abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 731 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vylepšete si KDE

    12. 4. 2003 | Robert Krátký | Tipy a triky | 25637×

    KDE máte nainstalované? Je čas na hračičky, zlepšováky a ozdůbky.

    Určitě víte, že vzhled a funkce desktopu si můžete snadno přizpůsobit svým potřebám. Ikony, motivy ovládacích prvků, dekorace oken... Podívejme se na další podobné věci, které však nejsou standardní součástí KDE.

    Nebudu dlouze rozebírat, proč právě KDE. Z desktopů (ano, dávám přednost desktopovým prostředím před samotnými okenními manažery) mi vyhovuje nejvíce a protože jsem si jej tak oblíbil, rád mu odpouštím i chybky, které bych třeba jinde nenašel.

    Tento článek si určitě nenajde čtenáře mezi zarytými uživateli textové konzoly. Pokud jste však jako já a úplně si vystačíte s otevřeným oknem XTermu nebo Konsole, tak si možná porozumíme lépe.

    Po povinném úvodním "disclaimeru" se už radši budu věnovat slíbeným laskominkám.

    Ještě však zmíním, že jsem se v tomto článku zaměřil pouze na programy/vlastnosti, kvůli jejichž využití NENÍ třeba překompilovávat Qt/KDE. Ke konci přihodím pár tipů na ještě náročnější drobnůstky, které však novou kompilaci vyžadují.

    A ještě něco. Málem bych zapomněl. Všechny fígle popisované v článku jsou záležitostí Qt 3.x/KDE 3.x. Pokud máte stále ještě 2.x, upgradujte - nebudete litovat.

    Kurzor myšky

    X kursor

    Hned první věc není ani tak docela záležitostí KDE. Mluvím samozřejmě o schopnosti, kterou (konečně) získal ve verzi 4.3.0 systém XFree. Totiž možnost libovolně měnit ukazatel myši. Čekali jsme sice dlouho, ale výsledek stojí za to. Kurzory mohou být jakékoliv velikosti, počtu barev se také meze nekladou. Kromě toho lze ukazatele animovat a ještě přidat transparentnost (průhlednost).

    Ve standardní distribuci XFree jsou dodávány motivy ukazatelů dva, ani jeden však nebude bezchybně spolupracovat s KDE. Důvodem je skutečnost, že Qt si většinu ukazatelů nahrazuje za své vlastní. Kromě toho používá i některé kurzory, které vůbec v XFree nejsou (třeba oboustranou šipku pro posun vnitřního dělícího pruhu okna).

    Aby fungovaly kurzory správně i s KDE, bylo dříve potřeba překompilovat mírně opatchované Qt. Teď už naštěstí kvůli podobné maličkosti takové kejkle provádět nemusíme - všechno se dá vyřešit pomocí hromady symlinků, které Qt "ošálí". Nejsnazší bude, stáhnete-li si kurzorové téma ze stránky zaměřené na KDE. Mám tím pochopitelně na mysli kde-look.org. Nejenže budou mít zmíněné symlinky již připravené, ale autoři většinou poskytnou i jednoduchý návod k instalaci. Česky by mohl vypadat asi takto:

    Instalace pro jednoho uživatele: V domácím adresáři vytvořte podadresář .icons. Do něj přijde soubor index.theme. Pokud náhodou ve staženém balíku chybí, vytvořte nový soubor a vložte do něj tyto dvě řádky:

    [Icon Theme]
    Inherits=název_motivu

    Do adresáře .icons přidejte podadresář název_motivu/cursors/ a do něj nakopírujte všechny soubory ukazatelů.

    Jako root můžete nové téma přihodit přímo do adresáře, kde se nachází originální témata z XFree (whiteglass a redglass). Ve většině distribucí by to mělo být v adresáři /usr/X11R6/lib/X11/icons. Stejné to je i se souborem index.theme.

    V obou případech se dá využít i elegantnější řešení výběru motivu než je editace index.theme. Do vašeho resource souboru (~/.Xdefaults nebo ~/.Xresources) vložte řádek

    Xcursor.theme: název_motivu

    Mimochodem, barevné, animované a transparentní kurzory sice hezky vypadají, ale řekl bych, že se každý nakonec zase vrátí k obyčejné černé nebo bílé šipce. Pro běžnou práci jsou přeci jen pohodlnější na koukání.

    Caramba!

    Karamba je zajímavý program, který má zatím velice krátkou historii. Za těch pár týdnů, co existuje, si však už stačil najít spoustu příznivců. Jedná se o aplikaci, která poskytuje rámec pro textové nebo grafické prvky na pozadí pracovní plochy KDE. Jednotlivé prvky mohou být provázány s provedením určité akce na pozadí nebo mohou reagovat přímo na vstup (klik) uživatele. Lépe vše pochopíte při pohledu na screenshot.

    Karamba - basic

    Na screenshotu jsou dvě jednoduché ukázky využití. Jednak je to načtený RSS feed stránky Slashdot.org, který má jako pozadí transparentní obdélník s falešným stínem. Druhý případ je příkladem propojení s aplikací. Tentokrát je to samozřejmě XMMS. Možnosti jsou doslova neomezené. Karambu můžete použít pro cokoliv.

    Po běžné kompilaci a instalaci je třeba opatřit si tzv. konfigurace. To jsou soubory s příponou .theme, které určují, co bude zobrazeno a případně zajištějí vazbu na další aplikace. Rozrůstající se sbírka těchto "konfigurací" je k mání buď na webové stránce programu nebo na kde-look.org. Kromě toho budete nejspíš potřebovat ještě některé z perlovských (nebo jiných) skriptů, které se postarají o samostatné obnovování údajů zobrazovaných karambou. Například pro ono parsování RSS souborů jsou používány. I těchto skriptů je už k dispozici velké množství.

    Skripty je nutné umístit někam do $PATH (nebo k nim do .theme souborů doplnit plnou cestu). Karambu spustíte z příkazové řádky s názvem .theme souboru jako parametrem. Například:

    karamba xmms.theme

    Pravým kliknutím pak lze vyvolat kontextové menu, které umožňuje třeba načtení dalšího .theme souboru (lepší než spouštět více instancí karamby).

    Karamba - menu

    Vzhledem k tomu, že jednotlivé textové i grafické prvky mohou reagovat na akci uživatele, lze jim přiřadit vykonání jakéhokoliv příkazu. Například všechny nadpisy v "okně" Slahdot.org spustí po kliknutí Konqueror (nebo jiný) prohlížeč nastavený rovnou na adresu daného článku. Stejně tak značky přehrávače XMMS normálně fungují. Pokud však dané "konfiguraci" nastavíte atribut "unlocked" -- tzn. lze ji myší přesouvat po ploše -- bude třeba na prvky dvoj-kliknout. To však většinou není třeba, a proto můžete použít karambu třeba i jako další "panel". Například takto:

    Karamba - panel

    Ještě připomenu, že perlovské (/pythonovské/atd.) skripty budou fungovat pouze pokud budete mít nainstalované i příslušné moduly, které využívají. Takže třeba pro načtení RSS budete potřebovat moduly "uri" a "www". Hádám, že distribuční balíčky by se mohly jmenovat například "liburi-perl" a "libwww-perl". Když uvidíte, že se po načtení konfigurace, která využívá skript, nic neděje, zkuste skript spustit jen na příkazové řádce - v případě chybějícího modulu vás za to vyplísní.

    Nemá smysl zde popisovat všechny možné postupy nastavení a využití. Formát .theme souborů je opravdu tak jednoduchý, že jej určitě pochopíte na první pohled. Až někdo sestavíte .theme pro AbcLinuxu a Root.cz, tak se určitě pochlubte ;-).

    [UPDATE: K mání jsou už dokonce dva počiny. První má i svou homepage a ukáže vám nadpisy serverů AbcLinuxu.cz, Root.cz, Underground.cz a Penguin.cz. Druhý [tar.bz2] je trošku graficky zdařilejší, ale obsahuje zatím pouze Root.cz.]

    Otočení JPEG obrázků v Konqueroru

    Utilitka menšího kalibru, ale přesto velmi šikovná, pokud často používáte Konqueror. Rotate-JPG doplní do kontextového menu v Konqueroru možnost otáčení JPEG obrázků pomocí programu jpegtrans. Výhodou je snadná dostupnost a hlavně zachování původní kvality obrázku. Tím myslím i EXIF informace (fotky z digitálního fotoaparátu jsou právě ten typ obrázků, které je třeba často otáčet).

    Instalace je jednoduchá: soubor rotatejpg.desktop zkopírujte do adresáře $KDEHOME/share/apps/konqueror/servicemenus. A skript jpegtran-rotate někam do $PATH (případně mu nastavte práva, aby jej mohl každý spouštět). Aby vše ladilo dohromady s českým KDE, přeložil jsem těch pár řádků v souboru rotatejpg.desktop.

    Rotate JPG

    No dobře, uznávám, že tohle nejsou fotky z mého foťáku...

    Slicker

    Název tohoto projektu je odvozen od slova "Kicker", což je samozřejmě hlavní panel KDE. V budoucnu (až vývoj pokročí do stabilnější fáze) bude možné Slicker používat jako plnohodnotnou náhradu za Kicker. Jedná se o velmi novátorský přístup k problému organizace informací, které je uživatel zvyklý mít po ruce. A protože jeden obrázek toho opět řekne víc, podívejte se, jak takový desktop může vypadat.

    Slicker

    1280x1024, 383 kB

    Pokud se vám podobný nápad zamlouvá, budete muset podstoupit trošku složitější manévry. Zdrojový kód je totiž dostupný zatím pouze z CVS. I přesto mi zatím vždy proběhla kompilace velmi hladce. Několik rad pro experimentátory je na FAQ stránce. Především je tam velmi šikovná tabulka závislostí, které je nutné splnit pro kompilaci v různých distribucích. Samotný návod, který krok po kroku popisuje kompilaci a instalaci (včetně stažení z CVS), najdete zde (TXT soubor).

    A aby to bylo opravdu snadné, také jsem ho pro vás přeložil.

    Konec

    Pro dnešek to bude všechno. Pokud si najdu čas, zkusím napsat ještě něco o náročnějších kouscích, které už se bez rekompilace KDE neobejdou. Některé však zní zajímavě. Když pominu možnosti, které skýtá CVS KDE (3.2) (třeba mozilla sidebar pro Konqueror), určitě také není k zahození třeba transparentní Kicker nebo stínování všech oken.

           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.4.2003 13:08 niemand
    Rozbalit Rozbalit vše velikost
    Nevite nekdo jak nastavit velikost kurzoru? Nahral jsem si z kde-look kurzory, podle navodu nahral do home a vse funguje. V navodu maji napsane, ze pokud chci mensi velikost, musim dat do .Xdefaults polozku Xcursor.size: cislo. To jsem udelal, mam to i v souboru .Xresources, ale kurzor je stale stejne velky. Dekuji, mam RH9
    12.4.2003 13:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše velikost
    a obsahuji to tema i kurzory pozadovane velikosti? pokud vim, tak kurzory mohou sice mit jakoukoliv velikost, ale musi je nekdo v te velikosti vytvorit. takze pokud tvoje zvolene tema mensi kurzory neobsahuje, oznaceni velikosti nicemu nepomuze.
    14.4.2003 13:21 Martin Mařík | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše velikost
    NEvite jak se v KDE udelaji castecne pruhledna okna, napr. xtermu? Diky BTW: Nebo to treba bude v nejakem pokracovani tohoto clanku?
    14.4.2003 13:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše velikost
    Vsechna transparentnost v X je tzv. pseudo - zajistuji ji okenni manazery otrockym prekreslovanim pozadi plochy do okna. Je to proto, ze X zatim transparenci nepodporuje. V dalsi velke verzi by uz pry podpora byt mela.

    Prozatim muzete tuto pseudo pruhlednost nastavit v KDE emulatoru terminalu Konsole (menu 'Nastaveni -> Schema'). Myslim, ze podobnou funkci ma i Eterm. Krome toho lze i nastavit pruhlednost menu (viz screenshoty v clanku).

    12.4.2003 15:11 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše zmena cursoru v xfree
    zajimavy clanek, mozna prejdu k KDE:-) jinak je tam drobna neprensost Xfree umi menit cursory, co pamatuju, tedy minimalne tak 8 let nazpatek:-), zkuste si na cemkoli prikaz:
    xsetroot -cursor_name top_left_arrow
    
    12.4.2003 16:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše zmena cursoru v xfree
    jenze to se skoro neda povazovat za zamenu kurzoru. je to totiz omezeno na symboly, ktere jsou v cursor fontu. navic neni moznost zmenit celou sadu kurzoru nebo jakkoliv nastavovat jejich vlastnosti ani pouzivat barvy. vim, jeste existuje parametr '-cursor', ktery umozni dosadit bitmapu misto ukazatele, ale kdyz letmo nahlednete do man xsetroot uvidite, ze to je uplne k nicemu...
    12.4.2003 17:43 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše zmena cursoru v xfree
    me to ani neprijde, ze je to k nicemu, pouzival jsem to driv abych si zmenil krizek na sipku, ted uz to delam pres fvwm:-) jinak jako obrazek tam muze byt uplne cokoli (tedy pix nebo bitmapa o libovolne velikosti) a to me tedy prijde ze je dost, na druhe strane je fakt, ze to neumi animovat a to muze byt pro nekoho dost omezujici... i kdyz ja na to nervy nemam
    12.4.2003 18:38 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše zmena cursoru v xfree
    jenze krizek/sipka/cokoliv je pouze mimo vsechna okna - jakmile se kurzor ocitne v nejakem okne, zmeni se na definovany znak z cursor fontu. -- ani tak nejde o animaci, ktera je stejne po chvilce otravna, ale o konzistentni vzhled vsech ukazatelu. napriklad zmenit vsechny sipky (vcetne oboustranych pro zmenu velikosti okna, atd.) na moji oblibenou modrou barvu jsem pred 4.3 nedokazal.
    12.4.2003 19:11 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše zmena cursoru v xfree
    ne ne, to je zalezitost window managera ne X a zalezi tedy na nem, jak si s tim poradi, treba u fvwm se daji primo nadefinovat pro vsechny mozne eventy tvary kursou... s tim, ze opet to muze byt jakakoli bit- pix- mapa, fakt v tom nevidim problem...
    12.4.2003 21:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše zmena cursoru v xfree
    priznavam, ze fvwm jsem nikdy nezkousel. mluvil jsem o samotnych X - pro ne jsem reseni neznal (kdezto od 4.3 uz to umi). jak jsem zminil v clanku, i Qt zajistuje sve vlastni kurzory, ale mimo dany okenni manazer to neni pouzitelne. a v pripade KDE neexistovala podobna moznost, o jake mluvis u fvwm.
    12.4.2003 19:02 Michal B.
    Rozbalit Rozbalit vše Caramba - obdoba dokovatelnych aplikaci z Window Maker ?
    pochopil jsem spravne poslani Caramby? - viz sibj. BTW nevite ciste nahodou jak se nyni jmenuje nebo kde se pripadne nyni schovava sikovny applet z listy slouzici k pripojovani disku? nainstaloval jsem si Slacka 9.0 a nemuzu ho najit. (ale verim, ze tam urcite je :)
    12.4.2003 20:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Caramba - obdoba dokovatelnych aplikaci z Window Maker ?
    karamba je daleko sikovnejsi. pro vyuziti WM dokovacich aplikaci i v jinych window manazerech existuji utilitky, ale podivejte se do jedineho souboru .theme z karamby a pochopite, ze ma daleko sirsi moznosti. ostatne, snazil jsem se, aby to bylo alespon trochu patrne ze screenshotu.
    20.5.2003 14:06 Josef Průša | skóre: 4 | blog: Linux_Domino_etc
    Rozbalit Rozbalit vše Karamba - pozor na HW konfiguraci
    Asi neřeknu nic nového, když upozorním, že Karamba poměrně "žere" výkon. Na mé mašince PII-233 se 128 MB RAM jede KDE 3.1 v pohodě, nicméně Karamba je už totálně nepoužitelná. Mám si pořídit lepší stroj - já vím. To jen pro ty se slabšími pécéčky...
    20.5.2003 19:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Karamba - pozor na HW konfiguraci
    to je pravda - a superkaramba je na tom jeste hur (python je dost pomaly). na druhou stranu, pokud bys ji pouzival pouze pro ukoly, ktere nepotrebuji prilis caste obnovovani (treba RSS feedy nebo kontrolu posty), tak by to nemelo byt tak strasne.
    13.4.2003 02:58 AnachronyX
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi vzhled fontu
    Jestli jsem dobre videl, pouzivate Debian. Pokud by vas neuspokojoval vzhled anti-alisovanych fontu, staci si prekompilovat libfreetype s vypnutym bytecode interpretrem. Postup: do zvoleneho adresare si pres 'apt-src install libfreetype6' nainstalovat zdrojovy balicek a pak upravit v souboru 'debian/rules' radek 'use_bytecodes = yes' na 'use_bytecodes = no'; pak uz jen dpkg-builpackage a nainstalovat vsechny vznikle baliky (budou tri).
    13.4.2003 08:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi vzhled fontu
    Diky za radu. Po pravde ale netusim, co to 'bytecode interpreter' vlastne je. A krome toho mi fonty pripadaji fajn. Ty mas podle screenshotu pocit, ze by mohly vypadat nejak lepe?
    13.4.2003 12:11 AnachronyX
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi vzhled fontu
    Ano, mohly, vsak to zkus podle uvedeneho postupu, uvidis sam. Vystavil bych nekde screenshot, ale nemam kde:-( Ale jak rikam, nejlepsi je to vyzkouset.
    13.4.2003 13:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi vzhled fontu
    tak jsem to zkusil. pravdepodobne mi bud neco uniklo nebo ten rozdil proste nevidim. viz:
    1. pred
    2. po

    kde delam chybu?

    13.4.2003 13:32 AnachronyX
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi vzhled fontu
    Ono je to hlavne videt u velikosti fontu cca 14 bodu. Dobre je to patrne napr. na vzhledu maleho 'k' nebo 'x'. S vypnutym bytecode interpretrem jsou fonty plnejsi a lepe vykreslene. Chcete-li videt, jak zhruba by to melo vypadat, mrknete se sem http://www.root.cz/photos/rh-gnome.png . Je to sice RH, ale vysledek je zhruba stejny.
    13.4.2003 14:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi vzhled fontu
    ja jsem ty dva obrazky uvedl jen jako priklad. porovnaval jsem i screenshoty s oknem plnym drobneho textu a opravdu se to nelisilo. spis bych rekl, ze jsem nedokazal prinutit KDE k nejake zmene - neni nahodou nutne take znovu zkompilovat vsechny programy, u kterych chci, aby se zmena projevila?

    btw, rekl bych, ze ten gnome na screenshotu z roota pouziva i nejaky font, ktery nemam.

    13.4.2003 14:13 AnachronyX
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi vzhled fontu
    Ten font by mela byt Verdana. Jedine, co je potreba, je restatrt Xek (a pripadne i fontserveru). Jestli ti to nejde, tak se s tim netrap, nechtel jsem zbytecne prudit, jenom kdyztak poradit. Taky je dobre si zkontrolovat, zda je pri kompilaci opravdu ten bytecode interpreter vypnuty (kdyz neni, tak se to objevi ve vypisu pri kompilaci).
    13.4.2003 14:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi vzhled fontu
    Ja to neberu jako pruzeni a uz vubec se tim netrapim... ;) krome toho mi to takhle vyhovuje -- chtel jsem to ale vyzkouset. X a fontserver jsem samozrejme restartoval. A Verdana je ten samy font, co pouzivam - zmatlo me, ze se opravdu moc nepodobaji.
    15.4.2003 14:52 Miroslav Petříček
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi vzhled fontu
    Na tom obrázku je můj desktop :-) Není to Verdana, je to standardní Sans z RHL 9.
    14.4.2003 16:32 ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše Funguje někomu Geramik ?
    Nepodařilo se mi rozchodit Geramik, což je úprava GTK/GTK2 programů aby vypadaly jako Keramik v KDE 3.1. GTK programy vypadají v KDE furt stejně hnusně a navíc je v nich blbě čeština. Rozchodili jste to někdo ?
    14.4.2003 16:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Funguje někomu Geramik ?
    jak ses to pokousel rozchodit? pokud pro tvoji distribuci neexistuje balicek (na kde-look.org jich je dost - suse, mandrake, redhat; debian ma primo balicek 'gtk-engines-geramik'), tak do $HOME nakopiruj soubor 'gtkrc' jako '.gtkrc'. v nem bude pravdepodobne treba upravit cestu v radku 'pixmap_path', aby ukazovala tam, kam jsi tema rozbalil.

    pro spravne zobrazeni cestiny je treba nastavit cesky font v souboru '/etc/gtk/gtkrc.cs'.

    17.4.2003 17:14 Fr@nku$ | skóre: 7 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Karamba - kompilace
    Nedari se mi zkompilovat Karamba, na tuto stranku jsem ulozil vypis z shellu. Budu rad, kdyz mi poradite.

    Dekuji
    Frankus
    2.5.2003 14:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Karamba - kompilace
    dostal jsem se k odpovedi dost pozde. kazdopadne jsem vsak ten vypis jeste videl dokud tam byl a bylo zrejme, ze makefile vubec nespostilo 'moc'. netusim vsak proc.

    ted uz si vsak radeji stahnete o hodne novejsi verzi a nebo rovnou vylepsenou superkarambu.

    29.7.2003 00:48 Bjuty
    Rozbalit Rozbalit vše jpegtran-rotate
    Zdravím všechny od Linuxu. Jsem začátečník a tak prosím o radu. Zaujala mě utilitka pro otáčení jpg souborů. Přesto že v konqueroru vidím menu dle rady, akce se neprovede (hodinky se ukáží asi na 15 sekund a dost). "Nevím, kde je $PATH." Děkuji za pomoc.
    6.8.2003 11:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše jpegtran-rotate

    $PATH je promenna prostredi, ktera obsahuje seznam adresaru, ktere interpret prikazove radky prohledava, kdyz chces spustit nejaky program. pokud dany program v jednom z uvedenych adresaru najde, spusti jej. pokud ne, nic se nestane, protoze o nem nevi.

    v pripade te utilitky bude optimalni zkopirovat ji napr. do /usr/local/bin. musis se jeste ujistit, ze je to spustitelny soubor. to se da zaridit treba takto: chmod +x jpegtran-rotate.

    jen doplnim, ze pro spravnou funkci je samozrejme potreba program 'jpegtrans'.
    26.6.2023 13:17 jackyseo15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepšete si KDE
    검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트
    29.6.2023 10:00 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepšete si KDE
    Your writings regarding this matter are right, perceive how I composed this site is extremely great. 먹튀검증커뮤니티

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.