Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 17:52

DPP story

6.6.2013 10:15 | Přečteno: 4131×

K zverejneniu tohoto pribehu ma inspirovala diskusia pod zapiskom "Dávejte si pozor na svoje věci".

Odohral sa tak cca pred 2 rokmi v Prahe, vo vestibule metra Na knizeci.

Siel som tak na otocku z Andela na Karlak, vyzdvihnut nejaku objednavku. Cestou s5 mi niekde pod Vltavou skoncil sms listok, tak som s velkou, ale fakt velkou nechutou sms-kol pri vystupovani z metra dalsi. Vnutorny hlas mi hovoril - dnes nie, dnes nemas cas zdrzovat sa a dohadovat, ked budu hore revizori. Tak som hned po prichode na Andel a chyteni signalu na mobil poslal dalsiu sms.

Samozrejme ako vsetci vieme, DPP ma umelo nastaveny delay dorucovania sms, ale v ten den sa to este o nejakych 20 sekund posunulo a nez som dosiel hore eskalatormi na Knizeci, uz ma odchytil revizor:

R: Jizdenku!

JA: Nadiktoval som mu cislo tej starej

R: "Neplatna"

... zrovna dorazila ta nova.

JA: Nadiktoval som novu

R: "NEPLATNA" (sic!)

... ukazal mi akysi pristroj pricom na displayi sa odpocitaval akysi cas, tusim to klesalo po sekundach od 30 dole a ked to dorazilo k 0, zacal byt listok platny.

Povedal som mu na rovinu, ako to bolo, ze mi skoncila pocas jazdy kdesi pod Vltavou, tak som poslal dalsiu. Prebehla nejaka diskusia, ze to som si cvakol teraz a ze je taky a taky cas na hodinach ( ukazal na nastenne hodiny vo vestibule ) a blablabla. Nenuval sa overit, ze medzi skoncenim platnosti jednej a odoslanim druhej je cca 20 sekund. Proste mal na salame a nebola s nim ziadna diskusia.

R: Nezajem, obcanku.

JA: Nedam.

R: Nezajem, obcanku.

JA: Nedam.

... medzitym dorazil veeeeelkyyyy tlsty revizor, zjavne byvaly profesionalny kickboxer, s pohladom byka sa postavil do mojej intimnej zony a z vysky troch dalsich hlav od tej mojej na mna cosi mumlal. Napadlo ma ukazat mu fuckera, ale nechal som to tak.

R: Tak budeme volat policii.

JA: OK.

Namiesto policie mavol na akesi na pohlad priblble individua stojace kdesi opodial, ona bola mala, zjavne uplne tupa, on vyzsi, tichy. Obaja mali na vestach napis "Mestska policie Praha", co bol signal, ze bude urcite veselo.

Ona: Obcanku

Ja: Z akeho dovodu ma legitimujete?

Ona: Protoze tady pan chce znat vasi totoznost.

Ja (vcelku pobaveny): Jak pan chce znat vasi totoznost?! Ja chcem vediet totoznost tamtej dlhonohej blondiny, chcem ju pozvat na rande. Vyzvite ma tak, ako vam to uklada zakon inak sa s vami nebudem vobec bavit.

Ona: tupo pozera

On: Jmenem zakona predlozte doklad totoznosti

... tak aspon jeden z nich daval na skoleni opic pozor. Sice to formalne nestaci, ale vyhovel som mu.

Ja: Prosim nech sa paci. Zaroven Vas upozornujem, ze pokial nezakonne nalozite s mojimi osobnymi udajmi, podam na Vas trestne oznamenie. Predlozte prosim svoje cisla odznakov.

Pokym Ona zapisovala udaje z obcianskeho, on mi ukazal odznak na ramene a nechal ma zapisat si cislo. Ona, pisuc a stojac v skrcenej polohe, rukou tento odznak mierne zakryvala, tak sme sa vzajomne dohodli, ze pockam, kym svoj ukon ukonci. I tak sa aj stalo a ja som si cislo poznamenal.

Ona: Vracim Vam obcanku, nashledanou. A muzete pocitat s tim, ze to po Vas bude vymahat slovenska exekutiva.

Ja (pobavene): Dakujem za upozornenie a tesim sa na opatovne stretnutie za rok na sude. Pekny den.

Od tejto tragikomickej scenky uz ubehli snad aj 2 roky, zatial ziadne papiere od slovenskej exekutivy, alebo DPP neprisli, co ma naozaj mrzi, pretoze som asi uplne zbytocne uhanal zenu, aby zaobstarala overeny vypis z telefonneho uctu. Vzhladom na praktiky DPP ale stale existuje sanca, ze to budu chciet nechat vyhnit co najdlhsie a ozvat sa tyzden pred premlcanim. Dufam, ze dovtedy podklady niekde nestratim.

Cca 2 tyzdne na to som bol v identickej stanici svedkom, ako skupina takmer tych istych revizorov dost nevyberavo vstupuje do intimnej zony nejakej babky a celkovo sa k nej chova dost nestandardnym sposobom. Vstup do diskusie a natacanie na mobil ich na par minut skrotilo, potom som uz nemal cas a musel som ist do prace. Medzitym sa tam ale vytvoril zhluk hlucnych ludi so zjavnym umyslom revizorov usmernit, takze som z toho nemal pri odchode az taky zly pocit.

Ake z toho plynu ponaucenia?

- nielen, ze dpp zamerne zdrzuje dorucovanie sms jizdenek, ale dokonca aj ked ju uz mate vo svojom mobile, je dalsich 30 sekund este stale neplatna (!)

- revizori maju naozaj zjavnu motivaciu nejaku tu pokutu priniest bez ohladu na okolnosti.

- Pochodzkari MP Praha maju asi pocit, ze mozu len tak hala-bala legitimovat ludi podla roznych zmyslenych dovodov

- Scenka dobry/zly policajt, aky pozname z filmov, je zjavne oblubena taktika aj u prazskych simpanzov. Mali by asi menej pozerat na CSI Miami.

Ponaucenie? Nenechavajte so sebou vyjebavat a pokial si myslite, ze ste v prave a je s vami zachadzane ako s hovnom, ohradte sa.        

Hodnocení: 89 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

Rezza avatar 6.6.2013 10:38 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
U revizoru opravdu zalezi - v Plzni jsme si jednou pres jeden mobil kupovali dve jizdenky (memu dosla stava) a nez ta druha dosla, tak jsme nastoupili do posledni saliny. Borec na to jen, ze si mame davat bacha, ze ta druha prisla pozde, ale ze chape a vidi, ze mame obe. Dobry pristup.

V Brne jsem naopak byl svedkem, kdy z mentalne postizeneho kluka kvuli necvakle jizdence jeden revizor vymlatil dusi (kluk skoncil cely od krve). Tenkrat jsem tam se skupinkou par lidi zustali a trosku policajtu vysvetlili, jak se to melo. Ti nemeli zadny problem. Revizor pak za mnou prisel, ze ho kousl a tak mu musel dat nakladacku. Spatny pristup. Bohuzel nevim jak to dopadlo, kdyz me volali, tak jsem zrovna odletal do statu a uz se neozvali.

Tim nerikam, ze je to lehka prace a kterou bych chtel delat. Ale trosku inteligence by revizori mohli mit. Jezdit na cerno je blbost, zvlast v Brne me MHD prijde dobra a vyplati se za to platit. Ale zmlatit nekoho do krve, kvuli listku za dvacku (ci kolik stoji) - pritom ho jen kluk nemel orazeny - z vlastni chyby...
Bedňa avatar 6.6.2013 23:40 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Tim nerikam, ze je to lehka prace a kterou bych chtel delat ... kdy z mentalne postizeneho kluka kvuli necvakle jizdence jeden revizor vymlatil dusi
Osobne mám pocit, že nieje náhoda keď sa niekto zamestná v takejto profesii.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
6.6.2013 10:39 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Revizoři AFAIK dostávaj nějaký mrzký plat a zbytek jako provize z udělených (a zaplacených pokut). Odtud jejich motivace zpokutovat co nejvíc lidí jenom jde :)
6.6.2013 11:08 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je smutne ze ze u nas revizori i straznici a policajti casto vyuzivaji spis neznalost lidi a jejich zastrasovani nez svoje zakonne pravomoci (ktere mozna casto ani poradne neznaji.)
BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
6.6.2013 11:17 radeczek | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chápu to tedy správně, že policie od nás sice občanku žádat může, ale jen "Jménem zákona", ale i tak nesmí nikomu jinému prozradit naši totožnost, pokud s tím nesouhlasíme? Tedy i kdybych tu jízdenku platnou neměl, tak dopravní podnik nemá nárok zjistit, kdo jsem? Nemůže to být nějak ovlivněno nějakou místní vyhláškou?

Docela by mě zajímal nějaký právní názor. Děkuji.
6.6.2013 11:39 w4rr10r
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
AFAIK můžou pouze požadovat prokázání totožnosti (občanku jenom normální PaChové, ne měští) za odůvodněných okolností. Ale (1) IANAL, (2) možná si to pamatuju blbě.
6.6.2013 11:49 =
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
ano, je nekolik malo zakonnych duvodu, proc po Vas muze chtit PaCh obcanku a tyto musi vzdy sdelit. "jmenem zakona" rozhodne nestaci. jednou kdyz jsem mel hravou naladu, tak jsem tu gorilu nechal si zavolat posilu, protoze proste nebyl schopen. smutny pribeh.
6.6.2013 12:16 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
ano, je nekolik malo zakonnych duvodu, proc po Vas muze chtit PaCh obcanku a tyto musi vzdy sdelit.

Jenže ty důvody jsou tak gumové (podezření, jde o hledanou osobu), že je poučený PaCh můze použít kdykoliv.

6.6.2013 12:59 =
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
pouceny PaCh... tam je ten hacek
6.6.2013 16:09 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Samozrejme se ho mas zeptat, jak se ta hledana osoba jmenuje.
A pokud je to sikanozni kontrola (nevi zadne jmeno, nejsi hledanemu vubec podobny), tak ozbrojenou opici samozrejme okamzite zazaluj.
7.6.2013 00:03 J
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Nebudete právník, že?
7.6.2013 04:55 Ovocníček
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
tak ozbrojenou opici samozrejme okamzite zazaluj.
A když se budou příště chovat ještě hůř, tak budeš vědět, proč tomu tak je.
6.6.2013 12:04 h3poun
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Pravák Bob avatar 6.6.2013 12:48 Pravák Bob | skóre: 13 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
AFAIK měšťák může zjišťovat totožnost z důvodu "na žádost jiné osoby, jestliže tato osoba má na zjištění totožnosti právní zájem", tj. i na přání revizora.
knowledge brings fear
msk avatar 6.6.2013 12:56 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
To je sice mozne, ale tieto udaje tej osobe nemoze poskytnut mirnix dirnix ako sa mu zachce na mieste. Spravny postup je IMHO taky, ze opicak ma legitimuje, revizor oznami podniku, ze tam a tam o tom a tom case bol legitimovany cierny pasazier a podnik to moze ofiko cestou ziadat od MP.

Mimochodom, hore linkovany clanok sa vstahuje na drahy. Nie som si isty, ze autobusy mhd a metro su ta ista kategoria.
Pravák Bob avatar 6.6.2013 13:06 Pravák Bob | skóre: 13 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Strážník je oprávněn údaje zjištěné při prokazování totožnosti osoby poskytnout osobě, která má na zjištění totožnosti osoby právní zájem a o prokázání totožnosti strážníka požádala podle odstavce 2 písm. e). Zde se bude jednat např. o případy, kdy revizor dopravního podniku bude chtít zjistit totožnost osoby, která cestuje bez platného cestovního dokladu nebo situace, kdy vznikne osobě škoda na věci (např. oblečení) v důsledku jednání nebo opomenutí jiné osoby a ta bude po této osobě chtít požadovat náhradu škody.

zdroj mvcr.cz
knowledge brings fear
6.6.2013 13:56 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ustanovení zákona o drahách jsou obsahově totožná s tím, co se píše v zákoně o silniční dopravě, který řeší autobusy (veřejná linková doprava). Je to všechno rozebrané v tom někde výše odkazovaném rozsudku NSS.
6.6.2013 18:28 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
jj toto je uplne presne svinska formulace na kterou jsem taky narazil, prijde me lepsi legitimaci odmitnout (sance ze si mestak vzpomene ze se ma ptat na hledanou osobu je mala) a pak by to teoreticky mohlo zkoncit ve spravnim rizeni kde by se dokazoval ten pravni zajem (ale taky asi komu kdyz se nelegitimujes...je v tom nejaky loop :-D )
BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
Luk avatar 6.6.2013 23:02 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
prijde me lepsi legitimaci odmitnout (sance ze si mestak vzpomene ze se ma ptat na hledanou osobu je mala) a pak by to teoreticky mohlo zkoncit ve spravnim rizeni kde by se dokazoval ten pravni zajem
Spíše to skončí předvedením na policii podle § 13, odst. 1 zákona o obecní policii ;-)
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
6.6.2013 23:25 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
lol, dik za tip, mam v tom mezery....live and learn
BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
Jendа avatar 6.6.2013 13:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Městapo musí udat zákonný důvod (PaCh možná taky), legislativu si najděte za domácí úkol, afk :).
Josef Kufner avatar 7.6.2013 10:11 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Viz Zákon o dráhách, § 37. Revizor po tobě může chtít jméno, příjmení a datum a místo narození a adresu pro doručování.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Jendа avatar 6.6.2013 13:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já to s tou denacifikací Slovenska myslel vážně.
6.6.2013 13:59 w4rr10r
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Já to pochopil tak, že nejel, nýbrž se pohyboval v prostoru metra. To je ještě absurdnější.
Jendа avatar 7.6.2013 22:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ano, stejně, jako jsem již odkazoval ve vedlejší diskuzi. Seznam se, DPP.
6.6.2013 14:48 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pekná historka, len tak ďalej, netreba sa dať!
6.6.2013 14:54 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Cesku by prospelo, kdybychom revizory nahradili automaty na cvakani listku pri vstupu do Metra. Zbytecne by to predeslo konfliktum a nikomu by se nemohlo stat, ze si zapomnel legitku/listek, protoze by to zjistil hned pri nastupu. :-)
6.6.2013 15:51 w4rr10r
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ne Česku, nýbrž Praze.
6.6.2013 15:57 Franta
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Myslíš turnikety na sledování, kdo kam jezdí?
Jendа avatar 6.6.2013 17:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Za domácí úkol si navrhneš turniketový systém, který nesleduje.
7.6.2013 11:36 bugme | skóre: 16 | blog: bugme
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story

To je primitivni...

6.6.2013 16:16 b
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Anebo udelat mhd pro cechy zdarma, platili by to prazaci z dani. Turnikety by znamenaly zhorseni sluzeb (fronty, nutnost vytahovat tu kartu). A kdo vi, za jak dlouho by se to zacalo financne vyplacet, protoze stejne musi u turniketu byt nekdo, kdo to bude kontrolovat a resit problemy.
6.6.2013 17:16 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Kdyby to bylo pres RFID jako OpenCard, tak by se ani moc vytahovat nemusela. Ano, ma to svoje nevyhody, ale zase se to neda obejit (snadno).

Ja jsem spis proti tomu, platit to zcela z dani, protoze se cast ziska na turistech a navstevnicich.

Ale povazuji to za celkem detail. Jen mi pripada legracni, ze "ceska" reseni maji tendenci zvyhodnovat lidi, co podvadi (a/nebo jsou ochotni se hadat, jako ten z prispevku). Jeden Japonec byl kdysi tady v Cechach na navsteve a velmi se tomu nasemu systemu divil - rikal, ze tam u nich jsou turnikety naprosto normalni vec. Ja jsem byl tehdy spis proti, ale kdyz vidim, co nekteri nadelaji kvuli revizorum, tak si fakt rikam, jestli by to nebylo lepsi.
6.6.2013 17:20 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Jenom doplneni - nerikam, ze autor nebyl v pravu. Mozna byl, a vic lidskosti ze strany revizoru (a obcas i jinych zamestnancu DPP) by neskodilo. Ale zase, jak tu nekdo psal, pokud jsou placeni "od pokuty", je nelidsky prave takovy system. Proste mi prijde, ze v Cechach jsou na tohle lide specialisti, a pak se divi, ze jsou na sebe osklivi.
6.6.2013 19:30 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ono je pak otázka, co z toho je horší. V Budapešti mají revizorů pomalu víc, než dopravních prostředků. Nevím jak jsou placeni, ale od pokuty to asi nebude, pač se obvykle spolu baví a na jízdenku tak akorát mrknou - kdybych si ji namaloval pastelkou, tak bych nejspíš prošel. To na druhou stranu je zase revizor na dvě věci.
8.6.2013 18:50 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
V Budapešti mají revizorů pomalu víc, než dopravních prostředků.
sa môžu rekvalifikovať na rikšov
7.6.2013 05:00 Ovocníček
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Když by nebyli motivovaní výběrem, tak by jim tu zase chytráci spílali, že se flákaj a že by jim dal minimální mzdu a lepší peníze si musí pěkně odmakat tím, že budou chytat černý pasažéry. Ale pořádně, tam kde to dělají svině, ne tam, kde to chudák rovna "jednou za měsíc to zkusil" a "hned ho svině našli". ;)
6.6.2013 18:18 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
+1 Chtěl jsem to napsat. Když vidím jak DPP je stejně životně závislý na dotacích, tak si říkám zda by se to nakonec nevyplatilo, zrušit všechny ty jizdenky, automaty, prodejny, karty a samozřejmě revizory.

Samozřejmě, možná ne. Spočítal to někdy někdy pořádně?

Disclaimer: jsem občanem Prahy 8 a platím tedy místní daně.
6.6.2013 18:52 Jiří Jakeš | skóre: 22 | blog: Linuxovna_JJ | Taipei
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Nevím, zrovna těch front bych se nebál. V Hong Kongu nebo Taipei je lidí v metru mnohem víc než v Praze a s turnikety problém není. V Pekingu u toho dokonce stíhaj rentgenovat zavazadla (s jedním zařízením u každé řady turniketů).

Ale je mi jasné, že v Česku by se to nějak podělalo.
6.6.2013 18:54 Jiří Jakeš | skóre: 22 | blog: Linuxovna_JJ | Taipei
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
A to nejsou ty řady turniketů nijak široké. Tři čtyři pro jeden směr jsou asi nejčastější.
6.6.2013 19:49 b
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
na dejvicky ve spicce neni dostatecny bandwidth uz ted bez turniketu ;)
=^..^= AmigaPower® avatar 6.6.2013 17:09 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Turnykety byla hrůza a to v Praze byly jen ty klapací, ve Varšavě maj takovej ten rotační trojblbinec a tam bych to v 7 ráno vidět nechtěl...
6.6.2013 17:26 jekub
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ale no tak, přece byste nechtěl brát práci otcům či matkám od rodin. Ještě by to více rozevřelo už tak nesnesitelně rozšklebené sociální kleště.
JiK avatar 6.6.2013 19:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
To je pravda, tu desivou nerovnomernost rozdeleni bohatstvi je nutne hlidat a kontrolovat, aby se to nevymknulo z ruky a nepredbehli bysme vykoristovatelske ultrakapitalisticke Finsko nebo Dansko, zejo: -)

http://www.poverty.org.uk/e14/index.shtml

Cesko je vic rovnostarske nez Finsko, Dansko nebo Rakousko....a lidi to nechteji videt.

lucorp avatar 6.6.2013 21:07 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ale fuj "the data is for for 2009, updated Dec 2010". Co sa dialo od 2009 do teraz hadam nemusim uvadzat ;)

P.S. A to este nespominam priemernu mzdu vs. priemerne ceny v jednotlivych krajinach - fakt nevidis rozdiel?
"Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
JiK avatar 7.6.2013 09:43 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
nojo mas pravdu, data z prosince 2010 jsou STRAAASNE stara, zejo. Tak se podivej na nejnovejsi mozna data, na GINI za rok 2011, na eurostatu.

Tam Cesko v rovnosti uz predbehlo skoro vsechny, krom Svedska a Slovinska. Cesko je rovnostarstejsi nez Dansko, Finsko, Slovensko, NL, zkratka CR rovnejsi nez 24 z 27 zemi EU.

Jasne, ja dobre chapu to tve zklamani, kdyz data nepodporuji tvuj dojem, teorii a smutek, ale data jsou data jsou data....Nejak nechapu tvou druhou poznamku, jak ma souviset cenova uroven v te ktere zemi s rovnosti mezi obyvateli.

Trochu mne mrzi to vecne fnukani a stezovani si na cokoliv v Cesku, neziju tam, ale je mi z toho trochu smuto a trochu hamba, ja vim, ze u nas je zvyk stezovat si, plakat, mrmlat, nebyt s nicim spokojen, ale proc furt, proc? Povodne se zvladlo vyresit na vybornou, drahe zabrany a hraze fungovaly na 100 procent, jsou tam svobodne volby, plne obchody, dovolene, majetkova rovnost na spici Evropy, zivotni prostredi je o rad cistsi nez za komancu, delka zivota vzrostla jak blazen, zdravotnictvi plati i operace, ktere si nedovoli treba ani Svedsko, chudi a socialni pripady trpi maximalne tak nadvahou a alkoholismem, ale ne hladem, policajti funguji a odvazne zaviraji klidne i poslance, kdyz se zadari ho chytit s uplatkem v ruce, ... tak proc furt ten zal, spleen a fnukani? Proc ta zavist? To si fakt myslite, ze je to vsude jinde lepsi?????

Az budu mit naladu, popisu zdravotni system v Dansku, a slovo do pranice, opravdu je to system, ktery bych nikomu nepral, protoze je vyrazne horsi nez v CR. podle zkusenosti i podle tvrdych dat.

Ruža Becelin avatar 7.6.2013 10:10 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
OMG
7.6.2013 20:13 loki
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
+1000

Zdravotnictvi v CR je hnusny relikt socialismu, ktery by mel byt prekopan od zakladu.
lucorp avatar 7.6.2013 20:35 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
ach tito extremisti, jeden zabavnejsi nez druhy :D
"Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
6.6.2013 22:05 jekub
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ach, mea vulva. Chtel jsem si delat prdel z JS a ono Jik.
7.6.2013 12:11 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
To je jeden z důvodů, proč je vyvolávání extradimenzionálních bytostí považováno za nejnebezpečnější oblast magie.
7.6.2013 01:00 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Proč vlastně nejsou v metru klasický automaty přímo ve voze?
Luk avatar 7.6.2013 01:34 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Nejsou ani v tramvajích, kde by to bylo mnohem potřebnější (a v řadě jiných měst, např. v Německu, tam automaty jsou). Spousta zastávek automaty nemá a pokud tam člověk přijde a nemá mobil, má smůlu.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 03:43 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
LOL fakt?

V Liberci má jeden autobus průměrně tak 4 označovače (3 původní a jeden s čtečkou na karty). Někdy se nemůžu rozhodnout, kterej z nich použiju :-D.
7.6.2013 04:13 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
označovač jízdenek != automat na jízednky.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
Luk avatar 7.6.2013 15:09 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Přesně tak. Jasně, že v tom metru by mohly být aspoň označovače, ale když člověk tu jízdenku nemá, tak si ji jaksi neoznačí ;-)
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 19:56 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Aha tak to pardon, málo kontextu ode mně a ztraceno ve vláknu:
Cesku by prospelo, kdybychom revizory nahradili automaty na cvakani listku pri vstupu do Metra.
7.6.2013 05:05 Ovocníček
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Je fakt, že kdysi v Praze tohle bylo dost blbý - ještě že aspoň v buse šlo koupit, ale autobusáci to neradi.

Ta SMS jízdenka byl ohromnej přínos v tomhle, a mobil má už dneska fakt skoro každej, takže to beru tak, že problém vyřešen a kdybych si i tak stěžoval tak už jsem vyloženej kverulant - to už bych spíš moh mít vztek, že neberou eura nebo že se to nedá platit v naturáliích.
7.6.2013 20:00 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
No ono to strašně zdržuje, když si půlka lidí kupuje lístek a má nějakou špatně rozměnitelnou sumu. Tady (LBC) to je ale celkem stejně jedno, protože tady někdo kdysi zavedl "chytrou" věc, že po 20:00 musej všichni nastupovat předníma dveřma a buď ukazovat řidiči jízdenku (přes sklo kabiny z víc než metru :-D) nebo si pípat bezdrátové lítačky u terminálu, zda ještě platí. Autobus pak kvůli tomu zastavuje dvakrát a to nejdřív aby o pár metrů dál pustil lidi ven a pak aby pustil lidi (jen předníma dveřma) dovnitř.
7.6.2013 22:17 pako
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
SMS jízdenka je na pytel (na ní napojený tunel, proč jsem si ji ani za Pražských let nekupoval stranou). Možná tak pro stréca z Moravy a příležitostného Pražáka. Pravidelný uživatel bude mít lítačku (pokud se ji nezřekl po zavedení OpenKrad (důvod jako SMS, příp. plus ochrana soukromí)). Turista má, protože to funguje pouze s Českou SIM.

Vůbec distribuce jízdenek byl a je tragedie. Zejména když dojde na celý ROPID. Mnoho variant se dá koupit pouze z automatu a i v roce 2013 pouze za dukáty jak za krále Klacka. Třeba šest pásem (P, 0, B, 1, 2 - jo zmatený tarif, to je další skvělá věc), skupinka čtyř lidí... jednou tam a zpět. 368Kč v kovu.

Jak študák si pamatuji, že i látačky byly zážitek. A taky jak revizoři, kterým jde hlavně o zvyšování tarifní kázně cestujících, pořádali 4- zátahy na zapomnětlivce. Dokonce jsem zažil, jak paní v 18,00 nekompromisně zavřela okénko, fronta to vzdala a pánove si to dole na Karláku posbírali.
Luk avatar 7.6.2013 23:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
SMS jízdenka je na pytel (na ní napojený tunel, proč jsem si ji ani za Pražských let nekupoval stranou). Možná tak pro stréca z Moravy a příležitostného Pražáka. Pravidelný uživatel bude mít lítačku (pokud se ji nezřekl po zavedení OpenKrad (důvod jako SMS, příp. plus ochrana soukromí)).

On si člověk nevybere. Tunel u OpenCard, tunel u SMS, tunel u tištěných jízdenek ;-) Mimochodem si lze koupit přenosnou kartu (papírovou, zalaminovanou) za cca o 20 % víc, než stojí jízdné s OpenCard.
Mnoho variant se dá koupit pouze z automatu a i v roce 2013 pouze za dukáty jak za krále Klacka.
Jo jo. Přitom třeba v Německu lze už mnoho let platit bankovkami (i když ne vždy úplně bezchybně - s automatem v Norimberku jsem dost válčil, aby sežral desetieurovku) nebo kartou.
Jak študák si pamatuji, že i látačky byly zážitek. A taky jak revizoři, kterým jde hlavně o zvyšování tarifní kázně cestujících, pořádali 4- zátahy na zapomnětlivce. Dokonce jsem zažil, jak paní v 18,00 nekompromisně zavřela okénko, fronta to vzdala a pánove si to dole na Karláku posbírali.
Ano, protože studentské prodávali jen u pár okének po celé Praze. Nesmysl. Později byla aspoň možnost zajít do VC ČVUT a koupit si kupón tam (navíc k němu stačil průkaz studenta ČVUT).
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 08:57 blázen
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Mě spíš napadlo nechat MHD zdarma. Ušetřilo by se za opencard, prodejny jízdenek, automaty, pochybné penězovody navázané na prodej jízdenek (třeba sms jízdenku si nekupuju, protože z ní jdou největší provize pražským kmotrům) atd. Doprava je dotovaná tak jako tak, tak by se jenom dotovala o trochu víc nebo třeba prodat ještě víc reklamních ploch.
7.6.2013 10:06 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Tak a v tom posledním vagónu metra, který bude seznamovací, třeba rovnou postavit sexshop a pronajímat to jako obchodní plochu :)
Luk avatar 7.6.2013 15:10 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Seznamovací bude prostřední, aby se to snadno označovalo a pamatovalo ;-)
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 20:02 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
A co když bude sudej počet vozů? :-D
Luk avatar 7.6.2013 21:36 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Nevím o tom, že by v pražském metru jezdily soupravy (pro cestující) s jiným počtem vozů než 5 ;-) (Kdysi jezdily, ale to už je hodně dávná historie...)
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 21:57 pako
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Kdysi jezdily...
3. Takže zase ne sudo. ;)
Jendа avatar 7.6.2013 22:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ale potom chvíli 4.
1975 zahájen provoz čtyřvozových souprav vozů Ečs na I.C
8.6.2013 01:10 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Aha já jsem jel naposled před rokem, ale vagóny jsem fakt nepočítal :-D. To maj teda docela unifikovaný... Mě u metra vždycky připadalo, že těch vagónů je tak 20 :-D.

BTW To se dá brát jako argument proti řazení vagónu pro seznamování doprostřed ;-).

P.S. Ale když nad tím přemýšlím, tak prostřední vagón má něco do sebe, neustále mě připomíná polovodičový přechod a migraci nosičů náboje [1].
Luk avatar 7.6.2013 15:17 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
MHD úplně zdarma je při současné výši dotací dobrý nápad (pokrytí nákladů cenou jízdného je skutečně hodně malé). Ale má to i svá negativa, která byla dobře vidět v prvním období Rathova proplácení jízdného mládeži (kdy se to proplácelo bez formalit; nyní se musí explicitně žádat, podobně jako u zdravotnických poplatků). Prostě co je zdarma, čerpá se mnohem víc (i když to v případě dopravy není tak markantní, jako u hmotných věcí, energií apod.). Proto by se náklady oproti současné výši zvedly (nebo by se zhoršil komfort cestování). Nehledě třeba na problémy s bezdomovci okupujícími sedadla v MHD, které lze nyní vykázat, pokud nemají jízdenku.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 15:29 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Lze je vykázat, ale moc mi nepřijde, že by tak někdo činil...
Luk avatar 7.6.2013 16:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Vykázat za co? Pokud nejsou ožralí, agresivní atd. (což někteří jsou, takže je lze samozřejmě vykázat za tohle), tak je vykázat nelze.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
8.6.2013 21:02 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Vykázat samozřejmě za to, že nemají jízdenku (což ostatně mít nebudou, protože by to radši prochlastali).
Luk avatar 8.6.2013 21:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Teď. Ale pokud by se jezdilo zdarma, už by to nešlo. To je to "jádro pudla", o kterém je řeč.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
8.6.2013 22:30 pako
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Tak explicitně.

SPP bod 1.5.: Z důvodu dodržení přepravních podmínek z hlediska bezpečnosti cestujících, bezpečnosti jiných osob a ochrany jejich zdraví a bezpečnosti a plynulosti veřejné osobní dopravy a z hlediska zajištění řádné, klidné a pohodlné přepravy je pověřená osoba oprávněna nevpustit do vozidla (přepravního prostoru), případně z vozidla (přepravního prostoru) vykázat osoby, jejichž vzhled svědčí o celkové zanedbanosti a které znečišťují ostatní cestující nebo vozidlo, prostory pro cestující a zařízení dopravce svým jednáním nebo oděvem a které vozidlo (přepravní prostor) využívají k přespávání nebo k jiným účelům, pro které nejsou určeny.

Lze, ale nepoužívá se to. Ostatně jako se nepoužívá ta chybějící jízdenka, protože přepravní kontrole verze DPP opravdu zřejmě jde o kasírování (a nikoliv o tarifní kázeň). No a s bezdomovcem bude spousta práce a nic na něm nezkasírujete.

Ostatně nevím jak dnes, ale můj dojem zhusta byl, že přepravní kontrola sestávala z filtrování na přestupech metra a na pár exponovaných stanicích. Což zase spíše řešilo zapomnětlivce a turisty, co nepochopili, kterou jízdenku mají mít, protože neplatič by se tam ani neukázal. Ostatně revizorům bych se býval byl schopen spolehlivě vyhábat i já, aniž jsem kdy měl jakoukoliv motivaci jejich chování nějak více studovat. Jízdní doklad jsem měl, tak maximálně trochu zdrželi... (i když pár mě i naštvalo, protože se neměli vůbec žádné způsoby).
Luk avatar 9.6.2013 00:20 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
osoby, jejichž vzhled svědčí o celkové zanedbanosti a které znečišťují ostatní cestující nebo vozidlo, prostory pro cestující a zařízení dopravce svým jednáním nebo oděvem a které vozidlo (přepravní prostor) využívají k přespávání nebo k jiným účelům, pro které nejsou určeny.
Všechny uvedené podmínky musí být splněny současně. Klíčové je to znečišťování, které ne každý bezdomovec splňuje, i když mnozí ano.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
9.6.2013 12:58 pako
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Všechny uvedené podmínky musí být splněny současně.
Tohle je jenom jeden bod hned na začátku SPP. Přečtěte si to celé. Najdete další body, na kterých by se dali bezdomovci vyhazovat z prostředků hromadné dopravy.
...ne každý bezdomovec splňuje, i když mnozí ano.
Takže jsme nakonec došli k tomu samému. Jízdné není potřeba k tomu, aby šlo vyhánět bezdomovce. Aby to šlo, muselo by se chtít, prostor pro to je, s jízdným i bez. A to byla přesně má pointa.

Nutno podotknout, že vyhazování bezdomovců vlastně nic neřeší, pouze problém odsouvá někam, kde nemusí být tolik na očích a tudíž se nám bude lépe ignorovat.
10.6.2013 09:37 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ano, teď to jde, ale nikdo to nedělá. Pak by to nešlo, ale ve výsledku máme v obou případech smrdící bezdomovce v MHD, takže prakticky žádný rozdíl :D
7.6.2013 16:29 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Prostě co je zdarma, čerpá se mnohem víc (i když to v případě dopravy není tak markantní, jako u hmotných věcí, energií apod.). Proto by se náklady oproti současné výši zvedly (nebo by se zhoršil komfort cestování).
tak zrovna u hromadné dopravy není tak úplně jisté, jestli by vyšší čerpání vždy vedlo k vyšším nákladům - tedy pokud nebudeme počítat pouze náklady na hromadnou dopravu samotnou, nýbrž na celkovou dopravní obslužnost, poněvadž by zase ubylo aut, a tedy nutnosti zkapacitňovat komunikace apod.
Luk avatar 7.6.2013 16:37 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Už teď je jízda autem (zejména v centru Prahy, kde je potřeba přičíst i nemalé náklady na parkování) velmi výrazně dražší než jízda MHD a často je současně pomalejší. Takže kdo přesto volí auto, je ochoten toto akceptovat, ať už má důvody jakékoli. A to hovořím jen o těch, kteří potřebují jet do těch míst nebo jednou naopak odtud (část provozu je tranzit, např. po severojižní magistrále). Takže je otázka, kolik aut by zavedením MHD zdarma ubylo.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 21:52 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Už teď je jízda autem (zejména v centru Prahy, kde je potřeba přičíst i nemalé náklady na parkování) velmi výrazně dražší než jízda MHD a často je současně pomalejší.
Metalisti jsou teplí. Znám jednoho, a ten je gay.

hromadná doprava nefunguje jenom v Praze, ne po celé Praze jsou barevné zóny, a ne každý, kdo v nich potřebuje parkovat, nemá možnost si pořídit relativně levnou parkovací kartu anebo přenést své náklady jinam

co se té rychlosti týče, to velmi záleží na výběru trasy ... tuhle jsem viděl, jak jeden dokazoval, že kolo je rychlejší než metro tak, že si vybral denní dobu s dlouhým intervalem a jednosměrnou cestu, čistě náhodně převážně ve směru z kopce dolů ...
Takže kdo přesto volí auto, je ochoten toto akceptovat, ať už má důvody jakékoli.
já momentálně v Brně volím auto, neboť je pro mé cesty nanejvýše stejně drahé jako MHD (v nákladech na cestu, parkovné nikde neplatím), a téměř ve všech případech velmi významně (několikanásobně) rychlejší

tedy snažím se i co nejvíce využívat kolo, popřípadě chodím pěšky - když jsem měl na kole zlomenou osu (mimochodem děsnej problém, v zimě všechny cyklokrámy mají v nabídce lyže a náhradní díly na kola nikde) a auto v servisu, tak jsem šetřil cirka dvacet káčé za jízdenku za cenu asi o 5-10 minut prodloužení cesty do kanclu ...
Takže je otázka, kolik aut by zavedením MHD zdarma ubylo.
tuto otázku už někdy někdo řešil, bohužel ne pro tvou milovanou Prahu, ale pro jiné město, rychlý Google mi říká, že by to mohl být Talin, ale nejsem si jist, jestli je to zrovna to, odkud jsem tu zprávu kdysi četl, a vycházelo to docela dobře ...
7.6.2013 18:32 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
MHD úplně zdarma je při současné výši dotací dobrý nápad (pokrytí nákladů cenou jízdného je skutečně hodně malé).
> 40 % je málo?
Luk avatar 7.6.2013 19:42 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
> 40 % je málo?
Jakých > 40 %? V roce 2011 se v DPP na jízdném vybralo 4,3 mld. Kč, kdežto dotace činila 11,1 mld. Kč (o rok dříve byly tržby z jízdného nižší a dotace naopak vyšší). Tedy je to 27,9 %, žádných víc než 40. (Nezapočítávám cca 0,6 mld. Kč ostatních výnosů, např. z pronájmů, servisu cizích vozidel apod., ale to na věci příliš nemění.)
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 20:07 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
OK, v práglu jsou to 3/4 toho co v mém domovském městě, kde se z jízdenek ždíme víc.

Nicméně mění to snad něco na pointě? Výpadek příjmů z jízdného by v žádném případě nebyl zanedbatelný, a pro každý veřejný rozpočet, který by to měl pokrýt, by to byla velká nálož. Jiné příjmy jsou násobně menší i když se budou ždímat na 100 %, takže tudy cesta taky nevede.
Luk avatar 7.6.2013 21:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Výpadek příjmů z jízdného by v žádném případě nebyl zanedbatelný, a pro každý veřejný rozpočet, který by to měl pokrýt, by to byla velká nálož.
S výpadkem příjmů z jízdného by klesly také náklady: na tisk jízdenek, prodejní automaty, označovače atd. (včetně servisu) a samozřejmě na revizory. Samozřejmě to není tolik, aby to výpadek příjmů kompenzovalo.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 22:16 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Samozřejmě to není tolik, aby to výpadek příjmů kompenzovalo.

Zhruba o řád míň IIRC, tudíž celkem nerelevantní. A část revizorů je stejně potřeba ponechat kvůli udržování pořádku ve vozidlech a kvůli informacím a organizaci při výlukách a akcích.
7.6.2013 20:35 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Hm, on stojí i zbytek příspěvku za odpověď:
(i když to v případě dopravy není tak markantní, jako u hmotných věcí, energií apod.).
Ano, protože doprava se nedá skladovat doma, a u ničeho není cena jediné kritérium výběru.
Proto by se náklady oproti současné výši zvedly (nebo by se zhoršil komfort cestování).
Nemusí být nutně pravda. Například opět v mém domovském městě leží na zemi zhruba 3-10 % časově závislých nákladů MHD, které stačí jen sebrat - nenechat MHD stát stát v kolonách na křižovatkách.
Nehledě třeba na problémy s bezdomovci okupujícími sedadla v MHD, které lze nyní vykázat, pokud nemají jízdenku.

V Praze Pověřená osoba nemůže:
vyloučit z přepravy cestujícího, který přes upozornění nedodržuje Přepravní řád, Smluvní přepravní podmínky nebo Tarif (...) anebo nerespektuje pokyny a příkazy pověřené osoby, který je opilý, znečišťuje vozidlo nebo pokud svým chováním ruší klidnou přepravu cestujících nebo ostatní cestující jinak obtěžuje; přitom nesmí být ohrožena bezpečnost cestujícího;
?

Tady může a běžně se tak děje.
Jendа avatar 7.6.2013 21:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Například opět v mém domovském městě leží na zemi zhruba 3-10 % časově závislých nákladů MHD, které stačí jen sebrat - nenechat MHD stát stát v kolonách na křižovatkách.
Ano, to je super nápad. MHD pojede na úkor jiných druhů dopravy, protože prostě proto. Chtěl jsem napsat, že by se mi taky líbilo, kdyby mnou používaný dopravní prostředek měl preferenci v kolonách a na křižovatkách (ve tři ráno, kdy je všude prázdno, dávám cestu za 25 minut; v provozu za 40), ale ne, nelíbilo. Připadal bych si blbě, že museli být všichni kolem omezeni, abych já mohl projet rychleji.
7.6.2013 22:03 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
MHD pojede na úkor jiných druhů dopravy, protože prostě proto.
Ale prd. Veškerá doprava využívá veřejný prostor, kterého se nedostává (jinak by ty kolony nevznikaly, že), a zároveň ho využívá nejefektivněji, protože převeze na dotyčném prostoru násobně až řádově více lidí. Dál protože její zbytečné zpomalování je plýtvání dotacemi a zároveň se lidi vevnitř víc mačkají.
(ve tři ráno, kdy je všude prázdno, dávám cestu za 25 minut; v provozu za 40),
Píšu 3-10 %, nikoliv 40. Proč asi?
Připadal bych si blbě, že museli být všichni kolem omezeni, abych já mohl projet rychleji.

Status quo je, že ve městech 30-40 % lidí omezuje zbytek, to je podle tebe lepší?
Jendа avatar 7.6.2013 22:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
a zároveň ho využívá nejefektivněji, protože převeze na dotyčném prostoru násobně až řádově více lidí
Toto tvrzení by si zasloužilo důkaz.
Píšu 3-10 %, nikoliv 40. Proč asi?
Nevím, nejspíš proto, že moc omezovat ostatní je ti blbý, tak je omezíš jenom trošku doufaje, že to nebude moc vidět?
Status quo je, že ve městech 30-40 % lidí omezuje zbytek, to je podle tebe lepší?
Jednak záleží i na míře omezování a jednak by mě zajímalo, co navrhuješ ty. Btw. ta procenta počítáš z vykonaných cest a proč právě z nich?
7.6.2013 23:42 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Toto tvrzení by si zasloužilo důkaz.

Tu fotku z Münsteru, kterou už viděl celý internet, jsi ještě nezahlíd? V tom případě se na ni podívej a udělej si korekci různé úhly foťáku, 1,2 člověka na auto a hlavně bezpečnostní odstup před vozidlem.
Nevím, nejspíš proto, že moc omezovat ostatní je ti blbý, tak je omezíš jenom trošku doufaje, že to nebude moc vidět?

Ne. Zkus znovu a politiku v tom nehledej.
Jednak záleží i na míře omezování a jednak by mě zajímalo, co navrhuješ ty.
Viz předchozí bod. Pokud přijdeš na něj, tenhle přímo vyplyne.
Btw. ta procenta počítáš z vykonaných cest a proč právě z nich?

Heh, díky za potvrzení přibližných hausnumer, u kterých jsem si už nepamatoval zdroj a místo. ;-) Tak zrovna pro dopravu po městě se cesty opravdu hodí víc, protože délka cesty mezi stejnými místy se pro různé druhy dopravy často významně liší, zadruhé protože je obrovský rozptyl v typické délce cesty pro různé lidi, a hlavně - pokud se bavíme o úzkých hrdlech - zajímavé jsou tam intenzity, a ne kolik km dotyční nacestují předtím a potom.

PS: spousta zákonitostí MHD je pěkně popsaná tady, už od nejstarších postů. Nicméně odpovědi na "hádanky" výš tam asi nenajdeš, to spíš v silničářské literatuře. ;-)
Jendа avatar 8.6.2013 15:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Tu fotku z Münsteru, kterou už viděl celý internet, jsi ještě nezahlíd?
Jako pravidelný návštěvní Prahou na kole nejspíš ano, ale nevzpomínám si na ni. Můžeš mi ji popsat, ale jako pravidelný návštěvník pražského centra asi tuším, co na ní bude.
V tom případě se na ni podívej a udělej si korekci různé úhly foťáku, 1,2 člověka na auto a hlavně bezpečnostní odstup před vozidlem.
Jsem zmatený. Nejdřív jsi hovořil o veškeré dopravě a najednou mluvíš jen o autech.
Ne. Zkus znovu a politiku v tom nehledej.
Zkusil jsem, nepovedlo se.
Tak zrovna pro dopravu po městě se cesty opravdu hodí víc
Jenže pak nemůžeš porovnávat MHD, protože ta se třeba pro cesty do 1 km nehodí vůbec.
Luk avatar 8.6.2013 18:18 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Jsem zmatený. Nejdřív jsi hovořil o veškeré dopravě a najednou mluvíš jen o autech.
Je jasné, že naplněný bus zabere méně prostoru než stejný počet lidí v autech, a to i v případě, že budou ta auta plně obsazená (což samozřejmě nejsou). Něco jiného ale je, když po ulici (dejme tomu Černokostelecké, kde s tím mám největší zkušenosti) projede každých 5 minut vyhrazeným pruhem jeden bus s 20 cestujícími, zatímco zbývajícím pruhem za stejných 5 minut zhruba řádově větší počet lidí v autech. To už není o tom, že se pomocí MHD efektivněji využívá prostor, protože zde je tomu přesně naopak. Jde o politické rozhodnutí, že se bude preferovat MHD (+ cyklisté a taxi, ale jejich výskyt v popisovaném místě je naprosto minimální).
Jenže pak nemůžeš porovnávat MHD, protože ta se třeba pro cesty do 1 km nehodí vůbec.
V některých případech ano. Záleží na tom, jak daleko od místa začátku a konce cesty je zastávka. Pak už do toho vstupuje i cena, pokud ji má člověk zaplatit (1 km na jednotlivou jízdenku vychází na 24 Kč, což je zatraceně dost).
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
9.6.2013 02:02 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Něco jiného ale je, když po ulici (dejme tomu Černokostelecké, kde s tím mám největší zkušenosti) projede každých 5 minut vyhrazeným pruhem jeden bus s 20 cestujícími, zatímco zbývajícím pruhem za stejných 5 minut zhruba řádově větší počet lidí v autech.
Však to ukazuje na typický problém s preferencemi MHD: místo toho, aby se dělaly tam, kde jsou potřeba (typicky úzká hrdla s velkou intenzitou MHD), dělají se tam, kde jsou.

Nicméně míst, kde by preference byla prakticky zadarmo a není se najde taky dost. Mám na mysli třeba ulice, kde jsou v jednom směru dva pruhy, před následující křižovatkou je levý odbočovací, většina aut jezdí rovně, a pár desítek m před křižovatkou je zastávka. Tam si to říká o paušální buspruh vpravo - autobus si pak nemusí vystát frontu, aut přes křižovatku projede stejně, doba, kterou si každý z řidičů aut postojí ve frontě se nezmění, jen se fronta opticky natáhne na dvojnásobek.
Jendа avatar 9.6.2013 07:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
prakticky zadarmo … ulice, kde jsou v jednom směru dva pruhy, před následující křižovatkou je levý odbočovací, většina aut jezdí rovně, a pár desítek m před křižovatkou je zastávka. Tam si to říká o paušální buspruh vpravo
To prakticky u slova zadarmo poukazuje na cyklistu, který se musí nasrat mezi auta v levém pruhu a pak v něm jet a znemožnit své předjetí?
9.6.2013 01:50 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Můžeš mi ji popsat
Radši odkážu na aktuální verzi z Austrálie, kde většinu těch korekcí udělali už při focení. Neudělali jen tu nejvýznamnější.
Jsem zmatený. Nejdřív jsi hovořil o veškeré dopravě a najednou mluvíš jen o aute
Bus nebo kolo snad můžou jet nalepené na mm na předchozím vozidle?
Jenže pak nemůžeš porovnávat MHD, protože ta se třeba pro cesty do 1 km nehodí vůbec.
Proč by to nemělo jít?
Zkusil jsem, nepovedlo se.

Ve zkratce: protože ve dne nejezdí jen MHD a jen po jedné ulici, a zcela upřednostnit jeden směr (aby se mohl pohybovat zcela volně) by zabilo všechny kolidující směry - a ve výsledku bychom byli od optima (nejvyššího využití dostupné kapacity omezených zdrojů) podobně daleko, jako dnes.

V Brně je jediná taková absoluby tní preference a ta by dělala víc škody než užitku i tehdy, kdyby v dotyčném místě nějaká preference vůbec potřeba byla.
Jendа avatar 9.6.2013 07:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Radši odkážu na aktuální verzi z Austrálie, kde většinu těch korekcí udělali už při focení. Neudělali jen tu nejvýznamnější.
Stále nechápu, jak to podporuje tvé tvrzení.
Bus nebo kolo snad můžou jet nalepené na mm na předchozím vozidle?
Nemůžou. A protože ani MHD tedy nemůže jet nalepená na předchozím vozidle (terénní pozorování ukazují, že mezi tramvajemi nebo metrem jsou i ve špičce nutné alespoň minutové mezery, u autobusů taky, pokud nestavíš masivně paralelní zastávku), též nevím, jak to dokazuje argument o prostorové účinnosti.
Proč by to nemělo jít?
Protože při plánování „zlepšíme MHD, 30 % lidí furt chodí pěšky/jezdí na kole!“ musíš odpočítat bulharskou konstantu, kdo z těch 30 % by prostě MHD nevyužíval ze vzdálenostních důvodů.
Ve zkratce: protože ve dne nejezdí jen MHD a jen po jedné ulici, a zcela upřednostnit jeden směr (aby se mohl pohybovat zcela volně) by zabilo všechny kolidující směry - a ve výsledku bychom byli od optima (nejvyššího využití dostupné kapacity omezených zdrojů) podobně daleko, jako dnes.
To mi ale stále nevysvětlilo, proč částečné omezení kolidujících směrů je optimální.
9.6.2013 14:42 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Stále nechápu, jak to podporuje tvé tvrzení.

Tak si konečně spočítej, kolik lidí se procpe na jednu fázi semaforu při použití různých dopravních prostředků.
... též nevím, jak to dokazuje argument o prostorové účinnosti.
1) ne u každé křižovatky s frontami je zastávka

2) 30-40m dlouhou zastávku považuješ za masivní paralelizaci?
Protože při plánování „zlepšíme MHD, 30 % lidí furt chodí pěšky/jezdí na kole!“ musíš odpočítat bulharskou konstantu, kdo z těch 30 % by prostě MHD nevyužíval ze vzdálenostních důvodů.

Proč? MHD si s pěšími a cyklisty většinou* navzájem nepřekáží, nehledě na to, že každý cestující MHD je zároveň i pěším.

* Ano, samozřejmě, jsou situace, kdy si cyklisti s MHD překáží, typicky tam, kde jezdí obojího dost a furt se to navzájem chce předjíždět.
To mi ale stále nevysvětlilo, proč částečné omezení kolidujících směrů je optimální.

Protože te potřeba procpat všechny směry - a to tak, aby v každém z nich projelo co nejvíce. Tedy pokud v obou projede po 90 %, je to lepší výsledek, než 100 % a 70 %, kór pokud ted směr, který může jet na 70 %, je silnější.
Jendа avatar 9.6.2013 16:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Tak si konečně spočítej, kolik lidí se procpe na jednu fázi semaforu při použití různých dopravních prostředků.
To ovšem popisuje pouze okolí semaforu ve špičce. Neřeší to, že pojede v noci autobus prázdný (nebo pojede jednou za dvě hodiny a lidi budou naštvaný, že jim cesta tak dlouho trvá), jestli to vykompenzuje 24/7 zabraný tramvajový pás nepoužitelný pro cokoli jiného, že se musí stavět gigantická depa atd.
1) ne u každé křižovatky s frontami je zastávka
?
2) 30-40m dlouhou zastávku považuješ za masivní paralelizaci?
Jako že tam může zastavovat N autobusů za sebou? Už při N=3 začne docházet k lockům.
MHD si s pěšími a cyklisty většinou* navzájem nepřekáží
Zajímavé. Jezdím denně 10-20 km Prahou na kole a překážení (a občas též bohužel ohrožování) u MHD vnímám více než třeba u osobních aut.
* Ano, samozřejmě, jsou situace, kdy si cyklisti s MHD překáží, typicky tam, kde jezdí obojího dost a furt se to navzájem chce předjíždět.
To je třeba v centru Prahy leckde.
Luk avatar 7.6.2013 21:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Například opět v mém domovském městě leží na zemi zhruba 3-10 % časově závislých nákladů MHD, které stačí jen sebrat - nenechat MHD stát stát v kolonách na křižovatkách.
V Praze už MHD málokde stojí v kolonách na křižovatkách - kromě úzkých ulic v centru, kde jsou tramvajové koleje ve vozovce.
Tady může a běžně se tak děje.
Pokud porušuje (...), tak skutečně může být z přepravy vyloučen, a to i v Praze. Ovšem co s bezdomovcem, který nic neporušuje, jen si jezdí sem a tam (aby nebyl na mrazu) a zabírá sedadlo? Teď bývá vyloučen proto, že nemá platný jízdní doklad - to by ovšem se zavedením dopravy zdarma odpadlo.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 22:16 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ovšem co s bezdomovcem, který nic neporušuje,

No málokterý bezdomovec není opilý a neznečišťuje vozidlo...
Luk avatar 7.6.2013 23:53 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Pokud bychom do toho počítali i znečišťování zápachem, tak by bylo v létě potřeba vyloučit cca 20 % cestujících.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 22:06 pako
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Ale má to i svá negativa... Prostě co je zdarma, čerpá se mnohem víc
Má to znamenat, že a) lidé začnou bezcílně pojíždět po městě (což mi ve početně podstatné míře nepřijde pravděpodobné) nebo b) lidé ve městě místo autem pojedou MHD (ale to by přece zase nebylo špatně).
podobně jako u zdravotnických poplatků
Němec na to, že regulační poplatky nefungují přišel, přiznal to a jak je zaved, tak je zrušil. Myslím, že Čech taky ví, že to deklarovanému (regulačnímu) záměru nijak neslouží, ale proč se vzdávat další formy odvody (a tedy zdroje)? Zejména když jeden kanál (směr) placení by byl moc přehledný a to nikomu nevyhovuje, změť tu kousek tam kousek vytváří mnohem lepší podhoubí.
Nehledě třeba na problémy s bezdomovci...
Jak již bylo řešeno níže, k tomu se stejně nikdo moc nemá, protože mu nevoní. Ostatně stávající pravidla umožňují vyloučit z přepravy z mnoha důvodů, nejenom kvůli jízdenky.

Jenom chci ukázat, že je to méně špatná nápad, než si píšete. ;)
7.6.2013 22:15 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
To se vyplatí tehdy, když se metro staví nanovo. Pokud je už metro postaveno bez turniketů, úpravy se možná vrátí za desítky let.
Luk avatar 6.6.2013 18:12 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To zpoždění u SMS tam být musí, jinak by nebylo nic snazšího, než odeslat SMS při spatření revizora. Problém vidím v tom, že SMS jízdenka může být v mobilu, ale přitom ještě neplatit. Důvod je zřejmě ten, že pokud by byl uveden začátek platnosti a jízdenka by přišla později (což se může stát, SMS nechodí okamžitě; v podstatě může přijít pozdě i teď, ale není to moc pravděpodobné), byl by cestující okraden o část zaplaceného času. Čisté řešení by bylo, že by jízdenka platila hned po doručení, i když je před začátkem platnosti. Ale možná že to tak úmyslně není, aby revizoři nachytali víc "černochů".
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
6.6.2013 21:57 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Problém vidím v tom, že SMS jízdenka může být v mobilu, ale přitom ještě neplatit.
V tom pripade by tam melo byt zretelne upozorneni, ze jizdenka jeste neplati. Jinak by to mohlo jit uhrat na to, ze ten clovek jednal v dobre vire.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
Luk avatar 6.6.2013 23:06 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
V tom pripade by tam melo byt zretelne upozorneni, ze jizdenka jeste neplati.
Je tam uvedeno, odkdy dokdy platí. Že "ještě neplatí" tam být nemůže, protože není možné technicky zajistit, aby se to tam objevilo právě jen v případě, kdy je to pravda, a aby to v okamžiku začátku platnosti samo zmizelo.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
7.6.2013 10:08 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Trochu problém vidím v tom, že ta platnost v té SMS je s přesností na minuty, zatímco revizorácké přístroje podle zápisku rozlišují na sekundy :)
6.6.2013 19:17 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Dobrý
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jestli je to je pravda, tak dobrý. Ještě by to chtělo zapracovat na lepší vyjebání s městapem a mohlo by se to vydávat jako oficiální návod.

Obecně městapo a spol. zneužívá toho, že lidi neznají svá práva a překračují své pravomoci. Když se dívám na české kriminálky, tak je to děs a běs, v podstatě v každém dílu policajt (tj. PaCH, městapo v detektivkách není) vědomě lže a podvádí.
6.6.2013 19:39 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dobrý
Nevim jak vypadaj policajti v těch televizních seriálech, ale poslední podání co jsem učinil dopadlo teď tak, že případ odložen, protože ty co stačili chytnout, řekli já nic, to kamarád a vlastně ho vůbec neznám a jaksi k ničemu dalšímu se nedobrali...
7.6.2013 21:57 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dobrý
No to se nevylučuje. Grázl má ty jejich triky zmánkuté a neskočí jim na ně. Poctivý člověk nemá ten trénink a lehce jim na to skočí. Snaží se vysvětlovat, omlouvat se, přitom to je všechno k ničemu, protože policajt si potřebuje udělat čárku a jde cestou nejmenšího odporu.
7.6.2013 01:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
R: Nezajem, obcanku.

JA: Nedam.

R: Nezajem, obcanku.

JA: Nedam.
Deadlock detected :-D

Intel meltdown a = arr[x[0]&1]; karma | 帮帮我,我被锁在中国房
Luk avatar 7.6.2013 01:36 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story

Lístky, prosím!

Nemám, prosím!

Jak to, prosím!?

To máte tak... :-D

Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
msk avatar 17.9.2014 15:24 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: DPP story
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak k mojmu velkemu prekvapeniu v ramci bundlu pohladavok, ktore od DPP odkupila nejaka inkasna firma, som po 2.5 roku od incidentu obdrzal predzalobnu vyzvu na zaplatenie pohladavky. Vyriesil som to promptne - je to uz davno premlcane, ale sameho by ma zaujimalo, ako by prebiehal pripadny sud, pretoze ma DPP fakt nasral.

Tak cakam, uvidime ci su tak blbi ze to daju k sudu, alebo to len skusali a nechaju to tak.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.