Portál AbcLinuxu, 30. dubna 2025 06:28
v kávovaru Keurig 2.0, který provádí kontrolu, zda byla do zařízení vložena originální náplň známá jako K-Cup a pokud ne, kávu nepřipravíHustý. Po počítačích, tiskárnách, mobilech, glukometrech, autech, rostlinách je teď DRM v kávovaru. Co bude příště? Hajzlpapír s DRM?
dokonce jsou všude termostatické baterie s napevno nastavenou teplotou 30°C (hnojárna)Buď rád, že na té hnojárně vůbec teče z vodovodu voda a ne něco jiného
akorát mám za to, že většina těch lidí, co píše, že jim to tak chutnáNevěděl jsem, že jsme tu v diskuzi o statistice.
tak nikdy ani neochutnala, jak to chutná, když se to připraví správně...Můžu mluvit jen za sebe. Ochutnal jsem už různá kafe a různé čaje, a jenom mě to utvrdilo v názoru, že se jedná o pohled snoba, který potřebuje okolí dokazovat, že je pan gurmán a ti ostatní jsou barbaři. Už jsem s takovými lidmi pil kafe i čaj, někteří z nich jsou (z jiných důvodů) dodnes moji přátelé, ale to nebetyčné snobství jim prostě neodpářu.
Co bude příště? Hajzlpapír s DRM?Jo, přesně. Po prvním protažení mezi půlkami se z papíru vztyčí ostny, aby se nedala použít zbývající čistá část papíru a musel se vzít další
každý koupí espressovač, protože je to in, ale pak z toho chce vytočit ten kýbl vodyLeckdo to asi bere jako normální, protože když si v restauraci objedná espresso, většinou ten kýbl vody dostane.
No a z většiny těch dnešních přístrojů vytočit ten kýbl vody jde, ale pak je to zas jak to instantní...Je to horší než instantní, protože i když usušení a následné rozpouštění kávového extraktu je zvěrstvo, jeho složení se až tolik nezmění. Kdežto při louhování velkým množstvím vody pod tlakem se do výsledného produktu dostane spousta látek, které chuti rozhodně nepomohou, naopak ji výrazně zhorší.
Leckdo to asi bere jako normální, protože když si v restauraci objedná espresso, většinou ten kýbl vody dostane.To není pravda. Člověk, který objednává espresso, očekává espresso. Lidé, o kterých mluvíš (a mezi něž patřím), objednávají preso, a to především z toho důvodu, že je to na většině míst nejjednodušší způsob, jak dostat, co chci. Za hranicema česka funguje lépe large coffee, akorát v některých třeba v USA jsem dostal trochu víc large, než jsem čekal.
To není pravda. Člověk, který objednává espresso, očekává espresso.Neříkal jsem, kdo co očekává, ale co dostane. To je velmi podstatný rozdíl. Mám vyzkoušeno, že pokud si v běžné restauraci (až na výjimky) objednám espresso, dostanu větší či menší kýbl. Případně se mě ještě zeptají, jestli chci velké nebo malé, přičemž "malé" znamená menší kýbl.
Na druhou stranu mi dělá největší problém, když se octnu v restauraci, kde mi pořádné kafe neudělají a ještě se při objednávce tváří, že ho dostanu.Ještě jde o to, co je to "pořádné kafe". Osobně si pod takovým označením představím kafe nejen objemné, ale i dobré. To škopek hořkokyselé kapaliny vzniklé prohnáním vody pod tlakem přes dávku v lepším případě kávy (v horším případě něčeho, co sebrali z regálu v Makru a byla na tom slevová nálepka) opravdu není.
Osobně jsem chápal většinou ten kýbl dostane jako potvrzení toho, že dostane, co očekává, jinak bych asi spíš viděl většinou místo toho dostane kýbl.Chtěl jsem to říct zcela neutrálně (že ho prostě přinesou), bez ohledu na to, jestli byl ten kýbl očekáván nebo ne.
No nevím... usušením a rozpuštěním extraktu se prakticky dokonale odstraní veškerá chuť a zbyde akorát cosi hořkého.Existují různé způsoby sušení. Například při sušení rozprašováním, které se používá u levných instantních káv (typicky mají podobu prášku), se opravdu vytratí většina lehkých frakcí a ty se tam pak někdy dodatečně přidávají (jen některé samozřejmě). Druhou často používanou metodou je lyofilizace, tedy sublimace vody ze zmrazeného extraktu (podobně se vyrábějí různé polévky v prášku apod.). Tam je ztráta vůně a chuti menší, i když samozřejmě pořád je.
Takže do tý instantní se rozemelou všeljaký zbytky, co už by nikdo nekoupil ani jako standard směs.Tak samozřejmě, že se používá přednostně to, co nejde prodat v zrnkách (tedy zlomky, drť, případně až prach - opět se samozřejmě vytrácí aroma). "Standard směs" je ale charakteristická tím, že je to samotná robusta, kdežto instantní kávy bývají podle druhu nejen z robusty, ale i z arabiky a ze směsí obou odrůd.
když si v restauraci objedná espresso, většinou ten kýbl vody dostane.Nechápu, proč se pomazánkové máslo nemůže prodávat s názvem máslo, ale tyto kýbly se mohou prodávat jako espresso.
Jenže problém je (alespoň v ČR, ikdyž nazvdory pomlouvačným diskuzím mi přijde, že v zahraničí to taky takové terno není), že si každý koupí espressovač, protože je to in, ale pak z toho chce vytočit ten kýbl vody. No a z většiny těch dnešních přístrojů vytočit ten kýbl vody jde, ale pak je to zas jak to instantní...Toto není správné uvažování. Prostě to někomu takto chutná, tak ať si to tak udělá, ne? Mě s tím nijak neobtěžuje, nenutí mi to, když mu to vyhovuje, tak je to čistě jeho věc. Kdybys před takového člověka postavil espresso a "české espresso"TM, tak si i po ochutnání vybere to větší, protože mu prostě víc vyhovuje. Holt si musíš objednávat picollo a všichni jsou spokojení ne? Stejně tak používám (kvůli problémům s dásněmi) zubní pastu Parodontax, která ostatním lidem přijde hnusná. Osobně jsem si na ni taky pár týdnů zvyklal, ale teď mi přijde chuťově super a když použiju nějakou jinou, tak mám pocit, že si čistím zuby pracím práškem. IMHO nejde říct, že je objektivně nějaký způsob lepší a nějaký horší, někomu třeba chutná rozpustné, já s tím nemám problém.
On je asi problem, ze to, co nazyvate "z principu stale lepsi nez "rozpostna kava"" je ve vysledku za cenu kavy cibetkoveMusíš se dívat na celkové TCO.
sprostý a nemorálníCo je sprosteho na tom, ze se zeptam, zda bude cz.nic delat veci ohledne kavy? Treba by jejich kafe bylo lepsi nez aplikace pro dyslektiky. Narodni spravce domeny dela spoustu veci a oboru, takze by mne toto neprekvapilo.
pozná to kdokoli, když to porovná.Opatrně s těmi kvantifikátory. Já to nepoznám, tudíž je tvrzení nepravdivé. Popravdě jsem přešel z klasického presovače na kapslovar, protože jsem měl presovač s mlýnkem, ale pokud tam člověk nasypal zrno a nechal jej tam třeba pár dní nepomleté, tak už mi ta káva přišla mnohem míň aromatická, než kapsle. Stejně tak při konci pytlíku se zrním (skldovaný v ledničce, zabalený a ještě strčený v hermetickém boxíku). Měl jsem většinou Lavazu, kterou považuji za celkem dobrou kávu. Naopak mi vadilo, že klasický presovač hnije (to cítit fakt jde), i když jsem všechny vyjmutelné nádobky a části poctivě myl hned po přípravě, nevyjmutelné části jsem čistil taky. Holt pár káv za týden je hrozně malý provoz, zbytek kofeinového příjmu mám v práci. Taky rád měním kávy dle nálady, když si člověk koupí otevřený systém, může toho kombinovat celkem dost a nic mu nevětrá. Některé kapsle jsou moc dobré, třeba takový červený Julius Meinl je fakt ňamka. Většina z Nespressa mi přijde taky velmi nad běžný "restaurační" průměr, jenom Nespresso je holt proprietární.
Káva v kapslích je pražená, ihned potom namletáTo bych se i celkem divil... káva po pražení ještě vypouští oxid uhličitý. Proto se i doporučuje, když člověk dostane do ruky něco čerstvě upraženého, to tak 3 dny nechat ležet. (A proto taky na těch pytlících jsou ty ventily).
Káva prodávaná v zrnu je pražená, zabalená, dlouho v tomto stavu skladovanáV supermarketu jo, ale není to pravidlem. Třeba já dostávám každý měsíc balíček, který byl typicky pražený převčírem, než ho dostanu :)
V tých kapsliach bude hotový a dochutený extrakt ktorý stačí podľa identifikácie tovaru rozpustiť a poprílade napeniť. Teda, pochybujem že tie stroje dokážu z jedného kelímku vytvoriť Latté s penou z mlieka. Takže je to len o tom vypľutí extraktu do horúcej vody rovnako ako sa to robí v iných automatoch.V tech kapslich se prodava i cokolada a caje, ne? Nepotrebuje kazdy z toho jine mnozstvi vody a teplotu?
Inak, normálny človek by do toho implementoval "internet vecí", a napojil to na centrálny server s overovaním RFID. To bude zábava keď sa budú tieto údaje overovať a centrálne kolektovať.Jenze to je podstatne drazsi na implementaci, kdezto pamatovat si par poslednich pouzitych IDcek je vpodstate zadarmo, protoze v tom kavovaru jsou urcite uz nejake countery naimplementovane, takze nejaka perzistentni pamet tam uz bude.
V tech kapslich se prodava i cokolada a caje, ne? Nepotrebuje kazdy z toho jine mnozstvi vody a teplotu?Ono hlavně jakmile se tam jednou dá kafe, už tam nejde dát nic jiného, zejména ne čaj. Kafem to "načichne" tak extrémně, že to pak bude cítit ze všeho, co se tím prožene.
Co je na tom vlastne tak spatneho, ze si vyrobce chrani svuj vyrobek tak, ze umoznuje pouziti pouze originalnich naplni?Může libovolně zdražovat, omezovat nabídku nebo přestat podporovat staré kávovary a pak musíš funkční přístroj vyhodit.
ale nechapu, proc nekomu vadi to, ze je tento vyrobek takto navrzenProtože výrobce může libovolně zdražovat, omezovat nabídku nebo přestat podporovat staré kávovary a pak musíš funkční přístroj vyhodit.
Nechme vyrobcum svobodu navrhovat sve produkty tak, jak uznaji za vhodne.Pak je snad dobré vyžadovat, aby jim jiné výrobci neházeli klacky pod nohy.
Nechme vyrobcum svobodu navrhovat sve produkty tak, jak uznaji za vhodne.Ja s Vami úplne súhlasím. Ale očakávam, že o vlastnostiach budú výrobcovia plne a najmä zrozumiteľne informovať, teda, že na nemožnosť použiť inú náplň neprídem až po kúpe, napriek dôkladnému prečítaniu dostupnej dokumentácie. A nie, že až časom pochopím, čo výrobca myslel vetou, napr.: "Výrobok zabezpečuje úžasný zážitok z používania" :-P
Libovolne zdrazovat sice muze, ale diky konkurenci k tomu nedochazi a i kdyby k tomu doslo, tak si jednoduse koupite jiny kavovar.Například u tiskáren tomu tak není. Žádný výrobce tiskárny, který by neměl podobné praktiky, prostě neexistuje.
V tomto pripade cca 900 czk za inkoustNo, a to mi teda přijde pekelně mnoho. C.f.
Kazdopadne zakaznik si prece muze bez problemu zjistit, kolik stoji spotrebni material pro danou tiskarnu jeste pred tim nez si ji koupi.Samozřejmě. A taky možná zjistí, že u všech je to asi tak 10násobek toho, za kolik by to dokázal vyrobit někdo jiný, kdyby mohl.
Tiskni
Sdílej:
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.