Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 04:30

Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

15.2.2021 12:18 | Přečteno: 2558× | poslední úprava: 15.2.2021 12:23

Autoři nového rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání dospěli k závěru, že Newtonovy zákony či Ohmův zákon jsou pro děti příliš náročné a zbytečné. Proto je již školy nebudou muset vyučovat.

O tom, jaké změny čeká rámcový vzdělávací program, se sami můžete přesvědčit ZDE.

Pár příkladů:

Diskutabilních změn je v nové verzi, samozřejmě, více. Další informace naleznete například v článku na Echo24.cz, případně na webu Jednoty českých matematiků a fyziků.        

Hodnocení: 89 %

        špatnédobré        

Obrázky

Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma, obrázek 1 Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma, obrázek 2 Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma, obrázek 3

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

15.2.2021 12:28 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Spravne, male deti se uci neprebernou kupu kravin, tohle ma ucit gympl/prumka, proc to ucit kuchare? Lepsi je ucit je pravo a osobni finance (ne ze by k tomu byla vule, ale vakuum zbytecnosti dava vetsi moznosti domacimu vzdelavani).
15.2.2021 13:16 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
jasne ucit deti nelogicke sracky...
16.2.2021 08:33 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Vetsina "absolventu" (mineno i ale nejen VS) neumi poslat email, a ty bys po nich chtel ohmuv zakon? Mimochodem, z pozice absolventa elektrikariny ... je to naprosta picovina. Presne jak tu zaznelo, pokud dotycnyho zajima, muze chodit do nejakych krouzku, pokud ne, nepotrebuje to vedet.

Decka bych tak maximalne naucil, ze nemaj strkat veci do zasuvek (coz s oblibou delaj) takze bych je kazdy jedno nechal pekne sahnout na nejakej ten kravskej ohradnik.

Ostatne picoviny jsou i to, co tam zustalo, to sou veci ktery potrebuje elektrikar a NIKDO jinej. Takze na vseobecnych (natoz na zakladnich) skolach to vubec nema co pohledavat!

Zjevne ty "osnovy" sestavujou velecuraci. Pokud se budem bavit o nejaky elektrikarine pro ZS, tak by to predevsim melo vypadat tak, aby to tem deckam ukazalo, ze tu neco takovyho je, a jak to funguje vedet vubec nepotrebujou. Je to uplne stejny jeko veletuny letopoctu, vetny rozbory, hudebni a vytvarna vychova ... picovina vedle picoviny.

Vysledkem je, ze nezvladaji ani nejzakladnejci veci, zato umej rozebrat vetu na atomy, coz vzivote ani jeden z nich nikdy nanic potrebovat nebude.

---

Dete s tim guuglem dopice!
16.2.2021 13:00 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Potřebuje to vědět. Ne jako elektrikář nebo elektroinženýr, to se naučí jinde, nejspíš sám, a lépe. Ale třeba jako doktor. Doktoři, co neznají, nechápou ohmův zákon nepochopí fyziologii, biochemii ani některé vyšetřovací metody. Na medicíně je už nikdo ohmův zákon nedoučí. Nabiflují se, co je třeba, zpaměti, a pak z nich vznikají doktoři nebezpeční pacientům - protože neumějí o podstatě problémů, se kterými se v praxi setkávají, logicky uvažovat. A takových máme plno a bude to ještě horší.

A podobně i v dalších oborech.
Fluttershy, yay! avatar 16.2.2021 13:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Co si tak vzpomínám, na medicínu se dělaly přijímačky z fyziky, takže zájemce (hlavně zájemkyně) jsem potkával na příslušném semináři.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.2.2021 13:28 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Bodů za fyziku je tak málo, že kdo se učí biflováním rozhodně nasbírá více bodů než kdo se učí logicky. Ideální je obojí, ale to je tak 5% nejlepších, více ne. Biochemii učím a je to katastrofa.
16.2.2021 18:04 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Doktor nepotrebuje vedet jak funguje ohmuv zakon, doktor potrebuje vedet jak funguje lidsky telo. A i kdyby to vedet potreboval, nauci se to studiem na doktora.

Vsechny VS v CR jsou zalozeny na biflovani se hovadin zpameti. Idealni student ma fotografickou a snadno vymazatelnou pamet. Osobne sem takovyho potkal. Chodil na obdenky - zkouska-hospoda-zkouska ... v ty hospode se dycinky vylil do nemoty, aby smazal ramku a mel prostor pro dalsi scripta, stacilo prolistovat a byl schopnej recitovat cely odzacatku do konce vcetne obrazku. Ze netusil o cem mluvi nikoho nezajimalo. Kdyby se ho nekdo na totez zeptal za 2 dny, tak netusil co po nem chce.

BTW: Doktorku mam schodou okolnosti v rodine. Kdyz se ji zeptam, co ze s tech hovadin co se biflovala na zkousky uplatni v praxi, bude odpoved NIC. Rekne mi, ze potom, co dostala to lejstro, se musela jit vyucit na doktorku do praxe.

---

Dete s tim guuglem dopice!
16.2.2021 19:18 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Doktor nepotrebuje vedet jak funguje ohmuv zakon, doktor potrebuje vedet jak funguje lidsky telo. A i kdyby to vedet potreboval, nauci se to studiem na doktora.
Toje prave omyl. Nemuzes vedet, jak funguje lidske telo, bez pomerne hlubokeho pochopeni fyzice (chemii, matematice). Problem je, ze tyto predmety stredoskolaci umi cim dal mene a na lekarske fakulte uz je nikdo nevysvetluje. I fyziologie i biochemie i dalsi predmety se daji absolvovat na zaklade cisteho biflovani - coz je samozrejme chyba i na teto urovni vzdelavani. Ale vysvetlovat na lekarske fakulte zaklady prirodnich ved, na to opravdu nema nikdo cas, to musi student uz umet. A nebo nemusi - ale je z nej nabiflovany doktor, ktery je nebezpecny pacientovi kdykoli musi skutecne zapojit mozek a nevystaci si s nabiflovanou rutinou.

A ani v praxi nikdo nepochopi, jak funguje lidske telo. Na to je potreba dost teorie, matematiky, fyziky, chemie. Hledat mezi doktory v praxi jedince, kteri chapou jak funguje lidske telo, je jako hledat jehlu v kupce sena. Bez ohmova zakona to pochopit rozhodne nejde (a ne, nemusis vedet, ze se ten zakon jmenuje ohmuv].
Heron avatar 16.2.2021 23:12 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Takže jinými slovy by se na ZŠ nemělo učit nic. A potom by na to nic navázali v kroužcích a v dalších stupních? Nebylo by teda lepší, než aby se 9 let neučilo nic těch 9 let nahradit učivem těch kroužků a, ehm, říkat tomu ZŠ? ;-)
Decka bych tak maximalne naucil, ze nemaj strkat veci do zasuvek (coz s oblibou delaj) takze bych je kazdy jedno nechal pekne sahnout na nejakej ten kravskej ohradnik.

No tohle s náma fyzikář dělal (ten ohradník), ale stejně jsem potom strkal věci do zásuvky. Každý elektrikář stejně pracuje pod napětím a už kopance ani nepočítá (a kdo nikdy nezkratoval 3f před nožovkama, tak jako by ani neexistoval ;-)).
17.2.2021 18:49 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Ne, je to uplne primitivni, a proto se to nikdy nestane...

Na ZS by se melo ucit POUZE a jen to, co VSICHNI vyuziji v budoucnosti ve svych zivotech. Tzn nejaky cteni, psani zakladni pocty. To samo neni vsechno. Opakovane narazim na negramotne absolventy VS. Neumi poslat email, netusi co patri do CV, coz je opet ta ZS. Kdyz po nich chci at pouzijou escape, hledaj to na ty klavesnici jak houby v lese. Opet, necekam ze bude ditko sazet bukvy rychlosti kulometu, ale protoze aktualne se s pocitaci a klavesnici budou jeste pristich par desitek let zcela jiste setkavat uplne vsichni, opet to patri na tu ZS.

Pochopitelne schopnost napsat a nejak (spravne) naformatovat nejaky kus textu, zakladni prace s tabulkama (fakt, absolvent VS NETUSI, ze se sloupec cisel da secist!)

Je toho hodne co nevedej a meli by vedet. Predstava o cenach bydleni, energii, mzdach, jak funguje uver a urok ... to vsechno by mel absolvent ZS vedet.

Dal je naprosto NEZAJIMAVY, jestli umi neco exaktne presne spocitat. Stejne je to v 99% jen blabolivej koncept. Daleko zasadnejsi je to, cemu se rika kvalifikovanej odhad. I zacku ZS by asi melo dojit, ze most se o 17 metru neroztahne. Kdyz vidim kybl, tak bych asi mel vedet, ze se do nej kubik vody nevejde ze? A nemusim vubec tusit jak to spocitat.

Naprosta tragedie vsech urovni skolstvi je spoluprace. Pak prijde absolvent, a mesic cosi kuti, aby se zjistilo, ze protoze netusil co jak ma udelat, tak za ten mesic neudelal vubec nic. Ale hubu neotevre. Sak ho v ty skole 20 let ucili, ze opisovat se nesmi zejo ... lol.

Ve finale by ukolem ZS melo byt ukazat a nechat tem deckam si osahat hmatatelny podstaty ruznych oboru. Je uplne jedno ze to decko netusi, ze to cosi ma nejakej vzorec. Dulezity je, aby si ta decka mohla osahat jak se ty veci delaji a teprve kdyz projevej zajem, ma smysl jim neco vysvetlovat, jinak to zadnej smysl nema. Ve skolech je to ale presne naopak, pocitas nejaky dementni vzorce ale v realu vlastne vubec netusis, k cemu je to dobry. Je to o to horsi, ze i ta decka pomerne zahy dojdou k tomu, ze ono to vlastne v realu knicemu neni.

Vubec nezminuju nejaky biflovani se cehokoli, kazdyho kdo po nekom chce aby cokoli umel zpameti zastrelit namiste!

---

Muzu ti k tomu prihodit vlastni zkusenost, na ZS sme s par spoluzaky a zaroven v ty dobe spoluvlastniky pomerne vzacnych pocitacu chodili mimo jiny do krouzku, kde sme si hrali se vsim moznym. A uz na ty zakladce sme dosli k pouzivani vektoru, matic, ... resili sme pathfinding atd atd.

Co se tyce skoly, osobne sem se tesil, az konecne budem v tom rocniku co uz chodej do tech fyzikalnich/chemickych uceben, aby z toho pak vylezlo, ze stejne jako v lavici jen opisujes nejaky debilni vzorce a to je tak vsechno. Me to nikdy nedelalo problem, ale bylo to proste vohovne.

BTW: Voda do kyseliny nebo kyselina do vody? ;D

---

Dete s tim guuglem dopice!
18.2.2021 08:54 prqek | blog: prqek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
zakladni prace s tabulkama (fakt, absolvent VS NETUSI, ze se sloupec cisel da secist!)
Tuhle obsesi tabulka jsem nikdy nepochopil. Práce s počítačem mě celkem slušně živí, ale čísla jsem v tabulkovém editoru sčítal jen kdysi dávno, když to po mě chtěli ve škole. Tak nevím, jestli je to něco, co je užitečné pro všechny.
... zakladni pocty.
vs.

... jak funguje uver a urok ... ... kubik vody
Zrovna na tohle už potřebuješ trochu víč než jen základní počty. I na ten odhad. Odhad obecně děláš na základě zkušenosti, tu musíš nejdřív někde získat. Čili problém není ani tak v tom, co se učí, ale jak se to učí. To, že se děti učí něco, co není na první pohled užitečné a stejně to zapomenou není nutně špatně. Špatně je, když se s tím neučí pracovat a přemýšlet nad tím. Ovšem aby mohli pracovat s informacemi, musí je nejdřív mít.
Heron avatar 18.2.2021 12:08 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Pak prijde absolvent, a mesic cosi kuti, aby se zjistilo, ze protoze netusil co jak ma udelat, tak za ten mesic neudelal vubec nic. Ale hubu neotevre.
Potom je ovšem s podivem, že jeho vedoucí ho nechá měsíc cosi kutit bez výsledku, že. Pokud chci, aby někdo něco dělal, musím ho to jednak buď naučit, nebo si alespoň ověřit, že to umí a potom jej z počátku kontrolovat. Naprosto normální věc. Pokud někdo někoho nechá cosi měsíc kutit, tak potom může nadávat pouze sám sobě.
Ve finale by ukolem ZS melo byt ukazat a nechat tem deckam si osahat hmatatelny podstaty ruznych oboru. Je uplne jedno ze to decko netusi, ze to cosi ma nejakej vzorec. Dulezity je, aby si ta decka mohla osahat jak se ty veci delaji a teprve kdyz projevej zajem, ma smysl jim neco vysvetlovat, jinak to zadnej smysl nema. Ve skolech je to ale presne naopak, pocitas nejaky dementni vzorce ale v realu vlastne vubec netusis, k cemu je to dobry. Je to o to horsi, ze i ta decka pomerne zahy dojdou k tomu, ze ono to vlastne v realu knicemu neni.

Ale jo, tohle píšu jinde. Rozhodně neobhajuju výuku tak jak se provádí dneska. Je smutné, že v některých případech až na VŠ se ti studenti dozví, proč jsou některé "vzorečky" (spíše principy) důležité (a potom vznikají obory jako matematické základy fyziky apod.)
Muzu ti k tomu prihodit vlastni zkusenost, na ZS sme s par spoluzaky a zaroven v ty dobe spoluvlastniky pomerne vzacnych pocitacu chodili mimo jiny do krouzku, kde sme si hrali se vsim moznym. A uz na ty zakladce sme dosli k pouzivani vektoru, matic, ... resili sme pathfinding atd atd.

Taky tak.
Co se tyce skoly, osobne sem se tesil, az konecne budem v tom rocniku co uz chodej do tech fyzikalnich/chemickych uceben, aby z toho pak vylezlo, ze stejne jako v lavici jen opisujes nejaky debilni vzorce a to je tak vsechno. Me to nikdy nedelalo problem, ale bylo to proste vohovne.

Tož to my jsme pokusy dělali. Včetně destilace alkoholu z vína :-D
20.2.2021 17:19 Pete
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
netusi co patri do CV
lol, tohle ze potrebuji vsichni?

ja nikdy v zivote zadne CV nepsal, obesilat inzeraty a cpat vsude jakesi CV, do nichz podle nejakych nesmyslnych pravidel cosi patri, to potrebuje jen velmi specificky typ zoufalce

kupodivu jsem to nepotreboval ani ja jako odborny pracovnik, ani pritelkyne jako cukrarka

20.2.2021 17:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
A kolikrát jsi za svůj život změnil zaměstnání?
Jendа avatar 20.2.2021 21:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Já jsem do svého prvního CV (které jsem musel napsat v současném zaměstnání kvůli dotacím) měl jako freelancer asi 10 klientů a na HPP jsem vystřídal 4.
20.2.2021 23:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Teď tomu bude 13 let co jsem naposled psal CV. A v našem českém rybníku bych ho už nejspíš psát nemusel, přesto si myslím že je fajn když je do něj co napsat.
18.2.2021 08:46 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
... pokud dotycnyho zajima, muze chodit do nejakych krouzku, pokud ne, nepotrebuje to vedet.

Vždy som hovoril: keď chceš vedieť len to, čo potrebuješ v zamestnaní, tak nemusíš chodiť do školy a stačí ti mesačný kurz.

Podobne to platí aj mimo zamestnania. Na to, aby si ráno vstal, išiel do práce a večer sa išiel niekam strieskať na to skutočne Ohmov ani Newtonov zákon v drvivej väčšine prípadov nepotrebuješ. Ale také indivíduum zasa nepotrebuje spoločnosť. Preto Mária Terézia vymyslela povinnú školskú dochádzku.

Fluttershy, yay! avatar 18.2.2021 10:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Preto Mária Terézia vymyslela povinnú školskú dochádzku.
To je vtip, nebo výsledek té školní docházky? 🤔
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
skunkOS avatar 16.2.2021 13:14 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Právo určitě ne, koncept spravedlnosti a morálky ano.

Takže vyhodit poloviny "občanské nauky" a nasadit Kanta.
http://martinrotter.github.io
Fluttershy, yay! avatar 16.2.2021 13:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
nasadit Kanta
Fujtajxl.

Bych doporučil hravou formu, Socrates Jones
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
15.2.2021 13:10 xy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Matematika + fyzika trénuje mozog a rozvíja logické myslenie. Osobné financie sa deti naučia, keď rodičia prestanú dotovať deti sprostosťami ako sú počítačove hry, "nakúp diamantov do hier", každý rok nový iphone atď...
15.2.2021 13:56 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
No ony se to prave samy nenauci. A pritom to potrebuje kazdy, ne jako pritepleny ohmuv zakon, ktery potrebuje znat promile populace. Navic na nem neni nic zvlastniho, jen aplikovana nejzakladnejsi matematika, ostatni body v osnove ho ve vyuce hrave zastanou.
15.2.2021 19:10 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Sam si teplous. Tahle woke tendence od matematiky a prirodnich ved ke spolecenskovednim nesmyslum a gender studies je totalni zlo.
15.2.2021 19:54 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Matematika + fyzika trénuje mozog a rozvíja logické myslenie.
V českém školství tohle není pravda. Šprtáním vzorečků nazpaměť si logické myšlení nerozvíjíš.
Fluttershy, yay! avatar 16.2.2021 11:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Na tom je právě vtipné, že změny RVP mají uvolnit prostor pro informatiku, jak odkazuje dementní lojzík dole, resp. informatické myšlení. Na odkazovaném webu jsou také doprovodné materiály pro: algoritmické myšlení, základy teorie informace, práce s daty, základy robotiky

Třikrát hurá!
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Gréta avatar 16.2.2021 20:10 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

a kdyby se seškrtaly všecky ty ekofanatizmy/multikulturalizmy by bylo prostoru eště víc :D :D :D :D ;D ;D nóóó takže si jakoby myslim že informatika je jenom záminka/krytí pro ty všecky jedovatý změny vokolo :/ :/

a když ty nesmysly někdo bude kritizovat tak neomarxisti hnedka začnou řvát něco jako 'fujfujfuj nechceš aby se děti učili informatiku seš zlejjjj!!!!!!!' :/ :/

Heron avatar 16.2.2021 23:24 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
No jako pěkný, ale tohle jsme měli na ZŠ na druhém stupni někdy v letech 92-97. Učitelka matematiky nás (už si nepamatuju proč) vodila na osmibity a ukazovala zdrojáky v BASICu, potom fyzikář na PC (nevím, co toho bylo, nejspíš 386 a server 486) učil Pascal.

Jako jestli je tohle posun po 26 letech, tak potěš koště. Jako tohle jsou "změny" které BBC Micro přineslo někdy v osmdesátých letech.

Navíc fakt nechápu, proč se k vůli informatice musí uklízet zrovna Newton. I kdyby se celá ZŠ fyzika omezila jen na newtona, tak by to bylo pořád lepší, než naopak.
Fluttershy, yay! avatar 16.2.2021 23:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
15.2.2021 13:28 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Moment, tohle má být ZŠ? My jsme se nic z toho neučili! Tedy Newtonovy zákony ano, ale jenom první (jako básničku). Druhý a třetí až na střední.

Pravda, od té doby se školní docházka o rok natáhla, tak by se tam mohlo přidat, to dává smysl. Akorát že podle toho co tak nějak občas vidím (vzdáleně, děti nemám), tak je to úplně jedno 99% dětí se naučí úplně stejné hovno. Ten problém IMHO bude asi někde jinde než v těchto osnovách...
15.2.2021 17:00 Jose
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Jestli si dobře pamatuju tak se tohle učilo v osmé třídě a dávali jsme to dobře až chvalitebně. Patří to k mimo jiné základnímu pochopení fungování reality.
PepaSFI avatar 15.2.2021 19:36 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
ale to nemůžeš! Kdybys začal chápat fungování reality, mohlo by se stát že začneš rozlišovat realitu, zbožná přání a úplný pičoviny a to by nebylo dobře. Pak bys mohl třeba přestat poslouchat pindy politiků, žvásty všelikých různých vyžírků a zbytečníků, případně bys jim mohl třeba dát po hubě nebo dokonce se jim vysmát a to by teda byla katastrofa, kalamajka a apokalípa.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
skunkOS avatar 16.2.2021 13:12 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Co si pamatuju tak Ohmův zákon i Newtonovy zákony jsem se na ZŠ učil, samozřejmě stylem odpovídajícím ZŠ a velmi slovně zeširoka, ale učili.

Jinak, daná ZŠ na malé vesničce má dodnes velmi dobrou pověst.
http://martinrotter.github.io
15.2.2021 15:30 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

F-9-4-02p tento bod vymeniť za "Negatívne vplyvy ekologie na životné prostredie.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
lobotron avatar 15.2.2021 16:00 lobotron | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Musmím tě zklamat, ale soudruh Klaus už v ČR nevládne.
We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
Gréta avatar 15.2.2021 19:23 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

se vrátí. nebo aspoň někdo jako von ;D

jestli sou nejvíc nejvěčí z progresivistickejch 'vědců' něco jako kulvajt/lewinskej tak asi těžko mužou vědět že existuje něco jako regulační překmit. a čim silnějc/agresivnějc ty svý pitominy budou tlačit tim věčí tamten překmit jakoby bude. a klidně jako rovnou na špagátu šibenice :D :/ :D :/ :D :/

15.2.2021 23:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Probůh jen to ne! Už toho zkurvil dost.
Gréta avatar 16.2.2021 20:13 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Gilhad avatar 15.2.2021 17:21 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Kdyz uz, tak "ekologistu"
15.2.2021 17:47 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Nalijme si čistého výna - EKOTERORISTŮ.
15.2.2021 18:50 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Falešný nick a ještě se takové hrupky.
15.2.2021 17:30 Marek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
IMO je to celkem jedno. Nepředpokládám, že někdo smysluplně využije Ohmův zákon, který se naučil na základní škole. Kdo ho využije, tak už se o danou věc zajímá a potřebuje/využívá stejně další zdroje.

Na druhou stranu chápu, že škola má za úkol děti hlídat, než se rodiče (to je fakt a neřeším, že mi to přijde na hlavu). Takže musí učit hromadu kravin, aby ten čas vyplnila.
15.2.2021 17:31 Marek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
... než se rodiče vrátí z práce, která generuje daně pro stát tak nutné...
vencour avatar 15.2.2021 17:38 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Pardon, škola má hlavně naučit učit se. Používat závity.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
16.2.2021 07:49 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
V tom ale české školství totálně selhává. Systémově (čest učitelům co se snaží) navalí na děti mraky věcí, co se mají naučit a pak je z toho zkouší (srovnej jak často se řeší podoba maturit vs. jak učit). Proto třeba zmiňovaný ohmův zákon je ideální. Nemusí se řešit, jestli děti rozumí tomu, co znamená. Stačí vyzkoušet, jestli se to našprtali jako básničku nazpaměť a je hotovo.
18.2.2021 09:05 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Systémově (čest učitelům co se snaží) navalí na děti mraky věcí, co se mají naučit ...

Ja som teda nerobil na túto tému výskum, ale mám pocit, že učivo sa len uberá resp. posúva do vyšších ročníkov. Neviem o tom, že by sa nejaká téma do učiva pridávala - ak nehovoríme o posune od Didaktiku Alfa k MS Office.

Pytagorova veta, sústavy rovníc od dvoch neznámych, aritmetické a geometrické rady, rezy kockou, skupenské teplo, pohyb po kružnici, bernouliho zákon, termická stavová rovnica ... všetko sa to buď vyhadzuje alebo posúva. Normálne mi je divné ako takú záťaž terajší päťdesiatnici zvládli bez ujmy na zdraví.

Vieš uviesť príklad niečoho, čo bolo deťom navalené navyše?
Josef Kufner avatar 18.2.2021 09:48 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
rezy kockou
Tady myslíš geometrii, nebo přírodopis?
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
xxxs avatar 18.2.2021 13:53 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
skor fyziku. zatial je to schrodingerova odpoved.
18.2.2021 20:43 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Jozefovu reakciu som bral ako fór. Ale keby náhodou boli pochybnosti, tak som mal na mysli "řezy krychlí".
Fluttershy, yay! avatar 18.2.2021 10:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Normálne mi je divné ako takú záťaž terajší päťdesiatnici zvládli bez ujmy na zdraví.
Jsi si tím jistý?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
16.2.2021 07:55 bigBRAMBOR | skóre: 37
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
no prave, na zakladce stejne se to vetsina deti pouze nasprta, prinos zadne, ani ve smyslu ziskanych znalosti, ani ve smyslu ze uziti v praxi. Co z toho vyplyvá, jak s tím pracovat dál, co od toho očekávat a jak se podle toho zařídít vlastne nechápou ani učitelé. Ohmuv zakon at klidne nechaji na stredni skolu a na zakladce at zavedou povinně šachy.
16.2.2021 08:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Znáš to s tím hrachem?

Tradice povinného vzdělávání u nás začala za Marie Terezie a od té doby to to akorát nabaluje jak sněhová koule. Nedejbože, že by si dal někdo tu práci a promyslel co je a není nutné pro život v současné společnosti.

Podle mne úkolem prvního stupně je naučit číst, psát a logicky myslet.

Pak by měla proběhnout první selekce - tak jako to bylo kdysi. Kdo se učit nechce, nebo mu to do hlavy neleze do učení. Zbytek na druhý stupeň. Obě skupiny bez rozdílu by se měly naučit základům finanční gramotnosti. Učňovské školství má připravovat na manuální práci. Druhý stupeň má připravit žáky na středoškolské studium. Tedy především se mají naučit jak se učit a samostatně pracovat a myslet.

Teprve na střední škole se mají učit odborné věci související s oborem.

Mimochodem - nedovedu si představit elektrikáře dnešní doby, bez elektrotechnického středoškolského studia. Ovšem na pokládání koberců, či zednické práce podle mě bohatě stačí 5 tříd obecné školy + vyučení.
16.2.2021 11:12 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Z ucilist vyhazujem ucne proto, ze neumej napsat diktat. Co na tom, ze je to trebas sikovnej truhlar. Nevyuci se, protoze nevi kde napsat s nebo z. Jako by to nebylo uplne jedno.

Na strednich skolach vyucujeme dejiny praveku. Vubec bych se nedivil, kdyby se tam jeste dneska ucilo jak pouzivat logaritmicky pravitko.

Drtiva vetsina elektrikaru nedela nic jinyho, nez ze tahaj cykyny a zapojujou zasuvky, na to vazne maturitu nepotrebujou. Na pokladani podlah mas uciliste, a ucej tam mistri, ktery to sami neumej. Oni vubec netusej, ze plovoucka je od toho plovoucka, ze nesmi byt dorazena na zdi.

Takze jak chces aby nekdo neco ta decka naucil, kdyz je ucej picoviny, ucej je duchodkyne a duchodci, veci ktery se pouzivaly pred 100 lety, a ktery navic sami neumej, protoze to vzivote nedelali. Ve skutecnosti ti chudacci ucitele uz rok sedej doma naprdeli, za 100% a nedelaji nic. Dal bych jim aspon kostata a lopaty, jenze to by si nejspis zpusobili tezkej uraz.

---

Dete s tim guuglem dopice!
16.2.2021 11:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
GoTo.
PepaSFI avatar 16.2.2021 19:57 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Logáro je moc príma věc a kdyby se jeho používání vyučovalo, mohlo by to jen prospět. Ono to totiž učí takové praktické matematice kde se musí člověk orientovat v tom co dělá a co by mu asi tak mělo vyjít. To se pak někdo uklepne na kalkulačce a vůbec mu není divný že násobek dvou třímístných čísel mu vyšel dvoumístný a než by to znova spočítal tak nadává dělníkům že to neumí smontovat když to tak hezky vyšlo.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Blaazen avatar 17.2.2021 15:46 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
To se onehdy v Krampolově pořadu "Nikdo není dokonalý" ptali lidí, jak často se musí měnit voda v plovoucí podlaze. Dostali různé odpovědi, třeba jednou měsíčně apod. :-)
16.2.2021 11:12 plostenka | blog: plstnk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Mimochodem - nedovedu si představit elektrikáře dnešní doby, bez elektrotechnického středoškolského studia.
Natahat CYKY 2.5, nejakou zasuvku/vypinac, spojit jen draty stejne barvy a pred to cele dat 16A jistic zvladne po prvnim, maximalne tretim ukazani uplne kazdy. I schodistak je jednodussi nez vyjmenovana slova po Z.
16.2.2021 11:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Je vidět, že jsi se asi in natura s prací takového vyučence nepotkal. Žádné dodržování norem, špatně zapojené jističe, atd. O nějakém rušení nemají ani páru. A že by mysleli krapet dopředu? No to ani omylem.
16.2.2021 12:45 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
A jak presne ti s necim takovym pomuze skola? Oni delaj predevsim to, co po nich jejich zamestnavatele pripadne zakaznici chteji. A viz vejs, ti co by to udelali dobre se nevyuci, protoze neumi ten diktat, takze zustanou ti, co napisou diktat aspon na 4ku, ale jedinou jejich kvalifikaci je, ze nejsou barvoslepi ( i kdyz ... ).

---

Dete s tim guuglem dopice!
16.2.2021 17:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Přečetl jsi vůbec co jsem napsal? Psaní diktátu je záležitost obecné školy. A nezlob se na mě, řemeslníka, co si neumí zapsat ani co po něm chci, toho bych fakt nechtěl.

Jeden takový smutný příklad pro pobavení. Podobný typ něco řešil na baráku kamarádovi. Vždycky měl sebou sešit, do kterého si horlivě zapisoval co se po něm chce. A přes to nebyl schopen nic dodat tak jak bylo domluveno. A pak si všimli, že pokaždé, když si něco zapisoval, otevřel ten sešit na zcela náhodné stránce.
16.2.2021 17:48 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Tak si zopakni tu ZS, protoze cist zjevne nepatri k vecem, ktery bys zvladal!

Je mi uplne UPRDELE, jestli zednik/instalater/elektrikar/ ... pise babYcka nebo ze pojede S kopce. Pokud tu zed postavi rovne, trubku prisroubuje a zasuvku zapoji.

Problem je v tom, ze mi prijde dement, kterej zvladne analyzovat ze se chystam realizovat citoslovce in natura a premejsli nad tim, jesti kopnuti do kuli je zivotny nebo nezivotny, ale to ze je treba futra vysprajcovat netusi! Alternativne dostanes automechanika, kterej ti muze vypravet par hodin na tema spisovatele narodniho obrozeni ... ale motor v aute nenajde (bez prdele a nadsazky)!

---

Dete s tim guuglem dopice!
16.2.2021 19:32 bigBRAMBOR | skóre: 37
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
pojede S kopce Aaa co je na tom spatne?
xxxs avatar 16.2.2021 21:47 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
z kopce, ako dole kopcom.

S kopce, ako kopce triedy S. zatial nedefinovane.
17.2.2021 12:36 bigBRAMBOR | skóre: 37
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
aha, jedine tedy "kopec S" cestinsky je totiz spravne oboji, je tam mirny rozdil v uziti, ale z ja kto psal on je spravne oboji a spis to ukazuje ze se chce povysovat nad zedniky/instalatery/elektrikare/ a je za pitomu.
xxxs avatar 17.2.2021 13:18 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
jj, mas pravdu. vzdy zabudnem, ze u vas su jazykovedci opisni a u nas autoritativni. zastarale by u nas neprezilo.
17.2.2021 15:27 bigBRAMBOR | skóre: 37
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
napíše syn národa Bernolákova
17.2.2021 16:36 podlesh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Já měl vždy za to, že "s" ve slovenštině je vždy instrumentál a "s+genitiv" je čistě česká specialita.
xxxs avatar 17.2.2021 17:50 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
ano. ja som to zase pochopil tak, ze u vas to mate rovnako, plus s-genitiv je akceptovany, ale uz nevyucovany.
Josef Kufner avatar 17.2.2021 17:57 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
S kopce, ako kopce triedy S.
Tato konstrukce se nám sem cpe z angličtiny. Čeština (a asi i slovenština) předpokládá inteligenci čtenáře – řekne prostě S a všichni ví, že to jsou kopce. A pokud to náhodou je potřeba rozepsat, tak se to píše v opačném pořadí, jak jsi to napsal.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
16.2.2021 21:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Až ti tu zásuvku takový umělec napojí na vodovodní trubky, tak se pak nediv až tě šlehne. A základku by sis měl zopakovat spíš ty, když nechápeš rozdíl mezi vzděláním obecným a vyšším.
lucorp avatar 16.2.2021 22:56 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
„I skladník ve šroubárně si může přečíst Vergília v originále!“
"Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
Gréta avatar 17.2.2021 17:20 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

von to asi jako zimmermann uplně tajně myslel vtom filmu že za komunizmu ďáli skladníky zdělaný lidi který minulý levičáci vyhnaly ze škol ale pppššššššššššš :O :/ :D ;D

Gréta avatar 17.2.2021 17:30 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

dva stříbrný vopletený kabílky lezou zestropu hnedka vedle sebe :O :O jeden je vopletenej hnědě druhej trošičku tmavějc ale černej neni. multimetrem mezi nima naměřim +-230V a zkoušečkou na každým tom drátku 50V

jak jako zistim kterej vodpovídá dnešnímu modrýmu a kterej černýmu?????? :O :O :O :O

Josef Kufner avatar 17.2.2021 17:37 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
V takovém případě je lepší vyhodit jističe a zavolat elektrikáře s tím, že pro něj máš práci na pár dní.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Gréta avatar 17.2.2021 17:53 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

tttsssssss by mi určitě chtěl ukrást všecko stříbro a nastrkat tam misto něj uplně vobyčejnou měď :/ :/

:D :D ;D ;D

dráty se měnili a skoro všude máme měď ale ty starý některý elektrikář nechal by se jako moc nebouralo. vtý skříňce ze který lezou všecky šňůry dobaráku je taková jakože broznová destička a nani sou ty stříbrný dráty přidělaný takže byto jako nělo začít hořet řikal prej :O ;D

chci nato přidělat uplně ekologickou věc co jako nežere ani 20W :O :O

Josef Kufner avatar 17.2.2021 17:58 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Hlavně si u toho stříbra občas dotáhni šroubky.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
PepaSFI avatar 17.2.2021 19:46 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
a už jsi někdy viděl že by to někdo skutečně dělal?
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Josef Kufner avatar 17.2.2021 20:02 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Ano. Ale hodně lidí na to dlabe a pak se diví, že mají očouzené zásuvky.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Gréta avatar 17.2.2021 21:39 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

aco když tam jako strčim takovýdleho něco hele :O :O

Josef Kufner avatar 17.2.2021 21:49 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Pokud to nezapájíš, tak ti to je k prdu, neboť to zásuvkový stříbro teče a je mu jedno, kde je namáčklý. Šroubek má výhodu v tom, že jednou za nějaký ten rok obejdeš zásuvky se šroubovákem a máš klid.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
PepaSFI avatar 17.2.2021 19:42 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
estli je to fakt vopletený, teda jako hadrem, to teda je docela muzeum a jestli to někdo nevyměnil protože moc práce, zasloužil by nakopat.

Trošku nerozumím jak zkoušečkou 50V na každým?

A předpokládám že u stropu to bude na světlo, tam je v praxi celkem jedno který je který. Dokonce u schodišťáků se to prohazuje podle toho jak je který vypínač přepnutý.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Gréta avatar 17.2.2021 21:18 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

estli je to fakt vopletený, teda jako hadrem, to teda je docela muzeum a jestli to někdo nevyměnil protože moc práce, zasloužil by nakopat.

jj jeto na lustr asi dělaný

von jeto takovej starej strop skovanej pod dřevem a vtom dřevě sou přidělaný normání nový světýlka. sem vo tom drátu donedávna nevěděla vubec :D ;D eště víc zajímavější je žety vopletený dráty byly pod tim dřevem furt podproudem :O :O :D :D

Trošku nerozumím jak zkoušečkou 50V na každým?

takovou prstovou co vypadá jako takovej malinkatej šroubovák comá navíc lcd kde sou namalovaný různý takový čísla noa jak se na vodivým mačkátku na tý zkoušečce drží prst tak to ty čísla ukazuje :O :O

na každým tom vopleteným drátu ikdyž je vypnutej vypínač ukáže tech 50 ale multimetr naměří nulu mezi nima :O :O vona ale těch 50-55 ukazuje jakoby i na ~12V adaptéru sem teďko zistila takže to asi jako vubec nic neznamená :D

na 99.99999999999999999999% je nemožný by to byly dvě fáze nebo neco takovýho :O ;D

18.2.2021 08:11 hw | skóre: 23 | blog: Digital Design
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Dokonce u schodišťáků se to prohazuje podle toho jak je který vypínač přepnutý.

Proboha! To snad ne! Nebo to byl pokus o vtip?

Ke spotřebiči jde fáze vždy po stejném (černém/hnědém) drátu nezávisle na počtu a stavu schodišťových a křížových přepínačů. Cokoli jiného je špatně a nemělo by projít revizí. Pro jistotu nějaké obrázky.

Gréta avatar 18.2.2021 12:12 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

sem myslela že ty vypínače naschodišti dycky jako při změně stavu pošlou singál někam noa tam to jakoby překlápí stav nějakýho relátka nebo tak něco :D

todleto je jako vo moc hežčí nápad :D ;D

Josef Kufner avatar 18.2.2021 17:21 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
To víš, před padesáti lety byly relátka drahá a tak se muselo vymyslet něco jednoduššího. Jestli chceš vidět další kouzla, koukni na žebříkovou logiku.

Dnes s nástupem chytrých domácností se občas dělá to, že se vypínače, zásuvky i žárovky stahnou po svých kabelech do jedné skříně a tam se to pospojuje dle libosti a s využitím všelijakých chytrých krabiček. Případně se rozmístí Zigbee moduly a nemusí se tahat tolik kabelů. Ve výsledku se ovládá cokoliv čímkoliv a v jakémkoliv množství.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
PepaSFI avatar 18.2.2021 15:17 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
ale samozřejmě! To je tak když člověk dělá dvě věci najednou a myslí na třetí a eště je rozespalej. Mě se do toho nakombinoval jeden případ kde se takový zázraky děly. Někdo to před čtyřiceti lety blbě zapojil. pak se tam cosi přestavělo, přepojilo a dnes už to nikdo nedá dohromady. Někdo náhodou přepne vypínač na konci chodby který se nikdy nepřepíná a ono to nesvítí nikde a nemůžeš přijít na to proč.

A k té zkoušečce, to je úplně na prd, jediný co to má k užitku, zjistit fázi i přes izolaci, když nemůžeš pod kryty, plombovaný jističe, na předběžnou diagnozu občas dobrý. Ale ty volty, to jsou bludy.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
18.2.2021 17:30 hw | skóre: 23 | blog: Digital Design
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Mě se do toho nakombinoval jeden případ kde se takový zázraky děly. Někdo to před čtyřiceti lety blbě zapojil. pak se tam cosi přestavělo, přepojilo a dnes už to nikdo nedá dohromady. Někdo náhodou přepne vypínač na konci chodby který se nikdy nepřepíná a ono to nesvítí nikde a nemůžeš přijít na to proč.

Ale jo, už jsem něco podobnýho taky zažil:)

Josef Kufner avatar 18.2.2021 17:56 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
To zní jako celkem běžný den programátora.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Gilhad avatar 22.2.2021 07:15 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Jednoduse - vezmu prodluzku a jdu merit multimetrem proti ni.

Multimetr jeste preklenu nejakym odporem tak okolo 1 MOhm (cimz se pripadny proud omezi na nejake miliampery a vykon na zlomky wattu, coz bezny odpor zvladne)

Nemam-li vhodny odpor, pouziju jakykoli spotrebic, co snese 400V, nemam-li ani ten, pouziju napriklad dve stejne klasicke zarovky/lampicky zapojene do serie.

(Pak to ma i hezke svetelne efekty. Nedoporucuju se ale tech dratu ani odporu/spotrebicu dotykat holou rukou, ci je nejak zkratovavat - pak to ma nehezke svetelne efekty.)

Nemam-li ani to, tak za staleho michani vylevam do zachoda ... eeee pardon, zavolam na to odbornika.

- Pokud mi pak mutlimetr ukazuje asi tak nulu mezi temi draty navzajem i mezi jednim z nich a fazi a mezi timtez a nulakem, tak jsou volne lozene, nebo pripojene k vypnutemu dvojitemu vypinaci, a napeti se na nich jen indukuje jako na antene.

- Pokud ten odpor namerene hodnoty neovlivni, tak tam asi nejake napeti fakt je.

- Pokud s tim odporem je mezi nima napeti, ale da to nulu jak proti fazi, tak proti zemi u obou, tak je to za nejakym transformatorem galvanicky oddelene.

- kdyz mi jeden da nulu proti nule a druhy nulu proti fazi, zatimco krizem to da tech +-230 tak je to jasne (nulak a faze)

- kdyz mi jeden da nulu proti nule a druhy 400 proti fazi (a 230 proti nule), tak je to nulak a jina faze

- kdyz mi proti nule daji 230 kazdy a proti fazi kazdy asi 400, tak to jsou zbyvajici dve faze z trifazoveho rozvodu

- kdyz mi to u jednoho ukazuje proti nule nulu a proti fazi asi 230 a u druheho to ukazuje nulu jak proti nule, tak proti fazi, tak je to asi nulak a (snad nejaka) faze za vypnutym vypinacem

- kdyz mi daji neco vyrazne jineho, tak je tam neco vyrazne mene bezneho (treba nejake trhle zapojene trafo)
Gréta avatar 23.2.2021 20:14 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

supr nápad stou prodlužkou díky :O :O :D ;D

teďko semi tam nechce líst znova jenom kuli tomu měření ale až bude důvod nebo někde zase najdu stejný dráty tak to změřim. lustr uplně normálně svítí a neschořel takže rozdíl asi jako bude nějakej těch 230v mezinima :D ;D

vencour avatar 15.2.2021 17:59 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ok, jakej názor na to maj Piráti?
Mimochodem v Izraeli prý už od 3 let děti nešetří. A teď maj "léčení na covid". Prostě aspoň vypadaj jako makáči.
Něco by se s tim otupováním mělo dělat ...
Když něco zjistim apod. tak dopíšu.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
15.2.2021 18:59 Lis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To není všechno, co se v moderním vzdělávání mění. Hezké doplnění.
Gréta avatar 15.2.2021 19:15 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

autor tamtoho dokumentu se menuje TUPÝ jan noa to asi jako věčinu pitominek vysvětluje :O :O :/ :/

neni to jako nic jinýho než tupý pokusy vo nakažení naivní populace neomarxistickou mutací kovidu :/ :/

 str 62

VO-9-1-01 objasní účel důležitých symbolů našeho státu azpůsoby jejich používání
VO-9-1-02 rozlišuje projevy vlastenectví od projevů nacionalismu
VO-9-1-03 zdůvodní nepřijatelnost vandalského chování a aktivně proti němu vystupuje
VO-9-1-04 zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně zní vybírá akce, které ho zajímají
VO-9-1-03 kriticky přistupuje kmediálním informacím, vyjádří svůj postoj kpůsobení propagandy areklamy na veřejné mínění a chování lidí
VO-9-1-06 zhodnotí a na příkladech doloží význam vzájemné solidarity mezi lidmi, vyjádří své možnosti, jak může vpřípadě potřeby pomáhat lidem vnouzi ajak pomoci vsituacích ohrožení aobrany státu
VO-9-1-04 uplatňuje vhodné způsoby chování a komunikace vrůzných životních situacích, případné neshody či konflikty sdruhými lidmi řeší nenásilným způsobem
VO-9-1-05 objasní potřebu tolerance ve společnosti, respektuje kulturní zvláštnosti iodlišné názory, zájmy, způsoby chování amyšlení lidí, zaujímá tolerantní postoje kmenšinám
VO-9-1-06 rozpoznává netolerantní, rasistické, xenofobní a extremistické projevy vchování lidí azaujímá aktivní postoj proti všem projevům lidské nesnášenlivosti
VO-9-1-10 posoudí a na příkladech doloží přínos spolupráce lidí při řešení konkrétních úkolů adosahování některých cílů vrodině, ve škole, vobci

str 139

Multikulturní výchova zprostředkovává poznání vlastního kulturního zakotvení a porozumění odlišným kulturám. Rozvíjí smysl pro spravedlnost, solidaritu a toleranci, vede k chápání arespektování neustále se zvyšující sociokulturní rozmanitosti. U menšinového etnika rozvíjí jeho kulturní specifika a současně poznávání kultury celé společnosti, majoritní většinu seznamuje se základními specifiky ostatních národností žijících ve společném státě, u obou skupin pak pomáhá nacházet styčné body pro vzájemné respektování, společné aktivity a spolupráci

oslavná píseň na pana soudruha generalisima prezidentčíka Petra Pavla Pávka 🎶🫡🦚🎶
16.2.2021 00:04 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mozna by nebylo na skodu dodat kontext: jestli to dobre chapu, tak tyto zmeny se deji mimo jine kvuli tomu, aby dostala postatne vetsi prostor informatika. Jinak RVP pochopitelne nezakazuje, aby dana temata byla probirana. A v neposledni rade, kdo ma trochu zkusenosti se soucasnym stavem skolstvi v tehle zemi, tak asi chape, ze RVP (a zmeny v nem) je ten temer posledni problem.
16.2.2021 07:05 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
To je sice hezké, ale jenom informatiky se nenažerou.

Byl jsem před pár lety s partou na jedné vykopávkové výstavě, a jak jsme potom procházeli zbytek muzea, měli tam expozici o životě v devatenáctém století a pro děcka školní úlohy z té doby. Včetně matematiky a fyziky, teda spíš silozpytu.

Samozřejmě jsme si je vyzkoušeli, a probírali to s průvodkyní, která nám říkala jak v nich většinou dopadají dnešní děcka ... no, krmit prasata také někdo musí. Budeme mít velikou spoustu krmičů a krmiček prasat. Ale kdo bude dělat to ostatní?
16.2.2021 08:41 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Kdybys decku z 19 stoleti dal soudobej patlafoun, tak bude v pici ze? Problem skolstvi je porad stejnej, tehdy jako dnes je ucime picoviny. Jen tehdy nebyla decka tak odtrzena od reality, protoze chca nechca se musela pomerne brzo ucastnit vsemoznych praci.

Osobne jako naprosto nejzasadnejsi problem ZS beru to, ze generuje 15tilety deti, ktery vubec netusej, co by jako chtely delat. A muze za to prave ta skola, protoze jim za tech dnes 9 let nedokazala ukazat vubec nic.

---

Dete s tim guuglem dopice!
16.2.2021 10:05 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Já si naopak myslím, že je nesmysl chtít po 15 letých dětech, aby se rozhodli co budou dělat. Množství znalostí, které musí mít průměrný člověk v jakékoliv profesi roste, takže dává smysl protáhnout všeobecnou výuku klidně do 18. Nebo jaký smysl mají absolventi učňáků, kteří umí jen používat šroubovák, ale nejsou schopní si třeba zorganizovat čas, domluvit se se zákazníkem nebo vést jednoduché účetnictví? Bez toho budou u pásu v montovně.
16.2.2021 10:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Systém má být nastaven tak, aby si mohl dodělat vzdělání každý, bez ohledu na věk. Což bohužel není, protože cca od roku 2000 zvýhodňuje studenty mladší 26 let. A o tom, že český vzdělávací systém stojí za hovno už tady šla debata před 14 lety a nezměnilo se nic.

O tom jak by to mělo vypadat jsem tady psal už před 10 lety, v blogpostu – Jakou cestou by se mělo ubírat české školství?
17.2.2021 20:11 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Děcko z 19. století by se se soudobým patlafounem naučilo zacházet během několika týdnů stejně dobře, jako jeho dnešní vrstevníci. Teda pokud by nemuselo od rána do večera makat v hospodářství a mělo stejně času na flákání. Největší problém by mohlo být čtení latinky.

Větší zábava by byla poslat dnešní děcka někam na vesnici do devatenáctého století, polovina z nich by do týdne spáchala sebevraždu :-D

Nesváděj všechno na školu, většinu důležitých věcí se dítě musí naučit mimo ní, například v rodině. Škola je od toho aby mu dala všeobecný základ pro všechna možná budoucí povolání.
16.2.2021 11:45 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
no, krmit prasata také někdo musí. Budeme mít velikou spoustu krmičů a krmiček prasat.
ano, presne tohle je cilem soucasneho skolstvi
Ale kdo bude dělat to ostatní?
ti, co meli to stesti, ze chodili na skolu, kde meli osviceneho reditele a ucitele a neucili se podle osnov z 19. stoleti.
17.2.2021 20:20 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Nevím jestli jsme měli osvíceného učitele, ale v osmé třídě jsme se za bolševika učili zapojovat domovní elektrický rozvod: https://www.antikvariat-zlin.cz/www-hurvajz-eu/eshop/15-1-UCEBNICE/-4-/5/4774-PRACOVNI-VYUCOVANI-8-ROCNIK-ZAKLADNI-SKOLY. Dneska totéž dělají elektrikáři ve třeťáku.

Zásuvky a schodišťové osvětlení v několikapatrovém domě jsou docela solidní základ, já se díky téhle knize dneska dokážu pohrabat v počítači trafopájkou a nabroušeným hřebíkem, a ten porouchaný stroj zprovoznit :-D
17.2.2021 23:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Tak pokud jste jeli podle téhle učebnice, tak víš o tom jak to chodilo za bolševika prd, protože jsi byl na to příliš mladý zobák. U předchozího devítiletého cyklu se to neučilo v osmičce, ale až v devítce. Ti co je to zajímalo dřív se to museli doučit jinde. Třeba v nějakém kroužku - pokud ovšem pro ně zbylo volné místo.
18.2.2021 06:28 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Pořád lepší v devítce než vůbec, zeptej se dnešních deváťáků co je to křížový přepínač ;-)
18.2.2021 10:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Nevím jak u starších ročníků, ale minimálně u ročníků 68, 69 končili prakticky všichni osmou třídou. A za mne už ani nebylo možné do deváté třídy jít. Učebnice se likvidovaly a šly do stoupy, protože po nás nastupovali současní chytrolíni odkojení na množinách. A podle toho to taky vypadá.
18.2.2021 12:33 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
skunkOS avatar 16.2.2021 13:09 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ty krávo, ta rovnováha na páce taky ne? To je snad pro mě ještě větší šok.

Argumentující tím, že toto patří na průmku posílám s prominutím do prde**. Už před deseti lety se na ZŠ učily naprosté základy, co musí pochopit každý. Ořezávání a debilizace osnov je cestou do pekel, což je ale ostatně to, co stát chce.
http://martinrotter.github.io
mirec avatar 16.2.2021 13:38 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Za seba hovorím, že väčšina prírodných vied vyučovaných na základnej škole stála za hovno. Ohmov zákon prebratý štýlom toto sa treba naučiť a používať dookola ako opička.

Mne osobne pripadá takéto učenie prírodných vied úplne zbytočné. Dôležitá je logika, ktorá sa za vzorcami skrýva. Keď človek pozná logiku odvodí si základné vzorce sám.

LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
16.2.2021 13:55 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Na základce se právě delalo spousta pokusů a člověk měl šanci si to zažít a pochopit. Na střední už na to není čas.
mirec avatar 16.2.2021 15:14 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

Asi ako kde. Niekde sa len ukázali bez poriadneho vysvetlenia, čo sa za tým skrýva.

V každom prípade aspoň čo pozorujem okolí - ľuom chýba hlavne schopnosť analyzovať deje okolo seba. To je najdôležitejie. Namiesto toho som v škole akurát zažil skúšanie z naučených dát (či už z prírodných vied, alebo nejaké tie encyklopedické znalosti o nejakých ľuďoch ktorí robili ja neviem čo, literatúra ma zaujíma omnoho viac v zmysle čo je v diele napísané než kto a kedy to napísal, dejepis zase viacej súvisosti než kto a kedy). Napr. dnešný zážitok ... počúvam, že na "covid zomrelo 111 ľudí, ako je možné, že sa uvoľnilo len 26 lôžok?" Akože vážne niekoho nenapadlo, že napríklad dnes zároveň mohli niektorých pacientov prijať do nemocnice / presunúť na covid oddelenie? Akože vážne sa nemohli stať prípady, že ľudia zomreli doma? Ľuďom extrémne chýba logické myslenie. Extrémne.

LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
16.2.2021 17:32 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Ne, na zakladce se nedelalo nic uz za nas (vybusne smesi jsme vyrabeli zasadne z naprosto bezpecne hry "maly chemik", pripadne z toho co dum dal), a dneska se nedela ani to nic. To by tak hralo sverit deckam trebas H2SO4 ...

---

Dete s tim guuglem dopice!
16.2.2021 19:26 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Moje dcera ma (tedy pred covidem mela) zcela jine zkusenosti. Asi to chce holt slusnou skolu.
16.2.2021 17:34 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Já se s ohmovými zákony a elektrikou setkal prvně až na VŠ.

Na základce byla předmětem učiva 9. třídy. My byli poslední ročník co teoreticky mohl jít do devítky, ale prakticky už to možné nebylo. Všichni jsme šli z osmičky. Většinu učiva 9. třídy nás už nikdo nikde neučil.

Trigonometrické funkce nám vysvětlil ve zrychleném módu až učitel mechaniky na průmyslovce ve druhém pololetí prvního ročníku, který nahradil krávu, co nás tohle měla doučit. Ředitelství ji vyměnilo až poté, co se ukázalo že až na tři holky (absolventky devátých tříd) zbytek třídy propadá. Ta p..a prostě odmítla akceptovat fakt, že nás to nikdo neučil, tak jsme ji pro změnu odmítli akceptovat my.

A na stupidní geometrickou optiku jsem skončil na pajdáku. Zkoušky ze všech ostatních předmětů, včetně jaderné fyziky, jsem udělal v pohodě ale tohle mi zkrátka nikdy nikdo nevysvětlil. Takže jsem kvůli téhle jediné zkoušky opakoval ročník. Jenomže přišel listopad 1989, opět se neučilo a když jsem pak dostal u zkoušky opět stejnou otázku, měl jsem toho tak akorát dost.
16.2.2021 13:58 nadtržítko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Proc se Ohmuv zakon jmenuje zakon, kdyz o zadny zakon nejde? Je to proste jen dohoda. Totiz jestli je definovan R = U/I nebo R = I/U je matematicky uplne jedno, mozna tak prakticky je ta prvni varianta lepsi protoze dava hezci cisla. Kdyz jsem to na vejsce rek na zkousce z elektrotechniky - temer jsem letel a musel jsem ukazat cele me matematicke mistrovstvi abych to obhajil a trochu to stocil smerem k zertu, protoze ta uca byla desna konzerva co nedovidela za okraj script.
16.2.2021 17:26 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Lol ... absolventem ceho ze ses ty?

Ohmuv zakon NENI vzorec. Ten vzorec je JEN vyjadrenim toho vztahu, a na jeho podobe vubec nesejde, ostatne tech forem jak vyjadrit totez je vic. Tuhle mas hned nekolik ruznych zapisu https://en.wikipedia.org/wiki/Ohm%27s_law#Other_versions

Jinak receno, ses zarnym prikladem tech picovin, ktery se ucej.

---

Dete s tim guuglem dopice!
Jendа avatar 16.2.2021 21:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Totiz jestli je definovan R = U/I nebo R = I/U je matematicky uplne jedno, mozna tak prakticky je ta prvni varianta lepsi protoze dava hezci cisla.
Hint: tomu druhému se říká vodivost.
17.2.2021 10:25 lol
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Pán je šprýmař. Druhá varianta taky existuje, jen se konstantě úměrnosti říká vodivost a značí se G. Písmena jsou konvence, nehrají oproti slovnímu označení a hlavně jednotkám tak velkou roli. Počítat si to tedy můžu, jak chci, ale při použití terminologie se musím držet už zavedeného, jinak si v oboru nebudeme moc rozumět. A pokud jsi přímo řekl, že je odpor přímo úměrný proudu a nepřímo napětí, letěl bys u mě taky.
17.2.2021 12:17 nadtržítko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Jo dalsi kozerva co nechape deleni ci derivaci a pouziva vyrazy prima/neprima umera jak by to byl nejaky zakon. Pritom zas jde jen o dohodu. Kdyby pan Ohm zadefinoval R = I / U tak se vubec nic nedeje, akorat vyrabime resistory s jinymi cisly. Vodivost je jen pomocna velicina jelikoz je jen variaci odporu.
17.2.2021 17:00 ehmmm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Pripominas mi kamarada, ktery chtel diskutovat, proc musime hrat karty podle pravidel, kdyz vetsi zabava je prijit na to, kdy a jak ten druhy svindluje. Ze pry pak je ten marias zabavnejsi.

Kdyby byl R = I/U, tak uz to "R" neni "odpor". Ale pro me za me to klidne muzes jeste vysperkovat a proud znacit jako "U" a napeti jako "I". Nebo si dokonce zavest "univerzalni nadtrzitkovy zakon" A = B * C a dle potreby si volit vyznam pismenek A, B a C. A v sude dny muzes pro stejne ABC tvrdit, ze to je A = B / C. :)
17.2.2021 18:34 nadtržítko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Poprosim mene inteligentni ctenare, kteri porad nechapou, ze nemenim zadne vesmirni ani matematicke zakony aby se zdrzeli prispivani, protoze se jen zbytecne ztrapnuji. Nazorni priklad:
  svet U/I   vs    svet I/U
12 / 1 = 12     1 / 12 = 0,083 
12 / 2 = 6      2 / 12 = 0,166
24 / 2 = 12     2 / 24 = 0,083
24 / 1 = 24     1 / 24 = 0,041
I zak zakladni skoly vidi, ze ty svety jsou ekvivalentni. Akorat v U/I svete reknes "potrebuji vetsi rezistor" kdzeto v I/U svete si reknes o "mensi rezistor". Ta velicina je porad stejna, jen se pouzivaji jina cisla a jina umera. Nikdo nemeni vyznam pismenek ani matematiku. Jen vam ukazuji, ze se proste pan Ohm rozhodl pro U/I svet. I kdyby zvolil I/U svet tak se nic nedeje a nase elektrotechnika je ekvivalentni k te, na ktere jsme se dohodli. Takovych dohod je plna elektrotechnika ci fyzika, napr. DOHODA o tom, ze proud I "tece" od + k - .
Blaazen avatar 17.2.2021 19:31 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
A oni se ti zase snaží vysvětlit, že ve světě R=I/U je poněkud nesmyslné té součástce říkat rezistor. Tvé chápání má asi někde široké hrdlo.
17.2.2021 19:40 nadtržítko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Ach jo, me varovani pro mene inteligentni lidi nezabira. No jasne, jesitnost je mocnejsi. Rikej si te soucastce treba podprsenka ale porad to bude jen dlouhy drat kteremu je jedno jestli sme se dohodli na U/I nebo na I/U protoze se bude chovat stejne.
Blaazen avatar 17.2.2021 20:14 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Drátu je to samozřejmě jedno, ale lidem ne. Ti obvykle chtějí, aby věci měly smysl. Drát má nějakou rezistivitu a čím je delší, tím má větší odpor. V tvém světě je to naopak. Proto byby ty veličiny nazvány odpor (a vodivost).
17.2.2021 20:22 nadtržítko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
To je opet dohoda, ze neco co je delsi je "vetsi". Klidne se to mohlo dohodnout naopak, na principu veci to nic nemeni. Chapu prakticnost, pro kterou se Ohm a veda rozhodli. Ale nic by se nedelo i kdyby se to rozhodlo naopak.
17.2.2021 20:47 hefo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Je to marný, je to marný.

Ak niečo voláme "odpor" tak preto, že je to vec, čo niečomu bráni, niečomu odporuje. Teda keď je odpor väčší, tak daná vec toho (prúdu) menej prepustí. Samozrejme by sa to mohlo volať aj podprsenka, ale v tom prípade by sa ten kus odevu, čo sa nosí na kozách, mohol rovnako rozumne volať trebárs rohlík.
17.2.2021 21:23 nadtržítko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Viz prispevek nize. Pouzivame sice definici odporu vuci prutoku proudu, stejne dobre by fungovala kdyby sme ji vztahovali k velikosti napeti. Navic U/I svet neni moc dokonaly, protoze nulovy proud v prirode existuje kdezto nulove napeti ne. Takze U/I svet nema definovany odpor pokud v obvodu neni proud protoze nulou deliti se nedoporucuje (coz je taky dohoda...).
17.2.2021 21:35 hefo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
S takým, kto nechápe, akým spôsobom sú konštruované mená pre rôzne veci/pojmy, je ťažká reč.

Keď niečo kladie nejakej veci odpor (teda pôsobí proti nej), tak asi väčší odpor spôsobuje zmenšovanie onej veci a nie naopak. Kľudne si pomenúvaj veci, ako chceš, ale nečuduj sa, že ťa väčšina okolia má za pošuka...
17.2.2021 21:58 Filip R.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Jenomže ty jsi suchař avšak on je rebel!
18.2.2021 09:04 ehmmm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Dekuji za komentar. Vazne. Aspon nejaka dobra hlaska v tehle hromade blabolu. :)
Josef Kufner avatar 17.2.2021 20:06 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Říká se tomu "vodivost", značí se to G a jednotkou (SI) je Siemens (S). Tedy např. 2 Ω = 0,5 S.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
17.2.2021 20:14 nadtržítko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Sherlocku my vime. Jen kdyby se Ohm rozhod pre I/U svet tak vodivost by byla U/I. Navic G je jen variace k R, neni to nejaka osobita velicina nezavisla od R. Tak a ted, zpatky papat IQ polivcicku. A kdyz to nejde tak zkusit aspon tu logiku, je jednodussi.
17.2.2021 20:40 hefo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Akokoľvek si môžeš veci nadefinovať podľa svojho gusta a dávalo by to v tvojom vlastnom svete zmysel, na to, aby sa vôbec dalo o niečom debatovať, je vhodné sa držať nejakých všeobecne prijímaných definícií t.j. tej dohody.

Som si istý, že ak by si prišiel do obchodu s elektrosúčiastkami, a začal si pýtať rezistor podľa svojho ekvivalentného sveta a k tomu vykladať, ako je vlastne jedno, či to voláme odpor, vodivosť alebo bžduch, stačí, že si to nejako zvolíme, tak by ťa klepajúc si na čelo rýchlo vykopli von. A je správne, že takého vysierača v škole tiež veľmi neakceptujú.

BTW, aj si sa zamyslel, prečo sa tá veličina podľa onej strašnej dohody volá "odpor" a nie trebárs "farba"?
17.2.2021 21:12 nadtržítko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Tvl, ja VIM jaka je dohoda a jak dnes elektrotechnika funguje. Ale rikam, ze to nemelo nejaky logicky duvod, proste byli dve moznosti a VYBRALA SE jedna. Kdyby se vybrala druha tak se nic nedeje a fungujeme stejne.

Plz nezacinejte, ze se tomu rika "odpor" z duvodu ze delsi drat = vetsi odpor. Neni to logicky, jsme na to jen zvykli. Stejne bychom si zvykli i na opacnou situaci.

Takze cely muj thread neni o tom, ze tvrdim neco jineho. Je o tom, ze kdyby se tehdy otcove elektrotechniky vybrali opacnym smerem I/U tak se nic nedeje a bude to fungovat stejne. Vidim, ze za okraj script nedovidi vic z vas, nejen ta uca :-)
17.2.2021 23:18 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Kdyby se tě někdo zeptal, kolik gramů se vejde do kilogramu, taky bys považoval za důležité zmínit, že zrovna tak by kilogram mohl být nadefinován jako tisícina gramu? Jako mohl, no, je to prostě nějaká člověkem vymyšlená definice. Tak děkujeme za zavádějící upozornění na jinou možnou, ovšem neuplatňovanou definici, a teď by nás zajímala ta skutečná.
18.2.2021 13:50 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Hele, matematicky lze dokazat, ze 1 + 1 = 3. Jenze ten tatar vejs zjevne nepochopil, ze kdyz se chci domluvit s francouzem, musim mluvit podle pravidel francoustiny, kdyz s tatarem, tak tatarsky a kdyz s elektrikarem, tak musim pouzivat dohodnuty oznacovani z elektrikariny.

Co mi jako brani zapojit fazi na zelenozlutej a nulak na cernej, ono to nejak ovlivni funcionalitu?

---

Dete s tim guuglem dopice!
18.2.2021 09:13 prqek | blog: prqek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Ano, umíš uvažovat "out of the box". Ale ten box je často celkem potřeba. S tvým přístupem bys moh začít předělávat cokoli, co souvisí s komunikací mezi lidmi, slovy a jejich významem počínaje. Jestli je ohmův zákon nebo dohoda? Zákon je víceméně dohoda, jen obvykle nějak kodifikovaná. Což je to, na co se tě u té zkoušky ptali, takže není divu, že se jim tvoje odpověď nelíbila.
18.2.2021 10:09 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Proc se Ohmuv zakon jmenuje zakon, kdyz o zadny zakon nejde? Je to proste jen dohoda.
Jsem ze skoly uz nejakou chvili, nicmene si myslim, ze Ohmuv zakon (podobne jako treba Hookuv zakon) neni jen dohoda, ale skutecne legit prirodni zakon. Jako kazdy prirodni zakon vychazi z nejakeho modelu fyzikalni reality, a ten model ma samozrejme sva omezeni. Ohmuv zakon v podstate rika, ze rezistence (definovana jako ten pomer) je ve vetsine materialu konstantni vzhledem k napeti. Samozrejme, omezenim tohoto modelu je napr. to, ze to neplati u nelinearnich prvku (jako diody nebo elektronky). (Filozoficky se pak prirodni zakony daji delit na "fenomenologicke", ktere popisuji realitu jako aproximaci pozorovaneho, treba Ohmuv zakon nebo stavova rovnice, a "redukcionisticke", ktere popisuji zakladni principy, jejichz je pozorovani emergentnim dusledkem.)
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
skunkOS avatar 18.2.2021 15:36 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Všechny přírodní "zákony" jsou ve skutečnosti "modely". Prostě nejlepší nám zatím známá matematická aproximace skutečnosti.
http://martinrotter.github.io
16.2.2021 17:01 svobodapeg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
to samé je v chemii CH-9-2-04p

podrobně jsem se k tomu rozepsal na https://gab.com/svobodapeg/posts/105735640565023431
Fluttershy, yay! avatar 16.2.2021 17:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Hele, odkaz na Gab. Co to bude za duševní výplody? Aha, jasně: „islám“

Ta rozšířená výuka informatiky má hned jako první bod algoritmické myšlení. Algoritmické! Podle Peršana Muḥammada ibn Mūsā al-Khwārizmīho. Islám!

sĎýLeJtE nEš To ZmAžOu
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Gréta avatar 16.2.2021 20:33 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

mongoloidi co ďáli že v dobitým bagdádu házeli všecky knížky dopotoka až byl jakoby vod toho ingoustu uplně celej černej byly taky muslimové :O ;D

nebo třeba jako muslimskej masovej vrach tamrlán hele taky ďál vědu :O :O :/ :/

Fluttershy, yay! avatar 16.2.2021 21:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Ne, Mongolové, kteří dobyli Bagdád, ještě nebyli muslimové.

Dokonce poté spolupracovali s Franky v dělání bordelu na Blízkém Východě.

Ostatně,
The Abbasids' seat of power for almost 500 years was Baghdad, a city considered to be the jewel of Islam and one of the largest and most powerful cities in the world. But under attack from the Mongols, the city fell on February 15, 1258, a loss often considered in the Muslim world as the single most catastrophic event in the history of Islam, the end of the Islamic Golden Age. The Christian Georgians had been the first to breach the walls, and as described by historian Steven Runciman, "were particularly fierce in their destruction".
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Gréta avatar 16.2.2021 21:22 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

...........

In 1400, Timur invaded Armenia and Georgia. Of the surviving population, more than 60,000 of the local people were captured as slaves, and many districts were depopulated.[73] He also sacked Sivas in Asia Minor.[74]

Then Timur turned his attention to Syria, sacking Aleppo,[75] and Damascus.[76] The city's inhabitants were massacred, except for the artisans, who were deported to Samarkand. Timur cited the killing of Hasan ibn Ali by the Umayyad caliph Muawiyah I and the killing of Husayn ibn Ali by Yazid I as the reason for his massacre of the inhabitants of Damascus.

Timur invaded Baghdad in June 1401. After the capture of the city, 20,000 of its citizens were massacred. Timur ordered that every soldier should return with at least two severed human heads to show him. When they ran out of men to kill, many warriors killed prisoners captured earlier in the campaign, and when they ran out of prisoners to kill, many resorted to beheading their own wives.[77]

..............

17.2.2021 10:33 svobodapeg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Někteří lidé mají předsudky. Jiní mají předsudky a uvědomují si to, některé potlačují a jiné považují za oprávnění.

No a pak jste vy, co odsuzujete předsudky, ale sám se na odkaz kvůli vlastním nepodíváte...
25.2.2021 20:58 luky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Hele, odkaz na Gab. Co to bude za duševní výplody? Aha, jasně: „islám“

Ta rozšířená výuka informatiky má hned jako první bod algoritmické myšlení. Algoritmické! Podle Peršana Muḥammada ibn Mūsā al-Khwārizmīho. Islám!

Vetsina slavnych perskych matematiku byli Zarathusti, kteri byli diskriminovani muslimy a nuceni ke konverzi.
Člověk z Horní Dolní avatar 16.2.2021 21:30 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak Newton už je dávno překonaný, měli by spíš učit Standardní model a základy obecné relativity.
xxxs avatar 16.2.2021 21:49 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
ok. tak to vysvetli tak, aby to pochopili deti a zapadlo im to do okolneho sveta.
17.2.2021 20:10 Padre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Nebude snažší se vrátit k Bibli?
xxxs avatar 17.2.2021 23:50 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
ja nemam problem s tym, ze by sa ucili standardny model. aj napriek tomu, ze nechyta vsetko. je niekto, kto to vie zjednodusene, ale stale relevantne podat? lebo co si spominam na zakladku, tak ani len vyuka linearnych rovnic nebola terno.
JiK avatar 16.2.2021 22:19 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vsem tem zastancum teorie, ze dnesni svet je hrozne komplexni a dynamicky a proto je detem potreba zdebilizovat skolstvi, aby se toho min naucili, protoze fakta, matematika, veda, prehled, to vse je spatne...a rasisticke...

Strasne bych chtel videt, jak by dopadla treba maturita z matematiky podle pozadavku gymnazia z roku 1910. Strasne rad bych slysel ty vymluvy, proc to nejde, a proc to dnes vlastne uz deti nemusi umet, ze bejt blb je ctnost a je potreba na to byt hrdy a mit misto znalosti ty ruzne soft skills...chtel bych videt dotez treba u prijmacek na lekarskou fakultu podle pozdavku roku 1950, nebo maturity z odbornych predmetu pro lidi z elektro ci strojarskych prumyslovek v roce 1960...

Pak muzete dal premyslet, proc nase spolecnost jde poslednich 20 let viditelne do kopru, a proc to nikoho ani moc nevzrusuje, dokud mu funguje youtube a pornhub...

Jirka Cech
Fluttershy, yay! avatar 16.2.2021 22:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
proc nase spolecnost jde poslednich 20 let viditelne do kopru
No, JiK za posledních 20 let opustil vzdělávací proces a jal se mrvit okolní svět.

To by bylo jedno možné vysvětlení.

Jako vážně, proč je tvrzení tak často ve tvaru „jde to do kopru posledních X let“, kde X ~ doba, kdy je řečník aktivním účastníkem toho „odchodu do kopru“, pročpak?

Ačkoliv, nadávání na mládež je přinejmenším tak staré jako civilizace.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Člověk z Horní Dolní avatar 16.2.2021 22:51 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
No, na druhou stranu, kolik procent lidí potřebuje nějakou pokročilejší matematiku a fyziku? (Tím "potřebuje" myslím to, že jim to nějak zlepší život, například zvýší plat, umožní dělat lepší rozhodnutí, atd.)

Jenom se ptám, nemám na to jasný názor.

Já bych do výuky dal nějaké finanční vzdělávání, hlavně to, že by mladí lidé měli začít co nejdřív pravidelně pasivně investovat do akcií místo toho aby jim peníze ležely na účtě. Dlouhodobé (10+ let) pravidelné investování je v podstatě takový skrytý zlatý důl, alespoň u nás.
JiK avatar 16.2.2021 23:15 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
mohl bych zacit na tema, ze: "Nu, i skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále." resp nejakou matematickou analogii, jak si ekonomka male firmy namodeluje 5 scenaru vyvoje jejiho provozu....Ale uprimne receno, mas pravdu. Je to nesmysl.

Pro top 50% populace je lepsi znalost matematiky na nic. Ovsem pro top 5-10% je naopak kriticka, protoze jim umoznuje chapat a ridit procesy kolem nich efektivne. Hledat v nich analogie, vybirat efekty, ktere stoji za to merit a pozorovat. Strucneji receno, dokazi diky tomu lepe videt skrz bullshit, lzi a propagandu...

Tragedii moderni doby je to, ze kdyz na vysoke skoly natlacite 50 a vic procent populace, vyvolate v nich (naprosto neopravneny) dojem, ze oni jsou ty elity, ktere to "vse chapou" a prislusi jim "ridit svet", i kdyz jejich intelektove schopnosti odpovidaji treba tomu, ze by v minulosti delali solidne treba vedouciho hospody, ucetni, nebo nebo mistra na dilne, nebo neco podobneho, a pozor, to nejsou ti nejblbejsi, to se furt bavime o te bystrejsi polovine populace, ne o popelarich, uklizeckach nebo kadernicich...vysledkem nenaplnenych ocekavani je pak zklamani, horkost a frustrace. Dnes se takovi lide citi povolani rozhodovat o energetice, ekologii, chemii, sitove bezpecnosti, medicine, o vecech, ktere driv rozumne nechavali napokoji...vedomi si omezeni sveho vlastniho vhledu do problematiky...

Dusledkem je treba i rostouci podpora naprostych kravin typu univerzalni zakladni prijem, ktery neobstoji ani v testu na urovni aritmetiky sikovnejsich studentu zakladni skoly...a takove to stale casteji pozorovane "magicke mysleni", jakoze jako spolecnost, neco fakt opravdu strasne chceme, treba aby modry ctverec byl cervene kolecko, a sami sebe pak presvedcime, ze uz jako fialovi, a zakulacuji se mu roky...

Člověk z Horní Dolní avatar 17.2.2021 00:31 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
UBI mi neprijde jako spatny napad, pokud bude relativne nizky (v USA napriklad $250 mesicne). Myslim ze takove mirne prerozdelovani se spolecnosti ve vysledku vyplati, omezi se tim kriminalita, zlepsi zdravi nejchudsich lidi, dokazou lepe investovat "do sebe", napriklad do vzdelani, hledani lepsi prace, atd. Kdyz hrozi, ze se dostanes na uplne dno, tak te to stoji spoustu energie a penez, ktery bys moh vyuzit produktivneji. Jeff Bezos by nikdy nezalozil Amazon, pokud by nemel financni polstar (to je jenom ilustrativni priklad, nerikam ze UBI ma byt tak vysoky, aby slo zit pohodlne bez prace).
a takove to stale casteji pozorovane "magicke mysleni", jakoze jako spolecnost, neco fakt opravdu strasne chceme, treba aby modry ctverec byl cervene kolecko, a sami sebe pak presvedcime, ze uz jako fialovi, a zakulacuji se mu roky...
Priklad?
17.2.2021 03:02 Meh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Pro top 50% populace je lepsi znalost matematiky na nic. Ovsem pro top 5-10% je naopak kriticka, protoze jim umoznuje chapat a ridit procesy kolem nich efektivne. Hledat v nich analogie, vybirat efekty, ktere stoji za to merit a pozorovat. Strucneji receno, dokazi diky tomu lepe videt skrz bullshit, lzi a propagandu...
Jaky bullshit napriklad?
17.2.2021 18:09 j
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
On to teda myslim nikdo nikdy nespocita (protoze to by se ukazaly hruzy), ale zakladni prijem je mnohem mensi kravina, nez se zda.

Rozhlidni se kolem, kolik vsemoznych dotaci, podpor, davek ... se vyplaci. A kolik to vsechno asi tak stoji zprocesovat co?

Takovy krasny priklad ... detske pridavky. Kvuli tomu, aby je nedej Buh 1-3% rodin nedostalo, tu mame aparat zamestnavajici desitky tisic osob.

Takze kdybys proste kazdymu rovnym dilem prihodil mesicne nejakou tu sumicku a vsechny tyhle vyfikundace zrusil, tak by to dost pravdepodobne nestalo ani o korunu vic.

A opet krasny priklad promrdavani penez danovych poplatniku je prazska MHD. Viz plac z posledni doby ze je treba zdrazit. Chmm a pak se resej picoviny jako aplikace ktera te bude varovat pred prijizdejici tramvaji ... lol. Ale o to nejde, jde o to, ze na jizdnym se "vybere" cca 1/10 ceny. Jenze 100% toho jizdnyho se promrda na jeho vyber (tisk a vyroba karticek/jizdenek, provoz automatu, revizori, vymahani ...).

Pritom se da doslova lusknutim prstu usetrit prave +- tech 10% ... staci vykopnout firy z metra a nechat ho jezdit full auto.

---

Dete s tim guuglem dopice!

JiK avatar 17.2.2021 18:33 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Hm, tak zkus pred lidi predstoupit s tim, ze jim kazdemu das 13.5 tisice korun kazdy mesic, jen tak, za nic, se jim objevi na ucte, v ramci boje za rovnost a dustojnost a tak. Bude to super. Kdo by to nechtel. Kdo by nechtel dustojne dostavat.

A pak dodej, ze to bude stat uplne cely rozpocet, 100%, ze nic jineho nikdo uz nedostane. Ze uz nebudou zadne duchody, nic, zadne, ani invalidni, ani starobni, vdovske, ty se prestanou vyplacet, rozpustili jsme to, zadne podpory, zadne pridavky, zadne vysluhy, zadne dotace, zadne, nic, protoze uz to je utracene a rozdane. Taky jim vsem rekni, ze si prave zrusili cele skolstvi, protoze ty prachy jsou utracene, takze si to odted plati nadrevo, cash, kazdy ze sveho, od materske skoly po doktorat, protoze jsi rozpustil rozpocet na zakladni prijem, jo, a taky jsi prestal platit za soudy, kriminaly, policii, hasice, armadu, akademii ved, statni vyzkum, samosebou uz nejsou zadne dotace, ekologicke bonusy, a investicni pobidky, zadne granty, neziskovky, kultura a divadla, zadne platy vsech ve verejnem sektoru...ze jim na to tech 13.5 tisice kazdy mesic jiste vystaci. Ze si tyhle veci muzou zaplatit z tech 13.5 tisice individualne.

Ze je preci jasne, ze kdyz se davalo jen nekomu a statu presto notoricky nevychazely prachy a musel je tisknout a pujcovat si je, tak ted, kdyz se rozda vsem, i tem, kdo nepotrebuji, i tem, kdo doted byli cisti platci, tak to nejak "magicky" udela, ze tech penez bude vic...i kdyz jich vic rozdas...

aritmetika je trivialni, 1600e9/(12*10e6) je tech 13.5 tisice pro kazdeho kazdy mesic...
Člověk z Horní Dolní avatar 17.2.2021 20:24 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Zakladni prijem muze byt i 2000 mesicne, stalo by to asi 200 miliard rocne, trochu by se zvysily dane. Kdyz mas prumerny plat, tak by zvyseni dani mohlo byt podobny tomu zakladnimu prijmu, takze se pro tebe nic nemeni.

Kdyz vezmes tisicovku mesicne nekomu z top 10% a das ji nekomu z bottom 10%, tak tomu prvnimu to zivot skoro vubec nezhorsi, tomu druhymu to zivot znatelne zlepsi. Takze spolecnost jako celek na tom vydela (plus jeste ty neprimy pozitivni efekty ktere jsem zminoval vyse).

Samozrejme kdyz budes zvysovat miru prerozdelovani, tak v urcitym momente prevazi negativni efekty.
17.2.2021 20:45 hefo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Táto debata tu už bola, ale predsa len.

Aký by bol účel základného príjmu vo výške 2000 CZK, ak by zároveň zostal v platnosti doterajší komplikovaný systém sociálnych dávok, dôchodkov, nemocenského, materského, atď.? Aké zlepšenie by sa tým dosiahlo?
Člověk z Horní Dolní avatar 17.2.2021 23:25 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
No... pokud bych chtel navrhout optimalni socialni system, tak bych chtel, aby se s klesajicim prijmem plynule zvysovaly ciste davky od statu (ocistene o odvedene dane). Zakladni prijem ma tuhle vlastnost, existujici socialni system ne.

Zaroven je uzitecny, aby socialni system pokryl ruzny okrajovy pripady jako nemocenska, materska, duchody. To by mela byt takova nadstavba nad zakladnim prijmem.
Fluttershy, yay! avatar 17.2.2021 23:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Negativní daň z příjmu. Popularizováno mj. Friedmanem (blésmrt).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Člověk z Horní Dolní avatar 17.2.2021 23:38 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Jo o tom vim, to je tusim ekvivalentni standardnimu zakladnimu prijmu.
Fluttershy, yay! avatar 17.2.2021 23:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
hefo možná ne.

Ačkoliv, pochybuju.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
18.2.2021 09:27 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
No, na druhou stranu, kolik procent lidí potřebuje nějakou pokročilejší matematiku a fyziku?

Aby chápali, čo znamená R0>1.0 a geometrický rad a predčasne neoslavovali koniec pandémie na Karlovom moste.
17.2.2021 08:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Mozek není nafukovací. Zapomínáš na to, že od roku 1910 se žákům cpe do hlavy bambilion věcí o nichž roku 1910 nikdo neměl ani potuchy.

Já vím, v dnešní době mobilů a tabletů už lidé ztrácejí představu o tom jak velký objem fyzicky ty informace představují. A jelikož jsou knihovny a knihkupectví zavřené, tak se ani nemohou zajít kouknout, kolik to zabírá reagálů.

Vem si jen takovou blbost. Řidičák. Kolik pravidel musíš denně řešit, na co všechno musíš myslet - byť podvědomě. Zákony složité jak žebř. A do toho ještě denně záplava nesmyslů z okolního světa, který je ve skutečnosti pro většinu lidí vyprávěnkou jak ze Sindibádových dobrodružství, kam se teď už tuplem nepodívají.

Tehdy nic z toho nebylo. Od vyhlašování úředních změn měli obecního drába co jim to čas od času vybubnoval, a k práci na statku nic z toho co píšeš nepotřebovali.

Absolvent měšťanské školy už byl hotový člověk a maturant, mladý pán kterého si považovali. A vysokoškolák, to už byl někdo! Do dnešní doby tohle všechno prošlo totální devalvací.
skunkOS avatar 17.2.2021 12:50 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Jak by dopadla? Úplně nahovno, tak by dopadla. Proč? Protože "hard skills" dneska nikdo neocení, bohužel. Důležitější je všecko umět okecat a přikrášlit, sorryjako.
http://martinrotter.github.io
16.2.2021 22:31 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
to s tím odporem je skutečná katastrofa. Odpor je něco, co nás provází celý život, formuje nás tím, že překonáváním překážek rosteme. Bohužel se nacházíme (celá planeta) v období mentálního úpadku a to má vliv i na školství.

A přitom skýtá problematika Ohmova zákona nebývalé šance jak žákům přiblížit svět v jeho nejrůznějších podobách. Zásadou novodobého školstí musí byt ovšem důraz na všeobecný (celostný) pohled na problematiku a příklady, příklady .....

Zpočátku neobtěžujeme děti nejakou elektřinou, nýbrž nabídneme tu 'vodní analogii' k té elektrické. Ukážeme přehradu a jak z roury vytéká voda a s tím jak stoupá výška hladiny ( výška to je ten spád, to napětí) vytéká z roury stále více vody - dětem říkáme, že ten proud je větší. A děti hned chápou ten Ohmův zákon, že s rostoucím napětím roste také ten proud při stejném odporu. Ale protože provádíme celostní vzdělávání, ukážeme dětem, např. ve školních laboratořích jak ten proud té vody roztáčí malé mlýnské kolo a jak je jednoduché prstem to kolo zastavit. Sdělíme dětem, jak vysoká by musela být přehrada, aby nahradila jeden blok Temelína - a tím současně s Ohmovým zákonem vychováváme tak nějak mimochodem i fanoušky jádra.

Je třeba neustále odchytit děti tam, kde práve stojí. Tematizujeme tedy problematiku odporu něčím co děti znají. Např. se ptáme, ve kterém filmu se říká (samozřejmě přitom trénujeme angličtinu):
Resistance is futile. We are the Borg. Existence, as you know it, is over.
a děti hned vědí, ze se jedná o Star Trek: First Contact a odpor je jim hned tak nějak přijatlný. Není na tom nic nového, 'škola hrou' , řikal to jeden pán, co kdysi dávno taky musel emigrovat.

Školákům také vysvětlíme, že odpory je možno řadit sériově a nebo paralelně. Sériové řazení je dětem blízké, protože cely den sledují nejaké série v televizi. Sériovost je spojena v myslích malých spoluobčanů s něčím pozitivním, velkým, silným. Nepřekvapí je tedy, že takovým řazením odporů vznikne něco vetšího , silnějšího. Od základky pak vědí, že něco malého je k ničemu , např. že malé firmy sú na prd.

U Ohmova zákona se nemusíme omezit pouze na přírodní vědy. I v občanské nauce je možno tematizovat odpor. Ukážeme dětem obrázek bývalého prezidenta a sdělíme jim, že již jako 4. letý byl v odboji a stavěl na Vinohradech barikády proti okupantům - opět vysvětlujeme, že ty barikády byl ten odpor proti tomu proudu prchajících nacistů a děti zažívají při tom vyprávění obrovské napětí.

Nebo třeba gramatika. Místo suchého sdělení, že existují znělé a neznělé souhlásky sáhneme k příkladu z oblasti Ohmova zákona. Ukážeme malou součástku a prozradíme dětem, že se jedna o odpor, kterému se dříve rikalo odporník. Poté ukážeme fotografie předsedy ústavního soudu a prezidenta republiky a žádáme po dětech, aby ukázaly na odborníka (na ústavní právo) a na odporníka.

V rámci celostní výchovy je třeba nezapomínat na lidské stránky problematiky Ohmova zákona. Dětem ukazuje fotografie známých politiků s tim, že mají říci, který z nich je odporný. Děti realizují, že vítěz takové ankety je téměř vždy sociální demokrat.

To nejdůležitější si necháváme pro děti na závěr. Ten metafyzický smysl Ohmova zákona je, že nejlepší je jít cestou nejmenšího odporu.

Gréta avatar 17.2.2021 21:32 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

Děti realizují, že vítěz takové ankety je téměř vždy sociální demokrat.

:D :D

natom asi jako něco bude si myslim ;D

Heron avatar 16.2.2021 22:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když jsem se nad tím rozčiloval na FB, tak mi jeden rodič sdělil, že on už rok učí doma děti sám a že tomu nerozumí, takže to stejně ani neučí (aneb jeden problém nahradíme jiným problémem).

Je sice hezké, že se to nahradí informatikou (my jsme teda měli oboje, včetně toho programování), ale Newton je naprostý základ. Základ vědy, teorie gravitace, vychází z toho první polní teorie (Poisson). Tady vlastně začíná moderní věda. Takže si říkám, jestli nešlo vyřadit něco jiného.

Ohmův zákon nevím (chodil jsem do DDM, takže jsem to uměl už někdy v 9 letech), ale někdy před 10 lety si Šteffl stěžoval na to, proč se učí na ZŠ zapojení polovodičové diody. Takže se mu splnil sen a ani tohleto už v návrhu není.

Jasně, můžeme diskutovat nad tím, jestli tam má být zrovna tohleto, ale takto snadno dojdeme k tomu, že tam vlastně nemusí být vůbec nic. Smyslem školy by mělo být především myšlení a řešení problému a nalézání informací. K tomu se přírodní vědy perfektně hodí. Zrovna ve fyzice se dá snadno spojit několik oborů, tak jednak pozorování přírody (když už nic jiného, tak třeba měření na nakloněné rovině), k tomu třeba záznam na kameru, pochopitelně matematika (opět jsme v nekonečné debatě o maturitě z matematiky). Před 50 lety jsem tady postoval video z nějaké zahraniční školy, kde studenti hráli něco jako golf, tohle natáčeli, potom to vyhodnotili (změřili časy) a odvodili (za pomoci učitele) rovnice (tj volný pád + rovnoměrně přímočarý pohyb). Takto může vypadat moderní výuka. Ne, tady se rok řeší, jak vyučovat na dálku. Přičemž mnoho učitelů si z toho udělalo roční dovolenou.
Heron
Fluttershy, yay! avatar 16.2.2021 23:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Smyslem školy by mělo být především myšlení a řešení problému a nalézání informací.
To je preskriptivní výrok.

Někdo jiný řekne, že by to měla být především socializace… nebo třeba nějaká obvykle zcela konkrétní příprava na občanský život, kariéru (ať už v zaměstnání, v domácnosti, někde jinde),… což taky může znamenat různé věci.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Heron avatar 16.2.2021 23:26 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Nikde není řečeno, že úlohou školy by měl být pouze jeden cíl ;-).
Fluttershy, yay! avatar 16.2.2021 23:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Nikde není řečeno, že mezi úlohami školy by měl být zrovna ten tvůj cíl.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
17.2.2021 17:05 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Komunista se s civilizovanym clovekem na tomto asi nedohodne :)
18.2.2021 09:33 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
mi jeden rodič sdělil, že on už rok učí doma děti sám a že tomu nerozumí
Toto ma fascinuje. Dospelý človek nerozumie učivu základnej či strednej školy natoľko, aby ho dokázal vysvetliť dieťaťu? A ten človek má maturitu? Veď by som sa hanbil ako pes a nikomu by som to nepriznal. Snáď keď som tú školu ukončil, tak to znamená, že tej látke som dostatočne porozumel, nie? V krajnom prípade si na to spomeniem, keď sa pozriem do učebnice.
Jendа avatar 19.2.2021 01:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
TBH já bych taky zfailil z dějepisu nebo některých částí češtiny (zejména literatury). Z biologie si taky nepamatuju spoustu taxonomických věcí. Atd. (ale v případě nutnosti to někomu vysvětlit bych si to asi dokázal přečíst. Ale to už si rovnou může přečíst on :-))
19.2.2021 06:22 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Jenom přečíst nestačí, tak se učí básničky. Ty už si to učivo jednou v hlavě měl, osvěžíš si ho (aspoň částečně) a dokážeš dát nějaké vysvětlení, které pomůže pochopení. A ještě lepší je některé věci vidět nebo přímo osahat: http://archeoparkvsestary.cz/

Akorát to vysvětlení nesmí být v tomhle stylu: :-D
"Tati co je to kamzík?"

"Taková blbá ryba!"

"Ale tady píšou že skáče po skalách"

"No, vidíš jak je ta ryba blbá!"
19.2.2021 13:26 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Tatínek má ale pravdu, kamzík je podle moderní kladistické taxonomie skutečně ryba.
20.2.2021 23:44 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Neočakávam, že dospelý človek bude sypať z rukáva dátumy či zoznamy diel aj s rozborom. Ale to ani nie je cieľom moderného vzdelávania. Na to je wikipedia. Ale nejaké povedomie by snáď bolo na mieste. Rozprávame tu o základnej a strednej škole, prepánajána.
Gilhad avatar 22.2.2021 07:45 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Na zakladce i na stredni byl dejepis typu "datum, jmeno, jmeno" krat asi tak milion, proc a v jakych souvislostech uz moc ne, proste se to tak stalo, tak se to tak koukejte naucit. Naprosto nesmirne dulezite presne ve chvili, kdy se z toho ve skole zkouselo, naprosto zbytecne kdykoli jindy. (Pokud bych neco takoveho potreboval, tak si to ted najdu treba na wikine, ale aspon i se strucne popsanyma tema souvislostma, ktere jsou mnohem dulezitejsi )

Vetsi cast cestiny "datum jmeno dilo", opet dulezite jen ve chvili zkousky. Davno uz jsem to vsechno zapomel. Co si pamatuju jsou ty stovky knizek, ktere jsem precetl - vetsi cast detske a nensi caste dospele casti mestske knihovny - u vetsiny z toho bych dal dodnes dohromady nejen zhruba dej, ale i radu detailu.

Vetsi cast prirodopisu "nazev nazev nazev", minimum omacky okolo.

Zemepis - kde jsou jaka mesta a zeme, co se tam vyrabi nebo tezi. Opet zadne vetsi souvislosti. Ale dejme tomu. Aspon vedet, na ktere mape ci globusu to hledat a priblizne kde ... ovsem takove Verneovky v tomhle poslouzily podstatne lip a navic to vztahly i k tomu dejepisu a chemii a technice a davaly smysl.

Mam vysokou a skutecne ucit dite pro ucely zakladni skoly (jak jsem ji zazil ja) by znamenalo vzit si ty ucebnice a jit s nim aktualni a pristi kapitolu krok po kroku, list po listu, pricemz bychom ve vyzadovanych znalostech na tom byli asi tak nastejno. Kdybych priprave mohl dat tak aspon dvojnasobek oducene doby, tak bych to dokazal zaradit tak, aby to davalo i trochu smysl a mozna bylo aspon trochu zajimave. Akorat ze ty veci, co bych k tomu dal navic, jsme ve skole nebrali a k lepsi znamce by nepomohly. (OK, v te dobe by naopak mnohe mohly pomoct k vylouceni ze skoly a vyhazovu rodicu ze zamestnani, ted uz to tak zle neni, i kdyz se na tom zase zacina pracovat)
22.2.2021 16:01 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Na zakladce i na stredni byl dejepis
Ten minulý čas tam máš správne. Každý reformátor školstva za posledné tri dekády hovorí: menej memorovania (a viacej čítania s porozumením). Ja viem, že sme ešte k vytúženému cieľu nedospeli a to memorovanie tam hlavne starší učitelia presadzujú. Ale na druhej strane, tu sa bavíme o tom, že dospelý človek nerozumie látke základnej/strednej školy dosť na to, aby ju vysvetlil dieťaťu. Vôbec by som sa nepozastavoval nad dospelým, ktorý si nepamätá nejaký zoznam dátumov či diel.

Ak škola vyžaduje memorovanie dátumov a zoznamov literárnych diel, tak to nie je učivo, ktorému treba rozumieť, resp. ktorému sa dá rozumieť. Tie dátumy a diela sú snáď v tej učebnici vymenované. Tak sa ich to nešťastné dieťa musí skrátka naučiť, keď ich tá škola vyžaduje. Na fakte, že v roku 1415 upálili Jána Husa nie je nič na vysvetľovanie/chápanie. To môže byť o tom, prečo ho upálili a aké to malo dôsledky. A keď to dospelý človek z hlavy nevie, tak si myslím, že by si mal vedieť v rozsahu základnej/strednej školy naštudovať v krátkej dobe.

Myslím ale, že rodičia viac trpia tým, že nevedie upraviť zlomok na základný tvar, vyrátať trojčlenku, priemernú rýchlosť, objem kvádra, zostrojiť trojuholník, prečítať hodnotu z grafu, urobiť negáciu výroku, premeniť km/h na m/s, čítať z mapy, poznať základné orgány človeka, rozoznať zámeno od podstatného mena, určiť podmet a prísudok, rozoznať meď od hliníka, atď.
Gilhad avatar 22.2.2021 18:53 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Upravit zlomek atd je a byla brnkacka, co me nicilo byly ty telefonni seznamy - a taky si z nich nepamatuju vubec nic a nikdy mi to nechybelo.

Jestli se tohle odbourava, tak za me jen dobre, protoze na tom prave neni nic k vysvetlovani a neni duvod to znat, kdyz se to da dohledat snadno.

---

[Taky pamatuju zacatky IT vyuky (ne u me, ale u deti z okoli), kdy se zkouselo z toho, jak se jmenuje x.polozka v y.menu - cili naproste nepochopeni ucitelkou, o co vlastne jde. Ale snadno se to zkousi a je to znamy princip.]
19.2.2021 09:09 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Ne všichni prolezli základkou s krásnými známkami a pamatují si všechno, co se tam učilo. Je spousta lidí, kteří prolezli s 3-4 a kromě přestávek a obědů to na nich nezanechalo stopu. I takoví lidé mají potomky, kterým musí po večerech kontrolovat učivo, jestli si ho vůbec zapsali a jestli vědí, o co jde.

Mimochodem, známky na základní škole nevypovídají nic o budoucím uplatnění v životě. I ten čtyřkař může mít velkou firmu, kde zaměstnává ty jedničkáře.
20.2.2021 23:39 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Ne všichni prolezli základkou s krásnými známkami a pamatují si všechno, co se tam učilo.

To som ani netvrdil.
Je spousta lidí, kteří prolezli s 3-4 a kromě přestávek a obědů to na nich nezanechalo stopu.
Mali by potom byť napr. držiteľmi maturitného vysvedčenia, alebo výučného listu? V mnohých zamestnaniach je nejaká úroveň vzdelania (alebo roky praxe) podmienkou. Navrhuješ na to úplne rezignovať? Film Idiokracia si videl?
Mimochodem, známky na základní škole nevypovídají nic o budoucím uplatnění v životě.

Jo. A ešte začni o tom, ako Zuckerberg či Jobs nedokončili štúdium a z toho možno usudzovať, že vlastne vzdelanie netreba. Omyl. Treba. Ak sa niekto presadil, hoci mal zlé známky, tak to nie je pravidlo, ale výnimka a rozhodne by som svojim potomkom neodporúčal kašlať na školu, lebo veď aj bez nej možno budú úspešní podnikatelia.
18.2.2021 13:48 elenril
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Jasně, můžeme diskutovat nad tím, jestli tam má být zrovna tohleto, ale takto snadno dojdeme k tomu, že tam vlastně nemusí být vůbec nic.
IMO je dost podružné co přesně za látku se učí, podstatný je kontext a účel. Způsob, jakým se Ohmův zákon často učí - jako samoúčelný fakt, který existuje ve svém vlastním světě sám o sobě - je zcela k ničemu a jen dětem zkazí pohled na fyziku a matematiku. Aby to mělo smysl, musí se především dát do souvislosti se zbytkem fyziky, s jinými předměty co se vyučují, a se společností celkově. Přitom zrovna u elektřiny je to jednoduché, když je úplně všude kolem nás.
Agent avatar 17.2.2021 20:04 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tradiční dávka shitstormu o smyslu školství, kdy každý má tu nejlepší a nejpravdivější představu, co by se mělo učit bez čeho se nikdo neobejde, protože jinak z nás budou zaostalý opice.

To, že se nebudou vyučovat Newtonovy zákony nepovažuju za o nic horší než to, že se nevyučuje finanční gramotnost, logika, základy ekonomie a další z mého hlediska důlažité věci.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Gréta avatar 17.2.2021 21:28 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

víc věčí problém vidim vtom žese tam navíc cpou vobnovitelný zdroje kterýv stejně nejde bez vecí co seškrtali pochopyt :O :O :/ :/

nevim jestli to sou takový ekofanatici nebo sou takle děsně pitomí :/ :/ ale toje vlastně jedno tomáš uplně to samý :/ :/

btw bych si přála aby u každý tý změny bylo napsaný méno toho pitomy kterej to vymyslel ané žese ty zbabělý levičáci budou skovávat ve stádu dobytků >:C >:C :/ :/

JiK avatar 17.2.2021 21:55 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma

víc věčí problém vidim vtom žese tam navíc cpou vobnovitelný zdroje kterýv stejně nejde bez vecí co seškrtali pochopyt :O :O :/ :/

tak cilem preci neni je pochopit, ale hlavne jim verit, ne? proto musis vyloucit ten ohmuv zakon a matiku.
18.2.2021 09:34 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
To, že se nebudou vyučovat Newtonovy zákony nepovažuju za o nic horší než to, že se nevyučuje finanční gramotnost, logika, základy ekonomie a další z mého hlediska důlažité věci.

Takže keď mi odtrhlo ruku, tak je jedno či mi odtrhlo aj nohu. Tak?
18.2.2021 10:14 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Vyucovat ekonomii neni potreba, protoze je to snuska navzajem nekompatibilnich nesmyslu - kazdy si muze vytvorit vlastni ekonomickou teorii a ta bude stejne platna a uzitecna jako vsechny ostatni. Coz se o fyzice rici neda.
23.2.2021 08:29 miro | skóre: 19 | blog: miro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Moderní vzdělávání bez Newtona a Ohma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kam sme to dospeli. Alebo, výchova ďalších generácií stále hlúpejších voličov :(

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.