Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 00:52

GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)

6. 9. 2006 | Jan Martínek
Články - GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)  

Cílem tohoto seriálu je popsat základní principy GPS. Dozvíte se, na které záludnosti je třeba dát pozor při používání GPS přijímačů, jaká je dostupnost signálu a přesnost určení pozice.

Úvod

Cílem tohoto seriálu je popsat základní principy GPS. Dozvíte se, na které záludnosti je třeba dát pozor při používání GPS přijímačů, jaká je dostupnost signálu a přesnost určení pozice. Konkrétní poznatky se vztahují k přijímači NAVILOCK 202U, který mi byl zapůjčen (tisíceré díky!). Některou z jeho variant lze pořídit za cca 1800 Kč. V článku je popsán způsob, jak tento přístroj zprovoznit pod Linuxem a jak číst a interpretovat data přicházející do USB portu.

Zkušenější programátor by po přečtení tohoto článku měl být schopen napsat obslužný software, který zpracovává informace o aktuální pozici, přesném čase, pozici družic a síle jejich signálu a současně ošetřit řadu běžných problémových situací. Dále jsou nastíněny postupy při přepočtu mezi různými souřadnicovými systémy používanými v geodézii a kartografii. Mnoho dalších informací je k dispozici na internetu a zájemcům doporučuji odkazy uvedené na konci.

gps 1 navilock-202U

Princip GPS

GPS (Global Positioning System) je projekt, který umožňuje komukoli na povrchu planety Země zjistit své zeměpisné souřadnice. Ke své funkci využívá několika specializovaných družic, které ze svých oběžných drah vysílají směrem k Zemi signály v podobě elektromagnetických vln. Signál se (ve vakuu) šíří rychlostí cca 300 000 km/s. Družice jsou seřízeny tak, že všechny vyšlou signál v přesně definovaný okamžik (Einsteinovu teorii relativity ponechme stranou). Přijímač umístěný na Zemi vypočítá svou pozici na základě toho, s jakým zpožděním přijme signál z jednotlivých družic. Když přijmeme signál, tak nevíme, jak dlouho mu trvalo, než k nám dorazil. Známe pouze časové rozdíly. Tato koncepce se často označuje zkratkou TDOA (Time Difference of Arrival). Princip si lze snadno představit na situaci, která je znázorněna na následujícím obrázku.

gps 1 man+gps
V jednorozměrném případě postačí k určení polohy dva vysílače (SVG).

Uživatel drží v rukou přijímač, který zaznamená signály ze dvou zdrojů s časovým rozdílem Δt=t2 - t1. Rychlost šíření signálu známe, a tak můžeme snadno vypočítat pozici přijímače vzhledem k vysílačům. Předpokládali jsme však, že vysílače i přijímač se nacházejí v přímce. Složitější situace nastane, když uvážíme, že se přijímač může nacházet kdekoli v rovině. V takovém případě již nelze jednoznačně určit pozici. Jediné, co můžeme s jistotou tvrdit, je to, že je přijímač umístěn v kterémkoli bodě hyberboly. Právě hyperbola má totiž tu vlastnost, že všechny body na ní ležící mají stejný rozdíl vzdáleností od obou ohnisek hyperboly. V ohniscích oné hyperboly se nacházejí vysílače.

gps 1 man+gps-2d
Přijetím signálu ze dvou vysílačů lze stanovit hyperbolu, na které se nachází přijímač. Přesnou pozici však určit nelze (SVG).

Ke stanovení polohy potřebujeme ještě jeden vysílač. Jsou-li vysílače tři, pak získáme tři časové rozdíly (t2 - t1, t3 - t2 a t3 - t1) z nichž pouze dva jsou nezávislé, tedy z libovolných dvou lze vypočítat zbývající třetí. Dva časové rozdíly určují dvě hyperboly a my víme, že se vysílač současně nachází na obou hyperbolách. Průsečík těchto hyperbol tedy jednoznačně určuje polohu přijímače. Na následujícím obrázku jsou znázorněny tři vysílače a tři hyperboly, z nichž libovolné dvě stačí k určení polohy.

gps 1 3hyberbolas
Ve dvojrozměrném případě jsou k určení pozice zapotřebí tři vysílače (SVG).

Uvážili jsme jednorozměrný příklad, kdy k určení polohy postačily dva vysílače. Následoval případ dvojrozměrný, kdy počet vysílačů musel být zvýšen na tři. Zbývá poslední případ - trojrozměrný. Nebudeme již zabíhat do podrobností, a tak shrňme pouze výsledky. Z časového rozdílu mezi dvěma signály můžeme stanovit, že se příjímač nachází někde na povrchu rotačního hyperboloidu. Máme-li k dispozici čtyři vysílače, pak získáme šest časových rozdílů (t2 - t1, t3 - t2, t4 - t3, t3 - t1, t4 - t2 a t4 - t1), z nichž pouze tři jsou nezávislé - zbývající lze dopočítat. Můžeme zkonstruovat šest rotačních hyperboloidů protínajících se v jednom bodě v prostoru. Postačí však libovolné tři. Nejdůležitější závěr plynoucí z celého rozboru je to, že v trojrozměrném prostoru potřebujeme čtyři družice. Díky nim lze stanovit všechny tři souřadnice bodu v prostoru, tedy zeměpisnou délku, zeměpisnou šířku a nadmořskou výšku. Pro úplnost je třeba podotknout, že existuje i dvojrozměrný mód GPS přijímačů, který se aktivuje ve chvíli, kdy je k dispozici signál pouze ze tří družic. V takovém případě nelze určit zbývající třetí hyberboloid a místo něj se při výpočtu použije Zemský povrch. Jedná se o východisko z nouze - výsledkem je pouze odhad dvou zeměpisných souřadnic, přičemž výšková souřadnice zcela chybí.

Dosud jsme uvažovali pouze počet družic, ale je též nutno vzít v úvahu i jejich rozmístění vzhledem k poloze přijímače. Kdyby byly všechny čtyři družice umístěné v jednom bodě, jsou k určení polohy zcela bezcenné. Kdyby spolu s přijímačem tvořily přímku, můžeme určit pouze jednu souřadnici. Kdyby ležely v právě jedné rovině, můžeme vypočítat pouze dvě souřadnice. Družice a přijímač se tedy nikdy nesmí dostat do jedné roviny. Může se zdát, že tato podmínka není příliš svazující, a že je téměř vyloučeno, aby se vše nacházelo přesně v rovině. Reálná situace je však komplikovanější. Čím plošší je uspořádání, tím větší chyba nastává při určování polohy. Měření časových rozdílů je totiž vždy zatíženo chybami. Tyto chyby promítnou do celkové chyby výsledku v závislosti na tom, jaké je rozestavění družic. Úhel družice-přijímač-družice by měl být co největší. Byl zaveden koeficient označovaný PDOP (Position Dilution Of Precision), který reprezentuje rozestavění družic. Čím lépe jsou družice rozmístěny vzhledem k uživateli, tím je tento koeficient vyšší.

Koncepce GPS byla navržena tak, aby uživatel kdekoli na Zemi mohl přijímat signál z dostatečného počtu vhodně rozmístěných družic. Byly provedeny podrobné studie rozebírající mnoho různých faktorů jakými jsou například selhání družice, minimální úhel nad obzorem (pět stupňů), vyzařovací úhel antén (plus mínus 14.3 stupňů), koeficient PDOP vyšší než šest, vychýlení ze stanovené dráhy a jiné. Na základě všech požadavků byl projekt GPS realizován pomocí 24 družic obíhajících v šesti kruhových drahách kolem Země. V každé oběžné dráze se nacházejí čtyři družice. Družice obíhají ve výšce 20 200 kilometrů nad zemským povrchem a jejich oběžná doba je polovina hvězdného dne. Pro připomenutí – hvězdný den je doba otočení planety Země kolem své osy vzhledem ke hvězdám. Je přibližně o čtyři minuty a čtyři sekundy kratší než běžně používaný Sluneční den (to je doba otočení Země vzhledem ke Slunci – přesně 24 hodin). Oběžná doba GPS družic vychází přibližně na 11 hodin, 58 minut a 2 sekundy, což představuje 43 082 sekund. V důsledku takto zvolené periody dochází k zajímavému jevu – vzájemná poloha a orientace Země, hvězdné oblohy a družic se opakuje pokaždé, když družice dvakrát oběhnou Zemi. Na tomto místě by bylo vhodné podotknout, že nelze libovolně zvolit oběžnou dobu družice a její vzdálenost od povrchu Země. Obě veličiny jsou navzájem spjaty vztahem vycházejícím z pohybu po kružnici a Newtonova gravitačního zákona. Platí:

gps 1 vzorec_vzdalenost_druzice

kde h je vzdálenost družice od povrchu Země, M je hmotnost Země (5,98.1024 kg), κ je gravitační konstanta (6,67.10-11 m3 s-2 kg-1), R je poloměr Země (6375.103 m). Dosadíme-li za T oběžnou periodu 43082 sekund, vyjde nám h=20189 km, což velmi dobře souhlasí s udávanou hodnotou.

V rámci projektu GPS byl proveden výpočet dostupnosti signálu v průběhu 24 hodin. Předpověď byla stanovena pro síť uzlových bodů na povrchu Země se vzájemnou vzdáleností 111 kilometrů. Výpočet přinesl řadu výsledků, z nichž uveďme pouze některé. Ukázalo se, že zvolená koncepce zaručuje 99,9% spolehlivost i přesto, že vezmeme v úvahu možné odchýlení družic z jejich nominálních drah. Pro několik málo míst na Zemi může v nejhorším možném případě klesnout spolehlivost na 96,9%.

Služba, kterou projekt GPS poskytuje, se nazývá SPS (Standard Positioning Service). Zahrnuje možnost určení polohy a seřízení přesného času. V rámci SPS vysílají družice všechny potřebné informace na frekvenci označované jako L1, která je rovna 1575,42 MHz. Kromě tohoto signálu se vysílají další informace na frekvenci L2 (1227.6 MHz), které nejsou součástí služby SPS. Frekvence L2 je určena pro armádní účely, ale přesto mnoho výrobců přijímačů tento signál využívá. Ukazuje se totiž, že příjem signálů o dvou různých frekvencích umožňuje odhadnout vliv ionosféry na zpoždění signálu. Díky tomu lze při výpočtu provést korekce, které zpřesňují určení polohy.

Všechny družice vysílají na stejné frekvenci, a tak musel být nalezen způsob, jak může přijímač získat signál od všech současně a zároveň odlišit, od které družice danou informaci získal. Každá družice tedy k signálu přidává ještě tzv. pseudonáhodný šum (PRN, Pseudo Random Noise), což je sekvence nul a jedniček, která se po každých 1023 bitech stále opakuje. Na první pohled sekvence vyhlíží jako náhodný šum (z čehož byl odvozen i název), avšak jde o předem známou posloupnost, která je různá pro každou družici. Tato řada bitů není libovolná a musí splňovat mnohá matematická kritéria, aby ji přijímač dokázal bezpečně rozeznat. Koncepce použitá pro generování PRN umožňuje vytvořit 36 různých posloupností označovaných čísly 1 až 36, z čehož se odvíjí identifikační číslo dané družice. Bylo stanoveno, že použití sekvencí s číslem vyšším než 32 bude rezervováno pro jiné účely (například pozemní vysílače). Problematika PRN je velmi zajímavá a je téměř zázrak, že přijímač dokáže směs signálů od jednotlivých družic zpětně rozložit, nalézt příslušné informace a ještě stanovit vzájemná zpoždění signálu. Přijímač obvykle potřebuje získat dostatek dat k tomu, aby seřídil své vlastní generátory PRN v souladu s přicházejícím signálem. Tato operace vyžaduje určitý čas, který je uveden na stránkách výrobce. V případě přijímače Navilock 202U je tzv. studený start roven 48 sekundám.

Historie GPS

Počátky GPS systému spadají do 60. let dvacátého století. Primární účel, pro který byl systém GPS konstruován, souvisí se snahou o získání univerzálního, vysoce přesného, lehce přístupného pozičního a navigačního systému, který byl do té doby nahrazován množstvím specifických zařízení, která ovšem byla velmi nákladná a měla pouze omezené možnosti užití. Výsledkem bylo, že americké námořnictvo a letectvo začalo nezávisle na sobě studovat možnosti využití rádiového signálu vysílaného ze satelitů a jeho užití v navigaci. Námořnictvo sponzorovalo dva výzkumné programy a to Transit a Timation, letectvo se podílelo na podobném programu nazvaném System 621B. V roce 1973 pak došlo ke kompromisu a byl vyvinut nový společný program GPS, který kombinoval prvky obou programů. Pro první fázi GPS byl stanoven rozpočet ve výši 100 milionů dolarů.

V letech 1978 až 1985 bylo vypuštěno jedenáct satelitů, jeden satelit byl zničen při nezdařeném startu. Původně byla životnost těchto satelitů stanovena na tři roky, mnoho z nich však sloužilo i přes deset let. V osmdesátých letech bylo vysláno dalších 23 satelitů. V současné době je systém GPS zabezpečován 24 satelity. První důležitým testem pro GPS systém bylo jeho použití během válečné operace v Perském zálivu v letech 1990 až 1991, kdy se ukázalo, jak je navigace důležitá. GPS satelity umožnily orientaci v těžkém pouštním terénu s nebývalou přesností. Říká se, že jednou ze dvou věcí, která stály za vítězstvím, byla právě GPS navigace (druhou bylo zařízení pro noční vidění). Kromě války v Perském zálivu bylo GPS použito v mnoha dalších operacích. Během operace Restore Hope v roce 1993 bylo použito ke leteckému zásobování potravin ve vzdálených oblastech Somálska, které by jinak nebylo možné z důvodu neexistence přesných map a pozemních navigačních přístrojů. Dalším příkladem může být jeho použití během balkánské krize, kdy se za pomocí GPS navigace doručovaly balíčky humanitární pomoci.

V příštím díle se dozvíte, jak číst data z GPS příjímače.

Poděkování
Tento článek vznikl za podpory grantu GAČR 103/06/1711.

Seriál GPS a komunikační protokol NMEA (dílů: 3)

První díl: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie), poslední díl: GPS a komunikační protokol NMEA - 3 (dekódování dat).
Následující díl: GPS a komunikační protokol NMEA - 2 (dostupnost, přesnost, Navilock)

Související články

Geografické informační systémy - I
Geografické informační systémy - II

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

Diskuse k tomuto článku

Honza Balák avatar 6.9.2006 00:32 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Moc pekny clanek, diky za nej. Uz se tesim na pokracovani.
<null>
6.9.2006 00:47 tom
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
dúfam, že sa v pokračovaní dozviem ako čítať dáta z Garmin iQue 1620 :-) Zatiaľ pekný článok.
6.9.2006 08:33 vagojan | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
NMEA by měl umět i iQue (ony to umí snad všechny GPS). Protokol je to vcelku jednoduchý, viděl jsem i jednočipy co pozici z NMEA dovedly zobrazovat a průměrovat.
6.9.2006 08:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
GPS přijímač už pár týdnů mám, tak se těším na další pokračování. Takovýhle článek jsem po koupi GPS dlouho hledal ale nenalezl, tak díky za něj!
Martin Ždila avatar 6.9.2006 08:33 Martin Ždila | skóre: 10 | Košice, Slovensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Akurat pred par dnami som si kupil Bluetooth GPS Nokia LD-3W a uz som ho sprevadzkoval aj s linuxom (gpds). A prave som sa chystal dozvediet, ako ta GPS navigacia funguje (moje predstavy neboli daleko :-)). Vdaka za clanok a tesim sa na pokracovanie. Mozno by bolo dobre nieco spomenut okolo SiRF III protokolu, nejake dobre GPS aplikacie pre Linux (gpsdrive, ...) a pre J2ME (pouzivam MobiTrackPRO na mojom SE K750i), staticka (static navigation) vs. nestaticka navigacia.
N48°44.577" E021°16.870"
Martin Ždila avatar 6.9.2006 08:34 Martin Ždila | skóre: 10 | Košice, Slovensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
CIJOML avatar 6.9.2006 09:07 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Kdyz mas gpsdrive, tak uz gpsd nepotrebujes, protoze nove verze gpsdrive si to umej pocitat samy
6.9.2006 10:40 Ondrej Ivanic
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
SiRF III je chipset, pokial viem... Skoro vsetky GPS davaju info v NMEA protokole

Ja zhanam nieco taketo, ale zatial bez uspechu :( TrackStick GPS Data Logger, ale asi kupim LD-3W a daku Java aplikaciu.
Martin Ždila avatar 6.9.2006 12:00 Martin Ždila | skóre: 10 | Košice, Slovensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Mate pravdu. Avsak GPS zariadenie s tymto chipsetom sa da prepnut z NMEA na SiRF protokol. Tento protokol je binarny a ja som ho pouzil na vypnutie statickej navigacie pomocou programu sirfmon. Tiez sa v nom da nastavit plno dalsich veci (napr. track smoothing, limity pre horizont a silu signalu, vid. SiRF manual).
13.12.2006 03:27 Michal Matyska
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Muzete prosim popsat podrobneji jak donutit Nokii na to prepnuti staticke navigace?

Mam Debian, gpsd, sirfmon. cat /dev/rfcomm9 normalne vypisuje NMEA hlasky. Pustim #sirfmon /dev/rfcomm9 Hunting at speed 19200, 8N1 Switching to SiRF mode... $PSRF100,0,0,8,1,0*33 Can't sync up with device!

Kdyz bezi gpsd, tak se sice sirfmon spusti, ale ani jedno policko neni vyplnene a v logu gpsd neni ani videt, ze by se pokousel poslat $PSRF100 do GPSky.

Tak uz vazne nevim kudy kam a chtel bych ji umet prepnout.... prece to musi nejak jit :-? Diky.
the.max avatar 6.9.2006 20:56 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
L3-DW mam a muzu rict ze parada. Je to IMHO nejlevnejsi prijimac s SIRF-III. Jen me mirne S.RE ta ficura pro setreni baterie.. protoze kdyz necham GPSku v aute a s Palmem odejdu, po chvili zase prijdu, musim GPSku vypnout a zapnout protoze uz se nedokaze znovu spojit. ...otestovano i na PoPelniCi.. Jinak spokojenost
KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
6.9.2006 22:14 peter_h | blog: need4speed
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Mal som moznost sa s tou nokiou hrat a s pocketPC sa to tiez nevedelo spojit (specialne sa to rozpojilo vzdy na krizovatke :-) ). Toto je ale velky problem, pretoze ak by bol sofer v aute sam, nema sancu si to za jazdy zresetovat vsetko sam.
6.9.2006 09:38 Glin | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Me by zajimalo, jak je to s tim novym evropskym navigacnim systemem (Galileo). Ma to byt snad 30 satelitu + pozemni stanice, presnost 10x lespi nez alteranativy. Naposledy jsem slysel, ze vypustili prvni satelit(y) - nekdy pred pul rokem.

Zajimal by me aktualni stav a vyhled do blizke budoucnosti, a predevsim jestli se jedna o uplne jinou technologii nez GPS - tj. nekompatibilni prijimace atd.

6.9.2006 10:15 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Ak vypustili prvy satelit pred pol rokom, tak ho este budu dva roky testovat. Co som cital, tak po dvoch rokoch by mali vypustit nejake 4 dalsie satelity, zase to chvilu budu testovat, potom k tomu pridaju dalsie dva a zase chvilu testovania. Nakoniec vynesu zvysne satelity na jeden krat.
Myslim, ze bude treba novy primac, ale bude schopny spolupracovat aj s GPS.
the.max avatar 6.9.2006 20:59 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
presnost GPS mi staci.. cena je taky celkem rozumna. Malo se ale mluvi o tom, ze GPS miva vetsinou umele nepresne data aby se pomoci toho nedali navadet raketi teraristu:-D Neco podobneho bude mit urcite i Galileo a plna presnost bude dostupna zase jen armade.
KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
6.9.2006 21:09 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
GPS už nemá uměle nepřesná data. Původně byla komerční část, která byla uměle nepřesná, a přesná vojenská část. Ale z aprvní války v zálivu měla armáda USA nedostatek vojenských GPS, takže používali i komerční a tedy přepnuli i komerční část do přesného módu. A už to tak zůstalo :-)
7.9.2006 09:38 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Ale prd. Uvolnilo se to 1. až května 2000. ;-)
8.9.2006 14:14 Japhy
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Taky ne zcela přesné. K signálu L1/C bylo přičítána chyba, kterou uměly odečíst jen vojenské přijímače s dekodérem. Civilní přijímače zpracovávaly signál i s chybou.
8.9.2006 22:24 Pavel Janousek
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Ja jen doplnim, ze puvodni chyba byla +- 100m, dneska se uvadi delta +- 10m.
6.9.2006 10:14 hugis | skóre: 7 | blog: hlod | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vyborný článok.
6.9.2006 19:49 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zajimavy, pekny clanek...

Jako radioamatera by me zajimalo na jakych frequencich/v jakym pasmu vysilani probiha, jaka se pouziva modulace atp. doufam ze to v pristich dilech bude uvedeno... ;-)
What Big Oil knew about climate change
Petr Bravenec avatar 7.9.2006 07:40 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Google na dotaz "GPS Frequency" říká 1575 MHz: GPS Radios Spectrum issues (pdf dokument).
Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
8.9.2006 09:52 Honza
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zaujalo mě, že článek vznikl z grantu GAČR 103/06/1711. Nicméně grant GAČR 103/06/1711 ze nazývá "Defektoskopie železobetonových dílců a konstrukcí metodami nelineární akustické spektroskopie". Jaký to má vztah? Nebo je to překlep?
koulinek avatar 8.9.2006 12:22 koulinek | skóre: 19 | blog: koulonet
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Perfektní článek, sice bych takový zde nečekal ale velmi mě potěšil a těším se též na jeho pokračování. Zajímalo by mě zejména jak nejlépe využít GPS v Linuxu, které aplikace na práci s mapama (včetně komerčních pro MapSource) též pro manipulaci s tracklogy a POI, tak doufám že se to někam do dalších dílů vejde.
Motto: "Lépe býti dvanácti souzený, než šesti nesený."
9.9.2006 12:21 Jarda Strunc
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mam z tohoto clanku ponekud divny pocit. Prestoze v komentarich pejete chvalu, tak vsechny uvedene informace uz byly publikovany. Nejjednodussi je stahnout si par manualu ze stranek garminu nebo napsat dotaz na jejich ceske zastoupeni. Manualy obsahuji dost informaci na to, aby bylo mozne vytvorit program. To, ze je takovyto vystup pouzit jako publikace projektu financovaneho GACR je vazne smutne!
9.9.2006 17:49 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Jednak je to pouze první díl, takže těžko můžeš posoudit, co bude v dalších.

Druhak předpokládám, že bude obsahovat informace, jak GPS používat pod Linuxem.

Třeťak by tady tím pádem nemusely vycházet žádné články, protože všechno už bylo někde napsáno.
Quando omni flunkus moritati
10.9.2006 14:00 Jarda Strunc
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Moje pripominka se tykala hlavne toho, ze je pod clankem uvedena podpora Grantove Agentury. Obavam se, ze tato podpora je urcena primarne k vyzkumu - ne k opisovani ci prekladu anglickych clanku a manualu. Pravda, jedna se zatim o prvni dil, ale vzhledem k jeho rozsahu si nedelam prehnane iluze o pokracovanich. No a tedy do tretice: pouzivani GPS prijimace pod linuxem se rozhodne principielne nelisi od jinych OS a kazdy programator si s tim hrave poradi. Rozhodne bude resit jine problemy nez jake zatim autor nastinil! Vim o cem mluvim. PS: zatim nikdo nereagoval na otazku jak problem "GPS pod linuxem" souvisi s grantem "Defektoskopie železobetonových dílců a konstrukcí metodami nelineární akustické spektroskopie" (viz vyse). howgh
12.9.2006 02:14 Smazáno | skóre: 21 | blog: tezkorict
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
"Defektoskopie železobetonových dílců a konstrukcí metodami nelineární akustické spektroskopie" mi zní jako něco co Johny dělá...

Taky by mi zajímalo jak se mu povedlo dostat tenhle kousek HW :)
12.9.2006 11:14 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Obavam se, ze tato podpora je urcena primarne k vyzkumu - ne k opisovani ci prekladu anglickych clanku a manualu.
Mám takový nepříjemný pocit, že asi netušíte, že opisovani ci preklad anglickych clanku a manualu je naprosto nezbytnou součástí každého vyzkumu. Průšvih nastane teprve tehdy, když to u toho zůstane. Strunc, sakra to mi něco říká, ale to asi nebudete vy ten Štrunc, kterého si vybavuju, protože ten o výzkumu něco ví.
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
17.6.2007 19:29 Standa
Rozbalit Rozbalit vše Re: GPS a komunikační protokol NMEA - 1 (princip, historie)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Opravdu je technologie TDOA použitá u civilního GPS? Na jiných stránkách jsem tuto technologii spojovanou s GPS neviděl. V jiných zdrojích je uvedeno, že GPS příjmač zjišťuje pozici tím, že počítá vzdálenost k družicím díky synchronizaci svých vnitřních hodin s družicemi metodou korekce chyby (viz http://electronics.howstuffworks.com/gps3.htm).

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.