opět rozjede naplno (zvýšená poptávka po malých českých vozech v Německu).

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
6.2.2009 19:26 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Mimochodem, v dnešních HN se uvádí, že se Škoda opět rozjede naplno (zvýšená poptávka po malých českých vozech v Německu).
Zaregistroval jsem - vtipné je, že Němci za své peníze podporují naší ekonomiku.
Quando omni flunkus moritati
2.2.2009 12:39 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

"Souhlasím s názorem vlády, že je nutné především podpořit výzkum a vývoj, školství."

Nazor vlady ... CHACHACHACHACHACHA!

Pote, co se vsech polistopadovym vladam v dojemne shode podarilo zdecimovat prekticky cely vyzkum (cest tem nekolika vyjimkam) a skolstvi, si najednou politici vsimli, ze zacina tect do bot?

Kde jsou mladi vedci? Na Zapade nebo povesili vedu na hrebicek. Ono je krasne se zabyvat vyzkumem, ale v okamziku, kdy prijde rodina a je nutno resit bydleni, jdou idealy jaksi ... Potom nabidka na nekolikanasobne vetsi plat ma znacnou vahu. A kdyz ta nabidka prijde i s moznosti prace v daleko lepe vybavene laboratori, tak to jeste dost dobre, alespon veda jakozto takova neprijde o talenta. Horsi je, kdyz mlady nadejny vedec odchazi do banky delat .... no to je vlastne jedno (ehm, ekonomii za vedu nepovazuji!)

Dalibor Smolík avatar 2.2.2009 13:23 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

S tím výzkumem - mohu argumentovat tím, s čím jsem se setkal - a to je výzkum tvářecí techniky. Náš výzkumný ústav v Brně získal za desítky let takové zkušenosti, o jakých se západním firmám ani nesnilo.  Diskutoval jsem o tom s naším americkým partnerem - takový výzkum si oni nemohou dovolit, protože by jej nezaplatili. U nás to financoval stát a tak to šlo zařídit. (Jedna z mála výhod minulého režimu). Ale i po revoluci se ještě mohlo z těchto výsledků těžit a docela se dařilo.  Zkušenosti z našich výzkumných ústavů a praxe v amerických podmínkách dokázaly vyvinout stroj, který neměl konkurenci.  Dnes je všechno jinak,  pád dolaru a ekonomická krize zatím projekt pozastavila, ale ještě není vše ztraceno. Nicméně je velká škoda, že se fabriky, které za něco stály, postupně proměńují ve fitcentra a sportovní haly.

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
2.2.2009 15:56 jimi | skóre: 14 | blog: linuxnazs
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Největší sranda na tom je to, že školství si jako prioritu dávají všechny vlády do prohlášení, ale tím to končí. Výdaje na školství letos klesnou pod 3 % HDP. Kdežto průměr zemí OECD je 6 %. A třeba v USA je to okolo 10 %.

Darth Phantom avatar 2.2.2009 17:20 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Kdežto průměr zemí OECD je 6 %. A třeba v USA je to okolo 10 %.
Asi i proto je tam nejvíce negramotných lidí na světě. Školství je v zemi Velkého bratra na vysoké úrovni, ostatně jako všechno ostatní :-)
Tahle patička nemá hlavu ani patu
Dalibor Smolík avatar 2.2.2009 17:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Možná si děláte legraci, ale můj známý v Kentucky mi říkal, že tam u nich v horách jsou celé oblasti vesnic, kde lidé neumějí číst a psát a berou se ve dvanácti letech ... :-)

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Darth Phantom avatar 2.2.2009 17:51 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Fakt jo? A to nemluvím o tom, že negramotnost geografická je tam taková, že stěží vědí, kde je Evropa, nedejbože nějaký významný evropský stát, ze kterého do Ameriky kdysi převážná část obyvatel utekla.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
2.2.2009 17:54 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Zato ty určitě umíš na slepé mapě ukázat všechny americké státy, že? :-)
Darth Phantom avatar 2.2.2009 18:27 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Zato ty určitě umíš na slepé mapě ukázat všechny americké státy, že?
Ano, umím. Je to Irák, Afghánistán, Izrael a za chvíli to možná bude i Česká republika a Polsko. Pak jim taky nějaký ruský car prodal v záchvatu šílenství prodal Aljašku, největší to stát velkého jůesej :-). Zdroje na negramotnost si najdi sám, mě to už nebaví. Já jsem zkritizoval špinavé pracky strejdy Sama už dost a jdu dělat něco užitečnějšího :-D
Tahle patička nemá hlavu ani patu
2.2.2009 18:52 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Hmm zdroje říkají opak, máš proti mému zdroji nějaký protizdoj? Tedy předpokládám, že (negramotnost v %) = (100 %) - (gramotnost v %), pokud je tvá definice negramotnosti jiná, tak to prosím řekni, abychom si oba ušetřili zbytečný čas. :-)
Darth Phantom avatar 2.2.2009 19:14 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
máš proti mému zdroji nějaký protizdoj?

Protizdoj nemám, protože jsem vystudoval High School v Beverly Hills 90210 a moc neumím vyhledávat na gůglu :-D. Ale z těch všech amerických států okolo Ruska (Izrael, Afghánistán, Irák) musí jít ďáďovi Putinovi hlava kolem, co říkáš?

Dáďa Putin se rozhodl, že to nenechá jen tak. Ale tu Aljašku mají ti tankisté a pistolníčci z Iráčku. To bude nějaký Čtyri z tanku a pes po americku. Na Aljašce teď působí hokejová máma McCaina, která brousí ty brusle americkým reprezentantům, kteří znoví nastoupí k hokejovému utkání se sbornoj komandoj Vladimíra Iljiče Rasputina, jako za dob studené války :-))). Anebo nenastoupí? Možná ne, on ten Obama nebude asi takové hovado, jako jeho předchůdce.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
2.2.2009 20:38 xyz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Jiné zdroje říkají něco jiného.

2.2.2009 17:53 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Asi i proto je tam nejvíce negramotných lidí na světě.
Nějaký zdroj? ;-) A to že je tam řekněme více negramotných než u nás nemusí vůbec nic znamenat, protože to nic neříká o tom jak jsou vzdělání jejich vysokoškoláci a další, kteří o vzdělání měli zájem.
juraj-bit avatar 2.2.2009 19:17 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

O VS skolach v USA toho vela neviem, ale nieco asi nebude v uplnom poriadku, ked sa v nich vybavuju vzajomne nevybavene ucty so zbranami, funguju ako elitarske uzavrete kluby plne vzajomnej nenavisti a klanovych sposobov. Nevravim ze vsetky, ale nieco spominal uz Obama vo svojom prihovore.

2.2.2009 19:26 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
A to že je tam řekněme více negramotných než u nás nemusí vůbec nic znamenat, protože to nic neříká o tom jak jsou vzdělání jejich vysokoškoláci a další, kteří o vzdělání měli zájem.
na vysokych skolach je to jeste horsi... kdyz se na technickym fakultach studentum musi vysvetlovat, co je to podmnozina, co je to implikace (pro radu z nich naprosto neuchopitelny pojem), atd.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
2.2.2009 19:38 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
kdyz se na technickym fakultach studentum musi vysvetlovat, co je to podmnozina, co je to implikace (pro radu z nich naprosto neuchopitelny pojem), atd.
Nevidím žádný rozdíl oproti ČR... :-)
2.2.2009 19:48 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
zapomel jsem uvest: ,,graduovanym studentum'' tzn. lidem, co studuji ,,magistra'' nebo phd!
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
2.2.2009 21:58 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Darth Phantom avatar 2.2.2009 20:24 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
A to že je tam řekněme více negramotných než u nás nemusí vůbec nic znamenat,

No tam je jich rozhodně mnohem více než u nás, protože tam bydlí mnoho obyvatel :-). To by si měl jako obdivovatel jůesej vědět. Je k tomu ale nutno připočítat i různé emigranty, kteří třeba číst a psát neumějí. No a ještě ty oblasti vesnic v Kentucky, o kterých tady psal Dalibor.

Stačí ale pohlédnout kousek od břehů Floridy na Kubu, kde umějí číst a psát téměř všichni. Byla to jedna z prvních věcí co Fidel udělal po svém převratu. Vyprášil v guerillovém boji kožich americkým vojáčkům a pohlíželi společně s Guevarou na Las Vegas v někde v dáli. V době diktátora Batisty neuměl číst na Kubě téměř nikdo a taky skoro nikdo neviděl v životě doktora. Batista byl podporován vojensky Spojenými státy, a k moci se také dostal jako Fidel vojenským převratem.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
2.2.2009 20:32 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
No tam je jich rozhodně mnohem více než u nás, protože tam bydlí mnoho obyvatel :-).
Někteří lidé, kteří mají v hlavě mozek a ne roztrhanou americkou vlajku si uvědomují, že při porovnání několika zemí u kterých nelze srovnávat nějakou veličinu v absolutních číslech ostatní používají relativní veličinu jakou jsou například procenta.
Stačí ale pohlédnout kousek od břehů Floridy na Kubu, kde umějí číst a psát téměř všichni. Byla to jedna z prvních věcí co Fidel udělal po svém převratu. Vyprášil v guerillovém boji kožich americkým vojáčkům a pohlíželi společně s Guevarou na Las Vegas v někde v dáli. V době diktátora Batisty neuměl číst na Kubě téměř nikdo a taky skoro nikdo neviděl v životě doktora. Batista byl podporován vojensky Spojenými státy, a k moci se také dostal jako Fidel vojenským převratem.
Máš nějaký zdroj, který by poskytoval v relativních číslech lepší rozlišitelnost, než je ten můj, aby si své tvrzení mohl něčím položit? :-)
Darth Phantom avatar 2.2.2009 20:41 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Máš nějaký zdroj, který by poskytoval v relativních číslech lepší rozlišitelnost, než je ten můj, aby si své tvrzení mohl něčím položit? :-)
Tak si zadej do gůglu "Fidel Castro" a "Fulgencio Batista". Já nejsem tvůj vyhledávací stroj, ten vyhledávací stroj vymysleli soudruzi Sergej Brin a Larry Page z Google. Taky jsem někde četl, že si přeložil "free software" jako volný software. Dovolil bych si oponovat. Já bych to spíš viděl na volně šiřitelný software. Volně ložené jsou možná banány v supermarketu ve Vítkovicích, Hladnově a Porubě :-D ))))
Tahle patička nemá hlavu ani patu
2.2.2009 21:07 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Diskuse s tebou opravdu nikam nevede, měj se pěkně a zapal si dneska alespoň jednu vlajku ať máš radost :-)
Darth Phantom avatar 2.2.2009 21:13 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
A už si to vyhledal? Pálit vlajky nebudu, ale půjdu na podzim do Brd na radioaktivní hříbky a křemenáče :-). Ty si zatím můžeš zajezdit na kolečkových bruslích se svou kamarádkou na Hladnově :-D
Tahle patička nemá hlavu ani patu
2.2.2009 21:19 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Na čem?
Darth Phantom avatar 2.2.2009 21:27 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Na Fidelově chevroletu z padesátých let. Taky se měj fajn. Nestuduješ ty nějaký institut Prof. Ing. Václava Klause, CSc., Dr. h. c.? :-D
Tahle patička nemá hlavu ani patu
2.2.2009 21:39 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Nestuduješ ty nějaký institut Prof. Ing. Václava Klause, CSc., Dr. h. c.
Nope.
3.2.2009 10:34 xyz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

h. c., h. c., h. c. ... Hard core? ... Á, už vím! "Hele, ty! Co to znamená 'H' (c)? Horác? Židli pro krále, Horáci, a snídani!"

Darth Phantom avatar 3.2.2009 11:52 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Doctor honoris causa (latinsky čestný doktor, zkratka dr. h. c. uváděná za jménem) je čestný akademický titul, který se uděluje bez studia a skládání zkoušek. Udělením titulu se oceňují významné zásluhy určité osobnosti v určitém oboru vědy či umění, zásluhy o mír, určitý stát, rozvoj vztahů mezi státy, na poli ochrany lidských práv apod.
Židli pro krále z Bratrstva Viktora Koženého! :-D
Tahle patička nemá hlavu ani patu
3.2.2009 13:12 xyz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

My víme, co to znamená ;-) Jinak je ten Vašík fakt smolař. Nejprve se viděl nejpřednější mezi předními v Evropě, ale nějak si z něj v Davosu povětšinou tropili šprýmy, tak zanevřel a stal se z něj velký národovec. Pak udělal z páně Pilipa a druhdy ministra školství místropředsedu a ejhle, on mu v Sarajevu vypálil sedm kulí přímo do ledví. Alespoň že mu to spolčení vyneslo tu profesůru rovnou z Ing. + CSc. No a pak ta štrapáce s Nobelovkou - tolikrát byl nejvěrnějšími navrhován, ale ti ničemní věrolomníci ze Stockholmu mu ji ne a ne přiklepnout... tak alespoň ty čestné doktoráty. Škoda jen, že ani tahle sázka najistotu nevyjde, Vašek I. jich prostě stihl zkolekcírovat o nějaký ten číselný řád víc...

Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 13:47 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Jinak je ten Vašík fakt smolař.

On je fakt smolař. Být dvakrát zvolen prezidentem, tak takovým smolařem bych chtěl být taky. ;-)

Pan profesor Klaus není meteorolog , ani biolog a k těmto tématům se přesto vyjadřuje. Jak to, že ten  vrtošivý stařík má zase pravdu? :-) Hodně lidí v téhle zemi tohle nedokáže skousnout ..

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 13:53 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Ekologie (tedy její určitá část) je obrovský byznys a nabaluje se na něj lukrativní lobby. Uznat, že je to s globálním oteplováním trochu jinak by znamenal obrovský průšvih.  Velké zakázky na různá zařízení by  přišly nazmar. To je jako by někdo vynalezl a začal hromadně vyrábět auto na vzduch. :-) Chápu, že takové názory se rozhodně nehodí do krámu nikomu. Od USA až po Rusko ...a prezident malé zemičky uprostřed Evropy  prohlásil nahlas, že král je nahý. To se neodpouští...

No, trochu jsem tímto příspěvkem provokoval. Ale není dobré se nad tím zamyslet i z druhé strany? :-)

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.2.2009 13:54 xyz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Být dvakrát zvolen prezidentem takovým způsobem, tak takovým smolařem já bych být nechtěl ani za mák ;-)

Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 14:07 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

No jo, vždyt já vím :-D :-D To je znamení, že u nás chybějí důvěryhodné osobnosti, které by panu Klausovi mohly být plnohodnotným rivalem. A rozhodně by to měl být někdo mladší.

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Darth Phantom avatar 3.2.2009 14:19 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Já mám Vaška rád, hlavně když se na mě narcisticky a sebevědomě směje z obrázků. Pan profesor umí také dobře tunelovat IPB a jiné banky. Ty banky se pak zazáplatují mnohamiliardovými investicemi. Viktor je na Bahamách. Děkujeme, pane profesore :-D
Tahle patička nemá hlavu ani patu
Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 14:43 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Opravdu se nechci pana Klause zastávat tam, kde si to nezaslouží - spíš mi jde o realistický poheld na svět. Otázkou je, kdo ve skutečnosti IPB vytuneloval (nedokončená privatizace bank za Klausovy vlády tu již byla diskutovaná) , krach IPB byl řízen vládou Zemanovou. Ale nechci hodnotit. Pokud jde o Koženého, uvědomme si, v jaké situace vědomí společnosti v roce 1990 - 91 bylo.  Všude okolo samý socialismus v myšlení lidí, najednou někdo řekl "jistota desetinásobku" a zcela jednoduše a jasně vysvětlil lidem, o čem tam  privatizace je.  Tohle měl udělat Klaus osobně, ne Kožený. Tohle Klausovi vyčítám. Ale to, že jde o podvodníka, v té době nemohl nikdo z ničeho a priori vyvozovat. 

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
JiK avatar 3.2.2009 15:33 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Dalibore, myslim, ze argumentujes zbytecne. Kdo ma rozum v hlave, vi to i bez tebe, a kdo ne, tomu to nevysvetlis a jeste jim sahas na viru. Podivej se na okoli, vycita se, ze jsme meli spatne zakony (zly Klaus, zly!) a ve vychodnim nemecku prejali fungujici a realitou otestovane zapadonemecke pravo, presto tam transformace socialismu probehla stejne blbe jako zde, temer zadna socialisticka firma neprezila, jen to bylo nasobne drazsi a pomalejsi, s vyrazne horsi nezamestnanosti. V Polsku, Madarsku a na Balkane take meli socik a nemeli zleho tunelare Klause a dopadli stejne ci hur nez my v CR.
Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 16:15 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Tak to je naprosto přesné, privatizaci hospodářství totiž nikdo v historii lidstva nedělal a není na to recept. Znárodnit něco - to jde. Jde to i vrátit, pokud je to v relativně krátké době. Ale co s fabrikou, která za 40 let změnila úplně svoji velikost, účel i způsob hospodaření? A v době, kdy neměl nikdo kromě veksláků a funkcionářů peníze? Dovedu si představit, kdyby se již od roku 1990 prováděl důsledný průzkum nabytí majetku (majetková přiznání). Byli bychom dneska úplně přesně tam, kde jsme byli tenkrát.  Peníze se musely pustit a při privatizaci jejich původ nikdo nekontroloval .. Správné to není, ale jiná cesta nebyla. Jednou někdo řekl: "Z brambor lze vyrobit bramborovou kaši, ale z bramborové kaši zpět brambory udělat nelze". A to sedlo přesně na problém privatizace hospodářství, které mělo  státní vlastnictví i v sektoru  trafik a pouličního prodeje  jablek ..

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.2.2009 16:20 xyz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Ano, my krásní mladí úspěšní modří lidé máme zcela bezrozspornou logiku. Nejprve jsme jásali, když se na chvíli zhaslo ve stylu Hoří, má panenko, aby se naši otcové, druhdy to veksláci a zelináři, stali elitou národa co nejdříve a nejrychleji. Těch pár sudů v Orlické či dalších drobnějších poklesků nemohlo naše svaté úsilí v povýšení soukromého vlastnictví nad morálku i zákon nikterak poznamenat. Soudruzi, kteří se přes noc taktéž stali pány podnikateli, (všeho)schopnými manažery, vlastníky investičních a privatizačních fondů s výnosy, které by překvapily i Alenku, jsme to úspěšně dotáhli až k (hlavně našim) světlým dneškům a zítřkům. Taktéž jsme rádi, že dnes nemáme problém s uplatňováním double thinku. KSČM je naším úhlavním nepřítelem, každého komunistu je nyní nutné, dvacet let po revoluci, bez odkladu stíhat a trestat sankcemi nejvyššími a jejich prožluklou stranu zakázat, nejlépe ústavně. KSČM je naším největším přítelem, neboť náš čestný předseda byl již díky jejich nezlomné podpoře zapsán zlatým písmem do dějepisných (i jiných) análů této země a dnes s pochopením hledíme na někdejší poklesky soudruhů v našich řadách, kteří zavčas prozřeli a dnes již kráčejí po našem boku nezlomně kupředu pravá. A plně vědomi jsme též nutnosti krátkého okamžiku temnoty na počátku novodobé historie, nebo nebylo lze jinak. Tak pravil Klaus.

Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 16:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

aby se naši otcové, druhdy to veksláci a zelináři, stali elitou národa co nejdříve a nejrychleji.

Nojo. Vezměme si rok 1989. Já jsem pracoval v zahraničním obchodě s již dost slušnými zkušenostmi a desetiletou praxí, měl jsem 4 jazykové rezortní zkoušky a diplom v kapse. Můj plat  byl 2500,- Kčs hrubého. Na rodinných úsporách pár (skutečně pár) desítek tisíc. A takových nás bylo v okolí hodně.  A teď přišla doba, která velela: Podnikejte!  Můžete mi říci jak, pokud bych se jakýmkoliv způsobem nenapojil na toho, kdo ty peníze má? Vždycky to tak je: jeden má peníze, druhý mozek. A pak to nějak jde (občas) dohromady. Jenže u nás ty peníze opravdu neměl nikdo! Jak se proboha mělo začít podnikat? Přešlapovali bychom na místě v začarovaném kruhu. Asi tak, jako dnes v Kazachstánu, Kyrgyzstánu a jinde.  Je zajímavé, jak dokáže být dnešní levicový kavárenský intelektuál moralista. Ale život je o něčem jiném. Také se mi nelíbí moc polistopadový vývoj a naši politici už vůbec ne. Zleva doprava. Ale především jsem člověk z praxe, který se musí nějak živit. A to i v dnešních podmínkách.  Přesto jsem přesvědčen, že to jde i férově.

 

 

 

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
JiK avatar 3.2.2009 17:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Ale především jsem člověk z praxe, který se musí nějak živit. A to i v dnešních podmínkách.  Přesto jsem přesvědčen, že to jde i férově.
Jde, ale vis o kolik jednodussi je remcat a nadavat na Klause, kapitalisty, zidy, komouse, socany nebo proste najit nekoho, kdo "urcite" muze za to, ze se remcajici nema tak, jak by se mit chtel?
Darth Phantom avatar 3.2.2009 17:03 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Vy si tady nějak lebedíte a hezky povídáte, soudruzi. Do jaké osobnosti si dnes převtělen, Faune?
Tahle patička nemá hlavu ani patu
3.2.2009 19:05 xyz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Levicový kavárenský intelektuál moralista, který jen remcá, bo se nemá, jak by se mít chtěl... :-D Fakt ste mě, kucí, vyhmátli :-D

Darth Phantom avatar 3.2.2009 19:31 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
No vidíš, co ten Jirka Faun všechno je. Je radarologem, chemikem, palestinologem a JiKem. Pak je i dost hravý, když střílí kuličky z plastové pistolky na teroristy a ukazuje to na svém webu :-D
Tahle patička nemá hlavu ani patu
Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 22:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Ale kdepak ... to nebylo osobní :-). Navíc takový intelektuál vůbec neremcá.  A rozhodně se nemá špatně. U kafíčka v hezkém prostředí kavárny Slávie nebo jiného slušného podniku partička lidí sedí a vášnivě diskutuje o tom, jak příští svět bude lepší. Nevědí nic o životě, ale mají plány, jak život všem proletářům zlepší tak, aby byl na světě ráj. :-)

Tito lidé dali dohromady celou ideologii marxismu v 19. století a jejich následníci dnes dělají něco podobného. A určitě to všichni mysleli dobře. Ti tehdejší se neměli o co opřít, dnešní by si mohli aspoň pročíst historii 20. století, zejména historii zemí za železnou oponou.

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Dalibor Smolík avatar 7.2.2009 18:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

A ještě něco k tématu tady ...

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
vencour avatar 2.2.2009 20:00 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Nikdo to ještě nezmínil ... co by podle vás přimělo "svět" zrušit peníze? Ve Star Treku to je jeden z léků na tehdy současný stav. Při vývoji, kdy se hromadí peníze pro peníze mi to přijde jako rozumný krok. Jediná námitka mne napadla taková, že by se pak těžko porovnávalo, kdo je výkonnější v něčem, co je těžko srovnatelné. S tím souvisí, že si nedokážu představit, podle jakého klíče by se přidělovaly zdroje = aby z toho NEbylo centrální plánování. Snad by se mj. zvýšila produkce toho, co vydrží léta. Tak nějak si představuju technokratickou společnost.

Tuším, že by to mohlo přinést jisté zpomalení dynamiky vývoje, snad, jelikož roli peněz jako motivu přikládám docela velkou roli.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
2.2.2009 21:11 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Když už jsme u toho sci-fi, takový pravičák Robert A. Heinlein měl v některých věcech dost jasno. Například volební právo jen pro ty, kdo se zasloužili o vlast ;-)

vencour avatar 2.2.2009 21:28 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

No fuj, když už tak dam odkaz na knížku a ne na to, co vůběc nemělo žádnou myšlenku ... chybělo tam to, proč jsou vojáci ti odpovědní, že nějakou dobu pracovali pro celek a pak mohli mít nějaké volební právo., že se mohli spolehnout jeden na druhého apod. Hm, abych si to znova přečet ;-)

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
2.2.2009 23:30 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Myslím, že jako ilustrace, jak by taková totalitní polovojenská společnost, stavěná na ideálech ne nepodobných těm nacistickým, v praxi taky mohla vypadat.

2.2.2009 23:57 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

...em je fakt už pozdě, vypadl mi tam konec: [...] taky mohla vypadat, by to stačilo.

JiK avatar 2.2.2009 23:06 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
nejen R. A. Heinlein, i v Athenach melo volebni pravo pouze obcane-muzi, kteri dokoncili vojensky vycvik, meli penize na zbroj pro sebe a ochotu a schopnosti branit sve polis v pripade valky. Celkem to cca 30.000 muzu, tedy to byla jen asi 1/8 obyvatel, ze 250 tisic bylo cca 100 tisic obcanu a jejich rodin, a zbytek byli nejen otroci ale z velke casti i cizinci s povolenim k pobytu, kteri museli platit castecne i dane a muzeme to vnimat tak, ze za to, ze jim mesto poskytovalo utociste, ochranu, obranu a pravni system. Neplatilo tedy plne moje oblibene: "Kdo plati, ten rozhoduje", presto mi ten kompromis prijde rozumny. A jak ukazuje historie, osvedcil se i v praxi, narozdil od vsech odstinu socialismu, podotkl bych skodolibe.
Darth Phantom avatar 2.2.2009 23:57 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
nejen R. A. Heinlein, i v Athenach melo volebni pravo pouze obcane-muzi, kteri dokoncili vojensky vycvik

Ještě si zapomněl, Faune, na starověkou Spartu, kde z těch Sparťanů nepracoval vůbec nikdo a na všechnu práci měli jen otroky. Asi ses moc díval na 300. Opět si nezklamal a nezapomněl si vyzdvihnout panskou rasu. Sundej si už tu uniformu Brigadenführera SS a dej si chvíli oraz, než zase napíšeš nějaký politrucký blog.

A jak ukazuje historie, osvedcil se i v praxi, narozdil od vsech odstinu socialismu,
Takže zpátky do Athén a starověké Sparty? Ty vcelku povedený myslitel Faune, nemýlím-li se.
PS: Konrad Henlein byl nějaký tvůj předek ze Sudet?
Tahle patička nemá hlavu ani patu
vencour avatar 3.2.2009 00:08 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Jsou lidé, kteří srovnání R.A.Heinleina s K.Heinleinem považují za docela hustou urážku. Phantome, ponižuješ své jméno sám, klidně pokračuj dál ;-)

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Darth Phantom avatar 3.2.2009 00:16 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Jsou lidé, kteří srovnání R.A.Heinleina s K.Heinleinem považují za docela hustou urážku
Já nesrovnávám žádné Henleiny, jen mě to napadlo v souvislosti s Faunovo fašistickým smýšlením. Taky si v Bratrstvu neohrožených? ;-)
Tahle patička nemá hlavu ani patu
Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 08:32 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Jen pro upřesnění: ten "nacistický" Henlein se jmenuje K.Henlein, nikoliv K.Heinlein ..

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Darth Phantom avatar 3.2.2009 11:42 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Jako obdivoval Adolf Hitler antické civilizace starověkého Říma a Řecka, tak je obdivuje i Jirka Faun. Já je také vcelku obdivuji, ale hlavně kvůli Pythagorovi, Platónovi, Senecovi a jiným věcem. Byly to první vyspělé evropské civilizace, které ale už dávno zanikly. Dalo by se říci, že to byly první evropské demokracie. Ta demokracie platila ale jenom pro někoho a pro jistý okruh vyvolených. Julius Caesar by se dal považovat za prvního fašistického diktátora. Starověký Řím ale málem lehl popelem díky vojskům Hannibala Barkase. Nebyl to ale Hannibal Lecter z filmu Mlčení jehňátek :-).

Počátky světové civilizace je ale potřeba hledat jinde. Jsou to kultury Asyrské říše, Mezopotámie a národ Sumerů, to jsou jsou nejstarší známé civilizace. Když se v Evropě proháněli lovci zvěře s oštěpy a klacky, tak Sumerové znali již klínové písmo a psali tím písmem na hliněné tabulky. Bylo to v místech, kde se dnes prohánějí američtí vojáčci se svými tančíky a humwees, tj. na území dnešního Iráku. Babylón zanikl podle Hitlera na "rasovou otravu krve". Nojo, ten Áda byl velký myslitel.

Tahle patička nemá hlavu ani patu
Dalibor Smolík avatar 3.2.2009 13:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Doporučuji si přečíst nejnovější číslo časopisu Týden,  které se věnuje genetice a  Darwinově teorii vůbec. Je tam hezky vysvětleno, jak si geny samy vybírají nejvhodnější potomky a probíhá přirozený výběr toho nejlepšího. To co umějí geny,  neumí člověk - nedokáže rozpoznat nejschopnější jedince. Protože: co je lepší pro společnost: souchotinářský básník,  agresivní svalovec nebo inteligentní podvodník? A tak veškeré umělé vybírání "panské rasy" je z genetického pohledu nesmysl, na kterém stavěla nacistická ideologie. 

Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.2.2009 17:35 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Nevím, jestli ochota vzít kus klacku a jít někoho mlátit po hlavě je ten správný ukazatel pro to, jestli by člověk měl mít možnost volit.
Quando omni flunkus moritati
3.2.2009 10:17 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Mam pocit, ze penize jsou prilis efektivni na to, aby se jen tak rusily, a i kdyby se to stalo, tak jejich pozici nahradi neco podobneho (i v tom Startreku maji latinium, coz je nereplikovatelna substance, pouzivana jako mena).

Ale je pravda, ze v budoucnu mohou technologie (hlavne nanotechnologie) mohutne zmenit ekonomiku, uz z toho duvodu, ze zaprve bude mozne vyrabet velmi levne (jen za cenu surovin a energie), zadruhe bude mozne delat vyrobky, ktere se mohou nejen opravovat, ale i upgradovat samy.

Presto budou stale exitovat veci, ktere budou vzacne a cenne, uz treba originalni umelecka dila (i kdyz bude velky problem zjistit, co je a co neni original) nebo treba lukrativni pozemky, a pokud potrebujete mezi sebou neco takoveho prevadet, jsou nejlepsi prave penize.

A je dokonce mozne, ze se zase vrati obdoba zlateho standardu, protoze dnesni penize jsou zajistovany vicemene jen dalsimi penezi, takze jsou vlastne spise virtualni a jejich veskera cena spociva v tom, ze lide veri, ze nejakou cenu maji.
Darth Phantom avatar 3.2.2009 11:58 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
i v tom Startreku maji latinium, coz je nereplikovatelna substance, pouzivana jako mena).
Startrek je sice možná fajn, ale radši byste si měli něco přečíst, než jen pořád čumět na ty americké filmy :-).
Tahle patička nemá hlavu ani patu
3.2.2009 13:25 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
:-) Ten priklad ze Startreku je tam z toho duvodu, ze zaprve je to reakce na predchozi prispevek, zadruhe je to pekny priklad toho, co jsem psal niz - i pokud by ve spolecnosti nebyly penize jako takove), drive ci pozdeji se najde neco, co bude jako penize fungovat.
3.2.2009 17:37 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
(i v tom Startreku maji latinium, coz je nereplikovatelna substance, pouzivana jako mena).
To "latinium" je zase jeden případ, kdy překladatel (ne)zapracoval. V překladu jde o platinu.
Quando omni flunkus moritati
3.2.2009 19:48 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
I kldyz cesti prekladatele Startreku opcas vyplodi naproste strasnosti (obzvlast v DS9), v tomtio pripade to nebylo - latinium (v originale latinum) je ve Startreku stribrita kapalina podobna rtuti (avsak netoxicka), ktera se neda vytvorit replikatory. Pro prakticke ucely obchodovani ji Ferengove "bali" do plaste z cisteho zlata. Vice viz startekovska wiki na Memory Apha.
vencour avatar 3.2.2009 20:39 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.

Dík za upřesnění, DS9 znam jen mlhavě, vycházel jsem z Prvního kontaktu, kde se tvrdí, že už peníze nejsou a z nějaké wiki, kde byl záznam, že Federace používá peníze jen "navenek".

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
5.2.2009 00:00 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Ne že bych považoval Star Trek: Enterprise za nějaký úžasný počin, ale z jednoho dílu v třetí sérii je jasně patrné, že to "latinium" je platina. Nějakej slizák tam požaduje "platinu a to v její tekuté formě."
Quando omni flunkus moritati
3.2.2009 01:33 Ondřej Kubečka | skóre: 29 | blog: datlovo | Ulm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Neviditelná ruka trhu a současná ekonomická krize II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zjevně zjevně nejste sám, kdo nad tím dumá. ;) Bohužel pouze v tištěné verzi jsou navíc takové roztomilé grafíky, kolik to stálo předtím, kolik do toho narval erár a kolik to stojí teďka. V kostce stačí říci, že aktuální hodnota je u mnoha bank nižší, než byla částka napumpovaná vládou.

http://prirucka.ujc.cas.cz/?ref=785&id=790.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.