Portál AbcLinuxu, 21. května 2024 04:22

Distribuční novinky - 22/2007

1. 6. 2007 | Luboš Doležel
Články - Distribuční novinky - 22/2007  

Jak to je s Tux 500. Detaily o dohodě Novell-Microsoft zveřejněny. linuX-gamers.net Live DVD 0.9. Scientific Linux 5.0 Live CD. VectorLinux 5.8 Live CD. Linux Mint 3.0. Distribuční rada: používáme fetchmail.

Obsah

Letem světem

link

V tomto distribučně relativně poklidném týdnu vyšel sidux 2007-02 - jede na jádře 2.6.21.3 s odlehčeným KDE 3.5.7. Velkou novinkou je dlouho očekávaná Fedora 7. No a na závěr stahujte a testujte Foresight Linux 1.3 s GNOME 2.18.

Jak to je s Tux 500

link

Před více než měsícem se psalo o projektu Tux 500, jehož cílem bylo propagovat Linux reklamou na některém ze závodních vozů při Indianapolis 500. Celou věc měla z vlastní kapsy zaplatit komunita - teploměr na stránkách projektu byl připraven zobrazovat velmi vysokou nasbíranou částku (až po 350 000 dolarů), ale nakonec se podařilo získat jen něco přes 18 000 dolarů. I to však postačilo, a nyní tak úvodní stránce vévodí fotografie jednoho z vozidel, které má vepředu obrázek tučňáka a nápis Linux - vozidlo řídil Roberto Moreno. Toto vozidlo však při závodě jako první havarovalo a skončilo jako naprosto poslední. Nuže, vždyť je přece jasné, že každý software by se měl vyhýbat race conditions :-).

Detaily o dohodě Novell-Microsoft zveřejněny

link

Jak bylo minule avizováno, ke konci května byly zveřejněny podrobnosti smlouvy mezi Novellem a Microsoftem. Obsah však nebyl zveřejněn kompletní, některé části a dokonce jedna celá stránka byly zrevidovány. Zajímavou vlastností celé dohody je fakt, že patentová ochrana se netýká klonovaných produktů ("clone products"). Tento obrat je definován jako produkt jedné z firem, který má stejné nebo převážně stejné funkce jako existující produkt druhé společnosti, nebo implementuje kompletně či z velké části API druhého produktu. Toto v zásadě znamená, že Microsoft může potenciálně soudit uživatele SUSE Linuxu, kteří používají náhrady softwaru Microsoftu. Přímo jsou jmenovány produkty OpenOffice.org, Wine a OpenXchange. Novell ve své zprávě dále informoval o rizicích, kterým aktuálně čelí. Je mezi nimi GNU GPLv3, která může zabránit distribuci certifikátů Microsoftem, nebo může Novellu znemožnit distribuci kódu, který je pod GPLv3. Další věcí je to, že Microsoft je oprávněn přednostně získávat technickou dokumentaci k SUSE Linuxu, i když zatím nebyla uvolněna open source komunitě.

linuX-gamers.net Live DVD 0.9

link

linuX-gamers.net je webový portál zabývající se počítačovými hrami pro Linux. Na berlínském LinuxTagu 2007 bylo představeno první živé DVD tohoto webu. To uživatelům nabízí různé svobodné hry k rozptýlení. Je mezi nimi Enemy Territory, Nexuiz, Warsow, Glest nebo TORCS. Umožňuje uživateli použití proprietárních ovladačů, ale upozorňuje na to, že použití předkompilovaných proprietárních ovladačů nemusí být morálně (či právně) v pořádku. Pokud vám to nevadí, za chvíli se ocitnete v jednoduchém prostředí. Máte zde tlačítka pro spuštění různých her nebo xtermu. Nutno dodat, že xterm vám zde moc platný nebude, protože systém je opravdu odlehčený - ani příkaz which zde nefunguje.

linuxgamers

Scientific Linux 5.0 Live CD

link

Scientific Linux 5.0 je živé CD, které můžete mimo jiné nainstalovat na USB disk nebo spouštět přes NFS na bezdiskových klientech. Od verze 4.0 došlo k mnoha aktualizacím: běží na jádře 2.6.18 s X.Org 7.1. Na X serveru můžete používat Compiz (a AIGLX), prostředí GNOME 2.16.0 spolu s Mozilla Firefoxem a Thunderbirdem ve verzi 1.5. Dále lze jmenovat GIMP 2.2.13, Evolution 2.8.0 či OpenOffice.org 2.0.4. Nabízí aufs místo unionfs, zápis na NTFS, 915resolution a další pomůcky.

scientific scientific scientific

VectorLinux 5.8 Live CD

link

Tento týden vyšel VectorLinux 5.8 Live CD (GOLD) spolu s VectorLinux 5.8 alpha Live CD/DVD edice SOHO. DVD verze SOHO obsahuje navíc 62 jazykových balíčků pro KDE, OpenOffice.org (místo KOffice), vývojové nástroje a další věci. Všechna živá CD a DVD obsahují mnoho pluginů pro prohlížeče (které zastupuje Mozilla Firefox, SeaMonkey a Opera), nejnovější prostředí Xfce, poté GIMP, Xara LX, Gnumeric, AbiWord, ovladače WiFi karet s konfiguračními nástroji, podporu zápisu na NTFS, různé hry a další zajímavosti.

vector vector vector

Linux Mint 3.0

link

Cassandra, to je jméno pro Linux Mint 3.0. Přichází s novým mintInstall a linuxovým softwarovým portálem. Běží na jádře 2.6.20 a pěkně vypadajícím GNOME 2.18. Konečně nabízí i Sun Java 6 a Gaim byl nahrazen Pidginem. Linux Mint nabízí okamžitou podporu multimédií, snadnou instalaci, funkční zápis na NTFS, 3D desktop, všelijaké konfigurační nástroje a také kompatibilitu s Ubuntu 7.04.

linuxmint

Distribuční rada: používáme fetchmail

link

Fetchmail je věcička, která se hodí každému, kdo má hromadu e-mailových účtů a nechce se obtěžovat s tím, aby musel každý konfigurovat ve svém poštovním klientovi. Fetchmail se postará o stahování zpráv z námi určených POP3/IMAP4 serverů a zprávy umístí do lokální schránky. Fetchmail může mít globální konfiguraci nebo konfiguraci pro každého uživatele - způsob se liší v umístění konfiguračního souboru a v tom, že v globální konfiguraci musíme určovat, do které lokální schránky chceme zprávy doručit. Při používání globální konfigurace pak přímo do konfiguračního souboru přidáváme další nastavení (např. interval kontroly), protože nám Fetchmail poběží jako služba.

Globální konfiguraci můžeme ukládat do souboru /etc/fetchmailrc, který musí být vlastněn uživatelem fetchmail, a musí mít předem daná oprávnění. Toto nastavíme následovně:

touch /etc/fetchmailrc
chown fetchmail /etc/fetchmailrc
chmod 600 /etc/fetchmailrc

Pokud vytváříme konfiguraci u obyčejného uživatele, postupujeme podobně:

touch ~/.fetchmailrc
chmod 600 ~/.fetchmailrc

Co se do takových souborů dává? Přihlašovací údaje a detaily o stahování zpráv - ukázka:

set daemon 300 
# jak často kontrolovat poštu - pouze u globální konfigurace
poll pop.gmail.com protocol POP3 user "uzivatel@gmail.com" \
 there with password "heslo" ssl is lubos here

Jak už bylo zmiňováno dříve, pokud ukládáme nastavení k uživateli, část is lubos here lze vynechat. Dále můžeme připojit další vlastnosti - fetchall stáhne i již zobrazené zprávy, nokeep stažené zprávy ze serveru smaže - více v manuálu. Ale jak zajistit, aby měl fetchmail příležitost stahovat? Pokud máme práva roota a používáme globální konfiguraci, jednoduše spustíme službu fetchmail. Pokud použijeme konfiguraci uživatelskou a máme právo vytvářet úlohy v cronu (zpravidla ovlivněno členstvím ve skupině cron), přidáme do cronu novou úlohu s tímto zněním:

*/5 * * * * /usr/bin/fetchmail >/dev/null

V této podobě nám bude uživatelská konfigurace fungovat jako globální - ke stažení zpráv tedy dojde každých 5 minut.

Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 10-15/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky - 21/2007
Následující díl: Distribuční novinky - 23/2007

Související články

Distribuční novinky - 21/2007
Distribuční novinky - 20/2007
Distribuční novinky - 19/2007
Distribuční novinky - 18/2007
Vector Linux 5.0 SOHO
Fedora 7 (Moonshine)

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.