Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 04:02

Mé oblíbené dockapps - II

25. 3. 2005 | Vlastimil Ott
Články - Mé oblíbené dockapps - II  

Už podruhé, a ne naposledy. Sympatické prográmky, které patří do výbavy mnoha dobrých desktopů. Tentokráte se více zaměříme na multimédia.

wmhdplop

Chytlavý prográmek, který si jistě zamilujete. Předem uvádím, že vyžaduje jádro 2.6.x. Účelem programu je zobrazit zajímavou formou diskovou aktivitu. To je realizováno různobarevnými gejzíry. Žlutá a zelená barva symbolizuje čtení, červená chyby při čtení. Při nelineárním čtení se zobrazí mřížka s červenými či zelenými poli. To je případ swapování. Protože se to může dít často a může to snižovat informační hodnotu, lze swapování ignorovat parametrem --noswap.

Disky a diskové oddíly, které jsou sledovány, se automaticky načítají ze souboru /etc/fstab. Pohyb mezi nimi lze provést kolečkem myši či kliknutím levým tlačítkem. Rychlost přenosu se zobrazuje v megabajtech za sekundu. Pokud běží démon hddtemp, zobrazuje se také teplota disku. Oba dva programy existují také ve verzi pro gkrellm. Ukázka programu v akci (animovaný GIF).

wmradio

Program české provenience slouží k ovládání radiokarty. Stanice je možné automaticky naladit, do souboru je musíte uložit sami. Dalším parametrem je skin (v současnosti čtyři) a zařízení rádia.

 preset0=101.40
 preset1=93.70
 preset2=89.00
 preset3=95.00
 preset4=92.80
 preset5=99.30
 device=/dev/radio
 skin=wave.skin

Pro ovládání pomocí dálkového ovladače je nezbytný skript, který prostřednictvím roury posílá programu příkazy. Je jich pár, ostatně víc ani není třeba:

 $ wmradio-remote             
 Usage: /usr/bin/wmradio-remote COMMAND [param]
  valid commands are:
    POWER            # vypnutí
    TUNE_MINUS       # ladění zpět
    FINE_TUNE_MINUS  # jemné ladění zpět
    TUNE_PLUS        # ladění vpřed
    FINE_TUNE_PLUS   # jemné ladění vpřed
    SET_PRESET       # volba uložené předvolby
    SAVE_PRESET      # uložení předvolby
    SCAN             # najde silný signál stanice

Ploška programu obsahuje několik ovládacích prvků: ladění vpřed a vzad, tlačítko pro vypnutí tlačítka předvoleb. Mezi nimi lze přepínat kolečkem myši, nebo kliknutím na symbol (tečka nebo číslice). Mezi parametry programu patří kromě "naslouchacího" režimu (sleduje rouru) také příkazy:

Trochu mě mrzí, že vývoj programu ustrnul. Našlo by se pár věcí, které bych chtěl zlepšit (sám to neumím).

wmxmms

Tento plugin je součástí balení xmms. Umožňuje ovládat přehrávač pomocí malinkého panelu, kde je kromě typických tlačítek také ovládání hlasitosti a průběh písničky. Je to starý známý, ale velice praktický prográmek, bez kterého by to snad ani nešlo.

wmdrawer

Jedná se o spouštěč, který je realizován prostřednictvím nabídky. Na tak malý program má ohromné množství parametrů, jimiž lze určit, kterým směrem nabídka "vyjede", jestli je průhledná, její rozměry, jaké ikony se mají použít apod. Vše je ale jednoduše pochopitelné: pro základní funkčnost postačí znát jméno programu, doplnit jeho název a z toho odhadnout název ikony - nabízí se využití ikon z prostředí KDE či GNOME. Podle počtu a definice se ikony poskládají do řad či sloupců.

 [column]
 (mrxvt)   (gnome-term.png)       (mrxvt)
 (Sejmi obrázek)  (ksnapshot.png)        (ksnapshot)
 (OpenOffice.org) (stock_openoffice.png) (soffice)
 (NEdit)   (nedit.png)            (nedit)
 (ICQ klient)     (sim.png)              (sim)
 (Přejmenovat)    (krename.png)          (krename)

tvib

Na první pohled ptákovina - ale ono to funguje, a to celkem dobře! Televize v appletu 68x68. Jde v podstatě jen o náhled na televizi, ale něco vidět přece jen je. Kliknutím lze spustit "velkou" aplikaci, ta je už ovšem externí, typicky xawtv. Možnosti nastavení jsou bohaté, mimo jiné lze vybrat, jakým kanálem se má začínat po spuštění.

Po kliknutí na obraz a spuštění externí aplikace se zobrazí hodiny. Pokud již předtím televize běžela, obraz je trhaný - je nutné prvně spuštěný program ukončit. Po ukončení aplikace spuštěné z tvib se hodiny opětovně změní na náhled; a tak stále dokola. Program vyžaduje Gtk2. Nastavení kanálů se bere ze souboru .xawtv stejnojmenné aplikace, která je základem pro používání televize v Linuxu.

wmxkb

Tento applet zobrazuje mapu klávesnice tak, jak je definována v konfiguračním souboru X.org (XFree). Pro češtinu bohužel není vlajka, ale není problém ji odněkud přikopírovat. Aplikace má mnoho parametrů, pro spuštění jako dockapp je nutný parametr

$ wmxkb -wmode docked

Pokračování...

Ač se to nezdá, stále je mnoho materiálu pro pokračování, na které se můžete těšit.

Související články

Mé oblíbené dockapps
Seriál: Správci oken
Novinky v KDE 3.4
Vylepšete si KDE

Odkazy a zdroje

wmhdplop
wmradio
wmxmms
wmdrawer
tvib
wmxkb

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

Diskuse k tomuto článku

Josef Kufner avatar 25.3.2005 00:24 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše wmdrawer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
wmdrawer ma jeden neprijemny bug, ktery zpusobi jeho ukonceni, pokud se soucasne s nim pouziva unclutter a zrovna nad wmdrawerem je schovan kurzor... path na http://localhost/jk/programy/patche/wmdrawer_0.10.5-1.diff.gz
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Josef Kufner avatar 25.3.2005 00:26 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: wmdrawer
ach jo... co ja to sem davam... tohle snad uz bude lepsi... http://jk.myserver.cz/programy/patche/wmdrawer_0.10.5-1.diff.gz
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
25.3.2005 08:14 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
Rozbalit Rozbalit vše wmxkb vers. wmkbd
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Osobne pouzivam wmkbd, ktery funguje dobre a ceskou vlajecku obsahuje :-)
Pavel Dobeš avatar 25.3.2005 08:41 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: wmxkb vers. wmkbd

Wmkbd ma (mel) jednu neprijemnou vlastnost. Je to program na prepinani klavesnice na nastaveni X nezavisla. Takze kdyz jsem chtel zmenit cs na en kdyz sem psal adresu do adresniho radku prohlizece a byl mi pritom nabidnut seznam predtim navstivenych adres, tak se neic neprehodilo.

A kdyz jsem ho pouzival, tak jsem si obe vlajecky delal znova. Co poslat misto tech reci patch autorovi? Bohuzel zadna vlajecka, kterou jsem udelal se nehodila k tem ostatnim, ktere v programu jiz byly... A protoze jsem vzdy upravoval jen ty, ktere jsem pouzival, tak jsem autorovi zadnou neposlal.

Moje vlajecky pro cz, uk a us jsou na lnx.cz.

S pozdravem
PaD

Windows? A kdo to ještě používá?
25.3.2005 08:49 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
Rozbalit Rozbalit vše Re: wmxkb vers. wmkbd
Aha, tak tato vlasnost me nastesti netrapi,vzhledem k tomu, ze vetsinou pisu nediakriticky a pouzivam proto v drtive vetsine US...
Pavel Dobeš avatar 25.3.2005 10:05 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: wmxkb vers. wmkbd
Me taky ne, ale vysvetluj to pritelkyni ;-)

PaD
Windows? A kdo to ještě používá?
25.3.2005 10:41 Milan Vančura
Rozbalit Rozbalit vše wmxkb
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
wmxkb se mi moc líbí. Vlaječky nepotřebuji, používám mnohem pro oči příjemnější makrofotku kláves na klávesnici - je to nenápadně šedé a název keymapy vidím napsanou titulkem. Ano, trvalo mi to kdysi jednorázově čtvrt hodiny - nějaký pěkný obrázek najít, zmenšit/ořezat na správnou velikost a převést do .xpm. To jsem ochoten obětovat :-D Pokud by někdo chtěl, tak je na http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~milanek/keyb.xpm

Mimochodem, vemte si, co mají Windows na liště - a je to pro všechny naprosto dostačující.

Mně přijde mnohem zajímavější, že pomocí wmxkb si mohu přepínat i klávesové mapy, na jejichž přepnutí nemám definovanou vůbec žádnou klávesovou zkratku a bez wmxkb bych se na ně ani nedostal (parametr -tsource Group) Od doby, kdy mi Martin Mareš s Vojtou Pavlíkem prozradili princip UCW keymapy, neznám přepínání kvůli českým ani jiným znakům, a tak mi wmxkb dalo jedinečnou možnost zpřístupnit klasické keymapy pro ženu :-)
25.3.2005 14:51 Mr. Zdeeck
Rozbalit Rozbalit vše WMXMMS vs. WMUSIC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Bude to znit blbe, ale "wmXMMS saje, wmusic (http://home.jtan.com/~john/wmusic/) vladne". :-) wmusic ma IMHO daleko lepsi zobrazovani informaci, vypada pekneji a podporuje skryvani XMMSka (stejne jako wmXMMS). Muj startup je nasledujici: "wmusic -x -b -a -t"

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.