Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 13:08

Ekologický

22.6.2019 10:20 | Přečteno: 2975× | Různé | poslední úprava: 22.6.2019 10:20

Třídíte odpad?

Poslední dobou se dost množí snahy o ekologizaci naší společnosti a omezení odpadů. Už byly zakázány plastové tašky zdarma, v Mekáči byla původní plastová brčka na popud EU nahrazena papírovými (jsou děsná) a podobné věci. Stačí to ale? Je spousta dalších věcí, kde by se dalo výrazně omezit plýtvání materiálem, ale nikdo to neřeší, protože to nejde. Co třeba takové účtenky? Já když si jdu do Tesca koupit vaničku vlašáku a tři rohlíky, tak na pokladně k tomu dostanu půlmetrový cár "papíru" z termotiskárny. Pomiňme teď, že ten termopapír je prý také pěkné jedovaté svinstvo, ale já o něj především nestojím, stejně jako dalších 95 % zákazníků v maloobchodě. Stejně ho ale dostanu aniž by se někdo ptal, a já ho pochopitelně záhy vyhodím. Kolik kilometrů se takhle denně zmaří jen v ČR? Netuším, ale určitě hodně.

Přitom drtivou většinu účtenek by stačilo zobrazit na displeji a vytisknout až na požádání, případně doručit elektronicky (zrovna v tom Tescu, když máte ClubCard, tak si můžete vytisknout slevové kupony přes webové rozhraní - proč by tam nemohly být ke stažení i vaše účtenky?). Před časem jsem byl v jedné večerce, kde Vietnamec měl u kasy monitor (tak, že na něj viděl i zákazník), a po namarkování nákupu se mu a zaplacení se mu tam ukázala vygenerovaná účtenka, včetně EET kódů. Pak se mně zeptal, jestli ji chci vytisknout (nechtěl jsem). Zajímalo by mně, naplnil tak literu zákona, nebo by za to mohl být podle současných paragrafů popotahován?

Další věcí jsou jednorázové obaly. Třeba taková krabice na pizzu. Když si jdu koupit pizzu ke stánku, musím si k ní koupit zároveň i krabici. Ovšem až přijdu příště, tak ne že si přinesu krabici z minule, ale hezky si zase musím koupit novou. Nebylo by ekologičtější mít krabice z tvrdého plastu, kterou by stačilo vytřít, dát do ní kus pečícího papíru jako podklad a takto ji použít třeba tisíckrát? Myslím že bylo (pokud si teď myslíte, že vytřít krabici by nestačilo z hygienických důvodů, tak vězte že tácy ve fastfoodech také nikdo nemyje, jen se utřou a dá se do nich nové papírové prostírání).

Kapitola sama pro sebe je nahrazování jednorázových plastů jednorázovým papírem nebo sklem. U plastů je asi největší problém, že se v přírodě na rozdíl od papíru nerozloží, ale to je asi tak všechno. Za papírovými/skleněnými výrobky zůstane větší uhlíková stopa, než za plastovými. Papír/sklo je těžší a objemnější, tudíž se spotřebuje více energie na přepravu, a výroba papíru/skla sama o sobě je také značně energeticky náročná. Problém je v tom, kde končí.

Říká se, že Češi jsou jedni z nejlepších třídičů odpadu v Evropě. No, já kolem sebe vidím dost lidí, co netřídí nic. Já sám ne tedy že bych třídil každý kousek, ale PET lahve nebo sklenice od okurek opravdu do směsi neházím. No a pak samozřejmě firmy (které to mají ze zákona přitom povinné). V Mekáči jediné co se dává bokem jsou krabice, jinak vše putuje do černých pytlů. Dřív alespoň nějaká základní snaha o třídění byla (plastové folie, bioodpad), ale co to u nás převzal franšízant, tak už nic. Podobně na dráze, tam se také na nějaké třídění vůbec nehraje, opět s jedinou výjimkou, kterou je železný šrot.

Co si o výše uvedeném tématu myslíte? Považujete za správné, že by se měl zavést systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek?

       

Hodnocení: 83 %

        špatnédobré        

Anketa

Třídíte odpad
 (7 %)
 (11 %)
 (57 %)
 (25 %)
Celkem 83 hlasů

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

22.6.2019 11:28 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zálohování PET lahví je absolutní nesmysl, konečně už to tu jednou pokus byl okolo roku 1994.

S podporou recyklace souhlasím, ale zálohování znamená další náklady na převoz evidenci atd. Nízká záloha nic neřeší a vysoká jen vytvoří živnou půdu dalším vykukům.

Na slovo ekologické jsem normálně alergický, mám dojem že jde pouze o maskování debility lidí. Evropský parlament nám řeší uchošťoury, ale kolik uchošťourů má stejnou hmotnost jako jeden obal deseti deka salámu v supermarketu.

Atd atd atd. ZAH
22.6.2019 12:10 PofesorKuma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
V tvem prispevku jsem napocital 3 nesmysly, 2 polopravdy a nepodlozena tvrzeni. Ja vim, ze jsi cechacek a tvym zivotnim poslanim je remcat na cokoli, obzvlast na to o cem vis kulovy. Nastesti pobudove jako ty uz vymiraji a tak te tady muzem drzet z rezervacnich duvodu.
22.6.2019 12:19 PofesorKunda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Já v tém příspěvku nenapočítal vůbec nic, je obsahově úplně prázdný. Pobudové jako ty sice nevymírají (i když se nemnoží), ale alespoň jim nikdo nevěnuje pozornost.
22.6.2019 21:13 MMN
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
+1
Dalibor Smolík avatar 2.7.2019 11:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Ty další náklady na převoz apod. jsou pravda. Ale tady jde především o změnu myšlení lidí, než úvaha o konkretním pytlíku, jestli je těžší nebo lehčí než uchošťour. Někde se začít musí. Ve vyspělých zemích se již o něco snaží, uvědomují si, že Země není nafukovací pro odpadky, v rozvojovkách je to ještě naprosto sci-fi a právě ty jsou hlavním zdrojem odpadů. To, že se i tam začíná něco hýbat, ukazují fotografie z vietnamských tržnic, kde balí potraviny do banánových listů, tak jak si to pamatuji z raného mládí (žil jsem nějakou dobu na Dálném východě) a ne do igelitových pytlíků. Je to první vlaštovka a cesta je ještě dlouhá, ale snad to jednou přinese kýžený výsledek.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Fluttershy, yay! avatar 2.7.2019 12:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Global waste trade
Current international trade flows of waste follow a pattern of waste being produced in the Global North and being exported to and disposed of in the Global South.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.7.2019 12:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Global North (...) Global South
Poznámka na okraj: Co je zas proboha tohleto za hipsterské termity. Z té citace by jeden měl dojem, že se odpadky vyvážejí na Antarktidu. Koukám na wiki, kde že je ten "Global South" a ono to je, wait for it, okolo rovníku. Dále pak Austrálie je součástí "Global North". To teda IMHO úplně soudruzi z NDR nezvládli...
Fluttershy, yay! avatar 2.7.2019 13:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Jsou to zavedené termíny – jako se za studené války používalo označení „země prvního/druhého/třetího světa“, které je ovšem ze zřejmých důvodů pasé.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.7.2019 13:06 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
jako se za studené války používalo označení „země prvního/druhého/třetího světa“
Tedka se pouziva zase oznaceni 3. zeme pro neclenske zeme EU :).
2.7.2019 13:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Jsou to zavedené termíny
U Global South píšou, že je to "emerging term". Každopádně, zavedené nebo ne, IMO je to matoucí...
2.7.2019 13:58 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Heslo ve wikipedii vzniklo v roce 2002, to je 17 let...
2.7.2019 13:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
v rozvojovkách je to ještě naprosto sci-fi a právě ty jsou hlavním zdrojem odpadů
Myslis toho odpadu co jsme tam jeste donedavna vozili? Viz zakaz ciny dovozu plastoveho odpadu a najednou se v USA i v EU skladuje protoze se tady nikdy ve skutecnosti nezpracovaval?
4.7.2019 22:17 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
V PET láhvi je hodně energie, ideální je s nimi topit, když se to umí tak z komínu nejde žádný viditelný kouř a emise mají nižší než papír nebo dřevo.
Fluttershy, yay! avatar 22.6.2019 14:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

reduce > reuse > recycle > waste

zero waste

koblížková ekonomika

Co třeba takové účtenky? Já když si jdu do Tesca koupit vaničku vlašáku a tři rohlíky, tak na pokladně k tomu dostanu půlmetrový cár "papíru" z termotiskárny.

zákon o EET; pozměňovací návrh (2645), který by účtenky učinil volitelnými, neprošel.

Předkladatel: Bc. Vojtěch Pikal

Cílem změn navrhovaných v zákoně je zrušit povinnost vystavení účtenky v případech, kdy ji ten, od koho evidovaná tržba plyne, nevyžaduje. Toto ustanovení nesleduje legitimní cíl, naopak vede v důsledku ke zbytečnému plýtvání papírem a dalšími zdroji, což ve výsledku poškozuje životní prostřední. Zvláště nevhodně jsou tímto ustanovením zatíženi podnikatelé, kteří vystavují velké množství účtenek na malé částky, nebo mimo prostory s technickým zázemím. Odeslání správci daně v kombinaci s vystavením na vyžádání tomu, od koho tržba plyne, je zcela dostačující.

Překvapuje někoho, že to neprošlo?

Třeba taková krabice na pizzu. Když si jdu koupit pizzu ke stánku, musím si k ní koupit zároveň i krabici.

Ani by mě nenapadlo si koupit pizzu u stánku…

Říká se, že Češi jsou jedni z nejlepších třídičů odpadu v Evropě.

Slabší je to se zpracováním tříděného odpadu. Přitom nezapomínejme na jeho export do třetích zemí.

Treated like trash: south-east Asia vows to return mountains of rubbish from west

The problem began for south-east Asia in early 2018 after China stopped accepting plastic waste and recycling from the rest of the world due to environmental concerns. The outright ban was problematic: in 2016, China processed at least half of the world’s exports of plastic, paper and metals, including enough rubbish from the UK to fill 10,000 olympic swimming pools.

In the wake of China’s ban, private corporations handling waste for national governments began scrambling for other countries to bear the burden. With most of the rubbish channelled through Hong Kong, south-east Asia, which was nearby and had lax regulation, became an attractive alternative destination for the rubbish.

Malaysia has borne the brunt of the re-directed waste. According to Greenpeace, imports of plastic waste to Malaysia increased from 168,500 tonnes in 2016 to 456,000 tonnes in just the first six months of 2018, mainly coming from the UK, Germany, Spain, France Australia and the US. The environmental and social cost has been high. A report by Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) detailed how across sout-east Asia, the influx of toxic waste has caused contaminated water, crop death and respiratory illnesses.

In recognition of the damage being done, the Basel Convention, a multilateral agreement about the handling of waste globally, was amended this month to prohibit unrecyclable and contaminated plastic waste being imported into developing countries without their consent. However, it will only come into effect in 2020 and not all south-east Asian countries are signatories.

Prostě překonat imperiální způsob života.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
22.6.2019 17:17 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Prekonat imperialni zpusob zivota? Jedu si pro pizzu a odvezu se tam ctyrlitrovym offroadem. Doufam, ze uz te brzo sezere rakovina zaziva.
22.6.2019 18:53 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Jedu si pro pizzu a odvezu se tam ctyrlitrovym offroadem.
A ted nevadi jezdit pro pizzu parni lokomotivou?

Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
24.6.2019 19:25 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Wtf? Asi jiny odin kamarade :-D
23.6.2019 15:22
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
odvezu se tam ctyrlitrovym offroadem
No jo, nějak si ten malý penis kompenzovat musíš.
24.6.2019 19:27 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Copak, opakujes tu starou mantru bezzemku, kteri si nemohou dovolit poradne auto? :-D Ma pani je spokojena kamarade. Ale zase nejsem jako kolibac, ze bych zde verejne psal sve rozmery. :-D
24.6.2019 20:40 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Aspoň sa nemusí starať o majetok.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
24.6.2019 21:55 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Majetek je i odkaz predku, naroda, rodicu. Osobne vnimam jako obrovskou odpovednost starat se o majetky, ktere jsem ziskal diky svym predkum. To same cekam od svych potomku a vedu je k odpovednosti a snaze majetek rozmnozovat, aby se dalsi generace treba mela o kousek lepe. Rad bych, aby mi kolibac do oci rekl svou vizi dalsi pozemkove reformy, vyvlastnovani, atd.
25.6.2019 07:27 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Ty jsi ale blbec, ze ti neni rovno. Hlavne, ze o planetu, kterou jsi zdedil, se tak staras.. Zodpovednost, LOL!
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
24.6.2019 20:41 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Hlavný problém je kedy bude mať bohatý človek dosť majetku. Tam je celý problém ekológie.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
Dalibor Smolík avatar 9.7.2019 13:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
No, když na parkovišti stojí 2 SUV s mezerou pro jiné auto a já se tam s Fordem Focusem nevejdu, tak na ně nadávám taky :-D
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Agent avatar 22.6.2019 17:39 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Levice správně upozorňuje, že individualizace ekologické odpovědnosti...

Levice nám tu už předvedla co je to kolektivizace ekologické odpovědnosti...
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Fluttershy, yay! avatar 22.6.2019 17:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
22.6.2019 23:32 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Překonat imperiální způsob života?

Něco podobného říkali komunisté na začátku minulého století. Co po nich zbylo není třeba rozebírat.

I přestože považuji ekologii za důležitou, na žádné komunistické překonávání imperialismu nikdy neskočím. Tak co se mnou uděláte, dělnická elito? Vyvezete mě na sibiř?
23.6.2019 12:43 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Na tie recyklačne veci by som si dal pozor. Jednoducho aby to neprerástlo do šialeného predĺžovania životnosti a nekonečné zmeny účelu. Jednoducho sú zariadenia kde je oprava neprípustna.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
22.6.2019 15:15 ehmmm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Reste si brcka, uchostoury a krabice od pizzy, ale pak prijedete do sberneho dvora, najedete autem na vahu, potom na rampu, tam cikanovi zacnete vysvetlovat, co vsechno jak mate v aute roztrideno a cikan Vam rekne "co shori, tak do kontejneru cislo 1, co neshori, tak do dvojky, zelezo mi dej tamhle bokem", zpatky na vahu, do 150 kg zdarma a odjezd.
otasomil avatar 22.6.2019 17:29 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravim
No ja povazuju za spravne PET lahve vubec nevyrabet a nepouzivat. Stejne v nich je budto voda pochybne kvality obohacena o cloveku nepotrebne ba primo skodlive sajrajty nebo piva tez nevalne chuti a kvality. Tohle zbozi je zbytecne a bezproblemu se bez nej obejdeme.
Problematika zbytecnosti uctenek v obchodech je jasna - uctenka je zbytecna pro vetsinu zakazniku a konci ihned v odpadu. Krabice na pizzu? Kdesi jsem na netu videl od nejakeho cloveka ktery se zabyva pletenim kosu peknou osatku na pizzu kterou jen vystelete papirem. Picerky nemaji problem vam dat pizzu do vaseho prineseneho obalu. Brcka - zbytecnost copak jsme kojenci... Zvlastni kapitolou jsou napojove automaty ktere by taky mohly umet dat napoj do prinesene nadoby jako funkci navic. Na vlasak si muzete donest do obchodu svoji sklenici s vickem postrada to docela smysl pac ji pak budete umyvat teplou vodou a efektivita uspory je tatam no ale nevytvarite plastovy odpad.
K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
Agent avatar 22.6.2019 17:36 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Zvlastni kapitolou jsou napojove automaty ktere by taky mohly umet dat napoj do prinesene nadoby jako funkci navic.

No už před lety jsme v práci měli automat na kafe, kde se dala zmáčknout předvolba bez kelímku a dát si tam vlastní hrnek.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
23.6.2019 08:36 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Skoro kazdej automat pozna, ze sis tam hrnek dal, a nacepuje ti do nej. Vyzkousej si to. Cena bude ale stejna.
22.6.2019 17:42 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Svou smrti snizit svou ekologickou stopu na minimum. Co je ti do mych petek? Ja si chci pit co chci a z ceho chci.
otasomil avatar 22.6.2019 17:49 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Co je ti do mych petek? Ja si chci pit co chci a z ceho chci.
No ale potom to podleva toho na svete vypada.
K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
22.6.2019 20:15 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
To je rada k ničemu. Sám jsi toho dokladem. Dávno jsi umřel a stejně otravuješ vše kolem.
22.6.2019 20:52 jolanda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Nejnižší ekologickou stopu má Odin jako fyzicky neexistující mem.
Kdyz si ji nechas doma tak nic.
Agent avatar 22.6.2019 17:34 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Paradoxní je, že ti stejní, co zakazují tašky a brčka a podobné kokotiny, pak vymyslí toto:

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/firma-bali-ovoce-do-skol-do-hory-plastu-jiny-zpusob-neni-hro/r~b8c0783402b511e9a0680cc47ab5f122/

https://www.jsmesoucasticeska.cz/vinari-si-stezuji-na-zakaz-sudu/

Přes 1 600 tun odpadu ročně. To je důsledek zákona, kvůli kterému vinaři musí místo sudů používat krabice a plast. Obaly, které povinně nahradily sudy, navíc způsobují, že víno zdražilo a rychle se kazí.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Heron avatar 22.6.2019 18:43 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Zdroj: TV Nova
Fascinující. Svaz obchodu a cestovního ruchu musí být fakt one man show, když si věc, která se jich bytostně dotýká (jak chce článek naznačit) nezjistí sami, ale odkazují se na "Zdroj: TV Nova" a to projistotu ani ne na konkrétní dohledatelnou reportáž, ale prostě jen obecně.

Bag in box má stejný vnitřní povrch jako keg, je tam tma a pokud se plní sterilním produktem hnaným ochrannou atmosférou, tak není žádný rozdíl mezi kegem a boxem. Navíc do boxu není nutné hnát nic, ten prostě splaskne. Na rozdíl od kegu. Ostatně bag in box není v podstatě nic jiného než levnější tetrapack.

https://www.vinarstvivajbar.cz/sudove-co-je-bag-in-box-20-l

Zásadní výhodou Bag in Box je, že díky smrštitelnosti sáčku a naprosté absenci vzduchu v něm, nedochází k oxidaci vína a jeho poškození. Což je pravda.

Jako ne že bych byl nějakým extra přítelem bag in boxů, pro mě je jedniný přijatelný obal pro víno sklo, ale celá ta problematika je složitější a hlavně si za to vinotéky mohou sami. Ten černý (šedý) trh nevznikl z vakua sám od sebe.
22.6.2019 19:05 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
že ti stejní
Zdroj?
22.6.2019 20:59 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Bezpečnosť potravin je zrejme nadradená redukcii plastu. Keďže nie je možne zaistiť aby potraviny neboli kontaminované.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
Pravdepodobne to nejsou ti stejni.
Heron avatar 22.6.2019 18:00 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Třídím všechno.
v Mekáči byla původní plastová brčka na popud EU nahrazena papírovými (jsou děsná) a podobné věci
EU rozhodně nenařizuje používat ta papírová brčka. Nebo dokonce chodit do Mekáče. Chlastání nápojů (navíc ještě perlivých) pomocí slámek nechápu. Nevidím problém si vypít nápoj normálně ze sklenice. Dokonce jsem zaznamenal módu místo jednoho brčka používat dvě a neslušně u toho srkat (protože je mezi nimi mezera, kudy vniká vzduch).

Vůbec používání plastového "nádobí" nechápu. Na různých food festivalech dostanete u každého stánku plastový tácek (který se téměř okamžitě rozlomí) a sadu plastových příborů, nožem nejde nic ukrojit a vidličkou nic napíchnout. Všichni to jedí rukama. Copak si toho nikdo za ty roky nevšiml? Dřívější papírové tácky vydržely víc.

Co mi roky vadí je balení elektroniky. Pokud se balíček sestává z 5 komponent, je každá z nich zabalena zvlášť v plastovém pytlíku. Tj. např. zdroj a k němu eurozástrčka do zásuvky. Dva plastové obaly zbytečně. Opravdu by se ta zásuvka v té papírové krabici poškodila, kdyby nebyla v sáčku? A proč je potřeba pro Evropu dávat extra nástavec na zásuvku? Copak je 500mil. trh tak malý na to, aby nebylo možno dělat zdroj s konkrétní zástrčkou (afaik snad jen Itálie (i když tam by to pro třídu II mělo pasovat taky) a UK má jiný typ zásuvek)?
Říká se, že Češi jsou jedni z nejlepších třídičů odpadu v Evropě.
To je docela dobře možné, ale problém je ten, že se odpad vozí (vozil?) do Číny. A nejlepší je, jak se všichni "zpracovatelé" odpadu tváří: "no snad jste si nemysleli, že ten odpad zpracováváme tady?" No já si to myslel, pro mě slovo recyklace znamená uzavřený kruh a ne vývoz někam, kam na to není vidět.
Považujete za správné, že by se měl zavést systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek?
Nevím. Nejvíc mě zarazilo, že ty láhve nemají být znovupoužitelné. Zálohované pevné PET láhve tady před lety byly a znovu se plnily. Tohle dnešní opatření má za cíl jen zvýšit recyklaci pet lahví a motivovat lidi, aby je raději vraceli a neházeli do přírody. Možná že to bude fungovat, ale mě spíš irituje to, co ti lidé v těch petkách kupují. V ČR máme všude kvalitní vodu dostupnou z každého kohoutku (pitné vody). Proč má někdo potřebu kupovat balenou pitnou vodu (tedy kvalitativně stejnou s tou, která jim teče doma) za tisíckrát větší cenu fakt nechápu. Tohle je pro mě zcela zbytečný plast, který nikdy nemusel ani vzniknout.

A to je ta podstata. Jedna věc je zvýšit recyklaci na 100%, druhá věc je ten odpad vůbec nevyrábět. Nejsem nějaký zerowaste člověk, ale viz příklad s tím balením elektroniky, tohle mě pokaždé nakopne.
Heron
22.6.2019 21:01 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Pitná voda z vodovodu je pekná vec. Ale predstav si situaciu kde nie je možne počas dlhšieho obdobia mať dostupnú vodu z vodovodu.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
otasomil avatar 22.6.2019 21:52 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Pitná voda z vodovodu je pekná vec. Ale predstav si situaciu kde nie je možne počas dlhšieho obdobia mať dostupnú vodu z vodovodu.

Jo tuto situaci si jiste dovedeme predstavit ale to zcela jiste neni duvod k tomu abychom meli plne kontejenery PET lahvi od balene vody. Podleva Vasi odpovedi je takovato situace kazdodennim stavem.
Jak jsem jeden rok cistil studnu, v gumakach vybiral pisek a blaticko, vynasel kybliky po provazovym rebriku... tehdy si clovek uvedomi co je vlastne podstatny a bez ceho neni zivota, jsme proste zavisli na tekutine ktera se stahuje v podzemi kdesi v pisku, usazenym blaticku odkud ji cerpame a pijeme. Bez tohoto neni sance k zivotu a PET lahve s vodou nas nespasi ale spis zahubi.
K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
25.6.2019 09:44 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
V Praze to je kazdodennim stavem.
Jendа avatar 25.6.2019 12:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
To je nějaká kampaň proti ajťákům, aby místo dusičnanů pili hormony z PET lahví a nedokázali se rozmnožit? :-)
25.6.2019 13:05 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
V pražské vodovodní vodě je těch hormonů a dalších dizruptorů mnohem více, než v kvalitní balené vodě. V opravdu kvalitní balené vodě ve skle nejsou žádné, v dobré balené vodě je jich mnohem méně. Ovšem nesmí člověk kupovat tesco 2 litry za 3 koruny apod nebo něco, co stálo skladem půl roku.
paul2no avatar 25.6.2019 15:12 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Jenže kde na to brát, a nekrást?
Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
25.6.2019 15:40 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Voda se dá i filtrovat - reversní osmosa + aktivní uhlí dělají skoro zázraky.

100% ale není ani to, protože jsou látky, které projdou libovolnou čistící metodou. proto je dobré kombinovat více metod (nejčastěji právě osmózu a uhlí, fanatik by mohl přidat destilaci, ale to by asi levné nebylo).
otasomil avatar 22.6.2019 22:02 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Zde jasny priklad toho jak zamerne a zcela bezucelne vyrobit plastovy odpad a jeste to marketingovo podat jak je vsechno super.
K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
Heron avatar 23.6.2019 07:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
No jestli zrovna tohle není fake, tak by mě zajímalo, jak tento obal zajistí "no messy hand" nějak významně lépe, než skořápka (o "saves time" ani nemluvě). Ale jasně, tyhle obaly na oloupané banány a oloupané pomeranče a předkrájená jablka jsou další ukázkou zbytečného odpadu a nedává to žádný smysl.
otasomil avatar 23.6.2019 08:08 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Zdravim
Opravdu je to skutecnost. To ze existuje vubec na trhu neco takovyho jako je rozbity vajo v plastu jsem se dozvedel od znamych kteri toto videli v usa bezne v obchodech.
K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
24.6.2019 08:55 fake
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Obvious Plant is a project created by Jeff Wysaski in which he plants fake items such as posters, brochures, and products in various places.
23.6.2019 08:43 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Heh ... prislo mi 50 SFpcek, kazdy jedno pekne v pytliku, pytlik v molitanu a molitan v krabici ... nadaval sem celou dobu co sem to vybaloval, protoze to bylo na hodinu. Jako kdyby ty kreteni (cisco) nemohli poslat jednu krabici s jednim molitanem a 50ti SFPckama uvnitr (bez pytliku), ktery jen vyklepnes.
24.6.2019 15:19 This0ne
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Na tohle jsou nejvetsi experti u Huawei. Treba jedno SFP uz jsem videl zabalene v krabicce s molitanem o malinko vetsi nez SFP a pak tato krabicka v krabici asi 30x20x15 obsypane polystyrenem. Nebo treba krabice o vysce 1 metr zaplnena do vysky 20cm a doplnena treba polystrenem.
23.6.2019 12:33 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
V Praze (a afaik ani v Brně) kvalitní voda z vodovodu není. Mizerná chuť (pokud se to nezamaskuje vychlazením nebo sycením CO2), dusičnany, hormonální dizruptory a jiná svinstva. Kvalitní podzemni balená voda (nikoliv levná stočená z vodovodu) je po všech stránkách nesrovnatelně lepší.

Ano, jsou místa, kde kvalitní vodovodní voda je, např. Most. Ale většiny Čechů se to netýká.
23.6.2019 13:45 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
ono se staci podivat na normu - pro vodovodni vodu je norma mnohem benevolentnejsi, nez pro balenou kojeneckou vodu
Grunt avatar 2.7.2019 21:18 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Vůbec používání plastového "nádobí" nechápu. Na různých food festivalech dostanete u každého stánku plastový tácek (který se téměř okamžitě rozlomí) a sadu plastových příborů, nožem nejde nic ukrojit a vidličkou nic napíchnout. Všichni to jedí rukama. Copak si toho nikdo za ty roky nevšiml? Dřívější papírové tácky vydržely víc.
Ty tácky se dřív dělaly z tvrdého papíru. Jinak si vozím sebou v baťohu dřevěné jídelní hůlky a ubrousky. Už se mi s tím podařilo zládovat (v nouzi) i hambáč ;-)
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
22.6.2019 19:16 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já bych byl pro to, aby se osoba vydávající účtenku musela zeptat, zda zákazních účtenku chce. (Samozřejmě by se musela řídit jeho rozhodnutím.)

Myslím si, že spoustu účtenek vlstně nechceme. Tak proč je tisknout?
.sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
22.6.2019 19:17 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Viz #4.
.sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
22.6.2019 19:51 sdafasdfsdaf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Si budte ekologicky, ale uvedomte si, ze i kdyby ekologicka stola CELE EVROPY sla na nulu, tak premnozeni paraziti z asie a afriky to do par mesicu dozenou.
Fluttershy, yay! avatar 22.6.2019 20:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Vypadni, fašoune.

Mediánový obyvatel těch kontinentů má řádově menší ekologickou stopu než našinec, nehledě k tomu, že z toho globálního Jihu se často vyváží suroviny, dováží se tam odpad, výrazně destruktivněji se tam projevuje klimatická krize způsobená právě dříve industrializovanými zeměmi, navíc ještě tamní obyvatelstvo poskytuje levnou pracovní sílu pro export.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
22.6.2019 23:55 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Víš ty vůbec kdo to je fašista, nebo jen používáš oblíbenou nadávku tvé sociální skupiny?

Ačkoli předřečník prezentoval svou myšlenku značně primitivně, je nesmysl ji kompletně zahodit.

Kdyby celý svět měl kvalitu života na úrovni Evropy nebo USA, jedna planeta by nám nestačila. Z toho vyplývá, buď bude méně lidí a nebo budou všichni o mnoho chudší.

Vzhledem k tomu že populační křivka stoupá u všech zemí mimo ty západní, je možno první řešení hodit z okna.

Co se týče druhého řešení. Já svůj životní styl pro nikoho neobětuji. Ne bez boje.

Tak co teď, dělnická elito. Vyvezeš mě na Sibiř nebo odpráskneš na místě?
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 00:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Víš ty vůbec kdo to je fašista

Odkaz na How to Recognize a F@scist se mi do patičky nedostal náhodou.

Ačkoli předřečník prezentoval svou myšlenku značně primitivně, je nesmysl ji kompletně zahodit.

Nezahazovat, zadupat do země… Evropa už má s genocidami své zkušenosti.

Kdyby celý svět měl kvalitu života na úrovni Evropy nebo USA, jedna planeta by nám nestačila. Z toho vyplývá, buď bude méně lidí a nebo budou všichni o mnoho chudší.

Ne, to opravdu nevyplývá. Současný environmentální kolaps je primárně důsledkem industrializace právě Evropy a USA, potažmo jeho následného exportu – leč stále za účelem spotřeby především globálního Severu. Globální Jih zůstává chudý navzdory mediální manipulaci. Taková Čína je od té doby mimochodem výjimečně úspěšná v omezování chudoby vlastních obyvatel, a přesto jsou její emise na hlavu stále nižší než např. USA.

Malthusiánské kecy si můžeš narvat do špic, jde aktuálně o problém distribuce. A po kolapsu i civilizačním bude ono bohatství vypadat o dost jinak.

Totiž…

Vzhledem k tomu že populační křivka stoupá u všech zemí mimo ty západní, je možno první řešení hodit z okna.

Zjevná nepravda. Země jako Japonsko, Korea či Tchajwan jsou vysloveně východní, i Bangladéš, Indie atd. jsou těsně nad hranicí dvou porodů na ženu.

Sibiř

Na Sibiři v kontextu lidské civilizace bezprecedentně taje permafrost. Na jedné straně to bude jedna z mála relativně obyvatelných oblastí a některé zájmové skupiny v odkrytí surovin a půdy vidí ekonomickou příležitost, na druhé straně se tak také odkrývají rizika problematických epidemií.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
23.6.2019 01:22 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odkaz na How to Recognize a F@scist se mi do patičky nedostal náhodou.
Nekoukal jsem se a ani nebudu. Nemám zájem o far-left propagandu.
Nezahazovat, zadupat do země… Evropa už má s genocidami své zkušenosti.
Nikdo tady o genocidě nemluvil. Ani předřečník a ani já.
Ne, to opravdu nevyplývá. Současný environmentální kolaps je primárně důsledkem industrializace právě Evropy a USA, potažmo jeho následného exportu – leč stále za účelem spotřeby především globálního Severu. Globální Jih zůstává chudý navzdory mediální manipulaci. Taková Čína je od té doby mimochodem výjimečně úspěšná v omezování chudoby vlastních obyvatel, a přesto jsou její emise na hlavu stále nižší než např. USA.

Malthusiánské kecy si můžeš narvat do špic, jde aktuálně o problém distribuce. A po kolapsu i civilizačním bude ono bohatství vypadat o dost jinak.

Totiž…
Marně jsem hledal argument proti mému tvrzení. Nic nebylo vyvráceno. Buď méně lidí a nebo mizerná životní úroveň pro všechny. Zdroje jsou konečné, spotřeba je teoreticky nekonečná.
Zjevná nepravda. Země jako Japonsko, Korea či Tchajwan jsou vysloveně východní, i Bangladéš, Indie atd. jsou těsně nad hranicí dvou porodů na ženu.
Lol, odhalil jsi mou dezinformaci. Opravuji své tvrzení. Až na Afriku všechny světadíly zkrotili svůj populační růst, naneštěstí příliš pozdě. A to platí i pro západ.
Na Sibiři v kontextu lidské civilizace bezprecedentně taje permafrost. Na jedné straně to bude jedna z mála relativně obyvatelných oblastí a některé zájmové skupiny v odkrytí surovin a půdy vidí ekonomickou příležitost, na druhé straně se tak také odkrývají rizika problematických epidemií.
A znovu jsem nenašel odpověď. Chceš mě teda ve jménu budoucí utopie vyvézt na sibiř nebo rovnou odprásknout?
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 09:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Formulace „premnozeni paraziti z asie a afriky“ není ani dog-whistle, na to je až moc transparentní, a označení jako „far-left propaganda“ to doplňuje, jakožto i malthusiánské mudrování.

Jenom si prosím uvědom, že ostatní identitáři nejsou tví přátelé, protože jsou zahledění do sebe, jak už to u identitářů bývá. Zdejší fašouni už to mohli poznat ze Salviniho postoje ke kvótám (a to je dosavadní migrace ještě maličkost), ale ještě výraznější to je a bude při využití vody nebo provozu uhelné elektrárny za hranicemi (přece se tamní nebudou omezovat).

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
23.6.2019 12:34 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Opět jsem nenašel reakci ani na jednu otázku. Ale zato cítím snahu to odvést do vod ve kterých se vyznáš nejlíp.
23.6.2019 10:04 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
A znovu jsem nenašel odpověď. Chceš mě teda ve jménu budoucí utopie vyvézt na sibiř nebo rovnou odprásknout?
Já vím že je to řečnická otázka, ale i tak mi to nedá: Pokud se tady bude střílet a vyhánět na Sibiř, tak Kolibáč bude jednoznačně zastřelený. Jestli tebe pošlou na Sibiř nebo dají slušivou uniformu a kancelář, to záleží především na tom jaká konkrétní parta to bude (a jestli nějaká ta kancelář zbyde).
23.6.2019 12:51 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Je to smrtelně vážná otàzka.

Co uděláte s lidmi kteří vám stojí v cestě k vysněné utopií a z jejichž majetku tu utopií chcete vybudovat?

Počkáte až vám vaše snažení sabotují a pak půjdete domů?

Nebo uděláte tábory s vysokou koncentrací, a pěkně po leninsku odpůrce vymažete?

Nebo se je snad pokusíte přesvědčit? A co když to nejde. Co když majorita lidí nechce obětovat svůj životní standard pro bůhví koho na druhé straně zeměkoule? Co pak?

Jste v patu. Buď se nehnete z místa, a nebo půjdete ve šlápějích Lenina a Stalina.
23.6.2019 12:53 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Sorry for typos. Tablet...
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 13:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Opět se budu opakovat: každý komplexnější společenský systém je založený na násilí – explicitním, jeho hrozbě, potažmo integraci do společenských struktur.

Vymáhání zákona, tresty, udržování vězňů ve vězení,… hranice,… ovládání půdy,… organizace práce,… jsou všechny založeny na určitých formách násilí či koerce. Násilí také může být vedlejší efekt: např. když se zatopí vesnice v údolí při stavbě přehrady, když se na něčí půdu exportuje [toxický] odpad. Za zmínku stojí třeba také opium v opiových válkách.

Liší se míra a distribuce násilí. Může být explicitní jako ve Svobodném státě Kongo nebo systemizovaná jako v pozdně feudálním Japonsku a Číně.

Společnosti globálního Severu se v posledních desetiletích vesměs tváří jako relativně nenásilné, ale násilí exportovaly jinam: do [bývalých] kolonií, mezi subdodavatele a do systému jako takového.

To se týká i současné Evropy: např. „detenční centra“ (hraniční koncentrační tábory) v Libyi nebo dělníci páchající sebevraždy kvůli podmínkám v asijských fabrikách vyrábějících především pro globální Sever.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
23.6.2019 13:46 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Takže, mezi řádky jsi řekl že odpůrci budou vyřešeni pomocí násilí.

Proč jsi neodpověděl explicitně?
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 14:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Bylo by ahistorické tvrdit, že se tomu tak nestává, ale současně je i příležitost pracovat na tom, aby to třeba tentokrát bylo jinak. Což je to, co zajímá mě – jak transformovat společnost dřív, než přijde civilizační kolaps, ve kterém očekávám na základě dosavadních pozorování víc násilí spíše od různých „novovlastenců“. Koneckonců už i zde je vidět postoje typu „zavřít hranice a střílet“; nebýt samá láska a tolerance, popřál bych dotyčným, aby se ocitli také na druhé straně plotu.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
23.6.2019 15:27 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Nejde transformovat společnost. Abys mohl transformovat společnost, musel bys napřed její členy přesvědčit.

A to se ti nemůže podařit.

Každá jednotka v evolučním systému má nadělenou jednu jedinou misi. Předat své geny do další generace. Čím více má jednotka zdrojů, tím větší šanci na předání a následné přežití genů má.

Jinak řečeno, entity evolučního systému mají sobeckost zadrátovanou na nejnižším možném levelu. Pokud prioritizují předání genů jiné jednotky, samy sobě výrazně sníží šance na splnění mise a zajistí tak své vymazání ze systému.

My všichni jsme jednotky v evolučním systému. Množství jedinců které je ochotno vyměnit vlastní šance na předání a přežití genů za zvýšení těchto šancí někomu z druhé strany zeměkoule je mizivé. Jsou to anomálie systému. Kdyby nebyli, už dávno by jsme vyhynuli.

Zbývá ti jediné. Prohrát a nebo oprášit terory z éry lenina. A pak prohrát.

Abys ty mohl žít, jiní musí trpět a umírat. Tak to chodí v evolučním systému.

Není možné tomu utéci a nelze to zvrátit.
Jendа avatar 23.6.2019 15:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Každá jednotka v evolučním systému má nadělenou jednu jedinou misi. Předat své geny do další generace. Čím více má jednotka zdrojů, tím větší šanci na předání a následné přežití genů má.

Jinak řečeno, entity evolučního systému mají sobeckost zadrátovanou na nejnižším možném levelu. Pokud prioritizují předání genů jiné jednotky, samy sobě výrazně sníží šance na splnění mise a zajistí tak své vymazání ze systému.
Fun fact: když k tomuto konfliktu nedochází na úrovni jedinec - společnost, ale buňka - jedinec, tak se tomu říká rakovina.
23.6.2019 15:56 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Společnost vs Jedinec. Kolonie vs Buňka.

Na první pohled paralely. Ale není tomu tak.

Ve společnosti má každý jedinec možnost předat DNA a samotná DNA napříč jedinci je značně variabilní.

V lidském těle nemá každá buňka možnost předat DNA a DNA mají všechny víceméně stejnou takže je ve výsledku irelevantní že se množí pouze některé.

Tím pádem se paralela rozpadla. Jedná se o fundamentálně odlišné systémy.

Jendа avatar 23.6.2019 16:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Tím se rozpadla jen tvoje paralela o DNA.
23.6.2019 17:06 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Jendo, ničím nepodložené tvrzení je jen výkřik do tmy.
23.6.2019 16:03 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Opět, reality check: takhle evoluce obecně nefunguje. Tedy někdy ano, ale je to jenom jedna evoluční strategie z mnoha. A zrovna u Homo sapiens (a lidoopů vůbec) je tomu trochu jinak.

Ale jsem rád žes to napsal. Krásně to ilustruje, že to nebezpečí že někdo bude řešit situaci "po Leninsku" je opravdu velmi reálné. Protože takové věci se nestávají jen tak tím že někdo chce transformovat společnost. Klíčoví jsou lidé, kteří vidí věří v přirozenou správnost násilí - lidí jako ty.

Nebudu používat termín "fašista", je příliš nadužívaný. Sociální Darwinismus a vyhrazené antilevičáctví jsou sice dvě podmínky nutné, ale rozhodně ne dostatečné (ještě je nutný antikapitalismus a silný etatismus).
23.6.2019 16:58 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Opět, reality check: takhle evoluce obecně nefunguje. Tedy někdy ano, ale je to jenom jedna evoluční strategie z mnoha. A zrovna u Homo sapiens (a lidoopů vůbec) je tomu trochu jinak.
Sice jsi napsal že u lidí to takto nefunguje ale už jsi nenapsal jak že to u lidí teda funguje. Bylo by pěkné napsat svůj pohled na problém, jinak není možné diskutovat.
Ale jsem rád žes to napsal. Krásně to ilustruje, že to nebezpečí že někdo bude řešit situaci "po Leninsku" je opravdu velmi reálné. Protože takové věci se nestávají jen tak tím že někdo chce transformovat společnost. Klíčoví jsou lidé, kteří vidí věří v přirozenou správnost násilí - lidí jako ty.
Nikde jsem nenapsal že věřím ve správnost násilí. Pouze jsem napsal jak to funguje. To jestli se mi to libí nebo ne je irelevantní protože není v moci nikoho to změnit.

Na závěr bych rád zmínil, že lenin chtěl změnit společnost. Protože ale pochopil že není možné lidi plošně přesvědčit, zvolil jejich odstranění.

A jsme zase na začátku.

Byl bys pro utopii ochoten vraždit lidi stojící ti v cestě?
Nebudu používat termín "fašista", je příliš nadužívaný. Sociální Darwinismus a vyhrazené antilevičáctví jsou sice dvě podmínky nutné, ale rozhodně ne dostatečné (ještě je nutný antikapitalismus a silný etatismus).
A jsme zase u toho. Kdo se opováží oponovat, je nacista či fašista i přestože oponent nechce silou protlačit svůj světonázor (fašista) a ani nechce vyhladit "špatné" geny (nacista).

A na závěr.

Svobodný trh a kapitalismus se ukázal jako nejoptimálnější metoda distribuce zdrojů. Jakékoli nadlimitní zásahy vedou k úpadku.
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 17:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Status quo také obvykle zahrnuje násilí.

V současném systému je to násilí sofistikovaně schované za spojení jako „utahování opasků“, „optimalizace nákladů“, „outsourcing“, „obchodní dohoda“, „imigrační politika“, „ochrana hranic“,… popř. hovoříme o „externalitách“ jako např. otrava rtutí – nebo dnes environmentální kolaps obecně.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
24.6.2019 11:49 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Svobodný trh a kapitalismus se ukázal jako nejoptimálnější metoda distribuce zdrojů. Jakékoli nadlimitní zásahy vedou k úpadku.
IMHO pouze v případě, že se jedná o zdroje a finance.

Pokud se do toho namontuje jakákoliv další proměnná (třeba bezpečnost práce nebo ekologie), tak ochota něco takového řešit je úměrná výši trestu.

Pokud není žádný trest na ničení přírody, pak příroda dostává nevesele na prdel (viz třeba kalové laguny na Ostravsku). Případně pokud neekologická likvidace je výrazně levnější než "správný postup" (viz vývoz odpadu do sousedních zemí nebo zemí 3. světa).
24.6.2019 12:41 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
není v moci nikoho to změnit [..] Kdo se opováží oponovat
Mne jenom neni jasny, proc tedy oponuji, kdyz se neda nic zmenit?

Proc nenapises rovnou, ze status quo (at uz je jim cokoli) je proste podle tebe nejlepsi mozny?
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
29.6.2019 08:46 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Opět, reality check: takhle evoluce obecně nefunguje. Tedy někdy ano, ale je to jenom jedna evoluční strategie z mnoha. A zrovna u Homo sapiens (a lidoopů vůbec) je tomu trochu jinak.
Sice jsi napsal že u lidí to takto nefunguje ale už jsi nenapsal jak že to u lidí teda funguje. Bylo by pěkné napsat svůj pohled na problém, jinak není možné diskutovat.
Necítím se fundován vysvětlovat fungování evoluce - jedná se o problematiku poměrně komplikovanou a informace si lze dohledat. Pokud to nebylo jasné, tak narážím na to evoluce funguje na úrovni živočišných druhů a je naprosto běžné, že jedinci stejného druhu spolupracují - včetně těch, jejichž geny se nepředávají dál. Obzvláště to platí u společenských druhů, mezi které patří právě i lidé.
Ale jsem rád žes to napsal. Krásně to ilustruje, že to nebezpečí že někdo bude řešit situaci "po Leninsku" je opravdu velmi reálné. Protože takové věci se nestávají jen tak tím že někdo chce transformovat společnost. Klíčoví jsou lidé, kteří vidí věří v přirozenou správnost násilí - lidí jako ty.
Nikde jsem nenapsal že věřím ve správnost násilí. Pouze jsem napsal jak to funguje. To jestli se mi to libí nebo ne je irelevantní protože není v moci nikoho to změnit.
Dobře, skutečně jsem napsal "přirozenou správnost", což implikuje morální schvalování... moje chyba. Věříš že tomu tak prostě je a nedá se s tím nic dělat. Minimálně je potřeba se tomu přizpůsobit. Výsledek je úplně stejný jako kdybys věřil v morální správnost. Opět - naprosto normální. Jen velmi málo lidí věřilo v to že násilí je skutečně morálně správné - z ideologií dvacátého století jsou to v podstatě jen nacisté. A i ti museli v "každodenní" propagandě trochu brzdit a v propagandě pro masy zdůrazňovali že je to nutné.
Byl bys pro utopii ochoten vraždit lidi stojící ti v cestě?
Správná otázka. Já ne. Davkol... těžko říct, spíš ne (rozhodně ne osobně, ale možná jako kompromis). Ty zřejmě ano.
Samozřejmě, soudit mohu jen podle toho co píšete.
Nebudu používat termín "fašista", je příliš nadužívaný. Sociální Darwinismus a vyhrazené antilevičáctví jsou sice dvě podmínky nutné, ale rozhodně ne dostatečné (ještě je nutný antikapitalismus a silný etatismus).
A jsme zase u toho. Kdo se opováží oponovat, je nacista či fašista i přestože oponent nechce silou protlačit svůj světonázor (fašista) a ani nechce vyhladit "špatné" geny (nacista).
Ale já jsem napsal že fašista ani nacista nejsi :-) A ano, myslel jsem to naprosto vážně a upřímně.

Já jsem vsadím kalhoty na to, že pokud náhodou nechceš svůj světonázor protlačit silou teď, tak ho budeš chtít protlačit silou v budoucnosti.
Možná se dáš i k fašistům, co já vím. Nebo komunistům. Nebo se chytí nějaký jiný název. Whatever.

Svobodný trh a kapitalismus se ukázal jako nejoptimálnější metoda distribuce zdrojů. Jakékoli nadlimitní zásahy vedou k úpadku.
Non seqitur. Navíc vtipné uvážím-li že já jsem tady jeden z mála lidí kteří nemají s kapitalismem problém.
29.6.2019 14:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Sice jsi napsal že u lidí to takto nefunguje ale už jsi nenapsal jak že to u lidí teda funguje. Bylo by pěkné napsat svůj pohled na problém, jinak není možné diskutovat.
Je to podobný omyl, jako tady často předvádí třeba Odin: Přílišný důraz na jednotlivce. Přitom často hodně relevantní pro evoluci nejsou jen vlastnosti jedotlivce, ale fungování větší skupiny a další faktory. Stejně jako jednotlivec má/nemá schopnost produkovat potomky, tak se dá dívat i na schopnost skupiny předávat geny dále.

Dobrý příklad je porovnání cro-magnonci versus neadrtálci. Lidově-populární teorie je, že nedrtálci byli silní, ale málo inteligentní. Není to ale pravda, podle vědeckých poznátků byli zrhuba podobně inteligentní, což by jim dohromady s větší fyzickou silou mělo dávat evoluční výhodu (při pohledu na jednotlivce). Nicméně poznatky naznačují, že zřejmě k jejich vyhynutí/asimilaci vedlo (kromě změny klimatu) méně rozvinuté sociální chování: Tvořili menší skupiny a mezi skupinami méně komunikovali/spolupracovali, což pro ně byla evoluční nevýhoda v soutěži s cro-magnonci. Tohle ale vidíš až ve chvíli, kdy se nekoukáš pouze na jednotlivce.

Lidé se obecně populárně příliš dívají na minulost člověka v kontextu posledních ~12k let (po zemědělské revoluci) a věnují příliš pozornosti sociálnímu chování v té době a taky chování šympanzů a goril, mají pocit, že to je "základ", ze kterého vzešel člověk. Ani jedno z toho ale nevádá smysl. U člověka se věci jako inteligence, jazyk, kultura apod. vyvinuly dávno před neolitickou revolucí (např. hudební nástroje jsou staré nejméně 40k let), kdy sociální chování bylo výrazně jiné. Stejnětak nedává moc smysl se 'inspirovat' gorilami - vzhledem k tomu, že za stejnou dobu vývoje se člověk vyvinul v oblasti např. inteligence výrazně více, dávalo by smysl se spíše dívat na to, v čem se lišíme. (Kromě toho také lidi obvykle přehlížejí sociální chování šimpanzů bonobo.)

Disclaimer: Nejsem biolog, můžu se mýlit. Taky se nevyjadřuju ke zbytku kontextu vlákna.
29.6.2019 15:38 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Ano, shrnul jsi to pekne, bohuzel ten zjednodusujici individualisticky pohled na evoluci je dnes az prilis rozsireny.

Klasicky priklad je nase tendence valcit - kdyby slo jen o preziti jednotlivcu, nic jako nacionalismus by nemohlo poradne fungovat. Presto spousta lidi slo ochotne do velkych valek, prestoze to znamenalo casto velmi realnou sanci zemrit.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
23.6.2019 13:57 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Pozor padáš do temnoty. Ale ako chceš. Pravdepodobne nie je dosť zakaných ideológii. Nutne musíme pridať ďalšie.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
23.6.2019 13:58 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Oprava *zakazaných ideológii.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
25.6.2019 19:46 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Co uděláte s lidmi kteří vám stojí v cestě k vysněné utopií a z jejichž majetku tu utopií chcete vybudovat?
Byt tebou bych se spis bal lidi typu Odin nez David.. ale kazdy mame asi jine zivotni zkusenosti.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
25.6.2019 21:22 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Jake zkusenosti? Jak ti lide meho typu kdy ublizili? Naopak lide typu kolibac chteji ostatnim diktovat, jak maji zit, omezovat je a dokonce se otevrene bavi o redistribuci majetku, pozemkove reforme, vyvlastnovani. To tento typ lidi rozdmychava napeti ve spolecnosti a pripravuje zivnou pudu pro novou obcanskou valku. Lide meho typu plati dane, za ktere kolibac studuje a bude studovat do 40, a nechteji nic jineho, aby jim ostatni dali pokoj na praci a podnikani.
26.6.2019 00:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Lidé tvého typu vydírají pracující lidi a mluvil jsi o tom taky otevřeně. To celkem stačí. Daně si strč třeba za kloubouk, beztak jsou v celkovém rozpočtu jako prd ve Stromovce...
26.6.2019 09:00 prqek | blog: prqek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Víc se bojím někoho, kdo zcela podle a zbaběle přeje někomu jinému rakovinu, než někoho, kdo chce větší majetkovou (a mocenskou) rovnost ve společnosti.
26.6.2019 09:07 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Lide tveho typu jsou ruzni karieriste a kolaboranti, kteri radeji prodaji za par supu sveho souseda, a pro osobni prospech budou obhajovat jakekoli nepravosti. V jakemkoli systemu.

David nic takoveho zjevne nechce. Ale jak rikam, kazdy ma jine zkusenosti s lidmi a dela jine zavery. (Ackoli je pravda, ze mi neni zcela zrejme, proc se tolik lidi citi ohrozeno idealismem.. Je to svedomi, nebo obava z neznameho, nebo co vlastne?)
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
23.6.2019 10:15 sdafasdfsdaf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Situace se ma tam, ze pocet obyvatel Evropy a civilizovanych oblasti klesa (cti: pocet obyvatel, kteri tam patri). Tudiz drive nebo pozdeji (a spis drive) dojde k poklesu obyvatel danych oblasti na unosnou mez (pokud nebudou masove importovani paraziti). Je to normalni evolucni proces. Problem je, ze v nekterych oblastech kvuli nasim intervencim (= export technologii, zdravotnictvi atd.) dochazi k absurdnimu narustu poctu obyvatel (mnozi se jak kralici, protoze jich hodne umira. Pokud jich ale diky/kvuli nam umira vyrazne mene nez by melo, dochazi k populacni explozi). Jako ekologicke reseni se mi jevi uzavrit hranice Evropy a ostatnich civilizovanych zemich (nasilim, pokud to nepujde jinak) a prestat jakymkoliv zpusobem dotovat nevyvinute zeme (obchodovat ano, ale ne posilat penize/zbozi za nicnedelani). Pocet obyvatel Evropy a civilizovanych zemi se ustali na prirozenem poctu a pocet obyvatel v nevyvinutych zemich se snizi prirozenymi pochody, pokud nebudou narusovany nasi moderni technologii a postupy. Osobni utok(y) okomentuju jenom do te miry, ze nevis co znamena fasismus/fasista a pokud to pouzivas v nejakem uplne jinem vyznamu, zpusobujes nedorozumneni.
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 10:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Takže znovu: The Carbon Map
Nacpu se k tobě domů, s flintou v ruce tě donutím vystěhovat věci, co tam máš, pustím ti tam plyn, barák zapálím a pro jistotu zamknu, ať si svoje problémy vyřešíš sám a neotravuješ mě s nimi.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
23.6.2019 10:32 sdafasdfsdaf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Hezky barvicky, ale koukal ses na ty zdroje? Vis o tom, ze polovina z nich je z jednoho zdroje (World bank) a polovina z nich neexistuje (ty ostatni)? Treba konkretne by me zajimalo:

Emissions map
Description: Total emissions of CO₂ from fossil fuel burning and cement production, 2013
Source: Glen Peters et al., Global Carbon Project

Uplne ponecham stranou, ze ty zdroje jsou zhruba 6 - 10 let stary, tudiz dost irelevantni.
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 10:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Uplne ponecham stranou, ze ty zdroje jsou zhruba 6 - 10 let stary, tudiz dost irelevantni.

Cože? Jakože skleníkové plyny najednou magicky v atmosféře nezůstávají?

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
23.6.2019 10:58 sdafasdfsdaf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Haha, snazis se vyhnout te prvni casti? A ne jakoze sklenikove plyny najednou magicky v atmosfere nezustavaji, ale jednak se z atmosfery dostavaji pryc a jednak (a to jsem mel hlavne na mysli) se distribuce emisi v poslednich letech mohla dost zmenit.
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 11:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Ve zdejším společenském prostředí je taková konvence, že když způsobíš škodu, zajistíš také její nápravu či náhradu.

Mezitím emise rostou a právě Eastern European states block bid for EU climate change 2050 decarbonisation target.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
23.6.2019 16:07 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Je to normalni evolucni proces.
Neměl se už tady dávno objevit kyknos?
22.6.2019 21:05 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Bločky od nákupu je zatial jeden možný spôsob ako trvalo a nemenné zapísať informáciu.

Vieš o tom, že aj kyslík môže byť za určitých podmienok jedovatý ?

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
22.6.2019 21:35 pavele
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
A to by nešlo jednoduše zapsat na účet, když už vlastním kartičku od supermarketu?
22.6.2019 22:00 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Blockchain?
22.6.2019 23:20 100% spambot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Jsi provokatér nebo jen idiot?
Fluttershy, yay! avatar 22.6.2019 22:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Nemám zájem vystupovat jako ableista, ale… to je myšleno vážně? 😮
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
23.6.2019 12:40 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Pozri si biologiu a kyslík. :)

Asi ťažko pochopiť, že zmeniť infomáciu zapísanú na papieri je ťažko zmeniť. Teraz neberiem do úvahy fyzické zničenie. Keďže v HW a SW sú stále chyby, nie je vhodne považovať za spoľahlivý a nemenný zápis.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 12:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

tvrzení: Kyslík může být za určitých podmínek jedovatý.

  • Hrozí, že takové podmínky nastanou? S jakou pravděpodobností? Jak by vypadaly?
  • Naopak: (1) člověk potřebuje určité minimální množství kyslíku ve vzduchu; (2) významný podíl atmosferického kyslíku pochází z oceánského fytoplanktonu; (3) se změnou prostředí v oceánech (oteplení, acidifikace, znečištění) hrozí omezení schopnosti fytoplanktonu produkovat dostatek kyslíku. Viz např. odkysličení oceánu a hypoxia.

tvrzení: Účtenky jsou jediný způsob, jak permanentně a perzistentně uchovat informaci o provedení obchodu.

  • Jak je to relevantní? Proč bychom měli mít společenský zájem na uchování informace o každém obchodu? Proč právě obchodu a nikoliv jiných aktivitách? K čemu je taková informace užitečná?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
23.6.2019 14:04 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Vec o kysliku je podobná ako záležitoš aditiv. Keďže aj neškodné plyny majú svoj E kód. NIekde som videl text o tom ako ľudia zúrivo podpisovali petíciu proti E kodu kyslika. To znamená, že ľudia z neznalosti začnú proti hocičomu bojovať.

Máš pod kontrolou svoje financie. Stačí, že sa ti rozpadne súborový systém. napríklad ako to popisujem vo svojom blogu.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
Fluttershy, yay! avatar 23.6.2019 14:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Vec o kysliku je podobná ako záležitoš aditiv. […] To znamená, že ľudia z neznalosti začnú proti hocičomu bojovať.

A co má být sakra pointa? Jak je to vůbec relevantní k obsahu zápisku či diskuze?

Účtenky
Máš pod kontrolou svoje financie. Stačí, že sa ti rozpadne súborový systém. napríklad ako to popisujem vo svojom blogu.

Co když mě to nezajímá (informace na úrovni šumu)? Co když si vedu evidenci jiným způsobem?

Myšlenkový experiment: Proč evidovat právě maloobchodní hotovostní transakce? Proč by třeba každý spotřebič neměl být vybaven zařízením, které po každém použití vytiskne lístek s informací o době provozu, spotřebované energii atd.?

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Jendа avatar 23.6.2019 14:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Vec o kysliku je podobná ako záležitoš aditiv. Keďže aj neškodné plyny majú svoj E kód. NIekde som videl text o tom ako ľudia zúrivo podpisovali petíciu proti E kodu kyslika. To znamená, že ľudia z neznalosti začnú proti hocičomu bojovať.
Furt nechápu tu pointu.
Máš pod kontrolou svoje financie. Stačí, že sa ti rozpadne súborový systém. napríklad ako to popisujem vo svojom blogu.
op ani následující diskuze nebyla o tom, že by se měly účtenky zakázat, ale o tom, že by se mohly nevydávat tomu, kdo ji explicitně nechce.
PepaSFI avatar 23.6.2019 18:38 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
taky nechápu proč by se ty účtenky měly tisknout. Spousta důležitějších věcí se posílá digitálně, faktury, účty, všecko, jen houska a kousek sejra se musí vypapírovat. On si to někdo schovává? Navíc za pár měsíců to obvykle vybledne tak že je problém na tom něco přečíst.

ještě něco k tomu E-kódu kyslíku, o protestech jsem neslyšel ale všiml jsem si v jedné reklamě na jakousi dětskou mlsotu, že zdůrazňují že je to bez dusíku. Dusík se používá jako šlehací a balící plyn. Je zcela netečný a slouží k tomu aby potravina nepřišla ke styku se vzduchem, potažmo s kyslíkem a nedocházelo k nežádoucím změnám kvality a hodnoty potravin. Takže oni vlastně za přednost vydávají to že potravina se může snadněji kazit.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
24.6.2019 10:46 Onanym
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Kyslík je jedovatý (nebo spíš oxidační) za všech podmínek, nicméně většina pozemských organismů se jeho používání přizpůsobila (po tom, co ho ostatní organismy začaly vyrábět ve velkém množství). Nevýhodou je právě jeho agrese - jen to, že dýcháte, je hlavní příčinou rakoviny (ty známé volné radikály, se kterými ale nic nenaděláte a záleží jen na štěstí vašich buněk, jestli se s nimi dokáží poprat). Nicméně ptáci mají toto vyřešeno lépe než savci a jejich buňky jsou i přes rychlejší metabolismus proti poškození kyslíkem odolnější než savčí. No a pak s každým procentem obsahu kyslíku v atmosféře stoupá nebezpečí požáru téměř dvojnásobně.
24.6.2019 16:59 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
V podstatě všechno je jed, závisí pouze na dávce. Kyslík, voda, cukr, sůl... Bez kyslíku, v anaerobním světě, by existovaly jen organismy s pomalým nevýkonným metabolismem, s čímkoliv na úrovni obratlovců nebo pokročilejších bezobratlých bychom se mohli rozloučit. Pokud byse tedy nepoužívalo nějaké jiné oxidační činidlo, třeba fluor :)
Jendа avatar 22.6.2019 23:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Bločky od nákupu je zatial jeden možný spôsob ako trvalo a nemenné zapísať informáciu.
A? Řešilo se, že op o tuhle informaci explicitně nemá zájem (já také ne pokud není šance, že budu zboží reklamovat nebo tak něco).

A pokud tím myslíš účetnictví obchodníka, tak upozorňuji, že důležitý je u EET elektronický podpis ministerstva financí, který se na účtenku netiskne.
23.6.2019 08:51 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Mnohem podstanejsi je, to co stado buresovych ritelozu dodnes nepohopilo - EET nema naprosto nic spolecnyho s ucetnicvim. Tudiz jediny co lze u EET kontrolovat je to, ze si nejakou platbu pro kontrole nejakyho buzeranta do EET poslal, ale uz se naprosto neda zjistit, jestli si ji dal nebo nedal do ucetnicvi, protoze to nema zadnou navaznost.

A v principu muzes mit klidne v EET cistej minus, presto ze ucetne ses v plusu a pochopitelne i naopak. Tudiz buresovo tvrzeni, ze se zvedne odvod dani je cistocista lez.
xsubway avatar 22.6.2019 22:40 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ohodnotil jsem tvůj příspěvek kladně a to z důvodu, že diskuse o tomto tématu je důležitá.

Nicméně: přestaň chodit do Mc' kupovat tekutiny a potraviny v plastu a choď pěšky. Uděláš tím pro ekologii víc než když budeš třídit jako mourovatej .-) Jinak třídění je samozřejmě dobře.
22.6.2019 22:54 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
mam pocit, ze on v dondovi (castecne) pracuje (jako relax mimo drahu), vim, zni to crazy :) ... cimz se nabizi otazka, pokud ma k hlavni praci bokovku, nema docela dost akce i mimo subway?
xsubway avatar 22.6.2019 23:07 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
:-D
Jendа avatar 22.6.2019 23:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Se podívej do historie jeho blogu, je to trochu zajímavé čtení.

A chodit pěšky je složité když jde o trochu delší vzdálenosti.
xsubway avatar 22.6.2019 23:15 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Jj, z té reakce na můj post mně hned doslo o koho jde, ale narážka na Subway mě rozesmála;-)
22.6.2019 23:23 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Jinak třídění je samozřejmě dobře.
Ano!
Nicméně: přestaň chodit do Mc' kupovat tekutiny a potraviny v plastu a choď pěšky. Uděláš tím pro ekologii víc než když budeš třídit jako mourovatej .-)

Jinak teda, tady to naše "ser na X, protože existuje ještě Y", to mě vyždycky jde žilka rupnout - spousta lidí to totiž opravdu používá jako takovej zástupnej argument, proč prostě nic nedělat. A nejen proti znečištění/etc, ale třeba i proti korupci a všemu možnýmu jinýmu, je fakt děsný, jak často tyhle vytáčky člověk vidí. Došlo mi, že jste to tak naštěstí nemyslel, ale pro galerii - recyklování/třídění přece neznamená, že se člověk v tom ostatním bude just chovat jako prase a naopak!

Já teda aspoň osobně chodím pěšky když to de a snažím se nedělat takový ty hrůzy jako že se na autobus odvezu autem, protože jsem nebyl schopnej se z baráku vyhrabat o 5 minut dřív. Odpad se snažím i zároveň minimalizovat, ale ten, co už vznikne, teda vytřídím, kurník, jako proč ne?

Protože taky pak nebude na naší městský skládce, která je skoro plná po polovině let, po který měla sloužit, nebude tolik dementně namíchanýho materiálu, s kterým se nedá nic dělat a všichni se chovají, jako by pevná víra už už měla způsobit, že v tom nebohým zavezeným údolí asi nějak sám zmizí, místo aby se vymíval do řeky a spodní vody.

Jako s touhle logikou... hlavně se přestaňte pohybovat/sportovat lidi, protože mnohem horší je hulit a žrát denně jenom junk food a kolu (sorry, nemíněno osobně), protože to přece lidi, co sportujou, prej pak jako důsledek dělají :)

xsubway avatar 23.6.2019 00:04 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Nemám spotřebu, nemám odpady. To je jednoduchá rovnice.
23.6.2019 09:42 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Ehm ... auto te stoji cim dal vic, a ma cim dal horsi vlastnosti, protoze ekoligie ... vs jedina lod vygeneruje stejny mnoztvi emisi, jako vsachna auta dohromady.

Stejne tak, ty budes jako blbec tridit kde co, zatimco lode ve vzdalenosti 20+mil od pobrezi zcela legalne vyhazujou odpad ... do more.

A ve finale, kdyz za svoz odpadu plati, tak at si ho roztridi ten, kdo ty penize vybira doprdele prace ne? Hlavne ze se pak z tech vybranych penez dotujou vsemozny "neziskovky" ...

Ty se divis ze vsichni nadavaj?
23.6.2019 18:07 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
vs jedina lod vygeneruje stejny mnoztvi emisi, jako vsachna auta dohromady.
A kolik takovych lodi pravidelne projizdi mesty, kde zijou statisice az miliony lidi, kteri ten vypusteny hnus musi dychat?
Stejne tak, ty budes jako blbec tridit kde co, zatimco lode ve vzdalenosti 20+mil od pobrezi zcela legalne vyhazujou odpad ... do more
A ve finale, kdyz za svoz odpadu plati, tak at si ho roztridi ten, kdo ty penize vybira doprdele prace ne? Hlavne ze se pak z tech vybranych penez dotujou vsemozny "neziskovky" ...
To jsou tak neuveritelne blbe a sobecke argumenty, ze by sis s tim mohl podat zadost o definitivu v Institutu Vaclava Klause, ... a patrne bys ji i dostal.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
vs jedina lod vygeneruje stejny mnoztvi emisi, jako vsachna auta dohromady
Jakych emisi? Nejsou to emise neceho, co moderni auta vubec neprodukuji?
23.6.2019 20:49 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický

Moderné auta namiesto CO2 produkujú oxidy dusíka, pevné častice a okrem iného aj iné látky prítomné v štarších modeloch. Výsledok redukované CO2. Ochranárska misia splnená.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
PepaSFI avatar 23.6.2019 10:17 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ty PET lahve a brčka jsou do značné míry politická záležitost, zas se někdo předvádí jak má důležitou židli. Zrovna ty PETky jsou celkem snadno tříditelné, ať už u spotřebitele nebo při zpracování odpadu a dá se říct že jsou obtížně nahraditelné. Ty brčka, no je pár věcí kdy je to brčko lepší ale na běžné pití běžného nápoje? Nevím jak kdo ale já obvykle, když si někde ve stánku dávám limonádu, brčko odmítám. Pivo taky nikdo nepije brčkem.

A taky nesnáším víčka na kafe. I to kafe z automatu si vypiju v klidu, nebudu s tím někde klusat abych to potřeboval zadeklovat a pak si vychutnávat skvělou chuť plastu. Já jsem pamětník mlíka v igelitovým vemenu, proč bych si tyhle hnusy měl připomínat?

Místo igelitek jsem už před mnoha lety začal používat prastarou síťovku a když už začala být chatrná, s radostí jsem si koupil za pár korun novou v Kauflandu. Dá se to pořád nosit v kapse, na menší nákup nepotřebuju brát košík, můžu nakupovat rovnou do toho páč je to průhledný a nikdo mě nemůže podezírat že něco schovávám a kradu. A taky je to ulítlá blbina co se líbí. Mockrát se mě prodavačky ptaly kde jsem vzal takovou krásnou tašku.

Co považuju za nejhorší, nejzbytečnější odpad? Jednoznačně blistry. Jděte do nějaké elektroprodejny a mrkněte co visí na regálech. To jsou hektary plastů. Čím menší pišišvor si jdete koupit, tím větší obal to má. Plast co nejde otevřít, roztrhnout, rozlepit, v něm ještě kus papíru který obvykle nikdo nevytřídí protože to nejde vyndat a to všechno jen proto aby to šlo pověsit na háček.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
23.6.2019 16:13 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Brčka se stala populární protože se zjistilo že dělají docela sajrajt v moři. Ono těch věcí je víc, ale zrovna brčka jsou symbolicky nejlepší protože (jak správně říkáš) jejich masové užívání je fakt jen rozjívenost.

Nicméně, ve vnitrozemských zemích kde se odpad ukládá pro budoucí archeology nejsou brčka ničím zvláštní a nemá cenu je řešit extra.

Ještě jedna důležitá poznámka: Jako i v jiných případech, EU není ani zdaleka první.
4.7.2019 22:48 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pracuji ve vedlejší obci a v práci třídím do takových těch barevných tašek. Jak jsem měl tašky plné vytříděních surovin tak jsem s nimi šel do sběrného dvora který je hned vedle. Za suroviny jsem nic nechtěl, přesto mne bez občanky vyhodili. Tak jsem šel pro občanku a vyhodili mne zas, prý mám trvalé bydliště v jiné obci. Zjistil jsem že tento sběrný dvůr je dotovaný obcí a díky dotacím mají vše jisté s nemusí tedy zvedat zadky ze židle když jim chce někdo odevzdat suroviny. Když jsem to nakonec cpal do barevných přeplněných kontejnerů tak mi tam nějaký místní občan vynadal že to tam nemám házet že jim to nechtějí vyvážet a je to neustále plné. Takže na všechno nám potřeba dotace. Když sem napsal na radnici, tak mi odpověděli že si vytříděné suroviny musím odvážet do obce s trvalým bydlištěm, svačinu si mohu koupit v jejich obci, ale PETku si musím odvést domů. Nevím jak to dělají ale prý se tato obec se umístila v soutěži O keramickou popelnici na třetím místě, i když jsem ji v seznamu nenašel, ale chlubí se tím. Takže teď občas když jedu z práce vlakem domů tak sebou beru barevné tašky a chodím s tím do nedotovaného sběrného dvora ve vedlejší obci, kde po mne občanku nikdo nechce a dokonce mi i poděkují a dají mi pytle abych toho přivezl i více.
8.7.2019 14:53 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Sběrné dvory, které jsou dotované obcí, jsou přirozeně zdarma pouze občany té obce, co je na tom divného? Je to služba pro občany obce, ne pro občany státu. Ta obec totiž platí podle objemu odpadu. Proto to je taky pro firmy nebo přespolní placené.

U mě v obci berou zdarma azbest nebo třeba pneumatiky. Co by se stalo, kdyby to bylo zcela zdarma pro všechny? Byla by to největší skládka široko daleko.
9.7.2019 19:55 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ekologický
Já ale nechtěl odevzdat nebezpečné odpady, ale vytříděné suroviny a nic jsem za to nechtěl. Konkrétně to byl papír, vytříděné kovy v krabicích jako železo, hliník, měď a technické stříbro a PET s víčky zvlášť. Občas zůstanu v práci přesčas a vyberu i z kontejneru co tam kolegové elektrikáři vyhodí. Často je tam více mědi než v nějaké měděné žíle kde se měď těží. Nechtěl jsem to vozit vlakem, tak jsem to chtěl odevzdat vše najednou vedle ve sběrném dvoře. Když to naskládám před vrata, tak to během chvíle zmizí, ale plasty a papír tam nechají. Takže jsem to chtěl odevzdat vše. Takže teď už to z kontejneru nevybírám a odvážím si do "své" obce jen své suroviny a v obci kde pracuji už ani nic nekupuji, protože tam nesmím odevzdávat vytříděné suroviny. Divné je na tom to, že kdyby tyto sběrné dvory nebyly dotované a museli by si na sebe vydělat a tak by mne nevyhodili ale poděkovali mi za suroviny a řekli abych přišel zas, tak jak to funguje i v jiných nedotovaných sběrnách. Ale oni mají z dotací vše jisté, tak na co by se zvedali z křesla. Popelnici na zlato ale ještě nemáme, i když by se v tom našem firemním kontejneru asi také nějaké našlo, ale neměl bych ho asi kam k recyklaci odevzdat. Já byl kdysi v malé obci v Německu a jednou za týden se rodina sebrala a jela odevzdat vytříděné suroviny do sběrného dvora, děti se předháněli a běhali mezi barveními kontejnery a nikdo je nevyhazoval a nekontroloval jim občanky. Pro děti to bylo velmi výchovné a poučné, tady by to bylo výchovné a poučné i pro většinu dospělých. Ale pokud se na tom nedají rozkrást nějaké dotace tak se to v tom našem blbákově neprovozuje a nedovoluje provozovat.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.