Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 02:38

Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?

12.7.2018 15:10 | Přečteno: 5180× | Moje domácí muzeum :) | Výběrový blog | poslední úprava: 12.7.2018 15:10

Dámy a pánové, přišel čas trochu rozvířit stojaté vody Ábíčka lehce kontroverzním blogýskem. V červnu mi přišlo Gemini PDA "f plný palbě na hlíně" (tedy bez zlatého krytu, ale jinak se všemi volitelnými doplňky kromě trička) a nyní o dovolené je konečně chvilka času ho rozpohybovat. Počáteční nadšení zatím lehce opadlo a o tom je tento článek.

Pokud by někoho zajímal unboxing, mám pár fotek, ale přijde mi, že krabice na produktu není to stěžejní (i když mám pocit, že spoustě jakožeredaktorů působí vyndavání z krabic nějaké sexuální potěšení). Po vyndání z krabice, i když byl slibován dualboot, Gemini nastartují do Androidu.

Filosofický úvod aneb k čemu bych chtěl Gemini používat

Abych neopisoval minulé texty, jenom krátce shrnu, že jsem leta používal HP 200 LX, které jsem se napůl úspěšně pokoušel nahradit EEE (viz můj starší blogýsek starý deset let), mezi tím zjistil, že na banální věci jako je telefonování je nejlepší hloupofon od Nokie (viz tento zápisek) a na hraní si N900 s Debianem. Nicméně N900 začala hardwarově odcházet, takže jsem po meditování tady na ábíčku na aukru koupil "nový" telefon N900, který mi víceméně bez problémů slouží čtvrtým rokem.

Co tedy od Gemini čekám ? Dočkal jsem se následujícího:

Tohle jsou v podstatě parametry, který vychází ze stroje, který se zhruba dvacet let už nevyrábí. Podobně jako Psion, jehož milovníci jsou hlavní cílovkou Gemini. Mezi tím šel vývoj trochu dopředu a tak v mém seznamu přání přibyly další položky:

Jak si tedy Gemini stojí

Existuje oficiální české diskuzní fórum, s vývojáři a ostatními postiženými se pochopitelně komunikuje v angličtině, což samozřejmě není na závadu věci (nicméně je otázka, jestli to zvládne BFU, ale ten stejně není cílovka). Celkem bych řekl, že to chodí, ale moc to neseje. Jsme na abcLinuxu a tak začneme Linuxem a Android si necháme jako druhý.

Debian Technology Preview (TP) 2

V době psaní tohoto zápisku se připravuje třetí verze Gemianu, jak autor Debian přiohnutý pro Gemini nazývá. Na to, aby se člověk dostal do LXQT je potřeba několik ne zcela triviálních, leč docela dobře zdokumentovaných kroků.
  1. Přes webovou stránku výrobce se připraví rozdělení "disku"
  2. Pomocí tohoto návodu se použije jejich flashtool - po několika marných pokusech s chybějícími knihovnami tady nebo onde jsem potupně naflešoval Gemini z Windowsového stroje. Třikrát fuj.
  3. První start je trochu delší, ale pak už to je docela svižné. Nastaví se klávesnice.
Hlavní dokumentace ke Gemianu roste tady. Po instalaci je nutné udělat pár věcí popsaných na wiki tu a Debian se stane celkem rozumně použitelným. I když některé aplikace jsou trochu specifické a nezvyklé, jde to ;-).

Co funguje

  1. bootuje to, nepadá to. V Idle (zavřené) žere 2,2% baterky za hodinu, což je víc, než Android, ale dá se to přežít
  2. klávesnice klávesuje (i česky), dá se "normálně" přemapovat
  3. wifi, BT USB networking bez problémů
  4. bočné tlačítko i při zavřeném Gemini řekne kolik je hodin (nebo se na to dá pověsit cokoliv jiného)
  5. údajně nějaký DVB dongl a jakási ethernetová síťovka - popisuje taky tady

Co nefunguje

  1. jaderné moduly. Out-of-box je Debian s jádrem bez povolených modulů. Buď to musíte zkompilovat jádro vlastní (cross-kompilace pro ARM 64 oficiální návod tady), nebo použít předvařené 3.18.41+. Pak přeflashovat (stačí dd, flashtool již netřeba), moduly lze kompilovat přímo na gemini. Byl jsem však nemile překvapen, když jsem ale ve stažené verzi jádra moc modulů nenašel :-( - viz níže
  2. Ethernetová karta v USB-C hubu (podle deviceID by to mělo být r8152), nenašel jsem ji ani v jaderném stromě :-/, i když by tam být měla - nebo návod tady ?
  3. "Šuplíková" ethernetová karta s modulem asix (i když z tou před mnoha lety v Debianu problém byl)
  4. HDMI převodník (v Androidu jen mirror, v Debianu lautr nic)
  5. ani jedna kamera (!). Jak jsem se dočetl na fóru, problémem je Mediatek a jeho Helios X27, ve kterém údajně neimplementoval rozhraní V4L - podobně jako HD7 telefon z číny popisovaný v jednom blogu. Jak to je či není se rozebírá taky ve dvou PDFkách tady a tady.
  6. plnohodnotný spánek. S ohledem na lineární pokles zbývající kapacity baterie to není až taková tragedie, ale je to zbytečná chybka.
Takže pro můj účel psát si poznámky a paralelně fotit t.č. nepoužitelné. Telefonování nezkoušeno, údajně v nějaké beta-fázi.

Android

V Androidu principielně funguje všechno, méně to žere. Ale i tak jsem zatím narazil na několik mušek, které si zaslouží zmínky:

Co nefunguje (nebo nefunguje podle mých představ) v Androidu

  1. Lock screen. Buď není žádné zabezpečení (heslo, gesto, pin), nebo musím před zadáváním hesla swajpovat po obrazovce. To je dost opruz. Možné řešení nechat vypnutý zámek obrazovky není ideální, na drhou stranu člověk můžemít Gemini pořád u sebe. Ale bezpečnostně prostě fuj.
  2. klávesnice s "alternativními" písmenami s dlouhým stiskem. Nejkratší nastavitelný "dlouhý stisk" je 100 ms a to je prostě moc. Na HPLX jsem psával běžně přes 300 úhozů za minutu a takhle prostě nejde "ť" psát. Podobný problém už se řešil na fóru a je trochu popsáno/vysvětleno tady. Někde doporučovali SwiftKey, což jsem ale ještě nezkoušel.
  3. Zaím jsem nenašel ani pod Androidem ideální aplikaci na poznámky. Z předinstalovaných se jeví jako nejlepší Keep, který ale nějak divně řadí pořízené fotky. Navíc by bylo ideální mít třeba kameru zapnutou pořád, malý náhled v rohu a rychle ťuknout a mít. Dlaší otázka je průběžné nahrávání zvuku. No uvidíme.

Software-independent opruzy

  1. Česká klávesnice je o písmeno posunutá, t.j. v hodrní řadě je mezi R a T "č", zatímco by mělo být "ř". Zbytečné plus vlevo na kraji. Chybí ť, ň, ď a ó.
  2. není zevní LCD display v zavřeném stavu, při použití jako telefon je člověk odkázán na 5 RGB LED - trochu mi to připomíná binární hodinky (šlo by kódovat základní barvy + délka svícení a pak to v hlavě překládat na ASCII, ale ...)
  3. USB 3.0 a rychlonabíjení jen "jejich" nabíječkou (ale s tím se dá žít)

Závěr

Zatím investovaných peněz nelituji, hračka je to po mechanické HW stránce dobrá, Mediatek asi trochu pokakal ty kamery, takže to vypadá, že se budu muset začít učit programovat pro Android :-/ a Debian si nechat jenom na hraní. Škoda, chtěl jsem ho mít jako primární OS, ale jestli nedojde k průlomu s tím kamerovým modulem, tak mi asi není přáno, protože kvůli tomu jsem "dokupoval" ten kamerový modul. Navíc Android je hlavním podporovaným (resp. "nejpodporovanějším") systémem od Planet Computers. Škoda.        

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

corwin78 avatar 12.7.2018 16:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Díky za tento článek, hooodně mě svrběly prsty, abych Gemini koupil, ale zatím jsem odolal, takže každá taková informace je pro mě dobrá. Nestyď se a klidně zase něco o Gemini ublogni.
Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
Gilhad avatar 12.7.2018 17:40 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Taky se tak nesmele po necem podobnem cas od casu poohlizim, ale nejak neprilis uspesne. Takze diky za recenzi, Gemini taky neni (zatim?) to co hledam, ale rad si prectu i dalsi povidani (jak o Gemini, tak o jinych hejblatech)
Darth Phantom avatar 12.7.2018 20:32 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Taky jsem po tom chvíli pokukoval. To LXQT na Debianu musí bejt děsně prťavý a blbě se to asi musí ovládat ne? Přece jenom je to prostředí pro desktop. Sailfish bych neházel rozhodně do žita, je to solidní systém, dobře se ovládá (ovládání je založeno na swypech) a navíc to dobře i vypadá. Největší bolístka komunitních portů Sailfishe je nepodpora androidích aplikací. Gemini má zatím komunitní port, ale má přislíbenou oficiální podporu od Jolly. Takže to bude i s alien dalvikem pro spouštění androidích apek. SailfishX (pro Sony Xperia) stojí 50 €, za tohle budou určitě taky něco chtít.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
12.7.2018 22:27 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
LXQT je celkem v pohodě, ale je pravda, že jsem měl tu čest s věcmi jako XFCE na N900 :-) a taky to s párávkem šlo. Trochu pitomý je menu dole, ale je i možnost provozovat obrazovku "jako touchpad", což řeší řadu těchto problémů. Kdyby na tom jela kamera, tak jedu primárně Debian.

S tím Sailfishem uvidíme jak to rozchodí, u Debianu se taky všichni tváří jak všechno funguje a pak nejede kamera a HDMI out ... Tak uvidíme, co za to budou chtít.

Povzbuzen komentáři dávám šanci Androidu, ale mám takové tušení, že ten editor si budu muset napsat sám ;-).
12.7.2018 20:40 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Proč to má tak šikoré rámečky kolem displaye? :D
12.7.2018 22:34 Martin HnN
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravim, jakožto hrdý majitel Psiona MX5Pro..jsem rovněž zvažoval Gemini..a zatím to nemá dle Vaší recenze, za kterou velmi děkuji, "výdajově" opodstatněné použití :( Ale hračka je to pěkná:).

Doporucuji jako poznámkovač aplikaci QuickMemo Plus...ale obavam se, ze se jedna o nativní aplikaci od LG. Nicmene ve starších modelech byla verze bez pLUs a ta byla také slušně použitelná ...

rADOn avatar 13.7.2018 11:58 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Baterka se da vymenit nebo je zabudovana?

Nastupce N900 hledam uz dlouho, dokonce uz jsem dost zoufalej abych vazne uvazoval o blackberry…
"2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
13.7.2018 19:10 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpověď je trochu jako od chytré horákyně - baterie je zabudovaná a dá se vyměnit. Taky jsem se toho bál, ale pak jsem si uvědomil, že v N900 mi baterie vydržela déle než rezistivní displej a zdá se, že Planet Computers chtějí bussiness dělat dál, takže s baterkou nebude problém, jenom se to bude muset kvůli její výměně rozebrat (nezkoušel jsem, ale předpokládám, že náročost jako moderní tenký notebook. Proti N900 je nevýhoda, že když to zvoní, tak to nemá jak jednoduše ukázat kdo volá, což v kombinaci s tím, že na rozdíl od dvacet let starých telefonů Android "neumí" skupiny a skupinové vyzvánění (resp. umí, ale strašně debilně) trochu zhoršuje použitelnost. Zkouším vyhecovat českou Gemini komunitu k nějakému srazu v srpnu v Praze, možná do té doby i zmigruju, kdo ví ;-), ale "české vlákno" má za 3 dny necelých 40 shlédnutí a žádný post :-/
15.7.2018 15:35 Nox
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Pokud mohu poprosit, zvazte u toho srazu, zda by nemohl byt i pro Gemini nemajici a mimoprazske, cili v rozumny den a cas, idealne vikend a ne rano ci vecer. Ja bych se rad zucastnil, ale registrovat se kvuli tomu na tom foru nechci. Ale jsem jen byvaly palmista a ne psionista. Diky
13.7.2018 13:19 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No kdybych měl Gemini, tak bych tam hodil Sailfish OS do multibootu. Nevím teda v jakém stavu je port pro Gemini, ale letos by měl dostat oficiální podporu od Jolly v rámci Sailfish X.
13.7.2018 16:50 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Ty swipe gesta na tom musi vypadat fakt vtipne v akci :-D Kdyby to nebyla "oteviraci knizka", ale spis neco jako N900, co umi i portret mod, bral bych to. Takhle bych se u toho akorat vztekal...
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
Darth Phantom avatar 13.7.2018 20:33 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Na tomhle zařízení to bude trochu horší, ale jinak to vážně není špatný ovládání, rychle se to dostane pod kůži a má to něco do sebe. Samozřejmě čím větší lopata, tím horší. Na těch pěti palcích to je fajn, zkrátka kde to jde ovládat bez problémů jednou rukou. Na těch Compactech od Sony, který maj pod pět palců to musí bejt luxusní.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
13.7.2018 20:58 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Mel jsem N9 a hodne jsem brecel, kdyz jsem ji ztratil... Nejlepsi foun ever, hned po nem Samsung i600...
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
13.7.2018 21:40 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A android na tom je AOSP (s minimalnimi patchi) nebo nejaky "jejich" (tzn. jeste horsi nez vlastni Android)?
13.7.2018 23:05 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Tak počítá se s možností Cynogen Modu (resp. Lineage OS ? nebo jak se to zvíře dneska jmenuje ...), vzhledem k míře použitelnosti Technology Preview Debianu (oni dobře ví, proč tomu říkají TP ...) jsem to nezkoušel. Android je víceméně klasika s pár aplikacemi navíc (blikání diodami, ovladače HW klávesnice, launcher a podobně). Žádný bloatware ;-). Víc v samostatné recenzi.

Jinak co se týče Debianního jádra, ozval se mi na fóru ten maník, co dělá "předvařené jádro s moduly" a psal, že děkuje za zpětnou vazbu a v příštím vydání už tam bude i ovladač od té síťovky v hubu, ale že s tou kamerou to asi bude fakt problém, protože netuší jak to Android bez V4L používá (resp. by to chtělo androidCOSI->V4L jaderný modul ...).
14.7.2018 15:27 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Je mozne na tom udelat kompletne backup a restore android instalace?
14.7.2018 16:03 Tom K | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Ano, protože z linuxu jsou vidět všechny partition. Taky je možné cokoli na androidí partition změnit.
echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
14.7.2018 17:09 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
To je fajn :). Zkousel jste nekdo jestli zaloha pomoci dd opravdu funguje?
14.7.2018 23:07 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Tak není důvod proč by neměla, protože navíc je k dipozici i flashing tool o kterém píšu a kde se například dá vybrat, jestli flešnout Androida normálního, nebo rovnou rootnotého ;-) Ale pššt, o tom více až v příštím Androidím dílu ... Zatím ještě čekám na vyjádření jedné vývojářky aplikace "třetí strany" :-D, předpokládám, že čeká na pracovní týden. Do té doby vás budu napínat ;-)
14.7.2018 23:10 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Tak není důvod proč by neměla
Android ... hahaha
Bystroushaak avatar 15.7.2018 01:30 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No, a jak se na tom píše? Napsal bys na tom třeba blog? Zkoušel jsi na tom programovat?

Přemýšlel jsem, že bych si to pořídil jako přenosný emacs terminál. Měl jsem takhle Jornadu 720 a Sony Vaio P. U obou to po stránce klávesnice šlo, ale software většinou stál za prd, protože neuměl rozumně využít tuhle miniaturní obrazovku. Nakonec jsem u obou využíval víc prostě jen terminál, kde se s prostorem pracuje zdaleka nejefektivněji.
blog.rfox.eu
15.7.2018 08:22 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Zatím jsem v procesu sžívání se s klávesnicí, jak jsem psal štve mne ten posun, takže ji ještě budu přemapovávat (akurát musím zjistit který z milionu souborů se musí editovat). Momentálě celkově vychází výrazně lépe Android ;-), a ano, až přemapuji klávesnici k obrazu svému, tak mám v plánu příští blog napsat už na Gemini abych viděl, jestli/jak moc to jde.
15.7.2018 12:28 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Na poznamky muzes zkusit Joplin, ze svobodnych aplikaci co zvladaji sync mezi mobilem, desktopem, a umoznuji vkladat obrazky, zatim nejlepsi, co jsem nasel. Jen ta androidi aplikace je docela pomala, ale da se.
I am Jack's wasted life.
15.7.2018 16:46 Tom K | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dneska jsem objevil že pro odemčení, místo svajpování po obrazovce stačí mezerník.
Třeba se to bude hodit.
echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
16.7.2018 10:13 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Jj, už mi na to taky odpověděli ;-). Tome, takže ty jsi taky Geminista ? Řešíš nějak textový editor pro Android, nebo hlavně Debian či Sailfish ?
16.7.2018 17:31 Tom K | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini I - je nadšení z návratu palmtopu na místě ?
Jsem. Už asi týden. Zatím zjišťuju, co je reálné a co ne. Potřebuju zařízení, které nezabere moc místa, bude se dát používat jako nouzový telefon a pokud budu potřebovat, tak na něm udělám cokoli co na běžném notebooku (ssh, prohlížeč, git, ...).
Takže takový mikronotebook. Nokia N900 byla skvělá, ale třeba programovat se na ní moc nedalo. Na gemini to s trochou snahy půjde. Textový editor pro android neřeším. Tam jsem zvyklý na aplikace z telefonu. V debianu je qtcreator, který má editor vyhovující (pro mě).
echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.