Portál AbcLinuxu, 2. května 2024 07:25

Co se děje v KDE - 105 (6. 4. 2008)

23. 5. 2008 | Michal Vyskočil
Články - Co se děje v KDE - 105 (6. 4. 2008)  

Sebastian Trueg píše o novinkách v NEPOMUKu (implementaci sémantického desktopu), konkrétně o přeměně NEPOMUK serveru z KDED modulu na samostatný proces kvůli zvýšení stability. Carsten Niehaus shrnuje dění v KDE-Edu; popisuje práci na Step (interaktivní fyzikální simulátor) a Kalzium (periodická tabulka a informace o prvcích).

Tento týden

Obecné zlepšení komponent Kickoff a KRunner a nejrůznějších Plasma apletů. Integrace Marble do Digikamu pro geolokaci fotografií. Konfigurace režimu plné obrazovky v Gwenview. KHTML plně prošel "selector" testem. Rozhraní pro automatizaci pro KLinkStatus. Kommander obsahuje plugin pro připojení do databáze. Tutoriály a příklady byly přidány do Step, jenž se přesunul z kdereview do kdeedu. Více map v KGeography. Různá vylepšení v nové hře KBlocks, jež se přesunula z playground/games do kdereview. Get Hot New Stuff začne fungovat v právě dokončené hře KDiamond. Různé změny v editoru Kate. Zlepšený mechanismus tagování v Dolphinu. Zlepšení ve sdílení kontextového menu mezi Konquerorem a Dolphinem. Počátky Windows/WMI backendu pro Solid. Práce na integraci PcmIO do Phononu. Vylepšená podpora tvorby odkazů při psaní v rámci KDE-PIM. Práce na migraci uživatelských dat/statistik mezi Amarokem 1.x a nadcházející verzí 2.0. Pravidla skupin v KTorrentu. Aplikace Glimpse byla přejmenována na "Skanlite". Změny v architektuře a refaktoring v NEPOMUKu. Okteta se přesunula do kdereview.

NEPOMUK

Sebastian Trueg píše o novinkách v NEPOMUKu:

Změna architektury NEPOMUK Serveru

Když byl NEPOMUK server a veškeré jeho služby v podobě KDED modulů, bylo s tím mnoho problémů. Kdykoliv byla v libovolné službě chyba, KDED spadl nebo, a to je podstatnější, byl během náročných databázových aktivit zcela zablokován. Nakonec jsem zjistil, že KDED nebyl nikdy určen pro obsluhu libovolných služeb, ale pouze pro ty malé a stabilní.

Proto jsem se rozhodl přiřadit NEPOMUK serveru jeho vlastní proces, včetně vlastní obsluhy služeb. Výsledkem je mnohem čistší návrh než předtím. Vlastní server už nespravuje sklad s daty. To bylo rovněž přesunuto do služby. Díky automatickému řešení závislostí služeb, které poskytuje server, ostatní služby NEPOMUKu nenaběhnou, pokud není sklad s daty připraven (což může zabrat nějaký čas v případě nutnosti počkat na dokončení některých konverzí, např. při změnách backendu Soprano).

Vlastní server startuje jako normální automatická služba KDE při přihlášení a může být ovládána stejným způsobem jako dříve. Rovněž poskytuje původní D-BUS rozhraní pro přístup k repozitáři dat (ačkoli to momentálně běží jako zvláštní služba). A slovem "běží" skutečně myslím v externím procesu. Tohle může některé lidi vyděsit, protože pro každou službu NEPOMUKu je funkcí spawn vytvořen podproces, ale to má tu výhodu, že vadná služba neshodí celý systém (díky Akonadi za inspiraci).

Nyní je celý systém mnohem čistší a lépe reaguje, protože služby už neblokují ukládání. Dalo to docela dost času se dostat až sem, ale myslím, že NEPOMUK server může být prohlášen za hotový (pochopitelně mimo oprav chyb a vylepšení).

Nejlepší způsob, jak přistupovat k datům, je stále Nepomuk::ResourceManager::mainModel(), protože se připojuje přes lokální socket namísto D-BUS (což je rychlejší) a znovu se připojuje, pokud je to nezbytné.

Starý způsob využívající D-BUS však stále funguje pomocí:

Soprano::Client::DBusClient client( "org.kde.NepomukStorage" );
Soprano::Model* model = client.createModel( "main" );

Služby NEPOMUKu

Jak bylo už zmíněno, tak nejdůležitější službou je úložiště dat, protože spravuje sklad dat pro Soprano, který obsahuje veškerá data pro NEPOMUK.

Nezávisle na tom je zde služba Strigi, která ovládá Strigi, tj. indexuje soubory za pomocí NEPOMUK backendu. Natahovač ontologií zajištuje, že jsou ontologie instalované v datovém úložišti aktuální. To je důležité pro informace o typech a vlastnostech.

Playground obsahuje další služby, především službu pro sledování souborů, která aktualizuje metadata v případě přesunu nebo smazání souboru. To je vlastnost, kterou bych měl skutečně velice rád v KDE 4.1. Problém je, že momentálně závisí na inotify, protože FAM nepodporuje přesuny souborů. Neznáte originální URL přesunutého souboru.

Každá pomoc je vítána!

Služba NEPOMUK Social Query Daemon je ta, o níž jsem již blogoval. Je to demonstrační služba určená k přilákání vývojářů. Nepřipadá mi však, že už by odvedla svoji práci ;).

Současný vývoj

Moje poslední dnešní commity do playground představují "skutečný NEPOMUK". Na práci pouze s tagy, hodnocením a indexováním souborů bychom vážně nepotřebovali RDF. Ale teď do toho přidáváme libovolné třídy a vztahy. PIMOShell je prvním nástrojem, který podporuje tvorbu nových tříd a vlastnotí. Je vytvářen jako údržbářský a ladící nástroj pro veškerá data v NEPOMUKu, protože zobrazuje všechny dostupné typy, jejich instance a vlastnosti instancí a umožňuje je měnit. Může stát za to si s ním pohrát.

KDE-Edu

Carsten Niehaus podává zprávu o posledním vývoji v KDE-Edu:

V několika posledních dnech se událo hodně důležitých věcí v oddělení KDE-Edu ...

Step

Vladimir Kuzněcov přesunul Step z kdereview do kdeedu. To znamená, že bude součástí KDE 4.1! Carsten jej minulý týden ukázal několika svým studentům (sedmý a desátý ročník), což vyústilo v drobnou odezvu. Už teď to přineslo několik změn, včetně možnosti snadné změny rychlosti simulace:


Video: Step Speedsetting (641 KB, AVI)

Mezi další nedávné změny patří tutoriály. Aliona, Vladimirova manželka, přidala pět tutoriálů. Následující video ukazuje jeden z nich (ten druhý) a také ukazuje, jak jednoduše je možné si "hrát" se Stepem: přidal jsem do simulace ohraničení, aby bylo vidět, co se stane, když do něj míč naráží...


Video: Step Example (1.0 MB, AVI)

Doufáme, že se nám podaří získat více hlášení o chybách a nápadů pro Step, když je teď oficiálním modulem KDE. Co bychom momentálně rádi od uživatelů získali, je více tutoriálů a příkladů. Proto vyzýváme tebe, milý čtenáři, abys Step vyzkoušel, vytvořil zajímavý soubor a odeslal nám ho (kde-edu@kde.org) s povolením ke sdílení pod GPL nebo podobnou svobodnou licencí. Kupříkladu, proč nevytvořit tutoriál demonstrující pokročilé grafy, nebo možná vytvořit kulečníkovou situaci na "stole" demonstrující fyziku kulečníku?

Pokud máte skvělé nápady na simulace, ale nemáte buďto čas, nebo schopnosti k vytvoření něčeho takového, přidejte je prosím do naší Step Wiki. Zkusíme jej pro vás vytvořit!

Kalzium

Minulý týden Marcus D. Hanwell (loňský Google Summer of Code student pro Kalzium) portoval 3D prohlížeč Kalzia, aby používal poslední uvolněnou verzí Avogadro. Tento přesun nám umožnil použít některé pokročilé vlastnosti, které byly přidány do libavogadro po zmražení KDE 4.0. Pro KDE 4.2 plánujeme přestat používat lokální verzi a používat verzi lib(Avogadro) nainstalovanou na vašem systému.

V KDE 4.0 to nebylo možné, protože Avogadro API bylo pořád intenzivně vyvíjeno. Pro KDE 4.1 je velká změna API nepravděpodobná, ale zmrazení pro KDE 4.1 přijde trošku moc brzy. Marcusův loňský Summer of Code projekt byl velký úspěch. Vedl k mnoha vylepšením samotné knihovny Avogadro, ale mnohem důležitější bylo, když portoval Kalzium pro použití s ranou verzí knihovny Avogadro. Marcus pokračuje v práci na knihovně Avogadro a nedávno už mohl zase začít pracovat v KDE SVN (po transatlantickém stěhování, poškození notebooku a mnoha zpožděním při posílání počítače).

Teď, když bylo Kalzium portováno na poslední Avogadro snapshot, bude Marcus pokračovat na zpřístupnění dalších funkcí, které implementoval během svého Google Summer of Code projektu. Rovněž vyjádřil zájem o mentorování studentů v letošním ročníku Google Summer of Code (pokud budou přijaty nějaké vyhovující projekty).

Pokud s námi chcete diskutovat o Stepu, navštivte nás na našem novém IRC kanálu #step na irc.freenode.net.

Statistiky

Shrnutí commitů

Stav překladů (i18n)

Commity: 2302 od 224 vývojářů, 5049 změněných řádek, 1353 nových souborů.
Otevřené chyby: 16467
Otevřené požadavky: 13899
Otevřených chyb: 306 za posledních 7 dní.
Zavřených chyb: 198 za posledních 7 dní.

Modul Commitů
/trunk/KDE
831
/trunk/l10n-kde4
357
/trunk/playground
173
/trunk/extragear
168
/branches/stable
119
/trunk/www
107
/branches/work
96
/trunk/koffice
88
/branches/extragear
84
/trunk/kdereview
79
Řádek Vývojář Commitů
167
Laurent Montel
72
133
Gilles Caulier
54
50
Malcolm Hunter
50
129
Pino Toscano
50
131
Allen Winter
43
99
Aurelien Gateau
42
69
Sébastien Renard
42
73
Adriaan de Groot
40
87
Boudewijn Rempt
34
74
Anne-Marie Mahfouf
34

Jazyk Hotovo procent
portugalština
99%
řečtina
97%
švédština
92%
japonština
92%
ukrajinština
88%
nizozemština
88%
němčina
86%
brazilská portugalština
85%
polština
85%
Low Saxon
84%

Lovci chyb

Lovec chyb Počet zavřených chyb
Aaron J. Seigo
29
David Faure
18
Pino Toscano
16
Maks Orlovich
11
Luboš Luňák
11
Thomas McGuire
9
Peter Penz
8
A. Spehr
8
Urs Wolfer
7
Oliver Putz
6

Program Cvrkot
Amarok
9815
K3b
4875
KMail
4840
Kopete
3320
KDevelop
2595
Plasma
2489
Kaffeine
2037
Kate
2001
Solid
1873
Kontact
1790


Osoba Cvrkot
David Faure
2110
Stephan Kulow
1749
Aaron Seigo
1390
Torsten Rahn
1367
Jonathan Riddell
1132
Laurent Montel
1030
Stephan Binner
782
Thiago Macieira
668
Zack Rusin
638
Adriaan de Groot
631

Článek je překladem č. 105 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.

Seriál Co se děje v KDE (dílů: 13)

První díl: Co se děje v KDE - 94 (20. 1. 2008), poslední díl: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008).
Předchozí díl: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
Následující díl: Co se děje v KDE - 106 (13. 4. 2008)

Odkazy a zdroje

KDE Commit-Digest 105

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda

Diskuse k tomuto článku

23.5.2008 07:43 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 105 (6. 4. 2008)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
"Konfigurace režimu plné obrazovky v Gwenview." - mohl bych se zeptat co tohleto znamena? jinak bych se pripojil k zadosti, jestli by priste nemohlo byt napsano neco malo o amaroku, alespon v jakem se zrovna nachazi stavu
Linuxové návody, fotky, zápisky z cest.
23.5.2008 08:27 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 105 (6. 4. 2008)
Toto je jenom překlad commit digestu, obsah nejsem schopen ovlivnit, můžeš napsat Dannymu, nebo do diskuse na dot.kde.org.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
23.5.2008 09:31 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 105 (6. 4. 2008)
ok, omlouvam se ;-) muj dotaz ohledne gwenview stale trva... mimochodem, nevi o tom amaroku nekdo neco?
Milan Lajtoš avatar 23.5.2008 13:11 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 105 (6. 4. 2008)
Treba sa popozerat na PlanetKDE.. Posledne co bolo o amaroku je tu..
“Every great achievement was once considered impossible.”
27.5.2008 08:09 Septyk | skóre: 2 | Teplice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 105 (6. 4. 2008)
Teda v tý černý to vypadá pěkně :)
...
26.5.2008 11:58 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 105 (6. 4. 2008)
Zrejme "konfigurace fullscreen modu".
23.5.2008 08:06 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 105 (6. 4. 2008)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mne by spíše zajímalo, jestli se podaří těm organizovaným lovcům chyb vytlačit Luboše Luňáka z top10. A pokud ano, tak bych rád viděl fotoromán z barvení hlavy.
Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.