Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 02:24


Nástroje: Začni sledovat (4) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
vencour avatar 18.3.2021 23:19 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když něco stojí a není průvan nebo tah vpřed, tak dochází k hnití nebo stagnaci. Nimrání se ve správných kádrových profilech stádního jedince.
Chtělo by to nějaký náboj, impuls. Třeba První kontakt.
Až skončí korona, jsem zvědavej, co to udělá s lidma, pocit ze sezení doma, jestli najdou v sobě něco víc.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
paul2no avatar 19.3.2021 05:09 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Já dřív myslel, že tím impulzem bude právě korona, a ono nic.
Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
19.3.2021 08:23 PL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nebude. Taky jsem si to myslel.

Vládá dělá zkratkovitá nahodilá zhovadilá opatření, vyhlašuje je v pátek večer aby je lidi nemohli stihnout ani nastavit ve firmách. Nic nevysvětluje, jen to rozkáže a pak silou vymáhá.

Majitelé firem a zaměstnavatelé zuří, že to je neskutečné, takhle něco dělat, to je není svoboda a šikana.

Člověk by si řekl, tak jste konečně ochutnali vlastní medicínu, jak Vám chutná? Tak prosím páni majitelé a zaměstnavatelé, teď je čas na sebereflexi a přestaňte stejné debility dělat zaměstnancům ve firmách, neduste je a nechtě je pracovat. Neserte se do všeho se svým mikromanagamentem.

A ono nic. Vůbec se z toho nepoužili, chovají se jako prasata pořád.

Korona je moc malý impuls, ten nezabral.
22.3.2021 12:19 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Vládá dělá zkratkovitá nahodilá zhovadilá opatření, vyhlašuje je v pátek večer aby je lidi nemohli stihnout ani nastavit ve firmách.
To se mi taky nelibi, ale jak by sis to predstavoval? Ono se na tomhle pristupu podili i postoj verejnosti.

Potiz je, ze hodne lidi u nas (vsichni ti antirouskari a podobni) proste neni ochotna emocionalne prijmout, ze je to krizova situace (kterou musi spolecnost a potazmo vlada resit). Vlada se v podstate pokousi o jakysi kompromis, nebo "vyjednavani", s temito lidmi. Tak odklada opatreni a to pak vede k prodluzovani problemu, misto toho, abychom jasne prijali treba strategii ZeroCovid. No a z toho pak plynou lockdowny na posledni chvili, az kdyz je to zcela nezbytne, protoze se proste porad doufa, ze to nejak prejde.

Castecne za to muze ten spatny mentalni model, ze je zde nejaky rozpor ci volba mezi "zdravim lidi" a "ekonomikou". Vsechna data z ostatnich zemi ukazuji, ze to tak proste neni, zadna takova volba neexistuje, a je proste nutne dat prednost zdravi lidi. Ten mentalni model vychazi z nepochopeni exponencialniho rustu (te nakazy) a proste z celkove neoliberalni nalady (ktera je v podstate jen racionalizaci sobectvi), co tu panuje.

Muzete se mnou nesouhlasit ohledne diagnozy pricin, ale napiste mi, jak si to predstavujete! Co ma vlada delat, aby mohla prijimat dlouhodobejsi opatreni s rizikem toho, ze pak krizova situace nenastane, a lide si budou stezovat na to, ze to bylo zbytecne a drahe. Jaky ma mit plan?
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Josef Kufner avatar 22.3.2021 12:25 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Na jaře ta vůle byla. Kdyby vláda dělala opatření smyslupně, měřila jejich dopady a pak na základě měření řekla "tohle funguje – to necháme, tamto nefunguje – to zrušíme", tak by tu situace i názor veřejnosti byl úplně jiný.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
22.3.2021 15:36 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
V zasade jsem taky pro smysluplna opatreni a rozhodovani na zaklade dat, ale jsou situace, kde smysluplnost je silne subjektivni zalezitost a ta opatreni nelze podporit daty, protoze jejich sber by byl neumerne narocny.

Takova mantra ODS je: Delejme pravidla jednoducha a srozumitelna, lidi je budou dodrzovat.

Ok, protoze se tu zacala sirit vyrazne nakazlivejsi, zavedme tedy povinnost nosit rousky na verejnosti. Pak se ale ozvou sportovci, ze je prece blbost, aby pri sportu nosili rousky. To dava smysl. Ale v ten okamzik se ozvou antirouskari, ze je prece blbost, aby bezec nemusel mit rousku a chodec ano. V druhe variante, nekteri zacnou nosit celenku (ze jsou sportovci) a nebudou rousku nosit vubec (uz jsem takove myslitele zaregistroval).

V minulem tydnu jsem slysel pro zmenu od Piratu, ze budou chtit od ministra zdravotnictvi cisla, ktera budou ukazovat dopad noseni rousek i v mistech, kde nikdo neni. To dava smysl, proc nosit rousku, kde nikdo neni. Ale uz to neresi situaci, kdy policie musi resit lidi, kteri nejsou ochotni nosit rousku a vymlouvaji, se ze preci vsichni jsou dal nez dva metry. Pokud by k tomu existovala smysluplna data, myslim, ze by to bylo neskutecne plytvani casem policie.

Dostavame se tak do nepekne zpetnovazebni smycky, kdy pravidla (i kdyz jsou rozumne nastavena) nabizi prilezitost pro jejich porusovani, coz pak vede k tomu, ze pravidla musi byt restriktivnejsi (aby je slo vynucovat), coz vede k tomu, ze jsou mene rozumne nastavena, coz vede k jejich porusovani.

Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
Josef Kufner avatar 22.3.2021 16:40 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Jo, není to dokonalé a nejde to perfektně a ve všech případech. Ale je sakra rozdíl, když bude snaha alespoň něco podložit daty a revidovat, třeba i nedokonale, než když se na to dlabe úplně a opatření se losují na kole štěstí. Ono totiž i to nedokonalé by pořád bylo docela dobré a při troše štěstí by se povedlo najít ta skutečná místa, kde se to šíří nejvíc (a neplýtvalo by se časem nad běžcem v parku).
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
22.3.2021 17:24 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nejsem si moc jisty, jaky nazor zastavas:
když se na to dlabe úplně a opatření se losují na kole štěstí.
a při troše štěstí by se povedlo najít ta skutečná místa
když bude snaha alespoň něco podložit daty a revidovat, třeba i nedokonale,

Bylo by to fajn a souhlasim, ze by bylo lepsi mit veci podlozene daty, ale pocitej s tim, ze kdyz budes veci upravovat prubezne, dejme tomu co ctrnact dni, pote co ziskas zpetnou vazbu, snese se na tebe vlna kritiky, ze v tech narizenich delas chaos a lidi nevi, cim se maji ridit. Ze to, co se nesmelo pred ctrnacti dny se muze, a nemuze se zase neco jineho, co se mohlo. Tohle by ti absoloventi VSZ dali sakramentsky sezrat.
opatření se losují na kole štěstí
Tento mem zacal nekdy na jaro a obvykle nasledoval i povzdech, proc se muze jit ostrihat muj pes a ja ne. Kdy i docela inteligentni lidi se pozastavovali nad tim, ze jsou otevrene psi salony a kadernictvi ne. Pricemz z pohledu sireni nemoci je ta uvaha i zduvodneni pro toto opatreni trivialni.

Muzeme mit racionalni a zduvodnena opatreni, ale pokud lidi nebudou chtit tem opatrenim verit, napr. protoze premier je estebak a krivak, ktery neda souvislou vetu v cestine, nebo protoze z principu neveri nicemu, co jde od statu, nebo od nekoho, kdo ma vic nez maturitu, tak je to tezke. Tento faktor se podle me docela dost podcenil a muze vyznamne za to, ze jsme tam, kde jsme.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
Josef Kufner avatar 22.3.2021 19:03 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Je rozdíl mezi náhodným zkoušením všeho možného a zkoušením na základě nepřesné či zkreslené metriky.

Pokud se řešení teprve hledá a nikdo neví, co vlastně pomůže (a to asi bylo loni na jaře všem jasné), tak je potřeba ta nařízení tak i podat. Když zaváděli toho slavného psa, tak jsem si říkal, proč tam není číslo verze. Pak by stačilo říct, že opatření budeme postupně upravovat, aby bylo možné reagovat na nepředpokládaný vývoj situace a když to půjde podle plánu, tak to bude tak a tak. Nastřelit to od stolu na první dobrou je naivní a vede to na následné nedodržovaní, což pošramotí důvěru v takový nástroj a ve výsledku to nadělá víc škody než užitku.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Gréta avatar 22.3.2021 19:20 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství

čokl byl uplně vodzačátku myšlenej jako takovej slaměnej panák aby jako když se uďálo něco špatnýho/něco se zavřelo se mohlo říct žeto uďál pes a vůůůbec nikdo zato nemuže. do takovýho jednoduchýho zorečku přece jako nejde skovat celou pandemoniologickou situaci ať seto bude verzovat nebo ne :O ;D

22.3.2021 19:28 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Je rozdíl mezi náhodným zkoušením všeho možného a zkoušením na základě nepřesné či zkreslené metriky.
Ono to zase tak uplne nahodne zkouseni nebylo/neni. Kdyz nemas presna data, standardne se pouziva kvalifikovany odhad. Dalsi vec je, ze do toho ti vstupuji jeste dalsi faktory, at uz ekonomicke, tak politicke. K tomu napriklad prispel tlak na to nechat otevrene skoly. Kdyz uz v pripravnem tydnu bylo zavreno nekolik zakladnich skol, protoze si to ucitele mezi sebou roznesli, bylo jasne, ze to bude prusvih i bez toho, aby se sbirala nejaka cisla (tehdy nebylo z ceho). Na coz pak uspesne navazaly dalsi stupne, kdy napriklad nektere vysoke skoly jeste v rijnu ucily prezencne, coz teda nabizelo uzasny potencial roznest to hezky po cele republice, cisel netreba. Politicke zadani bylo jasne, udrzet otevrene skoly co nejdyl.
Pak by stačilo říct, že opatření budeme postupně upravovat, aby bylo možné reagovat na nepředpokládaný vývoj situace a když to půjde podle plánu, tak to bude tak a tak.

Zni to rozumne, ale tohle ti opozice i absolventi VSZ omlati ohlavu, protoze proc jsi vlastne takovou tabulku chystal, kdyz ji co ctrnact dni menis.
Nastřelit to od stolu na první dobrou je naivní a vede to na následné nedodržovaní, což pošramotí důvěru v takový nástroj a ve výsledku to nadělá víc škody než užitku.
Souhlasim, ale pokud neni obecne vule k dodrzovani opatreni, myslim, ze to nebude mit kyzeny efekt. Ten problem neni ani tak technicky, ale spis psychologicky.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
23.3.2021 12:01 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Pak by stačilo říct, že opatření budeme postupně upravovat, aby bylo možné reagovat na nepředpokládaný vývoj situace a když to půjde podle plánu, tak to bude tak a tak.
Zni to rozumne, ale tohle ti opozice i absolventi VSZ omlati ohlavu, protoze proc jsi vlastne takovou tabulku chystal, kdyz ji co ctrnact dni menis.
Absolventi VSZ urcite, ale drtiva vetsina normalnich lidi by to pochopila, pokud by to bylo poradne vysvetlene a necim aspon trochu rozumne odargumentovate. Cimz nerikam, ze by to dodrzovali, ale aspon by to treba chapali. Kdyz si pak bezny clovek precte, ze mame udajne nejdele zavrene skoly v cele Evrope a pritom jsme na tom nejhure, tak mu to asi nebude davat moc smysl. A sance, ze se vykasle i na to, co dodrzoval se IMHO podstatne zvysuji. Druha vec je, ze bez poradneho vysvetleni vznika obrovsky prostor pro ruzne dohady a dezinformace, ktere pak opet vedou nizsi ochote dodrzovat i rozumne veci.

Souhlasim, ale pokud neni obecne vule k dodrzovani opatreni, myslim, ze to nebude mit kyzeny efekt. Ten problem neni ani tak technicky, ale spis psychologicky.
Souhlasim, tohle je podstatna cast problemu, ale vlada a jeji chovani na tom ma srovnatelny podil a tezko to necim omlouvat. IMHO to pekne shrnul Honzek v tomhle komentari.
6.1.2023 21:02 Thomas Vavra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nevím proč by mněl zdravy člověk nosit rousku.Mam za to že nejspíš marodi. Žiji v Irl už leta,a nejlepší vec je nosit rousku v kapse zaselovanou,a nabidnout ji člověku který chrmla na všechny strany. Vždy ji prijme,protože má to uvedomneni...
Blaazen avatar 18.3.2021 23:20 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Z nedávné doby: Morgan řekl, že nevěří Meghan, která obviňovala královskou rodinu z rasismu. A je bez práce. Je tam hezký citát od W. Churchilla z Morganova twitteru.

A citát od Stephena Frye: “It's now very common to hear people say, 'I'm rather offended by that.' As if that gives them certain rights. It's actually nothing more... than a whine. 'I find that offensive.' It has no meaning; it has no purpose; it has no reason to be respected as a phrase. 'I am offended by that.' Well, so fucking what."
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 01:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Když dáš výpověď, jsi bez práce.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Blaazen avatar 19.3.2021 01:32 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To jako že ten den chtěl dát výpověď a jeho výrok 'nevěřím jí ani slovo' s tím nijak nesouvisel? Asi ne, že. A jestli tu výpověď podal sám, to je jen detail.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 02:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nebo nechtěl čelit kritice, tak dal výpověď.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
21.3.2021 15:54 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
A nebo byl přinucen dát výpověď. To se ti ale nehodí do krámu viď?
Fluttershy, yay! avatar 21.3.2021 16:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Gréta avatar 22.3.2021 19:22 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
6.1.2023 21:17 Thomas Vavra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Špatne jsi to opsal. Ať už kdekoli,anebo adkoli .
Blaazen avatar 22.3.2021 16:41 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Tak nám ten rozhovor s Oprou odvysílá Česká televize - 1. dubna :-)
18.3.2021 23:29 BOOMER ENERGY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ok boomer
Max avatar 18.3.2021 23:47 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Pardon, pokud jsem se tě nějak dotknul.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
18.3.2021 23:55 BOOMER ENERGY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nedotknul, akorát sis zapomněl postěžovat na upnutý džíny a sojový dýňový latté. T-r-a-p-n-ý.
18.3.2021 23:59 na to
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
nemáš bro
19.3.2021 08:42 Ondřej J | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Na upnuté džíny si dnes už stěžuje dnešní mládež, kruh se uzavírá a tato anomálie bude vytlačena.
19.3.2021 09:19 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To budeš možná zklamán, protože móda se cyklicky vrací.
19.3.2021 11:14 BOOMER ENERGY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
bude vytlacena protoze boomerove brzo vychcipaj. uz ted tady pyndaji hlavne ctyricatnici/padesatnici, ty to maj za par a nikoho nezajimaj uz TED.
Max avatar 19.3.2021 11:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Jedna z věcí, u který jsi ujel, protože třeba já jsem mnohem mladší :).
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
19.3.2021 11:24 BOOMER ENERGY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
"mnohem". Jinak to se mas cim chlubit chovat se jako zapsklej zaprdenej dedek driv. z toho uz nevyrostes.
Max avatar 19.3.2021 12:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Takže mi vyčítáš, že veřejně sděluji své názory? Nebo jaký je point? Že budeš urážet lidi, se kterými nesouhlasíš?
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
19.3.2021 13:19 kip
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To je dost ironický vzhledem k obsahu zápisku :-D
Jendа avatar 19.3.2021 21:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To není pravda. Jsi jen jiný účet osoby co tu původně hrála bluebeara, stejně jako všichni ostatní přispívající na AbcLinuxu kromě šesti anonymních podtržítek, a této osobě už je (skoro) 50.
Max avatar 19.3.2021 22:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Hehe :D. Tak samo, že ty jsi o fous mladší, než já. Na druhou stranu, osobně jsme se už viděli, jen si to asi nepamatuješ, páč nemáš tak dementní sociální paměť jako já a držíš v hlavě důležitější věci :).
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
Jendа avatar 19.3.2021 23:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Pamatuju, ale to nevadí. Byl to deep fake, nebo halucinace v hlavě jedné osoby.
21.3.2021 15:36 zdenek2008 | skóre: 26
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
ale kdepak mas to chrastitko? zase jsme ho ztlatili? no to jsme ale tluhlicek majinkej... budlyky budlyky!
19.3.2021 13:36 Jaruna
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Vidím to podobně, nevidím rozdíl v tom jako kdybych tu psal o svých posledních dnech jak mě bolí břicho a jak to doprovázejí silné větry :-| Ale to nejen tohle.
18.3.2021 23:58 dumb energy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
ok kid
18.3.2021 23:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mně se na tom jednak nelíbí, že to je jen virtue signalling a jednak, že to je hodně americko-centrický. Takže pak se dějou takový věci, jakože se master nahradí korektním leader, což pak někdo přeloží do němčiny nejspíš jako führer :-D (i když možná mají nějaká synonyma, to už nevim). Nehledě na to, že to kolikrát nedává moc smysl.

OTOH v některých případech mi to přijde ok, třeba s používáním main v gitu nemam problém, je to kratší a dává to víc smysl IMO.

Mimochodem, věděli jste, že nějakou formu korektního jazyka chce i RMS?
What Big Oil knew about climate change
19.3.2021 00:11 hefo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Však RMS bol vždy ľavičák, to ma neprekvapuje.
19.3.2021 02:28 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
main v gitu nemam problém, je to kratší a dává to víc smysl IMO
Oznaceni main v gitu pouzivam tak dlouho, ze uz vlastne nevim jak dlouho. Prislo mi to vystiznejsi, ale ted se kvuli tomu ze me stal prizdisrac. Ach jo.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
Max avatar 19.3.2021 08:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Silné nepochopení, jinak si tvůj komentář nedovedu vysvětlit. Věci se přejmenovávají pořád, je to naprosto běžné. A je mi opravdu jedno, že přejmenovávají větve v gitu. Zápisek v bogu je ale úplně o něčem jiném.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
19.3.2021 09:15 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Mně se na tom jednak nelíbí, že to je jen virtue signalling a jednak, že to je hodně americko-centrický. Takže pak se dějou takový věci, jakože se master nahradí korektním leader, což pak někdo přeloží do němčiny nejspíš jako führer :-D (i když možná mají nějaká synonyma, to už nevim).
the leader == der Leiter, ale pozor: v ženském rodě (die Leiter) to je žebřík. Hmmm, to je vlastně v mnohých repozitářích celkem výstižné (tam kde se hodně dělá merge workflow).
Nehledě na to, že to kolikrát nedává moc smysl.
Problém je v tom, že se nejedná o žádný nový objev. Na tohle narazily americké korporace už v padesátých letech během své globální expanze. Překlady v lepším případě nedávaly smysl, v horším případě ze sebe udělali šašky. Akorát že tenkrát si to nechali poctivě zanalyzovat nejenom interně, ale i externě (najmuli si nějaké kulturní antropology) a vyvodili z toho byrokratické předpisy.

Například v DB2 clusteru není "master" a "slave", ale "primary" a "secondary".
Mimochodem, věděli jste, že nějakou formu korektního jazyka chce i RMS?
No tak to je hlavně optimalizace. Navíc je IMHO patrné, že přirozený vývoj anglického jazyka jednoznačně směřoval k naprostému odbourání rodů, než to aktivisté zastavili.

Ono celkově, odpověď na tu řečnickou otázku v příspěvku "Jak tohle začalo?" je celkem jasná: jako morální očista křesťanů, kdy se vybílily kostely, zakázali svatí a čerti (jinde se zase zakázala Bible, aby se to vyrovnalo). A pak už to pokračovalo, zvlášť za oceánem (připomeňme například zákaz slavení Vánoc). No a jak to křesťanství slábne a společnost sekularizuje, tak se to přelilo do obecně neutrální roviny a pak do naprosto obecného moralizování. Co dnes vidíme jsou lidé kteří se sice zbavili Bible, ale ten puritánsko-kalvinistický imperativ o morální nápravě světa jim zůstal.

20.3.2021 22:07 zzz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
the leader == der Leiter, ale pozor: v ženském rodě (die Leiter) to je žebřík.
Tak v nemcine dnes neni mozne jen tak obecne rict "Leiter", protoze to je genericke maskulinum a exkluduje to "nemuze" (nemecky neni to Geschlechtergerechte Sprache).

Spravne by se mela vetev jmenovat "Leiter oder Leiterin" nebo "Leiter*innen" nebo "Leiter:innen", bohuzel ve vsech techto pripadech bude asi problem ve specialnich znacich. Nejspis pak vyhraje varianta "Leiter_oder_Leiterin".
Petr Tomášek avatar 19.3.2021 09:17 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
A proč ne? Problém není „korektní jazyk“, ale to, když se jazyk totálně dojebe, aby byl „korektní“. RMS se snaží alespoň konkrétně a věcně argumentovat...
multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
18.3.2021 23:57 Meh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Proč si myslíte, že Gitlab mění jméno hlavní větve z "master" na "main"?
No to nevim. Ale proc zrovna tebe, ktery rikas hlavni vetvi doslova "hlavni", jsi cely offended a triggered z toho, ze oni ji ted budou rikat take hlavni (=main)?
19.3.2021 17:02 GeorgeWH | skóre: 42
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Dalsi, co nepochopil. Nejde o to, co sa na co meni, ale preco sa meni.
19.3.2021 00:07 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To chce klid, nic s tím nenaděláte, tak proč se ještě rozčilovat a ničit si nervy... A dopady tohohle lepšího světa si holt budou muset vyřešit vaše děti, tak jim můžete pomoct tím, že se místo rozčilování budete věnovat jim :-)
Quando omni flunkus moritati
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 01:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Firma, která usiluje o zisk, má nějaké oddělení Public Relations – vztahy s veřejností – které upravuje veřejný obraz firmy tak, aby to neohrožovalo její zisky.

Případ uzavřen.

Že někteří lidé zamrznou v kultuře svého mládí a ztratí kontakt s realitou, inu, to se stává. Třeba tady duševnímu gerontovi Maxovi. Bizarní na tom je, že stejná sqadra si obvykle stěžuje, jak jsou ti mladí sprostí a nevychovaní.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 09:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Firma, která usiluje o zisk, má nějaké oddělení Public Relations – vztahy s veřejností – které upravuje veřejný obraz firmy tak, aby to neohrožovalo její zisky.
Mě fascinuje, že lidi označí za levicové, když soukromá firma vyhodí člověka za účelem optimalizace PR a ultimátně zisků. Co by mohlo být pravicovějšího? Kde jsou teď bojovníci za svobodu firmy vyhodit si koho chce kdy chce?

A následně lidé se toho člověka zastávají proti zlovůli jeho zaměstnavatele a rádi by, aby vyhozen nebyl, což jako ne, že bych nesouhlasil, ale není snad něco takového těžce levicová záležitost?

Zase jednou je vidět absurdita těchto pojmů.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 10:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Zase jednou je vidět absurdita těchto pojmů.
To bys mohl prohlásil o libovolných pojmech, které si zrovna ohýbají.

Že by tedy nešlo o pojmy, nýbrž pokrytectví?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 11:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To sice jo, ale různý pojmy jsou různě gumový... a některý jsou gumový velmi...
19.3.2021 10:19 _
Rozbalit Rozbalit vše Problémy s levičáky, novináři a SJW
soukromá firma vyhodí člověka za účelem optimalizace PR a ultimátně zisků
Minimálně půlka lidí jsou rasisti* a zbytku je to víceméně jedno - pak je tu ukřičená menšina a novináři, kteří jí dávají prostor + se to zacyklí skrz sociální sítě**. Problém je v tom, že práce novinářů je mizerně placená, takže schopní lidi dělají většinou něco jiného a v těch novinách je volný prostor a relativně snadný vstup, takže se tam nakýblovali různí zbyteční levicoví intelektuálové, kteří se neuchytili jinde - v těch novinách pak získávají moc/vliv a jejich řádění bohužel dopadá na zbytek společnosti. Totéž platí třeba pro Wikipedii nebo různé neziskovky, to jde taky z principu doleva, protože schopný člověk má dobře placenou práci jinde a na tohle nemá moc čas - to vytváří prostor pro levičáky, kteří v první fázi sice nedostanou peníze a dělají tuhle práci víceméně zadarmo, ale získávají tam určitý vliv a postavení, kterého následně zneužijí k propagaci svých zhoubných myšlenek a cílů.

Takže k té optimalizaci zisku: kdyby šlo jen o to, tak se firma bude chovat neutrálně nebo lehce rasisticky. Je tu ale strach z toho lynčování ukřičenou menšinou + část (těch zbytečnějších) pozic ve firmách taky obsadili levičáci, kteří třeba neumí psát software, nejsou to inženýři, nejsou co platní ve výrobě, ale někdo se nad nimi slitoval a dal jim nějakou pseudo-práci, aby měli co dělat, s tím, že snad nebudou moc škodit (jenže oni bohužel škodí).

*) a to se netýká jen bělochů - žlutí a černí jsou rasisti snad ještě víc

**) na globální sociální síti se sejde pár menšinových blbečků, kteří by se jinak ani nepotkali a lidi kolem nich by jim řekli, že jsou mimo, ale na v absolutním počtu v globále jich je "hodně", takže se navzájem podpoří - následně se toho chytnou novináři na napíšou o tom článek, ve smyslu, že spousta lidí si myslí to a to, což vyprovokuje další reakci, zase se napíšou nějaké sračky na twitter a facebook a zase se to pak shrne v nějakém novinovém článku, který tomu dá jakýsi punc "oficiálnosti" a "správnosti"
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 10:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše re: projekce
Namátkou:
strach z toho lynčování ukřičenou menšinou
Vidíš, kralyku?

Že tady ten pošuk si ohýbá význam slov, neznamená, že „lynčování“ je absurdní pojem. Jenom to vypovídá tady o tom pošukovi.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 10:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s levičáky, novináři a SJW
Takže k té optimalizaci zisku: kdyby šlo jen o to, tak se firma bude chovat neutrálně nebo lehce rasisticky. Je tu ale strach z toho lynčování ukřičenou menšinou
Strach z čeho konkrétně? Jak jim může ukřičená menšina ublížit? Jediný, co mě napadá, je právě negativní PR, přesvědčování ostatních lidí, aby třeba tu firmu bojkotovali apod. ... tj. ultimátně opět zase jde o zisky.
ale někdo se nad nimi slitoval a dal jim nějakou pseudo-práci, aby měli co dělat, s tím, že snad nebudou moc škodit (jenže oni bohužel škodí)
V tom případě je to ale z pravicového hlediska zjevně chyba toho, kdo tomu člověku dal práci - špatně to odhadl, uškodil firmě a v zásadě dobře jim tak, měli lépe vybírat zaměstnance, nesnad?
19.3.2021 10:24 xxx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
No me zas prijde legracni, ze kdyz nejaka firma sdira zamestnance z kuze, tak na argument, ze to delaji dobrovolne, ti kazdej levicak zacne placat litanie na tema "co je to vlastne dobrovolne". Vytahne socialni postaveni nebozaka, tlaky okoli, atd...

No a kdyz takova firma teda vyhodi za ucelem optimalizace nekho, kdo levicakum nevoni, tak to najednou nejsou zadne tlaky okoli atp., ale to spravne pravicove chovani.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 10:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To je právě věc schopnosti uvažovat v souvislostech.
kdyz nejaka firma sdira zamestnance z kuze, tak na argument, ze to delaji dobrovolne
Kdo dělá co dobrovolně? Firma, nebo ti zaměstnanci? Kde je ta „dobrá vůle“, když se člověk rozhoduje mezi mizerným zaměstnáním a nepokrytím základních biologických potřeb?
kdyz takova firma teda vyhodi za ucelem optimalizace nekho, kdo levicakum nevoni
Zatímco takový Piers Morgan, když demonstrativně skončí, nemá nejmenší problém najít si jiné, zřejmě také velmi lukrativní zaměstnání.

V krajním případě by musel držet jazyk na uzdě. Překvápko: to je běžné, zvlášť na těch méně lukrativních pozicích.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 10:48 xxx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Ne, ze bych tuhle odpoved neocekval...
Zatímco takový Piers Morgan, když demonstrativně skončí, nemá nejmenší problém najít si jiné, zřejmě také velmi lukrativní zaměstnání.
Stejne jako si ten zamestnanec nema problem najit jinou shitozni praci, kde ho nebudou ojebavat alespon o trochu min.

Oba jednaji pod tlakem okoli, ale v jednom pripade to bagatelizujes, v tou druhem si na tom stavis karieru...
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 11:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
zamestnanec nema problem najit jinou shitozni praci
To se nepochybně týká i Pierse Morgana, tak proč nad tím tolik lidí pláče?

Z pohledu té většiny lidí, která nemá přístup k takovým pozicím jako Piers Morgan, je to o to složitější, že najít si jinou, jakkoliv šitózní, práci někdy problém je.

Například, když Pierse Morgana odmítnou ze všech firem široko daleko, protože je mu 55 let, tudíž moc starý a zanedlouho by chtěl do důchodu, ano, to je problém – věk si člověk nevybírá, rozhodně ne ve srovnání s tím, co říká, nebo neříká.

No a když nejsi Piers Morgan, ale Lojza z Horní Dolní… kolem Horní Dolní nic neseženeš, byť jen stěhování něco stojí. Pro kontext, Piers Morgan prý bral 1,5 megaliber ročně, z toho si lze – pokud nemáš např. problém se závislostmi – snadno dovolit stěhování (a upřímně řečeno, i předčasný důchod).

Trochu rozdíl, ne?

Ale já vím, že to víš, jenom to nenapíšeš, protože ti to ideologicky nesedí do krámu.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 11:17 xxx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Proc by se mi to melo hodit do kramu? Ja totiz nepotrebuju, narozdil od tebe, napadat pravicaky, za pouzivani dobrovolnosti.
19.3.2021 13:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Například, když Pierse Morgana odmítnou ze všech firem široko daleko, protože je mu 55 let, tudíž moc starý a zanedlouho by chtěl do důchodu, ano, to je problém – věk si člověk nevybírá, rozhodně ne ve srovnání s tím, co říká, nebo neříká.
Ty si mimoň mladíku, víš o tom? S tímhle má možná problém ten, kdo do těch 55 házel lopatou, nebo jenom mlátil hubou. Otce ještě před pěti lety na kolenou prosili, aby pro ně ještě pár let dělal a to mu bylo už 80 pryč. A já si taky nemůžu stěžovat, že by nebyl o mne zájem. Jo ve 20–30 je to mnohem těžší, pokud za sebou ještě nic nemáš a pokud se nesnažíš. Kdo má velký problém, jsou ti co překročí 40 let ve státní správě.
19.3.2021 11:01 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
No a kdyz takova firma teda vyhodi za ucelem optimalizace nekho, kdo levicakum nevoni, tak to najednou nejsou zadne tlaky okoli atp., ale to spravne pravicove chovani.
Aby bylo jasno, já s tebou souhlasim, samozřejmě, že to jsou tlaky okolí a já ten vyhazov neschvaluju. Dělám pouze ďáblova advokáta pravicové teorii, protože ta říká, že ten vyhazov je zcela v pořádku.

Je dobře, když si tzv. 'pravičáci' na příkladech těchto vyhazovů uvědomí, že ty tlaky okolí existují, že vyhazov není vždy 100% správné a svobodné rozhodnutí firmy atd., což dříve zásadně popírali.
19.3.2021 11:58 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Na druhou stranu, je to praktický "hypocrite test" - něco jako býval vztah ke komunistům u levičáků.

Je to neuvěřitelné, ale existují lidé kteří skutečně mají konzistentní názory. Onehdy jsem potkal jednoho amerického pravičáka, který skutečně upřímně zastával názor, že sociální sítě a Big Tech vůbec si mohou publikovat co chtějí a jak chtějí. Cokoliv jiného by omezovalo svobodu projevu Brina, Bezose, Zuckerberga et al. Ne že bych s tím souhlasil (IMHO s tímhle přístupem se nejedná o právo, ale o privilegium), ale oceňuji že odolal pokušení brečet o cenzuře.
19.3.2021 13:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Co v Americe. Jeden takový mě natolik nasral, že jsem začal na serveru aktivně dotazy co lezou skrz FB bojkotovat.
19.3.2021 16:06 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To je ale úplně něco jiného...

Nicméně v principu souhlasím, hlavné problém dneška jsou "sociální sítě".

Já osobně bych zavedl na sociální síte spotřební daň. Něco jako na cigarety, akorát větší - cigarety koneckonců napáchají řádově menší škody. Jenomže na tohle žádný politik koule nemá.
21.3.2021 15:34 zdenek2008 | skóre: 26
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
jak rikal pavka korcagin, "dala babista nam nam? a spapinkal nas majinkej tluhlicek secicko? sak se babisty zeptame. a kakal budulinek? zasypala babista pudelku? tak ted hezky hajinkej a az se vypinkas pudeme zase k babiste na nam nam."
19.3.2021 02:57 jarda f
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
fňůk fňůk fňůk fňůk oni něco přejmenovali fňůk fňůk fňůk fňůk
Max avatar 19.3.2021 09:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Věci se přejmenovávají běžně, je to normální vývoj, ale o tom ten zápisek není. Zřejmě tedy problém s pochopením, nebo jsem prostě tu mou myšlenku nedokázal správně popsat. Na druhou stranu, zdá se, že někteří to pochopili.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
19.3.2021 09:37 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Já myslím že je to jasný všem. To tomu neubírá na ubohosti. Bude další zápisek vo bojovym vrtulníku?
19.3.2021 12:11 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Náhodou bojový vrtulník ilustruje ten skutečný problém s tím "identify as": správně je to totiž trpný rod.
  • Pokud o tobě lidé mluví jako "on", tak jsi identifikován jako muž.
  • Pokud o tobě lidé mluví jako "ona", tak jsi identifikován jako žena.
  • Pokud o tobě lidé mluví jako "to", tak jsi identifikován jako hororový klaun.
  • Pokud před tebou lidé utíkají a míří na tebe Stingery, tak jsi identifikován jako bojový vrtulník.
Takhle to (v principu) funguje obecně: identita je dána společností, jako konsenzus. Jedinec se může snažit konsenzus ovlivnit svým chováním, ale to může nebo nemusí vyjít. Jenomže Americký Individualismus znamená, že každý si sám rozhoduje o sobě a je to jeho právo...
24.3.2021 12:45 pupala | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To je síce super, ale presne podľa toho istého: ak si napr. pohlavnými znakmi identifikovaný ako muž a ty sám seba identifikuješ ako ženu, je to tvoje právo, ale rovnako je mojim právom identifikovať ťa ako muža, pretože ja muža neidentifikujem podľa toho aké má on (v sebaindetifikujúcich predstavách "ona") vnútorné presvedčenie o sebaidentifikácii, ale identifikujem ho podľa vonkajších znakov. V tom je problém, že na jednej strane máme akceptovať postoje iných, ale na druhej strane je každý iný postoj pomaly odsúdeniahodný. A to presne v kontexte toho istého Amerického individualizmu .... Inak pekný blog a dokážem súhlasiť s názorom v ňom vyjadreným.
Fluttershy, yay! avatar 24.3.2021 12:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
ak si napr. pohlavnými znakmi identifikovaný ako muž
To se pozná jak?

(Pohlaví je spektrum, do kterého vstupují v průběhu vývoje různé vlivy, od chromozomů přes další působení hormonů v průběhu času, které vedou k různému růstu.)
ty sám seba identifikuješ ako ženu
Pohlaví (sex) a gender jsou dvě různé věci. S tím prvním někdy potřebuje pracovat lékař, společnost ale téměř vždy pracuje s tím druhým.

Není mi jasné, jak se pak vyrovnáš se společenskými fenomény jako albánské panny z přísahy (žijí jako muži).
rovnako je mojim právom identifikovať ťa ako muža, pretože ja muža neidentifikujem podľa toho aké má on (v sebaindetifikujúcich predstavách "ona") vnútorné presvedčenie o sebaidentifikácii, ale identifikujem ho podľa vonkajších znakov
Nevím o žádném tvém právu kontrolovat ostatním lidem genitálie, natož dělat genetické testy.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
24.3.2021 13:25 pupala | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Úplne bežne sa určuje pohlavie podľa vonkajších pohlavných znakov. Je pravda, že sa niekedy môžem pomýlit resp. to nerozoznať až kým mi to dotyčný nedokáže priamo. Ale pokiaľ nebude každý/á zo skúšobnej vzorky "doriadená/ý" umeleckým maskérom, je netrafenie pohlavia na úrovni štatistickej chyby. A áno, gender a pohlavie je rozdiel, je to pojem zavedený preto, aby mali kde zapadnúť aj tí čo majú nejakú inú sebaidentifikáciu. S problémom albánskych "pánn z prísahy" som úplne vyrovnaný, rovnako ako ony(či "oni") s tým, že existujú aj inak zmýšľajúci ľudia, ony sa nesnažia nikoho názor "zmiesť zo sveta". A zrejme v blízkej dobe pravdepodobne vyhynú. Čo však tiež neznačí, že niekto s rovnakým kultom nemôže začať o nejaký čas potom. Pokiaľ bude mať na to nejaký dôvod.
Fluttershy, yay! avatar 24.3.2021 13:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Ale pokiaľ nebude každý/á zo skúšobnej vzorky "doriadená/ý" umeleckým maskérom, je netrafenie pohlavia na úrovni štatistickej chyby.
Vzhledem k tomu, že vyjádření genderu se liší mezi kulturami, stačí se ocitnout v jiném prostředí, kde jsou jiné genderové normy (módou počínaje), a jsi v pikách.

Ale nějakou „statistickou chybu“ jde běžně potkat tady ve střední Evropě (a vím s jistotou, že několik jich navštěvuje AbcLinuxu) a je to člověk, osobnost, ne „statistická chyba“.
[gender] je to pojem zavedený preto, aby mali kde zapadnúť aj tí čo majú nejakú inú sebaidentifikáciu
To vůbec není pravda, o genderu v moderním slova smyslu se dlouhodobě hovoří, i když se uvažuje binární. Zvláště v rámci feminismu (v němž určitá větev nebinární gender nepřipouští).

Proč se takto o genderu hovoří a studuje se? Protože je to nějaký pozorovatelný fenomén ve společnosti.
S problémom albánskych "pánn z prísahy" som úplne vyrovnaný, rovnako ako ony(či "oni") s tým, že existujú aj inak zmýšľajúci ľudia, ony sa nesnažia nikoho názor "zmiesť zo sveta".
No, to je zrovna zajímavý případ, protože žijí v ultrakonzervativní albánské společnosti, kde pořád přežívají velmi striktní genderové role, patriarchát a zvyky jako krevní msta. (Viz sekci Motivation na té Wikipedii.)
Čo však tiež neznačí, že niekto s rovnakým kultom nemôže začať o nejaký čas potom.
Jaký kult zase? WTF?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 03:12 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nehacknul ti JiK ucet?
Google na tohle má i kuchařku.
Ten manual je ve skutecnosti velice pekny navod, jak psat srozumitelne technicke texty, obzvlast, pokud je pise non-native speaker.

Spousta veci se v bezne reci pouziva, ale v oficialnim textu se jim vyhnes, protoze jinak budes za tydyta a presne k tomu je ten manual.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
Petr Tomášek avatar 19.3.2021 08:37 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Jo, takže se nesmí používat id est (i.e.) a exempli gratia (e.g.), protože je to latinsky a Římané byli strašní kolonialisté.

A nebo snad proto, že je dnes neslušné být vzdělaný, protože firmám jako google se banda tupejch idiotů bude líp ovládat, až se jim podaří zotročit celý svět...
multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
19.3.2021 09:40 __
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nebo nebýt mamlas a přečíst si to?
Don't use. Instead, use phrases like for example or such as. Too many people mix up e.g. and i.e.
To je kuchařka pro code style.
Petr Tomášek avatar 19.3.2021 10:30 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Jinými slovy: Příliš mnoho lidí jsou nevzdělaná hovada, proto je třeba cokoliv, co by mohlo vzdělanost připomínat, zničit...
multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 10:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Očekával bych, že budeš chápat rozdíl mezi různými slohovými útvary.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Petr Tomášek avatar 19.3.2021 11:05 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
"e.g." je kratší než "for example", proto to má smysl právě třeba někde v kódu...
multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 11:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Evidentně délka není (jedinou nebo hlavní) prioritou.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 11:02 __
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nevík z jaký planety jsi spadl, ale to je v rámci komunikace firem naprosto normální, např. v multikulturním prostředí (pro triggered-dementy tím myslím třeba meeting v rámci více zemí) se anglicky mluvícím doporučuje používat co nejjednodušší výrazy. Protože smyslem je se dorozumět. Já vím, ta drzost.
Petr Tomášek avatar 19.3.2021 11:06 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
A není lepší těm Indům zaplatil jazykový kurz?
multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
19.3.2021 11:08 __
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Lepší v čem? Jinak opět zcela běžná praxe, my máme ročně příspěvek 100k na vzdělávání.
19.3.2021 11:32 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Indové typicky mají angličtinu velmi dobrou. Relativně.
19.3.2021 12:16 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nebo nebýt mamlas a přečíst si to?
Don't use. Instead, use phrases like for example or such as. Too many people mix up e.g. and i.e.
Českou specialitou je používání "Add" místo "Ad" - z toho vždycky rostu.
xvasek avatar 19.3.2021 06:09 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Šak si tomu říkej jak chceš, pro tebe se nic nemění, jenom pak musíš počítat s tím, že budeš za jelito. Konec příběhu. :-)
19.3.2021 07:19 bigBRAMBOR | skóre: 37
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ja jsem v nasem verzovacim SW prejmenoval vetve uz davno, misto master je Cech a misto slave Slovak.
19.3.2021 17:13 GeorgeWH | skóre: 42
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
:D
19.3.2021 07:56 Mayhem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Souhlas. Tato falesna snaha o korektnost je jednim z ukazatelu dekadence zapadni civilizace.

Cernosi musi hrat v evropskych stredovekych filmech. Autorum stredoveke hry je vycitano, ze zadna postavicka neni cerna. Rikanku cerne basnirky nesmi prekladat beloch. Belosi nesmi sdilet na facebooku obrazky cernochu, protoze digital blackface. Na nekterych akcich hnuti BLM nebylo povoleno ucastnit se pochodu bilym podporovatelum hnuti, i kdyz sdileji stejne myslenky. Transsexualove se citi offended, kdyz je oslovite zajmenem na zaklade vnejsiho vzezreni.

Ve jmenu boje proti rasismu segregovat spolecnost? Vzdyt to je take rasismus sakra.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 10:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Už ta úplně první stížnost je absurdní.
Cernosi musi hrat v evropskych stredovekych filmech.
Filmy nejsou historicky věrné. Viz např. vtipná videjka o módě. Černoši jsou to poslední. Nicméně: ve středověké Evropě byli černoši.

A pak: když točíš komerční film, chceš diváky. Takže třeba chceš nejen bílé diváky. Je zajímavé pozorovat, jak když jde o nadřazenost bílé rasy, jde nějaký kapitalismus stranou.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 11:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství

Onehdá jsem koukal ne záznam divadelní hry a byl jsem šokován, že v Othellovi nacpali levičáci černocha do hlavní role! To konkrétní divadlo od té doby bojkotuji. Že je cpou do sitcomů na Netflixu, dobře, prosim, když to musí mít, ale že si dovolí sáhnout na Shakespeara, to už je vrchol!

/s


OTOH v některých těch bodech bych ale s Mayhemem souhlasil. To s tou básnířkou mi přijde absurdní až rasistické a třeba BLM jsou celkem běžně úplně standardní rasisti.

Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 11:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
OTOH v některých těch bodech bych ale s Mayhemem souhlasil. To s tou básnířkou mi přijde absurdní až rasistické a třeba BLM jsou celkem běžně úplně standardní rasisti.
Zkoušel jsi zjistit a pochopit, co příslušné lidi vede k tomu, co říkají? (a co vlastně přesně říkají?)

Když tomu říkáš rasismus, co tím myslíš? Není to případ gumovosti pojmů jako výše?

(Aniž bych teď vyjadřoval, jaké odpovědi bych dal já, ten tvůj výrok mi připomíná, co myslel Martin Luther King Jr., když varoval před „white moderate“.)
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 12:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Zkoušel jsi zjistit a pochopit, co příslušné lidi vede k tomu, co říkají? (a co vlastně přesně říkají?)
Ano, nicméně co někoho k něčemu vede nesvětí ten efekt, dtto to, že pro to mam nějaké pochopení. Můžu velmi dobře znát důvody a mít osobní pochopení, ale negativní efekt to bohužel nezmění.
(Aniž bych teď vyjadřoval, jaké odpovědi bych dal já, ten tvůj výrok mi připomíná, co myslel Martin Luther King Jr., když varoval před „white moderate“.)
Nalépkovaní snahy o konzistentní postoj za středové kompromisářství by se mělo už konečně dát do nějaké databáze politických memů...
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 13:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
negativní efekt
Co za negativní efekt?
Nalépkovaní snahy o konzistentní postoj za středové kompromisářství by se mělo už konečně dát do nějaké databáze politických memů...
Co je to ten konzistentní postoj, to je něco jako „rovná daň“?

Takže konkrétně: I have almost reached the regrettable conclusion that the Negro's great stumbling block in his stride toward freedom is not the White Citizen's Counciler or the Ku Klux Klanner, but the white moderate, who is more devoted to "order" than to justice; who prefers a negative peace which is the absence of tension to a positive peace which is the presence of justice; who constantly says: "I agree with you in the goal you seek, but I cannot agree with your methods of direct action"; who paternalistically believes he can set the timetable for another man's freedom; who lives by a mythical concept of time and who constantly advises the Negro to wait for a "more convenient season."

Dále: You may well ask: "Why direct action? Why sit ins, marches and so forth? Isn't negotiation a better path?" You are quite right in calling for negotiation. Indeed, this is the very purpose of direct action. Nonviolent direct action seeks to create such a crisis and foster such a tension that a community which has constantly refused to negotiate is forced to confront the issue. It seeks so to dramatize the issue that it can no longer be ignored. My citing the creation of tension as part of the work of the nonviolent resister may sound rather shocking. But I must confess that I am not afraid of the word "tension." I have earnestly opposed violent tension, but there is a type of constructive, nonviolent tension which is necessary for growth. (Nutno také připomenout, že významným současníkem MLK byl také Malcolm X – diversity of tactics.)

Hele, knížka: The idea and practice of civility has always been wielded to silence dissent, repress political participation, and justify violence upon people of color. Although many progressives today are told that we need to be more polite and thoughtful, less rancorous and angry, when we talk about race in America, civility maintains rather than disrupts racial injustice. Stručně např. tady.
But more often than not, given the long racist history of Black people being presumed as uncivil—too rowdy, angry, impolite, criminal—the victims of civility have and will continue to be Black citizens. Slavery defenders like South Carolina Sen. John C. Calhoun condemned in 1837 uncivil anti-slavery activists as filled with “deadly hatred,” in order to justify violent reprisals against enslaved rebellions. Lynch mobs in the 1890s warned of the specter of the uncivil Black rapist as a threat to White women to justify murder in cold blood. Of course, this was both a blatant lie and fabrication—these interracial relationships were consensual. But civility is a powerful weapon for reactionary politics. When the notorious segregationist and terrorist, North Carolina Sen. Ben Tillman, who himself participated in the 1876 murder of six Black men, justified lynching on the Senate floor in 1907, he did so in the name of civility. When White racists lynch, he said, they “have avenged the greatest wrong, the Blackest crime in all the category of crimes. … They are looking to the protection of their own loved ones.”
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 13:53 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Co za negativní efekt?
Myslíš si, že když budeme (efektivně) zavádět společenské pravidlo, že báseň od autora s barvou kůže X může překládat opět jen autor s barvou kůže X, bude to prospěšné?
Co je to ten konzistentní postoj, to je něco jako „rovná daň“?
Ne, konzistentní postoj není rovná daň, je to postoj, kdy jednotlivé názory pokudmožno nejsou navzájem v rozporu.
Takže konkrétně: I have almost reached the regrettable conclusion that the Negro's great stumbling block in his stride toward freedom is not the White Citizen's Counciler or the Ku Klux Klanner, but the white moderate, who is more devoted to "order" than to justice;
Ano, viděl jsem ten text, a ne, nesouhlasim s tvou jeho aplikací na tohle vlákno. Podsouváš mi tím postoje, které nemam, dtto tou knížkou.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 14:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To s tou básnířkou mi přijde absurdní až rasistické a třeba BLM jsou celkem běžně úplně standardní rasisti.
Myslíš si, že když budeme (efektivně) zavádět společenské pravidlo, že báseň od autora s barvou kůže X může překládat opět jen autor s barvou kůže X, bude to prospěšné?
Za prvé: Motte-and-bailey fallacy

Za druhé: myšlenka zní, že překladatel by měl mít pokud možno podobnou životní zkušenost (barva kůže je proxy). Tady to máš rozepsáno od Bittnera:
Může hrát barva pleti nějakou roli v překládání? Svým způsobem ano. Nemusíme přitom hned klást vazbu mezi pigment a schopnost přenosu významu z jazyka do jazyka. Rasa je ostatně především konstrukt — ale právě proto je součástí širšího souboru společensko-historických konstruktů, ve kterých jsou ukotvená desetiletí až staletí specifického zacházení, specifických osudů, segregace a dalších materializovaných důsledků, které se velkou měrou promítají i do fungování společnosti, která si je jistá, že je formálně překonala.

Jak se „materializují konstrukty“? Například konstrukt „barva pleti“ se i u nás stále materializuje třeba v tom, v jaké lokalitě patrně bydlíte. Existuje snad nějaká fyzická spojitost mezi pigmentem a místem bydliště? Ne. Ale existuje spojitost mezi romstvím a segregací.

Netvrdím, že by báseň černošky nemohla přeložit běloška, ale dovedu pochopit, proč to může být v něčem relevantní. Pokud jde o samotný překlad, dokonce bych se opovážil tvrdit, že v případě poezie vyvstává tato „materializace konstruktů“ s ještě větší naléhavostí. Překlad libovolného textu může být bezpochyby skvělý, aniž by překladatel disponoval nějakou konkrétní historicko-symbolickou zkušeností či identitou (ostatně Viktor Janiš, který se v této otázce dostal do křížku zejména s angloamerickou překladatelskou komunitou, je fenomenální překladatel a nepochybuji, že by si nějak poradil i s touto básní).

Není ale náhoda, že skvělé překlady básní beat generation přeložil do češtiny Jan Zábrana, sám takový beatnik, byť jej neodkázal do pro tento styl typického vnitřního vyhnanství americký konzumní imperialismus, ale ocelový československý komunismus. Odbornou esej ženské autorky dokáže skvěle přeložit muž, zná-li dostatečně pojmový aparát, mužský román dokáže skvěle přeložit žena, je-li například dostatečně tvůrčí v překládání idiomů apod. Poezie ale není jen záznamem myšlenek a konceptů, ale vyjádřením vnitřního světa autora či autorky. A překlad básně není jenom překlad, je to do velké míry tvorba úplně nového textu pro úplně nový kontext, který je zatížený svými historickými vrstvami konstruktů. Požadavek na barvu pleti pak může být snahou najít v těchto vrstvách něco společného s původní básní.

Primárním účelem aktivistické poezie je poselství — o naději pro ustrkované, o dalších krocích k rovnosti lidí, o utrpení a nespravedlnosti. Stejně jako je nedílnou součástí takového poselství i barva pleti autorky, může být její součástí i požadavek na barvu pleti překladatelky. Někomu to možná připadá jako malichernost, pro někoho je ale i takové posuzování, co je malicherné, a co ne, součástí problému.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 14:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Za prvé: Motte-and-bailey fallacy
Nah. Vim, že jsou to dvě odlišný témata a nepotřebuju ani neprosazuju implikaci motte => baily. Jde o to, že na diskusi toho druhýho tématu (BLM) nemam čas. To první se diskutuje výrazně snáz v omezeným čase. Klidně považujme baily (poznámku o BLM) za nepodloženou.
Za druhé: myšlenka zní, že překladatel by měl mít pokud možno podobnou životní zkušenost (barva kůže je proxy).
Poznámk: Tohle neodpovědělo na otázku.

Jinak prosazovat barvu kůže coby proxy životní zkušenosti, a v důsledku jako kvalifikaci pro job, mi samo o sobě přijde jako celkem zavánějící rasismem. Představ si, že by někdo chtěl, aby bělošského básníka překládal jen běloch a zdůvodnil to til, že černoši nemaj dostatečné životní zkušenosti.
19.3.2021 14:50 xxx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Co teprve pouzivat barvu kuze jako proxy pro zivotni styl najemnika pri pronajmu bytu...
19.3.2021 15:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Uhh... Chtěl jsi tím říct, že ten tlak na / rezignace té bělošské překlatadelky byly v pořádku?
19.3.2021 15:08 xxx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Spis naopak. Zkratka, kdyz to dobre okecas, tak muzes klidne diskriminovat.
19.3.2021 15:09 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Jo takhle, ok, už chápu.
19.3.2021 15:58 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Pokud si dobře pamatuji, tak česká judikatura efektivně říká že majitel bytu může diskriminovat jak chce, akorát nemá mít blbý kecy.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 14:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
¯\_(ツ)_/¯
Jinak prosazovat barvu kůže coby proxy životní zkušenosti, a v důsledku jako kvalifikaci pro job
Když to napíšeš takhle, může to znít, jakoby se po překladateli již nechtěla kvalifikace překladatele. Ale tak to není. Jde o podmínku navíc.
Představ si, že by někdo chtěl, aby bělošského básníka překládal jen běloch a zdůvodnil to til, že černoši nemaj dostatečné životní zkušenosti.
Zase: slovo „dostatečné“ to klade na lineární osu. Přitom jde o určitý typ životní zkušenosti.

Bittner tam má ty příklady s muži, ženami aj. To je ostatně častá výtka, že romanopisci-muži mají tendenci psát stereotypizované ženské nejen dialogy.

Ale především si všimni, že tento konkrétní případ nejvíc řeší rozhněvaní bílí muži, kterým o nějakou filosofii překladu a literatury vůbec nejde, nejspíš o ni nikdy nezavadili a nic na tom ani měnit nehodlají.

Ano, když se zapomene na kontext a sklouzne to k prostému tokenismu, míjí se to zamýšleným efektem a může to být v důsledku problematické. Napadá mě „racial/identity capitalism“ (Nancy Leong); nejkřiklavější příklad je „black conservative“, kdy několik Afroameričanů využívá svou identitu k tomu, aby získali lukrativní místa v médiích nebo politice, kde americkému konzervativismu poskytují alibi, že vlastně vůbec není rasistický… a pak, ona ani skupina samotná autenticky není homogenní, ačkoliv např. liberální establishment ji tak někdy vykresluje („black voters“) – toho se dotýká namátkou My #Walkaway Story (Why Did I ABANDON Liberalism?) (není od věci půlhodinku věnovat poslechu)
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 15:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Zase: slovo „dostatečné“ to klade na lineární osu. Přitom jde o určitý typ životní zkušenosti.
V tom moc nevidim rozdíl, jde mi o ten implicitní předpoklad, že někdo s barvou kůže X má zkušenosti Y a nemá zkušenosti Z. To vůbec nemusí být pravda.

TL;DR nevim, jak se teda dobrat nějaký konzistence, kdy teda máme koukat na barvu pleti člověka při posuzování kvalifikace a kdy ne.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 15:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Když jsi v Americe nebo Nizozemí, je dost vysoká pravděpodobnost, že člověk s tmavší pletí má nějakou zkušenost s kratším koncem provazu v souvislosti s kolonialismem.

To je celé.

Dokonce bych řekl, že tam tomu tak i intuitivně rozumí, a to včetně těch různých konzervativců, kteří ale účelově předstírají opak. Ano, ve střední Evropě hrajeme jiné řečové hry.

Jestli chceš vést filipiku proti tokenismu a liberálnímu pokrytectví – pamatuješ, jak feministickou módu pro Beyoncé šily fakticky námezdní otrokyně? – pro mě za mě.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 15:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Když jsi v Americe nebo Nizozemí, je dost vysoká pravděpodobnost, že člověk s tmavší pletí má nějakou zkušenost s kratším koncem provazu v souvislosti s kolonialismem.

To je celé.
Dobře, ale jakým způsobem pak adresuješ např. tu stížnost, co psal výše xxx?

Jinými slovy, jak mam rozhodnout (morálně přijatelně a s nějakou konzistencí), kdy tuhle pravděpodobnost zohledňvoat a kdy ne?
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 15:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Kdy se takhle potřebuješ rozhodovat?

Už jenom z čistě pragmatických důvodů by bylo užitečné se jako svět vyrovnat s dědictvím kolonialismu, a to především materiálně, ale nejen tak (např. zvláště západní Německo má nějakou zkušenost s vyrovnáváním se s nacismem).

To je v době, kdy se po Haiti stále chtějí reparace za to, že se před staletími osvobodilo od otroctví.

(A český stát furt nemá vyřešené vztahy s Romy, což zahrnovalo leccos od násilného usídlení po násilné sterilizace.)

Diskuse o překladu básní s dovolením přenechám umělecké scéně.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 16:23 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Kdy se takhle potřebuješ rozhodovat?
Průběžně, rád mam nějakej morální kompas. Nebo jako asi bych se na to mohl prostě vyrezignovat a dělat si co se mi chce nebo zrovan hodí bez ohledu na morálku, ale to jaksi úplně nechci...
Diskuse o překladu básní s dovolením přenechám umělecké scéně.
No mam pocit, že sis nad tim trochu umyl ruce...
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 19:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Morální kompas…

Řeč je o poezii pramenící z materiálního útlaku. Úplně se nabízí zabývat se těmito příčinami jako naprostou prioritou.

Kdo poezii přeloží? Mno, omezuje to kopírovací monopol. Musím opakovat, co si asi myslím o kopírovacím monopolu…? Které překlady původní autor(ka) posvětí? To bych nechal na nich a na umělecké obci obecně, někdy to přeteče i mimo jejich kruhy. U notoricky známých případů se celospolečensky řeší takové záležitosti jako oddělení autora a díla. Budiž. Nemusím mít na úplně každou instanci vyhraněný názor, ne?

To je asi jako to vlákno o genderu. Zatímco kohorty lidí jsou vystaveny násilí a existenčním problémům, někdo holt radši vede hypotetické diskuze o kategoriích v profesionálním sportu.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 20:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
IMO tohle je whataboutismus.

To není žádná hypotetická otázka. To, že ta překladatelka ve výsledku nemůže tu práci dělat kvůli své 'proxy' je něco, co se reálně stalo. Jakej k tomu mam zaujmout postoj a zhodnotit si to alespoň sám pro sebe? Podle tebe asi žádný (?) nebo to "nechat na umělcích" (jakých? původní autorka s tim afaik neměla problém) a raději řešit kohorty lidí vystavených násilí... Vlastně asi můžu dělat cokoli, jen hlavně neřešit tu původní otázku.
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 00:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Třeba takový postoj, že si vyslechneš argumenty, vezmeš je na vědomí a dál nic.

Vezmi si jako příklad takovou moderní etnografii: ta také pozoruje a nehodnotí. Jako názorná ukázka – fascinují mě přechodové rituály různých národů a pronárodů zvláště kdesi v tropech. Často jsou velmi bolestivé a zanechávají trvalé stopy na těle zvnějšku a na duši, proto se ostatně dělají, protože se při nich spolehlivě předávají prvky tamní kultury. Mohl bych aplikací zdejších hodnot usoudit, že to je barbarství. To dělali ranní evropští etnografové. Víme, co s tamními končinami udělal kolonialismus… kdo jsou pak ti barbaři, že? To neznamená, že všechno v těch kulturách je dokonalé. Ale je to nakonec jejich věc, jejich sebeurčení. Takže hlavně jemně!

Nicméně, z druhé strany je tu zmiňována aféra britské královské rodiny. Co si mám myslet o tom? Inu, prohnilý monarchismus!

(Skutečně z druhé strany. Opakující se vzorec punching down vs punching up.)

Nabízí se námitka, kde je ta hranice. Když se posekají sparťani s baníkovci, je to taky jejich kultura? …? Co jehovisti? Husiti? Jiné menšiny? Při té větší provázanosti se musíme dohodnout na nějakých společných standardech. Dochází ke konfrontaci, v současnosti patrné např. u ortodoxních Židů. Jenže to jsme u toho materiálního rozměru, zdraví, vzdělávání,…

Když se ošetří materiální podmínky, podmínky nutné k životu, dá to lidem větší svobodu v té kulturní oblasti.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
JiK avatar 20.3.2021 04:45 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To jsem nečekal, ze se nějaký “kovaný” soudruh postaví i za rituál ženské obřízky. Konec konců byl by kulturní imperialismus hodnotit to jako prasárnu. Je to přeci jejich tradice, ne?

Co bude další krok, začnete respektovat a chválit kanibalismus? Prodej žen? Lidské oběti? Co otroctví? Není to hezká africká/arabská tradice, a součást kultury, která by námi belochy měla být respektována?
20.3.2021 10:09 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Co bude další krok, začnete respektovat
Mohl bys nějak objasnit, koho adresuješ tím začnete? Bavíš se s davkolem, nebo s kým ještě? Pochopil jsi, že jsem se ve vlákně s davkolem celkem zásadně neshodl? Nebo prostě častuješ všechny své politické odpůrce dohromady jako jednu entitu, kde jednotlivci nejsou hodni vlastního názoru?

Anebo jsem to nepochopil a davkolovi vykáš?
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 10:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Jů, to zní ironicky z USA, kde se plošně aplikuje mužská obřízka – protože proto.

Hele, JiKovi se stýská po nějaké invazi za účelem povraždění stovek tisíc civilistů a naprostého rozvratu společnosti.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
20.3.2021 10:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Třeba takový postoj, že si vyslechneš argumenty, vezmeš je na vědomí a dál nic.
To mi nepomůže dobrat se konzistentního postoje.

Entografii jako příklad neberu. Nebavíme se o rovníkové Guinee, ale o Nizozemsku. To je v podstatě za humny a součást místní geopolitické federace.
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 12:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Smyslem té poezie bylo předat nějaké svědectví, v nejlepším případě je tu zájem předat to svědectví dále co nejautentičtěji, což respektuji.

Rozpatlávání v mainstreamových médiích mi přijde jako politika spektáklu. Odvádí pozornost od předmětu toho svědectví.

Být tohle vlákno někde viditelně na Twitteru, už bych byl naopak jistou hlasitou menšinou internetových závisláků nařčen z TŘŘŘÍÍÍÍÍDNÍÍÍHO REDUKCIONISMU.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
20.3.2021 14:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Přijde mi, že všechny tvoje komentáře ve vlákně jsou kouřová clona kolem původní otázky / nekonzistence.

Obvinění ze spektáklu by se dalo aplikovat na původní rozmáznutí barvy kůže překladatelky úplně stejně dobře jako na následné rozmáznutí tohoto rozmáznutí. Kór když autorka originálu zřejmě neměla problém.
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 15:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Fakt nevím, co řešíš.

Podle článku na BBC to dává smysl.

Že s volbou překladatele souhlasila autorka? Ono je to složitější.
Although Amanda Gorman did initially agree to the Dutch poet translating her work, none of the Netherlands' black spoken word poets were presented to her as options.

In a statement the publisher told the BBC: "Meulenhoff asked MLR if they wanted to be the translator. They said yes, and then Meulenhoff sent their profile to the American agent as their preferred choice." Three "sensitivity readers" had been included in the contract.

It was a decision that Janice Deul believes perpetuated the marginalisation of black voices in the Netherlands. She wants Dutch publishing houses to expand their horizons and look behind their "white ivory tower". "Why only celebrate Amanda, as we should? Why be blind to all the talents we have in our own country," she asks.

Among the many examples of black Dutch poets are Zaire Krieger, whose work encapsulates the challenges of being a woman of colour in a white country, Rachel Rumai who recently featured in an Afro Lit anthology and spoken word artist Babs Gons, whose Polyglot was chosen as the poem for 2021 Dutch Book Week.
To už zní jinak. Dává to smysl.
"I'm not saying a black person can't translate white work, and vice versa," Janice Deul told me when we met near her home in Leiden. "But not this specific poem of this specific orator in this Black Lives Matter area, that's the whole issue."

Unlike written poetry, spoken word is less about the visuals on a page than rhyme, repetition and word-play and can encompass elements of hip-hop and improvisation.
To taky dává smysl.
For Quinsy Gario, a black Dutch spoken word artist, Gorman's words need to be handled with care as they involve embodied knowledge and the cultural baggage that come with being black. "The Dutch language needs to have a conduit, a person that's been able to push to the same extent as Amanda Gorman did, and connect to a local understanding of what those words mean, and how those words can resonate."
A to taky.
"I tried to get out of the skin tone issue for a moment and ask the question again. Can a man translate a book about giving birth? A look into the bookcase shows that this requirement was rarely imposed on the translator in the past, not even with books that are at least as loaded with content as Gorman's poem."

She cites Simone de Beauvoir's feminist pamphlet The Second Sex, translated into Dutch by a man. Or Americanah by Nigerian author Chimamanda Ngozi Adichie, translated into Dutch by Hien Montijn who is of Chinese-Indonesian descent.
To je ale taky fér.

Ohledně katalánského překladu:
Víctor Obiols, whose previous work includes translations of Shakespeare and Oscar Wilde, was asked to translate Gorman's poem and a foreword by Oprah Winfrey into Catalan several weeks ago.

But the editor of Barcelona publisher Univers told Spain's Efe news agency on Wednesday that after the translation was complete, the company received a request from the US group Viking Books for the work to be carried out by a female activist with African-American origins, if possible.
Tady to říká vydavatelství. Může reflektovat umělecká rozhodnutí rozebíraná v citacích výše – nebo prostě firma řeší public relations.
"They did not question my abilities," Víctor Obiols told the AFP news agency, noting that the publisher had promised to pay him for his work.

"But if I cannot translate a poet because she is a woman, young, black, an American of the 21st Century, neither can I translate Homer because I am not a Greek of the eighth century BC. Or could not have translated Shakespeare because I am not a 16th-Century Englishman," he added.
Až na to, že to je jiný žánr s jinou společenskou rolí, viz nahoře, takže zrovna tohle srovnání mi fér nepřijde.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
20.3.2021 22:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To už zní jinak. Dává to smysl.
Ne, nedává. Zaprvé mam pocit, že tohle je motte & bailey (dává smysl, aby básníka překládal překladatel s podobnými zkušenostmi => je přijatelné cancelovat překladatelku na základě barvy kůže), zadruhé "in a white country" je rasová generalizace, Nizozemsko není USA.
Až na to, že to je jiný žánr s jinou společenskou rolí, viz nahoře, takže zrovna tohle srovnání mi fér nepřijde.
Až na to, že jeho pointa byla zcela jiná: To, že má někdo background jiný než tvůrce, neimplikuje neschopnost dílo dobře přeložit.

Ale ok, zkusme to jinak: Dejme tomu, že by v USA byl vybrán černoch pro překlad Murakamiho. Bylo by v pořádku spustit protest a požadovat, aby místo toho překládal aisat? A navrhnout třeba nějakého Číňano-Američana, kterej umí Japonsky? (Čína je "asian country" stejně jako Japonsko, podle vzoru "white country" výše.)
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 22:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
"in a white country" je rasová generalizace, Nizozemsko není USA
Nizozemsko bylo koloniální velmoc.
To, že má někdo background jiný než tvůrce, neimplikuje neschopnost dílo dobře přeložit.
To, že někdo je schopen dílo technicky dobře přeložit, může být podmínka nutná, nikoliv však postačující u aktuální, živé performance zasazené do širších společenských souvislostí.

Příkladem snad v principu srovnatelných souvislostí by mohlo být, co já vím, třeba české národní obrození, kdy obrozeneckou hru by adaptoval německý monarchista.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
20.3.2021 22:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nizozemsko bylo koloniální velmoc.
Jo, ale dnes to je jinak. Neříkám, že v Nizozemsku rasismus neexistuje, ale i tak IMO život černocha tam bude jiný než v USA.
Příkladem snad v principu srovnatelných souvislostí by mohlo být, co já vím, třeba české národní obrození, kdy obrozeneckou hru by adaptoval německý monarchista.
Monarchista? To není dobrý přirovnání. Kdyby to byl Němec sympatizující s obrozenci, neměl bych důvod s tim mít problém. Nebo ta Rijneveldová je snad nějaká white supremacistka nebo něco?
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 23:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nizozemsko bylo koloniální velmoc.
Jo, ale dnes to je jinak. Neříkám, že v Nizozemsku rasismus neexistuje, ale i tak IMO život černocha tam bude jiný než v USA.
Evidentně je to tam téma a najde se tam netriviální skupina lidí, kteří překlad poezie ke konkrétní příležitosti (změna vlády ve velmoci s globálním dosahem) vnímají jako příležitost věnovat se právě tomu tématu, nikoliv posouvat se k tématu jinému (byť třeba s některými podobnými rysy).
Příkladem snad v principu srovnatelných souvislostí by mohlo být, co já vím, třeba české národní obrození, kdy obrozeneckou hru by adaptoval německý monarchista.
Monarchista? To není dobrý přirovnání. Kdyby to byl Němec sympatizující s obrozenci, neměl bych důvod s tim mít problém.
Pro českého obrozence by byl prvotním problémem ten Němec. Němka, chceš-li. Němci měli své vlastní obrození (stále více či méně monarchistické), mj. protože nebylo jednotného Německa. Kompatibilita tehdejších nacionalismů je otázka sama pro sebe, zde celkem irelevantní.

Furt lepší než Murakami. 🙄 🙄 🙄
Rijneveldová
Proč to jméno přechyluješ? Když už, explicitně se tam píše
Outspoken on issues including gender equality and mental health, Rijneveld identifies as non-binary and uses the pronouns they/them.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
21.3.2021 00:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Pro českého obrozence by byl prvotním problémem ten Němec. Němka, chceš-li.
Nemyslim si, že by každý byl nutně něco jako

TL;DR konzistence se nedobereme, když všechno je specielní případ. Ale chápu, proč lidé tu konzistenci nechtějí, umožňuje to... flexibilitu :-(
Proč to jméno přechyluješ? Když už, explicitně se tam píše
Outspoken on issues including gender equality and mental health, Rijneveld identifies as non-binary and uses the pronouns they/them.
OMFG. V tom případě se asi budem muset bavit anglicky, protože skutečně nevim, jak to jméno v češtině reprezentovat ani jakej by měl bejt českej ekvivalent singular they. Koukám, že na aktuálně je z [toho člověka] chlap. (Onikání má jinej význam a je to archaismus... a taky germanismus, když už jsi nakousl to obrození.)
21.3.2021 00:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
*něco jako Janice Deul.
19.3.2021 13:46 sdfsdf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
"Nicméně: ve středověké Evropě byli černoši." - to ze to nejakej buzerant napise na twitter a pak nejakej dalsi buzerant (koblihac) cituje, tak to z toho nedela fakt.
19.3.2021 13:47 Evoluce
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
černoši s evropě nebyli. pokud ze sebe nechceš dělat debila, tak si zjisti něco o evoluci.
19.3.2021 14:39 Poluce
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
lol presne tak, jak by se sem asi dostali. twitrovym idiotum nedochazi ze tehdy nebyly letadla
19.3.2021 16:02 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
A zřejmě ani lodě.

Na vás twitterových idiotech je nejlepší ta neustálá honba za největším idiotismem.
21.3.2021 11:41 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Ehm ... tady by se (jak koukam vsichni) meli priucit neco zemepisu co? Evropa se kupodivu od stredoveku nijak nezmenila, takze do ni patri trebas i portugalsko a spanelsko nebo italie a recko.

A cernosi zcela 100% byli v evrope uz za dob Rimskeho imperia.

Druha vec je, jak casto se dal cernoch potkat "na ulici" a rek bych, ze to nebylo o nic castejs nez dneska. Takze kdyz budu tocit film ze soudoby CR tam tam cernosi rozhodne nebudou a kazdyho kdo si votevre hubu ze to neni dost multikulti poslu doprdele. To kdyz uz, tak zastoupeni ziskaji vietnamci, protoze tech tu prokazatelne jsou desitky tisic.

---

Dete s tim guuglem dopice!
Josef Kufner avatar 21.3.2021 12:41 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Na španělkách je vidět, že se jim mezi předky občas někdo z nedaleké Afriky zatoulal. Přecijen, přes Gibraltar je to kousek (cca 15 km). Je to ale lokální záležitost. Třeba na Sicílii už to není a ta je od Afriky jen nějakých 130 km. Řecko je zas izolované od Afriky Tureckem.

Takže jo, nemít černocha v historickém filmu je naprosto v pořádku a pokud tam je, tak by ta postava měla mít nějaké cestovatelské pozadí (ne nutně bezprostředně, ale alespoň uvěřitelně). Vůbec mám pocit, že to je poslední dobou spíš módní vlna, než nějaký reálný problém a naopak se z toho problém stává.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Fluttershy, yay! avatar 21.3.2021 13:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Prd „zatoulal“. Ve Španělsku byli většinu středověku Berbeři.

Jestli se někdo chystá zvolat „ACKSHUALLY ti nejsou úplně černí“ – většina „černochů“ není úplně černá. Koneckonců můžeme to vidět u té aféry britské královské rodiny o tom, kdo je a není „bílý“.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 15:16 Pavel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nicméně: ve středověké Evropě byli černoši.
Cože? Oni tu byli dokonce dva?
PepaSFI avatar 19.3.2021 17:23 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
tak já docela věřím že tak dva být mohli, že si je někdo přivezl jako exotický suvenýr z nějaké válečné výpravy, nebo že někde v jižní Evropě žila skupinka z dob Římského impéria. Ovšem mám za velmi nepravděpodobné aby byl černoch anglickým rytířem u královského dvora, jak jsem viděl v jednom filmu.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
21.3.2021 16:15 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Tady nejde o nadřazenost bílé rasy Kolibáči. Nikdo jim nebrání natáčet filmy kde není nikdo jinej než oni. Já prostě nechápu proč by mělo být obsazení filmů pro usa a evropu kompletně překopáno pro 13% američanů a <1% evropanů. A speciálně nevidím důvod to protlačovat násilím skrz vyhrožování a vydírání.
JiK avatar 21.3.2021 19:59 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
jde o demonstraci fakticke moci. Stejne jako kdyz nacistum v roce 1938 za Kristallnacht neslo o rozmlaceni vyloh par zidovskych obchodu nebo zbiti jejich majitelu, slo o to udelat to verejne, pred ocima nemecke policie. Ukazat, ze to muzou udelat zcela beztrestne a bez nasledku pro pachatele.

Stejne jako BLM/antifa rabovacky, zharstvi a vrazdy.
25.6.2021 13:04 ne, v diskuzi přizdisráčů zustanu přizdisráčem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
ty máš dobře nasráno v palici :)
Jendа avatar 20.3.2021 00:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
digital blackface
Heh, to jsem neznal. WTF.
20.3.2021 00:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Příloha:
Ok, a když na tohle zareaguju memem s Asiatem, tak je to ok, nebo taky deeply problematic?
Blaazen avatar 20.3.2021 15:31 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To vysvětlení je opravdu WTF, vzhledem k tomu, že nikdo žijící nepamatuje ani otroctví, ani tu dobu, kdy si bílí komici malovali obličej načerno. Přijde mi, že je to spíš výmysl nějakých akademiků, že by to mohlo někoho urazit, než že by to někdy někoho skutečně urazilo.
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 15:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
nikdo žijící nepamatuje ani otroctví, ani tu dobu, kdy si bílí komici malovali obličej načerno
Vážně? Blackface has long been an issue in comedy. Look no further than ‘Saturday Night Live’ for proof.
SNL’s not-so-distant history with blackface garnered renewed attention earlier this month after social media users called out “Tonight Show” host and SNL alum Jimmy Fallon for wearing blackface during a 2000 sketch. SNL, of course, isn’t the only TV comedy to use blackface: Fallon’s ABC counterpart Jimmy Kimmel apologized this week for doing the same while impersonating NBA player Karl Malone on Comedy Central’s “The Man Show” in the early aughts, and several years-old episodes from shows including “30 Rock” and “W/ Bob & David” were pulled from streaming services because they feature blackface. But as a long-standing institution of American comedy, SNL provides a window into a culture that has continued to passively embrace an inherently racist tradition meant to demean and mock black people.

SNL, which debuted in 1975, featured white performers in blackface long after that. Billy Crystal wore blackface while impersonating Sammy Davis Jr. in the 1980s, even while acting opposite civil rights leader Jesse Jackson, who hosted the show in 1984. National moments of reckoning — such as Ted Danson’s widely ridiculed appearance in blackface at the 1993 roast for his then-girlfriend, Whoopi Goldberg — also did little to deter the show. More than a decade after Jackson’s hosting gig, Darrell Hammond, who was on SNL from 1995 to 2009, darkened his skin to play Jackson on a recurring basis.
Do historie otrokářství se snad netřeba pouštět (např. ve 13. dodatku americké ústavy furt figuruje).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
JiK avatar 20.3.2021 15:56 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Máš zase pravdu, oni dokonce někteří dnes žijící Američané mají nebo za svého života měli černé otroky. Vykořisťovali je, mlátili je, prodávali je a žili z jejich dřiny. Jde teda hlavně o čerstvé imigranty z Afriky a Arábie, kteří je mají nebo měli ve svých bývalých domovinach, ale to na ničem nic nemění. Je to jednoznačně vina bělochů, ne? A kapitalismu.
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 16:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Neither slavery nor involuntary servitude, except as a punishment for crime whereof the party shall have been duly convicted, shall exist within the United States, or any place subject to their jurisdiction. Constitution of the United States, Thirteenth Amendment, Section 1

As of June 2020, the United States had the highest prisoner rate, with 655 prisoners per 100,000 of the national population. El Salvador, Turkmenistan, Thailand, and Palau rounded out the top five countries with the highest rate of incarceration. Statista: Countries with the largest number of prisoners per 100,000 of the national population, as of June 2020

As of June 2020, the United States had the highest number of incarcerated individuals worldwide, with more than 2.12 million people in prison. The U.S. was followed by China, Brazil, the Russian Federation, and India. Statista: Countries with the largest number of prisoners, as of June 2020
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Blaazen avatar 20.3.2021 16:26 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
A představ si, že si na jižní hranici postavili plot, aby ochránili mexikány před otroctvím :-).
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 16:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Blaazen avatar 20.3.2021 17:22 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Tam se tuneluje z obou stran!
Blaazen avatar 20.3.2021 15:58 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
OK. No, popravdě, jsme rád, že u nás máme ty naše zlatý cikány. Těm je, zdá se, všechno u prdele.
19.3.2021 11:40 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Na prvni dobrou nam to vsem prijde absurdni, protoze slova jako master/slave pro nas nemaji tak negativni konotace. Jednak jsou pro nas neskodna, druhak v nasi historii nemame tak slozity a hlavne masivni problem s rasismem. Ale tady se to chce podivat jejich ocima. Pro vetsinovou cast populace je master/slave jednodusene vnimano jako "nadavka".

Takovych prikladu, kdy se slovo puvodne pouzivalo pro oznaceni veci/deje, a postupem casu bylo ostrakizovano najdes preci spoustu. Kokot, sukat, idiot, vudce... A uplne na kazde by se dalo aplikovat to, co rikas o domelem prizdisracstvi. Proste nekdy se stane, ze slovo vyvojem ziska negativni vyznam, takze se pak prestane pouzivat v puvodnim kontextu a nahradi se jinym. To je uplne normalni vyvoj veci. Takze vubec nechapu tu linku k prizdisracstvi, tohle je uplne normalni vyvoj jazyka, po kterem dokonce sam volas. Viz
Přitom význam a použití slov se časem mění.
Josef Kufner avatar 19.3.2021 13:29 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Někde jsem zahlídl celkem hezké přirovnání: Jak by se nám a spíš našim prarodičům líbilo, kdybychom místo /dev/null měli /dev/terezín.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
19.3.2021 16:44 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
No já nevím, možná jsem cynik, ale řekl bych že by to každému bylo úplně šumák.
19.3.2021 17:07 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Mozna tobe, ale realne to tak nefuguje. Zijeme ve spolecnosti, kde se nalepkuji a dehonestuji slunicka, vegani, vohnouti, kavarnici, koblihy, ekoteroristi ...

Vzdyt presne z toho duvodu, ze nazvy (a jejich zmeny) vnimaji lide citlive vznikl i tenhle blog:)
19.3.2021 17:31 GeorgeWH | skóre: 42
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Az na to, ze Terezin je konkretna "vec", ktora sa spaja s konkretnymi ludmi a udalostami.

master/slave je vseobecny pojem. Otroci neboli len cernosi. Takisto "panmi" neboli len belosi.

To si potom mozu aj rybary premenovat policajta, lebo...
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 18:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
A hele, variace na Irish slaves myth.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
19.3.2021 21:20 GeorgeWH | skóre: 42
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
?
Bystroushaak avatar 21.3.2021 11:58 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Az na to, ze Terezin je konkretna "vec", ktora sa spaja s konkretnymi ludmi a udalostami.
Terezín je hlavně město, kde se úplně normálně žije. Já tam třeba chodil rok a půl do školy. To zas není tak, že všichni kdo tam žijou mají nějaký hrozný cringe z toho co se tam stalo v minulém století.
21.3.2021 12:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
A seš si jistý, že tě nějaký ten „genius loci” nepoznamenal?
Bystroushaak avatar 21.3.2021 21:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To je otázka na kterou nejde odpovědět.

„Genius loci“ většiny Terezína je pevnost z doby Marie Terezie a baráky kde se drolí omítka. Bývalo tam docela hezké náměstí, než na něm starosta pokácel stromy a vysadil je znova. A dodneška mám nejvíc v paměti dveře toho malého kostelíku co na tom náměstí je. Jako město (městečko) je to relativně blbé, protože autobusy tam jezdí jednou za pár hodin a když jsem tam jezdil na kole, tak protože je to pevnost jen s pár vstupama / cestama a ještě na řece, tak vždycky musíš něco sáhodlouze objíždět. Například z vesnice České kopisty, kde jsem kousek od Terezína bydlel je to do Litoměřic vzdušnou čarou asi půl kilometru, ale aby ses tam fakt dostal, tak musíš jet/jít cca 9km oklikou právě přes Terezín.

Dál tam pak můžeš jít do Malé pevnosti, kde byly drženi političní vězni a další, a tam je to docela depresivní, byl jsem tam jednou se školou a stačilo mi to.
nescius avatar 25.6.2021 13:13 nescius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Slaves, Sklaven etc jsou Slované - latinské slovo pro otroky bylo jinak a Slované se začali používat na otroky protože křestanství nekřesťanské otroky nezakazovalo (víc v přednáškách Markéty Křížové, to slovo se zachránit už podle mě nedá) a od určité chvíle už otroci byli jen černochy.
Heron avatar 19.3.2021 12:51 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Proč si myslíte, že Gitlab mění jméno hlavní větve z "master" na "main"?
Protože to bylo od počátku pojmenované špatně a vysvětluje to i autor tohoto pojmenování.

Stejně tak špatně jsou pojmenované některé nasazení master/slave, například u DB. Master rozhodně nikomu práci nepřiděluje, naopak mu slejvové práce přidávají. Tj toto pojmenování je prostě řada písmenek a nijak to nepomáhá pochopení.

Mám problém i s anglickými názvy měsíců, protože některé jsou pojmenované latinskými názvy čísel (minimálně october, december známe asi v IT všichni) a někomu přišlo jako totálně nejlepší nápad před 2000 lety ty názvy prostě zachovat a jen posunout v pořadí. Takže oct (8) máme jako jméno pro desátý měsíc. Takže si to nelze pamatovat prostě podle čísla, ale musím si pamatovat výjimku, že pro názvy měsíců latinská čísla neplatí. (A dodnes se mi to plete.)

A takových případů by se našlo víc. Prostě někdo nepřemýšlel nad vhodným názvem pro cosi, použil něco se zcela jiným významem a od té doby si všichni musejí pamatovat tuhle výjimku.
Někomu některá slova připomínají minulost, tak je chce zakázat.
Já to vnímám spíš naopak. Drtivá většina přejmenování (přejmenování je základní refaktoring) projde zcela bez povšimnutí, ale jakmile to může mít nějaký rasistický potenciál, tak se ozve skupina lidí (která navíc s tou technologií ani nemá nic společného) a řve, že se to v žádném případě nesmí přejmenovat, protože to je ústupek nebo přizdisráčství. Jinými slovy toto je způsob, jak zablokovat i smysluplné změny a ještě navíc ještě víc rozpoutat nenávist vůči někomu.
Kromě toho, že se význam a použití slov časem mění, tak každý malý kousek světa si pro různá slova a věci nachází alternativní/nevhodné pojmenování/významy.
Ano, proto to mezinárodní firmy řeší už desítky let a ve velkých projektech mnoho třecích míst nenajdeš. A už se to začíná řešit i ve větších OSS projektech.
Zakážeme Renault, protože v ČR má jejich logo sprostý význam?
Blbej příměr. Automobilky ve skutečnosti dost silně řeší pojmenování a loga pro ten který trh, takže kdyby to fakt v česku vadilo, tak by to Renault už dávno vyřešil a nejspíš tak potichu, že bys o tom ani nevědel.
Heron
19.3.2021 14:25 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Drtivá většina přejmenování (přejmenování je základní refaktoring) projde zcela bez povšimnutí
Příklad: téměř kompletní přepis konfiguračního souboru, protože z komentářů i konfiguračních direktiv zmizelo slovo master.
Quando omni flunkus moritati
20.3.2021 11:31 m.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Priklad: Prolezeni a opraveni nasi ci/cd knihoveny a 160+ jenkinsfiles v 160+ repozitarich a opraveni vseho, co nejak se slovy 'master'/'main' souvisi. Nikdo to delat nebude, ani business v tom nevidi hodnotu.
otasomil avatar 19.3.2021 17:20 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No jesteze uz skoncily IDE disky a jeich switche s popisy Master, Slave. To by jiste taky dnes zakazali. Ocekavam konec Master Boot Record
K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
19.3.2021 17:40 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
rád bych se mladé generaci omluvil, protože nám starším se nepodařilo Vám předat společnost v rozumném stavu. Ale z důvodů 'nezastavitelného vývoje' jsme byli i tak trochu bezmocní. Současná kritická situace ve společnosti, která se manifestuje i v blogu projednávanými aspekty má vpodstatě 2 důvody:

- demokratizace společnosti

- automatizace

K té demokracii. Již před 250 lety řekl Friedrich Schiller: 'demokracie je diktatura hloupých'. Je to příznačné, že geniální lidé lidské společnost vidí i 250 let dopředu. Schiller to rozvedl... (zde angl. překlad)
What is the majority? Majority is the nonsense.
Mind has always been with few only.
Does he who has nothing care about the whole?
Does the beggar have a freedom, a choice?
He must sell his vote to the powerful, who pays him,
He must sell his voice for bread and boots to the mighty man who pays him.
One should weigh the votes and not count them.
The state must go down, early or late,
where majority triumphs and ignorance decides.
I dnes je to, co vychází z většiny, ten samý nesmysl, který je možno jen těžko vydržet. Proč by dnes měla být tato situace lepší, než tomu bylo v Schillerově době a dříve? Na jedné straně hrozí většině lidí, že se utopí v záplavách informací, protože vše, co se nám neustále nabízí, již nelze zpracovat, a zároveň uprchlo to, co bylo kdysi zdravým rozumem. Kam? Asi dio neznáma. Proč? Protože se cítil osamělý pod tíhou nesmyslů většiny, která dodnes určuje běh věcí a událostí, protože má moc. Zastoupena demokratickými orgány.

Ten problém by nebyl tak velký, kdyby se většina lidí musela starat o zivobytí a ne jako dnes, kdy většina lidí neví, jakou patou se má kopnout do zadku. To je ten důsledek té automatizace. Lidé nemají co (smysluplného) dělat a tak se zabývjí nesmysly.

Fluttershy, yay! avatar 19.3.2021 19:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Ironie, jak tu Herr Sekanina kritizuje neoliberalismus, ale sdílí podobné hodnoty: na holotu musí být přísnost.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
JiK avatar 19.3.2021 17:52 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Soudruzi, ja bych se chtel zeptat, pro se smi rikat Jihoafricka a Britska mutace, ale rict cinsky virus je rasismus. Ptam se pro kamarada, a s nicim to nesouvisi. A okna zdobim. Cest.
Jirka Cech
19.3.2021 20:36 Miriam (ta pravá)
Rozbalit Rozbalit vše trolling
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Vlákno bylo přesunuto do samostatné diskuse.

27.3.2021 20:15 Miriam (ta pravá)
Rozbalit Rozbalit vše Re: trolling
Bylo třeba přesouvat i ten původní příspěvek pro Maxe? Proč vlastně nemá pedofil Kapica ještě ban?
Max avatar 28.3.2021 11:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: trolling
Spíš nebylo potřeba přesouvat žádný příspěvek. Nevím, proč to udělal. Tohle je blog a pod něj prostě takové věci patří, resp. někomu to pod jeho blogy může vadit, mě to nevadí.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
29.3.2021 20:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: trolling
Koho máš Maxi na mysli? Já nic nepřesouval. Že se tady tenhle anonym prezentuje jako zacyklený idiot je čistě jeho problém.
Max avatar 30.3.2021 12:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: trolling
Fluttershy, yay! oddělil část vlákna jinam.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
Bedňa avatar 19.3.2021 23:41 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tí ľudia hrajú s nami hru na ktorú im niektorí skočili.

Jako ten maník čo si dáva v ženských salónoch holiť koule a keď odmietnu, tak ich dá na súd, lebo on sa cíti ako žena.

Stačí sa fakt neposrať. V skutočnosti sú tí ukrivdení, len pičúsi (Miriam a spol.), čo chcú rozbiť normálnu spoločnosť, najskôr kričia, potom dávajú podnety na súd. Nie, demokracia fakt nie je najlepšie zriadenie.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 00:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Co je to ta „normální společnost“?

Nepleteš si demokracii a liberalismus (včetně jeho ekonomické složky)?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bedňa avatar 20.3.2021 10:01 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Co je to ta „normální společnost“?
Momentálne je to demokratická spoločnosť. Väčšina ľudí sa snaží písané aj nepísané pravidlá dodržiavať a potom je tu pár ľudí, čo chyby v systéme obchádza pre svoj prospech, alebo len preto že cez chyby môže buzerovať väčšínu.
Nepleteš si demokracii a liberalismus (včetně jeho ekonomické složky)?
Nie.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 10:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Momentálne je to demokratická spoločnosť.
Kde?
Väčšina ľudí sa snaží písané aj nepísané pravidlá dodržiavať
Co to má do činění s demokracií?
potom je tu pár ľudí, čo chyby v systéme obchádza pre svoj prospech, alebo len preto že cez chyby môže buzerovať väčšínu
ditto

Ostatně ta poslední část zní jako popis fízlů.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bedňa avatar 20.3.2021 17:12 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Ľudia si volia podľa svojho intelektu svojich zástupcov a to funguje, nie? Takže je tu demokracia? Máme tu tiež ústavu ako najvyšší zákon, čo tú damekraciu má aj zaručovať, toto všetko "nejak" funguje.

Pretože v demokracií je volebné právo automatické a netreba pre to vôbec nič spraviť, tak volení zástupcovia presne zodpovedajú priemernému obyvateľovi. Takže zas tvrdím, že demokracia tu naozaj je.

Demokracia nefunguje z rovnakého princípu ako komunizmus. Nie všetci robia dobré veci z vlastnej vôle. To sa stačí ísť prejsť okolo jazera a porozmýšľať, prečo 2kilovú plnú plastovú flašu tam niekto dokázal doniesť a prázdnych pár gramov hodí do kríkov. Teda dá sa poukázať na kopec vecí, ale však to každý vidí okolo seba.
Ostatně ta poslední část zní jako popis fízlů.
Tak napr., máme zaručený slobodný pohyb a predsa je obmedzený vyhláškami o doprave. Je to fízlovanie, že nemôžeš z vedľajšej len tak vyleteť na hlavnú? Áno obmedzujú ťa, aby chránili teba a ostatných.

Demokrcia proste potrebuje nejaké takéto obézličky aby sa tu nejak dalo žiť.

No a tí čurací, čo znepríjemňujú život susedom, okoliu atď., využívajú práve problémy demokracie a hovoria mi ktoré slovo pre označenie je to pravé, pretože ich to uráža. Prd, to je čisté, cielené vymýšlanie blbostí, pretože dostali občanku a automaticky môžu kecať do všetkého.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
JiK avatar 20.3.2021 17:34 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
da se to rict daleko lakonicteji a strucneji: Ve spolecnosti, kde se zije dobre existuje svoboda slova, nikoli "svoboda" nebyt urazen necim, co jsem zaslechl, nebo si precetl.
Bedňa avatar 20.3.2021 18:35 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Práve že to tak úplne už neplatí.

Podobné nezmysli o slobode slova len pre mňa, sú dnes trendom všade. Proste obranu v tomtu samotná demokracia nerieši, to riešia tie vyhlášky a podobne. Občas niekto vytriezvie ak sa mu nasťahujú "dobrí" susedia.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 17:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Ľudia si volia podľa svojho intelektu svojich zástupcov a to funguje, nie? Takže je tu demokracia? Máme tu tiež ústavu ako najvyšší zákon, čo tú damekraciu má aj zaručovať, toto všetko "nejak" funguje.
Tomu nerozumím. Demokracie má být „vláda lidu“, jakože „lidé vládnou“.

Proč by v tom měly figurovat jaké volby? Podle intelektu? Zástupců? Kde se ti zástupci berou? Koho nakonec zastupují?

Samé otázky.

Ale vlastně…
Nepleteš si demokracii a liberalismus (včetně jeho ekonomické složky)?
Nie.
…když tedy popisuješ liberální demokracii, to potom jo. Tam do toho ještě vstupuje kapitál. Louis Brandeis: We can have democracy in this country, or we can have great wealth concentrated in the hands of a few, but we can't have both.
Pretože v demokracií je volebné právo automatické
Jak kde. Když tu házíš příklady různě ze světa (to s tou depilací genitálií je tuším z Kanady), někde volební právo automatické není.

Navíc znovu:
potom je tu pár ľudí, čo chyby v systéme obchádza pre svoj prospech, alebo len preto že cez chyby môže buzerovať väčšínu
Četl jsem, že na Slovensku v poslední době obvinili policejní špičky ze systémové korupce.

Nevím, jak s tím souvisí ten zbytek.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bedňa avatar 20.3.2021 18:22 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Viem, že máš väčší prehľad ako ja, ale demokraciu poznáme hádam všetci. Demokracia v úplnom slova zmysle asi neexistuje nikde, teda neviem o tom, že by niekde rozhodovali všetci o všetkom, to ostatné sú implementačné detaily. Čiastočne to nejak tak tuším funguje vo Švajčiarsku.

V ktorej krajine nedostávaš voličský preukaz automaticky?

Vyhodil si implementáciu vyhlášok, čo som spomínal, zas chceš vytiahnuť, fízlov?

Na Slovensku prebiaha práve veľká očista, cez políciu a prokuratúru. Počítam, že niečo pododobné sa bude diať v Čechách ak zahýbe voľbami Robert Šlachta, to je po dlhom čase zas niekto, kto ma zaujal.

Osobne som ale na našu, alebo vašu demokraciu nijak nenarážal, proste to vo väčšine sveta funguje podobne, aj v Kanade.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Fluttershy, yay! avatar 20.3.2021 18:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Demokracia v úplnom slova zmysle asi neexistuje nikde, teda neviem o tom, že by niekde rozhodovali všetci o všetkom, to ostatné sú implementačné detaily.
Nemusejí rozhodovat všichni o všem. Řeč byla o zástupcích a jejich volbě, potažmo ještě něco o intelektu, což mi nedává smysl. Jistě tušíš něco o předvolebních kampaních a že existuje něco jako politická reklama; že určité zájmové skupiny přispívají kandidátům na kampaně atd. Mohly by tě napadnout třeba různé volební systémy, třeba teď v Česku se má z rozhodnutí Ústavního soudu změnit přepočet hlasů na mandáty (přičemž ty systémy mohou být i diametrálně odlišné). A pak, tomu všemu se lze vyhnout například tak, že se oni zástupci vylosují.
Vyhodil si implementáciu vyhlášok, čo som spomínal, zas chceš vytiahnuť, fízlov?
Neasi, étatisto.
V ktorej krajine nedostávaš voličský preukaz automaticky?
Ptáš se na voter registration – notoricky v USA není nutně centrální registr: registrace voličů se používá jako nástroj, aby některé kohorty (typicky chudé, nebílé) pokud možno nevolily; také tam v některých státech odepírají volební právo trestancům (byť jen minulým).
Počítam, že niečo pododobné sa bude diať v Čechách ak zahýbe voľbami Robert Šlachta, to je po dlhom čase zas niekto, kto ma zaujal.
Haha, ne.
Osobne som ale na našu, alebo vašu demokraciu nijak nenarážal, proste to vo väčšine sveta funguje podobne, aj v Kanade.
Opravdu? On sice Fukuyama v 90. letech ohlásil Konec dějin, ale nedávno uznal omyl.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bedňa avatar 20.3.2021 19:41 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Tak aký veľký je rozdiel medzi demokraciou v Kanade a Česku, ja osobne v tom rozdieľ nevidím. Napríklad zdravotníctvo v Česku mi príde viac pre ľudí ako v Kanade. Tie rozdiely, ale upravily len volení zástupcovia.
Ústavního soudu změnit přepočet hlasů na mandáty
Neviem o čo ide.
Robert Šlachta
Haha, ne.
Prečo?

Netuším kto je Fukuyama, tipujem že Japonec :)

KERNEL ULTRAS video channel >>>
Petr Fiedler avatar 21.3.2021 11:30 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nie, demokracia fakt nie je najlepšie zriadenie.

Přesně.

Fluttershy, yay! avatar 21.3.2021 11:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Hele, theokrat.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Petr Fiedler avatar 21.3.2021 13:10 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství

Opravdu by měl mít hlas čestného, vzdělaného člověka ve volbách stejnou váhu, jako hlas amorálního hloupého darebáka? A co když je těch druhých v zemi více, jak těch prvních? Je správné, aby prosadili svoje?

BTW: Když už jsi s tím začal, tak Theokracie je jediná spravedlivá vláda založená na lásce.

Ježíš Kristus avatar 22.3.2021 13:14 Ježíš Kristus | Jeruzalém
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Zřekni se chleba i vody, jakož i veškerých jiných poživatin, neboť pouze půstem, strádáním a hladověním prokážeš neochvějnost své víry.

Takže, Petře, ode dneška bez jídla a pití. Uvědom si, že jsi můj otrok, a já prostě nechci, abys jedl jenom proto, že máš hlad, a pil proto, že máš žízeň.

Nenechal jsem se ukřižovat kvůli tomu, abych se pak díval na nějaké vypasené prase, jak se cpe od rána do večera. Dle mého názoru už jsi toho tady snědl tak akorát dost.

Očekávám DENNÍ reporty, jak se svou dietou postupuješ. Ano, budeš činit četným pokušením, zejména až budeš umírat dehydratací, seč sklenici pitné vody budeš mít na dosah, avšak věz, že tak činím jen z lásky k Tobě.
Petr Fiedler avatar 21.3.2021 11:18 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Vidím to jako ty. Je to strašné, trapné a hloupé. S těmi šachy jsi to vystihl.

Nemohl jsem vyjít z údivu, když jsem se dozvěděl, že někomu vadilo, že ve hře "Kingdom Come: Deliverance" nejsou žádní černoši. :-D Ne, že bych hrál hry, ale je to opravdu zarážející. Co je na tom divného, že ve středověku se v Království českém nevyskytovali černoši? Paříš gamesu, valíš na koni z Jindřichov Hradce někam lesem a najednou z houští vyskočí banda negrů. :-D No, ještě by mohli začít prudit i Eskymáci. To by teprve byl ten správný kabaret. :-D

21.3.2021 12:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Paříš gamesu, valíš na koni z Jindřichov Hradce někam lesem a najednou z houští vyskočí banda negrů.
Oni je tam přidali? To by to pak měli přejmenovat na "Red Dwarf Come: All is able"
Petr Fiedler avatar 21.3.2021 13:02 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství

Nepřidali. Tedy alespoň o tom nevím.

pushkin avatar 21.3.2021 12:27 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Takovej Zikmund, liška ryšavá, by jako černoch vypadal fakt kůl! :-D A přijímání pod obojí by mohl být homosexuální obřad!
Petr Fiedler avatar 21.3.2021 13:18 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství

Viděl jsem video, ve kterém mši slouží homosexuální kněz. Ale není se čemu divit. Katolicizmus, no... Bergoglio tomu dává.

A v Nizozemí je farářkou lesba, která na krku nosí 30 cm stříbrný kříž. Fakt masakr.

Heron avatar 21.3.2021 15:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nemohl jsem vyjít z údivu, když jsem se dozvěděl, že někomu vadilo, že ve hře "Kingdom Come: Deliverance" nejsou žádní černoši.
Ono to nevadilo, oni se jen ptali. A na otázku se dá buď zareagovat hloupě, jak to udělal Vávra a potom se toho chytli ostatní (opět si měli do čeho kopnout), nebo rozumně, jak to udělal Klíma.
Co je na tom divného, že ve středověku se v Království českém nevyskytovali černoši?
A co je na tom divného se na to zeptat? Ty znáš všechny obyvatele všech uzemí na celém světě až do dávné historie? Tak hra je mezinárodní, od počátku měla takové ambice, takže se k ní dostali i lidé, kteří o české historii neví vůbec nic a až díky ní se o to začali zajímat (alespoň trochu, alespoň někteří, viděl jsem několik videí od anglánů, co se vydali po stopách Jindřicha).
22.3.2021 00:28 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Ono to nevadilo, oni se jen ptali.

To je zajímavá interpretace toho, že kritici té hře snižovali skóre nebo ji rovnou nedoporučovali koupit, protože je rastistická.
Quando omni flunkus moritati
22.3.2021 13:53 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Máš nějaký odkaz? Také jsem o tom slyšel, tak jsem (tenkrát) hledal, hledal, ale nic nenašel.

Kritic vesměs hře snižovali skóre kvůli otřesné zabugovanosti. Asi nejhorší politickou kritiku co jsem našel (ve známém levicovém plátku) bylo, že se autoři naprosto vyhnuli otázce třídních rozdílů a vůbec vykreslili ten středověk jako idilku kde všichni byli happy (kdyby to nějací madaři nekazili).

Samozřejmě, našel jsem spoustu idiotů na twitteru a nějaké na redditu.
Petr Fiedler avatar 26.3.2021 01:29 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství

YouTube: 33:40 - 40:35.

26.3.2021 11:38 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Pro ostatní: neplýtvejte časem, ani náhodou to není k tématu
Quando omni flunkus moritati
Bystroushaak avatar 26.3.2021 14:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Máš nějaký odkaz? Také jsem o tom slyšel, tak jsem (tenkrát) hledal, hledal, ale nic nenašel.
Vávra o tom několikrát mluvil na svém youtube kanálu, v sérii Jáma pekel (a taky možná tady?: GDS 2016: Daniel Vávra - Jak jsme točili Kingdom Come The Movie). Nebudu to hledat, protože ty videa mají věsměs něco přes hodinu, ale někde to tam je.

Volně převyprávěno z toho co si pamatuji;

Nějaký (afaik) černošský zastánce prezence černochů ve hrách napsal na twitteru že v KCD nejsou černoši. Vávra ho setřel na twitteru, že v té době v ČR černoši fakt nebyli a že ho nějaký cizák nebude poučovat o naší vlastní historii. Potud se to vygooglit v pohodě. Pak ovšem nastal hrozný shitstorm, kdy různá zahraniční média začala tohle drama přebírat ve stylu „česká rasistická hra nechce dát do hry černochy“, a různé random lidi a kritici dali hře negativní hodnocení ještě než vůbec vyšla. Vávra v jednom videu zmiňuje, že nějaký jediný časopis se vůbec namáhal obrátit na KCD tým a ptát se na nějaké vyjádření. Pak taky zmiňuje, že se ptali nějakých německých historiků, kteří vesměs nebyli schopni odpovědět, protože nechtěli dostat vyhazov, tak je odkázali na české historiky a ti jim řekli, že fakt nebyli. Zmiňuje taky, že díky tomu přišli o obrat v Německu a že to bylo na žalobu.

Celé to drama se odehrálo někdy v 2014/2015, KCD afaik vyšla až o roky později (2018?).
že se autoři naprosto vyhnuli otázce třídních rozdílů a vůbec vykreslili ten středověk jako idilku kde všichni byli happy (kdyby to nějací madaři nekazili)
Tak oni se snažili imho o co největší realismus, ne o kritiku třídních rozdílů. Osobně jsem si KCD koupil potom co jsem viděl několik přednášek GDS (Viktor Bocan má super přednášky) ohledně programování toho herního engine a bugů co museli řešit. Bohužel už jsem asi z her tohohle druhu vyrostl, protože na mě to bylo realistické až moc a taky hrozný žrout času, takže jsem udělal tutoriálovou misi, pak se dostal k mlynářovi, splnil pár questů a když jsem došel do města, kde žijí stovky lidí a jsou tam stovky baráků, ve kterých ti lidé žijí a obchodují, tak mi došlo, že takovou komplexitu do života fakt nepotřebuju a celé jsem to zabalil (mám to na PS4, koupil jsem to někde ve výprodeji).

Co se realismu týče, tak mi to přišlo právě až přehnané, kde já se chci ve hře spíš na půl hodiny bavit a odreagovat a ne fakt žít život středověkého týpka a řešit všechny jeho problémy. KCD imho nemá na půl hodiny cenu ani zapínat, půl hodiny ti trvá než dojdeš z města do lesa si zastřílet z luku a mezitím potkáš pět lidí co na tebe navalí svoje problémy.

Ke kritice poměrů nevím. Přišlo mi že třeba život šlechty je tam vykreslený poměrně realisticky, a i když hra sama tam žádné závěry nedává, tak na základě toho co můžeš vidět si uděláš názor sám, kde třeba já bych ke kritice tehdejších poměrů zas tak daleko nešel (= tu kritiku tam do jisté míry vidím, i když ne explicitně).

Jinak nejlepší bizár je Jáma Pekel Dana Vávry #2 Spolupráce s Filosofickou fakultou MUNI. Diletantství, lži a chuť na žalobu, kde to nějaká profesorka zkritizovala zleva zprava a Vávra na to odpověděl tímhle videem. To video je až moc pře-editovaný cringe, že mě chvílema sralo na to koukat, ale Vávra tam vyvrací spoustu nařčení ze všeho možného a ukazuje, že udělal docela dost výzkumů a rešerší tehdejší doby. Mimo jiné třeba že se fakt obracel na přední historiky s dotazama, jestli se někde třeba fakt v té době v Čechách nemohli vyskytnout nějací černoši. Taky tam ukazuje, že na tom nepracoval sám, ale tým několika lidí, včetně najatých historiků na tu dobu se specializujících.

Mimo jiné byl nařčen z toho že tam nemá ženské role a vykresluje ženské jako nějaké chudinky, což je o to větší bizár, protože už předtím vydali DLC kde hraješ právě za silnou ženskou postavu a potkáváš ženské postavy.
JiK avatar 26.3.2021 15:06 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství

Mimo jiné byl nařčen z toho že tam nemá ženské role a vykresluje ženské jako nějaké chudinky, což je o to větší bizár, protože už předtím vydali DLC kde hraješ právě za silnou ženskou postavu a potkáváš ženské postavy.
A nediskriminuje tím slabé ženské postavy? A transky? Když chce soudruh bít, tak už si hůl najde.
Heron avatar 26.3.2021 15:17 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Jinak nejlepší bizár je Jáma Pekel Dana Vávry #2 Spolupráce s Filosofickou fakultou MUNI. Diletantství, lži a chuť na žalobu, kde to nějaká profesorka zkritizovala zleva zprava a Vávra na to odpověděl tímhle videem.
No on je to bizár zejména z toho pohledu, že on tvrdí, že to nevěděl, že to video před ním jeho kolegyně tajila a že to našel až rok a půl po té. (Toto celé tvrdí v tom odkazovaném videu.)

Bizár je to v tom, že on nazývá slovem spolupráce něco, o čem ani nevěděl, že to probíhá a že to má nějaký výsledek. Kde je v tom teda ta spolupráce?

V nějakém tom videu z Polské konference se chlubí tím, že jejich hra je tak historicky přesná, že už spolupracují s českými univerzitami. A v tomto bizár videu hned na počátku říká, že věděl, že to bude hrůza. Takže jednou se tím chlubí a když to není podle jeho představ (protože si třeba nedal práci s autorizací), tak je to na žalobu.
Bystroushaak avatar 26.3.2021 16:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
V nějakém tom videu z Polské konference se chlubí tím, že jejich hra je tak historicky přesná, že už spolupracují s českými univerzitami. A v tomto bizár videu hned na počátku říká, že věděl, že to bude hrůza.
Jo, u toho jsem se taky zasekl (to polské video jsem viděl až potom), ale pak mi došlo že na časové ose to sedí. To polské video je afaik z 2018/5, ta její přednáška je +- ze stejné doby (našel jsem článek co jí zmiňuje jako novou měsíc před tím). Jinak imho měli spolupráci s vícero univerzitami (zmiňuje různé další historiky jménem + afaik v jedné té přednášce od KDC lidí někdo uvádí cosi o univerzitách, kde šlo ale afaik o nějakou grafiku nebo něco takového). Bizár afaik říká že očekával od MUNI, ne od všech univerzit.
Takže jednou se tím chlubí a když to není podle jeho představ (protože si třeba nedal práci s autorizací), tak je to na žalobu.
Tak na žalobu je hlavně protože tam lže. Jsou tam pasáže, kde může mít pravdu, jsou tam pasáže, kde jsem ochotný uznat, že nikdo neví jak to bylo, ale pak jsou tam pasáže, kde si doslova cucá lži z prstu. Například v jedné ho tam osočuje z nesnášenlivosti k Němcům (protože je ve hře postava Němce, kterou místní nemají rádi a protože Vávra se tváří vypadá jako pravičák, tak je to přece jasné), co se týče těch ženských rolí, tak tam taky (neinformovaně) lže, protože si vzala za příklad nějakou holku z intra, na které demonstruje stereotypy v myšlení Vávry, že vidí ženské jako chudinky, až na to že tam později je jako poměrně silná postava. Kdyby tu hru aspoň hrála, nebo sjela nějaký letsplay od začátku do konce, tak by tohle věděla, ale jak sama zmiňuje, ani se nenamáhala, jen si vytáhla pár videí/obrázků z netu. Pak taky lži třeba ohledně českého dabingu. Nebo když vytáhne "citaci" Vávry o demokracii, kterou ovšem sama úmyslně sestřihala. Kdyby jí jen vytrhla z kontextu, ale doslova mu vkládá do úst něco co nenapsal. To že ho tam osočuje z bůh ví čeho dalšího nenávistného, například za text in-game knih, které Vávra nepsal a tak podobně, to už jsou jen takové třešničky.

Celkově je ta přednáška celá pojatá jako kritika Vávry a jeho stereotypů, což je nefér když už ne kvůli tomu že profesor se imho nemá takhle co veřejně navážet do konkrétního (žijícího) člověka v předmětu, který vyučuje (to je imho fakt na žalobu), tak kvůli tomu, že Vávra v podstatě jen psal scénáře příběhů questů a hlavního story, většinu práce (včetně vymýšlení postav a tak dál) odvedli další lidé (pokud si pamatuji, bylo jich něco přes stovku).
Heron avatar 26.3.2021 17:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Hele, já se nebudu pouštět do komentování těch jednotlivostí. Viděl jsem jak přednášku, tak i toto video. Oběma lze lecos vytknout, ale jako základní problém vidím to, že Vávra si nepohlídal tu "spolupráci". Řešit jednotlivé příklady by bylo na dlouho.

Jinak s Vávrou musí být fakt radost "spolupracovat". Takhle domlouval rozhovor s Kulveitem.

Takže někoho chce na rozhovor, potom, když oslovený odmítne (na což má jistě plné právo a divím se, že na to vůbec reagoval) tak ho Vávra ještě nařkne ze zbabělosti. Jinými slovy, na rozhovor musí přijít každý na koho Vávra ukáže prstem, jinak je zbabělec. A ještě si screenshoty té komunikace dá do videa.
Bystroushaak avatar 26.3.2021 20:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Hele, já se nebudu pouštět do komentování těch jednotlivostí. Viděl jsem jak přednášku, tak i toto video. Oběma lze lecos vytknout, ale jako základní problém vidím to, že Vávra si nepohlídal tu "spolupráci". Řešit jednotlivé příklady by bylo na dlouho.
Ok, s tím se dá asi do jisté míry souhlasit, na druhou stranu je vůbec otázka, co by všechno ještě neměl dělat. Typicky tohle řeší nějaké PR oddělení, sekretářky a tak, ne?
Takže někoho chce na rozhovor, potom, když oslovený odmítne (na což má jistě plné právo a divím se, že na to vůbec reagoval) tak ho Vávra ještě nařkne ze zbabělosti. Jinými slovy, na rozhovor musí přijít každý na koho Vávra ukáže prstem, jinak je zbabělec. A ještě si screenshoty té komunikace dá do videa.
K tomu se asi nebudu vyjadřovat, o tom moc nevím, nemám kontext a nechce se mi ho studovat.
Heron avatar 26.3.2021 20:32 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Typicky tohle řeší nějaké PR oddělení, sekretářky a tak, ne?

No asi jo, já nevím, jak si tu spolupráci domluvili. V tom případě má ale peskovat tu sekretářku.
Bystroushaak avatar 26.3.2021 20:55 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
To je ovšem bias*.

Nevíš jestli jí nepeskoval, a tak dál. Bůh ví jak to celé bylo.
pushkin avatar 21.3.2021 12:25 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hele, říkej tomu jak chceš, já tomu říkám pokrytectví ale jde vlastně o to samý. Blbý je, že to dostatečně dobře zakořeněné, jenom s tím, jak může do světa křičet čím dál víc pošuků, tím víc podobných zvrhlostí se vynořuje.

Základní kámen tomu zasadili po druhé světové válce Němci, když zakázali zobrazování hákových křížů. Pominu-li fakt, že jinde po světě mají i jiné významy, kluci Německý to dotáhli do takové dokonalosti, že hákové kříže se nesmějí vyskytovat ani na modelech letadel vyráběných a distribuovaných po Německu. Legendární je pak i kapitola zprznění loga KISS speciálně pro německý trh. Namísto aby se k tomu přihlásili a viděli v nacizmu odstrašující příklad, tak to pokrytecky zakáží, díky čemuž ještě zvětší atraktivitu tohoto zakázaného ovoce.

Mimochodem, víš, proč šlo Německo do Evropské unie? Aby se očistilo od genocidy a bylo přijato zpět mezi lidskou rasu... (Jistě, pane ministře).

No a stejný kolovrátek se opakuje nyní. Stačí pouze potrefená husa, která dostatečně silně zakejhá, k ní se přidají další (ať už kvůli tomu, že mají stejný důvod, výčitky svědomí a nebo prostě chtějí vypadat kůl) a už to jede. Výsledkem jsou duhové šachy, nesmyslné názvy zařízení či zrušení otce a matky ve školách.

Nejhorší na tom je, že to proniká i do odvětví, která by si měla být schopná udržet zdravý rozum - typicky IT s Master a Slave. K tomu se přidal nejen git, ale třeba i ANSYS, který zrušil okrajové podmínky pro definici symetrických úloh Master a Slave a nahradil je za Binding a Bound. A zpětná kompatibilita ať se třeba pos...

Jak praví klasik: Chce se mi blejt, velebnosti.
🇺🇦 Pomoc pro obranu Ukrajiny | SOS Ukrajina | Web4Ukrajina | Web4Ukraine 🇺🇦
22.3.2021 14:02 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Nejhorší na tom je, že to proniká i do odvětví, která by si měla být schopná udržet zdravý rozum - typicky IT s Master a Slave.
Tohle je přesně ten důvod, proč jsem na tyhle kdydy alergický. IT a Zdravý rozum? Kdy? Kde?

Ale i jinak, IT je zrovna obor kde bují cargo cult, pozérství, módní vlny a výstřelky, diletanství, polovzdělanost a hlavně naprostý nedostatek sebereflexe.

Master a Slave naopak ukazují, že zdravý rozum byl vždy nedostatkové zboží, jinak by se taková hovadina nikdy neujala. Ještě jsem neviděl použití, kde by to dávalo alespoň trochu smysl. Ale tím se nikdy nikdo nezabýval (čest výjimkám), místo toho se teď řeší zda to dává morální smysl a všichni zaujímají pózu.
Jak praví klasik: Chce se mi blejt, velebnosti.
Ano, to bohužel sedí.
Gréta avatar 21.3.2021 13:04 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

nejvečí sranda že se to přemenování nelíbí ani černochům hele :D :D :D :D

oslavná píseň na pana soudruha generalisima prezidentčíka Petra Pavla Pávka 🎶🫡🦚🎶
Josef Kufner avatar 21.3.2021 14:05 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Trochu mi to připomíná, jak spolužačky byly "nadšené" z různých motivačních zlehčování jejich studia, neboť ta zlehčení pak vyznívají ve smyslu, že holky nejsou dost schopné, aby to zvládly jako každý jiný student.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Blaazen avatar 21.3.2021 21:42 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Banning a word because you think it’s offensive is basically telling us what we should and should not be offended by.

A je to tu zas - zlí bílí lidé těm nebohým barevným něco vnucují a omezují jejich svobodu. Doufám, že ten dotčený černoch pozvedne zbraň a pln spravedlivého hněvu půjde vyčistit GitHub od všech SJW.
22.3.2021 12:05 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Osobne mi to prejmenovani prijde zbytecne, ale je to proste klasicky korporatni whitewashing nejakeho skutecneho problemu (v tomto pripade rasismu). Trochu podobne tomu slavnemu Havlovu zelinari, kteremu take nejde o mir.

Toto nema s levici nic spolecneho, kazdy kdo levici trochu sleduje si toho je vedom. Ale pro korporace je uzitecne to na ne hodit, udrzi se tak fachidiocie stredni tridy a tito lide se pak aspon nezabyvaji skutecnymi problemy, jako je prilis velka moc korporaci nebo ekologie nebo prekarizace prace.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
2.4.2021 06:02 ajtacka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přizdisráčství
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ľudia, čo bolo vo vojne vedia, že mať strach je normálne, bez toho človek neprežije. A firmy na to, aby uspeli, musia robiť všeličo a nejako ovplyvňujú svoje okolie a ľudí. Časom sa štandardy všeličoho zvyšovali, lenže keď nastane nejaká neštandardná situácia na trhu, treba to obvykle nejako riešiť...

Na príklade potravín je obrovský rozdiel medzi USA, Európou(nehovoriac iné krajiny) a má to nejaký historický vývin a vývoj. Ono to spôsobilo aj krach obchodnej dohody medzi USA a Európou(teda okrem iného). Niečo sa v tomto smere už urobilo, ale veľa práce zostáva a nedá sa jednoznačne povedať, že globalizácia a NewWorldOrder je tá správna vec, keď tu je zásadný rozpor a nevie sa(alebo sa nechce v súčasnosti) čo s tým spraviť. A ono to potom pokračuje interne v Európe tieto problémy a potom aj vnútri krajín.

Potravinársky priemysel je v nejakom stave, a čo s tým(nielen) nie je až také zrejmé a je tu niekde výrazný odpor s tým pohnúť niekam ďalej. Keby to bolo v analógii o rozpore medzi pravoslávnou a katolíckou cirkvou, a povedzme ešte aj islamom, tak sa tu možno mastia USA s Európou tisíce rokov...

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.