Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 12:38

Pravda vítězí…

15.1.2019 01:27 | Přečteno: 2991× | Jen tak na okraj

Kdyby byl tento výrok pravdivý, tak byste tenhle blog nečetli. Ve skutečnosti vítězí vstupní hodnota, která vyhoví podmínce. Bez ohledu na to, je-li pravdivá, nebo ne – záleží pouze na nastavení podmínky.
Obvykle se dává do protikladu vůči pravdě – lež. Obojí je tvrzení, které lze testovat podmínkami. A ty mohou být nastaveny tak, aby vítězila lež.

Na nepravdivost onoho výroku dojel i Hus. Podmínka byla nastavená. Kdyby jí vyhověl, tak by si zachránil kůži, ovšem to by musel svá tvrzení označit za nepravdivá. Ovšem tím by se stal lhářem, takže za kostnickým if následovalo i else

Na iDnesu předevčírem aktualizovali článek z 16. listopadu 2004 s titulem Revoluci z roku 1989 se říká sametová. Ale proč ne také záhadná?. Těžko říct v čem aktualizace spočívá. Bohužel iDnes neběží na wiki, u které by se to dalo hravě zjistit. Každopádně oněch "17 záhad" žádnými záhadami ve skutečností není, neboť jejich společným jmenovatelem je – účelová lež.

Pro mne je bolestné, že celá novodobá historie našeho národa je konstruktem účelových lží, které si zřejmě vynutily podmínky. Jsou to lži, bez kterých by náš stát nejspíš nikdy nevzniknul. Ovšem lháři všeobecně budí opovržení. Stálo to za to? Na co může být hrdý příslušník národa, který dosahuje svých vítězství tím, že akceptuje a přijímá za své účelové lži? Na ty, co tahle špinavá vítězství pak zaplatili svými životy? Mrazí z toho na duši, když si uvědomíte, že jen tahali horké kaštany z vlasteneckého ohníčku, místo těch, co ho rozfoukali.

V naší zemi je zvykem, že čas od času vykročí zpitomělé davy do ulic v domnění, že tvoří dějiny, a zatím jen vytváří kulisu pro ty, co chtějí nahoru aniž by ztráceli čas budováním svého renomé. Co je pravda, většinu lidí nezajímá. Chtějí-li uspět, musí vyhovět podmínkám, které se pochopitelně mění podle těch, co se po jejich zádech vydrápali nahoru. A na ty, co sázejí jen na vítězství pravdy, tak vždy může čekat i nějaké to else

       

Hodnocení: 36 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

Bystroushaak avatar 15.1.2019 01:55 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jen tak lehce offtopic od hlavní myšlenky blogu:
Kdyby byl tento výrok pravdivý, tak byste tenhle blog nečetli. Ve skutečnosti vítězí vstupní hodnota, která vyhoví podmínce. Bez ohledu na to, je-li pravdivá, nebo ne – záleží pouze na nastavení podmínky.
Bez toho aniž bys řekl co nastavuje tu podmínku je to celé takové dost prázdné konstatování.
Obvykle se dává do protikladu vůči pravdě – lež.
Protikladem pravdy je nepravda. Což není lež, tu zpravidla odlišuje od nepravdy záměr. Lež je navíc jen podskupinou nepravdy.
Obojí je tvrzení, které lze testovat podmínkami. A ty mohou být nastaveny tak, aby vítězila lež.
V netriviálním systému skoro nelze nic jako „pravdu“ najít hlavně proto, že se snažíš hledat něco subjektivního objektivním způsobem. Pravda je konsenzus. Lidské mozky jsou evoluční bahno plné kognitivních biasů, kde samotné vnímání pravdy může být každého zúčastněného jiné a celé to podléhá zpětné racionalizaci a přizpůsobování si vzpomínek pohledu, který se zrovna hodí.
Na nepravdivost onoho výroku dojel i Hus. Podmínka byla nastavená. Kdyby jí vyhověl, tak by si zachránil kůži, ovšem to by musel svá tvrzení označit za nepravdivá. Ovšem tím by se stal lhářem, takže za kostnickým if následovalo i else …
To je takové to populární zjednodušené vnímání, které bylo afaik vytvořeno někdy v době obrození, aby dalo lidem populární memy vytvářející koncept národa. Imho to celé bylo o ovlivňování mas. A v tom „vyhrál“, i když v předmětu sporu zdánlivě „prohrál“. Viz ostatně taky jeho závěrečná řeč:
Bůh jest mi svědek, že to, co se mi falešně připisuje a skrze falešné svědky přičítá, jsem ani neučil ani nekázal, nýbrž předním úmyslem mého kázání anem jiných mých skutků neb písem bylo, abych jen mohl odvrátit lidi od hříchu. V té pak pravdě evangelia, kterou jsem učil psal a kázal, ze slov a výkladů svatých doktorů, dnes vesele chci zemříti.
blog.rfox.eu
15.1.2019 08:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Víš co je vtipné? Původně ten zápis v úvodu obsahoval téměř doslova co píšeš ty. Vyhodil jsem to až těsně před finálním uložením.
Nicky726 avatar 15.1.2019 14:34 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Pravda je konsenzus.
Ovšem jen dle jedné z několika teorií pravdy. ;-P
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
15.1.2019 17:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To je takové to populární zjednodušené vnímání, které bylo afaik vytvořeno někdy v době obrození, aby dalo lidem populární memy vytvářející koncept národa.
AFAIK to bylo dříve, AFAIK ta reakce ze strany Čechů byla víceméně takováhle v podstatě hned následně po upálení.

Mně ta postava Husa přijde taková dost národně-memetická víceméně už z podstaty. Jako ano, obrozenci a posléze i komunisty si ho masivně brali do huby a využívali pro svoje účely, o tom žádná. Oboje skupiny se určitě při výkladu Husa dopustili nepřesností a idealizace, ale nepřijde mi, že by v nějaké velké míře nebo že by jeho působení zkreslili nějak opravdu masivně.

Konekonců, když vystupuješ proti středověké církvi, její moci, nedemokratičnosti, monopolu na výklad písma a odpustkům ve formě jak finanční tak armádní pomoci, tak seš prostě Správňák™ a ani protežování ze strany obrozenců nebo komunistů s tím nic moc nenadělá ;-)

Nepletou si lidé v této diskusi Husa s Žižkou? To je totiž výrazně jiná situace. Jan Hus != husitství.
Darth Phantom avatar 15.1.2019 20:22 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mne ta postava Husa prijde takova dost
A myslis si, ze je tomu u jinych narodu jinak? Ze ti ruzni Robinove Hoodove, Vilemove Tellove, Beowulfove a co ja vim jeste, se nejak zasadne odlisuji? To neni pokus o argument vy taky bijete cernochy, ale tim chci rict, ze je to uplne normalni a prirozene. No a prvopocatky vcech narodu jsou vicemene vsechny vybajene. Spatne je, je v soucasne jsou enormni tlaky z Rise ceskou historii od zakladu pozmenit. Dobrym prikladem budiz i pulnocni Kapicovo henleinovske rozjimani. Rissti hrdinove Konradove, Jindrove Ptacnikove,Karlici Veliky a dalsi se pochopitelne pozmenovat nebudou
Tahle patička nemá hlavu ani patu
15.1.2019 20:40 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mne ta postava Husa prijde takova dost
A myslis si, ze je tomu u jinych narodu jinak? Ze ti ruzni Robinove Hoodove, Vilemove Tellove, Beowulfove a co ja vim jeste, se nejak zasadne odlisuji?
  1. jsou fiktivní, nikdy neexistovali (Hus ano)
  2. jsou to známí experti v zacházení se zbraní a zkušení bojovníci (Hus byl učenec a kněz)
Zásadněji se snad ani odlišovat nelze.
15.1.2019 20:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
A myslis si, ze je tomu u jinych narodu jinak? Ze ti ruzni Robinove Hoodove, Vilemove Tellove, Beowulfove a co ja vim jeste, se nejak zasadne odlisuji?
Řekl bych že ano, a to minimálně z toho důvodu, že Hus je poměrně slušně zdokumentovaná historická postava. Každý národ si jistě rád zabájí, nicméně Hus jako takový není vybájený a mně v kontextu diskuse nepřijde ani to jeho pojetí nějak extra vybájené.

Vilém Tell nebo Beowulf jsou řekl bych spíš na úrovni Horymíra nebo podobně.
Spatne je, je v soucasne jsou enormni tlaky z Rise ceskou historii od zakladu pozmenit. Dobrym prikladem budiz i pulnocni Kapicovo henleinovske rozjimani. Rissti hrdinove Konradove, Jindrove Ptacnikove,Karlici Veliky a dalsi se pochopitelne pozmenovat nebudou
Ty už musíš bejt z toho nedostatku flamewaru pod tvým blogem dost zoufalej, když se snažíš to téma protlačit i do téhle diskuse...
Darth Phantom avatar 16.1.2019 12:34 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
No, je to pravda, že to nejsou zrovna nejlepší příklady. Mě to taky napadlo, ale až když jsem odeslal příspěvek. Takže třeba Johana z Arku je lepší příklad. Tu provází obrovské škumprnákle a monstrózní patos. Nebo William Wallace třeba. Taky silně přestřelený až k patosu. No a že byl Hus kněz, jak se ohradil podlesh. Všichni hrdinové nemůžou mít holt jednotný povolání.
Ty už musíš bejt z toho nedostatku flamewaru

No neřikam že na tom něco nebude :-). Nemyslim, že bych nějak zásadně odbočil, Emanuel Moravec se zmiňuje v zápisku okrajově o národních hrdinech a já to stočil až k nadnárodním hrdinům. No a na pravdu můžeš napasovat prakticky cokoliv.

Asi bychom se shodli na tom, že hlavním nadnárodním hrdinou I. a hlavně IV. říše je zmíněný Karel Veliký. V počtu epických básní písní, v nichž vystupuje vždy jako správňák, se K. Veliký skoro vyrovná americkému sniperovi. Ne, proti K. Velkému celkem nic nemám. Ani proti tomu, že se EU papaláši ověšují každoročně metálem K. Velikého. To vždycky bylo a bude. Cena K. Velikého existuje i ve verzi Jugend.

Jen se obávám, že si eupapaláši vzali z odkazu K. Velikého vzali hlavně to, že vybudoval tááákovouhle óóbrovskou říši. Což by Emanuel s Adolfínou chtěli strááášně moc a teď hned. Podle mě spočívá hlavní přínos K.V. v tom, že zastavil všemi prostředky islámskou expanzi do Evropy. To byla zcela zásadní a klíčová událost, bez které by se kontinet ubíral úplně někam jinam. EUpapaláši dělají už delší dobu přesný opak. Tmelícím prvkem Franské říše bylo křesťanství. Protěžovanou ideologií IV. říše je multikurní genderomarxismus. To je značný odklon. Ale hlavně, že má metál K.V i takový velikán jako van Rompuy a soudruh knihkupec M. Schulz.

Takže klíčový epickolyrický říššký hrdina je Karl Veliký. Na druhém místě ho dotahuje a šlape mu na paty Karl Marx. Třetí nevim, asi panevropský utopista s hovadinama jako eunárod atp. hrabě Kalergi. Lenin se na přední příčky nevejde, neb byl pouhý Marxův žák a jen německý agent a hlavně nepochází ze vznešeného plemene, předurčeného k vládnutí Evropě.

Jasněže nečekám, že jako eufilní hujeroextrémista budeš sdílet mé postoje a nečekám, že zvedneš hozenou rukavici :-D

Tahle patička nemá hlavu ani patu
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 12:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Sice by bylo lepší nekrmit, ale nedá mi to…
multikurní genderomarxismus

Co to je?

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Darth Phantom avatar 16.1.2019 12:57 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Jak se může ptát někdo, kdo to sám propaguje?
Tahle patička nemá hlavu ani patu
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 13:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Nevím. Můžeš odpovědět na otázku? Děkuji.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Darth Phantom avatar 16.1.2019 13:23 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
No dobře, když tak hezky prosíš. 1 2 3
Tahle patička nemá hlavu ani patu
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 13:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To furt není odpověď na otázku. Jaxi tuším, co je to multikulturalismus, gender nebo marxismus, ale nevím, co je to „multikurní genderomarxismus“.

Jako například „marxismus-leninismus“ je výraznou deviací od marxismu, tak mě zajímá, co je to „genderomarxismus“ – navíc „multikurní“, to je něco s drůbeží?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Petr Tomášek avatar 23.1.2019 13:32 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
A co mají tyhle věci společného, ha?
multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
23.1.2019 17:39 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ze nevis co ktera z nich znamena?

(Shodou okolnosti zrovna ctu, ale s takovou schopnosti porozumet psanemu textu by snad bylo lepsi se o tenhle ani nepokouset.)
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
16.1.2019 13:16 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
No a na pravdu můžeš napasovat prakticky cokoliv.
To každopádně ;-)
Tmelícím prvkem Franské říše bylo křesťanství.
No jo, ale všimni si, že to je z pohledu správného uvědomělého anti-EU občana (řádně a svobodně čtoucího alternativní média) také špatně. Respektive události poslední ~dekády uvrhly do uvědomělé občany co se postoje ke křesťanství týče do svízelné schizofrenní situace, kde křesťanská církev je všeobecně špatná, KDU jsou černoprdelníci a blbí sluníčkáři Halík je debil atd., ale zároveň uvědomělý občan má potřebu zdůraznit, že jsme (údajně) křesťanská kultura (renesanci, osvícenství, VFR atd. zřejmě zcela ignorujeme nebo nevim) a dokonce začíná, zřejmě pod vlivem Myloše Lukoiloviče Zemana tak trochu vzhlížet ke slovutnému kardinálu Dukovi, který je sice církevní tradicionalista a čenoprdelník par excelence, zároveň ale začíná být tak trochu hrdina protestující pro neomarxismu EU.

Opravdu nelehká situace :-D Kdo ví, třeba se nakonec Svědkové Milošovi inspirují v nejpokrokovější a nejosvícenější zemi světa (tj. v Rusku, samozřejmě) a nějvětší černokněžník český bude posvěcen přímo samotným prezidentem osobně, to vše pro účinější odboj proti EU-marxismu. Myloš tedy potvrdí/dosadí Duku s plnou parádou a na Halíka, stejně jako na ostatní eurohujery, společné uvalí klatbu. Všimné z církevních resuscitací bude od Kalouska převedeno k Mynářovi, a tak bude konečně všechno tak, jak má být.

Disclaimer: Nechci tím v žádném případě vyjádřit podporu církvi, KDU, Halíkovi nebo komukoli dalšímu, toho jsem dalek, pouze mi přijde ta pozice těchto lidí poněkud podivná.
Jasněže nečekám, že jako eufilní hujeroextrémista budeš sdílet mé postoje a nečekám, že zvedneš hozenou rukavici :-D
Tvoje bába je hujeroextrémista. To, že jsem pro EU neznamená, že souhlasim s aktuální podobou EU a se všim co EU dělá. Já dokonce i s velkou částí té kritiky EU souhlasim, akorát mi nepřijde moc smysluplné se tou kritikou ze strany těchto lidí nějak víc zabývat, protože oni buď nenabízejí řešení vůbec žádné nebo prosazují vystoupení z EU, což už je vůbec k ničemu.
Darth Phantom avatar 16.1.2019 14:21 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Tvoje bába je hujeroextrémista.

To teda nikdy nebyla. Tak tohle mě zrovna vůbec nebere, nějaký spory páter Hulík vs Duka. Někde jsem ale četl z konzervativních katolických kruhů, že je páter Hulík služebník Satanův :-). Prostě služebník Satanův je v roli podřízeného a tak musí kardinála poslechnout, tak to přeci v církvi chodí ne? Miloše rád nemám, je čim dál hnusnější. Pořád si ale myslim, že je to o fous lepší než profesor Nevím, poradím se s týmem v kombinaci s premiérem Ferim.

Třeba v otázce výstupu z Eurosojuzu jsem s vámi, euextrémisty, zajedno. Nemyslím si, že to je dobrý nápad. Multikulti genderobolševik by se krutě mstil a to by opravdu tak malá země jako my nemusela ustát. Mají spoustu pák. Jedna z největších je to, že by si odvezli volanty a česká ekonomika založená na montování by se zhroutila. I když těžko říct, zda by to doopravdy udělali. Levné vzorové kolonie za humny taky dost potřebují. Nyní se nacházíme ve fázi zastrašování neposlušných (brexit).

Tahle patička nemá hlavu ani patu
16.1.2019 14:51 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
No vidíš, my se nakonec ještě víceméně shodnem.
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 13:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ohledně české historie: doporučuji se podívat na testy DNA Přemyslovců (včetně kontextu dříve neudělených grantů na projekt).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.1.2019 13:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Bylo by TL;DR?
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 13:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Před lety jedna firma (Forenzní DNA servis) nadhodila projekt (Archeosteon) testování DNA Přemyslovců z odkrytých hrobů na Hradě. Za divných okolností opakovaně nedostali grant. (Co kdyby se přišlo na to, že Přemyslovci úplně neodpovídali Jiráskově podání a na školách se učí nesmysly?)

Ale v poslední době to vypadá, že se po Česku skutečně začalo testovat a zřejmě to tu historicky nebyl samý Slovan.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.1.2019 13:44 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Darth Phantom avatar 16.1.2019 14:51 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Co to blábolíš.Ten šmejd Jirásek neudělal DNA testy. Víš, co to je pověst? To není učebnice historie. Prvopočátky národa si vybájil úplně každý.
testovat a zřejmě to tu historicky nebyl samý Slovan.
To taky patří do kategorie objevů jak noha. Etnicky čistý jsou možná tak Japonci nebo Eskymáci. Němci jsou taky možná víc slovanští, než by si mohli myslet. Polabských Slovanů bylo opravdu dost. A lužických Srbů bylo taky kdysi mnohem víc.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
16.1.2019 22:11 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Nedostat dotaci je podivne? To uz je to vnimani neolevicaku tak pokrivene? Udelejj mi radost. Rozjed se na svem superekologickem kole z kopce hlavou proti zdi. Bud umres, nebo se ti rozsviti v hlave.
16.1.2019 23:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Jestliže dostane grant kdejaká blbost včetně studie na tvar zadku nebo co to bylo nedávno (ten článek teď nemůžu najít), tak to, že studie na DNA Přemyslovců ho nedostane, je opravdu podivné, a to celkem bez ohledu na to, jaký má člověk názor na dotace obecně.

Btw. grant a dotace nejsou tak úplně to samé.
17.1.2019 00:21 M.train | blog: m_train
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Přemyslovci zjevně sudetského Odina neberou, má svoje von Herrmanny a spol.
Darth Phantom avatar 17.1.2019 21:53 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Rozjed se na svem superekologickem kole

No, to by nemuselo stacit, zalezelo by na okolnostech. Vhodnejsi by byl treba Isle of Man Moto GP na elektromotorkach. Kdybys trval na tech kolech, mohl by se zaradit do peletonu napr. i Fidel Castro (soudruh JS) na elekromopedu, nasledovan tim rudym chlapcem z CPS, princem se zlatou rudou hvezdou na cele, uz nevim jak se jmenuje, asi Camrda ci co. No a peleton, mirici na Kliniku by uzaviral soudruh dad na elektrosekacce s pojezdem a emisni normou euro 250.

Ty jsi zkratka neprejici egoista a nedopral bys mu ani aby z toho vyrostl a pred tim pripadne dostudoval VUML ve treti petiletce. Pockat, ted uz VUML neni, jsou fakulty socialnich ved, genderova studia a politicka geografie. Chybi proste vlidne lidske slovo. Misto squatu doporucit nejakou rudou squaw z Kliniky s drdama na hlave a afro upravou prirozeni. Treba. Nebo doporucit nejake pekne tricko s tulenem od National Geograohic, predniho globalneoteopleneckeho think-tanku. Na den tulenu a vlastne porad drou liberalne demokraticti aktiviste z Kliniky, aby bylo na duchody a na boj proti globalnimu otepleni, pod zastitou primatora Lysohlavka.

Nebo mu pochvalit hezkou bradku, jakou mel i Che Guevara v nejlepsich letech. Nebo aspon doporucit nejakou hezkou klavesnici s cervenym podsvicenim a hvezdickama, kdyz uz nic. No proste chci rict, ze chybi hrejive lidske slovo. Jo, Davko je Vinnetou rudy gentleman s progresivnimi postoji a na rozdil od toho chlapce s rudou hvezdou k tridnimu boji jeste nevyzyva.

Tahle patička nemá hlavu ani patu
19.1.2019 10:03 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
ve svetle techto neolevicovych radobyintelektualu kolibacova typu jsou mi stari socialiste a levicaci opravdu mili. U nich lze totiz najit uctu k poradku, tradicnim hodnotam, rodice, lidske praci a narodu. To u techto novych levicacku postradam.
19.1.2019 12:09 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Coze? Zato tvoje ciny jsou plne ucty k tradicnim hodnotam, praci a narodu.. fakt ze jo! Z tebe primo vyzaruje ta odvaha udelat neco dobreho pro ostatni.

(Vlastne bych to sem nemel psat - je to osobni vec, a nechci nikomu dalsimu krivdit - ale David byl jediny, kdo reagoval na moji novou paticku. Zbabelost jinych dokazu lidsky pochopit, pokud ma clovek dost vychovani na to, aby se za ni stydel, a tedy mlcel.)
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Fluttershy, yay! avatar 19.1.2019 13:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Coze?

Nic překvapivého, reakcionáři mají plná ústa hodnot, práce a rodiny jen jako rétorické cvičení.

Meanwhile…

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.1.2019 15:05 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Radeji byt realcionar nez kolibac :-D
19.1.2019 19:41 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Myslim, ze skvele vyuzil svoji posledni sanci pusobit v tom poradu.. :-)

Predstavoval jsem si, ze v budoucnosti bude uz vsechno receno a napsano, takze nebude potreba diskutovat pomoci lidskeho jazyka, ale budeme se proste jenom odkazovat na prislusne uz predpripravene argumenty. Mozna to je bliz, nez jsem cekal...

Takze tak.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
19.1.2019 17:22 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Toto pozorujem u tých dnešných mládežníkov, aj tých pokrvných: snahu dokazovať, že tu vlastne neboli žiadni Slovania, že sme - my aj vy - mix všetkého možného, Keltov, Germánov, my aj Avarov, Skýtov, len s tými Rusmi a s tými Srbmi nemáme nič spoločné... Ešte tak Slovincov s tým nemeckým kultúrnym vplyvom a génmi sú ochotní vziať na milosť.

A "národ" že je len výplod politickej propagandy a prežitok, ktorý v multikultúrnom globalizovanom svete nemá opodstatnenie...Ľudia sa v ňom budú deliť na niečo ako stavy - na uzavreté skupiny, hierarchicky usporiadané podľa výšky IQ, druhu schopností a predpokladám, že sa bude aj centrálne plánovať, koľko sa ich z ktorej sorty vyrobí, aby to bolo spoločensky účelné z hľadiska potrieb tých horných kást.

Takže tu máme zase nadľudí a podľudí, zbrusu nový prekrásny svet, v ktorom nadčlovek konečne pozdvihne ľudskú rasu na vyššiu úroveň.
Fluttershy, yay! avatar 19.1.2019 18:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Toto pozorujem u tých dnešných mládežníkov, aj tých pokrvných: snahu dokazovať, že tu vlastne neboli žiadni Slovania, že sme - my aj vy - mix všetkého možného, Keltov, Germánov, my aj Avarov, Skýtov, len s tými Rusmi a s tými Srbmi nemáme nič spoločné... Ešte tak Slovincov s tým nemeckým kultúrnym vplyvom a génmi sú ochotní vziať na milosť.

Spíš už nefrčí obrozenecké panslovanské blouznění.

Biologicky kuknu na genetickou mapu a vidím. Co se kultury týče, laskavému čtenáři doporučím např. Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy.

Ľudia sa v ňom budú deliť na niečo ako stavy - na uzavreté skupiny, hierarchicky usporiadané podľa výšky IQ, druhu schopností a predpokladám, že sa bude aj centrálne plánovať, koľko sa ich z ktorej sorty vyrobí, aby to bolo spoločensky účelné z hľadiska potrieb tých horných kást.

Jediný, u koho jsem takové nápady zaznamenal, jsou regulérní náckové, kteří ale za ty skupiny berou právě národ, rasu apod. (např. Stefan Molyneux)

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
20.1.2019 12:05 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Lenže tie decká okamžite, keď sa niekto nezriekne svojej národnej príslušnosti a odmietne prijať akési svetoobčianstvo a súčasne rusofóbiu, založenú na tvrdení, že si Rusi brúsia zuby na ovládnutie slovanského sveta, je pomätený pansláv. Pritom to teritoriálne spoločenstvo so spoločnou kultúrou a povedomím sa formovali po stáročia a je to práve tá kultúra, to spoločne prežité, ktoré ich spájajú... A stále ešte aj s tými, s ktorými majú spoločné kultúrne korene a pôvod. Najprv sa máš vzdať národa a potom rodiny...Na to dnes vyvíjajú nositelia novodobej ideológie veľký tlak - a ten vyvoláva protitlak, ktorý sa môže prejavovať aj extrémne nacionalisticky. Ale tiež nemusí u všetkých, ktorí sú potom hádzaní do jedného vreca s "náckami" či "panslávmi"... Fantóm to vystihol vo svojich komentároch dobre. Mýty a legendy sú pre národ (ale napr. aj rodinu) veľmi dôležité, pretože majú stmeľujúci účinok...Ak stratíte povedomie o predkoch, spoločné spomienky, rodina sa rozpadne...a to, že sa idealizujú, že sa vyzdvihujú a zveličujú ich kladné stránky, vlastnosti, je úplne prirodzené. Tak to funguje v každej ľudskej skupine...

Hej, a ešte sa rado podčiarkuje, že nacionalizmus zavinil vojny... A ak budú ľudia v globalizovanom svete rozdelení podľa iných kritérií než nacionálnych do oddelených "bublín", vojny to nezaviní?
Fluttershy, yay! avatar 20.1.2019 13:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ještě jedno literární doporučení: Proroci post-utopického radikalismu, zvláště pasáže věnované Duginovi.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Fluttershy, yay! avatar 20.1.2019 13:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…

BTW

Hej, a ešte sa rado podčiarkuje, že nacionalizmus zavinil vojny... A ak budú ľudia v globalizovanom svete rozdelení podľa iných kritérií než nacionálnych do oddelených "bublín", vojny to nezaviní?

za zmínku stojí rovněž Proč jdou chlapi do války od Radana Haluzíka.

Kruciální je pozorování, že nacionalistické ideologie cílí na emoce, nikoliv racionální diskuzi.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
20.1.2019 13:42 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mýty a legendy sú pre národ (ale napr. aj rodinu) veľmi dôležité, pretože majú stmeľujúci účinok...
Nezlobte se, ale vzdyt musite i jen z teto diskuse videt, jaka je to blbost. Treba Odin tady je zastance "naroda", ale s kym se v praxi stmeluje nebo chce stmelovat? Naproti tomu David nebo ja tu vystupujeme proti sobeckemu individualismu, a jsme obvinovani z nedostatku narodniho citeni. Nebo to video, co jsem posilal vys - samotna britska kralovna, co ma byt reprezentaci sveho naroda, si uliva penize do danoveho raje, aby je ochranila pred danovym uradem, ktery nese jeji jmeno!

Ano, ruzne skupiny lidi byly a budou a mozna mezi sebou budou vzdycky vest valky. V tom skutecne rozdil neni. Ale je rozdil, pokud lide maji svobodu si vybrat, ke ktere skupine se pridaji (treba za ucelem obhajoby svych zajmu, tedy, jak pise David, z racionalnich pohnutek), a nebo jestli jim to urci nejaky pan dulezity, co k tomu dosel na zaklade "legendy" (a ze pan dulezity ma zajem o nejakou vysokou rozhodovaci funkci ve stejnem kraji je ovsem jenom shoda okolnosti).

Proc se mam stmelovat s Andrejem Babisem a ne treba George Monbiotem? To mi vysvetlete, proc ten prvni a ne ten druhy, co je na tom tak duleziteho.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
vencour avatar 20.1.2019 15:21 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Kam že směřuje diskuse?
Ať už jsou nějaké mocenské útvary formované na základě národa nebo volby, pořád si mají udělat v sobě udělat nějaký pořádek a mít nějakou shodu svých občanů v tom, co se děje.
Fajn je, když ty odlišné skupiny jsou sdruženy ve vyšším celku a pod nějakým vyšším cílem.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
20.1.2019 16:01 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Fajn je, když ty odlišné skupiny jsou sdruženy ve vyšším celku a pod nějakým vyšším cílem.
S tim asi nesouhlasim. Podle me je podstatne, jaky ten cil je a kdo ho urcuje. Nejsem odpurce statu, ale myslim, ze proste stat (v praxi jeho predstavitele) ten cil urcovat nemuze. Ten (spolecny) cil by mel vychazet z toho, co chteji jednotlivci - a stat by mel jen poskytovat infrastrukturu, ktera umozni ten cil dosahnout.

No a prave proto nemuzu souhlasit s tim, aby nekdo manipuloval ostatni pomoci narodnich mytu, jen za ucelem jakehosi (blize neurceneho) spolecneho cile. Je to nemoralni jednani, ktere opomiji (casto nevedome) sobecke motivy tech manipulatoru.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
vencour avatar 20.1.2019 17:28 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Veškeré vědění je dočasné do doby než někdo objeví něco lepšího.
Když si tohle připustíte, snad nabudete dojmu, že nejsme ve sporu.
Netvrdil jsem, že stát musí být tvůrcem nějaké idey.
Mimochodem narazil jsem na Courseře na nějakou historii, je tam i o nacionalismu, národních státech, imperialismu a tak. I když to je celkem obecné, tak to neni zas tak marné.
Teprve se vznikem národních států vznikly veřejné školy, aby pomohly formovat občana. Taky zajímavá konotace.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Fluttershy, yay! avatar 3.2.2019 00:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mimochodem, právě Tim Snyder má pozoruhodný proslov o národních státech v Evropě, resp. o jejich neexistenci.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
vencour avatar 3.2.2019 12:00 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mně tam vadí, že Marshallův plán a obnovu Evropy po 2. světové hodnotí jen finančně, jako nějakou pomoc. Podmínkou přijetí bylo i odbourání vnitřních celních a obchodních bariér = i tohle výrazně pomohlo zformovat Evropskou unii a obnovit hospodářství.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Fluttershy, yay! avatar 3.2.2019 12:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ehm, „odbourání vnitřních celních a obchodních bariér“ je běžná podmínka, kterou si diktují imperiální mocnosti v mezinárodních smlouvách. Můžeme to brát ve vztahu k užší integraci jako podmínku nutnou, nikoliv však postačující (při pohledu do jiných koutů světa).

Ale to jaksi neadresuje pointu týkající se národního státu.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
vencour avatar 3.2.2019 12:29 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Budiž. Všim jsem si, co mi na něm nesedí, o dalším ještě bádám.
Zatim mam pohled "ano, je to asi něco jiného, to ale nemusí až tak vadit". Nebo spíš "dá se s tim něco udělat".
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Fluttershy, yay! avatar 3.2.2019 12:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ten proslov dává některé věci do užitečných souvislostí, které si člověk často explicitně neuvědomuje, ale dává to smysl ve zdejším kontextu.

Národní státy v našem prostoru existovaly¹ fakticky toliko mezi světovými válkami a v 90. letech (směrem na západ ani to ne).

To má úzký vztah k rétorice většiny politických stran: ty se odkazují právě na tyto krátké historické intervaly (pokud vůbec kdy existovaly, což se týká hlavně bývalých koloniálních mocností). Snyder přitom hovoří o „politice věčnosti“ a „politice nevyhnutelnosti“. Politika věčnosti je vcelku zjevná u fašizujících subjektů,² v druhém případě to sedí jak hrnec na pozadí v případě „demobloku“ a jejich adoraci liberalismu 90. let (nehledě na to, že pro velkou část společnosti nefungoval).

¹ a to když ještě pomineme, že hlavně první Československo etnicky homogenní rozhodně nebylo

² ukázkou budiž zrovna tento týden výlevy espéďáka Volného ve Sněmovně
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
vencour avatar 3.2.2019 14:02 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ten proslov má mít nějaké souvislosti, které aktuálně neznám, tj. nevidím, proč zrovna o EU, USA, mocnostech a národech se zde diskutuje.
Třeba v Evropě se toho dělo dost na to, aby se národy promíchaly, takže podstatné bude, když zůstane nějaká myšlenka, co spojuje.
Přijde mi, že tam toho Snyder splácal celkem dost. VB prý chtěla opouštět své kolonie už před 2. světovou válkou, "dělala z nich" dominia. Tuším až u Zelikowa jsem slyšel, že po příkladu Židů a holokaustu začly státy koukat na kolonie jako na něco ne méněcenného. Takže proto kdybych měl vyslovit nějaký soud, musel bych hledat další věci.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
22.1.2019 10:20 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ja sa samozrejme nehnevám. Viem, že Vy ste veľký idealista a že zrejme veľmi úprimne veríte svojim ideálom. Lenže to, ako to funguje v ľudských skupinách, sú objektívne zákonitosti.;-) Tak sa vyvinula ľudská prirodzenosť a nejaké idey, ktorým niekto verí a chce ich presadzovať, to mávnutím čarovného prútika nezmenia...Podstatou sociálneho vzťahu je citový vzťah, takže SKUPINY (jednotlivci spojení spoločenskými vzťahmi) sa od citov oddeliť nedajú. (Tak mi napadá, že možno v účelových skupinách, ekonomických, nie je ten (kladný) citový vzťah k iným jednotlivcom podmienkou, že tam stačí kladný vzťah k materiálnemu zisku, ale aj tak sa pri častom osobnom styku vytvárajú aj emocionálne väzby.:-)) Môžete tiež namietnuť, že národ je príliš veľká skupina na osobné vzťahy a citové väzby... ale tie sú práve sprostredkované tou spoločnou kultúrou, predovšetkým jazykom, spoločnými výtvormi...Neviem ako vás, ale mňa často dojímajú. Napr. - konkrétny príklad- naše vysťahovalecké piesne (viď Jaro Hazlinger - Idem, lebo misím (American Slovak Folk Ballad na you tube). Každá rodina nášho národa tu má tieto spomienky a tie piesne umožňujú to s nimi prežívať, pochopiť ich aj seba...!).

Ak je skupina ohrozená zvonku, spojí sa proti tomu vonkajšiemu nepriateľovi, aj keby do spojenectva mala prizvať toho odporného (Slováka) Babiša.:-) Je fakt, že toto je ľahko zneužiteľné na politicko-propagandistické ciele, na rozbúrenie tých (negatívnych) emócií, ale aj pre dobrú vec (SNP...i keď dopadlo, ako dopadlo.)

A v každej skupine sú frakcie... Hetrogénnosť je do istej miery pre skupinu plus. Len nesmie prekročiť mieru.

A chápem samozrejme, že si budete viac rozumieť s príslušníkom inej skupiny, ktorý Vám je mentálne a hodnotovo blízko, než s vlastným bratom, ktorý Vám principiálne nesedí...Stále to však neznamená, že sa kvôli nemu vzdáte rodinnej príslušnosti a prestanete cítiť spolupatričnosť k celej rodine...
23.1.2019 11:36 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Lenže to, ako to funguje v ľudských skupinách, sú objektívne zákonitosti.
No jo, to porad nekdo tvrdi. A ja to nerozporuji. Ma to jen jeden maly hacek - co chvili se objevi nekdo, kdo prijde na to, jak ten system nejak chytre obejit, aby se dosahlo uplne jineho vysledku.

Pouziju analogii - gravitace je taky prirodni zakon, a voda (na Zemi) tece vzdy dolu. Tak jak je mozne, ze tady ve 3. patre na kopci otocim kohoutkem, a tece z nej voda?

Muzeme to povazovat za socialni technologii. Uz jen fakt ze se delime na narodni staty a nikoli kraje indikuje, ze je to v podstate nase (kolektivni) volba. A eventualne to muzeme vztahnout na celou planetu. (Ja se treba citim vic Evropanem nez Cechem a o Slovanstvi nepremyslim.)

Jiny priklad, treba se rika, ze mnoho mladych muzu nejak chce valku - myslim bojovat v ni, ne o ni mluvit. A ukazuje se, ze muzeme mit oboji - spolecnost zalozenou na miru, kde se nikdo bezne nevrazdi, a pritom lide uspokoji tyto sve touhy kazdy den ve Fortnite.

Temer nikdo kdo ma rozum nechce dnes bojovat ve skutecne valce. Oproti pocitacove hre je to desny opruz.

Totez se stalo s pornografii - v jejim dusledku masivne kleslo sexualni nasili a pritom frustrace je nizsi nez kdy v historii.

Takze je to svym zpusobem win-win - uspokojeni nasich "primitivnich potreb" masivne vzrostlo, a pritom celkova situace ve spolecnosti se zmenila (a zda se k lepsimu).

Cela civilizace (kdyz pomineme vesmes resitelne socialni problemy, a vazne hrozby jako AGW) dosla ve zjednodusovani lidskeho zivota tak daleko, ze dnes je nejobtiznejsi problem z hlediska jednotlivce casto udrzovani mezilidskych vztahu. A s tim vzrusta i socialni uzkost, fenomeny jako hikikomori apod.

Ale to jsem trochu odbocil. Chci tim rict, ze chovani tech skupin neni zdaleka tak dane, jak se muze zdat. Neco podobneho ukazuje i Robert Sapolsky, napriklad.

Je pravdepodobne, ze nasi po-potomci budou mit jine kulturni hodnoty nez my, stejne jako my mame jine kulturni hodnoty nez nasi prarodice. Nasi kulturu uplne neznici, spis ji daji nekam do muzea, kde bude postupne chatrat. Obcas se tedy najde nejaky silenec, ktery to bude restaurovat (ahoj mami), ale v podstate dost se toho poztraci.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
24.1.2019 13:27 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Temer nikdo kdo ma rozum nechce dnes bojovat ve skutecne valce. Oproti pocitacove hre je to desny opruz...

Ja už som sa tu pred rokmi pochytila s tunajšími fanúšikmi počítačových hier, ktorí tvrdili, že ony vlastne pomáhajú neškodným spôsobom odbúravať nahromadenú agresivitu. No ja pozorujem, že v súčasnosti sa všade propaguje násilie - v kine som naposledy bola (bolo nás tam 5 divákov) na dokumente o M.Válkovi, a odvtedy bol v programe samý krvák a hororová fantasmagória. TV sa nedá vôbec pozerať - vraždy, krvavé bitky, úchylovia... Česko má majsterku sveta v boxe...:-) Malé deti sa "kopú do hlavy" slovne, ale aj v reále. Ja si fakt nepamätám, že by niekto v mojej generácii niekomu "kopal do hlavy" zakaždým, keď sa mu znepáčil... A videli sme to na tom Donbase... Kdekto si tam šiel zastrieľať a bral si na to dovolenku, ako keby šiel na safari. A čo ten najnovší "šport" medzi maloletými ... mlátenie vybranej obete na verejnom priestranstve za účasti celej tlupy a ešte si to decká mobilmi zaznamenajú na video a zdieľajú na sociálnych sieťach.

Totez se stalo s pornografii - v jejim dusledku masivne kleslo sexualni nasili a pritom frustrace je nizsi nez kdy v historii.

Sexuálne násilie kleslo? Je menej sexuálych deviantov? Tak o tom teda pochybujem. Dokonca závislosť na pornografii patrí dnes medzi nelátkové závislosti, z ktorých sa ľudia liečia podobne ako zo závislosti na jedle, alebo nakupovania a hromadenia harabúrd...Človek, závislý od tejto náhradky, bude potom zrejme "na povzbudenie" potrebovať stále silnejšie podnety, prekračujúce normu...

Takze je to svym zpusobem win-win - uspokojeni nasich "primitivnich potreb" masivne vzrostlo, a pritom celkova situace ve spolecnosti se zmenila (a zda se k lepsimu).

V čom sa zmenila situácia v spoločnosti k lepšiemu? Je menej násilia, menej sexuálnych deliktov? Ak ma odkážete na nejaké štatistiky, ťažko im uverím, pretože žijem medzi ľuďmi, pozorujem tie zmeny a viem porovnať...

24.1.2019 20:58 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
No jo, to je prave jen ten dojem. Kdyz nechcete vzit v potaz statistiky, tak je to pak tezke.

Vubec, myslim, ze by se melo rozlisovat nasili a vyobrazovani nasili, protoze to proste neni to same (co vim tak nebyl ani prokazan zadny vztah). Nasili se mozna vice vyobrazuje (ono vubec vznika vic serialu, filmu a her nez kdy v historii), ale v realnem (vyspelem) svete je ho mene. Taky se o tom obecne vic mluvi (treba prave o sexualnim nebo domacim nasili) a tudiz to lidem pripada castejsi, nez to bylo kdysi.

Deti radeji sedi doma a hraji hry, nez aby chodily nekam ven, takze samozrejme nemaji ani dovednosti nebo touhu se podilet na skutecnem nasili. Jsou samozrejme vyjimky, ale zase, ze nekdo dela bojovy sport, to jeste nutne neni nasili (a ani ten box neni zdaleka tolik v kurzu jako byl treba za prvni republiky).

Donbas je prece jenom jeste trochu zaostalejsi region. Prijde mi, ze mladi lide se do te valky tam take nijak nehrnou, co jsem videl tak mi prislo, ze jsou to spis panove kolem ctyricitky.

Obecne se zlepsuje prace policie (a jeji moznosti) a nasilniky (i sexualni) postupne spolecnost vytlacuje na okraj spolecnosti. Mam za to, ze probiha (uz zhruba stoleti) znacna kulturni a biologicka selekce smerem k nenasili.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Fluttershy, yay! avatar 24.1.2019 21:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Existuje termín military-entertainment complex. Týká se především toho, jak vojenskoprůmyslový komplex prohloubil spolupráci s filmovým průmyslem v 80. a 90. letech a financoval vývoj her s vojenskou tématikou. Prý také proto americká armáda neměla problém sehnal lidi pro invaze na Blízký/Střední východ. Dnes hráče přímo rekrutuje na pozice operátorů i útočných dronů (dost zásadní aspekt: depersonalizace bojových misí). [příklad]
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
25.1.2019 09:01 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ano, to mne napadlo (treba ARMA ze jo), ale pochybuji, ze to ma zamysleny efekt. Ono skutecna valka je predevsim hrozne nudna.. Takze je fakt mnohem uspokojivejsi sedet doma a hrat. Myslim, ze to je stejny pripad se vsemi temihle "syntetickymi" nahrazkami "prirozenych" lidskych tuzeb (treba sladke jidlo, sex, valecny konflikt, ale i treba zivotni prostredi). Vzdycky se sice tvrdi, ze to synteticke neni uplne ono, ale ve skutecnosti je natolik dostupnejsi, ze pro vetsinu lidi naklady na tu prirozenou vec daleko prevazi ten rozdil.

Samozrejme, pak hrozi riziko ze i nadmerna konzumace kazde te nahrazky je nezdrava. Ale je typicky mnohem mene nezdrava nez negativni nasledky podvyzivy.

Pokud vim, tak Americanum se ve valce prave moc bojovat nechce, americka armada ma problem najit rekruty. Mas ale pravdu, drony s tim muzou zamichat, otazka pak je, co to vlastne lidem psychologicky prinese. Taky to neni uplne stejne jako videohra (nebo treba paintball). Mozna skutecne dosahneme nejake rovnovahy (zhruba srovnatelne s tim, co je ve vyspelych zemich), kde bude stale existovat pomerne dost mirne realne nasili.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Fluttershy, yay! avatar 25.1.2019 10:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…

Zjevně k žádné z posledních invazí nepotřebovali brannou povinnost. Ostatně velká část zátěže byla přesunuta do privátních rukou.

Tohle odvětví potřebuje dobré PR, které zábavní průmysl může poskytnout. Souvisí to také s tou estetikou hraní si na vojáky, o které píše Haluzík.

Souvislost mezi násilím a agresivitou, která je populární mezi některými laickými skupinami, zásadně nevidím (nad rámec otupení, to jednoznačně). Ale agresivita souvisí s toxickým prostředím řady kolektivních her (MOBA, Call of Duty).

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
25.1.2019 11:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
s toxickým prostředím
Srsly? Tuhle rétoriku tady chceš používat?
25.1.2019 11:18 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Taky me to zarazilo, ale jak tomu ma rikat?

Treba vezmi si root.cz, jak to tam vypada v diskusich. Tady je to o chlup lepsi.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Fluttershy, yay! avatar 25.1.2019 11:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Viděl jsi někdy ladder v LoL?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
24.1.2019 15:52 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
OMG, to je tolik vet, ale mozna je proste cas, pani ucitelko, prestat datlit a zacit vic odpocivat a uzivat si zivota. Co jste doted nepochopila, uz nenazenete a budete mit jen cim dal vetsi pocit marnosti, jak tak sleduju to pusobeni - a nejen Vas, ale v podstate cela tahle vekova skupina. A jeste uber-obzvlast ta podskupina z nich vychovana v izolaci u Bolsevika.

Aktualnejsi je mnohem, mnohem dulezitejsi rozliseni: net-native a ten starsi zbytek. Tyhle Vase uzasne odkazy na historii, atd., uplne jako blesk odnikud prerylo globalni spojeni vsech na jednu sit. A bude preryvat dal, tohle, co pisete, zustava jen vzpominkou.

To, ze se Rusi probrali a zacali na te stare vzpomince stavet, vnimam jako jeden z poslednich zachvevu toho medveda, nez se taky odebere na vecny spanek. Nebo bude odebran.

Doba pokrocila, na nejake hrani si na tyhle Vase vzletne pojmy neni cas. Lidi na planete pribyva, nejakeho poneti, o cem to tocite, ma pramalo z nich, hlad maji vsichni. Takze asi tak ;-)
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
24.1.2019 16:44 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Tyhle Vase uzasne odkazy na historii, atd., uplne jako blesk odnikud prerylo globalni spojeni vsech na jednu sit. A bude preryvat dal, tohle, co pisete, zustava jen vzpominkou.

Že je spojení možné, ještě neznamená, že se každý spojuje a že ti "net-native" na národy hrát nebudou...
Quando omni flunkus moritati
26.1.2019 15:36 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Nikoliv, to spojeni se *stalo*, nebo snad Internet nebezi? Nejake papirove zakony... mozna je na case si priznat, ze neco tak bezprecedentniho tu jeste fakt nebylo a opravdu zijeme >uz ted< v jine dobe. Jen to zacina byt videt postupne, stari lide nedelaji nic jineho, nez ze se tomu brani. Takze se ma smysl bavit o tom, kolik generaci tenhle stary svet jeste vydrzi mit konkretni obrysy a za kolik generaci ta mlhava vzpominka uz bude jen vzpominkou.
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
27.1.2019 11:46 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Nikoliv, to spojeni se *stalo*, nebo snad Internet nebezi?

Tak ještě jednou - to, že existuje komunikační kanál, ještě neznamená, že jej někdo využívá ke komunikaci. Já vím, že ti přijde naprosto běžné povídat si s lidmi přes půlku planety, protože s nima pravidelně řešíš kernel a ZoL a kontejnery a kdovíco ještě. Ale v tom jsi prostě výjimka - drtivá část populace i v tvojí věkové kategorii využívá internet téměř výhradně k tomu, aby komunikovali s lidmi, které znají osobně. A těm narozdíl od tebe koncept národa nic nesmazalo...
Quando omni flunkus moritati
27.1.2019 16:36 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Tak jako, kdyby nekdo chtel fanatizovat na zaklade narodu a rozpoutavat valky ted, tak uz to pujde ztuha, ale jeste porad jasne jo (viz propaganda v Rusku a jak dlouho uz se musi snazit).

Pokud se povede ty koncepty spojovanim sil a bojem se skutecnymi nepriteli dal erodovat, tak v horizontu 50-100 dalsich let budou narody opravdu irelevantni, co se tyce nejakeho svetoveho poradku. Spolecnym nepritelem je nam hlavne cas, jestli se stihneme posunout civilizacne, tj. hlavne energeticky, o stupen nahoru, nebo jestli se ty spojujici se celky, dost mozna pod nabozenskou zaminkou, zredukuji v boji o zdroje...
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
24.1.2019 19:40 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Už si tú učiteľku konečne odpusťte. Chápem, že máte v hlave nejakú stereotypnú predstavu "typického učiteľa" a bude zrejme, okrem toho, že je značne obmedzenejší než Vy, jeho bývalý študent, aj magor s neurotickými tikmi. A rozumiem aj tomu, že by ste najradšej ľudí od istej vekovej hranice, ktorí už podľa Vás ničomu nerozumejú a začína u nich demencia, zbavili volebného práva a práva ďatľovať na internete.;-)

A celkom ma uspokojuje, že sa mi opäť potvrdilo, ako úspešne vás naprogramovala ideovopolitická výchova v tých posledných desaťročiach. To sa komunistom za našich čias zďaleka tak skvele nepodarilo.

Doba pokročila a dnes si Vaša generácia vystačí s citovaním uznávaných autorít, "white trash" s niekoľkými pojmami zo slovníka vulgarizmov...

Až sa tie masy hladných budú chcieť podeliť s Vami o Vaše bohatstvo, potom snáď siahnete po vzletnom slove národ či vlasˇť.

Prajem pekný večer. Nadnes koniec ďatľovania.:-)
26.1.2019 15:47 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Doufejte dal. Narody jako koncept s takovou dulezitosti - a cele tohle stare, omezene vnimani zustava v minulem tisicileti. Pokud Vy vnimate nejake historicke bolistky nekoho vuci Vasim dedum, pak asi mate duvod v tech konceptech hledat nejakou utechu. Kdyz do mne nekdo kopne, taky budu mit potrebu se vuci nemu vymezit.

Mlete si co chcete o tom, ze nam nekdo vymyl mozek, vemte si tuhle myslenku do hrobu, nic jinyho s ni neudelate. A tam taky skoncii jeji relevantnost.

Predstavivost evidentne nemate, jinak by vam doslo uz davno, ze my mame moznost vnimat veci trochu vic v kontextu, vam bylo vzdycky naservirovano a ber, nebo neber, nebylo jak overovat. Mozna byste si mohla sednout troooosicku na zadecek a zamyslet se, jestli opravdu je ta mlada generace plna takovych tupounskych ignorantu - nebo jestli to naaaahodou neni jen tak, ze vam ujel vlak a ty idealy, ke kterym tihnete od mlada, dnesni mladi pravem oznacili za prekonanou blbost, pomoci ktere mezi sebou akorat stavime bariery. Obzvlast pri prvnim naznaku neuspechu, stocit se na svy narodni hrdosti je izy jak svina ;)

Akorat to mi teda od nekoho ze SK moc nesedi, mlit cosi o hrdosti narodu a tak... mozna to jsou proste jenom nenaplneny ukrivdeny sny o tom, kde byste byvala ten narod slovensky videla... A o to vic musite ted kroutit hlavou, kdyz jsou ty narody tak nejak globalne vsem mladym u riti :-D
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
28.1.2019 10:02 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
"cele tohle stare, omezene vnimani zustava v minulem tisicileti..."

V tom prvom komentári som napísala, že ľudia sa aj tak vždy rozdelia na skupiny... Dnes máte tie internetové "národy", resp. "bubliny" namiesto tých teritoriálnych kultúrnych spoločenstiev... A dosť sa už nafilozofovalo o virtuálnych vzťahoch, ich povrchnosti, iluzórnosti a rozplynutí v strete s realitou "zoči-voči".;-) V detstve som videla v TV také sci fi - pamätám si iba ako chlapík zavretý osamote v dnes takom modernom "minimalistickom" interiéri komunikoval s kýmsi výlučne cez veľký "televízor" na stene... a pomyslela som si vtedy s hrôzou, že v takom šialenom svete by som žiť nechcela. Ste osamotení, izolovaní od seba, "za sklom"... Bojíte sa osobných kontaktov, vzťahov, neviete si s nimi rady. Maximálne zvládnete zraz "svojej skupiny" raz začas v nejakom neosobnom priestore. Budete o vzťahoch filozofovať, ale BOJÍTE sa zlyhania v nich... Bojíte sa zbytočnej záťaže, že vám uberú z času, resp. i z peňazí.;-)

Budete žiť vo svojej virtuálnej skupine, ale v reále aj tak vzájomne izolovaní... A spojí vás len spoločná obava z vonkajšieho nepriateľa, z inej skupiny, ktorá by mohla chcieť vaše výhody.;-)

Predstavivost evidentne nemate...vam bylo vzdycky naservirovano a ber, nebo neber, nebylo jak overovat

Tak nad týmto sa len pousmiať. Práveže my sme nič nedostali predžuté na tácke. Ak sa chcel človek niečo dozvedieť, musel pátrať, premýšľať... Dáš decku dokonalú hračku, napodobujúcu skutočnú vec a ono ju o pár minút odhodí a prestane ho zaujímať. Ak mu nič nedáš, nájde si materiál a spôsob, ako si samo tú hračku vyrobí...A pritom sa napremýšľa a naoveruje si až-až.:-)

Akorat to mi teda od nekoho ze SK moc nesedi, mlit cosi o hrdosti narodu a tak... mozna to jsou proste jenom nenaplneny ukrivdeny sny o tom, kde byste byvala ten narod slovensky videla..

Jááj, zase tá antislovenská predpojatosť! Čo svedčí o komplexe, ak nie toto?! My, Slováci, hrdí na svoj národ sme preto, čo dokázal. Prekonať toľko ťažkých historických míľnikov...a ostať nažive. Že z doslova z ničoho vytvoril to čo vytvoril... krásnu kultúru, i ten charakter nie je na zahodenie. Slováci vždy mali všade dvere otvorené, lebo vedeli poctivo pracovať, boli učenliví a dokázali sa veľmi dobre prispôsobiť. A zároveň si tvrdohlavo trvať na svojom. Vďaka tomu nakoniec máme i ten svoj štát. A uvidíme, či je tých... ako to vy u vás voláte..."lepšoľudí" u nás viac, než Slovákov. :-)
28.1.2019 13:07 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
My, Slováci, hrdí na svoj národ sme preto, čo dokázal. Prekonať toľko ťažkých historických míľnikov...a ostať nažive.
Hm, tak si to shrneme... národ do začátku dvacátého století dokázal být Horními Uhrami, k osamostatnění českých zemí se přifařil, protože Masaryk a spol. potřebovali mluvit za víc lidí, o dvacet let později dokázal ČSR zradit, načež se ukázalo, že válku Němcům vyhrát nedokáže, takže se zase přifařil zpátky. A o dalších čtyřicet let později - poté, co na Slovensko přiteklo z Čech ohromné množství prostředků, které z agrární zaostalé země udělaly něco, co se mohlo kvalifikovat do evropské země konce dvacátého století - se tomu národu povedlo znovu odtrhnout.

Jj, jste dobrý...
Quando omni flunkus moritati
xxx avatar 28.1.2019 15:45 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mne hlavne na tech hrdejch narodech fascinuje, jak je jejich obcane houfne opousteji...

S jejich prislusniky se da vest zabavna debata. Vsechno je to u nich nejlepsi, oni jsou nejlepsi. Jenom nedokazou vysvetlit, proc pracuji a bydli radsi v jine zemi.
Please rise for the Futurama theme song.
28.1.2019 16:57 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
zaujímavé na slovenskom vysťahovalectve napr. do Ameriky (na rozdiel od iných) už v minulosti bolo, že sa väčšina z nich vrátila... šli i opakovane, ale vždy sa vrátili

a aj teraz sa vracajú... asi im to na tom vyspelom Západe zas až tak nesadlo, doma je doma;-)

Fluttershy, yay! avatar 28.1.2019 17:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
…a ke všemu jsou nepřizpůsobiví.

/s
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
28.1.2019 17:16 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
prečo neprispôsobiví?

naopak...občas vypomáham v bývalej práci, od nového roku prijali kolegu, vyše 10 rokov vo VB, môže byť zhruba vo vašom (mladšom strednom?) veku... u nás ani plný úväzok, problém zohnať prácu... ale vraj mu to tu (aj napriek mater. nevýhodnosti) chýbalo... nechce sa mi popisovať, prečo všetko... no už som to počula od viacerých, tie isté argumenty
xxx avatar 28.1.2019 17:11 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Zato z CR se zpatky moc nevracej...
Please rise for the Futurama theme song.
28.1.2019 17:21 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
pretože tam je to ako doma:-)

a všimla som si, že máte plno slovenských herečiek a hercov, ktorí sú Slováci... a ja som si myslela, že sú Česi, ani len prízvuk... u nás keď žije Čech (alebo Brňák :-)) aj 50 rokov, je to stále počuť a hovorí československy
Dalibor Smolík avatar 29.1.2019 09:51 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Pokud jde o slovenského herce/herečky v Česku - citlivost na přízvuk tady je. Stačí chvíle a při mluvení česky se ten přízvuk prozradí. Ono to vůbec nevadí, někdy dokonce naopak, ale poznat to je. Zatímco Slovák nemusí poznat, že příslušný herec je jeho krajan. Čech ale rozdíl pozná. Samozřejmě to asi platí i obráceně.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
29.1.2019 10:50 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
napr. u takej Blanarovičovej, Badínkovej alebo Jastrabana by som to teda nespoznala...Vy hej?
29.1.2019 11:43 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Na základě zběžného poslechu prvních dvou soudím, že bych to v zaslepeném testu poznal snadno. Když to ale cíleně nehledám, běžně to nepoznám.
Dalibor Smolík avatar 29.1.2019 13:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
U Blanarovičové bych to poznal, ale u Badínkové opravdu ne. Jastraban také mluví velmi dobře. Ale jak říkám, neřeším to, píšu to jen proto, že se na tohle téma bavíme.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
28.1.2019 17:25 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
nestojí za komentár:-)
28.1.2019 14:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ste osamotení, izolovaní od seba, "za sklom"... Bojíte sa osobných kontaktov, vzťahov, neviete si s nimi rady. Maximálne zvládnete zraz "svojej skupiny" raz začas v nejakom neosobnom priestore. Budete o vzťahoch filozofovať, ale BOJÍTE sa zlyhania v nich... Bojíte sa zbytočnej záťaže, že vám uberú z času, resp. i z peňazí.;-)
K tomuhle drobná poznámka: Tohle je úplně mimo. Zcela mimo mísu.

Ty máš asi o "ajťácích" představu z nějakého přiblblého televizního seriálu nebo filmu, kde má každý ajťák automaticky aspergera a koktá, když má promluvit na servírku nebo něco podobného. Tvoji charakteristiku >90% zdejších lidí nesplňuje.

Nevíš kdo jsme v osobním životě, nevíš nebo neuvědomuješ si, že máme kamarády, přítelkyně, manželky, děti. (Případně u žen a jinak orientovaných si ta slůvka přechylte :-)) Samozřejmě jak kdo, taky se občas najde méně sociální člověk, ale to se najde v každé skupině. Vím o lidech z ábíčka nebo o jiných programétorem/ajťácích, kteří jezdí na různé společenské akce nebo dělají např. hudbu, divalo, larpy a další věci. To, že se tyhle věci tady většinou nerozebírají, není dané tím, že by se tu lidi báli osobních kontaktů nebo byli za sklem nebo podobné pindy, prostě se tu tyhle o těchhle věcech moc netlachá.

Nevíš o nás prakticky vůbec nic a pouze povrchně odsuzuješ. A ještě k tomu zřejmě podle nějaké přiblbé popkulturní stereotypizace.

(A nebo možná jen troluješ a pak jsem tohle napsal zbytečně.)
My, Slováci, hrdí na svoj národ sme preto, čo dokázal. Prekonať toľko ťažkých historických míľnikov...a ostať nažive. Že z doslova z ničoho vytvoril to čo vytvoril... krásnu kultúru, i ten charakter nie je na zahodenie. Slováci vždy mali všade dvere otvorené, lebo vedeli poctivo pracovať, boli učenliví a dokázali sa veľmi dobre prispôsobiť. A zároveň si tvrdohlavo trvať na svojom. Vďaka tomu nakoniec máme i ten svoj štát.
Ano. Stejně jako ostatní národy okolo.
28.1.2019 17:09 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ty máš asi o "ajťácích" představu z nějakého přiblblého televizního seriálu nebo filmu,

na žiaden taký film a nedajbože seriál si nespomínam... asi to nebude moja šálka kávy :-)

a nemyslela som len "ajťákov"... ale všetkých, ktorí vyjadrujú Tvojím podobné postoje k "našim prežitkom" nevhodným do vášho sveta...

a hádať sa nechcem, ani uraziť...len ma prekvapuje, že som si od detstva zapamätala tú scénu z toho dnes už asi smiešneho sci fi a ten pocit, čo som z toho mala... a mám deja keď pozorujem ten Tvoj pokrokový svet, ktorému ja už podľa Teba nerozumiem

mier ;-)
28.1.2019 17:31 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ja si myslim, ze tohle nepochopeni netu starsi generaci - obzvlast u nas v postsocialistickem Ceskoslovensku - je neco, co nas jako civilizaci vyjde hodne draho - na slusnou dobu nas to zrejme posle do te digitalni totality; co asi bude to, co popisujete "tou scenou".

Jenze, mila zlata, svym odmitanim nove doby jste se vzdala prava/povinnosti ji (spolu)definovat; misto, abyste mladym do toho noveho sveta pomahala vstoupit se spravnymi hodnotami, ktere jsou opravdu dulezite, se obavam, ze jste v nich zpusobovala akorat rozkol; kdy jim tvrdite neco, co uz zjevne neni pravda - a jak to je, na to je ve skole jaksi nepripravuji, skola je vnimana jako mimo a pozadu.

Lasku ke svobode, uctu k soukromi a chtic pretaveny do zvidavosti, to jsou hodnoty, ktere mely byt preneseny, no nebyly. Misto toho mate tam u Vas na SK spoustu mladych tupych holohlavych chlapcu "na strazi". Na potlesk.

Vase generace a vysledky jeji prace na mladych na Slovensku jsou k placi; u nas je to o neco min smutne, ale taky na mokry kapesnicek.

(A jinak, jestli to k necemu pomuze, nejakou dobu jsem na SK pobyl, abych vcelku videl ty rozdily - nas tisk rozhodne nepise nadsene, kdyz se nekdo dostane do noveho americkeho korporatu, ze "prvni Cech v $newCoolUSCorp", atd...
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
28.1.2019 19:03 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Lasku ke svobode, uctu k soukromi ... to jsou hodnoty, ktere mely byt preneseny, no nebyly.
Zrovna na těchhle hodnotách totiž většina lidí moc nelpí. Aspoň dokud o ně sami nepřijdou.
Quando omni flunkus moritati
vencour avatar 28.1.2019 20:04 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ok a čim myslíte, že to je? Dobou kapitalismu (tady?), socialismu, prostředím, výchovou, vzděláním?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
28.1.2019 19:39 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Používam internet veľmi dlho, možno niektorí tunajší užívatelia, ako hovoríte u vás, ešte ťahali káčera. Aj keď tá generácia už asi netuší, ako taká prípoviedka vznikla.

Milý, zlatý,;-) ja novú dobu neodmietam, len si myslím, že by mladí mali do toho internetového sveta vstupovať už so správnymi hodnotami, ktoré sú ozaj dôležité... A to akosi nie je možné, keďže namiesto medzi ľuďmi trávia čas na tom internete a nenaučia sa akosi svoje predstavy o všetkých tých vznešených hodnotách, ako je rešpekt a úcta k človeku, tolerancia, sloboda aplikovať v bežnom, konkrétnom živote v styku so živými ľuďmi. Ba ani v tých internetových diskusiách.;-)

A ani si neuvedomujú, ako z jedného takého ich komentáru plného fráz o skutočných hodnotách trčia ich povrchné stereotypy a predsudky.

(Máš predstavy o Slovensku ako z i_dnes.;-))
28.1.2019 20:12 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Predsudky? Ja bych si strasne pral, kdyby to tak nebylo! Kdyby kdyz clovek prijede do Nitry, na nej nehulakal nejaky dement cosi o tom, ze se nerika nashledanou, ale dovidenia...

Kdyby se bratia trochu vic o to svoje hlavni mesto starali a kdyby si tam o zbytku svy zeme nemysleli, ze je to jedna velka bacova mastal...

Na to by ale museli chtit aspirovat na trochu vic, nez si co nejrychleji postavit barak nekde u hranic s Rakouskem s co nejvyssi betonovou zdi a hlavne si koupit co nejdrazsi auto, aby sousedi videli, jak dobre si clovek zije...

Tyhle zdi si jaksi nestavi dnesni mladez, ta na to jeste nema, kdyz mluvim o mladezi, myslim tim ty pod 18...

Tohle je cca ta zatracena generace, kterou soude podle sentimentu vasich komentaru odchovavali prave lidi, jako vy. A jejich potomci vnimaji situaci trochu z jineho uhlu, spojeni netem navzdory zdem a touhou dite ochranit pred nebezpecnymi vlivy vnejska, no mozna o trosicku jinak. Ti sikovnejsi miri hodne rychle hodne daleko - a u vas doma se tomu jeste tleska.

Ja jsem si ale na beton jisty, ze pokud podobni Slovanofilove nepomuzou svymi postoji Rusum rozpoutat svetovou valku, bude postupne lip. Spousta z tech vyletencu se vraci s napady, jak to na tom Slovakistane posunout zas kus bliz tem vsem kamaradum, ktere si za hranicemi delaji. A zustavame vsichni v neustalem kontaktu, postupne spousta z takovych mych kamaradu nabira i na ekonomickem vlivu; jsem skalopevne presvedceny, ze naprosta vetsina techle lidi bude svym jednanim - byt neprimo a rozhodne ne jako primarni cil cinnosti - vyznam nejakeho "naroda" postupne erodovat.

Jasne, nekteri z nich mozna maji kroje - a kvuli svatbe mozna usijou/nechaji usit kroje i detem... Zazpivaji si lidovky, vsak je to pekne.

No ale jak to mezitim dodupali ti min sikovni ucitele, s mensi fantazii a orientaci ve viru svetovych udalosti...

Na straz! LOL.

(Praskla zilka ze zkratky? Apologies...)
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
xxx avatar 28.1.2019 23:11 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Obavam se, ze jsi prilisny optimista, co se tyka navratu. Z lidi co znam, 30-40 let, se vracet nikdo neplanuje. To uz spis pokracuji dale na zapad i z CR. Jestli se to nekdy zlepsi, tak nejdrive za 30 let, az pujdou do duchodu. Pak se mozna vrati, pokud si budo moci privezt sebou i zapadni standardy.
Please rise for the Futurama theme song.
28.1.2019 23:18 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
tak, pozrela som si Most - po dlhom čase seriál, na ktorom sa bavím... a ešte som sem predsa len nazrela...a kukám, že je to taká konverzácia, ja o voze, Ty o koze (premýšľam, či zámerne, a či je to úplne iný jazyk, ktorým hovoríme)

Nitra... tadiaľ iba občas prechádzam, na autobuske samý Maďar

tu u nás je to taký Chánov, len tie masové demonštrácie proti Cigánom nemáme a nikto ich nevyhadzuje odnikadiaľ (i keď by si zaslúžili)...;-)

hej, a jedného poznám, čo má na krku vytetované Na stráž... myslím, že má "papier na hlavu":-)

28.1.2019 18:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
a nemyslela som len "ajťákov"... ale všetkých, ktorí vyjadrujú Tvojím podobné postoje k "našim prežitkom" nevhodným do vášho sveta...
Pokud vím o ničem jsem neřekl, že je to přežitek.
a mám deja keď pozorujem ten Tvoj pokrokový svet, ktorému ja už podľa Teba nerozumiem
Pokud vím neřekl jsem ani to, že dnešní svět je pokrokový, ani to, že mu nerozumíš. Nemyslim si ani jedno z toho. Chtěl jsem říct to, že nerozumíš lidem na abclinuxu, chápeš je/nás úplně špatně, neznáš nebo nechápeš motivace. Proč? Jestli za tim není tak popkultura tak nevim.
28.1.2019 20:10 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Chtěl jsem říct to, že nerozumíš lidem na abclinuxu

Bola reč o "ľuďoch z abc linuxu"? O nejakých ich motiváciách?

Je to záujmová skupina, ako taká má spoločný konkrétny záujem a účel (motivácia), za ním vyvíja(la) určité spoločné aktivity, spolupracovala, a pravdepodobne si vytvára aj akési spoločné postoje, názory, nejako sa vymedzuje voči iným (k tým, čo používajú Windows napr.), má nejaké spoločné symboly (tučniak) a aj sa vytvára nejakú štruktúru...prideľuje svojim členom určité pozície, statusy podľa toho, nakoľko sa odlišujú/neodlišujú od VZOROV správania, ktoré väčšina (autorita) pokladá za pre skupinu za žiadúce... Takže sú tu hviezdy, a sú tu aj outsideri, resp. +ahostajní resp. odmietaní...

Potiaľ je pre mňa zaujímavá.;-)

Pre mňa tu je (bolo) zaujímavých niekoľko stálych návštevníkov... možno aj protikladných. Predovšetkým tí, ktorí dobre a vtipne píšu a vždy - i keď nepatria do "jadra" ;-)- rozprúdia diskusiu o zaujímavých témach... čo sa odráža v mnoýstve komentárov, ako v tomto blogu.

A už si vravím, že je čas skončiť. Všetko bolo povedané. Teším sa niekedy na nový zaujímavý článok.
28.1.2019 22:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Bola reč o "ľuďoch z abc linuxu"?
To nemůžu přesně vědět, ono to bylo takové hekzy neadresné to o těch nešťastnících za sklem :-D Takže máš alibi ;-)
Je to záujmová skupina, ako taká má spoločný konkrétny záujem a účel (motivácia), za ním vyvíja(la) určité spoločné aktivity, spolupracovala, a pravdepodobne si vytvára aj akési spoločné postoje, názory, nejako sa vymedzuje voči iným (k tým, čo používajú Windows napr.), má nejaké spoločné symboly (tučniak) a aj sa vytvára nejakú štruktúru...prideľuje svojim členom určité pozície, statusy podľa toho, nakoľko sa odlišujú/neodlišujú od VZOROV správania, ktoré väčšina (autorita) pokladá za pre skupinu za žiadúce... Takže sú tu hviezdy, a sú tu aj outsideri, resp. +ahostajní resp. odmietaní...
Ježišmarja, tohle prosím né! To je taková sbírka nicneříkajících frází z učebnice, které se dají říct o skoro jakékoli skupině (akorát se tučňák nahradí jiným maskotem), kdekoli a v jakékoli historické době.

Jestli chceš dojít k nečemu trochu konkrétnějšímu, zkus se zamyslet nad otázkou, proč by někdo trávil dlouhý večer třeba portováním nějakého prográmku z Linuxu na FreeBSD nebo se hrabal v nastaveních firewallowvých pravidel nebo debatoval o (ne)výhodách funkcionálního programování nebo něco podobného, přetože to třeba kolikrát je dost ubíjející a člověk nemůže přijít na to, jak něco funguje nebo proč to nefunguje nebo jak problém vyřešit za těch několik málo hodin, které tomu sotva může věnovat atd.
A už si vravím, že je čas skončiť. Všetko bolo povedané.
Ok, dobře, já už tě tedy nebudu kvůli tomu popotahovat :-D
28.1.2019 23:25 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
to nie sú frázy... ale to, čím je aj táto vaša skupina definovaná

a nevytrhnuté z kontextu,najdôležitejšia veta: Len potiaľ ma táto skupina zaujíma. (T.j. jej odborné problémy nie.)
29.1.2019 09:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
to nie sú frázy... ale to, čím je aj táto vaša skupina definovaná
Nezlob se, ale jsou to naprosto povrchní fráze. "Akési společné postoje." Jediné konkrétní věci tam jsou ten tučňák a ty Windows, přičemž tučňák si myslim nijak moc důležitý pro nikoho není a vymezení proti většině uživatelů Windows v zásadě nejsme, jde tam trochu o něco jiného.
a nevytrhnuté z kontextu,najdôležitejšia veta: Len potiaľ ma táto skupina zaujíma. (T.j. jej odborné problémy nie.)
Jenže to není oddělitelné. Za těmi diskusemi o odborných problémech jsou ty reálné motivace a postoje. Chápu, že pro ne-odborníka zvenku to asi je dost nepřístupné, ale ty základní věci se dají pochopit i bez PhD v počítačové vědě, zejména třeba licencování je spíše záležitost společensko-politická.

Pokud cokoli co zavání odborností prostě odignoruješ, pak nemůžeš porozumět, o co tu lidem jde. A samozřejmě, že potom budou působit, jako když jsou za sklem.
29.1.2019 10:38 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odporúčam slovník - definuj si pojem fráza. Áno, na základe znakov skupiny, ktoré nájdeš v "každej učebnici" sociálnej psychológie ;-), možno abc linuxu pokladať za (internetovú) skupinu. Ja som len zhrnula, ktorými znakmi skupiny sa vyznačuje(-te). Nedodala som ešte, že ste skupina dosť izolovaná od iných skupín - čomu by asi zodpovedal pojem "bublina", ktorý je v dnešnej atomizovanej spoločnosti takou už typickou charakteristikou. A navyše je tá vaša skupina ešte virtuálna, takže v reálnom živote by bolo otázne, či by jedinci, ktorí sa k nej hlásia, vôbec dokázali spolu vychádzať a spolupracovať (pretože virtuálny vzťah je oproti reálnemu veľmi pohodlný ;-)).

Pokud cokoli co zavání odborností prostě odignoruješ, pak nemůžeš porozumět, o co tu lidem jde.

No, v tej spoločensko-politickej rovine tomu zhruba rozumiem. Do odborných debát o linuxe a programovaní sa z pochopiteľných dôvodov nezapájam.:-) Čo ma zaujíma, je to spoločensko-politické nastavenie a tiež spôsob komunikácie tu prítomných "respondentov".;-) Spôsob, akým reflektujú to, čo sa momentálne žije a ako o tom dokážu vzájomne diskutovať. Ukazuje sa, že s tou "slobodou" myslenia, názoru a jeho prejavu a vzájomnou toleranciou to bohviečo nie je. V podstate ako všade v internetových diskusiách. Ale s dovolením, je tu pár autorov blogov (na tie spol.-pol. témy), ktorých štýl ma baví. Tak sem sporadicky nazriem. Tak ako aj do iných internetových zákutí.
29.1.2019 11:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ja som len zhrnula, ktorými znakmi skupiny sa vyznačuje(-te).
Nezhrnula, ty jsi pouze napsala, že ty znaky asi existují a asi nějaké jsou.
A navyše je tá vaša skupina ešte virtuálna, takže v reálnom živote by bolo otázne, či by jedinci, ktorí sa k nej hlásia, vôbec dokázali spolu vychádzať a spolupracovať (pretože virtuálny vzťah je oproti reálnemu veľmi pohodlný ;-))
Na tomhle je opět vidět, jak moc to nechápeš. To, že tahle kecárna je do značné míry oddělená od reálného života, je záměr, a to, že řada lidí odtud by spolu nemohla/nechtěla spolupracovat, je celkem očividné, to není žádné tajemství. Nicméně někteří zase naopak ano, spolupracují a dělají různé věci, o kterých ty nemáš vůbec šajn (a tím nemyslím odborné věci). Ten profesní či osobní život se zdejšími diskusemi obvykle souvisí jen velmi málo. Ty na základě toho zdejšího vystupování máš pocit, že máš dostatek informací, a vyvozuješ nějaké závěry o těch lidech nebo o jejich životě, ale ty závěry jsou úplně mimo, protože ve skutečnosti máš tak nanejvíš 10%, spíš míň.
29.1.2019 14:54 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
ježiškovehusličky, ja som asi prof. deformovaná, ale fakt. musím:-)

Na tomhle je opět vidět, jak moc to nechápeš. To, že tahle kecárna je do značné míry oddělená od reálného života, je záměr, a to, že řada lidí odtud by spolu nemohla/nechtěla spolupracovat, je celkem očividné, to není žádné tajemství. Nicméně někteří zase naopak ano, spolupracují a dělají různé věci,

ja som teraz hovorila o "skupine abc linuxu"(na rozdiel od toho prv, keď som o skupinách v súvislosti so skupinovým delením ľudstva písala všeobecne) ... a nie o iných skupinách, ktorých členmi sú paralelne členovia "skupiny abc linuxu"

tak napr. Ty: máš možno rodinu (orientačnú či vlastnú), možno sa vo voľnom čase s nejakou partiou priväzuješ k stromom a lezieš na komíny;-), hráš nohejbal v nejakom mužstve, máš nejaký pracovný "tím" - a popritom si pravidelným účastníkom/členom tejto internetovej skupiny...

tie skupiny sa môžu rôzne prelínať, možno tu máš kolegov z práce, bratrancov, spoluaktivistov, niekoho z "reálu" a tam určite s nimi robievaš "rôzne veci"...

s tým komentárom k Tvojmu, ktorý predchádza tomuto môjmu, súhlasím... len neviem, či porucha osobnosti nie je silný výraz... ale rozhodne sa (iste nie všetci rovnakou mierou) členovia tunajšej skupiny vyznačujú istými osobnostnými zvláštnosťami, a ja mám zato, že to nejako súvisí s tou "odbornou" a záujmovou orientáciou... s povahou tej ich odbornosti (práce) a trebárs aj so statusom, ktorý sa jej pripisuje a ktorý si pripisujú.. ;-)... a s ich bublinou, v ktorej sa vzájomne "potvrdzujú" ;-)

keď sa vrátime k deleniu ľudí na skupiny: o čo je lepšie to bublinkovanie, než delenie na národy, keď to zgrupovanie funguje vlastne veľmi podobne a tie negatíva obojého sú spoločné tiež?
29.1.2019 15:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
keď sa vrátime k deleniu ľudí na skupiny: o čo je lepšie to bublinkovanie, než delenie na národy, keď to zgrupovanie funguje vlastne veľmi podobne a tie negatíva obojého sú spoločné tiež?
Z mého pohledu to +/- o nic lepší není a ty negativa tam jsou taky. Například diskuse na Hacker News se občas skoro nedají číst, je to hrozný echo-chamber (tj. jak píšeš, vzájemné potvrzování názorů). Tady asi ten efekt bude taky, ačkoli zase asi trochu jinak.

Na druhou stranu, je pěkné, když se třeba svobodnému softwaru daří propojovat lidi z různých koutů světa a umožňuje jim svobodně (nebo řekněme svobodněji) spolupracovat na něčem přínosném - to je z mého pohledu velmi pěkná idea která i v praxi docela často pěkně funguje.

Co se týče těch národů, nic proti tomu nemám, pokud ta negativa nepřeváží. Národy, jejich jazyky a historie mi připadají velmi zajímavé, zejména menší, méně známé národy mě občas fascinují ;-) Z těch méně známých jsem v minulosti navštívil (a chviličku žil s) např. Faeřany nebo Gruzínci a tady v diskusi už jsem zmínil, že bych se rád podíval např. k Mordvincům... Možná by bylo lepší v těhle případech spíš použít pojem 'etnikum'.

Řada lidí (včetně asi tebe?) považuje 'národ' za něco tradičního a stovky let starého, ale přitom ten koncept národa jak ho známe dnes je relativně moderní. Pochází, pokud vím, z dob průmyslové revoluce. A ten pojem se taky různě vyvíjí, v různých oblastech znamená různé věci... Takže já bych to nebral nijak moc vážně a rigorózně. Osobně bych věcem nechal volný průběh. Třeba ten koncept ztratí na významu nebo získá trochu jiný význam, jako se to stalo za průmyslové revolue. To uvidíme. Nehrotil bych to.
29.1.2019 19:44 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
velmi pěkná idea

mne sú a boli vždy sympatické takéto idey - to, že už som dosť skeptická a pri každej peknej myšlienke mi vždy napadne, ako sa jej niekto zmocní a zneužije ju, alebo inak pokazí, je asi tým vekom:-)... ale k mladosti to patrí (tie predstavy, ako vylepšiť svet)

no a ten národ rozhodne nehrotím...ja už som spomenula, že som z regiónu, kde sme - Slováci - vznikli zo všelijakých etník... a pokrvní príbuzní sa často hlásili k príslušníkom iných národov aj v jednej generácii... a ja budem mať možno toho viac spoločného s Maďarom zo susedného mestečka, než so Slovákom z Oravy alebo z Modry

vznik nášho národa je záležitosť druhej pol. 19. st. a 20. st. - ale myslím si, že má plné právo hájiť si svoje záujmy, čo by bez národného (vlastného) štátu nebolo možné... tak to robia aj iné národy... napr. Briti (akurát som čítala článok o tom, ako by mal vyzerať "tvrdý Brexit" )

som tiež za voľný priebeh;-)
Fluttershy, yay! avatar 29.1.2019 20:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Co že to jsou ty zájmy arbitrárně zvolené skupiny? Resp. v čem se liší od libovolné jiné arbitrárně zvolené skupiny?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
29.1.2019 22:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Co že to jsou ty zájmy arbitrárně zvolené skupiny? Resp. v čem se liší od libovolné jiné arbitrárně zvolené skupiny?
Viděl bych to na zajistit si naplnění potřeb (viz třeba Maslowova pyramida nebo podobně).

A to, že je ta skupina arbitrární na věci celkem nic nemění, prostě Slováci chtěj někde slovákovat... Ty seš taky arbitrární člověk, ale přitom to neznamená, že by ses měl vzdávat svojí identity nebo něco...
Fluttershy, yay! avatar 29.1.2019 22:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Řada jiných skupin právě není zvolena arbitrárně, nýbrž jejich členové sdílejí společné rysy biologické, společenské postavení, nebo třeba zájmy a aktivity.

Ostatně, co má být to „slovákování“? Shodnou se na tom vůbec od Beskyd po Dúbravu? Proč by to nemohlo být od Vysočiny po Tatry?

Už dávno jsem tu zmiňoval rozdíl mezi horizontální a vertikální společenskou hierarchií. Zatímco tady jsi střední třída, ajťák atd., např. v tom Japonsku by ses toho času hlásil k zaměstnavateli – instituci, typicky korporaci.

Přičemž to druhé je nakonec u nadnárodních konglomerátů často fakticky ekvivalentní pojetí národa: jde o jakýsi narativ, do značné míry fiktivní.

Když se totiž podíváš na historickou mapu, těch zemí s vlastní specifickou historií a kulturou je mnohem víc. Je-li zájem držet se principu subsidiarity, dávalo by smysl, kdyby právě tyto byly do jisté míry autonomní.

Ale hranice moderních států tomu ne zrovna odpovídají a zvlášť dnes vytvářejí další arbitrární bariéry, ať už jde o hranice (těch před národy taky takhle nebylo), legislativu,…
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
30.1.2019 11:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Řada jiných skupin právě není zvolena arbitrárně, nýbrž jejich členové sdílejí společné rysy biologické, společenské postavení, nebo třeba zájmy a aktivity.
No jo, ale to je dané taky tím, že tyhle skupiny jsou typicky zaměřené jen na nějakou určitou oblast života. Třeba jen na nějakou volnočasovou aktivitu, což je hodně úzké zaměření v porovnání s národem. Samozřejmě jsou i případy, kdy ta skupina řeší veškeré oblasti života (klášter, kibuc, ...), ale to jsou spíš výjimky a je otázka, jestli i v těch případech to je skutečně méně arbitrární než národ, mně přijde, že kolikrát ani ne.
Ale hranice moderních států tomu ne zrovna odpovídají a zvlášť dnes vytvářejí další arbitrární bariéry, ať už jde o hranice (těch před národy taky takhle nebylo), legislativu,…
Jj, to vnímám taky jako negativní, často (zejména v Evropě, ale i jinde) jsou ty hranice víceméně jen za účelem rozděl a panuj.

Je poměrně blbý, že blbouni z SPD a podobně mají pocit, že ty hranice definujou národ.
30.1.2019 11:58 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Je poměrně blbý, že blbouni z SPD a podobně mají pocit, že ty hranice definujou národ.
A nedefinují? Když vezmeš jeden národ, ať už jakkoliv definovaný, a rozdělíš ho ve dví hranicí, která mírou větší než zanedbatelnou ztižuje přechod lidí, zboží a informací, nutně přece postupným působením času vzniknou dva příbuzné a libovolně blízké, ale přece odlišné národy.
30.1.2019 12:09 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
No tak to je jednak takové násilné / umělé a potom i po nějakým tom časem bych neřekl, že ten národ je definován tou hranicí, ale spíše věcmi jako jazyk, kultura atd. Které samozřejmě mohou vzniknout i vlivem hranice, nicméně pokud nějaký národ potřebuje hranici a uzavřít se od ostatních, aby si udržel svou kulturu, pak je otázka, jestli je o co stát.

(Samozřejěm do toho nepočítám situaci, kdy hranice je potřeba na obranu před útokem.)
30.1.2019 13:25 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Národ vznikne tím, že jednak od sebe lidé jakožto sociální druh vzájemně přebírají chování, jednak sdílí stejné životní prostředí. Je to ale dost fraktální. Ať píchneš kamkoliv na mapu, tak čím víc budeš zoomovat, tím víc podobností budeš nacházet. Na úrovni dnešních států, krajů, obcí, v případě větších měst i městských částí a čtvrtí, bloků domů či ulic a samozřejmě rodin.

Ale to se na to díváme jen podle jedné dimenze – vzdálenosti v prostoru. Podobně to můžeš grupovat a přibližovat takřka libovolně a stejně uvidíš podobné vzorce (viz také dnes tolik populární pojem „sociální bublina“). V reálném světě bys nejhezčí strukturu získal patrně tím, že bys zvážil ne vzdálenost, ale nějaký produkt (normalizovaných) cen za fyzickou přepravu, přenos informací (paketů, dopisů, …), subjektivní komfort (sympatie, historické spory, …).

Absence fyzických hranic by znamenala, že klesne cena za fyzickou přepravu. Absence jiných hranic (např. čínského firewallu) by znamenala, že klesne cena za přenos informací. V obou případech by to nutně vedlo k tomu, že se národy (a jazyk a zvyky a kultura) budou měnit jinak. Uvaž například popularitu anglických termínů a slangových výrazů mezi českými mluvčími před rokem 89 a nyní.

Proto tvrdím, že hranice jsou jedna z věcí, které národ definují. Jak by asi dopadly různé izolované kmeny nebýt hranic? Jak by se v dlouhodobém horizontu změnila norská společnost, kdyby se otevřela jejich ekonomika? (Norové silně podporují lokální podniky a mají velmi vysoká cla. Obstál by ten jejich jako-KitKat ve tvrdé globální konkurenci?)
Fluttershy, yay! avatar 30.1.2019 13:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Proto tvrdím, že hranice jsou jedna z věcí, které národ definují.

A pak se podíváš na Blízký východ nebo bývalé kolonie třeba v Africe (nebo koneckonců státy v Americe).

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
30.1.2019 13:45 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Zkus to rozvést.
Fluttershy, yay! avatar 30.1.2019 14:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…

Tenhle článek bere tvoji definici, a pak rozebírá problémy s hranicemi.

To jsou jenom geografické hranice. V subsaharské Africe, zvlášť tam, kde byl vliv kolonialismu jen velmi hrubý, to je ještě divočejší, protože i v rámci jedné vesnice může být několik skupin s výrazně vymezenou identitou, vlastním jazykem (který se liší řádově asi jako čeština od bulharštiny) atd., a sice v závislosti na řekněme společenské roli.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
30.1.2019 15:07 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Promiň, ale já v tom vůbec nevidím spor. Nejsem dnes úplně svěží, tak nevím, jestli něco přehlížím, a nebo si jen nerozumíme.
30.1.2019 14:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To je ovšem poměrně hodně obecná definice hranice. Ale jinak ano, chápu tvoji pointu. Pořád si nemyslim, že ta hranice by byla tou definicí, spíše může pomáhat tu definici zachovat. Ale to je asi spíš jen sémantický rozdíl.

Ty případy, kdy ty hranice, nebo obecně spíš ta omezení v přenosu, pomáhají ten národ zachovat a kdy naopak škodí (viz Irsko), nebude úplně snadné obecně rozlišit.
30.1.2019 14:44 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Tu obecnější definici jsem použil kvůli té narážce na SPD. Nevím, jak jsi to myslel, ale v podstatě bych s jejich voliči asi souhlasil v tom, že současná společensko-politická situace vede (a mohla by snadno vést daleko radikálněji) k mizení národních tradic, jazyků apod. Do diskuze, zda je to dobře nebo špatně, tím spíše, když třeba český jazyk neovládají často – a snad nejčastěji – právě ani ti, kteří po jeho ochraně nejhlasitěji volají, bych se ovšem raději nepouštěl.
30.1.2019 18:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Nevím, jak jsi to myslel, ale v podstatě bych s jejich voliči asi souhlasil v tom, že současná společensko-politická situace vede (a mohla by snadno vést daleko radikálněji) k mizení národních tradic, jazyků apod.
Já jsem měl na mysli jen tu fyzickou hranici, ačkoli je pravda, že ono mnohé z toho plyne.
Do diskuze, zda je to dobře nebo špatně, tím spíše, když třeba český jazyk neovládají často – a snad nejčastěji – právě ani ti, kteří po jeho ochraně nejhlasitěji volají, bych se ovšem raději nepouštěl.
U voličů SPD je to IMHO jen taková rétorika, které sice mnozí asi věří, ale reálně je to nejspíše ruskem ko-sponzorovaná snaha o přeorientování ČR na východ. Čiliže se zachováním našich národních tradic to má pramálo co společného. Jinými slovy, na tom, že mizí národní tradice vlivem globalizace ze západu jim nevadí ani tak to "mizí národní tradice", ale hlavně to "ze západu". Například si umim přdstavit, že Skauta by klidně začali potlačovat stejně jako dříve komouši, koneckonců, už dnes se proti nim celkem vymezují.
30.1.2019 19:40 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Raději do toho nebudeme zabrušovat, ať z toho nemusíme nějak vybrušovat. Jinak souhlas. ;-)
31.1.2019 08:55 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=XxcPe9x7D3s

;-)
Fluttershy, yay! avatar 30.1.2019 12:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Řada jiných skupin právě není zvolena arbitrárně, nýbrž jejich členové sdílejí společné rysy biologické, společenské postavení, nebo třeba zájmy a aktivity.
No jo, ale to je dané taky tím, že tyhle skupiny jsou typicky zaměřené jen na nějakou určitou oblast života. Třeba jen na nějakou volnočasovou aktivitu, což je hodně úzké zaměření v porovnání s národem. Samozřejmě jsou i případy, kdy ta skupina řeší veškeré oblasti života (klášter, kibuc, ...), ale to jsou spíš výjimky a je otázka, jestli i v těch případech to je skutečně méně arbitrární než národ, mně přijde, že kolikrát ani ne.

Vezmi si např. Iry. Mají společnou historii, a to včetně útlaku ze strany Angličanů. Z toho plynou společné problémy – teprve nedávno uzavřeli „IQ gap“ oproti právě Angličanům.

Dá se říct, že to je národ, ale proč je pak Irsko rozdělené mezi dva státy?

Jj, to vnímám taky jako negativní, často (zejména v Evropě, ale i jinde) jsou ty hranice víceméně jen za účelem rozděl a panuj.

Bingo.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
xxx avatar 30.1.2019 13:16 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Deleni na arbitrarni a nearbitrarni skupiny je predvsim blbost.

Z jedne strany. Fotablistou se nestanes, protoze jednou cutnes do balonu, ale existuje sada predpokladu pro to abys byl fotbalistou (cetnost cutani, mit doma balon a ja nevim co jeste).

Z druhe strany. Pote co stravis 2 roky v cizi zemi, velmi rychle pochopis co nearbitrarne urcuje tvuj narod (vetsina lidi umi plavat, videla snih, zije na urcitem uzemi...)
Please rise for the Futurama theme song.
29.1.2019 23:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
to, že už som dosť skeptická a pri každej peknej myšlienke mi vždy napadne, ako sa jej niekto zmocní a zneužije ju, alebo inak pokazí, je asi tým vekom :-)
Jó, tak mě ty možné špatné důsledky taky napadnou, to je asi normální. Třeba ekonomicko-sociální situace v San Franciscu je poměrně slušně negativní případ, případně najdou se jiný. Ale snažim se vnímat to pozitivní...
Fluttershy, yay! avatar 29.1.2019 11:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Asi jediné, co se o takové skupině dá říct, je konstatovat vyšší zastoupení lidí s (technickým) vzděláním a/nebo ropuchou osobnosti oproti většinové společnosti.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
20.1.2019 22:49 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
súčasne rusofóbiu, založenú na tvrdení, že si Rusi brúsia zuby na ovládnutie slovanského sveta
Tak zaprvé, odpor vůči ruské politické garnituře != rusofobie. To jsou dvě různé věci. Přijde mi, že tohle neustále mícháš dohromady a nejsi nějak schopna odlišit od sebe vztah k národu a vztah k jeho politickému zastoupení. Kdyby to bylo tak, jak říkáš, tak by Češi byli celkem odpornej národ, soudě podle naší politiky. Doufám ale, že národ není definován pouze svými politiky. A stejnětak to vidím i u toho Ruska: To, že nesnáším jejich politiky, nemá celkem vůbec nic společného s mým vztahem k jejich kultuře.

Jinak ano, Rusko (pozn.: myšleno jako stát, mocnost, nikoli jako národ, bežní lidé) si skutečně brousí zuby na kde koho okolo sebe (nejen slovanské země), to je zjevné a jasné úplně stejně jako to, že si USA brousí zuby na jakýkoli stát s ropou.
Pritom to teritoriálne spoločenstvo so spoločnou kultúrou a povedomím sa formovali po stáročia a je to práve tá kultúra, to spoločne prežité, ktoré ich spájajú... A stále ešte aj s tými, s ktorými majú spoločné kultúrne korene a pôvod.
Ano, souhlasím, ale, zaprvé opět není důvod tohle mixovat dohromady s politikou a vyvozovat z toho nějaké politické závěry, jakože nesmíme kritizovat ruskou politiku a podobné hovadiny, zadruhé "Slovan" je z mého pohledu moc nespecifické na národní identitu. Pokud chceš říct, že všechny slovanské národy sdílí kulturu a historii i relativně nedávno (nejen v prvních několika staletích existence Slovanů) a že by měly být jednotnější, pak jsi skutečně panslavista, ne z nějakého nařčení, ale čistě z definice...

Jinými slovy, nejsem (pouze) Slovan, ale především Čech, stejně jako ty nejsi (pouze) Slovan, ale především Slovák. Jsem případně ochoten přitoupit na to, že jsme oba Čechoslováci, koneckonců, oba jsme se narodili v Československu ;-) Ale dál už bych ty Slovany zas až tak do jednoho pytle neházel.
Fluttershy, yay! avatar 20.1.2019 23:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Identity politics…
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
22.1.2019 09:31 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ruskí politici (koho poznáš okrem Putina, Medvedeva, Žirinovského...) nie sú lepší ani horší než politici kdekoľvek inde. Na to, ako u nás mainstream vylresľuje Rusko, pozerám s veľkou rezervou. Krásne to vystihol pán Petránek, ktorého múdre postoje bohužiaľ masívnu protiruskú propagandu asi neprehlušia...

Ja som nikde nenapísala, že Slovania sú národ, a teda nemôžem mať ani žiadnu slovanskú národnú identitu. Len nepopieram slovanskú príslušnosť môjho národa. Ja som z Gemera - regiónu zasahujúceho do Maďarska.;-) Som predovšetkým lokálpatriot, hrdý na našu tradíciu (kedysi kult. a ekonomicky vyspelý región, s krásnou prírodou, jeden z najstarších správnych celkov v Uhorsku). Tu žili Slováci vedľa Maďarov, Nemcov... osídľovali to tu Poliaci, Rumuni, Česi (po bitke na Bielej Hore)dokonca Taliani...V druhom rade som predovšetkým Slovenka, a až potom nasleduje ten slovanský pôvod a príslušnosť k Európe.;-)
Fluttershy, yay! avatar 22.1.2019 10:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ruskí politici (koho poznáš okrem Putina, Medvedeva, Žirinovského...) nie sú lepší ani horší než politici kdekoľvek inde.

Ne, nejsou.

Lidé jsou formování v závislosti na prostředí různě a různě se potom navigují.

V Rusku z toho plyne, když si vypůjčím termíny Timothyho Snydera, politika věčnosti konfúzní a cynické fašistické oligarchie.

Druhým typem antihistorického pohledu na minulost je politika věčnosti. Také ona – stejně jako politika nevyhnutelnosti – přetváří dějiny v průvod maškar, i když odlišného typu. Minulostí se zabývá, ale činí tak zahleděna do sebe a bez skutečného zájmu o fakta. Setrvává v touze po imaginárních dobách, které byly ve skutečnosti katastrofální. Zastánci politiky věčnosti nám předvádějí historickou minulost jako ohromnou zšeřelou dvoranu nesrozumitelných památníků národních obětí, vzdálených od současnosti a snadno manipulovatelných. Vzniká tu dojem, že každá částečka minulosti v sobě obnáší zmínku o tom, jak nějaký vnější nepřítel zaútočil na národní čistotu.

Politika věčnosti nás svádí mytizovanou minulostí, která nám brání uvažovat o možných variantách budoucnosti. Dumáním o vlastních obětech se otupuje instinkt pro to, co je nutné opravit a změnit. Jakmile je národ definován svou vnitřní silou a krásou, nikoli budoucím potenciálem, mění se politika z diskuse o možných řešeních reálných problémů v diskurs o dobru a zlu. A jelikož krize je permanentní, přetrvává i neustálá atmosféra výjimečného stavu: plánovat budoucnost je vyloučeno, je to dokonce zrada. Jak bychom mohli uvažovat o reformě, když se nepřítel houfuje u bran?

Pokud politika nevyhnutelnosti připomíná kóma, pak politika věčnosti se podobá hypnóze: zíráme na točící se vír cyklického mýtu, až nakonec upadneme do transu – a pak na cizí rozkaz uděláme něco nepředstavitelného.

—Tyranie

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
22.1.2019 11:04 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ja si myslím, že to v Rusku tak vôbec nie je. Viem totiž rusky (teraz, keď nemusím, asi lepšie ako v škole;-), od udalostí na Donbase sa o Rusov po dlhých rokoch ignorácie zase zaujímam. A mne tá charakteristika na nich vôbec nesedí. Nie viac, ako na iné veľké národy a mocnosti. A už vôbec tam nie je "tyrania" a nie je pravda, že Rusi strácajú inštinkt pre to, čo by bolo treba opraviť a zmeniť. A diskurz o dobre a zle u nich prebieha neustále... Myslím, že ich (ešte) rozoznávajú lepšie ako západná konzumná spoločnosť.
Fluttershy, yay! avatar 22.1.2019 11:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…

Ruská garnitura se aktivně věnuje sadopopulistické politice: ostatně proto eskaluje rétoriku v zahraniční politice, vnitřní nepřátele – zatímco životní úroveň, sociální mobilita atd. váznou.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
22.1.2019 11:44 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
to je jeho názor... neviem, prečo by som mala slepo veriť v jeho nezávislosť a objektivitu...

a životnú úroveň, sociálnu mobilitu v RSFR hodnotíte podľa čoho?

rozhodne od Jeľcina urobili veľký pokrok vo všetkých smeroch, ale Jeľcin, ktorý viedol Rusko k úpadku, vyhovoval...keď sa Rusku darí, treba sankcie;-)
22.1.2019 12:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
a životnú úroveň, sociálnu mobilitu v RSFR hodnotíte podľa čoho?
Za mě: 1. statistiky a různé indexy, 2. osobní zkušenost.

Předpokládám, že ale budeš tvrdit, že statistiky a indexy jsou všechny neobjektivní a zmanipulované v neprospěch Ruska a osobní zkušenost je taky mimo z nějakého důvodu.

Důvod se dá vždycky najít.
rozhodne od Jeľcina urobili veľký pokrok vo všetkých smeroch, ale Jeľcin, ktorý viedol Rusko k úpadku, vyhovoval...keď sa Rusku darí, treba sankcie;-)
Ach jo, už jsme zas u toho. Hrdinný ruský národ se zvedá z Jelcinem způsobené bídy a prohnilý konzumní západ, když vidí, že se mu daří, zase to chce zkazit, chudáka Rusa zas podrazit, a kvůli tomu tedy jsou ty sankce.

A pak se strašně divíš, když tě někdo považuje za rusofila nebo pomäteného pansláva...
Bystroushaak avatar 22.1.2019 16:29 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Z poslední doby zaujalo: Twelve reasons why Russia sucks
22.1.2019 20:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Drsný. Díky za link.

Naši "Slovani" by tohle hodili ze stolu už jenom proto, že to je anglicky a na imperiailstickém americkém serveru.
23.1.2019 11:44 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To neni nijak specificke pro Rusko, je to obecny problem jakekoli rozvijejici se zeme. Stejne problemy najdes v Brazilii, Cine, Indii..

Dlouho jsem si myslel, ze neni zadny znamy zpusob, jak vzajemnou duveru (AKA socialni kapital) ve spolecnosti systematicky zvysovat (a ze jen vime, co ji snizuje).

Ale co jsem slysel od Roberta Sapolskyho (na Behave se jeste chystam), tak je to mozna docela jednoduche. Staci k tomu proste prosazovat vetsi socialni a ekonomickou rovnost, a pak to prijde. Mnoha lidem takovy zaver ovsem intuitivne vadi (vzdyt si vzpomen na nasi diskusi nad Varoufakisovym vyrokem o tom, ze bohatstvi vznika kolektivne).
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
23.1.2019 13:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To neni nijak specificke pro Rusko, je to obecny problem jakekoli rozvijejici se zeme.
Souvisí to, ale nemyslim si, že je to takhle jednoznačné. Dost v tomhle ohledu vzpomínám na Gruzii - taky dosti chudá/nerozvinutá země (snažim se nepoužít výraz shithole, jde to blbě), ale přitom lidé neuvěřitelné milí a přívětiví, a to zdaleka ne jen v turistických oblastech (vlastně v těch turistických ani tak milí nebyli). Jednou jsme museli i nějaké místní náhodné mládežníky požádat, jestli by nám nemohli na chvíli přestat pomáhat s naší prací, protože měli moc entuziasmu a hrozilo poničení materiálu.

V tom Rusku to asi bude tou historickou zátěží, která je oproti jiným národům IMHO výjimečně drsná. Bylo by zajímavé v tomhle ohledu porovnat dojem z běžných Rusů s pokudmožno 'nezúčastněnými' minoritami v Rusku, jako např. Mordvinci nebo podobně. (Rád bych se s takovými lidmi někdy setkal, ale život na to asi není dost dlouhej...)
Fluttershy, yay! avatar 22.1.2019 12:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Je trapné vymlouvat se na Jelcina po skoro 20 letech. To už by dávalo větší smysl klást souvislost s předchozím režimem – vida, současná oligarchie v něm má kořeny!

Sankce? Nebylo by lepší nevést útočnou hybridní válku? Jak se „obyčejného člověka“ dotýká Magnitského zákon? A vůbec, u země jako Kuba bych to chápal, ale Rusko? Rusko se se svými zdroji přece dokáže postarat o sebe. Nebo ne?

Každopádně – za těch 20 let, v čem konkrétně se stát výrazně zasadil o to, aby se občané měli líp? Můžeme se podívat např. na ekonomickou nerovnost.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
22.1.2019 14:12 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Můžeme se podívat např. na ekonomickou nerovnost.
Kampááááň! Může za ni Kalousek prohnilý západ.
Dalibor Smolík avatar 23.1.2019 09:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Již jsem to tu asi psal .. když se podíváme kolem sebe, máme tu spoustu zboží, vynálezů a všeho možného z celého světa, ze Západu, ale i z Číny a Dálného východu. Čínské počítače, indické látky, korejská auta, prostě globalizace. Ale ptám se: co kde je vidět (ve velkém) ruského? Čím zaplavují Rusové trh? Pomineme suroviny, to je jiná liga. Ale hotové výrobky, přidaná hodnota. Nikde nic není. Rusko má sice skvělé rakety, ale to není masové využití technologií. Má zbraně. Aha. To je totéž. Do armády se investuje, ale kde jsou investice do infrastruktury, železnice, silnice, rychlostní vlaky, průmysl, technologie? Rusko zaostává nejméně o jednu generaci. Výsledkem práce Putina je zvýšené sebevědomí ruského národa, až potud je to v pořádku. Ale to sebevědomí je závislé na tom, jak se svět Ruska bojí. Ne proto, že by to byla silná ekonomika, jako je třeba Čína, ale díky zbraním. Nemohu posuzovat životní úroveň lidí (nejen zbohatlíků v Moskvě, ale i na vesnicích), ale v nedávné minulosti bouře, které se týkaly zvýšení věku odchodu do důchodu ukázaly, že se jen málokdo dožije 65 let. To mi na posouzení stačí. Není to nic proti Rusku jako takovému, mám rád ruskou kulturu, hudbu, balet, mám tam i přátele. Ale ruská cesta budoucnost neukazuje, ona ani ta západní, abychom byli objektivní.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Bystroushaak avatar 23.1.2019 14:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Atomové reaktory? A to ne jen u nás, ale celkově ve světě.
Fluttershy, yay! avatar 23.1.2019 14:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
O zbraních už řeč byla.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bystroushaak avatar 23.1.2019 16:48 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
🙄
Fluttershy, yay! avatar 23.1.2019 17:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Co se ti nezdá?

Od vedlejšího efektu projektu Manhattan po zahraniční politiku RF skrze energetiku.

Mimochodem jaderné energetika má ten problém, že spoléhá na lidi v institucích, které ji obstarávají, a to včetně skladování odpadu – v libovolný moment po desetiletí, staletí a tisíciletí. Autoritářské režimy jako ten ruský si s tím samozřejmě nemusejí lámat hlavu, když se nehlásí k humanismu, ale nejsme Rusko, ani Čína, ani…

By mě zajímalo, jak s tím vyrovnávají „libertariáni“
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bystroushaak avatar 23.1.2019 17:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Protože diskutovat s tebou je poslední dobou hrozně predikovatelné, až bych skoro řekl že i zbytečné. Skoro vždycky to uhne někam do filosofie a morálního hlediska, i když řeč je o úplně něčem jiném.

Například původní otázka byla:
Ale ptám se: co kde je vidět (ve velkém) ruského? Čím zaplavují Rusové trh?
Nikoliv:
Jaký má atomová technologie vedlejší efekt, dá se považovat za politickou zbraň, jak je to s odpadem, morálkou, vlivem na politický systém, ale i jaký má politický systém vliv na atomovou technologii, jak se s tím vyrovnávají libertariáni, humanismus, a multikulturalismus ..
Jako já nemám nic moc proti zajímavému offtopicu, ale poslední dobou si všímám, že skoro v libovolné diskuzi se ten offtopic stáčí pořád tím samým směrem, což už je nuda do míry kde lze s použitelnou pravděpodobností říct „hele, teď přijde kolibáč a načne filosofii a morálku“. A vážně mi to občas někdo na IRC napíše a ty tam fakt přijdeš. A skoro vždycky je to „tak široký pohled na svět, až přes něj není vidět původní diskuze“.
Fluttershy, yay! avatar 23.1.2019 18:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Vždyť vedle máš odkaz na to, kam to jádro Rusko vyváží. Jsem si ty konkrétní instance ještě proklikal (mj. na Wikipedii).

To není ani tak tržní artikl, jako způsob upevnění geopolitické pozice. Samozřejmě vedle zbraní, akorát zbraně můžou najednou začít brát od jiné strany (viz třeba Izrael), zatímco jádro je přinejmenším na desetiletí.

Možná to bude důvod, proč je takový odpor vůči nákupu jádra právě z Ruska. A to je politický argument, protože kdo by chtěl být v ruské sféře vlivu? Proč? Protože to je věc etiky.

Pořídil by sis stavbu reaktoru z Ruska?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bystroushaak avatar 23.1.2019 18:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mojí pointou je, že tahle diskuze je zbytečná. Já znám ty klady a zápory a vím jak to Rusko používá. Chtěl jsem jen uvést příklad technologie, kterou rusové poměrně masivně (samozřejmě na poměry uživatelů jaderné technologie) vyváží, ne tu debatovat o její výhodě a nevýhodě. Nechápu smysl a snahu se mě snažit na základě toho zatáhnout do diskuze o etice.
Pořídil by sis stavbu reaktoru z Ruska?
Pořídil bych si ruský TEG do sklepa.
Fluttershy, yay! avatar 23.1.2019 18:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…

Tak řeč byla o životní úrovni. Mně není úplně jasné, co z toho reaktoru má Rus někde v zemljance. Jasně, kdyby ten průmysl vedli jako Norsko ropu, prosím, ale oni to nevedou jako Norsko.

Pořídil bych si ruský TEG do sklepa.

Koukám, že tou narážkou na libertariány jsem se neminul.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Dalibor Smolík avatar 23.1.2019 18:59 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Tak řeč byla o životní úrovni. Mně není úplně jasné, co z toho reaktoru má Rus někde v zemljance.
Ano, přesně tohle jsem měl na mysli. Jestli mají skvělé rakety a atomovou energii (bez energie se člověk neobejde, to je fakt) je jedna věc, ale jaký to má vliv na povzbuzení střední třídy v Rusku, která je hlavním nositelem ekonomického úspěchu země.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Bystroushaak avatar 24.1.2019 13:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Vliv to má ekonomický, tedy že tečou peníze do státního rozpočtu, když to kupují ostatní země po světě. Taky je třeba si uvědomit, že za tím stojí průmysl zaměstnávající přímo desítky tisíc lidí přímo a další spoustu nepřímo ve všem od metalurgie po mechaniku. Dál to má nepřímý vliv, že posouvají tu technologii dopředu. Tím si zajišťují nějakou míru budoucích zisků, ale podobně jako ty rakety jim to umožňuje dělat věci, které ostatní prostě nemůžou, což je imho větší hodnota, než ta přímá ekonomická. Například třeba postavit malý kompaktní reaktor na měsíci aby jim poháněl základnu, nebo těžil asteroidy, což se momentálně může zdát jako blbost, a střední třída by třeba preferovala ruský iphone, ale v budoucnosti to může být naprosto kritický ekonomický faktor.
Josef Kufner avatar 24.1.2019 15:00 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Pokud však mají jen ty reaktory, tak ta ekonomika na tom celkově zas tak dobře nebude.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Bystroushaak avatar 24.1.2019 15:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Tak to je poměrně očividné. Ovšem bude na tom líp, než bez nich.
24.1.2019 15:24 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To je otázka... třeba ČR má "jen" levnou kvalifikovanou pracovní sílu pro zahraniční megakorporace, zejména automobilky. Do výroby procesorů a telefonů se tu naopak nikdo moc nežene. Celkově to funguje, protože než investovat hromadu prostředků do vlastního vývoje a zezačátku platit nehorázné částky za podřadné produkty je lepší věci kupovat od toho, kdo je umí dělat, a platit za to penězi strženými za to, co zase dobře umíme my.

Problém je v tom, že Evropa - nejenom Rusko - v téhle kategorii "co umíme dobře" delší dobu dost zaostává. (Samozřejmě kromě odborníků na sociální gender-ekologii a podobné ptákoviny - těch máme dost, jenže o ty nikdo, kdo by je musel platit dobrovolně ze svého, moc nestojí.)
Quando omni flunkus moritati
vencour avatar 24.1.2019 19:15 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Liberec mikrovlákna, v Olomouci dělá něco PlatoniX, ČVUT tuším dělá něco pro NATO. Ani nevim, kdo všechno je zapojen do projektů pro ESA ("rakety a družice").
Co dál?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Fluttershy, yay! avatar 24.1.2019 19:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
v Olomouci dělá něco PlatoniX

V Olomouci jsou hlavně chemici, mj. Haná.

ČVUT tuším dělá něco pro NATO

Co mi to jenom připomíná?

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Dalibor Smolík avatar 25.1.2019 14:02 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Tak o tom nepochybuji, že to vliv na ekonomiku má, je tu někdo, kdo to vyrobit umí a to se počítá víc, než jen jako vyčíslení konkrétních hodnot a ekonomického přínosu. Toho jsem si vědom. Ale rozhodně to nestačí na to, aby bylo Rusko důležitou ekonomickou (i politickou) silou, se kterou se dá počítat v podstatné míře a nebo to bylo považováno za "novou cestu" ekonomiky. Trochu je tak považovaná Čína, která kombinuje totalitní moc s hospodářskou soutěží, pravděpodobně je to pro Rusko a Čínu cesta, kterou se dá zatím jít (díky velikosti a specifiku těchto zemí), ale u Ruska chybí právě ten ekonomický potenciál.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
23.1.2019 21:13 sigma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Pořídil by sis stavbu reaktoru z Ruska?
Pokud by to bylo skutečné pořízení, s důsledky obdobnými jako u našich běžících reaktorů, tj. úplné vlastnictví stavby (převážně) státní korporací, dostupnost úplné dokumentace pro provozovatele, a plné zajištění provozu a údržby zaměstnanci provozovatele popř. s přispěním subdodavatelů s faktickým místem činnosti v ČR, pak bych s tím neměl problém.

Otázka je, zda dnešní dodavatelé něco takového chtějí nabídnout a zda je státní provozovatel schopen to v tomto režimu provést. Vzhledem k cca tímto způsobem provozovaným 6 blokům bych to nevylučoval. Závislost na původním dodavateli _rekatoru_ je u těchto bloků mnohem menší než se může zdát. Např. temelínské bloky byly za provozu přeprojektovány a převedeny silami ČEZu a místních dodavatelů z amerického na ruské palivo. Unikátní modernizace řídicích systémů dukovanských bloků v průběhu běžných odstávek na výměnu paliva byla realizována čistě místním dodavatelem na nový systém jeho vlastního designu nahrazující původní ruské systémy.

Samozřejmě zdaleka ne vše je aplikovatelné na nový projekt, ale když už je blok v provozu, může být při vhodném nastavení podmínek závislost na generálním dodavateli mnohem menší než si mnozí představů.
vencour avatar 24.1.2019 14:58 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Když se člověk ptá na to, proč nezná spotřební produkci z Ruska, jestli to nebude tím, že tamní zaměření společnosti není založeno primárně na věci lidské osobní spotřeby, pro nějaké potěšení.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
24.1.2019 15:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Když se člověk ptá na to, proč nezná spotřební produkci z Ruska, jestli to nebude tím, že tamní zaměření společnosti není založeno primárně na věci lidské osobní spotřeby, pro nějaké potěšení.
To si myslim, že opravdu nebude, to by neměly takovej problém s alkoholismem.
24.1.2019 16:01 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ja myslim, ze nepiji pro poteseni. Rekl bych, ze je to stejne jako u koureni - chudi lide to delaji spis za ucelem odstraneni stresu a neurozy nez proto, ze to zpusobuje poteseni.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
24.1.2019 16:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To asi jo, nicméně ve výsledku to je konzum jako konzum...
23.1.2019 17:48 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Zkuste. Musim uznat, ze nic moc. Zkusim si to srovnat s jinymi postsovetskymi republikami.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
vencour avatar 23.1.2019 18:02 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Jedna geniální věc mne napadá - motor RD-180.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
24.1.2019 09:26 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Podle me Rusko v soucasnosti exportuje vynikajici mozky - matematiky, fyziky, inzenyry..
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
vencour avatar 24.1.2019 09:44 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Pravda, kolem roku 2000 měli tuším ruští Židé zásadní vliv na procesory Intelu.
I když tohle v kontextu debaty je mimo, protože se bavíme o státu a ne jednotlivcích?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
24.1.2019 10:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
I když tohle v kontextu debaty je mimo, protože se bavíme o státu a ne jednotlivcích?
Z mého pohledu to není jen o jednotlivcích a počítá se to. Můžem zmínit taky třeba JetBrains.

Případně ještě mě napadá nginx, ale tam je to takové nejisté - letmý pohled na wiki říká, že autor je původem Kazach, žije dlouhodobě v Moskvě, firma sídlí v Kalifornii a daně šmelí na Britských panenských ostrovech, takže tam úplně nevim, co si z toho odnést :-D
24.1.2019 12:36 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
No jen jsem chtel upozornit na to, ze Rusko melo uz nekdy od konce 19. stoleti (a mozna driv) vynikajici univerzity a to v podstate vydrzelo az dodnes. Takze ano, z hlediska tak nejak "spotrebitelskeho" to byla vzdy rozvojova zeme, ale je zarazejici, ze si dokazali udrzet tuto kulturu. Svym zpusobem je to unikatni, jine zeme tohle nemaji.

Prijde mi, ze maji kulturne vytvorenou urcitou formu "tvrdosti" (mimochodem, jeden z mala jazyku, do kterych je ten clanek prelozeny, je prave rustina). Proste zivot je tezky, nejak se s tim vyrovnej a nestezuj si. A je to sprazene s velmi konzervativni tradici.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
24.1.2019 13:36 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Do armády se investuje, ale kde jsou investice do infrastruktury, železnice, silnice, rychlostní vlaky, průmysl, technologie? Rusko zaostává nejméně o jednu generaci.
Když mluvíte o té infrastruktuře, tak se podívejme do jiné země, třeba do USA... investice do silnic a zejména železnic jsou mizivé, prakticky neexistují. Ono to souvisí s tím, že USA jsou velké jako kráva a postavit (zejména rychlostní) železnice by stálo neuvěřitelné částky. To je jednodušší lítat... a nákladům to, že jedou tejden, zase až tak nevadí. S Ruskem to bude dost podobné a krom toho mám za to, že se tam do železnic zase tak málo neinvestuje... Číňany už nebaví náklady do Evropy tahat lodí, když to jde i po souši (dokonce se kdysi uvažovalo prodloužení širokorozchodné železnice do ČR, ale to zablokovali Poláci, protože nechtěli přijít o kšeft.) IMO tohle není moc relevantní měřítko.

Jinak je potřeba mít na paměti, že Rusko bylo před sto lety z velké části prakticky středověká země, co se životní úrovně týče. Pak následovalo sedmdesát let budování míru, kdy se téměř veškerý výzkum a vývoj orientoval na zbraně. Za třicet let se tohle všechno z ničeho nic dohnat nedá (rozhodně ne bez japonské mentality)
Výsledkem práce Putina je zvýšené sebevědomí ruského národa, až potud je to v pořádku. Ale to sebevědomí je závislé na tom, jak se svět Ruska bojí.
Když si to porovnáme s předchozím stavem a výsledky práce Jelcina, tak Rusko byla země pro smích, odkud utíkaly talenty. Životní úroveň stála úplně stejně za nic. Současný stav je o něco lepší v tom, že centrální vláda má aspoň nějakou moc a lidé mají o něco větší sebevědomí. Pro nějakou změnu ekonomiky nebo společenské změny je to o něco lepší výchozí bod než předtím.
Ale ruská cesta budoucnost neukazuje, ona ani ta západní, abychom byli objektivní.

Tady bych řekl, že Rusko, ze kterého jde strach, je k tomu západu užitečná protiváha. Když si vezmu, co za bordel stihly USA napáchat za dobu, kdy nebyl nikdo, kdo by jim oponoval - určitě se hodí, že se najde někdo, kdo je bude omezovat v rozletu...
Quando omni flunkus moritati
26.1.2019 17:20 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Грай (1, 2, 3), Аркона (1, 2, 3), И́горь Витальевич Преснякóв (1, 2, 3), Клюква Шоу (1, 2), K Dwyer (1, 2), Oblivion Machine (1, 2), JetBrains, Telegram a částečně Ethereum, nejvíc velmistrů v šachu v přepočtu na obyvatele, nejobávanější národ v řadě online her (kvůli chování, nikoliv dovednostem), podezřele velká ambasáda v Praze a Zeman.
22.1.2019 10:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ruskí politici (koho poznáš okrem Putina, Medvedeva, Žirinovského...) nie sú lepší ani horší než politici kdekoľvek inde.
Ano, to už jsem si všiml, že je zakázáno naší 'alternativou' se vymezit proti ruské politice, aniž by člověk dodal tu magickou morálně-relativistickou formuli, že to je vlastně všude stejné :-D

Osobně s tímhle morálním relativismem nesouhlasim, nemyslim si, že za tím je jen propaganda a myslim si, že politika/politici jsou skutečně v některých zemích horší a že to není všude stejné. Rusko mezi ty horší patří a stejnětak mezi ně řadim USA a Čínu, případně i další státy, případně pro některé ostře totalitní státy (KLDR, Saudská Arábie apod.) bych vytvořil ještě spodnější horší příčku. Samozřejmě to píšu velmi zjednodušeně, jinak by z toho byl komentář na 20 kilobajtů.

Pointa je, že ty rozdíly mezi kvalitou politiky podle mě skutečně existují a není to jen záležitost nějaké propagandy, i když samozřejmě propaganda se na tom jistě snaží přiživit.

Ještě poznámku k tomu: To, že jsou někde aktuálně horší politici, neplyne z jejich podstaty, tj. nesnažim se tady o nějaký "rasismus" nebo rusofobii (jak říkáš ty) nebo tak něco, spíš je to z mého pohledu dáno historickým vývojem, souběhem různých událostí atd. (Koneckonců, všelijaké experimenty ukázaly, že chovat se diktátorsky může za "správných" podmínek víceméně kdokoli.) Takže ano, z tohohle pohledu je to "to samé" všude, nicméně neznamená to, že aktuální situace je všude stejná a že jakoukoli kritiku ruské politiky můžeš automaticky shodit ze stolu jako západní propagandu.
22.1.2019 11:11 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ja budem asi najkritickejšia k našej, slovenskej politike. Tu nijaká demokracia a právny štát nie je, toto, čo tu na Slovensku máme, je paródia na Sopranovcov.:-)

A nijaké voľby to nevyriešia, pretože celá politická scéna je prerastená korupčnými a klientelistickými vzťahmi.
22.1.2019 12:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ale jo, já s tim souhlasim, však ono u nás to není o moc lepší. Ale povšimni si dvou faktorů:

1. Řada věcí funguje u nás i u vás relativně velmi slušně i přes problémy. Infrastruktura, služby, dostupnost zdravotní péče, atd. atd. Mně přijde, že lidé tyhle věci začali považovat za samozřejmé a tudíž už je pak nevidí jako pozitiva, respektive pouze vidí ta negativa. To samé třeba rozdíly v příjmu, ty jsou v ČR/SR o dost menší v porovnání se zeměmi jako Rusko nebo USA - viz např. Gini index.

2. Politici u nás nebo u vás jsou sice vesměs banda hajzlů, ale alespoň nemají takové možnosti způsobit skutečně vážné problémy, nemají například přístup k nukleárním zbraním (kdyby měli - uhh, to je dost děisvá představa).
A nijaké voľby to nevyriešia, pretože celá politická scéna je prerastená korupčnými a klientelistickými vzťahmi.
No, a teď si to celé vynásob třeba 10× a máš Rusko. Např. na hrách v Soči 2014 prokorumpovali částku vyšší (pravděpodobně, případně srovnatelnou) než byly veškeré příjmy vaší republiky za ten rok.

A vy máte alespoň na příští rok vyrovnaný rozpočet, u nás zas deficit jak u blbečků na dvorečku.
Fluttershy, yay! avatar 22.1.2019 12:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
deficit jak u blbečků na dvorečku

Deficit by nevadil, kdyby neplynul z blbostí, nýbrž by to rvali inovací, infrastruktury atd. (Mezitím na D1…)

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
22.1.2019 14:11 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Máš recht. On ten deficit bohužel není jen finanční...
24.1.2019 11:46 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
dnes počúvam zhodou okolností "alternatívne" (čítaj: konšpiračné ;-)) rádio Infovojna, večernú reláciu zo včerajška https://www.infovojna.sk/prehravac/informacna-vojna-23-01-2019

odhliadnuc od toho, že si v nej Harabín robí aj prezidentskú kampaň a možno ho podozrievať z tzv. populizmu, sú tam zaujímavé myšlienky od toho druhého hosťa - lekára - o tom, ako funguje politika a ako to ovplyvňuje pomery napr. v zdravotníctve, alebo aj ako je to zrejme s vraždami politikov a novinárov ...
Fluttershy, yay! avatar 24.1.2019 12:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
infovojna.sk

Podobnost s InfoWars Alexe Jonese čistě náhodná?

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
24.1.2019 15:40 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
to neviem, ten Lichtner, čo to založil, emigroval v 80. rokoch a prišiel sem až po Mečiarovi, žil tuším aj v USA

ale včera to bolo zaujímavé... myslím, že ten lekár perfektne vystihol, prečo je zdravotníctvo v takom srabe, v akom je...
19.1.2019 19:34 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Deti maji jine starosti.

(Jinak David to napsal spravne. Kdyz jsem od nej cetl o tom odporu k DNA testovani, vzpomnel jsem si na Rukopisy, to byla podobna fraska. A tim chce nekdo prokazat "narodu" sluzbu, proboha! Mame byt hrdi na to cim jsme dnes a tady, a pokud na to byt hrdi nemuzeme, tak by se s tim asi melo neco delat, misto tvorby narodnich mytu. Potemkismus jak vysity.)
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
19.1.2019 20:19 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Dnesnim mladym neolevicovym kolibac-like lidem je lhostejno, zda jsou germanskeho ci jakeho puvodu. Pojmy jako narod a etnikum povazuji za sproste slovo a chteji si hrat na jeden europsky supernarod. Ja mam puvod smiseny a me koreny pochazi z ceskonemeckeho pohranici. Na to nikdy nezapomenu a vzdy budu mit rad oba narody.
Darth Phantom avatar 16.1.2019 13:30 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
No a co jako. To je jako nějaký převratný objev, že se vládnoucí rody častokrát křížily s úplně s někym jinym (sňatková politika). Některé nižší rody to křížením zas až tak nepřeháněli a vyleze z toho něco jako degekníže. Máš na to nějaký dotace?
Tahle patička nemá hlavu ani patu
15.1.2019 17:19 bigBRAMBOR | skóre: 37
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
kdyz ono to tak krasne zni, pravda, zemrel za pravdu, mohl odvolat a zachranit se, ale pravdu mu byla drazsi. Priton jde vlastne o jeden ze sporu Platon vs Aristoteles, Realismus vs Nominalismus. A pouze to ukazalo, jak v te dobe staly cechy stranou hlavního dění na poli filozofie.
Blaazen avatar 15.1.2019 18:32 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ale zase v něčem jsme byli hodně napřed. Jan Hus předběhl Martina Luthera o století.
15.1.2019 11:51 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když už se zmiňujete o té revoluci, možná by nebylo špatné se 30 let po ní přestat odkazovat na bolševickou doktrínu, že Husa odsoudili za pravdu...
Quando omni flunkus moritati
15.1.2019 12:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Bourek opět nepřekvapil. Problém s chápáním psaného textu bohužel stále trvá.
15.1.2019 12:05 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
No jo, ale za to, že u vás stále trvá problém s chápáním psaného textu, já nemůžu...
Quando omni flunkus moritati
15.1.2019 15:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To je váš problém, ne můj.
Darth Phantom avatar 15.1.2019 18:50 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…

No tak hlavni je, ze jste si hezky popovidali, kluci, a to je dobre. Rekl bych, ze komunisti notne zprofanovali hlavne obdobi, ktere nasledovalo po Husovi, udelali z husitu prvni komunisty atp., Husa tak moc ne. Hus byl o svoji pravde skalopevne presvedcen, rekl bych.V dnesni dobe jsou ty pohnutky skoro az nepochopitelne a malicherne, zvlast v nasem vetsinove ateistickem prostoru. Pro stredovekeho cloveka, ktery mel priority uplne nekde jinde, byla pravda samosebou taky uplne nekde jinde.

Jinak koukam a vidim, ze henleinovcum musi lezet prvni republika asi poradne v zaludku, kdyz lezou po pulnoci Krystlikovi z prdele a zacinaji „demystifikovat” moderni ceskou historii. A Karl Hermann K. to pojal dokonce hloubave a emotivne, tu svou moderni krystlikovskou „historii”, stala se z nej panna Maria Sedmibolestna.

Tahle patička nemá hlavu ani patu
16.1.2019 00:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
O Husa tu vůbec nejde. Ten jen spoléhal na to, že se jednou ukáže že nelhal. A to se také ukázalo. Nicméně dané podmínce tehdy nevyhověl, proto i přes to shořel.

Situace je podobná pouze v tom, že odmítám akceptovat, že vznikem ČSR zvítězila pravda. Naopak. Ale většina českého národa miluje svoje lži a ve stylu "proti všem" na nich slepě lpí a strašně se diví že to jinde vidí jinak.

Jinak k napsání zápisku mne vybudila Váchalova kniha "Kázání" z r.1939
16.1.2019 11:25 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ten jen spoléhal na to, že se jednou ukáže že nelhal. A to se také ukázalo.
A jsme zase u té bolševické doktríny. Hus nelhal™ a kdo tvrdí, že je to jinak, tak má v lepším případě potíže s pochopením textu, v horším s ním rovnou zatočíme po bolševicku.
Quando omni flunkus moritati
16.1.2019 12:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
O Husa tu vůbec nejde. Ten jen spoléhal na to, že se jednou ukáže že nelhal. A to se také ukázalo. Nicméně dané podmínce tehdy nevyhověl, proto i přes to shořel.
Moc nechápu, co tímhle myslíš. Nelhal ohledně čeho?

Hus byl odsouzen IMHO vícméně čistě z politických důvodů. Je klidně možné, že se v tom případu řešily otázky víry a výkladu písma atd. atd., ale primárně šlo prostě o politiku a nějaké otázky výkladu písma byly víceméně zástupné. Hus prostě představoval nebezpečí pro politickou kontrolu nad běžnou populací, to je celé. S nějakou pravdou nebo nepravdou moc nevidim souvislost.
Pavel 'TIGER' Růžička avatar 15.1.2019 13:14 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ono to ale není o tom, jací jsou ostatní, ale jaký jsem já!

if budu žít dobře else budu žít špatně

a od toho se to všechno odvíjí.
15.1.2019 21:58 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Slovy básníka: https://www.youtube.com/watch?v=BQsxfXAkQOw
15.1.2019 23:09 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevim, jak je pravda definovana, ale z meho pohledu Hus na pravdu nezemrel. Pravda bude asi velmi subjektivni, co? ;-) Kazdopadne zemrel za svuj nazor. Nic vice, nic mene.

V revoluci neverim. Uz jen tech stotisic nic nedelajicich kamaradu z vychodu je podezrelych. Revoluce vypada jinak ;-)
16.1.2019 00:19 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mozna by nebylo od veci nahlednout na puvodni vyznam tech slov.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
Blaazen avatar 16.1.2019 00:27 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To je product placement na SUSE! :-)
16.1.2019 10:36 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V naší zemi je zvykem, že čas od času vykročí zpitomělé davy do ulic v domnění, že tvoří dějiny, a zatím jen vytváří kulisu pro ty, co chtějí nahoru aniž by ztráceli čas budováním svého renomé.
Co je ale problem tych davov. Akurat pred par dnami som cital pekny komentar k neuspokojivym vysledkom revolucii
Hlavní příčinou je, že mechanismus explozivních vzpour, jehož základem jsou vášně, obvykle cílí jen na svrchní vrstvy systému. Nevidí, jelikož často ani nechce vidět hlouběji skryté hybné páky procesů.

Dav se v podobných situacích většinou omezuje na vášnivý pokřik, ať už někdo přijde a něco udělá. Všimněme si, že za touto logikou se skrývá dramatická podstata, v jejímž duchu by se věci měly změnit způsobem a směrem, jenž je pro mě příhodný, ovšem tak, abych se já sám měnit nemusel, ba dokonce abych nemusel vůbec nic dělat.

Přitom tím nejhlubším, a zároveň nejožehavějším poznáním, ke kterému může člověk dospět, právě je, že svět je ve skutečnosti vždy odrazem nás samotných. Je-li špatný, ničivý, zlý a odpudivý, pak je to proto, že přinejmenším dopustíme, aby takový byl, anebo což je ještě horší, my sami prostřednictvím svých cynických každodenních obchodů a ústupků přispíváme k tomu, aby byl právě takový.
If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 11:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To na Lidovkách (MAFRA) není vůbec překvapivé.

Je to standardní rétorika mluvčích konzervativních ideologií,¹ kteří cíleně izolují jednotlivce a ignorují kolektivní systémové změny.

Občan se nemusí změnit vůbec nijak, přesto změna dotační politiky [ANOfertu] celospolečensky prospěje.

¹ něco něco džihád Jordan bin Peterson něco něco umyj si penis něco něco
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
xxx avatar 16.1.2019 12:47 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Jo, jenze dotacni politika Anoferetu se zmeni tehdy, az obcan prestane adorovat Babise. Tedy zmena dotacni politiky Anoferetu zavisi na zmene obcana.
Please rise for the Futurama theme song.
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 12:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Good governance na téhle úrovni nepotřebuje nutně podporu zdola.

Babiše taky adoruje jenom řádově 1,5M lidí, to je výrazná menšina. Větší problém je fašizace i té většiny, takže místo ANOfertu se může snadno vynořit jiný problém, ale pořád problém.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.1.2019 15:56 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mozno nepotrebuje, ale dufat, ze vsetci Babis a dalsi psychopati v riadiacich poziciach sa jedneho krasneho dna chytia z vlastnej vole na nos a povedia si, ze uvolnia miesto trocha idealistickejsim psychopatom je totalne detska naivita. Dokym bude siroko rozsireny postoj, ze pre tu revoluciu som tak maximalne ochotny ist parkrat zastrngat klucmi a parkrat zavrieskat, ale spinit sa politikou urcite nebudem, tak sa nikdy nic nezmeni a budeme dalej zit v rovnakom systeme, len sa obcas vymenia ksichty. Preto podla mna nema vyznam sa stazovat na "tych tam hore" ak nie je nikto lepsi ochotny ich vystriedat a pravdepodobne sa trocha uspinit.
If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 16:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Vnímám zde dvě roviny:

Dá se říct, že (političtí) představitelé skutečně vzešli z lidu a jedná se o reprezentativní vzorek. To znamená přejít na úvahu, že mentalita většiny jednotlivců v populaci je skutečně tak pokřivená, jak to můžeme pozorovat např. u AB. Snažím se zachovat si aspoň trochu optimismu, že ANOfert volilo toliko 1,5M lidí, což je jednak jen menšina a jednak její část by možná ještě mohla procitnout.

Druhá rovina, a to se změny způsobu života týká, je aktuální v kontextu probíhajících environmentálních katastrof. V tomto ohledu pro zachování civilizace jsou změny na obou úrovních – systémové i osobní – nutné.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
xxx avatar 16.1.2019 16:29 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To znamená přejít na úvahu, že mentalita většiny jednotlivců v populaci je skutečně tak pokřivená, jak to můžeme pozorovat např. u AB.
To ti jako dela problem prijmout ten prosty fakt ze 5.5M (1.5M za AB, a dalsi 4M nevolicu) ma jiny hodnotovy zebricek?
Please rise for the Futurama theme song.
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 16:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Přijmout to můžu, ale snažím se zachovat si jistou dávku optimismu, než perspektivu v regionu definitivně odepíšu.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Dalibor Smolík avatar 16.1.2019 16:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Není to jen o tomto regionu. Když se podívám na Kačera Donalda, tak začínám pochybovat, jestli se lidstvo definitivně nezbláznilo.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 16:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Angry Cheeto má podporu pouze 30-40 %, je to problém, ale jde o menšinu populace, zatímco progresivně laděné skupiny se aktivizují. Což znamená, že zůstává naděje, že při dostatečné snaze bude líp.

Ale současně v deep red state může být lokální situace až zoufalá (např. pod Rickem Scottem) – dá se říct, že něco podobného si zažíváme tady v zemích V4.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.1.2019 22:03 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Jisteze AB i DJT nejsou idealni a buh vi, ze ja k nim mam ideologicky velmi daleko, ale rozhodne jsou jejich politika a idealy lepsi nez to, co prosazuji neolevicacti kolibacove. Mrzi mne na vas, ze si zde s kolibacem notujete. Je to neolevicak tyjici z nasich odvedenych dani, ktery ma jeste tu drzost drzkovat a poucovat slusne lidi, kteri se prave kvuli takovymto stvorenim mohou radikalizovat.
16.1.2019 23:19 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
já nejsem advokát pana Kolibáče, ani s ním nejem v příbuzenském poměru a ani ho osobně neznám. Kdybychom se někdy my všichni sešli, kteří zde občas diskutujeme, na nějkém tom srazu abíčka, tak bych chtěl sedět u stolu s Kolibáčem a určitě ne s Vámi. Nemáte nikomu co říci.

David uvádí snad v každé diskuze zdroje k tématu, které mnohdy překvapí i sečtělé starší kolegy. Mě to nijak neuráží, že se zde najdou inteligentní mladí lidé. Bohužel je jich málo, zato takových blbečků jako jste Vy je v naší zemi plno. V tom vidím zdroj problémů do budoucna.
17.1.2019 00:25 M.train | blog: m_train
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Docela zdařilá definice samostředného Odina, blahopřeju k formulaci.
16.1.2019 21:59 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mlady vecne studujici neolevicacek poucujici osoby, z jejichz dani tyje, mne opravdu pobavil. Udelej prosim osobni zmenu a odstehuj se nekam do neolevicoveho raje. Treba do nejakeho pekneho squatu. Pri trose stesti chytis svrab a spadne ti strop na hlavu.
16.1.2019 23:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Co takhle se sám zařídit podle vlastní rady, udělat osobní změnu a přestat vydírat lidi, zkusit raději poctivé povolání? Anebo když už na takovém povolaní trváš, tak alespoň nechodit do diskuse mezi slušné lidi a najít si raději sobě rovné někde na firemním večírku OVB nebo podobně...
17.1.2019 00:18 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
OVB wtf? S tim opravdu nemam nic spolecneho. To je zase nejaka lez. Poctive se zivim jiz od stredni skoly. Ano, pracoval jsem jiz na stredni skole, rodice na mne byli tvrdi. Lide mi plati za sluzby, ktere poskytuji. Na tom neni nic spatneho.
17.1.2019 09:01 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
OVB wtf? S tim opravdu nemam nic spolecneho. To je zase nejaka lez.
Já neřekl, že s tím máš něco společného, jen mi to prostě přijde podobné co se nějakého morálního standardu týče (respektive spíše absence morálního standardu).
Lide mi plati za sluzby, ktere poskytuji. Na tom neni nic spatneho.
Vzhledem k tomu, že tenhle popis splňuje i nájemný vrah, tak to asi těžko může posloužit jako kritérium poctivé práce.
Fluttershy, yay! avatar 17.1.2019 09:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Nil Mortifii sine Lvcre
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
17.1.2019 14:50 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Dá se říct, že (političtí) představitelé skutečně vzešli z lidu a jedná se o reprezentativní vzorek.
S prvou castou suhlasim, z druhou nie. V politike sa nepresadzuje reprezentativna vzorka populacie. Schopnosti popularne sa prepasirovat celym politicko-kariernym sitom su vlastne len tej najagresivnejsej a najpsychopatickej (v medicinskom zmysle, nie ako automaticka urazka) casti spolocnosti. Myslim si, ze skutocny priemer populacie ja moralnejsi a dusevne zdravsi ako priemer vysokych politikov.

Ale ti "lepsi" tam z roznych dovodov ist nechcu a preto nasa populacia prefiltrovana vyssie uvedenym sitom generuje to, co za poslednych 30 rokov vygenerovala. Rovnake sito je podla mna aktivne aj v statocha vychod aj na zapad od nas. Vstup do toho filtru (populacia) sa o nieco od nasej lisi.
If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
Fluttershy, yay! avatar 17.1.2019 15:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Prosazují se většinou ti, kteří dokázali využít sítě kontaktů.

Případovou studií budiž Sekta Přímé Diktatury, kde čelní představitelé jsou obchodníci [se strachem] – leč mají publikum. Kde se to publikum bere?

Relativní materiální deprivace není všechno. Zapadá do toho také způsob, jak se naviguje ve společnosti. To je ostatně důvod, proč bylo u části populace tak úspěšné Babišovo heslo, že „X na něj má číslo“. Protože tak to fungovalo velkou část moderní historie. Není to naštěstí tak strašné jako sociální dopady Velkého skoku vpřed, ale přeci…
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
xxx avatar 18.1.2019 01:13 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To ti reknu, kde se to publikum bere. Nejdriv si precetli v Lidovkach, to co citoval Semo. Pak si od Kolibace poslechli, ze to je "propaganda... ", takze za nic nemuzou. No a Tomio jen rek kdo za to muze, a ze s nim zatoci.
Please rise for the Futurama theme song.
Darth Phantom avatar 16.1.2019 12:55 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…

No potěš koště, ty ses stal úplný liberálně demokratický guru. Co doporučíš, webovky nebo fejsbuček sociálního fetcentra Klinika (volič. základny ČPS)? On asi málokdo ze zde přítomných velevážených analytiků zaznamenal, že Babiš byl dlouho ministrem financí v předchozí vládě. To žádný problém (alespoň ne na úrovni EU) s dotacemi nebyl.

Pak se jako premiér poplácal po zádech s Orbánem a označil ho za přítele, vyprdnul se na "sirotky", pokritizoval taxislužbu pro sirotky Frontex a rázem je z toho celospolečenský problém. Tím samozřejmě neobhajuju Bureše a zrůdnost dotací (miliardář musí brát dotace). Bureš není v žádném případě v žádném střetu zájmů, ale naopak v dokonalém souladu. A byl by i nadále, pokud by byl hodný.

Tahle patička nemá hlavu ani patu
16.1.2019 13:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Pak se jako premiér poplácal po zádech s Orbánem a označil ho za přítele, vyprdnul se na "sirotky", pokritizoval taxislužbu pro sirotky Frontex a rázem je z toho celospolečenský problém.
Tak a teď jsi teda tu záludnou konspiraci odhalil. Protože Bureš a ČR celkově je pro podporu imigrace zcela klíčová, narozdíl od Itálie, Španělska, Řecka, Maďarska apod. Navíc ČR je znatelně větší než zmiňované státy, takže to dává smysl :-D

Zrovna včera jsme seděli s ostatními 500 tisíci voličů ČPS na Klinice, kouřili jsme heroin a píchali si trávu, když tu přišly nové instrukce z Bruselu, jak se vypořádat s Burešem, který je aktuálně hlavní překážkou importu dalších imigrantů.

Přesně tak to totiž funguje...
16.1.2019 14:44 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Pak se jako premiér poplácal po zádech s Orbánem a označil ho za přítele
Já bych to takhle konspiračně nebral. Prostě političtí oponenti/pravdoláskaři zjistili, že narozdíl od Bureše nemají voličům co nabídnout, tak se ho pokouší zlikvidovat způsobem, který je u nás v Čechách tradiční: nahlásit ho vrchnosti.
Quando omni flunkus moritati
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 15:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To je od dona Vondrušquijota de la Mafra, nebo někoho jiného?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Dalibor Smolík avatar 16.1.2019 15:25 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ono je to právě o těch dotacích, protože ty jsou primárně určeny menším firmám, které splňují určitá kritéria. Jenže není asi tak úplně snadné rozklíčovat chapadla Agrofertu, do které "malé" firmy až sahají. A jestliže byl ministrem financí a poté premiérem, má určitě možnost rozdělování dotací nějakým způsobem ovlivňovat. A kdy to bude malá domů, je těžko rozlišit, zejména když ty orgány, které by tu práci měly dělat, spadají pod něj. Čapí hnízdo je jen špičkou ledovce, a ještě takovou podivnou, myslím si, že tuto kauzu Bureš vyhraje, postupoval v určité době podle tehdejších zákonů. Ale právě kvůli Čapímu hnízdu se poukazovalo na střet zájmů ještě v době, kdy byl ministrem financí.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 15:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Ono to v jádru věci není ani o těch dotacích, to je jenom symptom.

Jak se česká ekonomika orientuje na velké podniky, je to v řadě ohledů problém a zrovna v případě zemědělství se to právě projevuje všude (zatímco megafabrika v Nošovicích může být někomu v Čechách relativně putna).

Že se zrovna Babiš rozhodl zařadit Českou republiku do svého holding, je pak průšvih z hlediska udržitelnosti nakládání s krajinou na celém území. Nemá právě ministerstvo zemědělství? Zrovna Toman tomu fakt nepomáhá.

Znovu odkážu, co mezitím dělají v Nizozemí (viz taky Food Valley).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.1.2019 20:44 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Diky, to vypada zajimave, az na ten link - NG mi tam hazi nejaky strasny popup ze abych se zaregistroval.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2019 20:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Mně ne, ale mám pár blokovacích doplňků.

Možná dial-up warning: hodně používají multimediální obsah včetně videí.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.1.2019 22:07 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
+1

Uhodil si hlavickou do hrebicku. Zde s tebou musim, ac velmi nerad, souhlasit.
16.1.2019 11:30 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Jo, po revoluci řízeném předání moci byli z funkcí odejiti největší kariérní bolševici a na jejich místa nastoupili druzí největší kariérní bolševici. Lidi pod tím jsou pořád stejní, ona celá revoluce nebyla ani tak o nějaké svobodě a demokracii, ale o tom, že se nemáme tak dobře, jako na západě.
Quando omni flunkus moritati
16.1.2019 12:32 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
To bylo spis podhoubi, s prominutim, nasranosti, ale kvuli tomu lidi fakt na namesti nesli
Dalibor Smolík avatar 16.1.2019 14:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ona pravda většinou vítězí, ale někdy vyděsí ..
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
17.1.2019 14:13 Xerces
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Není to spíš .... Pravda NAKONEC zvítězí? :-)
vencour avatar 17.1.2019 15:08 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pravda vás osvobodí. Ale nejdřív vás nas*re.

Mimochodem tohle o Husovi jste četl? https://jaroslavkonas2.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=673462
Mistr Marek z Hradce napsal Husovi v osobním dopise, že chce soudit živé i mrtvé, ale sám nechce být nikým souzen a všechny poučuje, ale sám být poučen nechce.

Historik Jiří Kejř k tomu dodává:"Husova doktrína o Božím zákonu jako absolutním kritériu.....je ve skutečnosti popřením závaznosti práva."

Také Husův kolega a souputník Páleč namítá, že tímto požadavkem by Hus odmítl pravomoc nejen církve, ale jakéhokoliv pozemského soudce.
https://jaroslavkonas2.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=672436
S pravdou měl potíže Hus i koncil a má ji i dnešní historik. Pokud sám Hus několikrát popírá svá vlastní slova z dob kázání v Betlémě a prohlašuje je za překroucená, není tato jeho obrana příliš účinná.
https://jaroslavkonas2.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=672359
S kázáním proti zkaženému kněžstvu to zkrátka v dobách Husových bylo podobné, jako dnes s řečněním proti korupci. Ujímá se ho kdekdo, včetně těch, kdo jsou občas dopadeni se sedmi miliony v krabici od vína.

Pokud věřící s oblibou navštěvovali některé vyhlášené kazatele, rozhodně to nebylo kvůli "odvážné" kritice kléru, která zněla odevšad. Kněz tehdy nebyl duchovním, jak je známe dnes, ale slučoval ve své osobě hned tři funkce. Kromě svého kněžství byl i čímsi jako, moderně řečeno, "investigativním publicistou". Právě kazatelna byla často místem, odkud se věřící dovídali různé zajímavé, ba i zákulisní, informace, leckdy i velmi pikantní. A zároveň byl kněz i bavičem přesně v tom smyslu, jak to dnes chápeme i my - různé skryté i otevřené narážky a vtipy působily, že kostel často bouřil smíchem a výklad některých biblických událostí a jejich srovnávání se současností se často podobal spíše výstupům Felixe Holzmanna. Na některé módní kazatele se zkrátka chodilo podobně, jako se dnes chodí do divadla na Bartošku, Trojana nebo Kaisera.

Pokud si tedy Hus stěžuje, že je pronásledován za svou kritiku církve, nemluví pravdu. Ještě před odjezdem do Kostnice kazatel Beneš z Ostroměře odmítá Husovo tvrzení, že byl odsouzen pro kázání o hříšném kněžstvu a připomíná mu, že se to stalo pro jeho obhajobu odsouzeného heretika Wycliffa. Stejnou výtku adresuje Husovi i jiný jeho kolega, kazatel Ondřej z Brodu. Nemohu se zde nezmínit o tom, že Ondřej , ač v české historické literatuře vykreslován jako fanatický nepřítel Husův a mefistofelský intrikán bojující bez oddechu za Husovo upálení, byl ve skutečnosti sám exkomunikován za to, že se s Husem stýkal i v době klatby.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
17.1.2019 18:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Právě kazatelna byla často místem, odkud se věřící dovídali různé zajímavé, ba i zákulisní, informace, leckdy i velmi pikantní. A zároveň byl kněz i bavičem přesně v tom smyslu, jak to dnes chápeme i my - různé skryté i otevřené narážky a vtipy působily, že kostel často bouřil smíchem a výklad některých biblických událostí a jejich srovnávání se současností se často podobal spíše výstupům Felixe Holzmanna. Na některé módní kazatele se zkrátka chodilo podobně, jako se dnes chodí do divadla na Bartošku, Trojana nebo Kaisera.
Jo. To sedí.
Dalibor Smolík avatar 18.1.2019 10:13 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Zároveň místo kázání (většinou v kostele, ale i venku) sloužilo něco jako dneska televizní noviny. Lidé neměli jinou možnost se setkat s realitou dál, než za vlastními humny nebo hradbami. A ještě lidi byli nuceni aspoň jednou týdně se obléci do svátečního, aby úplně nezvlčili. Hodně funkcí v jedné instituci.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
18.1.2019 11:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Tak. Čas oponou trhnul. Lidé dnes mají k dispozici TV, takže do kostela chodit nemusí. Ale protože jim potřeba "duchovního pastýře" želbohu zůstala, čumí na Barandov a poslouchají demagogické žvásty.
vencour avatar 18.1.2019 12:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Teda Aleši, už aspoň třetí chyba, Barrandov s jedním R, u Husa taky spíš mimo, práce a množinama/výrokama divná.
Ty tu jsi asi v hospodě, co? Nezávazně a ... nic moc.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
18.1.2019 13:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Sorry, ale v meritu věci je to naprosto fuk.

Co není fuk, je fakt jak čím dál víc kazatelé Soukupova a Zemanova formátu otravují vzduch. Nejspíš by mě to nepálilo, kdybych neměl možnost pozorovat z bezprostřední blízkosti, jak se kdysi soudným a rozumným lidem zvolna zatemňuje mozek.
19.1.2019 21:08 Dušan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Demagogické žvásty jsou hlavně na kavárenské ČT24, kterou může sledovat buď naprostý tupec, nebo blázen....
19.1.2019 22:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Jste si vědom toho, že právě ony přívlastky "kavárenská", či rádoby vtipné označení jako např. "vítač", "pravdoláskař", "dobroser", "čučkař", aj. jsou nejobvyklejším způsobem dehonestace tam, kde schází racionální argumenty?

Vyjádřil jsem se snad o TV Barandov, jako o křupanské TV Barandov? Že je Soukup sebestředný magor by mělo být zřejmé každému, kdo má nos mezi očima a do zadku díru. Pamatuji časy, kdy se na TV Barandov dalo dívat. Ale přehlídka úchylů s názvem "Nebezpečné vztahy" v prime time a Soukupovy exhibice, při kterých šíří drby a polopravdy, mě definitivně odradily. Zkrátka nepatřím mezi jeho cílovou skupinu – závistivé důchodce a sociální hyeny.
21.1.2019 19:31 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Jenže s těmihle přívlastky začali právě ti pravdoláskaři, dobroserové a podobná fašistická verbež!
18.1.2019 11:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pravda vítězí…
Oni jsou takoví faráři i dnes, ale je to poměrně vzácné...

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.