Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 03:22


Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
Heron avatar 28.10.2006 19:17 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Rad bych nasel nejaky efektivni jazyk pro linux i windows, ktery mi umozni rychle napsat pozadovanou aplikaci (web) a pritom me da moznost kontroly "nad tim co se deje".

Myslím, že tady jednoznačně vede Java.

Heron
28.10.2006 19:37 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
"nad tim co se deje".
Tomu to moc nerozumím, ale budiž
Myslím, že tady jednoznačně vede Java
No, přímo Java nic neznamená. Myslíš J2EE, aby si užil všechny ty entrprajs býny s nepostradatelnými mapovacími iksemel soubory? Nebo má použít (ano, vím, že teď motám víc věcí do sebe) Struts, Hibernate, Server Faces, Spring, Cocoon, Tapestry, anebo něco zcela jiného?

Podle mě je lepší, pokud chce dotyčný jenom napsat něco rychle, zvolit si nějaký vyhovující framework no a jazyk se mu už přizpůsobí. Na rychlé napsání něčeho bych dokonce doporučil i PHP (nebo třeba Perl, což už záleží na vkusu každého soudruha :-)).

Java se mu může vyplatit v několika případech. Buďto již ovládá a nechce ztrácet čas učením se něčeho dalšího, nebo se ji chce naopak naučit, případně předpokládá fluktuaci lidí - aneb v Javě dneska "umí" každý, případně mu vyhovuje zvolený javovský framework.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
Heron avatar 28.10.2006 19:45 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Asi se budu muset naučit nějaký další jazyk, abysme nevedli neustálou polemiku nad Javou ;-). Čiště ve Windows bych mu doporučil C#, ale pokud to potřebuje provozovat i na Linuxu, tak asi ne.
28.10.2006 19:56 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Mě docela mrzí, že Mono se nevydalo stejnou cestou jako Qt (především verze 4): jeden kód – nativní vzhled pro každou platformu. Byla by to bomba. Možná by se toho dalo docílit s nějakými bindings pro WxWidgets (nebo asi Qt 4, no :D), ale to už je tolik mezivrstev, až to není hezké.
28.10.2006 20:44 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
A je už XSP (kontejner pro běh ASP.NET pod Monem) v použitelné podobě? Já ho měl na serveru ještě v době, kdy bylo Mono ve fázi betaverze, poctivě jsem hlásil bugy, posílal patche, ale když jsem zjistil, že ještě po půl roce od vydání ostré verze je framework stále stejně problémový, opravením jedné chyby pravidelně vznikne jiná a po aktualizaci se musím modlit, aby weby i nadále jely, vzdal jsem to a zhnuseně přepsal všechno do Javy. Párkrát jsem od té doby zkusil Mono zprovoznit a podívat se, jak na tom pod ním ASP.NET je, ale obvykle jsem skončil konstatováním, že stále ještě má tendenci po kterémkoli restartu znovu kompilovat všechny šablony, což je jedna z "nebugových" věcí, které mě na něm značně prudily (můj server zbytečným výkonem neoplývá), a tak jsem ho zase nechal plavat. Osobně mám vůči této implementaci NETu značně smíšené pocity, ale už jsem ho nějaký rok a půl neviděl, takže třeba už jsou někde dál.

Takže - používá vůbec někdo ASP.NET pod Monem v ostrém nasazení? Vím, že pro GUI se Mono používá (i když se mi zatím daří se mu vyhýbat), ale tenhle článek byl primárně o webových aplikacích...
29.10.2006 11:06 #2453 | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Jestli si dobre vzpominam, tak v dokumentaci jednoznacne uprednostnujou mod_mono pred pouzitim XSP a tusim ze nekde byl i dodatek ze XSP se *nedoporucuje* pro ostre nasazeni.

Poslednich par mesicu pisu v C# pod Monem (na OpenBSD) a nemam vetsi problemy. Mensi problemy jsem mel kdyz byl pozadavek na .NET 2.0. Tam je mono jeste stale trosku nedodelany, ale dalo se to vyresit - i kdyz musela vzniknout neoficialni verse zdrojaku kde se pouzilo starsi prostredi na cteni web.configu. Tusim ze prostredi na cteni configu je jediny co tam pisou ze neni kompletni nebo ze se neda pouzivat..

MonoDevelop se mi nikdy nepodarilo zprovoznit. Kazdopadne s VIMem i Makem jsem celkem kamarad, takze i bez GUI to jde :-)

Dalsi vec je databaze. Vetsinou k dotnetu vsichni prifarej MS SQL, ale obcas se ukaze nekdo s necim jinym, treba ted naposledy to byla MySQL. Opet neni vetsi problem. Jeden stalejsi projekt kterej bezi nad MS SQL vyvijim s uspechem nad Postgresem. Kdyz si clovek da pozor co posila a necha si tyhle neoficialni verse zdrojaku bokem, tak zde opet neni zadny problem ktery by stal pred nepouzitim Mona.

Ackoliv jsem se .NETu puvodne dost branil, tak musim rict ze C# neni az zas tak osklivy jazyk. Javu neumim, ale na to ze C# je jenom vobslehla Java, tak myslim ze pouzivat C# na unixu je mi milejsi nez zprovoznovat javu. Nevim jaky je soucasny stav, ale kdysi kdyz jsem z portu instaloval Javu tak mi to reklo ze z nejakych duvodu musim distribucni soubory stahnout rucne a pochopitelne ze u kazdyho souboru bylo treba souhlasit s peti licencema, proklikat se pres deset stranek, vyplnit formular a pak ve vysledku se stahnout nekolik nemalych tarballu. Fuj! Uz nikdy. Navic si myslim ze Mono (nemluvim o platformach ale o implementacich) je ve srovnani s Javou mnohem mnohem rychlejsi. Ale jak rikam - Javu jsem dlouho nevidel, navic popisuju situaci na BSD. Kdo vi jak to je dneska. Na Solarisu to bude zcela urcite o necem jinym :-)
29.10.2006 11:26 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Mod_mono volá mod_mono_server. Mod_mono_server je totéž to XSP, jenom to nekomunikuje přes TCP, nýbrž přes socket. Jinak je to úplně stejný program se stejnými zdrojáky - nebo alespoň býval, teď jsem zdrojáky nezkoumal. Když jsem je viděl naposledy, byl to pouze jednoduchý prográmek, který načítal informace ze sítě/socketu a předával je dál standardním .NETovým knihovnám v System.Web. Problémy nebyly v samotném XSP, nýbrž právě v těch standardních knihovnách.

Můj příspěvek se (stejně jako původní blogpost) týkal jen ASP.NET. Že se Mono pro jiné typy aplikací používá vím, mně ovšem jde o nasazení na webu.
29.10.2006 17:12 #2453 | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Ja to taky moc nezkoumal. Vim ze XSP vola nejaky vnitrni webovy veci ktery jsou soucasti Mona, ale nevim jak je udelany mod_mono. Taky nevim co je k tomu doporuceni vede, ale neco asi jo :-)) Je to jedno. Ja mam s Monem celkem dobre zkusenosti a vsechno co jsem potreboval vetsinou slo, v nekolika malo pripadech bylo potreba trosku zasahnout, ale jinak vsechno ok :)
29.10.2006 11:38 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
A pak Java obšlehla C#, to je symbióza :-) Ale vážně, až Java bude v syntaxi jazyka umět to co C#, tak přísahám, že budu v Javě programovat jako vzteklej a budu za ní rád. Zatím jaksi mám k Javě takový ambivalentní vztah. Už jen to, že .NET dokáže brát čísla jako objekty (například 1.ToString()), umí porovnávat řetězce ("ahoj" == s skutečně porovná hodnoty řetězců!!!), umí operátory (takže s maticemi můžete pracovat jako a+b*c/d, nikoli jako a.add(b).mul(c).div(d)), navíc není tam to omezení, že třída = modul jako v Javě a spousty dalších věcí je to, co mě od Javy odrazuje a vede spíš k .NETu.

Na Windows je to dnes jasné - .NET + MSSQL, to je in. To je ale problém, že není moc kvalitní jiná db na Windows. Postgreska bohužel má na Windows dost omezení, kvůli kterým já osobně nemohu ani na svém notebooku tuhle db provozovat a vývojáři v manuálu se ani netají, že je Windows štve a hodlají pro win port udělat opravdu naprosté minimum. Firebird má zase tak mizernou dokumentaci, že nech byl někde sehnal potřebné informace, raději jí nechávám stranou. MySQL je pro komerční vývoj velmi předražená, tudíž nepoužitelná. Pokud si nechci dělat problémy a chci vyvíjet komerčně, ona nakonec na Windows ta MSSQL vychází skoro nejlíp. Máte-li jiný tip na dobrou db pro Windows budu vděčný.
29.10.2006 11:52 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Co se týče Firebirdu, je asi nejlepším řešením koupě téhle příručky.
29.10.2006 12:18 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Ta příručka je dobrá, jako úvod. Ale co dál? Sám jsem měl diskusi přímo s panem Císařem, velkým to propagátorem Firebirdu na rootu, a ten sám nepopíral, že dokumentace nic moc. Sliboval, že do nějakého času cca dvou let uvolní volně asi 2000 stránek dokumentace, kterou zatím komerčně prodává, ale zatím nikde nic.

Prostě není to ono. Bojím se toho svěřit něco databázi, o které nevím ani jak bude ve spec. případech reagovat a musím prohlížet zdrojáky, nebo kontaktovat vývojáře aby mi objasnili to, co najdu v manuálu každé db.
29.10.2006 12:27 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Hmm, na tuhle diskusi jsem si asi před deseti minutami vzpomněl taky. Takže stále nic není? :-(
29.10.2006 14:55 Pavel Stehule
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Jaka ma omezeni PostgreSQL na win? Krome jedineho a to, ze se odmitaji spustit pod Administratorem. Instalovat lze a to i na fat32 i kdyz pak cast instalace (generovani klusteru) si musi clovek udelat sam. Pravdou je, ze PostgreSQL bezi lip na linuxu nez na win. Nicmene na win bezi obstojne, a rozhodne se jedna o platformu se kterou se pocita.
29.10.2006 16:51 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Myslím si, že ve Vašich argumentech jsou drobné nepřesnosti. Přímo na stránkách postgresql (nehodlám to teď hledat, internet mi moc nejede) se píše, že isntalovat na fat32 nelze, neboť potřebuje symlinky, a ty na fat32 nejsou. Přímo tam je skoro naplno řečeno, že portem pro win se nehodlají moc zabývat. Před několika lety mi dokonce přímo vývojáři řekli, že pořádný port pro win, protože jádro nikdo přepisovat nebude. Vy mi teď dokonce píšete, že to nespustím pod adminem.

Postgreska to podělala, protože kdyby měla před šesti sedmi lety pořádný port pro win, mohla se rozšířit, neboť rozšíření databází se odjakživa určovalo na windows. Dnes už je díky tomu odsouzena hrát jen vedlejší roli a na místo, které mohla zabrat se nasoukal dílem Firebird, dílem MySQL, dílem další databáze. Je to škoda, protože Postgreska je dobrá, ale zmeškala svoji možnost slávy.
29.10.2006 17:16 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Od verze 8.0 už má PostgreSQL plnohodnotný port na Windows. MySQL je trochu jiná kategorie a Firebird … je Firebird ;-)
29.10.2006 19:03 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Zkoumal jsem to asi před 14 dny, zda existuje vhodný port na Windows. To co píšu jsem přečetl z jejich dokumentace. Nehodlám to dále zkoumat, tohle v dokumentaci stálo.
29.10.2006 11:49 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Jinak s Javou bývaly popisované problémy z důvodu licence, ale to už neplatí.

O rychlosti C# (resp. .NETu) v porovnání s Javou bych si nedovolil spekulovat, neboť v poslední době mám zkušenosti jen s jedním z těchto jazyků. Vzhledem k tomu, že vy jste, podle svých slov, v podobné situaci, překvapuje mě, že vynášíte takovéto kategorické soudy. Jak jsem psal, dělal jsem s Monem před několika lety a podle mých zkušeností měl tehdy server po přepsání příslušných věcí do Javy výrazně víc volného času, mod_mono_server si žral výkon i když na daný web nikdo nelezl. Co naopak bylo u Mona rychlejší byla kompilace...

Osobně nic proti .NETu nemám, pro mě samotného je v tuto chvíli jeho hlavním pozitivem skutečnost, že se díky němu rozhýbal k nějaké činnosti na Javě i Sun. ;-) C# se mi jako jazyk líbí. Ale Mono mi holt prostě nesedí, kdysi jsem se s ním spálil a už mu prostě nevěřím - a originální Microsoftí .NET je jen pro Windows.
29.10.2006 17:39 #2453 | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
No ja nevim, pred par tydny jsem z nejakych duvodu na novy notebook nainstaloval obsd4.0 ktere oficialne vyjde nejspis nekdy na zacatku listopadu a kdyz jsem vcera zkusil jestli to jeste port javy dela, tak to opravdu jeste napsalo nejaky hlaseni s licencema a odkaz na kterym mam stahovat :(

Priznam se, ze moje porovnani bylo trosku troufale, ale na to abych vyzkousel aplikace ktere v ni jsou napsane ji nepotrebuju umet :-)) Navic moje situace asi opravdu zalezi na tom ze treba nejsem na linuxu nebo win protoze na ty ostatni systemy se to dostane trosku jinak, pozdeji a kdovi v jakem stavu. Tusim ze tahle java se snad jeste navic instalovala nad linux_emul, tim si ted nejsem jisty a ani nevim jak to je ted. To mohlo zpusobit taky jiste zpomaleni, i kdyz ta emulace je imho dost slusne rychla. S tim jak moc zere webserver prostredku moc nebojuju. Ja v tom vyvijim, ale neprovozuju, takze to opravdu neni zas az tak moje starost kolik mi zere server na pradzno :)

Proti zadnemu jazyku nic nemam, jenom jsou nektere u kterych se dokazu vytocit na relativne drobnych prkotinach :)

Jeste k te nize popsane chybe 500: je to zajimave, nic podobneho se mi nikdy nestalo. Obcas nejaka ta excepsna kdyz clovek nekde neco zbabra, ale jinak mi to chyby moc neukazuje. A to uz nemam zrovna nejposlednejsi versi Mona. Predtim jsem mel Mono i na jednom FreeBSD stroji a tam taky nebyl zadny problem, opravdu nevim. Na windows ani linuxu jsem to nezkousel...
29.10.2006 18:19 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Co se týče licence, já jedu na Gentoo a Blackdown se mi stahoval automaticky už pár měsíců a teď nějak začátkem podzimu to už tahá samo i Javu od Sunu. Asi si té licenční změny FreeBSD ještě nevšimlo ;-)

Co se týče té pětistovky, nevím, nic jsem neupravoval, jen jsem to nainstaloval a spustil. Ale v době, kdy jsem se v tom ještě šťoural (a to tak intenzivně, že mě v jedné z podsledních betaverzí k mému překvapení uvedli díky většímu množství zaslaných patchů jako spolupracovníka ;-) ), jsem se s podobnými bugy setkával tak často, že mě to nějak nepřekvapilo.
29.10.2006 11:17 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Tak jsem to zase zkusil nainstalovat a po jedné pětistovkové chybě (nápadně se podobající tomuhle hlášení z roku 2004) a zjištění, že výše zmíněný problém s kompilací po restartu stále nebyl odstraněn, jsem zkonstatoval, že ASP.NET pod Linuxem nejspíš stále ještě nebude nejšťastnější volba... :-(
29.10.2006 12:24 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Ty jsi jenom plácnul Java. Ale proč vlastně používat Javu? Proč se má například pro malou fotogalerií tahat se servlet kontejnerem, s EJB a podobnými věci, když mu pár řádků v něčem jiném udělá podobnou práci? Kde je to, co mu v tomto případě Java přinese a ostatní jazyky ne (tzn, přenositelnost skutečně není argument ;-))? Navíc jsem vyjmenoval pár případů, kdy se mu může Java opravdu vyplatit, takže kde byla ta polemika nad Javou? Já polemizuji s tvým způsobem myšlení.

Před deseti lety bys stejným způsobem řekl C++ a ještě předtím třeba Cobol. Ale tak se přece implementační jazyk vybírat nedá. Člověk by měl vědět co chce udělat a jazyk se tomu už přizpůsobí. To znamená, že na textové operace si nevyberu C, na rozsáhlý projekt s velkou fluktuací programátorů Lisp, nebo Smalltalk, pokud ale potřebuji něco uměle inteligentního, proč se kvůli tomu ten Lisp nenaučit?. Pokud potřebuji jednoduchý výukový jazyk, tak nezvolím Adu, nebo C++, ale třeba Logo. Když chci jazyk na vysoké úrovni, ale s možností hrabat do "střev", upřednostním C++ nad Javou a naopak když mě střeva tolik nezajímají, zvolím Javu, ... nebo když to má být něco fyzikálně matematického, proč se nenaučit Fortran (nebo třeba numeric python)?

Tedy Java není žádné univerzální řešení, ale pouze jeden z nástrojů, které má silné a slabé stránky.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
29.10.2006 16:42 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Konečně rozumný člověk.
29.10.2006 21:00 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
28.10.2006 20:09 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
.... Perl Nic pro cloveka jako ja. ...

Je smutne, kam to v zapadnim svete az doslo. Za mych mladych let to bylo jeste tak, ze kdyz si lide mohli vybrat, tak se rozhodli pro tu nejmene schudnou cestu. Dnes pozoruji, ze mlade lidi nebavi prekonavat prekazky.

To bude mit ale dalekosahly dopad. V Indii a v Asii obecne ziji miliony IT-polointeligentu, kteri vsichni budou umet psat nasmysly v PHP nebo RUby , Java a nebo v tech vylomeninach od M$. Tim nemuzeme v Evrope konkurovat. Nezbyde nam nic jineho, nez se ten Perl poradne naucit, protoze jenom s tim muzeme delat software, ktere vycniva nad ten prumer. Samozrejme, ze ma genialni jazyk vzdy jednu nevyhodu - boli to s nim pracovat. Ale verte mi, mladenci, nic jineho nam nezbyde ...
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
28.10.2006 20:17 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Ahoj,

prave vytrhavani jsem se bal, ale asi to neni jasne, jak jsem to myslel. Nekde jsem cetl, ze Perl je vynikajici (mam tu i knizku), ale "pry" je jen pro urcite spec. aplikace, kde nema konkurenci. Tudiz "nic pro cloveka jako ja" je mysleno, ze ja hledam "vseobecny" nastroj. Jinak proti Perlu nemam vubec nic a uz vubec ne proti lidem co v nem delaji.

Standa
29.10.2006 09:52 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
perl je všeobecný nástroj, len si v prípade nutnosti treba nájsť knižnice na search.cpan.org. Problém v komentároch o ňom na webe je ten, ako písal dad, jednoducho si treba "odkódiť" svoje, nájsť "harmóniu" medzi jazykom a programátorom :-D
Ak by ste to s týmto jazykom myslel vážne, odporúčam si zabezbečiť knihy "Programming Perl (Larry Wall)" a "Perl Cookbook (Tom Christiansen)", obe od O'Reilly.
29.10.2006 10:18 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Já nechci špičkovat, ale Perl je všeobecný nástroj jen proto, že přerostl záměry majitele. Ano, lze v něm teoreticky napsat všechno, ale za jakou cenu. Osobně si myslím, že dobrý vysokoúrovňový jazyk s čistou a přehlednou syntaxí splní účely lépe. Ten člověk píše, že by rád našel efektivní jazyk pro programování. Perl je syntaktický zamotanec, kde v podstatě už Larry neví, co by roupama jakému písmenku přidělil, programy v Perlu jsou obecně mizerně čitelné a pokud nejste nadšenci fakt si nedokážu představit proč tuhle syntaxi louskat a oživovat. Spousta věcí, které jsou přirozeně v jiných jazycích je v Perlu nějak nalepená a zprasená. Prostě já osobně bych člověku, který chce efektivně a slušně programovat Perl jako jazyk doporučil až někde s hodně nízkou prioritou.

Ať si vybere efektivní jazyk, ve kterém jsou přirozeně výjimky, objekty, normální syntaxe, jak je třeba Python, C#, Ruby, nebo něco jiného. To je můj názor. Nemohu si pomoci, ale doporučování Perlu jakožto vhodného programovacího jazyka nepovažuji za vhodné řešení. Sám vlastně ani nechápu proč se Perl tak rozšířil a docela by mě zajímalo, čím by mě Perlista přesvědčil a zda by našel nějakou opravdovou výhodu tohoto jazyka, že bych změnil názor.
29.10.2006 13:26 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
prečo ? pretože perl medzi ostatnými jazykmi je ako motorová píla medzi sekerami :-)
ďaľší dôvod je nedostatok obmedzení (na to ale jeden potrebuje pochopiť význam volnosti)
29.10.2006 16:43 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Člověče, Vaše obliba Perlu je mi sympatická a když vidím nadšení, nechce se mi Perl kritizovat. Ale přesto, jestli Perl je synonym volnosti, tak já jsem čínský papež. Nemám rád jazyky, které se musí ochcávat aby zvládly základní věci jako jsou objekty, výjimky a další. To za volnost nepovažuji. Perl je problémově orientovaný jazyk na textové manipulace a tam měl zůstat, ale nějak se stal omylem slavným.
29.10.2006 19:51 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
ochcávat? hmm, to je české slovo pre slovenský výraz "naučiť sa rozdiely" ? :-))

ad výnimky: ja sa rozhodnem, či chcem alebo nechcem, či napíšem use Exception; alebo nie.
ad objekty: s objektami je perl na tom o trochu lepšie ako java, podporuje aj multiple inheritance aj overloadovanie operátorov. Navyše, takmer všetko sa dá v perli označiť ako objekt (presnejšie, každý odkaz). Na neobjektový jazyk slušné, nie? Ono je to len o tom, či je človek dostatočne odhodlaný učiť sa.

S vami spomínaných jazykov (v čase keď som si o nich aspoň niečo čítal):
Java - nemala overloadovanie operátorov ani multiple inheritance, v kóde tisícky pretypovaní (new java.lang.Hashtable ...)
C# - obmedzená hĺbka stromu dedičnosti
Python - medzery a tabelátory majúce význam, brr

29.10.2006 20:36 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Ochcávání je prostě jen nutnost nějak se vypořádat s nedokonalostí jazyka. Prostě něco dolepit.

Chcete napsat, že když napíšete use Exception, tak od této chvíle všechny standardní funkce v Perlu začnou vyhazovat výjimky při chybách? Že všechny moduly a všechno takhle bude fungovat? A nebo je use Exception jen nalepovák?

Perl umí objekty, ale nejsem si jistý, jestli je ono. Přiznám se, že z objektů v Perlu znám jenom základy, takže nejsem zde na pevné půdě.

Víte Vy máte Perl rád, mě zase Perl nesednul. To je celé. Nechci kritizovat Perl ani Vás, líbí se mi, že se za něj tak derete a cítím z Vašich argumentů konstruktivní debatu. Nechci Vám hanět co se Vám líbí.

Java - mě samotnému ten jazyk přijde nedokonalý, takže určitě Javu hájit nebudu.

C# - omezená hloubka dědičnosti a dál?

Python - pokud jediným záporem budou mezery, tak to beru
29.10.2006 22:18 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
stručne:
všetkoho veľa škodí, objektov, výnimiek, ne-objektov, ne-výnimiek
každý jazyk je len "nalepovák" nad diernymi štítkami :-)
C#: "a dál" som sa o ten jazyk prestal zaujímať
Python a medzery: píšte všetci modrým perom, iná farba nebude (Bez ladu a skladu)

aby sme sa len nehádali ako baby na trhu, navrhujem súťaž :-)
jednoduchý webík, jedna špecifikácia, jednotný model (xml), jednotné šablóny stránok (xml). preklad xml do implementačného jazyka xslt šablónami (preferujem xalan). Dvojfázová špecifikácia (verzia 1.0, upgrade na 2.). Rovno do toho môžeme zahrnúť aj rôzne databázy. V rámci toho by možno nenudilo i zopár "stress-test" aplikácií.
Ak by bol záujem, špecku, data model i formát šablón mám tak na 80% premyslených.

A potom sa môžeme kľudne hádať, ktorý jazyk je lepší, kto čo musel "ochcat" :-D

29.10.2006 22:51 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
to vám jazyk neprozkouší, vždyť tam nemáte z jazyka nic - xml a spol. vám oddře knihovna a databáze je prostě taky jen nějaké dbi

v praxi se otestuje jazyk tak, že naprogramujete a pak to pár let udržujete zatímco zákazník si neustále vymýšlí a do toho opravujete chyby a do toho vedoucí a obchodní oddělení diktuje jaké další věci to má umět v příští verzi. pak uvidíte jak moc vám jazyk pomáhá. občas onemocníte a musí vaše kódy opravovat kolega, musí se v tom vyznat a nesmí v tom udělat bordel. a pokud ten projekt má alespoň pár set tisíc řádků, pak poznáte kvalitu jazyka (a návrhu programu) o to líp.
30.10.2006 06:15 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
:-)) aha, v praxi otestujete jazyk tak, že nebudete používať xml a db-knižnice, ale pár 100k riadkov? Alebo je to len obyčajný strach (provokácia) :-)
Ako som písal, všetko čo spomínate, tam bude. Dokonca aj ten kolega (človek, čo si váš príspevok v budúcnosti prečíta a mal by povedať "ten jazyk je cool") :-D
xml sú len vstavané mantinely, aplikačnú logiku nepopisuje. Nevraviac o tom, že v xml je len definícia rozhraní, niekto ich musí používať.
30.10.2006 14:48 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
ano, v praxi je jazyk, který mi pomáhá cennější. protože v praxi se daleko více upravuje a přepisuje a stráví se tím mnohem více času, než prvotním naprogramováním.

klidně se může používat xml a db, ale pokud je to jenom tohle, tak to je tak triviální úloha, že se kvalita jazyka neprojeví. většinu práce stejně udělá xslt, tak co chcete testovat? prostě vezmete data z databáze, a s minimální změnou je podsunete do xml? kde se má vlastně uplatnit ten programovací jazyk, který tu chcete testovat?
30.10.2006 16:10 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
nene, zadanie takto neznelo :-)
v xml sú len definície data-modelu a screenov. Pomocou XSLT si javista vygeneruje javovský kód, perlista niečo, čo sa vám nepáči :-). Potom nastupuje aplikačná logika (povedzme, že by sme reimplementovali abc s pár vylepšeniami). XML preto, aby aplikácia bola schopná pracovať s rôznymi databázami (postgresql, firebird, ...) aj ne-databázami (mysql, textový súbor, ...).

upravovať? prepisovať? k tomu len jedno, v perli obľúbené, TIMTOWDI :-)

31.10.2006 00:45 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
to co navrhujete je sice praktické, ale nejsem si jistý jak moc se to hodí pro test jazyka. pořád mi vychází, že tak 70-80% tam bude xml a xslt a 20-30% vlastní plikace, tedy programovacího jazyka.

navíc s aplikacemi schopnými využívat řadu datových zdrojů včetně mnoha databází mám takové zkušenosti, že dosáhnout toho je výrazně obtížnější, než si lidi představujou. už vidím, jak to xml bude generovat procedury, triggery, funkce, vyrovnávat se a konvertovat odlišnosti sql jazyků jednotlivých databází, apod.. mimochodem, pokud byste takovou funkční konverzi udělal, mám pro vás kšeft řádově za stovky tisíc korun, ale už si na tom vylámalo zuby moc chytrých lidí.

no jo, chlape, už přestaňte s tím Perlem, nebo mě za chvíli tím nadšením nakazíte.
31.10.2006 07:34 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
:-D
tak vyrovnávanie sa s sql zvláštnosťami mám relatívne dobre (môj uhol pohľadu) zvládnuté. SQL generujem z jednoduchého derivátu UML (nie som spokojný s vyriešením dedičnosti a n-m relácií).
Otázkou je, či v aplikácií s viacerými zdrojmi dát storage procedures či triggre vôbec používať, kedže prístupová medzivrstva by tak či tak musela suplovať chýbajúcu funkcionalitu (a to nevravím napr o "on delete" v mysql).
Pre nové aplikácie mi to ide celkom slušne. S prekonvertovaním existujúcej je to horšie. Momentálne sa však venujem previazaniu tohoto data-modelu s klonom XUL.

Pre test jazyka sa hodí čokoľvek, i tých 70-80% vygenerovaných vecí predsa bude niečo z toho jazyka (prinajhoršom inicializácia príslušných knižníc).

btw, ten perl fakt nie je až taký zlý, ako si ho predstavujete :-D

31.10.2006 09:46 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
no rozhodně mě vaše řešení zajímá, neboť jsem se podobnými věcmi zabýval docela dlouho abych to nakonec vzdal. podle mého jediné fungující řešení je objektová mapovací vrstva.

vygenerované věci bych do jazyka nepočítal.

Perl je opravdu hrozný. Bohužel jsem prošel desítky jazyků, tak můžu srovnávat. Možná bych Perl vzal na vědomí, kdyby to byl alespoň dynamicky typovaný jazyk, ale on i tohle jaksi nezvládnul. Pořád musíte v kontextu psát podle toho co vlastně máte za hodnoty a to je opravdu moc na to abych to strávil.
31.10.2006 10:04 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
vývojom som sa dostal k dvom riešeniam:
- jedno generuje inicializáciu pre O/R mapping knižnice
- druhé používa definíciu sql príkazov okopírovanú s perlového modulu SQL::Abstract

vygenerované veci do jazyka počítať musíte, príklad:
Perl:

my $hash = {
  A => 'a',
  B => 'b',
};
PHP:
$hash = array ('A' => 'a', 'B' => 'b');
Java:
my hash = new Hashtable ();
hash.put ('A', 'a');
hash.put ('B', 'b');
nevraviac o generovaní dispatch table :-D
31.10.2006 11:45 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
takže jste dospěl k podobnému řešení jako já ten SQL::Abstract mě začíná zajímat, je k tomu něco bližšího?

s tou hash tabulkou zkuste ještě tohle:

Python:

class souradnice: def __init__(init_x, init_y, init_z): self.x = init_x; self.y = init_y; self.z = init_z;

nějaké ty definice třídy

a teď hašujeme souřadnice do něčeho jiného:

a = souradnice(1,2,3); b = souradnice(5,6,7);

a mapujeme hašovací tabulkou souřadnice do měst:

map = { a:'Brno', b:'Kladno' }

Ono to jde v Pythonu ještě jednodušeji, namísto třídy můžu použít třeba seznam, nebo tuple. Ale jak Python, tak C++, tak Java umí namapovat cokoliv (tedy i objekt, nebo cokoli složitějšího) na cokoliv a ono se to hodně často hodí. Zatímco Perl a PHP umí namapovat hašovací tabulkou jen řetězec a číslo na cokoliv.
31.10.2006 12:15 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
obmedzenie perl-u (len SCALAR) mi v dispatch table nevadí, na extra veci je mechanizmus tie, popr moduly začínajúce Tie::Hash::, napr. Transactional (s commit/rollback), Layered, ...

SQL::Abstract
napr generovanie where klauzuly, napr:

$SQL = new SQL::Abstract;
($sql, @bind) = $SQL->where ( { col1 => undef, col2 => [1, 2, 3] } );

print $sql;
# WHERE ( col1 IS NULL AND ( ( col2 = ? ) OR ( col2 = ? ) OR ( col2 = ? ) ) )

($sql, @bind) = $SQL->where ( { col1 => undef, col2 => { in => [1, 2, 3] } } );
#  WHERE ( col1 IS NULL AND col2 IN ( ?, ?, ? ) )
atd, atd, viac na CPAN-e :-D
30.10.2006 14:49 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
ano, v praxi je jazyk, který mi pomáhá cennější. protože v praxi se daleko více upravuje a přepisuje a stráví se tím mnohem více času, než prvotním naprogramováním.

klidně se může používat xml a db, ale pokud je to jenom tohle, tak to je tak triviální úloha, že se kvalita jazyka neprojeví. většinu práce stejně udělá xslt, tak co chcete testovat? prostě vezmete data z databáze, a s minimální změnou je podsunete do xml? kde se má vlastně uplatnit ten programovací jazyk, který tu chcete testovat?
30.10.2006 15:03 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
ano, v praxi je jazyk, který mi pomáhá cennější. protože v praxi se daleko více upravuje a přepisuje a stráví se tím mnohem více času, než prvotním naprogramováním.

klidně se může používat xml a db, ale pokud je to jenom tohle, tak to je tak triviální úloha, že se kvalita jazyka neprojeví. většinu práce stejně udělá xslt, tak co chcete testovat? prostě vezmete data z databáze, a s minimální změnou je podsunete do xml? kde se má vlastně uplatnit ten programovací jazyk, který tu chcete testovat?
30.10.2006 15:11 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
ano, v praxi je jazyk, který mi pomáhá cennější. protože v praxi se daleko více upravuje a přepisuje a stráví se tím mnohem více času, než prvotním naprogramováním.

klidně se může používat xml a db, ale pokud je to jenom tohle, tak to je tak triviální úloha, že se kvalita jazyka neprojeví. většinu práce stejně udělá xslt, tak co chcete testovat? prostě vezmete data z databáze, a s minimální změnou je podsunete do xml? kde se má vlastně uplatnit ten programovací jazyk, který tu chcete testovat?
28.10.2006 23:57 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Perl jsem dělal a považuji ho za omyl. Dokud jsem to kolem sebe slyšel, jak je to skvělé, chtěl jsem ho umět. Po prvních pár kapitolách knihy o Perlu jsem se ptal proč v tomhle vlastně psát. Pak po dalších lekcích už jsem nemohl ani sám sebe přesvědčit, že Perl nemám proč používat. Pak mi to došlo! on to vlastně neměl být progrmaovací jazyk, ale jen lepší šidítko na práci s textem. Akorát to přerostlo původní záměr autora. Řekl bych to takhle: Perl? Ne děkuji! Klidně nasadím i alegorické vozy a pouliční divadlo a pokud tohle nepomůže...
28.10.2006 21:19 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
PHP. Tento jazyk ne. Obecne se poklada za "bastl" a uz jsou lepsi na trhu. Hosting a prace se v nem sezene snadno.

Přijde mi, že PHP je považován za bastl především lidmi, kteří v něm nikdy nepsali... Jistě není to jazyk pro rozsáhlé projekty (i když se ho tak s každou novou verzí autoři snaží o něco více prezentovat), ale pro věci do určitého rozsahu je to víc než dobrá volba.

Každý má právo na můj názor!
29.10.2006 00:04 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
PHP není špatný jazyk, kdyby autoři neblbli. Na svojí práci stačí, prostředky jazyka jsou dostatečně silné a prostředí dynamicky typovaného jazyka šitého na míru webovým aplikacím občas i hýčká. Občas je to sice jak když pejsem s kočičkou vařili dort. Spíše mě děsí, co s ním provádějí autoři, podle mě stabilita PHP verzí jde prudce dolů a zpětná kompatibilita taky není nic co by jim moc říkalo. Debilní je, že PHP dodnes neumí Unicode, ani pár dalších věcí. PHP by taky mělo mít debugger, binární podobu zkompilovaného kódu a alespoň šidítko základního vývojového prostředí v balíku.
Dalibor Smolík avatar 29.10.2006 01:24 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
jo, PHP je pro mne, absolutního laika v programování. Díky MySQL a PHP jsem schopen si vytvořit vlastní firemní databázi, do jiných jazyků jsem se dosud neodvážil ...
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
29.10.2006 00:08 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
PHP není špatný jazyk, kdyby autoři neblbli. Na svojí práci stačí, prostředky jazyka jsou dostatečně silné a prostředí dynamicky typovaného jazyka šitého na míru webovým aplikacím občas i hýčká. Občas je to sice jak když pejsem s kočičkou vařili dort. Spíše mě děsí, co s ním provádějí autoři, podle mě stabilita PHP verzí jde prudce dolů a zpětná kompatibilita taky není nic co by jim moc říkalo. Debilní je, že PHP dodnes neumí Unicode, ani pár dalších věcí. PHP by taky mělo mít debugger, binární podobu zkompilovaného kódu a alespoň šidítko základního vývojového prostředí v balíku.
28.10.2006 22:31 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V C++ iba pre linux a dokonca mi za to aj platia :-).
Dalibor Smolík avatar 28.10.2006 23:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V čem programuji? Jen tak, v košili, když je chladno, vezmu si svetr.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
29.10.2006 00:14 Michal3
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Spravny programator(tm) nosi t-shirt nejradeji s nejakym geekovskym napisem ;-)
29.10.2006 01:46 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
There are 10 types of people...
Quando omni flunkus moritati
Dalibor Smolík avatar 29.10.2006 01:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
who understand binary code and the others. :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
29.10.2006 13:06 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
ja mam ale pocit, ze tazatel nemel na mysli makra v excelu nebo wordu ... :-)
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
29.10.2006 00:08 stribny
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
C#, .NET, Asp.NET jasná volba :-) Líbí se mi syntaxe jazyka, přehlednost frameworku, nástroje a v neposlední řadě i to, že lze tyto aplikace provozovat i na Linuxu.

V PHP toho pár napsaného mám a už nikdy více :-)
můj domov | můj blog
29.10.2006 00:24 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
A lze to plnohodnotně provozovat na Linuxu? Já jsem o tom slyšel dost divokých teorií a dokonce nějaké zlé jazyky tvrdily, že to není tak růžové. Nehledě o podpoře C# 2.0 a C# 3.0 na už šly doslova fámy. Ale nikdy jsem to na Linuxu nezkoušel a určitě přivítám zkušenosti.

Já se spíš obávám Microsotu, zatím jeho technologie se nějak časem zvrtly, promořily se zpětnými nekompatibility mezi verzemi, pak Microsoft začal přicházet na to, že chce podpořit jinou novou technologii, a že je potřeba násilně jiné předchozí trochu utnout. A tak. Jinak nic proti, .NET je povedená věcička.

Proti PHP jako jazyku já osobně moc nemám, snad jen spíš proti současnému a předpokládanému budoucímu vývoji. Fakt je, že to je jediný jazyk, který mě nutí ladit pomocí příkazu echo, a který je důsledně, ale opravdu důsledně open source, neboť nemá žádnou externí zkompilovanou normu.
29.10.2006 12:31 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
pak Microsoft začal přicházet na to, že chce podpořit jinou novou technologii, a že je potřeba násilně jiné předchozí trochu utnout
Zde by se zajímavým způsobem mohla projevit jedna vlastnost OSS. Takové technologie občas přežívají nikoli proto, že jsou lepší, ale proto, že jsou open source (X Window, NFS a potažmo i celý unix) a víceméně fungují. Možná právě z toho má MS strach, protože mu mono může sebrat to, co vždycky měl, kontrolu nad programátory.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
29.10.2006 16:43 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Jenže ani OSS většího rozsahu nejsou schopni nadšenci spravovat. A to je bohužel smutná pravda. A Mono už je takový větší projekt, který nadšencům přeroste přes hlavu. MS pokud vím Mono dokonce podporoval, snad jim dokonce nějak daroval i referenční zdrojáky, ale to znám z JPP, takže nevím jak to přesně bylo. Ale MS chce rozšířit .NET i přes Mono, je to pro něho výhodné a on dobře ví, že implementace MS bude lepší, než Mono a Mono mu vytvoří půdu pro další dominanci.
29.10.2006 17:56 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
A Mono už je takový větší projekt, který nadšencům přeroste přes hlavu.
On jim přerůstá přes hlavu už od začátku, stačí si vzpomenout, kolikrát bylo odloženo vydání ostré verze (nemluvě o tom, že ostrá verze byla "ostrá" jen podle čísla, jinak to byl nestabilní bastl). Mono 2.0 mělo být podle informací z konce roku 2004 vydáno ve druhém kvartálu 2005, a ejhle, dnes už se píše o 4. kvartálu letošního roku, takže uvidíme, jestli to do ledna stihnou.

Jinak ta referenční implementace byla pro BSD a byla značně ořezaná. Pokud vím, Mono s ní nemá nic společného.
29.10.2006 18:05 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
No za vývojem mona stojí Novell. No, on to Microsoft s podporou udělal šalamounsky, protože zveřejnil referenční implementaci Rotor pod Shared Source, která znemožňuje komerční používání. Navíc byl rotor připraven pro běh pouze v Mac OS X a FreeBSD (nikoliv na Linuxu).

Já jenom uvažoval co v případě, že MS přijde s nějakým Hyper.NET. Je možné, že fungující mono zapříčiní to, že se platforma .NET udrží bez ohledu na snahy Microsoftu. Je pravda, že zatím to tak nevypadá.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
29.10.2006 02:18 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já se těším na Strongtalk. :-D Právě se ho někomu podařilo zkompilovat pod MinGW, no, port na generický Unix bude horší, ale taky by to mělo jít. :-)
Jak moc jsou ábíčkáři inteligentní? ;-)
29.10.2006 16:53 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Uf, je někde ukázka zdrojového kódu pro Strongtalk? Slyším to poprvé, nebudu dělat chytrýho.
29.10.2006 18:11 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Strongtalk je smalltalk s přidanou (volitelnou) statickou typovou kontrolou a má se jednat o nejrychlejší existující implementaci smalltalku. Sun ji nedávno uvolnil pod BSD licencí, viz zprávička. Přesné detaily neznám a Smalltalk prakticky neumím, ale je možné, že dojde k renesanci tohoto jazyka.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
31.10.2006 00:47 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Díky za vysvětlení. Smalltalk určitě k renesanci nedojde, neboť je tu několik ale. Sám jsem Smalltalk testoval před dvaceti lety - celá implementace Smalltalku na jedné disketě i s image, nepotřebovala ani operační systém, akorát to bohužel chtělo 286, což nebylo všude a staré PC XT to odmítalo.
Daniel Kvasnička ml. avatar 29.10.2006 20:41 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: V cem programujete? Aneb ASP.NET v nasi firme ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Asi se budu trapne opakovat, ale pro web je muj jednoznacny favorit Python. Kvalitnich frameworku ruznych urovni automatizace je dost a da se pouzivat i bez frameworku. A hosting zadarmo? Hosting s mod_pythonem sezenes u nas vcetne domeny v pohode pod 1000/rok. A jestli to s webem myslis vazne a chces programovat neco, co bude slouzit, tak bych tuhle castku vubec nepovazoval za velkou.
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.