Portál AbcLinuxu, 18. dubna 2024 19:46

Návrh IT infrastruktury

28.2.2018 12:17 | Přečteno: 1838× | poslední úprava: 2.3.2018 09:09

Ahoj,

pracuju v neziskové organizaci. Bráno z IT pohledu, máme tu třicet počítačů a NAS server. Stávající infrastruktura v některých ohledech přestává postačovat, takže se plánují změny. Každý z nás bude mít možnost, říct k tomu svoje.

Náš správce sítě si na mne udělal chvíli času a sestavili jsme takový seznam požadavků, který jsem použil jako kostru pro tento blog. Budu rád, když se na to celé podíváte a řeknete mi k tom svoje názory.

Přenos souborů mezi jednotlivými uživateli

Mám na mysli situaci, kdy jeden člověk vytvoří soubor a potřebuje ho zaslat k náhledu či korektuře komukoli ze spolupracovníků. Z rozhovoru s našim správcem vzešli následující požadavky Běžně to lidé řeší tak, že dotyčný soubor dají jako přílohu k mailu, nebo jej pošlou přes Skype, což je špatně, už z toho důvodu, že ani mail, ani Skype prostě nejsou určeny k přenosu souborů, ale něčeho jiného

Návrh řešení

Podle mne by bylo mnohem lepší řešení mít centrální server přístupný přes ssh a na každém počítači k němu klíč. Kdokkoli bude chtít komukoli poslat nějaký soubor si prostě otevře nějaký správce souborů s dvěma panely, v jednom bude mít své soubory v druhém, klasický adresář home a v něm domovské adresáře jednotlivých kolegů. Prostě Unixová klasika.

Ovšem nevím, zda je ve Windows nějaký souborový manager, který by zvládal vše potřebné. Je hodně důležité aby vše šlo co hladce, tedy bez nutnosti někam psát heslo, nebo něco odklikávat.

Pokud jde o další požadavky ze seznamu, tak intuitivní ovládání vlastně řeší správce souborů, šifrování je součástí protokolu, velikost souborů je daná kapacitu linky, takže to je k tomuto budu asi vše.

Řízení přístupu k souborů

Druhou částí problému se soubory je že máme nějakou množinu souborů, nebo jako to nazvat a ne všichni potřebují vědět všechno. K tomuhle tématu toho nemám moc co říct, prostě potřebujeme nastavit práva k podle potřeb a kompetencí jednotlivých uživatelů.

Návrh řešení

Tady je podle mého názoru jen jedno řešení, souborový server

Požadavky serverové služby

Pokud jde o tuto část, tak je důležité toto, nechystáme se budovat či administrovat vlastní server, či servery. Takže říkám rovnou, že spíš budeme hledat firmu, která by tyto požadavky dokázala naplnit.

Požadavky na výkon Důležitá je pro nás dobrá komunikace. Úplně nejlepší by bylo, kdyby náš lokální správce mohl poslat správci serveru mail, třeba s tím, že je třeba vytvořit nového uživatele a do toho mailu by mu uvedl jméno a seznam míst, kam by ten dotyčný měl mít přístup. Dále, hlavně v počátcích bude určitě hodně požadavků typu uživatel A potřebuje přístup do složky C a k souboru F, hlavně, než se celý systém "usadí".

Google Azure a další

Samozřejmě, že jsme zvažovali využití služeb jako je Google disk, či Azure. Hlavně Goole disk se jeví v některých ohledech, jako diskový prostor, použitelně, ale přeci jen, představa hození hromady dat, někam, já nevím kam, k tomu omezené možnosti komunikace, možnost změny podmínek používání, nevím, příliš se mi to nelíbí.

Náhrada za skype Pokud jde o tento bod, tak momentálně zkouším Ekigu. Dřív se hodně psalo o tom, že Ekiga padá, ale pokud jde o mne, tak je to zatím v pohodě. V diskusi pod tímto postem padlo pár dobrých návrhů, postupně je procházím a dohledávám dokumentaci. Založil jsem wiki, kde mám odkazy na texty, které se mi zdály zajímavé, jestli chcete, můžete se podívat: wiki        

Hodnocení: 80 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

28.2.2018 12:54 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Reseni postavene na uploadu souboru pres ssh nekam na server je z pohledu uzivatele nekomfortni. Proc nepouzit sambu? Proc neintegrovat stanice do domeny a definovat jim dle uzivatele ruzne prava, skupiny atd.? Telefon je jedna vec, vymena souboru je dalsi vec, z toho co ctu mi to prijde cele zmatene. Taky nerozumim tomu proc se spravce obraci na tebe a ty pak na diskusni forum na abclinux, minimalne v Praze je x firem ktere vam s tim pomuzou bezplatne pokud jste neziskovka.
28.2.2018 20:47 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Ahoj,

nejdříve odpovím na tu část týkající se ssh. U kamaráda mám ssh server a práce s ním mi nepřipadá nijak složitá, dá se říct, že je jedno, jestli jsou sobory na lokálním disku, nebo na serveru.

S tou doménou máte samozřejmě pravdu, takové řešení je funkční. Pokud Vám můj post připadá neuspořádaný, tak se omlouvám, snažil jsem se o přehlednost, ale jak vidím, nepovedlo se to.

Kolega, který to řeší se na mne nepotřebuje obracet, je dostatečně schopný, aby daný problém vyřešil vlastními silami. Jak jsem uvedl i v blogu, každý dostane možnost říct k tomu své, v tom smyslu, co by potřeboval se své práci.

U mne je to trochu jiné. Na rozdíl od kolegů mne počítače baví, ale hraju si spíš z desktopy. Pokud jde o servery, tak nemám žádné zkušenosti. Jen ve virutuálu jsem si rozjel ssh server a připojil se na něj z hostitelských Windows 10.

Nicméně, mne to zajímá a tak jsem z onoho kolegy vytáhl veškeré informace, které mi byl ochoten poskytnout a začal jsem přemýšlet o tom, jak bych to udělal já.

Vím, že toho moc nevím, tak jsem nechtěl příliš machrovat a s nadšením leč opatrně jsem mu ke zvážení navrhl to ssh a ekigu, s tím, že první používám a o druhém si myslím, že stojí za vyzkoušení.

Hlavním a jediným důvodem toho, proč jsem to napsal, bylo ověřit si, jestli je něco z toho co mne napadlo použitelné v praxi.
http://www.jackhokus.cz/
28.2.2018 23:03 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Neni to pouzitelne. Na linuxovem desktopu bys to sdileni s ssh ci sshfs nejak zbastlil, ale na win desktopu to nebude pro uzivatele neobtezujici, takze se na to vykaslou a budou si to stejne posilat mailem.
Jendа avatar 1.3.2018 15:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Reseni postavene na uploadu souboru pres ssh nekam na server je z pohledu uzivatele nekomfortni.
Pro mě je to nejkomfortnější způsob co znám, navíc ještě ve spojení s rsyncem to umí velmi dobře partial transfer a přenášet jen změny. A pro BFU taky, protože se jim automaticky připojí sshfs.

Ale pro Windows asi zbývá jenom ta Samba. Přes OpenVPN, pokud to chce šifrovaně/vzdáleně (Samba má integrované nějaké šifrování, ale moc bych tomu nevěřil, navíc přes Internet neprojde, protože spousta lidí blokuje ty porty kvůli šíření červů).
Bedňa avatar 1.3.2018 17:46 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Sorry ale Samba je hnoj, keď už je na Win problém s SSH skôr by som použil nejaké webové riešenie na zdielanie súborov, napríklad nejaký open cloud.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
1.3.2018 18:43 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Zkus si nekdy tak ze srandy nahrat z 5 pocitacu na gigabit siti treba 10x1gb soubor pres sambu a pres https a pak sem napis sve vysledky...
Josef Kufner avatar 1.3.2018 18:47 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Ta webová řešení typicky poskytují WebDAV přístup, takže s tím nebude problém, jen to bude trochu rychlejší než ta Samba.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
28.2.2018 12:55 L!80r
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Samba.
Max avatar 28.2.2018 13:28 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Samba, případně něco jako owncloud.
Osobně přemýšlím také nad nasazením Jitsi pro videohovory apod. věci.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
Luboš Doležel (Doli) avatar 28.2.2018 16:06 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Samba, případně něco jako owncloud
Naprosto souhlasím.
Osobně přemýšlím také nad nasazením Jitsi pro videohovory apod. věci.
Nevim, co všechno umí Jitsi, ale víc se mi líbí stavět podobné věci nad Asteriskem (se kterým se domluví VoIP HW telefony, ale i interkom u dveří) a jeho možností používat WebRTC/WebSockets (na což se pak dá nalepit něco nad SIP.js v prohlížeči).
28.2.2018 20:56 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Dobrý večer,

o Asterisku toho moc nevím, snad jen to, že je to softwarová telefonní ústředna. Zkusím si o tom něco přečíst.

http://www.jackhokus.cz/
Max avatar 1.3.2018 14:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Jitsi je xmpp + zvuk + video s možností napojení na SIP.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
28.2.2018 13:44 Rezervní Polská Kotace
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Thunderbird umí nahrávat velké přílohy na server a do e-mailu pak vloží jen odkaz. Je k tomu nějaké API, třeba bys našel implementaci serveru, která by běžela ve vaší síti. Nebo by nebylo tezke to napsat. Pro uživatele by to bylo stejně pohodlné jako posílat e-mail s přílohou.

Pak existuji verzovací systémy - mercurial, Git, fossil atd. Případně SVN, která je sice zastaralá, ale umí zamykání, což je občas zajímavá vlastnost.

Nebo klasicky nasdílet adresář - klidně více protokoly současně - NFS, SFTP, webdav, samba.

U těch přístupových práv doporučuji se zamyslet nad tím, jaké uživatelské role máš, a práva pak dávat jen rolím/skupinám a nikdy ne konkrétním uživatelům - ty jen přiřadíš do skupiny.

Co se týče zakládání uživatelů - na to nepotřebuješ firmu a člověka na e-mailu, ale OpenLDAP. Nebo pak IDM systém, IdP SAML, pokud to máš složitější a mas víc systémů.
28.2.2018 21:46 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Příjemný večer,

opět to vezmu bod po bodu.
  • Thunderbird a velké přílohy
  • Používat e-mail k přenášení soborů je podle mne chyba, je prostě na něco jiného, takže tímto směrem ani neuvažuji.
  • Verzovací systémy
  • Tenhle bod mám v seznamu věcí k prostudování už hodně dlouho a vypadá to, že ho posunu dopředu.
  • Přístupová práva
  • Tak s nimi docela zápasím. Termín role dnes slyším poprvé. Zkusím se poptat Google
  • Zakládání uživatelů
  • Slyšel jsem jen o OpenLDAP, ostatní termíny si musím vyhledat.
Na to nepotřebuješ firmu a člověka na e-mailu

Tento blog jsem sepsal na základě skutečné situace, která mi posloužila jako poklad pro myšlenkový experiment typu co by bylo kdybych to dělal.

Přiznávám, že pokud bych to skutečně dělal, tak bych se do vlastní instalace a konfigurace serveru nepokoušel a poptával bych řešení sestavené z komponent, které znám a alespoň přibližné vím, jak fungují.

Myslím si, že konfigurace a administrace serveru v produkčním prostředí je úkol pro specialistu na tu danou oblast (Sambu, OpenLDAP apod).

Pokud bych já byl správcem v organizace jako je ta naše, tak bych se zaměřil spíš na to, abych věděl co mi kde běží a na to, aby všechny složky systému hladce spolupracovali. A hlavně na důkladné proškolení lidí, aby se všemi nástroji mohli pracovat co nejefektivněji.

http://www.jackhokus.cz/
28.2.2018 14:26 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je treba zrusit statni dotace pro veskere tyto zbytecne neziskove organizace.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
1.3.2018 16:26 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Jo a s.r.o.cka, ktera dostane proplaceno dalsich 10 let inovaci, je podle tebe v porovnani v poradku? Nebo zadotovany pracovni mista s.r.o.ckam na 3 roky a tak? Proc to samy nemuze dostat CZFree-like neziskovka? Ono by se to chtelo 2x zamyslet, nez tam jenom neco tak posles. Jinak se shodnem asi az ultimatne na tom, ze cely dotace jsou peklo a mely by se vyrazne omezit vsude. Zrusit je nepujde, to bychom myslim museli obetovat kus nejaky ty dobry civilizovanosti a solidarnosti, co jsme si stihli zatim rozvinout.
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
1.3.2018 16:34 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
A jinak, vetsinove na presne tyhle zajimavy dotace prave czfree-like neziskovka vubec nedosahne, protoze je to stavene pro s.r.o's. Jediny dotace, ktery zbyvaji, jsou na socialni program integrace mensin a protoze to nejak moc lidi nechce delat, chytaji se toho vychcankove. Jinak politicko-aktivisticky organizace vetsinou placeny ze statnich dotaci nejsou, nybrz jdou ze soukromych zdroju (after all, od toho ty neziskovky jako vehikl jsou, na "spolceni" za ucelem prosazovani spolecnych zajmu).
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
1.3.2018 16:37 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
A ad prosazovani zajmu - kdyz te stve, ze nekdo prosazuje jeho zajmy, mel bys zacit prosazovat svoje. Jinak v tom potom zas vidim analogii "chcipla mi koza, hlavne, ze sousedovi brzo chcipne taky" - zavist tem, co si jdou za svym (uz treba jenom pro to, ze nejake "sve" predstavy maji).
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
xkucf03 avatar 2.3.2018 10:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Solidarita
Zrusit je nepujde, to bychom myslim museli obetovat kus nejaky ty dobry civilizovanosti a solidarnosti, co jsme si stihli zatim rozvinout.

Solidarita je dobrovolná záležitost. Pokud jen strpíš to, že ti stát sebere peníze, a někomu je dá, tak to není solidarita. Tohle by mělo probíhat na dobrovolné bázi a v soukromém sektoru.

A když už by byla společenská poptávka po tom, aby tu „solidaritu“ organizoval stát, tak je potřeba striktně oddělit peníze na provoz státu a peníze na přerozdělování. Tzn. měl by se nejdřív naplánovat rozpočet na provoz (minimálního, nepřerozdělujícího) státu. A až v druhém kole by mohlo dojít k uzavření nějaké společenské dohody ve stylu „všichni si zvýšíme daně o X procentních bodů a vybrané peníze přerozdělíme následujícím způsobem…“. A obě tyto části rozpočtu samozřejmě musí být vyrovnané, bez schodku – utrácet lze jen to, co máme, a ne zadlužovat budoucí generace a ohrožovat stabilitu země.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
2.3.2018 14:13 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Presne tak. Povinna solidarita je zjevny oxymoron.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
4.3.2018 09:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Otázkou je, jaký typ této povinné solidarity je společensky akceptovatelnější. Jestli ten alá Jánošík (bohatým bral a chudým dával) nebo Babiš…, eh, co to píšu - Babinský (bral bez rozdílu všem a dával jen svým kumpánům).
4.3.2018 13:55 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Soucasny system je spatny a Kapicou navrhovany system je take spatny, ale trochu jinak.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
4.3.2018 15:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Mnou navrhovaný systém? Zajímavé. Jen pro zajímavost - zkuste tvrzení doložit linkem.
4.3.2018 17:35 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Doufam, ze system, o kterem se bavime, bude koncit behem dvaceti let.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
4.3.2018 15:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
A abyste si nemyslel, tak skutečně jsem zde jednou jedinkrát svoji představu o tom, jak by mělo vypadat zdanění uvedl.
4.3.2018 17:35 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Kazdy musi byt solidarni sam za sebe a diky svobodnym a jejich prosazovanemu mensimu zdaneni ti zbyde v kapse vice penez, ktere muzes venovat potrebnym.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
5.3.2018 08:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Nezamlouvejte to. Uvedl jste:
Soucasny system je spatny a Kapicou navrhovany system je take spatny, ale trochu jinak.
Tak to buď laskavě doložte, uveďte co jsem napsal a co je na tom podle nás špatně. Nebo se omluvte. Myslím, že zase tak moc toho po vás nechci.

5.3.2018 16:52 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Muzes mi to prosim nejak dolozit?
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
5.3.2018 17:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Netušil jsem, že komunikuji s osobou, která sice umí psát, ale neumí číst - obzvláště ne tedy to, co sama napsala. Vaše tvrzení je v citaci. Očekávám tedy od vás že doložíte ono tvrzení a uvedete link na text kde (podle vás) navrhuji nějaký daňový systém.
5.3.2018 18:06 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Zkus prosim drive cist nez zacnes urazet.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
5.3.2018 18:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Pokud se zde může někdo ohradit proti urážení, tak jsem to já, protože jste se uvedl moje jméno do zcela nesmyslného kontextu a teď se to navíc snažíte přetočit, jako byste snad tím ublíženým měl být sám. Nechte si tedy laskavě svoje výmysly do hospody kam chodíte a neopruzujte s nimi ve veřejné diskuzi.
5.3.2018 19:30 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Do restauraci samozrejme nechodim sam a to, ze tam nechodim s rodinou, je dano vzdalenosti me stavajici kancelare od domova. To mne trosku desi v kontextu s tim, ze na vecny prispevek reagujes vulgarnostmi.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
6.3.2018 08:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Jste lhář, který plive špínu na druhé a pak se tváří ublíženě – stejně jako ten Babiš. K vašemu usvědčení stačí pročíst celé toto vlákno. Každý se může hravě přesvědčit, že jsem vůči vám žádné vulgarity nepoužil.
6.3.2018 15:41 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Prestan lhat a skoc si treba hlavou do zdi ubozaku. Radeji bud potichu, take by se ti mohlo stat, ze dostanes ban za sve pomatene prispevky a caste vulgarni osobni utoky. Zavidis a musis plivat spinu, ze?
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
6.3.2018 16:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Zrovna tobě je co závidět. A vyhrožování banem si nech laskavě od cesty kro kamarády typu petrfm vulgo robotekemil. Jak se zdá, začíná obdobným způsobem šplouchat na maják i tobě.
6.3.2018 16:59 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Takovym kamaradem se moc nevytahuj! Misto bezcilneho psani bludu na internet radeji zapracuj na tom, at nemusis ostatnim zavidet penize.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
6.3.2018 17:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
No jo. Je to jasné. Blázen z FM je opět zde. Tě pic magore, už ti otrnulo, viď?
7.3.2018 01:06 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Jiste, kdo ma jiny nazor, je magor. Jestli to, ze nechci, aby stat bral lidem penize, znamena byt magor, tak jsem tedy magor. Osobne jeste prekousnu, ze z dani platim studium kolibacovi, dadovu kycelni endoprotezu a kapicovy blogposty v pracovni dobe, ale naprosto odmitam prispivat na jidlo, bydleni a zdravotni peci imigrantu.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
7.3.2018 08:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Naštěstí mí zaměstnavatelé nejsou dementní jako ty aby ode mne očekávali tupou odevzdanost doplňovače regálů.Ovšem chápu, že s normálníma lidma jsi asi moc možností spolupracovat neměl, což tě do určité míry omlouvá.

Myslím, že zrovna ty bys měl být za tento solidární systém obzvláště vděčný. Jinde by tě nechali chcípnout jako psa.
7.3.2018 14:44 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Tim, ze platim dane, ze kterych je financovan tvuj zamestnavatel. Zamestnanec ma delat praci tak, jak urcil zamestnavatel, a vsadim se, ze na vasi pozici nebude stanoven vyvoj vlastniho nastroje a jeho pouzivani, coz plati samozrejme i v pripade, ze zamestnancuv pristup je efektivnejsi. U odbornika jsem byl a opakovane a vez, ze jsem uplne normalni.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
7.3.2018 17:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
U odbornika jsem byl a opakovane a vez, ze jsem uplne normalni.
8-D Tak jo.
7.3.2018 18:22 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Chapu, ze jsi nebyl schopen pracovat v suse, tak ses chytil v nejakem statem financovane radoby vedecke instituci a svym stavajicim postojem si jen hajis vlastni praci, o ktere moc dobre vis, ze je zbytecna.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
8.3.2018 07:28 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Opravdu vtipná reakce od trolla, po kterém tady zůstávají jenom blbé kecy.
9.3.2018 14:59 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
To nejsou kecy. Netrolluji, opravdu mne zajima nazor.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
8.3.2018 14:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Tak jen pro zajímavost. Jakou máš představu o tom, co je mou pracovní náplní za kterou mě platí?
9.3.2018 14:59 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Neda mi to, ale musim se zeptat, tu wiki spravujete ve volnem case nebo si opravdu statem financovane instituce najimaji lidi na to, aby spravovali wiki? Vas pripad je to, ze za vase sluzby vam plati instituce, ktera je zbytecna a jeste k tomu financovana statem. Pokud se zrusi tato zbytecna instituce, nebude jiz vasich sluzeb, ktere jsou take zbytecne, protoze jsou provadeny pro zbytecnou instituci, potreba.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
9.3.2018 19:09 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Zase píšete o něčem jiném, než na co jste byl tázán.
9.3.2018 20:51 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Rika clovek zijici z penez statem financovane instituce.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
9.3.2018 20:54 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Patrne nejaky mindrak, ze?
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
10.3.2018 06:35 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Ten je evidentně na vaší straně, vzhledem k vašemu nutkání napadat lidi o jejichž práci netušíte ani zbla.
10.3.2018 17:15 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Lepsi byt nafoukana nula, nez zamindrakovana nula, jako jsi ty.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
11.3.2018 13:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Nula jako ty určitě dobře ví o čem píše.
11.3.2018 19:20 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Tahni k pasu nulo a dej si pozor, at nezmeskas ranni sichtu. Znate vubec nejake motorkare pane Kapica?
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
11.3.2018 20:42 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Tahni k pasu nulo a dej si pozor, at nezmeskas ranni sichtu
Je ti tam smutno, co? To máš teda blbé.
11.3.2018 20:52 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Koukam na klasicky priklad vasi ubohe demagogie a je mi z toho smutno. Precti si prosim definici nacismu, at nevypadas jako hlupak, kdyz tak zacnes nekoho oznacovat.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
12.3.2018 10:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Další exemplární ukázka vaší schizoidní osobnosti.

Naprosto mimo kontext zde vytahujete témata o která nikdo ani nezavadil - motorkáři, nacismus, věci které si někdo dělá ve svém volném čase a vám tím pádem mohou být zcela u prdele. Financování zaměstanců vysokých škol, o kterém nemáte nejmenší potuchy. Atd. Atd.
12.3.2018 11:33 V.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Nechce tady nějakej admin oddělit tenhle plevel od zbytku diskuse?
12.3.2018 11:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Jsem pro. A vzal bych to hned od příspěvku #5.
Bystroushaak avatar 12.3.2018 13:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
ChronicPain je troll, jak je možné vidět z jeho historie. Mám takový pocit, že je to i bot, který prostě repostuje příspěvky ostatních s cílem navýšit zmatek.

Podívej se na to co ti píše - ani nesnaží, píše úplně náhodně poskládané blbosti a ty se do té pavučiny chytáš jak malé dítě. Viz třeba http://www.abclinuxu.cz/blog/ptomes/2015/6/pomahat-a-chranit-se#167, nebo http://www.abclinuxu.cz/blog/ptomes/2015/5/pomahat-a-chranit#61 kde prostě jen bere kusy Odinovo vět, náhodně je poskládá do sebe a pak ti je postne jako odpověď. Doslova jsi tak neprošel naprosto triviálním Turingovo testem.
12.3.2018 16:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Mýlíš se. Bot to není. I když se ti to může zdát. Bot by totiž nebyl tak osobní, nevěnoval by se tak úporně jednomu vláknu a také by se nedal tak snadno vyprudit banální větou. Podle mě jde pouze o jiné alter ego magora z FM. Ale jinak máš – pokud jde o to trolení – pravdu.
Bystroushaak avatar 12.3.2018 16:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Mýlíš se. Bot to není. I když se ti to může zdát. Bot by totiž nebyl tak osobní, nevěnoval by se tak úporně jednomu vláknu a také by se nedal tak snadno vyprudit banální větou.
To záleží, jak ho napíšeš, že.
Podle mě jde pouze o jiné alter ego magora z FM. Ale jinak máš – pokud jde o to trolení – pravdu.
Když se na to podíváš, tak to jsou doslova a do písmene jen převzaté věty od Odina, navíc naskládané dost nesouvisejícím způsobem za sebe. Schválně si libovolnou větu hoď do google v uvozovkách a vypadne ti Odinův příspěvek. Je docela jedno, jestli to tahá bot z databáze, nebo jestli to někdo postuje ručně, pointa zůstává stejná - účastníš se naprosto absurdní diskuze, která rozhodně nikam nevede a nepovede.
12.3.2018 17:04 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Rac si vsimnout, ze:

Mnou navrhovaný systém? Zajímavé. Jen pro zajímavost - zkuste tvrzení doložit linkem.Doufam, ze system, o kterem se bavime, bude koncit behem dvaceti let.

A abyste si nemyslel, tak skutečně jsem zde jednou jedinkrát svoji představu o tom, jak by mělo vypadat zdanění uvedl.Kazdy musi byt solidarni sam za sebe a diky svobodnym a jejich prosazovanemu mensimu zdaneni ti zbyde v kapse vice penez, ktere muzes venovat potrebnym.

Tak to buď laskavě doložte, uveďte co jsem napsal a co je na tom podle nás špatně.Muzes mi to prosim nejak dolozit?

Netušil jsem, že komunikuji s osobou, která sice umí psát, ale neumí číst - obzvláště ne tedy to, co sama napsala.Zkus prosim drive cist nez zacnes urazet.

Pokud se zde může někdo ohradit proti urážení, tak jsem to já, protože jste se uvedl moje jméno do zcela nesmyslného kontextu a teď se to navíc snažíte přetočit, jako byste snad tím ublíženým měl být sám. Nechte si tedy laskavě svoje výmysly do hospody kam chodíte a neopruzujte s nimi ve veřejné diskuzi.Do restauraci samozrejme nechodim sam a to, ze tam nechodim s rodinou, je dano vzdalenosti me stavajici kancelare od domova. To mne trosku desi v kontextu s tim, ze na vecny prispevek reagujes vulgarnostmi.

...

Tak trivialni algoritmus a pritom je k nerozeznani... od Kapicy. Ostatne, bot bezel uz v minulosti a na spek jsi mu skocil uplne stejne (doporucuji se podivat na jaky prispevek tam ChronicPain reaguje).

V kazdem pripade gratuluji. Pocitano od #54 jsi to vydrzel dele nez tyden a poslal jsi mu 18 prispevku. Tak si rikam, na co je vlastne potreba AI, kdyz staci trivialni skriptik a takhle krasne si spolu popovidate.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
12.3.2018 18:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Umělou AI, která ve svém automaticky generovaném diskuzním příspěvku vytuční slova na která se chytala v předchozích postech nelze považovat za AI, jelikož se slovem inteligence nemá absolutně nic společného. A pokud ho baví postovat podobné nesmysly? Proč ne. Kdyby mě nebavilo na to reagovat, taky bych to nedělal.
12.3.2018 18:50 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Prozradim ti takovy trik: pod jednim uctem se muze prihlasovat (a postovat) jak bot, tak jeho autor. Prispevek vyse jsem psal ja. Tucne zvyraznena slova demonstruji, jak algoritmus funguje, a ne, opravdu to neni AI. Proto jsem si na konci ironicky kladl tu otazku, proc je tolik povyku okolo AI, kdyz mnohdy staci mnohem trivialnejsi algoritmus.

Co me zarazi vlastne neni ani tolik to, ze jsi nepoznal, ze se bavis s botem, ale ze jsi nepoznal, kdo je skutecnym autorem jednotlivych dilcich vet (s ohledem na to, ze toho cloveka znas a svedl jsi s nim nejednu diskuzi). Podezrival jsi nekoho uplne jineho a navrch toho te nenapadlo si ani prokliknout profil a podivat se na datum registrace, blogy a pripadne stare prispevky. Nemas problemy s pameti (vazna otazka)?
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
12.3.2018 19:09 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Ne. S pamětí zatím problém nemám, i když na některé existence by bylo tak sladké zapomenout.

Nepotřebuji si proklepávat profily, které mám už dávno blokované. A s ohledem na tvou poslední reakci si troufám tvrdit že si ba bota pouze s oblibou hraješ. Všechno je to tedy pouze o tom, koho tahle nikam nevedoucí debata omrzí dřív. Můj cíl je, aby tě omrzelo psát nejenom do tohoto vlákna, ale na tento server vůbec.
12.3.2018 21:23 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Chapu, ze vyrovnat se s tim, ze jsi jen v teto diskuzi 18x reagoval na bota, neni uplne jednoduche. :P
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
13.3.2018 06:56 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Blábolíš z hladu.
6.3.2018 20:13 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Solidarita
Nedělal bych si iluze, že Jánošík, nebo třeba i Robin Hood, bral jenom bohatým (a můžeme se zaseknout na definici, kdo je bohatý).
1.3.2018 16:29 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
A kdyz rikas "tyto", tak asi vis, o ktery organizaci Jack mluvi a ktery statni dotace dostala, tak by mne zajimalo vic detailu, jestli mas? Protoze takhle je to ne vykrik, jak by mne trhalo napsat, ale ja to interpretuju jako sprosty navezeni se do toho, ze si nekdo dovolil neco delat, byt aktivni - a z toho jsem v kazde instanci kousek rozhozeny.
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
Heron avatar 1.3.2018 16:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Asi tak. Přece jen se na něčem jednou za 10 let shodneme. Jinak jedná se o neziskovku co přes 20 let pomáhá tělesně hendikepovaným lidem.

xkucf03 avatar 2.3.2018 10:17 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Public money, Public code

Tak jen doufám, že ty dotace nepoužívají na nákup licencí MS Windows a dalšího proprietárního softwaru. Pokud je nějaký software placený z veřejných peněz, tak by měl být svobodný/otevřený – viz také Public money, Public code.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
4.3.2018 19:26 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Nic ve zlem, konaji jiste celkem bohulibou cinnost, ale neziskovka, ktera zamestnava zamestnance za penize, neni neziskovka. Opravdova neziskovka je jen takova, kde delaji vsichni zadarmo jen z radosti z pomoci druhemu cloveku.
5.3.2018 01:07 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury

Mozna by se ti mohlo libit, ze podle OZ je ta neziskovka korporace. Bude se ti lip usinat? :-)

Neziskovka, jak ji tu prezentujes, nema moc duvod mit pravni formu, ale taky bude v tomhle pripadne platna podobne, jako objimaci stromu. I oni maji ale svoje mecenase - no a nekdy i verejne penize.

Mne to prijde v poradku, pokud si govt plati kvalitni a hlavne konstruktivni opozici (u politickych) nebo proste sluzby ve verejnem zajmu. Ty alokace penez menitelne jsou, skrz zastupitelskou demokracii, jako aktualne vsechno. Kolik jsi ochotny udelat pro to, aby byl zastoupen tvuj nazor, pokud jsi sam ci v mensine?

Co kdyz budes jednou ty v pozici nekoho, komu v dane situaci muze nejlip pomoct prave nekdo z takovy organizace? Pujdes jinam?

--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
5.3.2018 11:13 SazeVaclav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
ja si myslim, ze z tech Odinovych blabolu (navic se neustale opakujicich) je mozno vypreparovat presto jednu zasadni a zaroven smutnou skutecnost - totiz ze za pojmy 'neziskovoka', 'pomoc' atd. se skryva mechanismus jak schovat pred statem penize. Je ovsem paradox, ze tyto mechanismy kritizuji casto lide, kteri dnesni stat prave kvuli danim nemohou vystat.

Tuto dnesni funkci neziskovek (tedy jedna z legalnich moznosti, jak se vyhnout solidarnimu financovani spolecnosti) je mozno kritizovat a neni divu, ze image takovych subjektu je ve spolecnosti velmi nizka.
28.2.2018 14:42 gb34 | blog: blog2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ak by som mal na starosti 30 pocitacov a bol za to plateny tak napisem vlastneho multiplatformeho (win/linux/web) klienta (chat, audio, zdielanie suborov, todo), imho robota na mesiac. Ak su na jednej sieti tak to server nepotrebuje.
28.2.2018 14:43 gb34 | blog: blog2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Este by som do toho pridat vzdialenu spravu, moze sa to hodit (raz som to naprogramoval za 3h aj s podporou clipboardu).
1.3.2018 16:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Týjo. Úplný Ilja Muromec.
1.3.2018 17:26 Matlák
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Jestli to myslíš vážně tak určitě napíšeš jakou technologii bys na to použil.
1.3.2018 18:44 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Jetsli tohle vse das za mesic prace, ma nabidka je 10k eur za tohle vse. Mas zajem?
28.2.2018 15:05 Rad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
chybi zasadni info: OS pokud by to byl linux, nfs resi sdileni bez problemu.

doma to mam taky tak: jeden nas server a pres nfs se dostanu k souborum ze vsech stroju (notasy, rpi, mediacenter, ...)

pokud multiplatformni: samba. nemyslim, ze je treba znovuvynalezat kolo

28.2.2018 21:52 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Dobrý večer,

pokud jde o operační systém, tak všechny stanice jedou na Widows 10
http://www.jackhokus.cz/
28.2.2018 22:16 ChronicPain | blog: chronicPain
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Dobry vecer,

pokud jde o muj nazor na vasi neziskovou organizaci, ktera je zbytecna, nebo na Vasi praci, ktera je rovnez zbytecna, pak ten zustava nezmenen.

Osobne se domnivam, ze na sdileni zbytecnych dokumentu ve zbytecne organizaci plne postacuje FTP a program FileZilla, popr. NFS a sdileny adresar. Problemy s pravy bych vyresil rozdelenim na vice serveru (v pripade FTP) nebo adresaru. Kazdy zbytecny pracovnik dostane pristupove udaje jen k tem zbytecnym souborum, ktere ke sve zbytecne praci potrebuje.

Pro pristup ke sdilenemu NFS disku jiste bude mozne vytvorit zastupce, u programu FileZilla obdobne.

Tim si usetrite zbytecnou praci a muzete se venovat jine zbytecne praci.
http://www.klaus.sk/ – energeticky úsporné vykurovacie systémy
1.3.2018 16:09 pan Klobouk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
+1
Luboš Doležel (Doli) avatar 28.2.2018 16:12 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Teď jsem si to přečetl znovu:
Pokud jde o tuto část, tak je důležité toto, nechystáme se budovat či administrovat vlastní server, či servery. Takže říkám rovnou, že spíš budeme hledat firmu, která by tyto požadavky dokázala naplnit.
To si fakt radši zřiďte účet organizace pro Google Drive a volejte si přes Hangouts. Vyjde vás to levněji a správu zvládnete sami.
28.2.2018 22:23 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Dobrý večer,

V tomhle máte pravdu, toto řešení padlo i u nás a je dost pravděpodobné, že to takhle dopadne. Ovšem musím se přiznat, že sám za sebe bych se takového řešení bál. Mít data někde v jiné zemi s odlišnou právní úpravou, může být problém, zvlášť v případě, osobních údajů a jiných citlivých informací.

Byl bych o dost klidnější, kdybych měl data umístěná v zemi, kde žiji a kde mohu problémy, ať právní, či technické, řešit v češtině.

http://www.jackhokus.cz/
Josef Kufner avatar 1.3.2018 12:38 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Pak se nabízí OwnCloud nebo jeho fork NextCloud. Na sdílení souborů to je dělané, nastavovat oprávnění tam jde také. Navíc to obsahuje i pár dalších užitečných věcí. Kdybych měl nějak řešit sdílení souborů mezi uživateli, tak bych šel tímto směrem.

Ještě bych zvážil přidat Gitlab, pokud to povaha práce naznačuje (vývoj software i něčeho jiného), ale to není pro sekretářky. OwnCloud asi bude dobrý začátek tak jako tak.

Pokud máš víc než 10 uživatelů, tak LDAP budeš chtít.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
1.3.2018 16:45 RB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Já osobně bych jednoznačně doporučoval Nextcloud. Snadná instalace, při 30 uživatelích i jednoduchá správa. Lidi si můžou vyměňovat soubory tak, že si je budou v Nextcloudu mezi sebou sdílet (otázka asi 2 kliknutí). Nicméně to vyžaduje, aby to někdo administroval. Pokud to chcete zcela bez administrace, tak GApps nebo Office365. Už nebudeme mít svá data zcela pod kontrolou, ale uložení dat v jiných zemích bych se nebál. Jak Google, tak Microsoft jsou povinní ta data držet v EU (často to je v Irsku nebo Německu), pravidla pro jejich zacházení jsou hodně harmonizovaná napříč EU, takže bych se nebál toho, že by to bylo právně nějak výrazně odlišné od držení dat u nás.
28.2.2018 16:45 SazeVaclav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ja musim rict, ze to by clovek brecel.

Organizace ve firme pomoci posilani souboru (gigabajtovych) a vyskakovani okenek, ze neco prislo. To fakt uz dneska nemusi vubec nikdo poradne pracovat?
28.2.2018 17:28 V.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Na druhou stranu korporace mivaji na tohle neco jako interni "uloz.to".
Jendа avatar 1.3.2018 15:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
To fakt uz dneska nemusi vubec nikdo poradne pracovat?
Já mám pocit, že kromě nerdů neuměl VCS používat nikdy nikdo (a někdy ani ti nerdi, resp. prý pořád existují programátorské firmy, kde VCS neexistuje).
xkucf03 avatar 2.3.2018 10:54 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Verzovací systémy

Záleží, koho považuješ za „nerdy“. Znám např. analytiky/analytičky, kteří pracují se SVN a Gitem a jsou schopní si v tom najít aktuální verzi nějakého souboru (třeba SQL dotazu), stahovat si změny, dívat se na historii.

Na druhé straně, to nepoužívání VCS v programátorských firmách občas taky vídám. Ale spíš je to věc jednotlivých lidí/projektů, než že by to byla celofiremní politika.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Rezza avatar 2.3.2018 14:12 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Verzovací systémy
Tak ve spouste firem ani nevi, ze neco jako verzovaci system existuje :). Jinak my mame napriklad schedule v CVSku, ale postupne se od toho upousti, jak se nabiraji novi lidi, kteri jsou vic normalni lidi nez byvali develi, ktere to prestalo bavit.
28.2.2018 18:47 Halis | skóre: 6 | blog: capacitor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nextcloud. Podporuje jednoduchou správu souborů, sdílení, různé úrovně oprávnění, chat, videohovory, kalendář, sdílení kontaktů, webmailové rozhraní.
28.2.2018 19:35 SazeVaclav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
navic je to software skoro jiste ceskeho puvodu -> vyvojar se jmenuje Frank Karlitschek.
Migi avatar 28.2.2018 21:03 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Také jsem pro [Next|Own]Cloud. Je to k tomu koneckonců určené.
Migi avatar 28.2.2018 21:34 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Popřípadě Synology Cloud Station a jejich aplikaci chat. Bude to jejich, na lokalu, a nastavi to i cvičena opice.
28.2.2018 21:33 janci
Rozbalit Rozbalit vše Přenos souborů mezi jednotlivými uživateli
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
vo firme som nasadil https://syncthing.net/ beží to na NASku a na PC, každý PC sa synchronizuje s NAS a niektoré PC sa synchronizujú aj medzi sebou. Na NAS zbehne každý deň záloha, NAS je od synology.

používam to aj doma: môj laptop, manželkyn laptop, NAS (starý PC), synchronizujeme komplet fotky, dokumenty, hudbu ...
28.2.2018 21:37 janci
Rozbalit Rozbalit vše Náhrada za skype
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
jednoduchá apka https://signal.org/

alebo https://slack.com/
28.2.2018 21:45 janci
Rozbalit Rozbalit vše Řízení přístupu k souborů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pokiaľ sa rozhodneš pre synchronizáciu medzi PC a NAS tak to je trošku problém.

vo firme sme to vyriešili tak, že sme súbory rozdelili do 3 adresárov. prvý adresár synchronizujeme medzi všetkými PC, druhý už len niektorých a 3 na ešte menšom počte. TO znamená že naša VEĽKÁ štruktúra adresárov sa rozbila na 3 podľa miery utajenia.
28.2.2018 21:53 rH
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
FreeNAS + NextCloud
28.2.2018 22:34 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Najdi si slusnou praci a organizovani takovych veci prenech profesionalum.
xxx avatar 1.3.2018 00:00 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Reseni ti neporadim, ale protoze jsem se kdysi o neco podobneho snazil, tak ti dam mozna par cennych rad.

Bud to udelas jednoduse, a to je proste sdilene uloziste pomoci Samby, na teldonovani si nechas Skype. Tohle bude fungovat, lidi to budou pouzivat, a nebude s tim moc problemu.

Druhe reseni je, ze se pokusis se Sambou o PDC, lidi budes mit v LDAPu. Pak muzes uvazovat o pravech, o tom ze staci jen jeden login do Windows, atd. Technicky se o to musis postart tak, aby to fungovalo bez chyb, ma to nejake naroky na udrzbu, neni to uplne bezproblemove. Nejvetsi problem tohodle reseni ale je, ze musis mit treba paku na lidi. Pocitace v domene. Kdyz se to rozbije, tak to nefunguje vubec, a jeste to musi nekdo poucenej spravovat (lidi, prava, ...). Telefonovani jsem tehda neresil.

Treti reseni je v dnesni dobe asi nejaka UberCool web app na vlastnim serveru. Nemam zkusenosti.

Takze bych si byt tebou jeste jednou prosel pozadavky, a zamyslel se nad tim, co je opravdu potreba.
Please rise for the Futurama theme song.
1.3.2018 17:22 Georgius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nextcloud i Owncloud jsou fakt nejlepší. Na serveru mám z historických důvodů obojí, NC jsem nastavil a prostě funguje. Linux, Widle, Mac, Android ... co chtít víc. A synchronizace u obou na místní síti rychlostí blesku. Navíc výhodou duplikace dat (na stanicích a na serveru), jasně že to není záloha, ale lepší než nic ;-)
5.3.2018 09:00 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Pěkný den,

děkuju za odpověď, promyslím si to a vyzkouším ve virtuálu. Musím omluvit, odešel mi domácí počítač, takže budu odpovídat pomaleji, ale diskusi stále sleduju.

Příjemný den přeju

Petr
http://www.jackhokus.cz/
1.3.2018 17:37 bibri | skóre: 33 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nextcloud:

https://blog.eischmann.cz/2016/07/07/nextcloud-prvni-zkusenosti/

https://blog.eischmann.cz/2017/03/01/nextcloud-integrace-s-desktopem/

https://blog.eischmann.cz/2018/02/07/nextcloud-talk-otevrene-na-video-konference/
-- www.bibri.net
5.3.2018 08:58 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Dobrý den,

děkuju za odpověď, prostuduju. Dále se musím omluvit, odešel mi domácí počítač, takže budu odpovídat pomaleji, ale diskusi stále sleduju.

Pěkný den Vám i všem ostatním

Petr
http://www.jackhokus.cz/
5.3.2018 09:14 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Zdravím,

tak jsem se na to podíval a nextcloud-prvni-zkusenosti/, jsem už četl, ty ostatní dva odkazy si projdu.

Mnohokrát děkuju
http://www.jackhokus.cz/
5.3.2018 11:25 SazeVaclav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ohledne te navrhovane Samby:

ja tedy nevim jak mnozi zde, ale my jsme u nas ve firme Sambu po 20 letech vzdali. Nejnovejsi verze Samby se v beznych distribucich (centos) nevyskytuji a ty distribuovane jsou predpotopni.

Jakmile zacne skupina lidi pracovat soucasne na nejakych excelech, tak je garantovano, ze zacnou problemy. Bezne se nam stavalo, ze uzivatel prisahal, ze zmeny ulozil, ale po opetovnem otevreni udaje chybely. Zpocatku jsme tomu neverili, ale zakaznik si dal tu praci, jeden tyden vsechny zmeny nechal delet pod dohledem a ukazalo se, ze ma pravdu.

Nakonec jsme nainstalovali ve firme windows server (OK, licence je 7500 Kc., ale kdyz by mela firma s 10 lidma na tomhle setrit, tak to mohou rovnou zavrit). Od te doby je klid.
Max avatar 5.3.2018 19:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Na sambě staví docela dost NAS systémů, které firmy právě využívají jako centrální storage pro desktopy. Viz třeba Synology, Qnap, WesternDigital, FreeNAS apod.
A opravdu jsem si nevšiml, že by s tím byl nějaký problém. Osobně ve firmě taktéž používáme Synology a kolegové z Polska používají Western Digital NAska a problém nezaznamenáváme. A to se bavíme o 10 a více lidech na pobočce.
Resp., když nad tím přemýšlím, tak jsem asi zaznamenal jeden jediný problém u nového Synology minulý rok, což se chovalo tak, že windows měly přístup k disku, ale aplikace hlásily, že k němu přístup nemají. Nepomohl ani restart PC, ale většinou odmapovat a přimapovat znovu jednotku. Po instalaci aktualizace na Synlogy problém zmizel.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
5.3.2018 22:18 SazeVaclav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
tak jen pro ilustraci prvni nahodny hit u strycka:

We're in an office environment with a network of mostly Windows PC and a handful running Linux. There are about 20 people and 40 computers.

The problem that's happening is that, once in a while, a file (usually .xlsx) will get locked for editing in such a way that nobody can unlock it. Sometimes it will point to a user (eg "locked for editing by 'Joe'"). But usually it points to 'another user'. Deleting the lock file created by Microsoft Office does not fix it. The only fix I've found is to restart the SMB service on the server.

What can be done to fix this?

Our fileserver runs Ubuntu 16.04 with Samba 4.3.11. Most users use Office 2010 but a couple use 2013. Most Windows users are on Win 7, but a couple are on Win 10. Most Linux users are on Ubuntu 14 or 16.

To co ten zoufaly muz popisuje neni samozrejme v kazde firme. My mame take sambu na servru u zakaznika (centos 5 z roku 2008 - tedy uz to bezi 10 let) a ten si take nestezuje. 2 x za den nekdo neco odlozi na disk a za 14 dni se na to mozna nekdo podiva. To skutecne funguje.

Aktualne u nas ve firme: Synology: ta sama hlaska i kdyz soubor edituji ve firme zarucene jen ja, ostatnich 10 lidi vubec nevi, ze ten soubor existuje.
xkucf03 avatar 5.3.2018 23:45 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury

Třeba je to nějaká funkce MS Office, která má za úkol škodit, když uživatel chce používat konkurenční software (v tomto případě Sambu). Nebylo by to poprvé.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Max avatar 6.3.2018 12:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrh IT infrastruktury
Podobný problém se objevoval v případě Novellu. Od té doby, co jsme z Novell Netware přešli na Windows server jsem tento problém asi nezaznamenal.
Taktéž je pravdou, že takové otevírání více xls souborů v rámci více uživatelů se děje jen na jedné pobočce, všude jinde si vesměs jedou sem tam něco, takže možná je to ten důvod, proč jsme se s podobným problémem nesetkali.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.