Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 12:09

Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky

25. 5. 2011 | Jan Šmíd
Články - Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky  

Slackware jako takový si stále udržuje svou image distribuce pro opravdové geeky. Tento systém z rukou Patricka Volkerdinga je sice principiálně jednoduchý, ale k uživateli poměrně spartánský. „Vnitřní struktura“ je přehledná, konfigurační soubory velmi podrobně okomentované, ale na grafické nástroje je Slackware skoupý.

A i když je základem mnoha distribucí, známých jich je jen velmi málo. Mohu zmínit např. Slax a Zenwalk. Kdysi byl na Slackware založen i tehdejší S.u.S.E. Linux. V roce 1995 byl však započat vývoj SUSE Linuxu takového, jak ho známe dnes. Tedy nezávislého na Slackware. Novou hvězdou mezi deriváty Slackwaru by se ale mohl stát Salix OS. Tato mladá distribuce si stále udržuje plnou kompatibilitu se Slackwarem, avšak za vzor si bere také Ubuntu a jiné uživatelsky přátelštější distribuce.

Obsah

Salix OS

link

Primární zaměření Salixu je snadnost ovládání. Potenciální uživatel tedy nemusí být žádný zdatný linuxák, protože systém je vhodný i pro začátečníky. I přes to, že Salix krom jiných využívá softwarové zdroje Slackwaru, vývojáři do něj zahrnuli i množství grafických nástrojů, v závislosti na prostředí. Varianta s Xfce dokonce obsahuje řadu grafických klikátek „vypůjčených“ z GNOME.

Nabídku grafických prostředí má Salix shodnou se Slackwarem. Ke stažení jsou varianty s Xfce, LXDE, FluxBoxem a KDE. GNOME chybí, protože bylo v roce 2005 odstraněno přímo ze Slackware. Totožné má Salix OS i číslování verzí. Nejnovější edice Salixu je varianta s Xfce založená na Slackware 13.37. Ostatní varianty jsou zatím k dispozici pouze ve starším vydání založeném na Slackware 13.1.2. Nejnovější verze by měly být připravené během několika týdnů až měsíců.

Salix OS Salix OS Salix OS

Live CD vs Instalační disk

link

Stáhnout si můžete LiveCD nebo instalační disk. Možnost instalace naleznete na obou, nicméně pokud toužíte po 64 bitech, musíte sáhnout po instalačním disku. Proč? Protože je LiveCD dostupné pouze ve 32bitové edici. Trochu nešťastné řešení. Skutečně uživatelsky přívětivý instalátor je totiž přítomný pouze na LiveCD. Na instalačním disku je pouze originální instalátor tak, jak ho znají všichni slackwaristé. Ne, že bych něco měl proti graficky strohým instalátorům, na Debianu např. preferuji expert install bez všech těch grafických „fičur“, ale ten slackwarovský mi připadal trochu nepřehledný a z rozdělení disku jsem byl i mírně zmatený.

Instalátor nejdříve automaticky rozpoznal swap a poté začal automaticky přiřazovat přípojné body. Instalace v LiveCD sice dělá to samé, ale člověk má stále na očích, co že to vlastně dělá. U toho slackwarovského jsem si do poslední chvíle nebyl jistý tím, jestli jsme se ohledně disku s instalátorem shodli. Nakonec mi však ukázal, co že se to bude dít, a ujistil mě, že jsme si rozuměli.

Další zajímavostí při procesu instalace je režim instalace. Výběrem režimu lze ovlivnit, v jakém stavu se systém nainstaluje:

Instalace z Live CD

link

Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS

Instalace z instalačního disku

link

Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS

Na konci instalace již zbývá nainstalovat jen zavaděč. Tím je stejně jako u Slackware LILO. Pro uživatele mainstreamových distribucí možná překvapení. Během instalace si lze konfigurační soubor lilosetup.conf zobrazit v editoru, ale implicitně není potřeba v něm cokoli měnit.

Salix 13.37 Xfce

link

Po nabootování čerstvého systému nečeká uživatele žádné velké překvapení. Xfce 4.6.1 v barvách Salixu, na ploše spouštěče vedoucí na webové stránky salixos.org a komunitní IRC kanál.

Jak jsem zjistil po otevření hlavní nabídky, Xfce je doplněno o systémové utility z GNOME a některé aplikace, které jsou pro Xfce typické, byly jejich GNOME alternativami přímo nahrazeny. Výchozím prohlížečem je Firefox 4.0, namísto Ristretta je obsažen mne dosud neznámý prohlížeč obrázků Viewnior, XFBurn bylo nahrazeno Braserem a archivátor Squeeze zase File Rollerem.

Z ostatních obsažených aplikací mohu zmínit textový editor Geany, email klienta Claws Mail, přehrávač Parole, FTP klienta gFTP, vyhledávač Catfish a CD ripper Asunder.

Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS

Na co bych opravdu nerad zapomněl je průvodce instalací multimediálních kodeků a správce archivů. Jak je známo, Slackware dlouho používal balíčky .tgz. V podstatě se jedná o archivy vznikající spojením souborů a adresářů pomocí taru a zabalením gzipem.

Dnes se používají archivy/balíčky .txz, princip zůstává stejný, jen se změnil typ komprese. I když tyto jednoduché balíčky obsahují informace potřebné pro správu závislostí, Slackware je prostě nevyužívá a závislosti neřeší. Právě proto vznikla řada dodatečných správců balíčků, které závislosti podporují. Jsou jimi např. Swaret, SlackUpdate, Slapt-get a další. A právě Slapt-get je přítomný v Salix OS. Už z názvu vyplývá, že se funkčně snaží napodobovat debianí Apt-get. A protože je Salix OS vhodný i pro začátečníky, je obsažena i grafická nadstavba jménem gslapt. Ten se inspiruje jak jinak než u Synapticu a v Salix OS obstarává kromě instalování i aktualizace.

Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS

Salix 13.1.2 KDE

link

Varianta s KDE uz mě tolik nenadchla. LiveCD s KDE sice po bootu živého systému zobrazí pěkný desktop vyladěný dle stylu distribuce, v nainstalovaném systému je to už horší. KDE mi najelo ve výchozím nastavení, bez pozadí plochy, ale pro změnu s vždy oblíbenými chybovými hláškami a navíc přecpané softwarem včetně kompletního Calligra Suite, neboli KOffice. Volit Full install zkrátka není u „komplexního“ prostředí, jako je KDE 4.x, dobrý nápad.

Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS Salix OS

Závěr

link

Jestliže sháníte lehký systém pro slabé nebo staré železo, chcete zkusit Slackware bez dlouhého studia dokumentace anebo se jen chcete podívat na nějaké to další distro, pak je Salix přesně pro vás. Pokud možno vyhněte se variantě s KDE. Instalací KDE přijde Salix o tu největší ze svých předností – lehkost. KDE mi prostě do společnosti ostatních nabízených prostředí stále nějak nezapadá. Protože právě díky Xfce, LXDE, FluxBoxu a základu ve Slackware Linuxu je Salix OS výborná distribuce pro nasazení tam, kde je potřeba lehký, rychlý a na správu snadný operační systém.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

Diskuse k tomuto článku

Atila III avatar 25.5.2011 09:18 Atila III | Litoměřice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pěkný článek díky. Tu verzi s Xfce asi vyzkouším až se budu někdy honě nudit. Jen tak abych to srovnal s Mintem...
25.5.2011 13:31 Jenda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Taky asi zkusim, Xfce tam vypadá nejlíp; KDE je takový nevýrazný...
25.5.2011 11:51 Euter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Škoda jen že distribuce s názvem Salix (lat. vrba) má implicitně na ploše nějakou bonsaj(težko říct co to je ale vrba určitě ne). Ale to je jen detail, který mě na první pohled trknul...
Bedňa avatar 25.5.2011 13:01 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
To je obrázok starej vŕby, niečo ako toto. Pekný článok, pekné distro a dosť veľký vývojársky tím, na distro o ktorom vie päť ľudí :)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
25.5.2011 13:20 kosac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pro normalni lidi? normalni lidi nejsou na screenshoty s chybama zvedavi :)
gtz avatar 25.5.2011 17:59 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
pro normalni lidi?
definuj?
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Bedňa avatar 26.5.2011 08:45 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Videl na snímkoch šípku od myšky, tak ho to asi irituje :)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
26.5.2011 09:13 ed | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
povodne balicky zo slackware repozitara informaciu o zavislostiach neobsahuju. obsahuju ju vacsinou iba dodatocne baliky z 3rd party repozitarov, alebo repozitarov odvodenych distribucii. nezriedka su ale zavislosti pomerne nestastne, ked pri ich vytvarani zlyhava ludsky faktor.

takisto nie je pravda, ze swaret tento system dodatocnych zavislosti vyuziva(l). on pouzival taku trocha uchylnu a nie vzdy spolahlivu metodu prehnania kazdeho spustitelneho suboru cez ldd s tym, ze sa snazil najst vsetky "not found" kniznice podla nazvu kniznice vo filelist subore a podla toho priradit balik v ktorom by sa kniznica mohla nachadzat. ak si ale aplikacia loadovala kniznicu cez dl_open, nenaslo ju to. nehladiac na to, swaret pred par rokmi zomrel a so zmenou formatov balikov je uz absolutne nepouzitelny.
28.5.2011 12:25 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Poraďte prosím, když spustím instalátor z live KDE, chce to heslo roota, kde ho mám vzít? Podobně při live Fluxbox to naběhne do přihlašovací obrazovky, ale jaké mají být přihlašovací údaje? Respektive proč se to vůbec ptá, to nedává smysl.
Migi avatar 28.5.2011 13:10 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Root password je "live"

je to uvedené na salixos.org pod linky ke stažení.

(root password: live) (standard user login: one / no password)
28.5.2011 13:51 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Děkuju. Jak se říká, "nečteš, nevíš".
Migi avatar 28.5.2011 16:21 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Ja si toho prve taky nevšiml, při instalaci jsem to odhadl. Bud to byva primo root, jmeno systemu anebo live. :-)
29.5.2011 15:02 --- | skóre: 13 | blog: LINUXDRAK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ahoj, stáhl jsem si obraz cd, vypálit a pokus jsem se to nainstalovat. Ještě jsem neviděl tak pomalý os, že mi z toho bylo do pláče ....
Migi avatar 29.5.2011 15:42 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
nevim jak dlouho trval boot do live rezimu ale instalace zabrala 5 minut. Ja naopak jeste nevidel nic tak rychleho.
30.5.2011 07:39 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Já jsem to hodil pokusně na vykopávku Pentium III 666 MHz, 512 MB RAM, GeFoce4, 40GB 2,5" NTB disk. Varianta s Fluxboxem v pohodě i na netu, jen jsem musel vypnout Flash, vytížení procesoru v klidu do 8%. Varianta s KDE už trochu drhla, vytížení procesoru v klidu okolo 30%. Takže velmi lehký a ryclý systém.
17.6.2011 08:42 pahliak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravím Vás. Systém je to pekný. Ako dvojročný uživatel u/xu/buntu som sa rozhodol skúsiť niečo inšie, pri čom by som sa mohol aj niečo naučiť a tak som sa rozhodol pre toto aspon na prvý pohľad sympatické distro...Avšak, mám zopár problémov a neviem čo s nimi. Jeden sa týka lilo zavádzača - keď zvolím linux, skoro dve minúty mi beží len Bios data check a neviem to akosi vypnúť aby sa hneď spustil systém. Pátral som po tom troška na nete, niekde doporučovali v etc/lilo.conf dopísať "compact", čo som samozrejme aj spravíl (prihlásený ako root a uložil) no nemalo to žiadny efekt. Bios data chceck sa veselo spúšťa naďalej a ja dve minúty čakám než nabehne Salix. TAk som sa rozhodol že tam inštalujem miesto lilo grub alebo grub2. Skúsil som zo salixáckeho Gslapt instalovať grub2 a odobrať lilo balík. Lilo si však po reštarte veselo beží ďalej. Možno je to moja chyba a treba tn grub dodatočne konfigurovať čo akosi neviem. Keby ste mi vedeli poradiť ako aspon ten Bios data check skutočne vypnúť alebo tam dať ten grub bol by som Vám vďačný. A tiež mám menší problém s usb modemom Huawei ktorý som v starších verziách .buntu riešil stiahnutím skriptu Sakis3G a všetko fungovalo ako má. Tu keď spustím ten skript, modem sa rozsvieti aj mi to vypíše že som pripojený do orange ale jednoducho nedajú sa mi stahovat ani balicky ani pozerat stranky - mozno je to chyba toho grafickeho network managera co tam je, lebo moznost broadband som v nom ani nevidel, je tam iba wifi.
Migi avatar 17.6.2011 17:32 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
grub2 mi zamrzl u update-grub, ale lilo se mi usměrnit podařilo. První co jsem udělal bylo vykopnutí lilosetupu. Prostě jsem ho odinstaloval v gslapt. Poté jsem jako root přejmenoval konfigurační soubor /etc/lilosetup.conf na /etc/lilo.conf a dopsal do něj "compact" a "lba32" (protože to po me chtělo lilo pozdeji při čteni konfigurace) viz:
lba32
compact
#End LILO global section  \\ je to kousek pod nastavenim VGA, všechny ty zakomentovane řadky muzes smazat, ale doporucuju nechat nazvy sekci pro lepsi orientaci
Poté již zbývá jediná věc -> spustit jako root příkaz "lilo". Tím si zavaděč načte novou konfiguraci a bios data check se při dalším bootu podstatně zkrátí.
Migi avatar 17.6.2011 17:41 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Salix OS – Slackware pro běžné smrtelníky
kdyz to jde bez problemu probiha to nejak takhle:
hans[~]$ su
Heslo: 
root[hans]# mousepad /etc/lilo.conf //dopises compact a lba32
                                    //pripadne jeste umazes konfiguraci pozadi, pokud kvuli bmp bude lilo drzkovat pri cteni konfigurace
root[hans]# lilo                    // prikaz k znovunacteni konfigurace
Added Salix * (nebo tebou nastavene jmeno) //vypis v pripade ze vse probehlo jak ma. Muze vypisovat chyby ohledne bmp nebo lba32. Reseni jsem popsal vyse)
root[hans]# 

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.