Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 04:43

Novinky v KDE 3.5

30. 9. 2005 | Michal Vyskočil
Články - Novinky v KDE 3.5  

KDE 3.5 již dospělo do stádia betaverze. Pojďte si přečíst a podívat se, co nového nabízí.

21. září 2005 vyšla první betaverze KDE 3.5. Byl jsem zvědavý na to, co je nového, proto jsem neodolal a pustil se do instalace. Díky vývojářům KDE a jejich aplikaci Konstruct je překlad hračkou. Ale pokud používáte SUSE nebo Kubuntu, máte už připravené binární balíčky. Já, jsa uživatel Gentoo, žádné binární balíčky nemám a Konstruct jsem zvolil proto, abych měl nové KDE nainstalované mimo hlavní systém. Instalace totiž proběhne do adresáře ~/kde-3.5-beta1, takže váš systém zůstane nedotčený. Kompilace KDE je velice jednoduchá

tar -xjf konstruct-unstable.tar.bz2
cd konstruct/meta/kde
nice -n 19 make install

V Konstructu máte na výběr mezi několika možnými cíli kompilace

Cíl Velikost Popis
kde/kdebase 56MB Desktop, prohlížeč, editory a terminál
meta/kdepim-crypto 68MB Navíc obsahuje kdepim a kryptovací knihovny
meta/kde 172MB Všechny balíčky "KDE 3.5 Beta" a jejich závislosti
meta/everything 248MB Nainstaluje všechny stabilní balíčky

Pokud chcete českou lokalizaci, potom si ještě nainstalujte i18n/kde-i18n-cs/.

Pro kompilaci je nutné mít nainstalovány potřebné balíčky, včetně vývojových verzí. Jejich seznam naleznete na www.kde.org/info/requirements/3.5.php. Ruční kontrola je velmi otravná, ale uživatelé distribucí Mandrake a SUSE mohou použít nástroj Detektive. Spuštěním příkazu cd misc/detektive;make dojde ke kontrole potřebných balíčků ve vašem systému. Pokud používáte jinou distribuci, můžete pomoci s jeho rozšířením.

Po instalaci je vhodné nastavit takto systémové proměnné:

První spuštění

Vývojáři KDE opět změnili úvodní obrazovku. Možná je to proto, aby byl rozdíl mezi novým a starým KDE vidět na první pohled. Ale většina distributorů ji stejně změní na svoji.

kde3.5 ksplash

Výchozí vzhled po spuštění vypadá takto:

kde3.5 vychozi vzhled

Výchozí písmo nezvládá diakritiku. Já používám Dejavu fonts, které nemají s nabodeníčky žádný problém a na všech dalších screenshotech bude použito právě toto písmo.

kde3.5 vychozi pismo

Vylepšený Konqueror

Už nějaký čas používám Konqueror jako výchozí prohlížeč, proto jsem byl hodně zvědavý, jak se povedlo implementovat vylepšení vykreslovacího jádra KHTML, které, podobně jako vývojová verze Safari, projde testem Acid2. Doufejme, že uvolnění Webkitu jako opensource, usnadní vývojářům KDE začleňovat opravy a vylepšení od vývojářů Apple. Po navštívení odkazu se mi objevil správně vyrenderovaný ksichtík, který dokonce reaguje na pohyb myši změnou barvy nosu. Ale při změně velikosti okna se trošku posune.

kde3.5 acid2

Do verze 3.5 se již dostala toužebně očekávaná funkce AdBlock, ale z toho, co jsem viděl, mám poněkud rozpačitý dojem. Funkce se zapíná v kontextovém menu (stejně jako v prohlížečích rodiny Mozilla), ale funguje pouze pro obrázky, není možné vypnout Flash. Další podivností je, že zablokovaný obrázek nahradí červenou značkou ala zákaz stání. Vypadá to opravdu strašně!

kde3.5 adblock 1

kde3.5 adblock 2

kde3.5 adblock 3

Tímto samozřejmě výčet vylepšení Konqueroru nekončí. Do Konqueroru byl začleněn Search Bar Plugin, což není nic jiného, než známá vyhledávací lišta z Firefoxu. Ve vyhledávací liště je už možné mít více vyhledávačů (dosud byl pouze jeden) a komu se tato vymyšlenost nelíbí, může ji snadno vypnout v menu Nastavení/Rozšíření.

kde3.5 enginy

Vylepšena byla také funkce blokování pop-up (vyskakovacích) oken. Když prohlížeč zablokuje okno, tak se mimo malé ikonky objeví i tato zpráva. Projel jsem všechny testy na www.popuptest.com/ a Konqueror nepustil nic. Pouze triky, které využívají Java applety jsem nemohl otestovat.

kde3.5 konqueror popup

Nově byl rozšířen i prohlížeč manálových stránek, zejména index je přehlednější.

kde3.5 man 1

kde3.5 man 2

Další zajímavé rozšíření Konqueroru je Metabar, boční panel, který zobrazuje definované akce, přiřazené aplikace, informace o souboru, ...

kde3.5 konqueror metabar

A maličkost na závěr, Konqueror má nové logo.

kde3.5 konqueror logo

Ostatní vylepšení

Protože nejen Konquerorem živ je člověk, je načase uvést další novinky. Panel Kicker dostal nový dialog Add Applet (přidat applet), který byl převzat z konkurenčního prostředí GNOME.

kde3.5 kicker add applet

Oblíbené bubliny z KDE 3.4 byly ještě více vylepšeny, teď umí, ve spolupráci se stránkovačem, zobrazit i seznam oken z určité plochy. Bohužel jejich bublavý efekt, s nímž se zobrazují, není možné nastavit (rozuměj vypnout).

kde3.5 kicker pager

To, co jsem původně označoval za blbinku - Keyboard Status Applet (applet stavu klávesnice), je ve skutečnosti implementací Keyboard Access Functional Specification. Tento applet zobrazuje stav speciálních kláves a tlačítek myši.

kde3.5 keyboard status aplet

Dostáváme se k velmi kontroverzní funkci Storage Media Notification (upozornění na úložné médium). Po vzoru operačního systému Windows XP přichází i KDE s oknem, které se zobrazí po vložení některého média. Pro někoho to může být dar z nebes, pro jiné jen zbytečně otravující funkce. Odpůrce můžu ubezpečit, že se toto okno dá snadno vypnout (tlačítko Configure je přímo v okně) a to tak důkladně, že se mi je nepodařilo znova zapnout.

kde3.5 storage media notification

Ovládací centrum se zase vrátilo ke stromovému zobrazování položek (jako výchozí nastavení), což vítám, protože režim icon view mi přijde nepřehledný.

kde3.5 kcontrol lifting

Souborový dialog umí i náhledy. To je podle mě zbytečná funkce, protože v KDE jsou náhledy souborů (obrázků a dokumentů) skoro všude. Snad jenom pro filmy se to může hodit, ale rychlejší je pustit si klasický přehrávač.

kde3.5 kfile preview

Aplikace KMail má nové importní filtry: Sylpheed a The Bat!

kde3.5 kmail import filters

Populární SuperKaramba byla nově začleněna přímo do KDE a není ji nutné instalovat zvlášť. Pokud ji ještě neznáte, tak SuperKaramba je prostředí pro spouštění interaktivních appletů, které sídlí na ploše a zobrazují rozličné, veskrze užitečné, informace.

kde3.5 superkaramba

Aplikace KSnapshot má velmi užitečnou vlastnost. Dokáže vyfotit pouze jeden určitý prvek z okna a při psaní tohoto článku jsem ji intenzivně využíval. Protože tato vlastnost nejde z pochopitelných důvodů vyfotit pomocí samotného KSnapshotu, vezměte zavděk screenshotem vytvořeným utilitkou xwd. Na obrázku vidíte vylepšené okno spuštění.

kde3.5 ksnapshot 1

kde3.5 ksnapshot 2

Do KDE byla také začleněna nová dekorace oken Smooth Blend. Oproti všem ostatním umožňuje detailní nastavení velikosti písma v titulku, velikosti rámečku a velikosti oken. Možná časem dokáže nahradit můj oblíbený styl Quartz extra small z KDE 3.4.

kde3.5 smooth blend

Na co se nedostalo

Seznamy vylepšení jsou velmi dlouhé a není v silách jednoho člověka všechno odzkoušet, takže už jenom letecky:

Hodnocení

Ač se jedná teprve o betaverzi, prostředí vypadá stabilně. Žádné pády se nekonaly. Rychlost startu nemůžu hodnotit, protože srovnání oproti prelinkovanému KDE z Gentoo, nebo oproti minimálnímu KDE z ABC Linux 2005, by pro tuto verzi dopadlo špatně. Ale odhaduji, že je srovnatelná s běžnou binární distribucí.

Velkým plusem jsou vylepšení Konqueroru, především začlenění změn od Apple do KHTML. Současná implementace Adblocku se mi nelíbí a v seznamu změn nevidím, že by na ní někdo ještě pracoval. Velmi mě potěšila schopnost KSnapshotu označit celý prvek (nebo skupinu prvků), taková blbůstka, ale moc užitečná. Přechod na budoucí stabilní verzi KDE bych doporučil především těm, kteří používají Konqueror a využijí jeho vylepšení.

Související články

Novinky v KDE 3.4
KDE: tipy a triky - I (KWin)
KDE: tipy a triky - II (Konqueror)
KDE: tipy a triky - III (DCOP a KDialog)
Vylepšete si KDE
Začíname KProgramovať
Správci oken
Automounter

Odkazy a zdroje

KDE 3.5 Feature Plan
KDE 3.5 Release Plan
blog, miblog: Kanzler

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.