Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 00:50

Multimediální a jinak vylepšené klávesnice

26. 1. 2004 | Zdeněk Štěpánek
Články - Multimediální a jinak vylepšené klávesnice  

Chcete-li v Linuxu využívat všechny speciální čudlíky, klávesky a tlačítka, kterými je obdařena vaše klávesnice, přečtěte si tento podrobný návod.

motto: Článek o tom, kterak přetlačítkovanou klávesnici pod tučňákem rozchoditi.

Pokud si chcete zpříjemnit život u počítače, jedna z dobrých investic je klávesnice, která má několik těch tlačítek navíc. Dnes už prakticky neseženete klávesnici, která nemá tlačítka POWER, SLEEP a WAKE. Vyplatí se ale koupit něco lepšího. Já jsem si udělal radost tou na obrázku. Pokud si chcete takovou klávesnici koupit, můžete i na blind. Objevil jsem pouze jeden případ (IBM Rapid Access keyboard), který nefungungoval jak by měl. I když to lze oklikou taky. Ideální je si klávesnici při nákupu vyzkoušet. K tomu poslouží program showkey. O něm ale až v následující části.

Klavesnice

Nejprve malý slovníček pojmů které budeme potřebovat:

A programy, které budeme potřebovat:

  1. showkey - ukazuje nám scancody a keycody, bude potřeba v konzoli (bývá součástí distribuce)
  2. setkeycodes - mapuje scancody na keycody v konzoli (bývá součástí distribuce)
  3. xmodmap - mapuje keycody na klavesy v X (bývá součástí distribuce)
  4. xev - ukazuje keycody v X (bývá součástí distribuce)
  5. xbindkeys (ve Slackwaru 9.1 jsem ho musel zkompilovat)

Nastavení speciálních kláves se zcela liší v konzoli a v X, takže nejprve:

Nastavení v konzoli

Zde je situace poměrně jednoduchá. Nejprve spusťtě program showkey, bude nám ukazovat keycody. Všimněte si ve výpisu "keycode 28 release". Keycode 28 přísluší enteru, znamená to, že program zaregistroval, že byla uvolněna klávesa enter, což je samozřejmě v pořádku. Počkáte-li 10 sekund, showkey se sám ukončí.

root@zdenek:~# showkey
kb mode was RAW
[ if you are trying this under X, it might not work
since the X server is also reading /dev/console ]

press any key (program terminates 10s after last keypress)...
keycode 28 release

Zkoušejte nyní mačkat ony vytoužené tlačítka. S největší pravděpodobností se nic dít nebude. Nevadí, dalo se to čekat. Spusťme tedy showkey znovu, tentokrát s parametrem -s, který zajistí, že showkey nebude ukazovat keycody ale scancody.

root@zdenek:~# showkey -s
kb mode was RAW
[ if you are trying this under X, it might not work
since the X server is also reading /dev/console ]

press any key (program terminates 10s after last keypress)...
0x9c

Výpis je podobný, jen tam chybí "keycode 28 release". Namísto toho tam je "0x9c", což je scancode puštění enteru. Keycode je při zmáčknutí i puštění stejný (lze to ale rozeznat jiným způsobem), kdežto scancode je jiný. Zkuste nyní mačkat vytoužená tlačítka, výpis by měl pokračovat např. takto:

0xe0 0x68
0xe0 0xe8
0xe0 0x65
0xe0 0xe5
0xe0 0x32
0xe0 0xb2
0xe0 0x6c
0xe0 0xec
0xe0 0x6d
0xe0 0xed

Zde musím upozornit, že pokud ani teď nedostanete žádné výpisy, zprovoznění vaší klávesnice pod Linuxem je pravděpodobně nemožné nebo přinejmenším velmi složité. Tímto způsobem lze klávesnici otestovat při nákupu. Pokud nefunguje, doporučuji radši klávesnici prodat nějakému uživateli Windows a koupit si opravdovou klávesnici.

Všimněte si, že při stisku klávesy se napíše "0xe0 0x6a" a při puštění "0xe0 0xea". První scancode patří k události KeyPress (zmáčknutí tlačítka) a druhý scancode patří k události KeyRelease (puštění tlačítka). Ono tajemné "0xe0" znamená, že se jedná o escapované scancody (escaped scancodes). Je možné, že ho tam mít nebudete. Více v man setkeycodes.

Nyní přiřadíme ke scancodům keycody. V konzoli jich máme k dispozici pouze 127, což může být problém. Teď musíte vědět/zjistit, kterou mapu klávesnice používáte. Na Slackwaru to je v souboru /etc/rc.d/rc.keymap. U mě je to /usr/share/kbd/keymaps/i386/qwerty/cz-lat2.map.gz. Otevřte tento soubor v nějakém editoru (pozor, soubor je zagzipovaný, takže editor v MC je jistota) a uvidíte mnoho řádků začínajících keycode. Nyní je cílem najít tolik volných řádků (keycodů), kolik je speciálních tlačítek na vaší klávesnici. Některé keycody jsou volné už od pohledu, jiné jen nejsou použité, to už je trochu risk. Použijte keycody, u kterých je napsáno např. Macro, Help nebo Do. Pokud tyto klávesy na své klávesnici nemáte (nebo je nepoužíváte), můžete tyto keycody použít.

Nyní přijde ke slovu program setkeycodes, kterým volné keycody přiřadíte ke scancodům. Setkeycodes používá lehce odlišný zápis scancodů:

showkey scancodesetkeycodes scancode
0x6868
0xe0 0x68e068

Mně fungovalo setkeycodes pouze pro scancody při zmáčknutí (KeyPress), při pokusu přiřadit keycode na událost KeyRelease mi bylo vynadáno:

root@zdenek:/# setkeycodes e0ea 127
setkeycode: code outside bounds
usage: setkeycode scancode keycode ...
(where scancode is either xx or e0xx, given in hexadecimal,
and keycode is given in decimal)
root@zdenek:/#

Použijeme tedy pouze scancody z událostí KeyPress, ono to vůbec nevadí a asi to tak i má být.

Příklad skriptu, dejte ho např. do rc.local:

#!/bin/sh
#setkeycodes scancode keycode
setkeycodes e06a 85
setkeycodes e069 89
setkeycodes e068 90
setkeycodes e067 91
setkeycodes e065 92

Teď znova spusťtě showkey, měl by nyní už ukazovat keycody přiřazené speciálním tlačítkum.

root@zdenek:/# showkey
kb mode was RAW
[ if you are trying this under X, it might not work
since the X server is also reading /dev/console ]

press any key (program terminates 10s after last keypress)...
keycode 28 release
keycode 85 press
keycode 85 release
keycode 89 press
keycode 89 release

Takže to funguje. Keycode je přiřazen a všimněte si, že funguje i rozlišení KeyPress a KeyRelease. Nyní se vrátíme do mapy klávesnice. Řádky s vybranými keycody dopište následujícím způsobem. Je možné použít i jiné popisky než F101 a výše, např. popisky, které jsou u oněch tlačítek napsané, ale není to v podstatě důležité, a tak to uděláme tak, jak to funguje všem.

keycode 85 = F101
keycode 89 = F102
keycode 90 = F103
keycode 91 = F104
keycode 92 = F105

Nyní máme speciální tlačítka namapované na klávesách F101 až F1xx. Zbývá jim přiřadit nějakou akci (program). V témže souboru zcela jednoduše takto:

string F101 = "mc\n"

Další řádky si udělejte podle svého přání. Dodám ještě, že principiálně to funguje jako zápis na STDIN. Takže v uvedeném případě se na konzoli napíše "mc" a hned za ním "\n" což je vlastně enter, čímž se Midnight Commander spusti. Pokud tam napíšete "string F101 = "Dobré ráno."", napíše se na konzoli Dobré ráno. a nic víc. To je užitečné když často píšete nějaký dlouhý příkaz, ale měníte v něm nějaké parametry.

Nastavení v X

Zde je situace podobná, ale přesto jiná. Celé to popíšu už trochu jednodušeji, princip je už teď jasný.

Začneme programem xev. Spustíme ho v konzoli (myšleno např. v xtermu, teď už jsme v Xech), on vypíše velké množství čehosi a zobrazí malé okno. Vyberte myší toto okno tak, aby byla konzole stále vidět a s myší nehýbejte, aby ve výpisu nepřibývaly nové hlášky. Nyní zmáčkněte speciální tlačítko na klávesnici. Měl by se objevit tento výpis:

KeyPress event, serial 27, synthetic NO, window 0x2200001,
 root 0x59, subw 0x0, time 2309534, (25,-10), root:(1873,680),
 state 0x10, keycode 234 (keysym 0x0, NoSymbol), same_screen YES,
 XLookupString gives 0 bytes: ""

KeyRelease event, serial 27, synthetic NO, window 0x2200001,
 root 0x59, subw 0x0, time 2309676, (25,-10), root:(1873,680),
 state 0x10, keycode 234 (keysym 0x0, NoSymbol), same_screen YES,
 XLookupString gives 0 bytes: ""

První část (KeyPress) při stisknutí a druhá část (KeyRelease) při puštění. Důležitá je hodnota keycode (všimněte si, že je větší než 127, v X je k dispozici 255 keycodů) a text "NoSymbol". Pokud chcete těmto tlačítkám přiřadit pouze spouštění programů, je možné následující část přeskočit, nicméně to nedoporučuji kvůli názornosti. Pomačkejte všechny speciální tlačítka a poznamenejte si jejich keycody. Pokud u některého z nich nebude "NoSymbol", poznamenejte si, že tlačítko už má klávesu přiřazenou a poznamenejte si, co je místo "NoSymbol".

Keycody nyní přířadíme pomocí programu xmodmap ke klávesám (v Xech označováno taky jako keysymy - přiřadíme keycody ke keysymům). Jejich seznam lze najít v /usr/X11R6/include/X11/keysymdef.h, jen si odmyslete to XK_ na začátku. Po prohlédnutí souboru je vidět, že nelze použít F101 a výše jak jsme to udělali v konzoli. Zde máme k dispozici F1..F35, dále pak nějaké L.. a R... Nevadí, použijeme F13 až (v mém případě, 21 tlačítek) F33.

Existuje soubor /etc/X11/xinit/.Xmodmap a pak pro každého uživatele ~/.Xmodmap. Který použijete, je na vás. Syntaxe je jednoduchá:

keycode 234=F13
keycode 233=F14
keycode 232=F15
keycode 231=F16
keycode 229=F17

Keycody jste zjistili z výpisu programu xev. Spusťtě nyní program xmodmap:

# xmodmap /etc/X11/xinit/.Xmodmap

Neměl by se objevit žádný výpis. Jen ještě dodám, že není nutné používat soubor .Xmodmap, parametry lze xmodmapu předat i přes příkazovou řádku. To je vhodné zejména při zkoušení a testování.

# xmodmap -e 'keycode 234=F101'

V tuto chvíli by už tlačítkům měly být přiřazeny klávesy F13..Fxx. Přesvědčte se o tom pomocí programu xev. Nikde by se už nemělo objevovat NoSymbol, ale místo toho Fxx.

V tuto chvíli už je možné tyto klávesy plně používat v rámci okenního manažeru. Pokud máte KDE (jak je to jinde, nevím) otevřte ovládací panel klávesových zkratek a zkuste nastavit nějakou klávesovou zkratku s použitím klávesy F13. Musí to jít. Pokud chcete některé klávesy používat jako zkratky pro okenní manažer, je právě nyní vhodná doba si je nastavit.

My ostatní si povíme, jak ke speciální klávese přiřadit třeba spouštění kalkulačky. K tomu použijeme program xbindkeys. Na tuto činnost by měly jít použít i programy lineak nebo hotkeys, prý mají i nějaké GUI. No fuj, zůstaneme radši u malého konzolového daemonka s textovým konfigurákem.

Začneme instalací xbindkeys:

  1. stažení
  2. svatá trojice

    no dobře...

    1. ./configure
    2. make
    3. make install
  3. a nakonec:
    xbindkeys --defaults > /home/uzivatel/.xbindkeysrc

Poslední řádek nám vytvoří výchozí konfigurční soubor ve zvolené cestě. Standardně (při spuštění bez parametru) bere xbindkeys nastavení ze souboru ~/.xbindkeysrc.

Lze mu ale vnutit pomocí parametru -f i jiný konfigurační soubor. Osobně si myslím, že je lepší to nastavit pro celý systém najednou (pro všechny uživatele). Budete-li to tak chtít provést, udělejte toto:

xbindkeys --defaults > /etc/xbindkeysrc

a xbindkeys spouštějte takto:

xbindkeys -f /etc/xbindkeysrc

Poznámka: S výše uvedeným jsem měl problémy v KDE. Nejprve to fungovalo, potom ale přestala fungovat klávesnice (nešlo psát písmena). Nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat, ale prostě to nešlo. Takže to můžete zkusit, pokud máte zájem, ale pozor na to. Vy ostatní používejte ~/.xbindkeysrc a spoušťejte pouze xbindkeys.

Konfigurační soubor je jednoduchý. To, co tam už je, zakomentujte a přidejte následující konfiguraci. Pozor ale na klávesy, které jste už nastavili jako klávesové zkratky okenního manažeru. Tyto klávesy doporučuji vůbec do konfiguračního souboru nepsat, protože se to nejspíš pohádá (testovánou pouze s KDE). Při testování a zkoušení pozor: nedávejte komentáře doprostřed jedné definice, xbindkeys to odmítne. Standardně se spouští jako démon na pozadí, ale parametrem -v ho spustíte přímo na konzoli a navíc bude upovídanější. Více viz man xbindkeys. Nyní už slíbený konfigurační soubor:

"/usr/bin/keyboard/f13.sh"
F13

"/usr/bin/keyboard/f14.sh"
F14

"/usr/bin/keyboard/f15.sh"
F15

"/usr/bin/keyboard/f16.sh"
F16

"/usr/bin/keyboard/f17.sh"
F17

A tak dále podle toho, kolik máte tlačítek. Uvedený konfigurák spustí definované skripty při události KeyPress. Uvedené skripty vytvořte ručně, můžete je umístit v podstatě kam chcete. Pokud chcete skripty spouštět při události KeyRelease, použijte toto:

"/usr/bin/keyboard/f13.sh"
release+F13

Je možné klávesu F13 kombinovat s Altem a mít tak dva skripty, jeden na F13, druhý na Alt+F13:

"/usr/bin/keyboard/f13.sh"
F13

"/usr/bin/keyboard/alt_f13.sh"
Mod1+F13

Určitě vás nyní napadlo, proč tak složitě, když to jde jednoduše:

"xterm"
F13

"xmms"
F14

Toto samozřejmě funguje, ale výše uvedený způsob se skripty je pružnější a umožňuje kouzlit. Např. ve skriptu můžete zjistit jméno uživatele, jeho domovský adresář atd. Navíc je to vlastně jediná možnost jak ovládat spuštěné programy jako např. Mozillu (tlačítka pro ovládání browseru má snad každá klávesnice, která má více než 3 tlačítka navíc).

Další příklad použití, spíš vhodné pro testování:

"artsmessage stisknuta klavesa F13"
F13

"artsmessage pustena klavesa F13"
F13+release

Nemáte li arts (artsmessage), použijte program xmessage. Vypadá ale jako předpotopní.

Více viz man xbindkeys nebo výchozí konfigurační soubor.

Obsah skriptů může být například:

#!/bin/sh
xmms

Zbytek už je na vás. Poradím jen, že Mozillu lze ovládat pomocí přepínače -remote. Snad by to šlo i nějak použít pro tlačítka Back/Home/Forward. Nebo třeba xmms -u, xmms -s, více viz xmms --help.

Otázkou stále zůstává, jak uvedené programy spustit při startu počítače automaticky. V konzoli je to jednoduché. Už na začátku jsem napsal, že skript se setkeycodes můžete dát do rc.local a mapa klávesnice se načítá tak jako tak. V X je to složitější. Nejprve je nutné spustit program xmodmap a poté xbindkeys.

K tomu je potřeba pochopit princip přihlašování v grafice. Ať už používáte KDM, GDM nebo XDM, podívejte se do souboru /etc/X11/xdm/Xsession. KDM používá tento soubor pomocí symlinku /opt/kde/share/config/kdm/Xsession (ve Slackware) a GDM myslim taky (teď už ho tu nemám nainstalovaný). Na začátku souboru najdete toto:

usermodmap=$HOME/.Xmodmap
sysmodmap=/usr/X11R6/lib/X11/xinit/.Xmodmap

if [ -r $sysmodmap ]; then
  xmodmap $sysmodmap
fi

if [ -r $usermodmap ]; then
  xmodmap $usermodmap
fi

Poznámka: /usr/X11R6/lib/X11/xinit/.Xmodmap je symlink na výše zmíněný /etc/X11/xinit/.Xmodmap

Tyto dva kousky kódu zajistí nahrání souboru .Xmodmap pro celý systém i pro každého uživatele zvlášť. Můžete tak část kláves nastavit napevno pro všechny a část nechat na libovůli uživatelů. Toto funguje dobře, ale jen do okamžiku startu KDE :-(. Funguje to v čistém xtermu (moje fail-safe varianta pro X), funguje to v twm, funguje to v XFce. GNOME nemám, tak jsme to nemohl vyzkoušet. V KDE je na vině přepínač klávesnic. Pokud ho nepoužíváte a při jeho vypnutí vám bude fungovat česká klávesnice (mně nejprve nefungovala, tak jsem to zapnul a potom šla; teď jsme to vypnul a jde pořád) máte vyhráno, stačí to vypnout (Ovládací centrum -> Místní zvyklosti a zpřístupnění -> Rozvržení klávesnice). Pokud se tohoto nechcete vzdát, nezbývá než použít ~/.kde/Autostart. Do tohoto adresáře vytvořte skript:

#!/bin/sh
usermodmap=$HOME/.Xmodmap
sysmodmap=/usr/X11R6/lib/X11/xinit/.Xmodmap

if [ -r $sysmodmap ]; then
  xmodmap $sysmodmap
fi

if [ -r $usermodmap ]; then
  xmodmap $usermodmap
fi

Druhým problémem je, kde spouštět xbindkeys. Samozřejmě ho také můžete dát do Autostartu, ale aby to fungovalo pro všechny uživatele, kteří třeba používajý jiný okenní manažer/desktopové prostředí než KDE, doporučuji to dát do souboru /etc/X11/xdm/Xsession. A to až za spouštění xmodmap, nejlépe přímo před spouštění jednotlivých okenních manažerů. V souboru /etc/X11/xinit/Xsession najděte část kódu podobnou té následující (nikdo nemá stejné nastavení) a nad ní přidejte "xbindkeys" případne "xbindkeys -f /etc/xbindkeysrc".

Ačkoliv jsem výše napsal, že nejprve je potřeba spustit xmodmap a poté xbindkeys, bude to fungovat i s xmodmapem v ~/.kde/Autostart - a to proto, že se nejpre spustí xmodmap, pak xbindkeys, pak KDE zničí nastavení xmodmapu a to se poté opět nastaví z Autostartu.

.
.
.
#spusteni xbindkeys s konfigurakem ~/.xbindkeysrc
xbindkeys

# If a particular session type was requested in $1, start that session:
case "$1" in
xterm)
    exec xterm -geometry 160x60-0-0
    ;;
firebird)
    exec /MozillaFirebird/MozillaFirebird
    ;;
kde)
    exec startkde
    ;;

twm)
    exec /etc/X11/xinit/xinitrc.twm
    ;;

icewm)
    exec icewm
    ;;

xfce)
    exec /etc/X11/xinit/xinitrc.xfce
    ;;
esac
.
.
.

Doufám, že se vám vše podařilo jako mně a že klávesy fungují v plném počtu :-). Veškeré informace jsem čerpal z hardwarových záznamů a diskuzí na ABCLinuxu.

Související články

Konfigurace multimediální klávesnice v X
Na co se často ptáme: X Window System - I
Na co se často ptáme: X Window System - II
Na co se často ptáme: X Window System - III
KDE: tipy a triky
Klávesnice v X

Odkazy a zdroje

AbcLinuxu: Sekce Klávesnice
xbindkeys

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

Diskuse k tomuto článku

26.1.2004 08:24 myxlmynx
Rozbalit Rozbalit vše LinEAK project
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nieje uvedeny postup trochu prekomplikovany? Predsa len LinEAK projekt s jeho konfiguratorom a pluginmi ponuka privetivejsie konfiguracne moznosti. Ale inac vdaka za nove informacie...
26.1.2004 09:47 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše XF86 Specialni klavesy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Doporucuji misto F15..Fxx pouzit radeji XF86 specialni klavesy. Jsou to napr.: XF86HomePage XF86Mail XF86Sleep XF86AudioRaiseVolume XF86AudioLowerVolume XF86AudioPlay a spoustu dalsich. viz. 'grep XF86 /usr/X11R6/lib/X11/XKeysymDB'
FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
CIJOML avatar 26.1.2004 10:18 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše zastarale...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tenhle navod je priserne zastaraly...dnes se pouziva Xkb extensions a pristi verze X uz ani nebudou umet vkladat uzivatelske rozlozeni skrze xmodmap...
26.1.2004 19:37 ...... | skóre: 41 | blog: ...
Rozbalit Rozbalit vše zastarale...
proč teda nenapíšeš lepší novější a rychlejší způsob jak to zprovoznit? kritizovat umí každý ...napiš něco lepšího :-)
CIJOML avatar 26.1.2004 23:08 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše zastarale...
Ja uz toho napsal dost :) Navic jsem si rozjel jen svou klavesnici a vic o problematice nevim, takze to nebudu ani zkouset
27.1.2004 09:52 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše zastarale...
Můžeš vysvětit, jak si prostý user (neroot) namapuje přes XKB speciální klávesy?
26.1.2004 10:49 tomm
Rozbalit Rozbalit vše xhkeys
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pro zacatecniky muzu doporucit %subj%, lze ho snadno nakonfigurovat, klavesy si rozpozna sam po stisknuti a ma preddefinovane mnozstvi akci (napr. ovladani zvuku) ci je schopen "stisknout" dalsi klavesovou zkratku. Link: http://www.geocities.com/wmalms/
Stanislav Brabec avatar 26.1.2004 11:09 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Modernější postup
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Podívejte se do souboru /usr/X11R6/lib/X11/xkb/symbols/inet a zjistíte, že v nových XFree stačí správně nastavit XF86Config a ušetříte si 90% práce:
Option "XkbModel"    "rapidaccess"
26.1.2004 12:41 arnost
Rozbalit Rozbalit vše Modernější postup
a jake jsou options treba pro tu inet klavesnici?
Stanislav Brabec avatar 26.1.2004 15:00 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Modernější postup
Stačí se podívat do toho souboru. Je tam návod s doporučenými Options i seznam klávesnic. Když tam vaše nebude (ani něco, s čím je kompatibilní), pak podle návídu v článku vytvořte popis a pošlete ho vývojářům (nebo mně).
27.1.2004 09:56 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Modernější postup
To je právě peklo. Ten soubor bude kompletní, až v něm bude počet_možných_klásves! variant nebo tak. Už dnes je jednodušší nastavit si to ručně, než tam hledat, která kombinace odpovídá mojí klávesnici...
19.3.2007 23:08 Jakub Pehal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Modernější postup
Znamená to, že je nutné dodat něco takovéhoto?

http://lackof.org/matt/hacking/keyboard/xkb-cpqn620c.patch
26.1.2004 12:16 wms
Rozbalit Rozbalit vše a co viactlacidlova mys?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mam mys logitech a ked som to zratal, ma 8 tlacidiel... lave,stredne,prave, lave2, prave2, stredne2, kolecko-hore, kolecko-dole.... Ako si navolim akcie k tym ostatnym tlacidlam? Pouzivam KDE.
26.1.2004 13:52 Lubos Lunak
Rozbalit Rozbalit vše Jak to udelat daleko jednoduseji v KDE
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Misto hrani si s xmodmap: Ovladaci centrum->Mistni zvyklosti->Rozvrzeni klavesnice a vybrat spravny model klavesnice, v novych XFree je modelu vice nez dost, nejaky by mel sedet (ten model jde vlastne napsat i do XF86Config jako XkbModel, ale tady to bude fungovat i s prepinacem klavesnice v KDE). Spousteni aplikaci: Spustit kmenuedit a priradit polozkam menu prislusne klavesove zkratky. Pro veci jako ovladani hlasitosti pouzit KMix a v nem nastavit kl. zkratky (doporucuji KMix applet, ne KMix aplikaci), pro prehravani treba Noatun ma plugin, kde jde nastavit kl. zkratky, pro XMMS existuje applet. Hotovo. (BTW, proc artsmessage, kdyz existuje kdialog?)
26.1.2004 14:04 Lubos Lunak
Rozbalit Rozbalit vše Jak to udelat daleko jednoduseji v KDE
Jeste mozna 2 veci: Tlacitka Back, Home, atd. lze zkratka nastavit jako klavesove zkratky primo v Konqueroru, stejne jako tam ted pro ne uz je Alt+Left nebo Ctrl+Home. Kdyby to snad z nejakeho divneho duvodu v Mozille neslo :), melo by i takove aplikace jit obelstit v KDE3.2 pomoci KHotKeys. U nekterych klavesnic je potreba si trochu pohledat, nez se trefi spravny model. Treba tohle, s cim ted pisu, funguje s 'Microsoft Internet Keyboard Pro', a pochybuju, ze to na ceste z Ciny videlo vubec nekoho od Microsoftu ;).
26.1.2004 15:27 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Gnome
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V GNOME je aplet acme, který tohle řeší naprosto bez problémů. Stačí nastavit přes grafické udělátko a jedete. Nevýhodou je, že můžete použít jen předdefinované akce (alespoň já jsem nepřišel na to jak použít jiné).
26.1.2004 16:23 Petr Michálek
Rozbalit Rozbalit vše Klávesnice IBM Numeric Keypad?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevite nekdo, jak rozchodit numerickou klavesnici pro notebook IBM. Je vlozena misto CD mechaniky a pripojena pres USB. Klavesnice funguje, ale kdyz nemam zapnuty NumLock, tak na ni nefungujou cislice. Pokud mam zapnuty NumLock, tak na alfanumericka klavesnice pise taky cislice.
26.1.2004 17:36 Jaroslav Urban
Rozbalit Rozbalit vše KDE
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
v KDE to ide jednoducho nastavit na tom istom mieste kde sa nastavuju normalne klavesove skratky, ja napr. bez problemov pouzivam Ctrl + WWW na spustenie firebirda
26.1.2004 18:25 lyon
Rozbalit Rozbalit vše KDE
Muzu se zeptat, jak presne to nastavujete? Ja tam vidim jen preddefinovane akce na klavesove zkratky, ale vlastni (napr zminovane spusteni browseru) vkladat nemohu. MDK 9.1 / KDE 3.1.0
Je to tam, ale az v KDE3.2. Ve starsich verzich se to same da udelat jen v menu editoru (tj. kmenuedit, nejsem si uplne jisty, jestli ho z Mandrake nevyhodili kvuli nejakemu vlastnimu, pak smula).
26.1.2004 18:47 lyon
Rozbalit Rozbalit vše KDE
Diky, kmenuedit jsem nasel, i kdyz MDK dava prednost menudrake.
26.1.2004 23:34 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše kazdemu dle sveho gusta
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravim Tem co radili lineak apod. vzkazuji, ze jsem to v clanku zminil a ze mi to pripada jako windowsoidni utilitka. to CIJOML: zase prudis, napis clanek a pak porovname co je lepsi. Pro ty co doporucuji nastavit "spravny model klavesnice" v XF86Configu nebo v KDE: Mate na vyber mozna dve desitky modelu, ale ja jich mam na vyber nekonecne mnoho, to se mam co? Vsadim se absolutne o co chcete, ze kdyz koupim "nejakou obyc. klavesnici" tak v tom seznamu s vetsi pravdepodobnosti nebude nez bude. Kromtoho to co popisujete resi jen jednu pulku problemu (xmodmap). Klavesove zkratky pro ovladani Konqueroru sice nastavit muzu, ale jak se mi to projevi v Mozille? to Lubos Lunak: Tvoje reseni s kmenuedit je zcela polovicate, funguje jen v KDE, to rozhodne neni mym cilem. A navic je zcela urcite pomalejsi. ovladani hlasitosti mam takhle: "amixer set PCM 1+" a "amixer set PCM 1-". XMMS se da kompletne ovladat pomoci prepinacu (napr "xmms -t" pro play/pause), takze k cemu nejaky plugin. Artsmessage jsem napsal proto, ze nic jinyho neznam, vim ze to neni idealni, ale svuj ucel bohate splni. Mym cilem bylo zjistit jak to cely pracuje na urovni systemu. Pokud by mi stacilo nejaky KDE klikatko, tak rovnou muzu zustat u woken. Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
27.1.2004 01:00 Petr Mach
Rozbalit Rozbalit vše kazdemu dle sveho gusta
Tohle je dost nestastna reakce. Mel jste podekovat za doplneni a ne dat pruchod sve urazene jesitnosti. Je dobre vedet o vsech moznostech, ne jen te vasi nejslozitejsi a na nejnizsi urovni.
27.1.2004 01:23 izi
Rozbalit Rozbalit vše kazdemu dle sveho gusta
Naprosty souhlas. A pekny clanek :-) thx
27.1.2004 10:07 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše kazdemu dle sveho gusta
Nenech se znechutit reakcemi ,v KDE je na to barevné animované klikátko` a ,v GNOME je na to barevné animované klikátko s tydýtovačem` (a ,CIJOML snědl všechnu moudrost světa` ;-) Z tohoto článku se člověk může dozvědět, jak věci fungují a jak na ně, narazím-li na cokoli obskurního. Koho nezajímá, jak věci fungují, může si klikat na barevné animované ikonky (nebo zůstat ve Windows), ale o tom to není...
CIJOML avatar 27.1.2004 12:00 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše kazdemu dle sveho gusta
Tve reseni ti fungovat ve 4.4 prestane, nebo :) A protoze je uz RC, tak to bude brzo. Nic vic nic min, clanek je proste technicky zastaraly. Nic proti tobe to nebylo, jen jsem upozornil ostatni, ze v pristi verzi X uz tve reseni fungovat nebude
27.1.2004 18:55 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše stary?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravim CIJOMle, jses prvni, kdo rika ze to nebude v blizke budoucnosti fungovat. Muzes nam prosim alespon ve strucnosti jakym zpusobem to bude fungovat v budoucnu. Clanek jsem napsal z jednoho prosteho duvodu. Jednou jsem sel nakupovat do penny marketu a videl jsme posledni kousek tyhle klavesnice, no a tak jsem si udelal radost. Potreboval jsem to rozchodit hned a ne az nekdy za dloho az vyjde novy Xfree. No a to co jsem napsal vychazi ze soucasnych informaci, kazdy si to muze najit v prislusne diskuzi v poradne. Navic jsem tam napsal i jak to udelat v konzoli, to se snad s prichodem noveho XFree nezmeni :-). Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
CIJOML avatar 27.1.2004 22:39 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše stary?
Odkazal bych te sem, kde je zodpovezen cely tvuj dotaz: http://lists.debian.org/debian-x/2001/debian-x-200110/msg00072.html
28.1.2004 08:35 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše stary?
Sním svůj klobouk, jestli mi v tom threadu ukážeš něco o tom, že v XFree86-4.4 nebude fungovat xmodmap.
CIJOML avatar 28.1.2004 15:37 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše stary?
Staci si nainstalovat RC verzi :) Je to z roku 2001 a rikaj tam ze to zrusej...mno a ve 4.4 uz to nefunguje
29.1.2004 11:11 Vac
Rozbalit Rozbalit vše OT
Sním oboje svoje boty jestli ty máš klobouk ke snězení. (Fedora se nepočítá ;)
28.1.2004 19:03 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše novy xfree
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravim to CIJOML: Jeste jednou a poradne si precti ten mail z debiani diskuze co jsi posilal. Je tam napsano ze automaticke spousteni "xmodmap /etc/X11/.Xmodmap" a "xmodmap ~/.Xmodmap" bude zruseno. Z duvodu toho, ze nacitani dvou souboru (system-wide, user-wide) zpusobuje problemy. Dale tam je napsano ze tyto konfiguracni soubory byly presunuty jinam a maji jina jmena. Dale tam je ze kdo chce, muzes i je klidne presunou na puvodni mista. Napsal jsem snad neco ve smyslu ze xmodmap nebude fungovat? Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
29.1.2004 23:28 sykora | skóre: 18 | blog: LINUX
Rozbalit Rozbalit vše Operacia sa podarila ale tuhne pacient
Podarilo sa mi nastavit vsetky klavesy na rychle spustanie ako aj na ovladanie hlasitosti. Moja radost netrvala ale dlho, pretoze notebook stale tuhne pri stlaceni nastavenych funkcnych klaves na ovladanie hlasitosti pod Kmix applet ( volume, pcm ) alebo pri posunuti posuvnika na ovladanie hlasitosti systemu v Kmix laebo to je jedno kde. Ci uz pod gnome alebo v kde. Rozmyslam, co je pricinou tohoto javu. Uz ste sa stym stretli? Ze by za to mohol ten Kmix applet? Hm neviem, ale preco to potom tuhne aj pod gnome? Myslim, ze to nastavenie sa da urobit dost jednoducho aby fungovali vsetky klavesky. Ten clanok je super a keby nebolo citatelov tak tak na to neridem. Ale preco mi to stale ked pohnem posuvnikom zamrzne? Predtym to nebolo, Hm?
30.1.2004 10:17 Josef
Rozbalit Rozbalit vše Definovani keycode v X
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mam zajimavy problem: kdyz jsem rozchozoval klavesnici na starem jadre 2.4.22 mi jedna takova specialni klavesa (modry smerovy kriz slouzici ve windows pro rolovani) mi alespon do stran vratila unikatni keycody (167 a 168) a nahoru a dolu vzdy vratilo 139 a prvni stisk jako pressed a druhy released. Ted po prechodu na 2.6.1 ale v xev neni zadna odezva, zato se ale v dmesg objevuje tohle: atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0x8b on isa0060/serio0). atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0x8b on isa0060/serio0). Tohle je odezva na situaci kdy jsem zmacknul smer nahoru a pak smer dolu.
1.2.2004 22:52 Vladimir Kotala | skóre: 17
Rozbalit Rozbalit vše Definovani keycode v X
Mam pocit, ze aby kody nad urcite cislo fungovaly, musi byt jadro skompilovano s direktivou nejak jako "extended keycodes". Nemohlo by to byt tim - mi se to presne takhle projevovalo (pripadne to vubec nereagovalo) ve starsich jadrech ?
2.2.2004 17:51 nax
Rozbalit Rozbalit vše Definovani keycode v X
Nevite jak presne se ta directiva zapina? Ja to za boha nemuzu nikde najit.
3.2.2004 20:03 ZmaTkar
Rozbalit Rozbalit vše Definovani keycode v X
Taky sem to tam nikde nenasel.
30.1.2004 10:47 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
Rozbalit Rozbalit vše xinitrc
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

A nebylo by lepší pro spouštění xmodmap použít xinitrc?

30.1.2004 10:58 sykora | skóre: 18 | blog: LINUX
Rozbalit Rozbalit vše Tuhne pod Kmix definovanie
Ten Kmix mi pada aj ked vyhodim aplet, ale je to uz stabilnejsie. tak ci onak sa to neda 100% pouzivat, pretoze pri rychlejsom pohybe to zamrzne. A cisty koniec. Klavesy som nastavil v kmenuedit ide bez problemov vsetko ale len pod KDE a jediny nastroj na zvuk je ten KMIX ktory dovoluje klavesove skratky nastavit. No ale pri tom tuhne system. Tak ma napadlo nastavit tie klavesove skratky onac a to bez pouzitia spustenia Kmixu. Napriklad Aumix, lebo ten ide dobre. Aspon zatial som nemal problem. Moj problem je ten ze to graficke spustenie ako to opisal Zdenek nefunguje pretoze prikazy ako xev, a xmodmap nepozna alebo chyba, system nevie ani o co ide. pouzivam Mandrake 9.1. Podla mna by sa ten zvuk mozno aj mute mohol dat nastavit na urovni systemu ako to pise autor vyssie en nechapem tomu
 string F101 = "mc\n" 
Proste neviem kde mam vlozit tento prikaz? Pretoze ak ho vlozim do klavesovej mapy napriklad
 string F127 = "mc\n"  
tak nefunguje a vsetky nove klavesy mam v tvare napr.
 keycode 127 = 
Klavesovu mapu mam spravne lebo ak tam vlozim napisany text tak pri starte systemu mi vypise keymap syntax error Prosim dajte vediet kde a ako mam vlozit ten prikaz ? Ondrej
30.1.2004 21:21 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Tuhne pod Kmix definovanie
Zdravim ad KMix: podle me je prohnily Kmix, pokud pouzivas alsu, udelaj to tak jak jsme psal ja pres aumix, pokud jsi to nepochopil, napis mi na mail a ja to poslu primo ty dva prislusne skripty. ad mc/m: potrebujes tam oba radky: keycode 127 = F101 string F101 = "mc/n" Prvnim priradis keycodu 127 klavesu F101 a druhym priradis klavese F101 spusteni MC. Ale tohle funguje jen v konzoli. V X to musis udelat pomoci xbindkeys a spoustet "xterm -e mc" Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
30.1.2004 12:25 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
Rozbalit Rozbalit vše xinitrc

Odpovím si sám: Je to špatná otázka. Ono totiž záleží, jestli člověk používá (chce používat) jenom jednoho window managera, anebo více.

27.2.2004 01:03 Lubos Moscovic
Rozbalit Rozbalit vše Prepinanie klavesnice v KDE robi bordel
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ono ako uz aj titulok hovori, prepinanie klavesnice v KDE robi bordel a likviduje pouzitie multimedialnych klaves. Je jedno kedy a kde sa xbindkeys spusta vysledok je taky, ze ak mam zaroven spusteny aj ten KDEckovy programek na menenie klavesnice, tak xbindkeys po chvili prestane odpovedat. Stane sa to vacsinou pri spusteni noveho programu, alebo prepnuti sa do programu ktory nejakym sposobom pouziva klavesnicu (teda skoro kazdy). Teda dost by ma zaujimalo, ako zosuladit funkcnost tychto dvoch programov, nakolko prezit bez prepinania klavesnice by som nedokazal a mat multimedialne klavesy iba na okrasu sa mi zda dost z cesty.
27.2.2004 11:02 Lubos Lunak
Rozbalit Rozbalit vše Prepinanie klavesnice v KDE robi bordel
Prepinani klavesnice v KDE normalne pouziva setxkbmap, takze jestli neco dela bordel, je to xkb. Jinak co se tyka reseni tohohle problemu, uplne by stacilo si precist predchozi prispevky, treba ten nadepsany 'Jak to udelat daleko jednoduseji v KDE'.
27.1.2005 13:54 GunXter
Rozbalit Rozbalit vše super clanok
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
mne pripada riesenie z clanku vcelku elegantne. ja som uvedeny postup pouzil na spojazdnenie dialkoveho olvadania(ati remote).fakt dik za ten clanok! GunXter
19.10.2005 18:31 amy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Multimediální a jinak vylepšené klávesnice
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
mam dotaz - asi to je trosku neco jinyho .. , ale mozna nekdo poradi - mam nx6125 gentoo , jadro 2.6.13-r3 ...asi to je zalezitost acpi - ale tlacitko na spousteni wifi (jeste hp info a prezentece - ale na tech mi tolik nezalezi) se zadnou z metod v tomto clanku nepodarilo zjistit - ale objevuji se ve /var/log/messages .. nevi nekdo jak je nacitat .. ?
9.1.2006 18:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Multimediální a jinak vylepšené klávesnice
Zjisti si jejich kódy přes xev a pak si je namapuj, já bohužel na takové blbiny nemám čas.
28.1.2006 20:06 Tomáš Crhonek | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Multimediální a jinak vylepšené klávesnice
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Namapoval jsem si multimedialni klavesy pres xev, priradil jsem k nim XF86xxx, ale funguji jen 3 klavesy a to sice ztlumit a ovladani hlasitosti... nevite nekdo co s tim??
11.8.2021 13:45 PH
Rozbalit Rozbalit vše Dotaz na aktuálnost
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jsou tyto postupy ještě aktuální, nebo už doba pokročila a dnes jsou lepší metody? (ideálně pro Fedoru 34). Díky.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.