Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 04:20

Soukromá síť - IV

28. 9. 2004 | Kamil Kantar
Články - Soukromá síť - IV  

Dokončení konfigurace Samba serveru. Nastavení klientů a sdílení, cestovní profily.

Konfigurace klientů

Nastavení přihlášení počítače do naší nové domény doma.cz si ukážeme například na naší stanici vader s Windows XP Professional.

Přihlášení do domény

Nastavení je jednoduché.

  1. K počítači se přihlásíme jako uživatel s administrátorskými právy a odpojíme všechny síťové disky.
  2. Poté pravým tlačítkem klikneme na ikonu Tento počítač a vybereme položku Vlastnosti.
  3. Dále vybereme záložku Název počítače a klikneme na tlačítko Změnit.
  4. V poli Je členem vybereme možnost Domény a do pole napíšeme DOMA.CZ (viz obrázek).
  5. Po potvrzení na nás vyskočí dialog, kde budeme muset zadat jméno a heslo pro přihlášení do domény. Jméno bude root a heslo to, které jsme zadali pro roota příkazem smbpasswd.

Pokud náš řadič ví o naší stanici (díky automatické či manuální registraci stanic), mělo by vše proběhnout v pořádku a Windows nás přivítají v doméně doma.cz.

Restartujeme počítač a počkáme si na přihlašovací okno. Tam máme možnost přihlásit se k samostatnému počítači (tak jsme se přihlašovali doposud) nebo k nové doméně. Vybereme tuto možnost a přihlásíme se pod nějakým uživatelským jménem a heslem, které jsme před chvílí zadávali příkazu smbpasswd. Nedoporučuji přihlašovat se jako root - tento účet nám slouží pouze k registraci stanic.

Někde v oblastí Místa v síti by se měla nacházet ikona naší domény obsahující všechny počítače v ní (viz další obrázek). Ostatní prozkoumání Windows po přihlášení do domény nechám na vás (zajímavá jsou např. práva k souborům a adresářům). Pouze ještě upozorním na přítomnost síťového disku v oblasti Tento počítač. Je to domácí adresář na serveru právě přihlášeného uživatele a jak bylo řečeno, jeho velikost by měla být omezena souborovými kvótami, takže nehrozí nechtěné zaplnění disku.

Další sdílení

Ukážeme si jednoduchý příklad sdílení nějakého adresáře na serveru pomocí Samby. Konfigurace sdílení se nastavuje opět v souboru smb.conf v sekci, která nese název našeho sdílení (tento název se objeví ve sdílených prostředcích serveru na našich stanicích). Zde je příklad z ukázkového souboru smb.conf:

[dokumenty]
  comment = Public documents
  path = /tmp/docs
  read only = yes
  guest ok = no
  valid users = kamil tomas

Z příkladu lze zjistit řadu věcí. Komentář a cesta ke sdílenému adresáři jsou zřejmé.

Sdílený prostředek lze nastavit opravdu detailně, což dokazuje na 80 různých příkazů, které lze nastavit jednotlivým sdíleným prostředkům (Jejich seznam a popis naleznete v nápovědě nástroje SWAT).

Cestovní profily

Význam cestovních profilů (neboli Roaming profiles) byl již napsán na začátku článku, a tak si rovnou vysvětlíme, jak je nastavit a používat. Pouze upozorním, že s přítomností stanic se staršími verzemi Windows (95/98/Me) se situace poněkud komplikuje, takže tento problém budu muset nechat na vaše vlastní studium, protože by vydal minimálně na samostatný článek.

Na stanicích by měly být cestovní profily od začátku zapnuté (Vlastnosti systému / Upřesnit / Profily uživatelů - Nastavení), a tak se odhlásíme a přesuneme zpět k serveru. Z nastavení našeho souboru smb.conf vyplývá, že se soubory cestovních profilů budou ukládat do adresáře /home/roaming/[uživatel]/[stanice].

Protože chceme profily uživatelů sdílet, musíme udělat pár změn. Po našem předchozím přihlášení uživatele kamil na stanici vader se vytvořil adresář s jeho profilem v /home/roaming/kamil/vader. Na stanici vader běží Windows XP Professional, a tak budeme chtít, aby pokaždé, když se kamil přihlásí z jakéhokoliv počítače v sítí, kde je nainstalován tento systém, mu byl k dispozici jeho cestovní profil s vlastním nastavením.

Předpokládejme, že máme v sítí stanici s názvem darth, kde je také systém Windows XP Professional. Když se k ní kamil přihlásí, opět se vytvoří adresář s profilem /home/roaming/kamil/darth. Aby se však kamilovi nahrál jeho profil, pro všechny stanice se stejnými operačními systémy vytvoříme symbolické linky ukazují do odpovídajících adresářů. Zde je příklad.

ls -l /home/roaming/kamil 
total 4 
drwx------  14 kamil kamil 4096 2004-09-11 10:35 WinXP/ 
lrwxrwxrwx   1 root  root     5 2004-09-09 22:43 darth -> WinXP/ 
lrwxrwxrwx   1 root  root     5 2004-09-10 14:23 vader -> WinXP/

Prve vytvořený adresář /home/roaming/kamil/vader jsme přejmenovali na WinXP a vytvořili symbolické linky se jmény všech počítačů v síti se systémem Windows XP ukazující do adresáře WinXP. Když se kamil přihlásí z počítače darth nebo vader, bude přesměrován do adresáře WinXP a jeho profil mu bude k dispozici. Tak umožníme našim uživatelům sdílet své profily na počítačích se stejným systémem. Postup opakujeme s dalšími počítači a systémy (Win2k).

Vidíme, že používání cestovních profilů je poněkud komplikované a co je horší, také nebezpečné. Nastavení profilu se vždy ukládá při odhlášení uživatele ze stanice. Problém může nastat, pokud by byl uživatel přihlášen ke dvěma stanicím najednou. Na první stanici udělá nějaké změny (uloží dokumenty) a poté se odhlásí. Na druhé stanici tyto změny neudělá a po odhlášení bude na server uložen jeho profil z této stanice. Změny provedené na stanici první tak budou ztraceny.

Je tedy pouze na vás, zda s cestovními profily budete pracovat nebo ne.

Manuální registrace stanic do domény

Pokud se vám z nějakého důvodu nepodařilo vaší stanici automaticky registrovat v databázi uživatelů, můžete to udělat manuálně. Prvním krokem je příkaz useradd, a protože nepřidáváne skutečné uživatele, nýbrž důvěryhodné účty počítačů, dáváme za jejich jména znak '$'):

useradd -d /dev/null -g 103 -s /bin/false vader$
useradd -d /dev/null -g 103 -s /bin/false stanice$

(Za předpokladu, že naše nová skupina počítačů hosts má GID 103.)

Nyní můžete zkusit přidat stanici do domény tak, jak je to popsábo v odstavci Konfigurace klientů výše. Pokud to ani tentokrát nevyjde, musíte ještě přidat stanice do databáze smbpasswd. To lze udělat příkazy:

smbpasswd -a -m vader
smbpasswd -a -m stanice

Tentokrát jména nemusíme zakončovat znakem '$' protože to za nás udělá parametr -m, který příkazu říká, že přidávaný účet je důvěryhodným účtem počítače, a potřebný znak za jméno přidá. Nyní už musí registrace stanice do domény proběhnout bez potíží.

Závěr

Zde uvedený příklad souboru smb.conf samozřejmě zdaleka nepokryl všechny možnosti Samba serveru. Například jsme si vůbec neukázali, jak sdílet tiskárny, což je jednou z velikých předností Samby. Tímto článkem jsem pouze pokryl jednu kapitolu z rozsáhlé konfigurace Samby a všechny další postupy už nechám na vás. K ulehčení práce doporučují knihu Using Samba 2nd Edition (podle níž jsem nastavoval Sambu i já) a konfigurační nástroj SWAT.

V dalším (a pravděpodobně posledním) díle seriálu si nastavíme poštovní server Postfix a pár dalších služeb. Přeji příjemný tanec se Sambou!

Seriál Soukromá síť (dílů: 5)

První díl: Soukromá síť - I, poslední díl: Soukromá síť - V.
Předchozí díl: Soukromá síť - III
Následující díl: Soukromá síť - V

Související články

Soukromá síť
Domácí síť
Inštalácia Slackware

Další články z této rubriky

PowerDNS – přívětivý a jednoduchý DNS server
Bootování ze sítě: pxelinux a kořenový adresář na NFS
Těžký život Do Not Track
OpenAFS – servery
Architektura IPv6 – konfigurace adres a objevování sousedů (2)

Diskuse k tomuto článku

28.9.2004 08:36 Petr Boltík
Rozbalit Rozbalit vše Perfektní článek
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pěkný seriál, samba mě sama o sobě tak nelákala, ale diskové kvóty a bind byly fajn. Jen k emailům, ty budou jen pro vnitřní síť? Bylo by možné ukázat, jak je nastavit, aby fungovali i na internetu při koupení domény? Dík
28.9.2004 11:06 vader | skóre: 23 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
Diky. Mala zminka jak posilat maily "ven" by tam priste mela byt ...
Buď byl šílený Philip K. Dick, nebo jsou šílení všichni ostatní.
28.9.2004 12:21 tezkatlipoka | skóre: 35
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
pri pridavani stanice musite dat pred $ lomitko, jinak je bran jako specialni znak. S cestovnima profilama si uzijete, budou vam litat GB dat tam a zase zpatky, proste nadhera, taky jsem dodneska nepochopil proc mi to nasynchronizovalo nic do mailu (OE), cimz jsem prisel o vsechny emaily a kontakty, a to se posta defaultne nesynchronizuje (kdo by taky o ni stal na jine stanici, ze, hlavne ze za vami leze historie v exploreru).
Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
28.9.2004 12:31 vader | skóre: 23 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
Kdy a kam presne myslite dat to lomitko? Mne vse funguje ok i bez lomitka. Cestovni profily jsou divne, to je pravda, ale do navodu jsem je zaclenil, kdyby je chtel nekdo pouzivat...
Buď byl šílený Philip K. Dick, nebo jsou šílení všichni ostatní.
29.9.2004 07:41 tezkatlipoka | skóre: 35
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
?? no pri useradd davam pocitac/$ a funguje mi to, zkusim to jeste i bez nej. Treba resim jsem dlouhodobe obchazel neco co neexistuje, pripadalo mi to logicke, a bez toho jsem to nikdy nezkousel. Zkusim, at mam jistotu
Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
29.9.2004 10:19 Jiri Dobry
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
Posta kterou si archivuje Utlouk (i expres) je v profilu uzivatele v casti ktera neni soucasti roaming profilu (local settings). Musi se prenastavit jinam, nebo pouzit jiny postovny program (Thunderbird). Ale stejne pak budou litat Giga tam a zpatky. Z tohoto pohledu je lepsi pouzit IMAP protokol pro postu. Ovsem mazani posty pres IMAP z Utlouku je jahutka pro masochisty. Tady je pouziti jineho postovniho klienta skoro nutne.

Take slozka "Dokumenty" se pokazde kopiruje. Nastesti je mozne zasahem do registru (i automaticky pres regedit) presunout dokumenty na sitovy disk. Pak je ale NUTNE vyjmout "dokumenty" zasahem do registru z rouming profilu. Ono totiz kopirovat sitove "dokumenty" do roaming profilu je lahudka. Predpis pro regedit dodam pozdeji.
29.9.2004 11:03 Jiri Dobry
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
Doplnuji obsah souboru predavaneho regedit v logon scriptu:

Nektere slozky profulu budou sitove

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders] "Cookies"="I:\\Cookies" "Favorites"="I:\\Oblíbené položky" "Personal"="H:\\" "My Pictures"="H:\\Obrázky" "My Music"="H:\\Hudba"

Sitova cast profilu se nekopiruje

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows\System] "ExcludeProfileDirs"="Dokumenty;Cookies;Oblíbené položky "
29.9.2004 11:04 Jiri Dobry
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
Doplnuji obsah souboru predavaneho regedit v logon scriptu:

Nektere slozky profulu budou sitove

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders]

"Cookies"="I:\\Cookies"

"Favorites"="I:\\Oblíbené položky"

"Personal"="H:\\"

"My Pictures"="H:\\Obrázky"

"My Music"="H:\\Hudba"

Sitova cast profilu se nekopiruje

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows\System]

"ExcludeProfileDirs"="Dokumenty;Cookies;Oblíbené položky "
17.10.2005 15:56 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
Zdravím, rád bych se zeptal na zkušenosti s nastavením cestovních profilů. Upravil jsem registry na xp stanici podle tohoto doporučení. Druhou část
Sitova cast profilu se nekopiruje..
jsem v registrech vůbec nenašel, tak jsem ji vytvořil. Přesto se ale kopíruje dál všechno... Díky!
29.9.2004 14:40 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
Zdravim

No podle me neni dobry anpad na siti s privatnimi IP pouzivat verejny domeny jako je CZ. Ja bych v tomhle pripade pouzil nejakou vymyslenou domenu, jako treda .doma :-). Nejlepsi zmatek pak vznika kdyz ve svy siti delas i hosting pro svuj web a ma byt pristupny z internetu. www.mojedomena.cz z vnejsku ma jinou IP nez www.mojedomena.cz zvnitrku.

Typickym prikladem budiz .czf.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
29.9.2004 14:41 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Perfektní článek
sakra blbe jsem kliknul, to ma byt reakce na zatim posledni prispevek s example domenama.
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
29.9.2004 11:09 TBC
Rozbalit Rozbalit vše clanek cislo III
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
dobry den, nejak nemuzu najit 3. dil serialu. vidim I,II,IV. Poradte.

Dekuji.
29.9.2004 14:49 vader | skóre: 23 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: clanek cislo III
Treti dil serialu je zde
Buď byl šílený Philip K. Dick, nebo jsou šílení všichni ostatní.
29.9.2004 12:03 jm
Rozbalit Rozbalit vše Domeny
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Rad bych autora upozornil na existenci RFC 2606 a zejmena jeho treti cast.
3. Reserved Example Second Level Domain Names

   The Internet Assigned Numbers Authority (IANA) also currently has the
   following second level domain names reserved which can be used as
   examples.

        example.com
        example.net
        example.org
Pouzivat nejakou "vymyslenou" domenu opravdu neni nejlepsi, zvlaste pak pokud tato domena skutecne existuje, jako doma.cz. :-)
2.10.2004 20:04 Kolombo
Rozbalit Rozbalit vše SWAT
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já tedy nevím, ale SWAT mi nepřipadal jako nejlepší volba pro konfiguraci. Stačilo se s ním jednou podívat do konfiguračního souboru SAMBY a už jsem hledal jeho zálohu, tak mi to dokonale překopal. Radeji to tam píšu ručně.
4.10.2004 08:45 vader | skóre: 23 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: SWAT
Ja SWAT taky nepouzivam, ale v clanku jsem ho doporucil jako nastroj pro ty, co neznaji vsechny volby v jednotlivych sekcich ... Kdyz si zapnou pohled "Advanced" tak maji vsechny prikazy prehledne pod sebou i s napovedou ... a to se obcas hodi ...
Buď byl šílený Philip K. Dick, nebo jsou šílení všichni ostatní.
9.10.2004 22:00 Lex
Rozbalit Rozbalit vše S řadičem domény se není možné spojit
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak nevím, asi jsem něco udělal blbě :-( Když zadám změnu názvu počítače a doplním doménu, dostanu odpověď že není možné se s řadičem domény spojit. Přitom samba běží. V nápovědě je že se mám přesvědčit, že běží WINS nebo že mám v DNS jakýsi záznam SRV. Ani o jednom jsem se v tomto článku nedočetl. Kde může být problém?
10.10.2004 00:43 D-Evil | skóre: 25 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: S řadičem domény se není možné spojit
Mám stejnej problém.
10.10.2004 02:40 D-Evil | skóre: 25 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: S řadičem domény se není možné spojit
Tak u mě vyřešeno, měl jsem moc dlouhej název domény a v logu jsem zjistil, že ho samba ořezává, tak jsem ho zkrátil. Ale teď se pro změnu ze svejch Win XP Pro nemůžu přihlásit, hlásí to, že "Účet nemá povoleno se přihlásit z této stanice". Pokud zapnu šifrovaná hesla (encrypted passwords = yes), Windows pro změnu hlásej "Přístup odepřen". Co může bejt špatně ?
10.10.2004 04:19 D-Evil | skóre: 25 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: S řadičem domény se není možné spojit
Tak už mi to jede, problém byl s manuálně vytvořenejma účtama, stačilo je smazat, poprvé se přihlásit jako root a po restartu už normálně, Windows si samy udělaly account a jede to.
10.10.2004 21:36 Lex
Rozbalit Rozbalit vše Re: S řadičem domény se není možné spojit
Tak už vím čím to je. Je něco zařízlého na firewallu. Když ho vypnu, tak to jede. Jenže kvůli sambě jsem už povolil tcp/udp na 137,139 a 445. Samba běží, k diskům se připojím, ale nefunguje mi ta doména. Jaký port bych měl ještě povolit?
19.11.2004 20:11 majkl
Rozbalit Rozbalit vše prihlaseni po restartu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mam dotaz, vse probehlo pri prihlaseni klienta s WinXP na server linux tak, jak melo, objevilo se mi "Vitejte v domene", ale po restartu pocitace to i na ucet root stale hlasi, ze se nemuze prihlasit k domene. Nevite nekdo co s tim?
30.11.2004 20:53 vader | skóre: 23 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: prihlaseni po restartu
Zkus se podivat do logu samby. Ty bys mel mit definovane v smb.conf
Buď byl šílený Philip K. Dick, nebo jsou šílení všichni ostatní.
23.3.2005 23:39 baracuda | skóre: 8
Rozbalit Rozbalit vše Re: prihlaseni po restartu
mam stejny problem na winXP se servispekem po restartovani se nelze prihlasit do domeny ucty pro PC mam vytvoreny a nemohu prijit na to kde je problam v logu nic neni (nic podstatneho )
14.10.2005 21:12 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše samba: uživatel root (pro přidání stanice do domény) není nalezen
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dobrý den, rád bych poprosil o pomoc. Nakonfiguroval jsem sambu jako PDC. Snažil jsem se postupovat podle návodu. Nemohu však zaregistrovat stanici do domény. Windows hlásí:
Při pokusu o připojení k doméně XYZ došlo k následující chybě:

Nebylo nalezeno uživatelské jméno.

Pro připojení používám jméno root, které jsem založil příkazem smbpasswd -a root. Zdá se, že heslo je akceptováno, uživatelské jméno ne i když existuje. Překonfiguroval jsem smb.conf. Zkouška testparm dopadla ok. V logu není nic z čeho bych pochopil kde je chyba. Prosím o radu. :-(. Děkuji!
17.5.2007 16:42 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
Rozbalit Rozbalit vše Re: samba: uživatel root (pro přidání stanice do domény) není nalezen

Neexistuje účet počítače. Pokud se počítač jmenuje pepa, tak musí být v PDC ještě účet pepa$.

11.9.2007 17:42 jhrdka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Soukromá síť - IV
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevíte, jak se připojit k doméně v winXP home edition?
11.9.2007 18:06 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Soukromá síť - IV
Nejde to. WinXP mají mimo jiné právě toto omezení. Pro připojování do domény jsou třeba Prof.
6.2.2008 11:25 Tomasso
Rozbalit Rozbalit vše RPC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dobrý den, při pokusu přihlásit počítač do domény mám na svém notebooku - WinXP profi následující hlášku:

Při pokusu o připojení k doméně XYZ došlo k následující chybě: Server RPC není k dispozici.

Na jiném stolním počítači stejná instalace funguje v pohodě. Jenom můj notebook se nepřipojí, při tom takové ty rady z Microsoftu, jako že mám spustit službu RPC jsou k ničemu. Samozřejmě RPC je spuštěno.

Děkuji Tomasso

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.