Portál AbcLinuxu, 30. dubna 2024 09:46

HW novinky: týden bláznivých produktů

3. 5. 2013 | David Ježek
Články - HW novinky: týden bláznivých produktů  

Dnes se podíváme na několik zajímavostí, které svým způsobem vybočují z šedého průměru své kategorie. Jak to dopadne když Asus udělá SSD pro PCI Express, Toshiba zaútočí na Macbooky s Retinou a dva významní výrobci uvedou stejný, takřka shodný a současně podivný hi-end kompakt?

Obsah

Asus Raidr: 2× SandForce SF-2281 SSD na PCI Expressu

link

V Asusteku už se asi nudili vskutku hodně, takže nejenže vstupují na pole výrobců SSD, ale rovnou pro ně typicky atypickým modelem. Raidr je duální SSD na bázi dvou SATA-SSD řadičů SandForce SF-2281, které dlí na kartě pro slot PCI Express. Neví se zatím nic spojovacím můstku, který z PCI Express ×2 předává dále SandForcům jejich SATA konektivitu a současně obstará RAID 0 a navíc i včetně TRIMu, ale to se snad jednoho dne dozvíme.

Důležité je, že díky této konstrukci obešel Asus omezení dané 6,0Gbps rozhraním SATA a jeho produkt, navenek se tvářící jako jediné SSD, nabízí rychlost čtení 830 MB/s, rychlost zápisu 810 MB/s (menší verze nabízí 765/775 MB/s), IOPS na hodnotě 1 000 000 pro čtení i zápis (náhodné 4k bloky) a spotřebu v klidu 7 W, resp. v zátěži 16 W. Teoreticky by z toho šlo odvodit spotřebu onoho primárního řadiče, jelikož Raidr jde do světa s 19nm flash čipy Toshiba MLC NAND a v kapacitách 120 a 240 GB, tedy technicky jde o 2×60, resp. 2×120 GB SF-2281 SATA SSD.

Berme toto ale jako spíše přechodný produkt, jelikož příští rok, jak jsme si psali minule, nás Intel poctí prvními čipsety s podporou SATA Express a atypická řešení budou moci zase zmizet. Ale zajímavý produkt to nepochybně je (zejména s ohledem na ten můstek a podporu TRIMu).

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Toshiba KIRAbook – Ultrabook s displejem o rozlišení 2560×1440

link

Japonská společnost Toshiba přichystala zbrusu nový Ultrabook zvaný KIRAbook, který ve svých parametrech snese srovnání, ba možná předčí stroje jako Macbook Air a Google Chromebook Pixel. Jeho 13,3palcový displej má totiž rozlišení 2560×1440 a je chráněn multidotykovou vrstvou Corning Concore Glass. Ať již tedy bude na něm probíhat patlání prsty po Metro GUI Windows 8 (ty jsou součástí produktu), či nějakém linuxovém desktopu, rozlišení je hi-dpi, přesně jak to má Linus rád.

Stroj má šasi vyrobené z hořčíkové slitiny tvaru včelích pláství, prý o 100 % pevnější než hliník, takže zde byl prostor pro odlehčení/ztenčení konstrukce. V nejvíce mechanicky namáhaných místech, jako prostoru pro dlaně, je šasi zesílené. Uvnitř se ukrývá nějaký ten procesor „Ivy Bridge“, buď Core i5 (varianta stroje za 1 600 dolarů), nebo Core i7 (varianta za 2 000 dolarů), dále 8 GB DDR3-1600, SSD s kapacitou 356 GB a další obvyklá výbava. Celý Ultrabook váží pouze 1,18 kg, včetně integrovaných reproduktorků od Harman Kardon. Valná část nízké hmotnosti je možná díky použití lehkého akumulátoru Li-pol, pro který Toshiba udává výdrž stroje „po celý den“ (což asi nebude 24hodinová pařba Quake 3 :-)).

Tak či onak, toto je jistě zajímavá cesta pro tento typ mobilní mašiny. Intel sliboval adopci >FullHD displejů již od letoška či příštího roku a tento Ultrabook je jedním z prvních skutečných notebooků, které tuto cestu dláždí. Zanedlouho doufejme přijdou další, aby už nebylo nutné pokoutně upravovat staré Thinkpady osazením displeje o rozlišení 2048×1536.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Očekává se příchod GeForce GTX Titan Ultra?

link

Ještě před koncem si dovlím takovou malou třešničku. Jak mnozí dobře víte, GeForce GTX Titan je sice hodně výkonná bestie, v podstatě nejrychlejší grafika na trhu, a to přitom jednočipová, ale i tak je zde potenciál pro zlepšení. Její GPU má aktivních pouze 14 výpočetních bloků z 15, takže místo 2688 jader CUDA je možné, že Nvidia uvede i v desktopovém segmentu nějaký ten vyšší Titan s plnými 2880 CUDA jádry.

Spekuluje se vedle jader také o tom, že když už to budou tak skvěle vyrobená GPU, že bude možné je prodávat plně aktivní, tak by také mohla snášet lépe ještě vyšší takty. A to někde nad 900MHz hranicí, patřičně podpořené těmi nejrychlejšími pamětmi GDDR5, někde kolem 6,6 až 6,8 GHz efektivně. Já tomu celému moc nevěřím, přeci jenom Nvidii nic nikam netlačí a ani nevěří, že má dostatek takto dobrých GPU GK110. Pokud by měla, pak jistě spíše bude vyrábět Tesly či Quadra než desktopové GeForce s nižšími zisky. A i kdyby se tak rozhodla, pak aktuální GeForce GTX Titan stojí zhruba 24 tisíc Kč a uvedení Ultra verze by znamenalo buď cenovku někde u 30tisícové hranice, nebo zlevnění stávajícího modelu. A svatá poučka říká, že uvádět na trh vlastní konkurenci, když vás AMD nikam netlačí, je blbost. O Nvidii jistě lze říci spoustu věcí, ale Jen-Hsun Huang prostě hlupák není, ba naopak.

Hardwarové novinky

Nikon Coolpix A a Ricoh GR: 16Mpix APS-C kompakty s 28mm/f2.8 sklem

link

V posledních týdnech nás hned dva výrobci obdařili zajímavým kompaktem s velký čipem a pevným ohniskem. Nikon Coolpix A i Ricoh GR spojuje 16Mpix snímač APS-C a použití (v přepočtu) 28mm f/2.8 objektivu konstruovaného 7 optickými členy v 5 skupinách (Ricoh k tomu dodává to, že 2 členy jsou asférické). I další prvky konstrukce jsou si velmi podobné, takže to až vyvolává diskuse na téma, jestli je to náhoda, nebo nikoli. Ale to dnes nechme plavat. Dnes vás chci pouze na tuto zajímavost upozornit.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Oba kompakty totiž jsou více než solidní. Pokud lze ale soudit z preview na dpreview (:-)), tak Ricoh má lepší objektiv, ostřejší v rozích. Navíc nabízí větší rozsah časů závěrky (Nikon nemá 1/4000), 9lamelovou clonu (Nikon má 7lamelovou) a lepší displej (1230k bodů/60fps, Nikon jen 921k) a také nižší hmotnost a vyšší výdrž akumulátoru (290 snímků, Nikon jen 230). Takže až budete hledat hodně drahý kompakt s pevným ohniskem, vybírejte i mezi těmito dvěma. Nikon Coolpix A je již v prodeji za 24 tisíc Kč, Ricoh GR ještě ne, ale přepočet z euro říká „15 500 Kč“. Navíc k němu dokoupíte Wide předsádku, která rozšíří ohnisko na 21 mm.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: „Ivy Bridge-E“ bude další znouzectnost od Intelu
Následující díl: HW novinky: AMD teda jede

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.